教育王國

標題: 請介紹九龍有哪些一流名中學 [打印本頁]

作者: cychan39    時間: 10-11-29 10:09     標題: 請介紹九龍有哪些一流名中學

小女在學校成績不錯,想在九龍入津中,有哪些名校請介紹.
作者: lauerica    時間: 10-11-29 15:15

你個女成績唔錯,但你有冇教佢問人問題要講唔該?睇怕都冇,咁見學校實失敗都得,不如教左禮貌先。
作者: cychan39    時間: 10-11-29 15:27     標題: 回覆 2# lauerica 的文章

對不起,原來不應該說"請",而是要講唔該
作者: cychan39    時間: 10-11-29 15:28

謝謝你的指教
作者: lauerica    時間: 10-11-29 15:46

原帖由 cychan39 於 10-11-29 15:27 發表
對不起,原來不應該說"請",而是要講唔該

正所謂禮多人不怪,相信面試更覺重要,
不過每個父母教導子女有自已一套,
你覺得對子女好就得,恕我多言。
作者: cychan39    時間: 10-11-29 15:53     標題: 回覆 5# lauerica 的文章

指教是對的,如果順便解決我的問題就更好了,希望你女兒一定能入名中
作者: 君媽    時間: 10-11-29 16:38

原帖由 cychan39 於 10-11-29 10:09 發表

Net KL1:
Ming Kee, Methodist, Queen Elizabeth, St. Mary, True Light.
作者: lauerica    時間: 10-11-29 16:48

原帖由 cychan39 於 10-11-29 15:53 發表
指教是對的,如果順便解決我的問題就更好了,希望你女兒一定能入名中

名中又津貼其實我祇係識St. Mary同maryknoll,
其他都唔係咁熟,邊位知道多的請指教,我都想知,係呢,你個女讀繄幾年班?讀邊間?唔方便係度講可以pm講或唔講,up to you
作者: cychan39    時間: 10-11-29 16:54

謝謝以上2位
我囡是讀小四,在荃灣.因爲荃灣只有官中一家比較好,競爭太大,所以想去九龍找好些的中學
作者: lauerica    時間: 10-11-29 17:02

重有時間,努力keep住的成績先。
作者: cychan39    時間: 10-11-29 17:14

keep住的成績先難。1、2年級都是全級第2,3年級全級第1,最難的是5、6年級時不知第幾了。荃灣太少好學校,希望能進九龍的學校。
作者: parentslove2    時間: 10-11-29 17:40     標題: 回覆 1# cychan39 的文章

St.Mary

作者: MYMYCHENG    時間: 10-11-29 18:18

作者: 君媽    時間: 10-11-29 19:13

原帖由 MYMYCHENG 於 10-11-29 18:18 發表
Christian College in TST

請問Christian College的中文名是?
作者: 君媽    時間: 10-11-29 19:26

原帖由 cychan39 於 10-11-29 17:14 發表
keep住的成績先難。1、2年級都是全級第2,3年級全級第1,最難的是5、6年級時不知第幾了。荃灣太少好學校,希望能進九龍的學校。

如以2010年入中一計算,在自行分配學位階段,荃官超額申請約10倍,而我建議的九龍一網的5間中學,都是超額申請越10倍有多,競爭較荃灣激烈。
作者: 五歲仔    時間: 10-11-29 19:32

原帖由 cychan39 於 10-11-29 17:14 發表

荃官/林護都唔會考慮嗎?
九龍區女校最好都係Maryknoll/st. Mary
作者: cychan39    時間: 10-11-29 19:39

看來還是荃官競爭小
作者: cychan39    時間: 10-11-29 19:42

林護都不錯.但老師說按成績還可以選好些的。因爲囡囡有很多校外獎狀及證書。
作者: lauerica    時間: 10-11-29 21:16

校外獎狀及證書,邊方面?要有認受性先有用,見學校有優勢,你個女成績咁好,好彩我個女大一年,唔使同你個女爭學位。

作者: gracelam    時間: 10-11-29 21:37

原帖由 cychan39 於 10-11-29 19:42 發表
林護都不錯.但老師說按成績還可以選好些的。因爲囡囡有很多校外獎狀及證書。

可風 林護 荃官 王少清都係荃葵BAND 1中學, 聽講如果揀得太進取, 會好危險.
作者: TelleTelleMom    時間: 10-11-29 23:02

