教育王國

標題: 有人真係Wait到最最心儀嗰間啦! [打印本頁]

作者: karen55407    時間: 10-11-25 15:58     標題: 有人真係Wait到最最心儀嗰間啦!

竟然有人今日唔去註冊,我嘅好朋友收到學校電話,感謝主!
作者: snow05    時間: 10-11-25 16:00

tell us more please, which school? you mean someone gave up the subsidised school place?

原帖由 karen55407 於 10-11-25 15:58 發表

作者: meia    時間: 10-11-25 16:03

Congratulations to your friend!

Would you please provide more information e.g. school name cos a lot of parents (like me) are waiting....
作者: ABTreasures    時間: 10-11-25 16:13

SPCC ? I heard there are few people not registered today.
作者: Loso    時間: 10-11-25 16:52

可否透露係邊間呢?唔該!

原帖由 karen55407 於 10-11-25 15:58 發表

作者: KimB    時間: 10-11-25 16:55

津校剛剛打電話給我, 話阿囝以後備生取錄, 但我答佢我唔會去註冊, 因為我已註冊直資。但收線後, 我有一種忐忑不安的感覺, 我怕自己做了一個錯的選擇。
作者: karen55407    時間: 10-11-25 16:56

津校嚟㗎!明早註冊,恐防有變數,不便透露。
作者: Loso    時間: 10-11-25 17:01

恭喜晒您朋友!

原帖由 karen55407 於 10-11-25 16:56 發表

作者: thomasha    時間: 10-11-25 17:02

Congratulations!  Can you share after completing registration?
原帖由 karen55407 於 10-11-25 16:56 發表

作者: cpcog    時間: 10-11-25 22:04

I think all parents would have this feeling after giving up an offer. trust yourself! :)

原帖由 KimB 於 10-11-25 16:55 發表
津校剛剛打電話給我, 話阿囝以後備生取錄, 但我答佢我唔會去註冊, 因為我已註冊直資。但收線後, 我有一種忐忑不安的感覺, 我怕自己做了一個錯的選擇。 ...

作者: lieyeemama    時間: 10-11-25 23:40

Yes, I have the same feeling when I register one of the DSS school & sign up the NOT 大抽獎 form today....hahaha
作者: ew911    時間: 10-11-26 00:53

karen55407

Thanks for your sharing. 我估我知道是那一間津校。我今日都有祈望我都會收到電話。當然係NO!

恭喜你的朋友!
作者: yantabo    時間: 10-11-26 01:08

yes.....just like sign up for life & death cert. .......
原帖由 lieyeemama 於 10-11-25 23:40 發表
Yes, I have the same feeling when I register one of the DSS school & sign up the NOT 大抽獎 form today....hahaha

作者: karen55407    時間: 10-11-26 07:38

仔嚟㗎!
原帖由 ew911 於 10-11-26 00:53 發表
karen55407

Thanks for your sharing. 我估我知道是那一間津校。我今日都有祈望我都會收到電話。當然係NO!

恭喜你的朋友!

作者: karenlyk    時間: 10-11-26 07:49

恭喜你朋友呀!

另外我朋友一樣收到學校電話以後備生入心儀學校.

作者: karen55407    時間: 10-11-26 09:46

註冊咗喇!喇沙仔呀!
原帖由 thomasha 於 10-11-25 17:02 發表
Congratulations!  Can you share after completing registration?

作者: w_y    時間: 10-11-26 09:51

簡直係大禮一份, 當中心情真係...唔關我事我都感受到, 恭喜佢.
作者: traeh    時間: 10-11-26 10:08

嘩,我諗佢真係會激動到流淚!恭喜晒!

原帖由 karen55407 於 10-11-26 09:46 發表
註冊咗喇!喇沙仔呀!

作者: CHP    時間: 10-11-26 10:11

由唔中變中, 接受唔到!!! 真係太激動.

原帖由 traeh 於 10-11-26 10:08 發表

作者: dk486    時間: 10-11-26 10:15

原來自行都有waiting 嫁?!
作者: Loso    時間: 10-11-26 10:29

恭喜晒!可否都分享吓係邊間呢?

