教育王國

標題: 陳守仁結果 [打印本頁]

作者: silvia_ng    時間: 10-11-21 19:37     標題: 陳守仁結果

Second interview result will be announced at 10:00a.m. on 22 Nov 2010 (Monday)

之前封信寫9:00, 但網上寫了10:00。

GOOD LUCK TO ALL OF US!
作者: chloe26    時間: 10-11-21 19:57

Thanks for your information.
I will wait while having my breakfast
作者: Annngan    時間: 10-11-22 00:44

[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-21 19:37 發表
Hi silvia_ng
想請教吓TSL的錄取生在網上公佈結果前會否先收到通知信呢? 另如果小朋友沒有兄姊在TSL就讀是否chance很小呢?
唉!明天放榜很緊張,担心到瞓唔著驚呀仔落選因暫時未有offer。唔知係唔係好多媽媽同我一樣心情呢?
祝明天等結果的家長和小朋友們好運〔包括我和我的仔仔〕。
謝謝!
作者: flostangraphy    時間: 10-11-22 09:22

作者: ParcoBabyBaby    時間: 10-11-22 09:58     標題: wu wu

Your child's application for the first phase admission to our school in the academic year 2011/2012 has been unsuccessful. However, you may apply for your child again in our second phase admission in June 2011. You may browse our school website in early May for more details. Thank you for your kind support to the school.
作者: bec2460101    時間: 10-11-22 10:01

My daughter was also accepted.
作者: bb00    時間: 10-11-22 10:03

Bingo!!!!!!
作者: swmami    時間: 10-11-22 10:06

Can check through this link:

http://www.plkctslps.edu.hk:8080/1112/P1_FirstPhaseResult/

Good luck!
作者: phoebecyl    時間: 10-11-22 10:09

me too....好傷心
原帖由 ParcoBabyBaby 於 10-11-22 09:58 發表
Your child's application for the first phase admission to our school in the academic year 2011/2012 has been unsuccessful. However, you may apply for your child again in our second phase admission in  ...

作者: ctytang    時間: 10-11-22 10:11

We got the offer but may release the place (will make a decision very soon as the registration date is coming).
作者: tingfai    時間: 10-11-22 10:14

We got accepted! ::" />

But anyone know if there is any nanny bus to Ap Lei Chau or Aberdeen?

作者: hifriend    時間: 10-11-22 10:17

my daughter got rejected, felt a bit sad.  but it's ok, we won't going to register even if she gets accepted.  But I really want to have to chance to tell people that my daughter got accepted by a school that has 3800+ applicants.  Oh well ...   I am just being silly.
作者: Tami    時間: 10-11-22 10:18

Bingo......so happy..........
作者: alexyanyan    時間: 10-11-22 10:32

BINGO -- VERY HAPPY
作者: chloe26    時間: 10-11-22 10:35

Rejected. Good luck.
作者: pytcay    時間: 10-11-22 10:38

me too...also unsuccessful on the Discretionary Places...
原帖由 ParcoBabyBaby 於 10-11-22 09:58 發表
Your child's application for the first phase admission to our school in the academic year 2011/2012 has been unsuccessful. However, you may apply for your child again in our second phase admission in  ...

作者: Sinman68    時間: 10-11-22 10:49

Bingo--       
作者: Jannet    時間: 10-11-22 10:54

congratulations!! mind if telling us which DSS school?

原帖由 hifriend 於 10-11-22 10:17 發表
my daughter got rejected, felt a bit sad.  but it's ok, we won't going to register even if she gets accepted.  But I really want to have to chance to tell people that my daughter got accepted by a sch ...

作者: Tweety112    時間: 10-11-22 10:55

Accepted!  I'm so happy!
作者: ChuLuLu    時間: 10-11-22 11:01     標題: 回覆 1# Tweety112 的文章

Accepted. Good luck to all other BK parents!!
作者: phoebecyl    時間: 10-11-22 13:01

蕭亞姨
好傷心我仔 ,你囡囡入到嗎?
原帖由 silvia_ng 於 10-11-21 19:37 發表
Second interview result will be announced at 10:00a.m. on 22 Nov 2010 (Monday)

之前封信寫9:00, 但網上寫了10:00。

GOOD LUCK TO ALL OF US!

