教育王國

標題: 收信後的一些感想,不喜勿插 [打印本頁]

作者: nicolandavy    時間: 10-12-1 06:48     標題: 收信後的一些感想,不喜勿插

給各位bk父母,

相信最近好多幼稚園已公佈面試結果,收到取錄信的當然會開心到彈起,但只有waiting或已被rejected 的,請冷靜和别氣餒,因為我們身邊的這位兩歲人仔,一定感覺到父母發出的負能量的!

在埋怨自己或小朋友當日表現可能未如理想而導致不獲取錄的家長們:停啦,過左去已成定局,仲諗返轉頭做乜?

在埋怨自己的大仔為何不及細仔,或自己的細仔一定蝕底的家長們:算啦,反正學校的收生標準跟本就從來未曾正式公佈過,何必要夾硬話大仔一定有著數呢?

在收到結果是waiting list 的家長們 (包括我自己在內)當見到其他人在報喜或在考慮應讓小朋友讀邊間而睇到牙痕痕時,我們應慶幸尚有很多學位會因此被放棄,我們就可冷手執個熱煎堆!

rejected 的家長們, 請別氣餒!估計會如此著力為小朋友搵幼稚園的,大多已安排小朋友就讀兩歲班,只是想替小朋友爭取更好才會參加今次這遊戲。大不了就原校升上去(好似我咁)~

最後,衷心祝福各位家長能為小朋友找到適合的學校!漫漫長路中,請緊記小朋友才是我們的中心,引述之前看過的一篇文章「不要為了面子而不愛孩子」
作者: 學做好爸    時間: 10-12-1 07:10

Great writing! Add Oil parents!!!
作者: zoemamaling    時間: 10-12-1 07:32

末收到信之前,都想是reject信,点知waiting list.所以没有失望,一切随缘。
作者: mosquito_chu    時間: 10-12-1 07:44

天下的間父母那一個不愛自已D仔女,他們往往太過緊張,可能做了一D小朋友的說話或行為,連他們都不知道,努力啊各位!
作者: cwongkl    時間: 10-12-1 08:15

原帖由 nicolandavy 於 10-12-1 06:48 發表
給各位bk父母,

相信最近好多幼稚園已公佈面試結果,收到取錄信的當然會開心到彈起,但只有waiting或已被rejected 的,請冷靜和别氣餒,因為我們身邊的這位兩歲人仔,一定感覺到父母發出的負能量的!

在埋怨自己或小朋友當日表 ...

GREAT.....
作者: NT-1    時間: 10-12-1 09:05

Dear all,
I feel upset upon receiving 2 waiting letters from KV and SC at the same time.  I kept thinking that my son did very well during KV interview and wondered why my boy wasn't being offered.  I didn't want to compare from one to another and didn't want to blame myself or my boy for not preparing enough.  I just keep telling myself that it is just begining of the game and it is a very long journey waiting for us upfront.  I disagree the phase "don't lose at the starting point" as I understand that life is a marathorn.  Person who leads the competition may not be the winner eventually.  But if one blames and gives up early, then the result is doomed to a disappointment.
So,  every dear members, keep up and add oil!!  There is always a pathing leading us to the finishing line of the life marathorn!! :D

作者: sundae525    時間: 10-12-1 09:16

totally agreed.
作者: LuLuciaMa    時間: 10-12-1 09:22     標題: 回覆 6# NT-1 的文章

agree! Don't give up, everyone!
作者: dandanmami    時間: 10-12-1 09:25

作者: brrbaby2007    時間: 10-12-1 09:28

Support
作者: tszlok0227    時間: 10-12-1 09:35

nicolandavy, I believe you must a very very nice guy...  
Thanks for your message......  Don't give up for all of parents!

作者: 靚媽媽店    時間: 10-12-1 09:45

agree!!

原帖由 nicolandavy 於 10-12-1 06:48 發表
給各位bk父母,

作者: 靚媽媽店    時間: 10-12-1 09:46

agree!!