原帖由 karenlyk 於 10-11-26 07:49 發表
恭喜你朋友呀!

另外我朋友一樣收到學校電話以後備生入心儀學校.

作者: Loso    時間: 10-11-26 10:31

恭喜您朋友!真係值得開香檳!

原帖由 karen55407 於 10-11-26 09:46 發表
註冊咗喇!喇沙仔呀!

作者: w_y    時間: 10-11-26 10:31

一間間架咋.

原帖由 dk486 於 10-11-26 10:15 發表
原來自行都有waiting 嫁?!

作者: 小曳人    時間: 10-11-26 10:36

借問聲: 當事人有幾多分?!

唔該哂!
作者: karen55407    時間: 10-11-26 10:59

當然係20分喇!我估放棄學位嗰位恩人應該係因為SPCC而放棄嘅,多謝晒大恩人,願主也與你同在!
原帖由 小曳人 於 10-11-26 10:36 發表
借問聲: 當事人有幾多分?!
唔該哂!

作者: 小曳人    時間: 10-11-26 11:02

原帖由 karen55407 於 10-11-26 10:59 發表
當然係20分喇!我估放棄學位嗰位恩人應該係因為SPCC而放棄嘅,多謝晒大恩人,願主也與你同在!

嘻嘻~ 唔該哂!
因為另一條thread有人問有無20分入到, 無人覆, 所以想响度confirm一吓!

你朋友個小朋友都要努力加油呀!
作者: karen55407    時間: 10-11-26 11:08

何止當事人嘅Mami喊到收唔到聲呀,我都好感動,為佢喜極而泣,她是我的好朋友、好同事之餘,還是我的好教友。我要佢請我飲杯凍檸茶補番我啲眼淚呀!
原帖由 traeh 於 10-11-26 10:08 發表

作者: karen55407    時間: 10-11-26 11:11

點會無呀?今年都唔少人20分中籤!呀仔好叻㗎!我唔替佢担心。
原帖由 小曳人 於 10-11-26 11:02 發表

嘻嘻~ 唔該哂!
因為另一條thread有人問有無20分入到, 無人覆, 所以想响度confirm一吓!

你朋友個小朋友都要努力加油呀!

作者: share123    時間: 10-11-26 11:15

[quote]原帖由 karen55407 於 10-11-26 11:08 發表

真係戥佢開心,恭喜曬!!!
作者: 金不換    時間: 10-11-26 13:18

真系太開心..加油呀.
原帖由 karen55407 於 10-11-26 11:08 發表
何止當事人嘅Mami喊到收唔到聲呀,我都好感動,為佢喜極而泣,她是我的好朋友、好同事之餘,還是我的好教友。我要佢請我飲杯凍檸茶補番我啲眼淚呀!
...

作者: scmail    時間: 10-11-26 15:27

真開心...我果間我諗無waiting list...所以無望...希望大家有好消息.
作者: jocola    時間: 10-11-26 15:33

congratulations ar...^_^

really happy...........

作者: karen55407    時間: 10-11-26 16:21

各位未派到位嘅朋友,唔好氣餒,舊年我身邊朋友個個最終都揾到好學校,有人在統一派位中咗甲部,包括兩個瑪利諾、一個聖羅撤及一個協恩,亦有好多朋友中咗乙部第一志願,包括喇沙、瑪利諾、聖瑪利、九龍塘聖家及福馬。唔中嘅朋友努力叩門,結果有人叩到舊油天、瑪利諾神父、九龍塘聖家、九龍城聖家及福馬。私校和直資都有人叩到德望、聖方濟各及播道。只要咁好放棄,一定可以揾到啱心水嘅學校。主佑各位!
作者: traeh    時間: 10-11-26 16:38

希望無論官津直私,都陸續有更多好消息!