作者: hifriend    時間: 10-11-22 13:26

it is a private school, Good Hope

原帖由 Jannet 於 10-11-22 10:54 發表
congratulations!! mind if telling us which DSS school?

作者: cpcog    時間: 10-11-22 13:41

My daughter is accepted!!! Sooo surprise!!!
作者: mictwin    時間: 10-11-22 13:56

rejected....
作者: harbinhk    時間: 10-11-22 14:01

so so so so so sad....and disappointed.

For those unsuccessful, will you try again next June? And how many places will be available, want to know the % of successful....?
作者: bobo_ling    時間: 10-11-22 14:08

原帖由 cpcog 於 10-11-22 13:41 發表
My daughter is accepted!!! Sooo surprise!!!

勁wor~恭喜曬...
作者: emileleung    時間: 10-11-22 14:08

TSL 收左我個囡,不過首輪就抽唔中, 如果我小朋友係文靜我就唔洗唸 ! 我依家仲有個細響個肚到, 簡左TSL 亞妹冇晒分 ! TSL 第時又唔知收唔收亞細 ! 真係唔知點做 !
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 14:22

原帖由 phoebecyl 於 10-11-22 13:01 發表
蕭亞姨
好傷心我仔 ,你囡囡入到嗎?

我女入到啦! 你唔好傷心, 出年6月再戰!
作者: Sinman68    時間: 10-11-22 14:30     標題: 回覆 8# phoebecyl 的文章

phoebecyl;

加油呀! 你個仔唔係入到GT咩? 都有個唔錯既 offer 啦! 你覺得TSL好D咩?
作者: Heidi媽    時間: 10-11-22 14:32

作者: 2LittleMonkey    時間: 10-11-22 14:40

蕭亞姨, 恭喜晒! 以後安樂晒咯!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 14:22 發表

作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 14:48

多謝哂各位! 真係再有咩OFFER都唔會要, 有咩WAITING都唔會WAIT架啦! 正式收工!

如果今次未得既朋友仔, 記得操FIT個小朋友英文, 出年6月再戰! 機會是留給有準備的人, 加油! 唔好咁易灰心+放棄!
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 14:50

原帖由 emileleung 於 10-11-22 14:08 發表
TSL 收左我個囡,不過首輪就抽唔中, 如果我小朋友係文靜我就唔洗唸 ! 我依家仲有個細響個肚到, 簡左TSL 亞妹冇晒分 ! TSL 第時又唔知收唔收亞細 ! 真係唔知點做 ! ...

是的...我已經聽到有兄姊就讀係唔收既CASE了。如果你真係擔心, 就要想清楚了! 但你大同細相差咁多年, 你就算係唔係同一間小學都冇咩所謂。唔似得我地重疊幾年, 唔一齊就好麻煩了...

作者: luiling    時間: 10-11-22 14:54     標題: 回覆 1# silvia_ng 的文章

蕭阿姨, 恭喜晒!
作者: emileleung    時間: 10-11-22 14:56

就係剛剛接到世襲既分, 即是家姐入到亞妹入硬 !
原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 14:50 發表

是的...我已經聽到有兄姊就讀係唔收既CASE了。如果你真係擔心, 就要想清楚了! 但你大同細相差咁多年, 你就算係唔係同一間小學都冇咩所謂。唔似得我地重疊幾年, 唔一齊就好麻煩了... ...