給各位bk父母,

作者: pw_113    時間: 10-12-1 09:49

support! very good sharing!
作者: ToniHoFans    時間: 10-12-1 09:59

agree !
作者: erniec    時間: 10-12-1 09:59

講真,我對幫阿囝搵學校並無感到好大壓力,但並唔係因為阿囝好叻,相反佢in得一次比一次差,只係佢宜家係屋企附近讀緊nursery,d老師都唔錯,起碼阿囝由day one到宜家都無喊過。我都有去申請d好多人喜歡既九龍塘學校,最後got one firm and one waiting offer,我都係平常心,反宜會好認真考慮車程同適應學校既問題,我成日覺得幼稚園唔同中小學,差別真係唔會好大,宜家d老師個個都有正統師資部訓,學校都以學生為本,唔似我地以前細個咁,小朋友學習環境好好多,查實名校都有差學生,同埋好無奈宜家d學生成績好唔係因為間學校,我同事個仔讀名牌中學,佢話d學生個個都係等放學去補習班,無心機聽阿sir講書,況且宜家先係k1,阿囝條路仲有好長,中間好多變數,唔係一條方程式可以計到結果,最重要始終係父母對仔女果份愛同支持,有時睇到d人話收信開心到喊左出黎,證明佢地真係俾左好大壓力自己,咁第日入學之後仲要面對好多功課,考試,come on, bk mami, be relaxed.  讀書過程都係小朋友成長一部份,做家長既要make sure佢地可以開開心心地學習同生活,擁有正面思想,懂得與人相處,做個有責任感同自信既人
作者: christine1227bb    時間: 10-12-1 10:02

作者: Smartterrence    時間: 10-12-1 10:05

給各位bk父母,

After reading your article that I am very impressed.....!!
作者: davywm    時間: 10-12-1 10:09     標題: 回覆 3# erniec 的文章

agree with you all.

作者: saycheerup    時間: 10-12-1 10:12

真的不要為結果而影響同兒女的關係!
無可否認,獲心儀的學校取錄真的高興,但請勿認為自己的兒女fight低其他人好叻(因有朋友是這樣想的),存着與人比較的心態會辛苦自己同小朋友。
同樣地,rejected or waiting亦不用再諗兒女輸蝕了什麼!講真,幾千人in,每人得幾分鐘,加上太多不能控制的因素,如:關係,家底及眼緣!
我唔相信所有面試只看小朋友的能力,所以結果是沒有公平的!
最最最重要是兒女在我們家長眼中是最寶貴的,小朋友的表現我地最清楚,不用去在意為不認識我地的人對我地的評分而上心呢!
呢個只係起步,大家一齊努力,為自己及兒女打氣!
作者: iluvchun    時間: 10-12-1 10:20

我一早都冇諗住要小朋友讀名校, 只係希望佢有個快樂童年,  因為我覺得佢地呢輩大個左會仲大壓力過我地而家

我身邊都有d愛面子既父母, 不斷埋怨d學校唔收自己小朋友, 又埋怨自己0個個係細b

係父母選擇帶小朋友黎到呢個世界, 我真係唔明點解大b細b都有得怨
作者: goodluck97    時間: 10-12-1 10:22

Thanks for your great message!!

作者: jdhwangmom    時間: 10-12-1 10:37

多謝分享!
所以無論收了什麼信, 我們都是等囝囝睡覺後, 才開信, 他們現在還以為去面試是去同其他老師談天. haha

給各位bk父母,

作者: petit_etoile    時間: 10-12-1 10:39

support!!

it's so true....this is just the beginning!

and our mind is so complex and always changing as:

the school doesn't accept you, you start to think if there's anything wrong with your child or you...

they accept you, you question whether the school is good enough and are there better choices for your kid......