原帖由 karen55407 於 10-11-26 16:21 發表
各位未派到位嘅朋友,唔好氣餒,舊年我身邊朋友個個最終都揾到好學校,有人在統一派位中咗甲部,包括兩個瑪利諾、一個聖羅撤及一個協恩,亦有好多朋友中咗乙部第一志願,包括喇沙、瑪利諾、聖瑪利、九龍塘聖家及福馬。唔中嘅朋友 ...

作者: ew911    時間: 10-11-26 17:58

karen55407       

我聽到都感動到

現在,我都好亂。真有點吾知點行下一步。今日已經係自行announce 第五日,之前都無感覺,近日比身邊的人問問問............我開始有點
作者: culver    時間: 10-11-26 17:58

Karen55407,

Have read your posts on and off and learnt that you are a devoted Catholic and a very kind-hearted person. Let me be your "virtual friend" so as to share your faith and luck la!
(My girl got accepted by private school but I still want to try SMCS. However can only fill it as 1st choice in part A since we are not living in that catchment area)

原帖由 karen55407 於 10-11-26 16:21 發表
各位未派到位嘅朋友,唔好氣餒,舊年我身邊朋友個個最終都揾到好學校,有人在統一派位中咗甲部,包括兩個瑪利諾、一個聖羅撤及一個協恩,亦有好多朋友中咗乙部第一志願,包括喇沙、瑪利諾、聖瑪利、九龍塘聖家及福馬。唔中嘅朋友 ...

作者: culver    時間: 10-11-26 18:02

ew911

I remember we chatted last time on the thread of St. Mary's open day. So don't be too upset, as Karen said your kid maybe the lucky one in part A (or B) next round. Add oil!

原帖由 ew911 於 10-11-26 17:58 發表
karen55407        

我聽到都感動到

現在,我都好亂。真有點吾知點行下一步。今日已經係自行announce 第五日,之前都無感覺,近日比身邊的人問問問............我開始有點 ...

作者: most    時間: 10-11-26 19:13

恭喜!恭喜!你D朋友個個都好有luck喎!

作者: karen55407    時間: 10-11-26 21:00

ew911

有排都未到出年九月,依家就喊定先,眼淚豈非白流,况且流眼淚也應該係只流喜悅的眼淚,你要收拾心神,部署下一部,寫信去waiting緊嘅學校求位,睇吓仲有無學校仍然招生,計劃吓统一派位點揀學校,但願快啲聽到你嘅好消息!
原帖由 ew911 於 10-11-26 17:58 發表
karen55407        

我聽到都感動到

現在,我都好亂。真有點吾知點行下一步。今日已經係自行announce 第五日,之前都無感覺,近日比身邊的人問問問............我開始有點 ...

作者: karen55407    時間: 10-11-26 21:03

祝你能如以償!
原帖由 culver 於 10-11-26 17:58 發表
Karen55407,

Have read your posts on and off and learnt that you are a devoted Catholic and a very kind-hearted person. Let me be your "virtual friend" so as to share your faith and luck la!   ...

作者: angelhair    時間: 10-11-26 22:14

想請問waiting入到喇沙同好早交表有冇關係?
作者: karen55407    時間: 10-11-26 22:45

呢個恐怕要校長先知,不過我知道一定同祈唔祈禱有關係
原帖由 angelhair 於 10-11-26 22:14 發表
想請問waiting入到喇沙同好早交表有冇關係?

作者: nicolemummy    時間: 10-11-26 23:29

同意.

原帖由 karen55407 於 10-11-26 22:45 發表
呢個恐怕要校長先知,不過我知道一定同祈唔祈禱有關係

作者: 珍妮花    時間: 10-11-28 09:35

我個女都係waiting list入到自己間母校, 真係超開心!, 因為22/11見到門口個list冇佢份個時, 都已經打哂輸數比個女讀私立算架喇, 我都唔知自行有waiting list...所以當我25/11收到學校電話個陣真係好意外好開心~~
作者: DabyHou    時間: 10-11-28 11:08

我從不知道有waiting list,但當收到學校電話時,真有D中獎感覺
作者: chan888yan    時間: 10-11-28 16:44

原帖由 珍妮花 於 10-11-28 09:35 發表
我個女都係waiting list入到自己間母校, 真係超開心!, 因為22/11見到門口個list冇佢份個時, 都已經打哂輸數比個女讀私立算架喇, 我都唔知自行有waiting list...所以當我25/11收到學校電話個陣真係好意外好開心~~ ...