作者: joanho66    時間: 10-11-22 15:00

其實你兩個相差咁多年, 一唔一齊讀都無所謂啦.  我就好煩, 阿仔出年要報小一, 同阿女只係相差年半, 我仲係度諗緊, 好唔好為左阿女而要阿仔讀男女校 , 偏偏佢兩個d性格好唔同, 直情係天南地北, 依家開始諗都覺得煩, 你地有咩意見.
原帖由 emileleung 於 10-11-22 14:08 發表
TSL 收左我個囡,不過首輪就抽唔中, 如果我小朋友係文靜我就唔洗唸 ! 我依家仲有個細響個肚到, 簡左TSL 亞妹冇晒分 ! TSL 第時又唔知收唔收亞細 ! 真係唔知點做 ! ...

作者: Chickee    時間: 10-11-22 15:04

請問waiting list長唔長? 最後入選機會大嗎?
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 15:08

女拔收都唔會要的了!
作者: ChuLuLu    時間: 10-11-22 15:09

原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 14:48 發表
多謝哂各位! 真係再有咩OFFER都唔會要, 有咩WAITING都唔會WAIT架啦! 正式收工!

如果今次未得既朋友仔, 記得操FIT個小朋友英文, 出年6月再戰! 機會是留給有準備的人, 加油! 唔好咁易灰心+放棄! ...

Congratulations 蕭亞姨! Will you consider DGJS if your daughter gets an offer from them??
作者: Sumyeema1    時間: 10-11-22 15:09

silvia_ng,
恭喜晒!

原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 14:22 發表

作者: yypapa    時間: 10-11-22 15:12

deleted....

作者: Jannet    時間: 10-11-22 15:20

thank you for your reply. hope your girl enjoys a great 6-yr-primary life there.
原帖由 hifriend 於 10-11-22 13:26 發表
it is a private school, Good Hope

作者: bec2460101    時間: 10-11-22 15:36

我想問陳守仁幾點返學及放學? Thanks
作者: momohh    時間: 10-11-22 15:51

恭喜..恭喜 !

作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 16:17

原帖由 bec2460101 於 10-11-22 15:36 發表
我想問陳守仁幾點返學及放學? Thanks

8:10-8:30 class period

14:30~15:30 homework/ECA/reading
作者: phoebecyl    時間: 10-11-22 16:20

雖然GT已註冊,但TSL我真係好鐘意,所以今朝好唔開心,真係忍唔住哭左出來 。但自已真係無心血再去等待這個過程,所以決定讀GT算。
恭喜所有入到架小朋友~
原帖由 Sinman68 於 10-11-22 14:30 發表
phoebecyl;

加油呀! 你個仔唔係入到GT咩? 都有個唔錯既 offer 啦! 你覺得TSL好D咩?

作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 16:40

原帖由 phoebecyl 於 10-11-22 16:20 發表
雖然GT已註冊,但TSL我真係好鐘意,所以今朝好唔開心,真係忍唔住哭左出來 。但自已真係無心血再去等待這個過程,所以決定讀GT算。
恭喜所有入到架小朋友~
...

唔好咁啦! 你6月唔試啦? 試下啦! 有一間係手再去試, 個心情會唔同, NOTHING TO LOSE, WHY NOT THEN?
作者: bchi    時間: 10-11-22 16:40

蕭阿姨,
上年想住同你做tsl 朋友, 做唔成, 出年又想住同你做lmc朋友 , 都係做唔成, anyway, 多謝你之前比我咁多有關tsl 的意見, 希望之後我地仲可以keep 到做朋友啊.
好開心咁恭喜你同女女啦 ~~~ 衰鬼
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 16:43

原帖由 bchi 於 10-11-22 16:40 發表
蕭阿姨,
上年想住同你做tsl 朋友, 做唔成, 出年又想住同你做lmc朋友 , 都係做唔成, anyway, 多謝你之前比我咁多有關tsl 的意見, 希望之後我地仲可以keep 到做朋友啊.
好開心咁恭喜你同女女啦 ~~~ 衰鬼 :e ...

呵呵...SURE LA! 鬼叫校長放我地係WAITING, 等我唸都冇得唸下, 爸爸一句就話"人地都唔收你, 咁一定同哥哥一齊啦!"...冇計啦...

