教育王國

標題: 啟思講座後的感想 [打印本頁]

作者: SmartCandy    時間: 10-11-24 12:44     標題: 啟思講座後的感想

上星期去聽啟思趙校監講座, 校監比我感覺佢都係一個對幼兒教育充滿愛心教育者, 佢想表達小孩教育應該從多方面包括德育、禮貌、專注力等教育入手, 做好基基本教育, 而且要令小孩開心快樂地學習, 日後會加強對學習興趣。 而且佢主張先紮實mother language, 更認為小孩應該先打好自己mother language基礎, 六歲後才認真接受外語就最好, 而這個小時候可以從音樂認識外語 。 佢似乎好重視音樂(唔係要來參加比賽攞獎), 話employ左兩個音樂資深人design佢地兒歌, 講吓講, 佢仲低死話出面有D家長叫D人唔好讀啟思, 讀完可能變成傻仔傻女(因為唔buy佢嗰套從遊戲中學習理論), 呢D係對啟思誤解....
完會後 我心裡想她的理念其實我也贊同, 我記得幼稚園時都係好開心渡過, 不過現今社會係現實, 肯定好多家長未必同意她的理念, 家長評判學校一定問你間學校有無外籍老師? 一日上幾多英文堂?上幾多普通話堂? 幾時教寫字? 有無數學計, 呢間學校英文較勁, 基他野根本不重要...當然這也包括我在內, 因為驚到時上小學辛苦..似乎真係理想和現實不可能走埋一起, 不過我都appreciate佢對教育的執著, 係呢個時侯佢仍然夠譫公開真誠講家長未必鐘意聽嘅野..

作者: bethbaby    時間: 10-11-24 15:28

Thanks for your sharing!
作者: gwlam    時間: 10-11-24 15:34

SmartCandy, totally agreed what you said.....
作者: jaycee_mami    時間: 10-11-24 15:38

很多著重學術和語言的幼稚園, 一樣有培養德育、禮貌、專注力, 一樣令小朋友愉快學習, 同樣地, 老師亦有教母語.
作者: Luis    時間: 10-11-25 12:28

SmartCandy,我都有去到啟思個個坐談會,聽完趙博士佢個套敎學理念,的確令我對小朋友在學習方面有所改觀,先學好母言,再學其他語言,相信是可行的。
作者: zone    時間: 10-11-25 15:13

其實如果你想你個小朋友英文好,你應該一日24小時都同佢講英文,唔好講中文,我自問英文唔好,我平時係同佢講中文,如果你網想小朋友返學果幾個鐘可以學到好好的英文,咁你就唔洗諗,如果小朋友根本跟唔到,你就老師不段咁敎,根本就無用,小朋友係學唔到野,所以我好贊成先學到母語(即中文)再學英文,用唱英文歌暫時去學英文係一個好方法.
作者: tychu97    時間: 10-11-25 16:10

因為當日要同阿仔interview, 沒有到場聽講座,請到場的家長分享多些講座內容及感想。
本人都希望小朋友能夠開心快樂地學習, 喜歡返學,曾經問過友人的小朋友(k2)返學開心嗎?答覆是唔中意返學,細問下, 原來k2已經要背1段故事,雖然不多只是幾句, 但已經另小朋友有一定的壓力,如果從k2開始已不喜歡上學, 日後升小1時怎麼學習呢? 所以我本人都 buy 從遊戲中學習這套。
如果幼稚園學習開始,已有個開心快樂 ga 童年,我相信到升小1也會喜歡學習喜歡返學,也不存在跟不上很辛苦這個問題, 只是父母是否有付出足夠ga時間和愛心教導小朋友。
作者: SmartCandy    時間: 10-11-25 16:31

我想一提是趙博士講的母語教學不是教"我你他飛機大炮"文字學習, 佢講係教小朋友完整成句子表達能力, 而且說話上要溫文,友善和和直接的。

比喻我公司對外接觸很多大學生, 大家講野中、英、普通話都有la la 聲, 不過仔細再聽其實有D講野好溫文有禮, 有D仍然粗口橫飛句句頂頂聲, 有D講野說話黑人憎, 有d同事講野1分鐘野講左10分鐘, 但都唔知佢想講乜 ..

作者: ol_bb    時間: 10-11-25 21:17

thx for sharing
作者: tychu97    時間: 10-11-26 13:42

Hi SmartCandy ,
有些不明?

你想表達的是趙博士講的母語教學好定唔好呢?
如你所說, 教小朋友完整句子表達能力, 說話要溫文,友善和和直接的, 我覺得又幾好 wo~
日後 in 小學時, 小朋友溫文有禮, 善於表達, 印象分都好d啦~
唔洗第時講野一"舊舊"詞不達意^^

原帖由 SmartCandy 於 10-11-25 16:31 發表
我想一提是趙博士講的母語教學不是教"我你他飛機大炮"文字學習, 佢講係教小朋友完整成句子表達能力, 而且說話上要溫文,友善和和直接的。

比喻我公司對外接觸很多大學生, 大家講野中、英、普通話都有la la 聲, 不過 ...

作者: SmartCandy    時間: 10-11-26 17:34

妳嘅問題真係問得好, 因為自己對佢言論都好迷惑! 佢話小孩要強化母語, 要有深度的優雅母語陪訓, 我自己十分認同。 但變相淡化外語學習, 或推遲外語教學, 作為家長就會變成有有些擔心, 擔心殘酷的銜接小學英語教學問題, .呢個困惑就好似而家選啟思(活動母語教學)或人北角民生(重外語), 都唔知點選..

要知道一個AM class 得3個鐘, 你話又兩文三語, 又有德育, 又有自理學習, 又有physical exercise, 又有母語強訓, 我就覺得無可能做到咁多野。好似嗰D overseas distance learning, 你睇佢 brochure 好豐富, 其實內面個個都係3個月貨仔, 根本水過鴨背, 到時無一樣精, 所以現在頭痛得很..
作者: bbmylove09    時間: 10-11-26 18:58

原帖由 SmartCandy 於 10-11-26 17:34 發表
妳嘅問題真係問得好, 因為自己對佢言論都好迷惑! 佢話小孩要強化母語, 要有深度的優雅母語陪訓, 我自己十分認同。 但變相淡化外語學習, 或推遲外語教學, 作為家長就會變成有有些擔心, 擔心殘酷的銜接小學英語教學問 ...

我理解係, 啓思一定係重母語 = 身為中國人, 香港人, 點都要以母語為基礎, 打好底子, 才學另一種語言.
另外, 趙博士 著重啓發思維, 她說 將學到既英文都可以具創造力, 她又說 由歌詞寫作成作文的字句. 我覺得幾有趣.
我都好 欣賞她的熱誠, 不過, 好似太理想了.
同埋, 佢唔認為她的學校是活動教學的, 而她說 她的學生升每一所小學 都可以.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5