教育王國

標題: 考小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素? [打印本頁]

作者: Pertra    時間: 10-12-2 13:27     標題: 考小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素?

作者: Charlotte_mom    時間: 10-12-2 14:14

我覺得:
1. 面試表現(識唔識字咩性格受唔受教中英文水平, 咩都見光啦)
2. 校內成績/獎狀(唔係間間幼稚園都有考試架嘛, 獎狀, 睇下咩獎啦)
3. 其他因素(除左走後門一定贏晒 )
作者: icq123    時間: 10-12-2 14:21

我覺得4及5點最重要.
作者: CHP    時間: 10-12-2 14:24

我個人覺得:
家庭背景>面試表現>any獎狀
作者: kkhon    時間: 10-12-2 14:30

面試表現及家庭背景,亦要孩子是否學校喜愛的類型。例如有冇課外活動(音樂、運動....等等。
作者: cornelius    時間: 10-12-2 14:32

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 14:14 發表
我覺得:
1. 面試表現(識唔識字咩性格受唔受教中英文水平, 咩都見光啦)
2. 校內成績/獎狀(唔係間間幼稚園都有考試架嘛, 獎狀, 睇下咩獎啦)
3. 其他因素(除左走後門一定贏晒 ) ...

Agreed with Charlotte_mom. Personally, I think interview performance is the most important for getting a place in DSS/private schools.  It also tells whether the kids are courteous and whether they would behave badly with other kids (e.g. compete for a toy).
作者: talent2000    時間: 10-12-2 15:32

作者: Sister2011    時間: 10-12-2 15:50

5>4>1>2>3
作者: loklik451    時間: 10-12-2 15:53

5>4>2>1>3
作者: junemum    時間: 10-12-2 16:48

非常同意Charlotte_mom 和 cornelius的看法,面試表現最重要,小朋友是否有禮、受教、專心、自理能力、情緒控制能力等都一一表現出來,而這些表現和能力都是校教、家教和身教日積月累的成果。
個人覺得證書奬狀最不重要。

原帖由 cornelius 於 10-12-2 14:32 發表

Agreed with Charlotte_mom. Personally, I think interview performance is the most important for getting a place in DSS/private schools.  It also tells whether the kids are courteous and whether they  ...

作者: juliancy    時間: 10-12-2 17:20

Primarily, general aptitude (IQ & academic) communications and manners.

If they can't pass the 1st round, certs/portfolios/background, etc. all become irrelevant.

Don't count on the studios that provide speical training.  Just note the format and contents of various 1st round interviews carefully and you will have an idea.
作者: brian61950    時間: 10-12-2 18:31

你坐咩車來架?
邊個接你返學呀?
你住係邊呀?
去過邊度旅行呀?
識彈/吹奏邊首歌呀?
..........
最緊要個問題又唔問

作者: nicolemummy    時間: 10-12-2 19:58

你屋企有幾多個雪櫃? (SPCC)

原帖由 brian61950 於 10-12-2 18:31 發表
你坐咩車來架?
邊個接你返學呀?
你住係邊呀?
去過邊度旅行呀?
識彈/吹奏邊首歌呀?
..........
最緊要個問題又唔問

作者: crystalwsm    時間: 10-12-2 21:01

唔係呀話!!

原帖由 nicolemummy 於 10-12-2 19:58 發表
你屋企有幾多個雪櫃? (SPCC)

作者: nicolemummy    時間: 10-12-2 21:09

我看D TOPIC講... 或者佢地想試下小朋友識唔識數目同物件名稱, 好普通既問題O者...

原帖由 crystalwsm 於 10-12-2 21:01 發表
唔係呀話!!