Deleted
作者: cychan39    時間: 10-11-30 07:01

因爲插班在路上浪費很多時間,小囡本來時間就不夠用。所以就沒有轉校,有利有弊。
原帖由 TelleTelleMom 於 10-11-29 23:02 發表
除非係非常進取型,否則最好要選有附屬小學或一條龍學校。St Mary與小學部及天神結龍,所剩學位不多;Maryknoll聽講都有50-60%直升。
說出來有點馬後炮,但你女成績好好,為何不於升小二、三甚至四時幫佢插班?咁就煩少好多嘛 ...

作者: Martina    時間: 10-11-30 09:19

st mary 今年首輪只有8個位. maryknoll 去年則只有4個升唔到上自己學校, 可見收街外生的位相當少 !

荃官/林護都好top, 機会都比呢2間多. 另 上智 都好好!
作者: 五歲仔    時間: 10-11-30 10:12

原帖由 cychan39 於 10-11-29 19:42 發表

如果老師都認同妳女兒的成績, 那麼不如女拔/St. Paul Co-Edu, 雖然要交學費, 但唔係人人都有如此好成績,  而且這兩所學校係好多人的dream school, 有朋友的女兒讀緊, 都讚口不絕
作者: cychan39    時間: 10-11-30 10:51

請教可以申請政府資助學費嗎?
原帖由 五歲仔 於 10-11-30 10:12 發表

如果老師都認同妳女兒的成績, 那麼不如女拔/St. Paul Co-Edu, 雖然要交學費, 但唔係人人都有如此好成績,  而且這兩所學校係好多人的dream school, 有朋友的女兒讀緊, 都讚口不絕 ...

作者: brianshe    時間: 10-11-30 11:01

作者: wunma    時間: 10-11-30 11:21

作者: FUNMUM    時間: 10-11-30 12:29

原帖由 cychan39 於 10-11-29 10:09 發表

我知一些不是太好的小學 , 如果 In 超級名校 , 就算是全級第一都冇機會 .
作者: gracelam    時間: 10-11-30 12:29

原帖由 wunma 於 10-11-30 11:21 發表

協恩啦, 特點是平民, 訓練孩子獨立, 自己解決問題, 學習領域廣. 個人體會是學生辛苦得來學到很多書本以外的東西又很開心.

協恩好多位留番俾協小, 拎出黎俾街外人好少.  遲d協中轉直資, 都唔知學費幾多
作者: wunma    時間: 10-11-30 12:45

作者: mcheung1    時間: 10-11-30 13:45

作者: cychan39    時間: 10-11-30 13:48

謝謝各位寶貴建議!!!!!!!!
作者: aryee    時間: 10-11-30 15:48

原帖由 brianshe 於 10-11-30 11:01 發表
首先一/二年級成績完全無用, 又唔係呈分試.
科科100分都無用, 仲有要計埋小學折價. 好多家長小一至小三都好hea, 到升小四暑假先黎料; 好多學生成績都會重新排位.
晌荃灣小學成績點先? 出去老旺有無得同人比先?! 原來 ...

sorry,咩叫老旺﹖
樓主,林護已經相當唔錯,如果都唔夠,學校老師建議你地考咩呢﹖
作者: 君媽    時間: 10-11-30 16:27

原帖由 cychan39 於 10-11-30 10:51 發表
請教可以申請政府資助學費嗎?