so....the ultimate goal is to let our kids strive for happiness and health!
作者: angie0828    時間: 10-12-1 11:35

agree agree agree~~~
作者: 小克    時間: 10-12-1 11:47

作者: qqbabe    時間: 10-12-1 11:51

多謝分享! 無論大b細b, 佢地都只不過係3歲唔到既小朋友, 千奇唔好為面試傷害父母同孩子既感情~
作者: DorDorWong    時間: 10-12-1 12:06

Good sharing.  Thanks!
作者: edithwylai    時間: 10-12-1 12:31     標題: 回覆 12# erniec 的文章

完全認同,所以我已決定放棄St.Catherine's 的 am offer, 不會交留位費,因見到個仔依家返學咁開心(佢返N1全日教會學校食埋瞓埋,好過下午响屋企hea), 而且間學校又近我返工嗰度,每朝都可以陪佢搭車返學.我又試過問佢自己搭校車返學(St.Catherine's)好唔好,佢話鍾意我陪搭車,所以我覺得佢讀得開心最緊要,而唔係我哋家長開心/喜歡佢讀邊間.
所以Waiting / rejected嘅唔使唔開心
作者: MASAYA    時間: 10-12-1 13:44

原帖由 saycheerup 於 10-12-1 10:12 發表
真的不要為結果而影響同兒女的關係!
無可否認,獲心儀的學校取錄真的高興,但請勿認為自己的兒女fight低其他人好叻(因有朋友是這樣想的),存着與人比較的心態會辛苦自己同小朋友。
同樣地,rejected or waiting亦不用再諗兒女 ...

眼緣有關係嗎? @@a
幾千個小孩每人見數分鐘,我以為只有合符老師手上的問題越多越有機會取錄
不是質疑,只是好奇一問
作者: scn    時間: 10-12-1 14:04

Excellent sharing!!
作者: nicolandavy    時間: 10-12-1 14:23

多謝各位的認同!希望我的分享能令因面試結果未如理想的家長們釋懷! Enjoy every moment of life! Don't be too resulted oriented. Relax~~
作者: mwsbb    時間: 10-12-1 15:27

作者: ltangm    時間: 10-12-1 17:37

給各位bk父母,

totally agree.
my son got rejected for both KGs.
i will run the life long journey with son.
all parents - add oil.
作者: ltangm    時間: 10-12-1 17:39

原帖由 nicolandavy 於 10-12-1 14:23 發表
多謝各位的認同!希望我的分享能令因面試結果未如理想的家長們釋懷! Enjoy every moment of life! Don't be too resulted oriented. Relax~~

yes, enjoy the every moment with our kids.
作者: erniec    時間: 10-12-1 17:41     標題: 回覆 29# edithwylai 的文章

我都係第一次聽有bk媽咪會give up St. Cat AM offer咋,你真係好為小朋友著想,好難得。我自己去報d heat學校唔多唔少係有d群眾壓力(我都係報左2、3間咋),見個個媽咪都咁緊張,自己唔做d野好似對阿囝唔公平,咁咪俾佢試下,亦當一次經驗,真係有好多體會。我自問唔算有一個快樂童年,阿媽果d好舊既家長式教法,所以我一定要讓阿囝快樂地成長
作者: DammiMa    時間: 10-12-1 18:17

Agree ~ Don't give up !!
給各位bk父母,

作者: fishballbaby    時間: 10-12-1 18:33

睇到依D咁正能量既POST真係開心,這些才是BK應有的和諧氣氛,較早前實在太多針鋒相對既POST,惡意踐踏別人,甚至在鬧交咁,希望隨住遊戲的完結,這兒變會一個平靜、互相鼓勵大家的和諧社區。

原帖由 DammiMa 於 10-12-1 18:17 發表
Agree ~ Don't give up !!