作者: kanahose    時間: 10-12-2 21:14

其實真的無從估計,每間收生的標準都不同,我試過問唯一一間收我仔仔的原因:只要達到我校收生的基本要求^.^!
作者: cpcog    時間: 10-12-2 22:03

I think it depends on the schools, some would be focus on interview performance but some really depends on the family's background.
作者: 金毛B媽    時間: 10-12-3 10:37

識人好過識字

( 不喜勿插 )
作者: traeh    時間: 10-12-3 10:51

我個人覺得你睇嗰個topic係想sin人或者吹水居多。小朋友答幾多個,學校都唔知係真定假㗎啦,點考佢識唔識數目同物件名稱?例如我屋企做凍肉生意,有十幾廿個都唔奇喎。

原帖由 nicolemummy 於 10-12-2 21:09 發表
我看D TOPIC講... 或者佢地想試下小朋友識唔識數目同物件名稱, 好普通既問題O者...

作者: munce    時間: 10-12-3 10:54

I will vote 5 for certain schools. 1-4 are all not important.
作者: BigBoyMaMa    時間: 10-12-3 10:58

5>4>1>3>2

原帖由 Pertra 於 10-12-2 13:27 發表
考入DSS/PRVIATE 小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素?........点排??
1) 名牌幼稚園
2) 英普班的小朋友
3) 校內成績
4) 取奘狀小朋友
5)  家庭背景

作者: BigBoyMaMa    時間: 10-12-3 11:00

Family background and the occupation of parents are very important.

考入DSS/PRVIATE 小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素?........点排??
1) 名牌幼稚園
2) 英普班的小朋友
3) 校內成績
4) 取奘狀小朋友
5)  家庭背景

作者: milkonline2    時間: 10-12-3 11:09

family background 、social status 同識人一定係最最最重要,你睇梁錦仁同Eason都有版你睇,當然小朋友本身亦不能太差,不喜勿插!
作者: thomasha    時間: 10-12-3 11:53

死得啦,我個仔唔算好好 (portfolio兩版講得晒,面試又比較靜),我地又無錢無地位,真係諗唔到點解學校會揀我喎。

其實都要睇係邊間,有d直資/私校平民化一d,未必咁睇家庭/家族背景。搵d名人入去讀,讀得好就好,唔好就好長手尾(得罪有錢人o既下場)。
原帖由 milkonline2 於 10-12-3 11:09 發表
family background 、social status 同識人一定係最最最重要,你睇梁錦仁同Eason都有版你睇,當然小朋友本身亦不能太差,不喜勿插!

作者: milkonline2    時間: 10-12-3 12:09

哈你個典型華仁仔丫,我講嗰d係好特別例子,我問你如果你識得嗰間學校嘅校長或校董你個仔入嘅機會唔會係90%以上?我就真係無錢無地位所以乜offer都無,我點知你係唔係扮窮唔想請我食飯呀,:;pppp: 不喜勿插!

作者: thomasha    時間: 10-12-3 12:35

o個d名人相信社會上只係佔少數,佔得幾多位丫?因為佢地而覺得個現象咁嚴重,似乎有d唔係好o岩。
原帖由 milkonline2 於 10-12-3 12:09 發表
哈你個典型華仁仔丫,我講嗰d係好特別例子,我問你如果你識得嗰間學校嘅校長或校董你個仔入嘅機會唔會係90%以上?我就真係無錢無地位所以乜offer都無,我點知你係唔係扮窮唔想請我食飯呀,:;pppp: 不喜勿插! ...

作者: milkonline2    時間: 10-12-3 12:38

I haven't mentioned about that phenomenon is serious wow!
原帖由 thomasha 於 10-12-3 12:35 PM 發表
o個d名人相信社會上只係佔少數,佔得幾多位丫?因為佢地而覺得個現象咁嚴重,似乎有d唔係好o岩。

作者: appleycma    時間: 10-12-3 12:38

應該係5-4-3-2-1
作者: traeh    時間: 10-12-3 12:45

淨係識係唔夠㗎,仲要熟,佢肯出手幫至有用。做得校長校董識人無數(就算以前唔多識,做咗都自然識好多),年中唔知幾多人來求位,幫得幾多個。

原帖由 milkonline2 於 10-12-3 12:09 發表
哈你個典型華仁仔丫,我講嗰d係好特別例子,我問你如果你識得嗰間學校嘅校長或校董你個仔入嘅機會唔會係90%以上?我就真係無錢無地位所以乜offer都無,我點知你係唔係扮窮唔想請我食飯呀,:;pppp: 不喜勿插! ...