你個女......入到 ? (你的母校)
作者: cheuklokmom    時間: 10-11-28 19:13

I'm same case with you !

原帖由 珍妮花 於 10-11-28 09:35 發表
我個女都係waiting list入到自己間母校, 真係超開心!, 因為22/11見到門口個list冇佢份個時, 都已經打哂輸數比個女讀私立算架喇, 我都唔知自行有waiting list...所以當我25/11收到學校電話個陣真係好意外好開心~~ ...

作者: traeh    時間: 10-11-29 11:24

請問兩位wait到邊間呢?咁最終有無去註冊?恭喜恭喜!

原帖由 DabyHou 於 10-11-28 11:08 發表
我從不知道有waiting list,但當收到學校電話時,真有D中獎感覺

原帖由 cheuklokmom 於 10-11-28 19:13 發表
I'm same case with you !

作者: Anpanmama    時間: 10-11-29 11:57

原帖由 karen55407 於 10-11-26 10:59 發表

作者: dwklau    時間: 10-11-29 12:55

我識得有人20分wait到瑪利諾呀!真係超超超好彩!估唔到竟然有人放棄瑪利諾.
作者: cheuklokmom    時間: 10-11-29 14:22

有呀 ! 我仔係新油天備取生.

原帖由 traeh 於 10-11-29 11:24 發表

作者: DabyHou    時間: 10-11-29 14:30

原帖由 traeh 於 10-11-29 11:24 發表

囡囡幸運地wait 到 maryknoll

作者: DabyHou    時間: 10-11-29 14:39

原帖由 dwklau 於 10-11-29 12:55 發表
我識得有人20分wait到瑪利諾呀!真係超超超好彩!估唔到竟然有人放棄瑪利諾.

妳咁快收到風,唸一陣先唸到係妳
作者: karen55407    時間: 10-11-29 14:53

我都收到你個風,我支持揀瑪利諾。
原帖由 DabyHou 於 10-11-29 14:39 發表

妳咁快收到風,唸一陣先唸到係妳

作者: DabyHou    時間: 10-11-29 15:29

[size=100%][size=100%]
原帖由 [size=100%][size=100%]karen55407[size=100%][size=100%] 于10-11-29 14:53发表
[size=100%][size=100%]我都收到你个风,我支持拣玛利诺。
[size=100%][size=100%]

我老公已經開始變節,我以為妳會係支持我,點知連妳都,唉........

作者: karen55407    時間: 10-11-29 17:00

我唔知我有無講錯,我知道你係全職媽咪,你係跟足個女嘅,而且你個女係谷得嘅,所以我先咁講啫!換着係我個女,就唔同講法。
原帖由 DabyHou 於 10-11-29 15:29 發表

我老公已經開始變節,我以為妳會係支持我,點知連妳都,唉........

作者: kyliejet    時間: 10-11-29 17:07

恭喜晒!不過真係好想知 wait 到的家長有否 send portfolio 俾學校架?

作者: ew911    時間: 10-11-29 17:27

karen55407       

好感激你的支持。
我會努力向目標進發。
有好消息我會立即pm 你!等我呀!

Thanks! 主佑!

原帖由 karen55407 於 10-11-26 21:00 發表
ew911

有排都未到出年九月,依家就喊定先,眼淚豈非白流,况且流眼淚也應該係只流喜悅的眼淚,你要收拾心神,部署下一部,寫信去waiting緊嘅學校求位,睇吓仲有無學校仍然招生,計劃吓统一派位點揀學校,但願快啲聽到你嘅好消息!
...

作者: karen55407    時間: 10-11-29 17:37

原帖由 ew911 於 10-11-29 17:27 發表
karen55407        

好感激你的支持。
我會努力向目標進發。
有好消息我會立即pm 你!等我呀!

Thanks! 主佑!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5