作者: dandanmami    時間: 10-12-1 18:38

作者: boat8    時間: 10-12-1 22:36

個人睇法,一定有,講真我帶我囝去in,我都會望吓個老師合唔合眼緣,雖然係人揀我,不過我都會望吓順唔順眼,諗吓萬一收咗我囝,佢讀得開唔開心。
原帖由 MASAYA 於 10-12-1 13:44 發表

眼緣有關係嗎? @@a
幾千個小孩每人見數分鐘,我以為只有合符老師手上的問題越多越有機會取錄
不是質疑,只是好奇一問

作者: MASAYA    時間: 10-12-1 23:00

原帖由 boat8 於 10-12-1 22:36 發表
個人睇法,一定有,講真我帶我囝去in,我都會望吓個老師合唔合眼緣,雖然係人揀我,不過我都會望吓順唔順眼,諗吓萬一收咗我囝,佢讀得開唔開心。
...

因為合眼緣這些感覺不會筆記下來,幾千人過後還會記得誰合眼緣嗎?
如果靠相片...相片跟真人的感覺可以很不同 @@a
作者: nicolandavy    時間: 10-12-4 00:53

睇完一些火爆的對話後, 好想推返自己既感想出黎.

再加一篇在FB睇到的文章...

http://www.facebook.com/?ref=hom ... 36&id=679773279

唔知你地去唔去到呢條link. anyways, 我們做父母的, 應該好好地於"孩子的快樂童年"及"父母對孩子的期望"間取得平衡, 要記得, 孩子的童年, 只有一個. 不要親手毀了它...
作者: Toffeenut    時間: 10-12-4 01:07

呢篇文章寫得太感人, 我都想喊了... 可能因為我太愛我的孩子了吧...
作者: vic6    時間: 10-12-4 01:44

樓主及以上咁多父母的post,好多都好有意思,好感動.

其實,正因為我們愛惕囝囡,所以先會為他們諗更多更多......將來,但有時,我們認為最好的,未必是他們最喜悅和合適的. 所以我地要relax,比多d空間小朋友,使佢地有個快樂的人生(童年)是最重要的. 正能量好重要, 大家加油!
作者: d-ma    時間: 10-12-4 23:17

very touching passage, thanks for sharing!!! Childhood period is very short and pass fast. I think 0-6 years is a very important stage for the grow up of a kid, it may affect the whole life if it is not positively treated.  So, let's enjoy the times with your lovely baby.
作者: mademoiselle    時間: 10-12-7 00:18

小朋友有壓力,我覺得係源自父母!只阿囡報N班時,冇1間收佢起,我已經完全感覺到,咁細個就要經歷高高低低,其實都幾可悲!我都只希望啲囝囡有個快樂咁成長,做父母嘅做到幾多就幾多,無論佢哋會變成點,我哋都係會咁愛自己啲囝囡。

希望各位做父母,遇到差嘅,唔好氣餒,遇到好嘅,要好好珍惜!

加油呀!support~~~
作者: kb7724    時間: 10-12-13 16:41     標題: 回復 1# mademoiselle 的帖子

support support!
我地做父母既, 最緊要係子女開心! 書, 一定有得讀既, 2歲人仔就要佢地面對失敗, 實在太殘忍了~
失敗既家長們(包括我)大家要互相鼓勵一下, 吸收正能量! 千萬唔好將唔開心建築響小朋友身上~ 更加提醒自己唔好同其他家長比較, 最怕有d家長明明學校唔收又話收, 講到自己個仔間間都收咁....最討厭 )

加油加油~
作者: twinstar99    時間: 10-12-13 20:26     標題: 回復 1# nicolandavy 的帖子

寫得很好,很感人!
作者: 小克    時間: 10-12-14 08:14

作者: busy_penny    時間: 10-12-14 08:18     標題: 回復 1# nicolandavy 的帖子

作者: bb0322    時間: 10-12-14 08:57

見到大家嘅post我都好感動。我幫阿囡報左三間所謂的名牌幼稚園,全部rejected!

依家報左樓下的幼稚園,唔洗搭車,感覺可能仲開心左。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5