作者: milkonline2    時間: 10-12-3 12:53

夠中肯
原帖由 traeh 於 10-12-3 12:45 PM 發表
淨係識係唔夠㗎,仲要熟,佢肯出手幫至有用。做得校長校董識人無數(就算以前唔多識,做咗都自然識好多),年中唔知幾多人來求位,幫得幾多個。

...

作者: thomasha    時間: 10-12-3 13:04

同意,某超級名校好多舊生,有d仲同校長搭通天地線,結果順得哥情失嫂意,有d佢都無辦法幫。仲有,要確保你搵o岩人,有d學校連校長都唔係最後話事人!
原帖由 traeh 於 10-12-3 12:45 發表

...

作者: thomasha    時間: 10-12-3 13:07

I didn't say it was you...just THOSE who thought it was a serious and widespread problem.
原帖由 milkonline2 於 10-12-3 12:38 發表
I haven't mentioned about that phenomenon is serious wow!   

作者: traeh    時間: 10-12-3 13:08

個人意見,我覺得面試表現真係最重要,靠family background 、social status 同識人,只係好少數,仲要係一定好勁至有用,曾蔭權、李嘉誠同四叔有幾多個孫吖?明星都未必一定得,任達華同阿B個囡據說都唔係差,但考DGJS都唔得,應該都面試時表現失準。

一般專業人士或小富之家,其實優勢只係在於資源充足,可以幫小朋友發揮所長(包括可以選擇優質但貴價課外活動,四圍去增廣見聞等),令小朋友面試時表現更好更醒目;又或者父母個人教育背景優良,教小朋友知識時更得心應手。

原帖由 milkonline2 於 10-12-3 11:09 發表

作者: jackie_lau2000    時間: 10-12-3 13:32

我識得有些小朋友來自普通家庭, 但DGS收了.
另外, 如個個小朋友都要睇背景, 就唔收Eason個囡了.
Eason個老豆現在係邊到 ?
當然一定有識人同有錢的位, 因私校/直資的關係, 佢地真係需要金錢上的支持, 而另一班有能力的學生就幫學校出去爭取獎牌等. 所以2方面都一定有.
另外, 老師朋友同我講過, 老師係面試時, 其實短短時間係可以見到小朋友係咪佢地杯茶. 只係我們見的小朋友較少.  
如果大家講幾分鐘睇到乜野 ? 不如想下, 如果個小朋友可以係果幾分鐘做到其他人做唔到的野..咁老師會如果選擇呢 ?
以上都係過來人見意, 不喜勿插. 不喜勿看

作者: cornelius    時間: 10-12-3 13:36

原帖由 traeh 於 10-12-3 13:08 發表
個人意見,我覺得面試表現真係最重要,靠family background 、social status 同識人,只係好少數,仲要係一定好勁至有用,曾蔭權、李嘉誠同四叔有幾多個孫吖?明星都未必一定得,任達華同阿B個囡據說都唔係差,但考DGJS都唔得,應該都 ...

I agree that in general, school interviews are the most important.
作者: pamelaywy    時間: 10-12-3 18:23