BTW, 之後都有可能麻煩你呀, 我兩個姪女可以黎緊考插班P2 & P3, 如果有關LMC既問題, 我到時去問你, 你要答我呀!
作者: flostangraphy    時間: 10-11-22 16:44

真係好嘆.....

原帖由 silvia_ng 於 22/11/2010 16:17 發表

14:30~15:30 homework/ECA/reading

作者: bb00    時間: 10-11-22 17:02

蕭阿姨
請問你可唔可以PM有關tsl嘅資料比我?thx
原帖由 bchi 於 10-11-22 16:40 發表
蕭阿姨,
好開心咁恭喜你同女女啦 ~~~ 衰鬼 :e ...

作者: harbinhk    時間: 10-11-22 17:10

蕭亞姨,
Would you tell us what is the chance of getting a seat in next June? Normally how many seats will be left over for next June?
作者: alexyanyan    時間: 10-11-22 17:27

may i know what means class period??? do it means, the school time need arrived school on 8:10am. right?

作者: i_am_winnie    時間: 10-11-22 17:42

I'm very worry about it, even I have empolyed english teacher for him.  i don't know we have any chance or not???  everything is unknow woo.  
原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 14:48 發表

如果今次未得既朋友仔, 記得操FIT個小朋友英文, 出年6月再戰! 機會是留給有準備的人, 加油! 唔好咁易灰心+放棄! ...

作者: bec2460101    時間: 10-11-22 18:02

Does it mean that it allow students to do some homework at the school?  If yes, how many percentage of the hoemwork they will finish at school?  Thanks

原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 16:17 發表

作者: **芳芳**    時間: 10-11-22 18:15

原帖由 phoebecyl 於 10-11-22 16:20 發表
恭喜所有入到架小朋友~
...

GT只收98個小朋友, 您小朋友好叻呀!!!!
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 18:51

原帖由 bb00 於 10-11-22 17:02 發表
蕭阿姨
請問你可唔可以PM有關tsl嘅資料比我?thx

我冇咩TSL既不可告人資料喎
你有咩想問呢? 因為我唔知要PM D咩比你!
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 18:52

原帖由 harbinhk 於 10-11-22 17:10 發表
蕭亞姨,
Would you tell us what is the chance of getting a seat in next June? Normally how many seats will be left over for next June?

上年有710人考2ND PHASE, 聽副校長講大約有10個位。
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 18:53

原帖由 alexyanyan 於 10-11-22 17:27 發表
may i know what means class period??? do it means, the school time need arrived school on 8:10am. right?

係...8:10前要返到, 但又唔係即刻上堂。
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 18:57

原帖由 i_am_winnie 於 10-11-22 17:42 發表
I'm very worry about it, even I have empolyed english teacher for him.  i don't know we have any chance or not???  everything is unknow woo.  

做好準備就好了...大半年後小朋友都大個哂, 到時表現都唔同架啦! 加油!
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 19:00

原帖由 bec2460101 於 10-11-22 18:02 發表
Does it mean that it allow students to do some homework at the school?  If yes, how many percentage of the hoemwork they will finish at school?  Thanks

好難講, 有時呀仔會做哂返屋企, 但有時果D時間去左SCHOOL TEAM訓練, 就會冇做。講到尾, 都係睇小朋友做得快唔快, 自唔自律。
作者: Wing126    時間: 10-11-22 21:25

蕭呀姨:
想問下TSL是否小二才正式用普通話教中文, 老師是內地人還是本地香港人?
原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 19:00 發表