政府不會資助學費,但如合資格,可申請書簿津貼。
如成績好,在St. Paul, DGS, Good Hope都有獎學金的,考第一的學生不用交學費。
作者: HappyEE    時間: 10-11-30 17:43

以我所知, 很多教師/校長同教師/校長之間有聯繫, 如果你個老師覺得你囡囡可以讀d好中學, 其實好多時個老師或者校長可以同d好中學打個招呼就已經可以面試, 可能現在還不是六年級, 不過林護真的不錯, 相信比林護好又值得舟車勞動的, 只有st mary 及maryknoll了
作者: TMMA    時間: 10-11-30 19:39

原帖由 HappyEE 於 10-11-30 17:43 發表
以我所知, 很多教師/校長同教師/校長之間有聯繫, 如果你個老師覺得你囡囡可以讀d好中學, 其實好多時個老師或者校長可以同d好中學打個招呼就已經可以面試, 可能現在還不是六年級, 不過林護真的不錯, 相信比林護好又值 ...

但跨區考學校是不是會重新調整呈分試的banding??
請指教。
作者: HappyTogether    時間: 10-11-30 19:57

我睇過荃灣一間出名小學past paper, 同九龍某女名校相比, 程度都差幾遠, 所以如果有興趣報九龍區, 就要加倍努力, 特別是英文.
作者: 天瑜    時間: 10-11-30 21:31

作者: TMMA    時間: 10-11-30 21:59

原帖由 天瑜 於 10-11-30 21:31 發表
HI,

升中派位,每位參加派位之小六學生會有兩個排名(RANKING):- 1) 全港排名 (跨區用); 2) 區內排名 (所填報之所屬地區 - 乙部用).

thanks!
咁個ranking是不是由老師告訴家長呢
作者: siulili    時間: 10-11-30 23:01

可能有人會想,林護好極都只係地區名校, 有錢財, 有勢力的家長唔多, 咁對小朋友以後事業路無去讀超級名校咁好, 所以無論如何都想擠身超級名校呢!

同埋我都想問下大家,如果MCS同林護,大家會選邊間?
作者: 君媽    時間: 10-12-1 15:23

原帖由 TMMA 於 10-11-30 21:59 發表

thanks!
咁個ranking是不是由老師告訴家長呢

對。呈分試後,老師會告訴你的。
作者: TMMA    時間: 10-12-1 19:14

原帖由 君媽 於 10-12-1 15:23 發表

對。呈分試後,老師會告訴你的。

多謝回覆
作者: aryee    時間: 10-12-2 10:11

原帖由 天瑜 於 10-11-30 21:31 發表
HI,

升中派位,每位參加派位之小六學生會有兩個排名(RANKING):- 1) 全港排名 (跨區用); 2) 區內排名 (所填報之所屬地區 - 乙部用).

想趁機問清楚
1) 全港排名就係用前兩届學兄學姊既分班試成績﹖
2) 地區係咪只排ranking,無真係排名次﹖我以為同一ranking就用隨機抽獎,係咪呢﹖如果地區都有排名次,用黎做咩架﹖

作者: lauerica    時間: 10-12-2 12:21

樓主有冇的朋友既小朋友讀九龍區名校,如果有借份英文卷比你個女做下,咪可以知你個女程度去到邊。
作者: miffy    時間: 10-12-2 13:09

作者: Martina    時間: 10-12-2 14:02

我聽過小妹妹去 in dgs, 個校長話佢住得遠 !

原帖由 miffy 於 10-12-2 13:09 發表
果時何凱琳在天水圍小學跳幾級, 去in maryknoll都無show佢, 我唔係話樓主無機會, 平常心去試試。

作者: 天瑜    時間: 10-12-2 23:27

作者: do-re-me    時間: 10-12-9 01:31     標題: 回復 1# 天瑜 的帖子

插班容易好多.插班入去直升中學啦.
作者: 天瑜    時間: 10-12-9 09:58     標題: 回復 1# do-re-me 的帖子

作者: Poon89    時間: 11-1-29 12:18

係何文田的旅港開平唔錯,BAND 1 全EMI,校風係區內出名純樸,學生唔煙唔酒,成績唔差,岩岩果年HKCEE 要24分先收,田徑亦係學界中數一數二。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5