我舊年的親身經驗告訴我, family background 真的影響很大.
我大囝舊年考了三所競爭性頗高的學校, 兩間有SECOND IN, 一間無, 但結果都只係WAITING. 你說interview 表現最重要, 事實上我仔是talkative, outgoing, 那類人, 朋友中都知道他是那種初次見面就有禮叫人, 認真回答問題的人, 所以我沒有擔心過他interview 的表現.
我們舊年的結果是港島某男女校 有second in, 但結果只有waiting. 從當日跟校長的interview 中, 作為大人, 你強烈感受到校長覺得我們住得太遠 (在我囝first interview 唯一有關個人的問題就是問他咁遠如何上學, second in 見家長時亦第一條就問我, 我們住咁遠, 而學校外面的tunnel 放工時間很塞車, 學生課外活動又可能留校很夜, 問我如何打算, 作為成年人, 你這樣三番四次強調, 相信很多東西心裡有數), 校長亦知道我們家庭的職業並不足以符合他們的要求 (先生一個人工作, 人工多少校長肯定知道, 我們沒有太大本事住在學校附近的富貴區). 需知道這學校一開始時己經是按親疏排number 1, 2, 3, 4, 我們是4, 最沒有關係的一組.
在interview另一間九龍一線男校 時, 我囝被錯誤地安排到用普通話的一組 (我仔完全唔識普通話, 我當然唔會選普通話), 一直覺得係不小心, 後來識得人知道, 原來亦按親疏地安排小朋友interview的組別, 有關係的 (如告之我這個朋友, 他識得裏面某位人仕, 所以可以入有關係組interview, 亦成功得到second in 機會) 會入一些問題較容易, 而且入選機會大的一組, 而我們這類沒關係, 沒有BACKGROUND的, 就會入一些較難, 或是本身那些組亦只是萬中選一的一組... 所以往年我們連SECOND IN 也沒有.
經歷了舊年的一役, 我知道我的孩子並不一定輸給別人, 輸的, 應該是我們兩公婆的背景.....
坦白說, 動輒就二三千人INTERVIEW, 才選百多個入選, 大部份小朋友表現都差不多, 如何安排小朋友入組INTERVIEW, 相信大家心裡有數

,

作者: brian61950    時間: 10-12-3 19:02

無所謂既,沒有什麽大不了,你講個間so far so good啦,但真係唔係個個啱.

原帖由 pamelaywy 於 10-12-3 18:23 發表
我舊年的親身經驗告訴我, family background 真的影響很大.
我大囝舊年考了三所競爭性頗高的學校, 兩間有SECOND IN, 一間無, 但結果都只係WAITING. 你說interview 表現最重要, 事實上我仔是talkative, outgoing, 那 ...

作者: thomasha    時間: 10-12-3 19:13

I think I know which schools you are referring to.

1st school - distance is a genuine concern.  Even in another DSS school in W Kowloon, the principal (who is widely accepted as a caring one) asked my friends, a pair of parents living in Eastern District, how they could cope.  The wife is a full-time housewife and the family is not rich, and their child is accepted by the school you mentioned (they are not related to the school or have connections) as well as the one in W Kowloon I mentioned.

2nd school -  if my guess of the school is right, the 2nd interviews of this school are generally arranged according to the application sequence.  I don't know whether your "insider" friend referred to "many" or "just a small number" of candidates with earlier interviews, but earlier interviews do not guarantee acceptance if the child's performance is not good enough compared to other candidates.  

In any case, we can speculate based on info we have, but we do have to consider whether the speculation is based on proven facts and sufficient information.
原帖由 pamelaywy 於 10-12-3 18:23 發表
我大囝舊年考了三所競爭性頗高的學校, 兩間有SECOND IN, 一間無, 但結果都只係WAITING. 你說interview 表現最重要, 事實上我仔是talkative, outgoing, 那 ...

作者: traeh    時間: 10-12-3 21:28

你仔仔係港島該男女校(如果我無估錯)入到SECOND IN,其實已經證明佢地無介意你family background,而你仔仔面試表現真係好,否則千幾二千人報名,只要揀二百個SECOND IN,又點會揀中你仔仔?
唔排除有D family background係會睇,例如你係校董個仔,或者係李嘉誠個孫,如果嚟面試,點可以唔比面?但呢類猛人會有幾多個?
你仔仔應該真係好叻仔,只係臨場表現可能無完全發揮,至變成waiting啫。咁佢而家讀小一開心嗎?
我大囝舊年考了三所競爭性頗高的學校, 兩間有SECOND IN, 一間無, 但結果都只係WAITING. 你說interview 表現最重要, 事實上我仔是talkative, outgoing, 那類人, 朋友中都知道他是那種初次見面就有禮叫人, 認真回答問題的人, 所以我沒有擔心過他interview 的表現.
我們舊年的結果是港島某男女校 有second in, 但結果只有waiting. 從當日跟校長的interview 中, 作為大人, 你強烈感受到校長覺得我們住得太遠 (在我囝first interview 唯一有關個人的問題就是問他咁遠如何上學, second in 見家長時亦第一條就問我, 我們住咁遠, 而學校外面的tunnel 放工時間很塞車, 學生課外活動又可能留校很夜, 問我如何打算, 作為成年人, 你這樣三番四次強調, 相信很多東西心裡有數), 校長亦知道我們家庭的職業並不足以符合他們的要求 (先生一個人工作, 人工多少校長肯定知道, 我們沒有太大本事住在學校附近的富貴區). 需知道這學校一開始時己經是按親疏排number 1, 2, 3, 4, 我們是4, 最沒有關係的一組.
...