好難講, 有時呀仔會做哂返屋企, 但有時果D時間去左SCHOOL TEAM訓練, 就會冇做。講到尾, 都係睇小朋友做得快唔快, 自唔自律。

作者: Annngan    時間: 10-11-22 22:48

[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 18:57 發表
Hi Silvia_ng
恭喜你囡囡能順利入讀TSL真是替你高興,你囡囡真係好叻女呀!想請教吓你關於TSL的waiting list名單是不是很多人呢?
另外被列為後備生的小朋友是不是機會很微呢?因小兒是後備生,校方說在25 Nov後會通知後備生註冊〔如有家長退出〕:cry:
相信很小數的家長會放棄一所這麼好的学校,對嗎?
還請簫呀姨幫忙分享一吓舊年的經驗。
十分感謝
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 22:51

原帖由 Wing126 於 10-11-22 21:25 發表
蕭呀姨:
想問下TSL是否小二才正式用普通話教中文, 老師是內地人還是本地香港人?

係呀, 小二先用PTH教中文。但我未見過個老師,我唔知佢係內地人定香港人。我估應該係香港人吧。但呀仔學返黎D PTH都OK幾標準, 我想而家要教PTH既老師, 都要過左測試先可以教吧。
作者: silvia_ng    時間: 10-11-22 22:52

原帖由 Annngan 於 10-11-22 22:48 發表
[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 18:57 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
Hi Silvia_ng
恭喜你囡囡能順利入讀TSL真是替你高興,你囡囡真係好叻女呀!想請教吓你關於TSL的waiting list名單 ...

我都唔係太清楚上年WAITING機會有幾多喎。但而家唯一可以做既, 都係希望D 家長HOLD太耐個位, 因為到12月底, 所有WAITING都CLEAR架啦! 咁放棄TSL既總有人在, 因為每個人既價值觀唔同, 要既野都唔同。

各位唔當TSL係首選既, 真係快D GIVE UP, 大把人等緊個位呀!希望有心既家長, WAIT得到啦!
作者: fatfatchuchu    時間: 10-11-23 01:03

作者: Jackie613    時間: 10-11-23 01:15

我對呢間學校好失望, 因為竟然比d好pk家庭入到去, 究竟佢地有冇睇清楚個學生&家庭, 真係天冇眼,真氣c人呀!!
作者: yuengooluk    時間: 10-11-23 01:23

???  

原帖由 Jackie613 於 10-11-23 01:15 發表
我對呢間學校好失望, 因為竟然比d好pk家庭入到去, 究竟佢地有冇睇清楚個學生&家庭, 真係天冇眼,真氣c人呀!!

作者: Annngan    時間: 10-11-23 01:58

[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 22:52 發表

Hi silvia_ng

多謝晒!很多謝蕭呀姨能在此幫我們這班poor mommy,呼籲其他幸運的家長們請不要自私:
【如有決定、請早點放回位置出來】功德無量!因有很多人等待著有限的後補位置而且只是限時到12月尾
千萬感謝!並祝大家和小朋友們都開開心心、身體健康。
作者: flostangraphy    時間: 10-11-23 09:04

原帖由 Jackie613 於 23/11/2010 01:15 發表

作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 09:38

原帖由 Jackie613 於 10-11-23 01:15 發表

呢位施主做咩咁激動呀?!
BTW, TSL唔IN家長, 唔收PORTFOLIO, 所以唔會睇清楚人地既屋企架喎。再者, 就算收, 當時人都唔會自認PK架!
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 09:45

原帖由 fatfatchuchu 於 10-11-23 01:03 發表
Dear silvia_ng,
Please check pm, thanks.

REPLIED
作者: Sinman68    時間: 10-11-23 09:45     標題: 回覆 25# phoebecyl 的文章

蕭亞姨說得對! 明年6月再試下啦! 得就錦上添花, 唔得亦無損失.
作者: Sinman68    時間: 10-11-23 09:46

昨天, 我一早9:00多便捕左係部電腦度, 期望tsl 提早公怖, 我不停reflash 個screen, 個心跳足半個鍾, 手心出西汗, 直至成功login到入去, 見得左, 我直頭開心到哭左出來..., 總算有間心儀的學校收左啦...
作者: bchi    時間: 10-11-23 09:49

bb00,

haahahhaah 你誤會喇, 我講有關 tsl 的資料, 其實係我呢幾年來成日入tsl 的forums, 其中見到蕭阿姨同principle 的資料最多, 跟住上年到我真真正正要去考tsl 時就開始問大家問題,  其實一間學校有咩好, 真係好靠自己做下功課, 唔好人地話好, 就盲目咁去考啊.  
果d forums 仲係度架, 你快d 去做功課為你小朋友舖路啦 ~~~~

蕭阿姨,

出年p2, p3插班 ? p3 可能都ok,  出年p2, 即今年p1 囉, 每班已經三十幾人, 好似full full 地喎....... 窄小小啊, 不過都係要試下先, 插班d 野你要過去lmc 問d 前輩啊.

夕陽mo 士啊夕陽mo士,

我覺得你呢一年, 變左呢 ~~~
作者: Sinman68    時間: 10-11-23 10:04     標題: 回覆 1# bchi 的文章

蕭亞姨,

想請問你知唔知道課外活動如何收費, 有無強性要參加? 什費多唔多? 每月不計學費, 要額外付多少錢?

Thanks a lot!
作者: ChuLuLu    時間: 10-11-23 10:05

原帖由 silvia_ng 於 10-11-23 09:38 發表

呢位施主做咩咁激動呀?!
BTW, TSL唔IN家長, 唔收PORTFOLIO, 所以唔會睇清楚人地既屋企架喎。再者, 就算收, 當時人都唔會自認PK架!

作者: ctytang    時間: 10-11-23 10:31

After cautious consideration, we have decided to release the place with some regrets for the reason that we don't wish to drop the lucky draw taking into account the back-up of private school on hand.  Good luck to those on the waiting list and I think there will also be some other places to be released including those getting a school place in the discretionary stage.  Don't give up.  Hope everyone of us can find the most suitable school for our kids.
作者: parenthk    時間: 10-11-23 10:35

agree, my wife loves TSL...... and we're on the waiting list....

原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 22:52 發表

我都唔係太清楚上年WAITING機會有幾多喎。但而家唯一可以做既, 都係希望D 家長HOLD太耐個位, 因為到12月底, 所有WAITING都CLEAR架啦! 咁放棄TSL既總有人在, 因為每個人既價值觀唔同, 要既野都唔同。

各位唔當TSL ...

作者: flostangraphy    時間: 10-11-23 10:46

dear bchi,
燮得更加好?!?!!?!
我知.....我知.....
我都應該收下火....

事實係小朋友上咗P1後, 又真係另一翻挑戰....
家下時間少咗,我都少出post lar....
都係嗰句.... 我要學o旣嘢重好多!
大家對我要多多指教!!!

btw, 你都不如多d去tsl forum chat 下啦!!

原帖由 bchi 於 23/11/2010 09:49 發表
bb00,

haahahhaah 你誤會喇, 我講有關 tsl 的資料, 其實係我呢幾年來成日入tsl 的forums, 其中見到蕭阿姨同principle 的資料最多, 跟住上年到我真真正正要去考tsl 時就開始問大家問題,  其實一間學校有咩好, 真係好 ...

作者: spellinbee    時間: 10-11-23 10:56

hi Sylvia and flostangraphy,
My son got accepted at TSL and also KCS. (hes studying at KCS kinder now). I am really having a headache choosing between these 2.

My boy is very chatty and *aggressive* (always want to be the winner). We are a bi-lingual fam (PTH/English). Whats the standard of Chinese being taught compared to the ones in local school pls? can you share with me your comments on school life in general and how do teacher responds to kids that are not *well-disciplined*? Thanks!!