作者: pamelaywy    時間: 10-12-3 22:11

原帖由 traeh 於 10-12-3 21:28 發表
你仔仔係港島該男女校(如果我無估錯)入到SECOND IN,其實已經證明佢地無介意你family background,而你仔仔面試表現真係好,否則千幾二千人報名,只要揀二百個SECOND IN,又點會揀中你仔仔?
唔排除有D family background係會睇,例 ...

second in 是完全唔駛interview 小朋友的, 他只負責在旁安靜看書, 這一點他一定做得到, 所以不會是他second in 失準, 因為整個過程只是in 家長. 校長除了介紹學校外, 討論話題總是離不開我們住那裏, 爸爸工作的地點, 成年人中的對話, 有些東西不用畫出腸, 也會明白的. 所以就算他在first in 沒有考慮我們background, second in 也考慮了.
我不是太serious, honestly, 自知沒有資格和能力供孩子讀這所學校, 算是見識過而矣. 不過見到這題目, 分享一下我舊年的 "個人" 經驗和 "個人覺得"的 觀感, 根本不需要proven facts (又不是法庭, 係咪 ?)

作者: dumppy    時間: 10-12-3 22:33

traeh,
很同意你的講法.  
其實當一家學校不選自己的小朋友時, 其實不須要猜測因為什麼原因, 一山還有一山高,  況且最好的運動員也有機會失手, 而面試時家長都不在場, 小朋友臨場表現怎樣其實做家長的真是不得而知.  
憑關係的入到學校的我相信一定有, 但不會是大多數吧.  名人或富人的小朋友教育資源豐富, 教得出出色的小朋友也不足為奇, 他們考到好學校, 也不能說只靠關係或背景, 這樣的想法對這些小朋友和學校也不公平.
只要家長用心教小朋友, 無論到什麼學校讀書, 小朋友都能有開心燦爛的未來的.   
原帖由 traeh 於 10-12-3 13:08 發表
個人意見,我覺得面試表現真係最重要,靠family background 、social status 同識人,只係好少數,仲要係一定好勁至有用,曾蔭權、李嘉誠同四叔有幾多個孫吖?明星都未必一定得,任達華同阿B個囡據說都唔係差,但考DGJS都唔得,應該都 ...

作者: w_y    時間: 10-12-3 22:38

我估....部份學位俾左有背景關係人士, 背景越強, interview 表現越唔重要. 部份學位俾左家境好好, interview 唔太差的; 再來小部份, 俾家境一般, 但表現極好的....
作者: brian61950    時間: 10-12-3 22:46

仲有一d會比有機會替學校攞公開賽獎項的.

原帖由 w_y 於 10-12-3 22:38 發表
我估....部份學位俾左有背景關係人士, 背景越強, interview 表現越唔重要. 部份學位俾左家境好好, interview 唔太差的; 再來小部份, 俾家境一般, 但表現極好的.... ...

作者: nicolemummy    時間: 10-12-3 23:48

我看過PHD的文章. 她說過超級名校是把小朋友分成不同的組別, 如政要界, 醫生界, 律師界, 國寶界, 公屋界... 然後每組選最有代表性的幾個.