作者: Tami    時間: 10-11-23 10:57

唸起只係比千多蚊學費就可享有甘優質教育,真係由個心笑出嚟,比依家幼稚園學費平三份二, 卒之感覺享受到交左甘多年稅的福利。仲可留返彈葯train up 1歲的弟弟:
各位新同學仔及家長多多指教!
作者: bb00    時間: 10-11-23 10:58

我同你一樣,一路入料時,個心卜卜咁跳得好快。bingo  後即鬆哂。我仲琴晚已準備好註冊嘅所有文件喇!你地都早d準備啦!
原帖由 Sinman68 於 10-11-23 09:46 發表
昨天, 我一早9:00多便捕左係部電腦度, 期望tsl 提早公怖, 我不停reflash 個screen, 個心跳足半個鍾, 手心出西汗, 直至成功login到入去, 見得左, 我直頭開心到哭左出來..., 總算有間心儀的學校收左啦... ...

作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:08

原帖由 Sinman68 於 10-11-23 09:46 發表
昨天, 我一早9:00多便捕左係部電腦度, 期望tsl 提早公怖, 我不停reflash 個screen, 個心跳足半個鍾, 手心出西汗, 直至成功login到入去, 見得左, 我直頭開心到哭左出來..., 總算有間心儀的學校收左啦... ...

我都係...開心既眼淚即時流左出黎, 嚇親當時企我隔離個老師
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:09

原帖由 bchi 於 10-11-23 09:49 發表
蕭阿姨,

出年p2, p3插班 ? p3 可能都ok,  出年p2, 即今年p1 囉, 每班已經三十幾人, 好似full full 地喎....... 窄小小啊, 不過都係要試下先, 插班d 野你要過去lmc 問d 前輩啊.

係而家插, 考完個上學期, 想插下學期呀!到時過去LMC果邊搵人幫先得。
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:11

原帖由 Sinman68 於 10-11-23 10:04 發表
蕭亞姨,

想請問你知唔知道課外活動如何收費, 有無強性要參加? 什費多唔多? 每月不計學費, 要額外付多少錢?

Thanks a lot!

我仔仔一樣都冇參加, 所以我都唔知幾多錢。不過入左校隊既項目, 係唔洗錢既。每個月只係學費, 冇其他錢。但如果坐校車就另計, LUNCH一餐16.5。
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:12

原帖由 parenthk 於 10-11-23 10:35 發表
agree, my wife loves TSL...... and we're on the waiting list....

GOOD LUCK! 但JUST YOUR WIFE LOVES TSL? HOW ABOUT YOU?
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:16

原帖由 spellinbee 於 10-11-23 10:56 發表
hi Sylvia and flostangraphy,
My son got accepted at TSL and also KCS. (hes studying at KCS kinder now). I am really having a headache choosing between these 2.

My boy is very chatty and *aggressive* ...

KCS我唔知係邊間喎。
我個仔都係百厭仔, 老師都罰得幾甘架!如果好勝心強, 入到去都幾辛苦, 因為個個都好鬼勁, 我成日都要輔導我個仔"天外有天, 人外有人", 係呢度比佢磨下佢個"利角"都好既。
而中文我覺得多功課(同其他科比), 不過本身都係少功課既。但考試測驗中文要做兩份卷, 每份5頁, 我覺得都幾難。其實同外面既中文程度應該一樣。反而TSL小朋友特色係英文強, 中文弱, 老師會加大力度要佢地學好中文, 因為中文係比英文難學。
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:17

原帖由 Tami 於 10-11-23 10:57 發表
唸起只係比千多蚊學費就可享有甘優質教育,真係由個心笑出嚟,比依家幼稚園學費平三份二, 卒之感覺享受到交左甘多年稅的福利。仲可留返彈葯train up 1歲的弟弟:
各位新同學仔及家長多多指教! ...

POOR細佬...咁快要比呀媽特訓
第時細佬考, 真係仲多人呀!
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:18

原帖由 bb00 於 10-11-23 10:58 發表
我同你一樣,一路入料時,個心卜卜咁跳得好快。bingo  後即鬆哂。我仲琴晚已準備好註冊嘅所有文件喇!你地都早d準備啦!

我都已經準備好哂, 聽日送完呀妹返學就會過去註冊了。你又係聽日去嗎?
作者: bb00    時間: 10-11-23 11:22

係呀!萬一帶漏或做錯都有得陌補鑊吖嘛!
原帖由 silvia_ng 於 10-11-23 11:18 發表

我都已經準備好哂, 聽日送完呀妹返學就會過去註冊了。你又係聽日去嗎?

作者: Jackie613    時間: 10-11-23 11:23

請大家唔好唔會,想係想講我識得有個好衰家庭,比佢地個小朋友入到, 覺得有D激氣。未考到入去之前都已經巴巴閉,依家比佢入到仲四周打電話去曬命,所以激氣左D。
祝大家好運啦!唔好同呢個家庭拉上, 學校都怕左佢地, 超煩啊!!!
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:24

原帖由 bb00 於 10-11-23 11:22 發表
係呀!萬一帶漏或做錯都有得陌補鑊吖嘛!

呵呵...咁我地唔知會唔會見到面呢
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:27

原帖由 Jackie613 於 10-11-23 11:23 發表
請大家唔好唔會,想係想講我識得有個好衰家庭,比佢地個小朋友入到, 覺得有D激氣。未考到入去之前都已經巴巴閉,依家比佢入到仲四周打電話去曬命,所以激氣左D。
祝大家好運啦!唔好同呢個家庭拉上, 學校都怕左佢地, 超煩 ...

咪咁啦!呢個家庭有冇上BK架?如果冇, 我應該都唔會同佢地拉上...哈哈...希望佢第時唔好同我個女一班, 我好怕令人煩厭既"直昇機家長"...我真係會出聲話佢架...
作者: bb00    時間: 10-11-23 11:27

難聽講句"平民國際學校"
原帖由 Tami 於 10-11-23 10:57 發表
各位新同學仔及家長多多指教! ...

作者: task    時間: 10-11-23 11:32

請問呢2張form係唔係寄來的?
1. Undertaking upon Student's admission to our school
2. Declaration form of choice of core language?
作者: silvia_ng    時間: 10-11-23 11:33

原帖由 task 於 10-11-23 11:32 發表
請問呢2張form係唔係寄來的?
1. Undertaking upon Student's admission to our school
2. Declaration form of choice of core language?

係呀, 你仲未收到信嗎? 我尋日早上已經收到了!
作者: bb00    時間: 10-11-23 11:34

我會十一時先去,我地遲些再相認啦!
原帖由 silvia_ng 於 10-11-23 11:24 發表

呵呵...咁我地唔知會唔會見到面呢

作者: flostangraphy    時間: 10-11-23 11:48

my son is in the french stream in tsl, so the chinese is a designed for non chinese studient.
therefore, tsl said that the P6 chinese level compare to the local school is about P3 only.
he really has less homework on chinese compare to other classmates who are in the local stream....
蘇浙小學is a very good school as well!!!
we have friend which has similar family situation (PTH/French) put the children there and have no complain. and i think the PTH level is very high there as well! so if i were you, other than the finance issue or home location. i will not hesitate to put our kids study in KCS!!

hope you find the right school for you child!
feel free to PM me if you have more questions!

原帖由 silvia_ng 於 23/11/2010 11:16 發表

KCS我唔知係邊間喎。
我個仔都係百厭仔, 老師都罰得幾甘架!如果好勝心強, 入到去都幾辛苦, 因為個個都好鬼勁, 我成日都要輔導我個仔"天外有天, 人外有人", 係呢度比佢磨下佢個"利角"都好既。
而中文我覺得多功課( ...

作者: flostangraphy    時間: 10-11-23 11:55

原帖由 Jackie613 於 23/11/2010 11:23 發表
祝大家好運啦!唔好同呢個家庭拉上, 學校都怕左佢地, 超煩 ...

哦.....咁一樣米養百樣人.... 學 ah sil e 之前咁教大家: 平常心lor.
再者, 小朋友有d咁o旣家庭都係冇罪吖嗎.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5