所以不是醫生的小朋友一定得, 總不能把所有醫生的孩子都收吧. 去年EASON, 婍婍同亞B既女, 總不能全收哂(收哂仲唔畀有講), 收一個佢地覺得最有代表性. 公屋界, 都有幾個的. 國寶界咁少, 唔洗選啦! (風帆考SPCC, 跳水考DBS, 夠分散).

大家都有機會, 不過, 如果你小朋友的界別人少的話, 機會咪大囉. 如果只係私營機構的高層界, 石頭跌落街都C幾件啦.

作者: giant_japan    時間: 10-12-3 23:59

pamelaywy
想問下你小朋友係咪讀名牌或有名的幼稚園? 還是讀普通的?
作者: giant_japan    時間: 10-12-4 00:01

原帖由 nicolemummy 於 10-12-3 23:48 發表
我看過PHD的文章. 她說過超級名校是把小朋友分成不同的組別, 如政要界, 醫生界, 律師界, 國寶界, 公屋界... 然後每組選最有代表性的幾個.

所以不是醫生的小朋友一定得, 總不能把所有醫生的孩子都收吧. 去年EASON,  ...

nicolemummy
如果這樣的話, 係咪讀邊間幼稚園巳沒有關係了? 就不用專程報寶山, cckg,,etc
作者: nicolemummy    時間: 10-12-4 00:12

我不知道, 我沒幸入CCKG或寶山. 不過, 我的朋友(DGS父親)是經濟界要員. 他的千金們不是唸這兩所的. PHD的言論我信矣.

入得寶山, 多是特別界別, 如演藝界(林海莑,女兒現DGS), 首富界...

原帖由 giant_japan 於 10-12-4 00:01 發表

nicolemummy
如果這樣的話, 係咪讀邊間幼稚園巳沒有關係了? 就不用專程報寶山, cckg,,etc

作者: *star*    時間: 10-12-4 11:29

1) 名牌幼稚園
2) 英普班的小朋友
3) 校內成績
4) 取奘狀小朋友
5)  家庭背景
以我自己今年的經驗我會咁排:面試表現>3>4>5>1>2
作者: Christi    時間: 10-12-4 18:07

咁睇嚟,我呢類屬於一般性功能組別的,死梗了...

原帖由 nicolemummy 於 10-12-4 00:12 發表
我不知道, 我沒幸入CCKG或寶山. 不過, 我的朋友(DGS父親)是經濟界要員. 他的千金們不是唸這兩所的. PHD的言論我信矣.

入得寶山, 多是特別界別, 如演藝界(林海莑,女兒現DGS), 首富界...

...

作者: onl02142010    時間: 10-12-4 20:27

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D1#pid33425295
作者: stseng    時間: 10-12-4 21:25

My experience tells me that student selection process of DSS is like a black box operaton.  They never tells you which kind /type of students do they want but tell you that interview performance is the crucial factor.  However, what usually turn out is that child of rich / famous family would usually get acceptance.  How often will you hear that child of a famous / rich family could only get into Band 2 school?
作者: fatherfather    時間: 10-12-4 22:16

作者: puzzledmama    時間: 10-12-6 17:58

其實,該男女校校長是真的認為住得遠,是一個幾重要的問題, 而不是考慮家庭收入等因素, 因為, 該校的位置,若由新界往返, 細路實在幾辛苦 (大人都應該覺得辛苦! ) 我認為校長並非是白鴿眼的人, 她是由細路的利益出發! 因為學校的功課及活動都不少, 如果下下要坐成個幾鐘車, 長期而言確難應付!
據了解, 現時的確有不少該校細路是住在海怡/杏花/匯景/將軍澳甚至於美孚新村等大型屋苑, 我想一般人都不會認為這類屋苑是真的富不可及, 就是租金也不是很驚人,  當然,一定會有人住獨立屋或山頂, 但實情是一般家境的學生也不少呀!
如果我真的有心讀那間學校, 我想我都會搬近些,就番個細路, 等佢就算留校參與活動, 也不會太遲回家,省卻舟車勞動! 至於住邊度, 以我理解就真的豐儉由人, 有些港島地區也不是富不可及, 當然不能要求住半山了!
我認為家長實不必想得太複雜, 也不要太妄自菲薄! family background 並不是一個critical factor! 反而小朋友及父母在面試的表現合符學校要求及對答得體更重要!

作者: puzzledmama    時間: 10-12-6 18:11

至於呢間會問細路有冇工人的學校,我亦了解真的有其事,呢d題目真令人費解,並易使人有聯想,真不智!
我對此小學的印象由此變差!畢竟,這間學校曾低沉過好一段日子,並不是一直領先的真正名校,只是改為直資後扮一線而已;而且咁遠水路,日日搭車番學果條又彎又窄的車路,亦令唔少人卻步!

原帖由 fatherfather 於 10-12-4 22:16 發表
我覺得入名校,學校會考慮家庭收入,我曾經聽過有朋友個仔面試時學校問佢屋企有無工人,邊個送你返幼稚園,坐私家車定坐校巴......
問以上問題都係想了解家庭收入。 ...

作者: pamelaywy    時間: 10-12-7 10:25

原帖由 puzzledmama 於 10-12-6 17:58 發表
其實,該男女校校長是真的認為住得遠,是一個幾重要的問題, 而不是考慮家庭收入等因素, 因為, 該校的位置,若由新界往返, 細路實在幾辛苦 (大人都應該覺得辛苦! ) 我認為校長並非是白鴿眼的人, 她是由細路的利益出發!  ...

請不要誤會或曲解我的意思, 我完全沒有覺得那校長 "白鴿眼", 只不過看到這topic, 問及家長"覺得" 的因素, 我將自己舊年很 "個人"的經驗 (真的很個人)和感覺寫出來. 如果你問我校長有沒有考慮我們的socio-economic status社經地位 (SES), 我在家長面談時感覺是有的, 因為SES 其中一個因素就是居住地區及環境. 正如大抽獎, 也是主要考慮居住地區, 但我不會覺得這是白鴿眼或歧視 (當然, 公平與否, 見仁見智). 當然, 我也很感謝這校長給我一個見識的機會, 我跟她談及該校的課程設計時也感得很愉快, 對他們在學術上培養及課外活動的安排也很IMPRESSIVE. 做FULL TIME MA 之前, 自己也是在教育界工作多年, 認識的見過的交流過的校長也不少 (包括前面有人提及那位九龍很CARING 的校長, 我也有公事上親身接觸過).
至於你提及的屋苑, 不要見笑, 海怡/杏花村等其實我們的家庭環境是負擔不起, 美孚較近我們的能力, 但一直也覺得偏貴, 所以暫未搬到那位置. 另外, 你提及校長怕我們路程遙遠, 這當然我己經想好了合理的答案回覆 (明知學校一定會問), 當然接受與否就不得而知.
回答另一位媽媽問及我小朋友是否讀名牌幼稚園, 我不敢說是名牌, 但也算是在九龍區有點名氣的幼稚園, 在BK 談幼稚園會常談及的幼稚園之一, 但這所幼稚園並不是每個人杯茶.

作者: LittleKidult    時間: 10-12-7 10:44

直資小學(係小學)揀家庭背境好係當然啦, 得果5~6歲人仔, 剩靠幼稚園成績加30分鐘面試就決定到佢將來潛質有幾高? 係我都會揀d個家庭可以令到小朋友有得發揮潛質果d啦.....
發揮潛質是要錢的.............
作者: Sumyeema1    時間: 10-12-7 10:45     標題: 回覆 55# pamelaywy 的文章

pamelaywy,

佩服你教得兩個仔仔好好,熱愛閱讀, 相信讀任何學校都會出色。

當然現在事過境遷,我想問,如果當時該男女校的校長給 offer 你的大仔, 你會考慮嗎?

會不會 2nd in 的時候,校長感到你不會 accept offer?
作者: pamelaywy    時間: 10-12-7 10:52

原帖由 Sumyeema1 於 10-12-7 10:45 發表
pamelaywy,

佩服你教得兩個仔仔好好,熱愛閱讀, 相信讀任何學校都會出色。

當然現在事過境遷,我想問,如果當時該男女校的校長給 offer 你的大仔, 你會考慮嗎?

會不會 2nd in 的時候,校長感到你不會 accept offer? ...

謝謝你的誇獎. 其實你問這問題, 我自己也有很細心想過. 問心, 心裏真的很"恨"這學校收我的小朋友, 但如果真的收了, 真的要跟先生很細心商量我們是否有能力搬到一個適合的地點, 以及是否有能力供兩個仔入讀 (一個六千, 兩個萬二..... 佔了我們家庭很大部份的開支)
或許你說得對, 校長評估過我們的能力後感覺得我們有機會不能接受OFFER.... 但真的不得而知.
不過舊年的經驗對我來說, 真的是一場很好的見識.
作者: BigBoyMaMa    時間: 10-12-7 11:11

Hi pamelaywy,
我有睇開妳個blog,去年亦都有睇關於大仔interview的分享。 妳確實是一個非常懂得培養小朋友的媽咪,當然妳囝囝也非常smart 及很有大体。
我也認同家庭背景在考小學佔了重要的一part.   但在我心目中的"家庭背景"的定義,妳的絕對是"優質", 我也確信港島的那間名校,很在意學生的居住地方。
妳大仔現讀的小學也是很多家長心目中的Drame School,而妳也不用考慮搬屋的問題了。

原帖由 pamelaywy 於 10-12-3 22:11 發表

second in 是完全唔駛interview 小朋友的, 他只負責在旁安靜看書, 這一點他一定做得到, 所以不會是他second in 失準, 因為整個過程只是in 家長. 校長除了介紹學校外, 討論話題總是離不開我們住那裏, 爸爸工作的地點 ...

作者: pandamf    時間: 10-12-7 11:29

Hi pamelaywy,

May I know has the school finally place you on the waiting list? Have you send letter to follow up or just give up the chance?

For the location, many of my friends who got offer this year are living in kln side. Honestly, I do not think the headmistress really concern on the commute time.

I am one on the waiting list this year! =(
作者: 小曳人    時間: 10-12-7 11:42

pamelaywy ,
其實都有留意你大仔舊年嘅成績~ 記得另一個早教家庭大女兒考小一時, 結果都唔係太理想, 我曾經因此都動搖過: 到底我做緊嘅嘢會唔會見到"成果"呢?
然後~ 我同自己講: 教養係一生嘅事業, 唔可以俾呢d小小嘅考驗動搖到! 只要我地覺得自己做緊嘅嘢係啱嘅~ 就得!
你花咗咁多心機响你兩位公子身上, 佢地會一生受用! 嘻嘻~ 仲會唔會幫細仔玩多次呀? 我地就唔會報港島嗰間喇, 不過九龍嗰兩間男校就會報! 我地無back-up, 又無分..  不過有嘅係信心!!! 加上隻恐龍有幾分"姿色", 希望佢charm到d老師校長啦!    

btw, 回應樓主: 我相信面試表現最重要 (DB個校長都係咁講), 其次就係家庭背景, 或者都睇讀邊間KG, 但係只係"睇吓", 唔會因為小朋友讀某學校而收!
我支持學校每種家境嘅小朋友都收d, 咁先係小社會, 佢地係要學習點同唔同背景嘅人相處!
作者: W211    時間: 10-12-7 11:52

你坐咩車來架?

SPCC 絕對真有其事  

原帖由 brian61950 於 10-12-2 18:31 發表
你坐咩車來架?
邊個接你返學呀?
你住係邊呀?
去過邊度旅行呀?
識彈/吹奏邊首歌呀?
..........
最緊要個問題又唔問

作者: puzzledmama    時間: 10-12-7 12:27

我認為問坐咩車來,問題不大, 因為以前我同個仔考kg時也經常被問, 我相信可能只是考核細路對交通工具等認識, 但我認為若問及屋企有否請工人就真的有些奇怪, 惹人疑慮!
(p.s. 問考生有冇工人的小學, 並非SPCC啊!)

原帖由 W211 於 10-12-7 11:52 發表
你坐咩車來架?

SPCC 絕對真有其事  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5