教育王國

標題: 英華書院band 几 [打印本頁]

作者: fiona2008    時間: 10-11-18 23:04     標題: 英華書院band 几

請問英華書院屬band 几,是否中一及中二才收學費,是否很難入?
作者: BestHKMother    時間: 10-11-20 00:16

係好難入, 英華係Band 1直資英中, 應該6年都要比學費!
作者: CMMa    時間: 10-11-20 18:26

英華係Band 1, 上年會考14分或以上佔72%, 今年收生得50個位, 相信好難入!
作者: hinhin_ma    時間: 10-11-21 04:04

佢係男校?
作者: pp6113    時間: 10-11-21 08:26

英華書院係男校,另外有一間英華女校係中西區。
作者: hinviv    時間: 10-11-22 14:25

學費是$1500 per month
已經開始招F.1 新生啦!
作者: kenfu    時間: 10-11-23 09:20

作者: alice.2007    時間: 10-11-26 23:03

band one 中間,成績近幾年好過聖保羅男校和九華。
作者: Glau    時間: 10-11-27 10:16

plus 學界運動出色.

原帖由 alice.2007 於 10-11-26 23:03 發表
band one 中間,成績近幾年好過聖保羅男校和九華。

作者: 50108686    時間: 10-11-28 13:13

到底英華有乜好,都唔知有乜好,咁多人爭,老師好,定學生好,還是名氣好,會唔會言過其實架!
作者: MYMYCHENG    時間: 10-11-29 12:48     標題: Band ONE

作者: JaniceLeemf    時間: 10-11-29 16:44     標題: 升中選校的烦恼

我家在青衣区,小朋友各项科目都是B,就讀海壩街官小,老師說他是band2頭。 未知是否葵青区会多些合用的中学呢?八三總理,李兆基(最想入)是否冇機會?伍若瑜,全完,陈兆民點排位好呢?還是返荃灣李城璧,廖寶珊,梁省德,聖芳濟可以点排呢?真烦恼,請求教各方有心人幫忙!
作者: MYMYCHENG    時間: 10-11-29 18:27

作者: alice.2007    時間: 10-11-29 21:30

我姪仔讀此校,成績當然不及St. Paul, DBS, LS
那些級數,但每年都有拔尖生,運動當然出色,音樂亦不差,低年班少功課和測驗,校規不太苛刻和較自由,例如體育堂不會限制波鞋和運動褲款式,不限一定要留校午膳,老師少用責罵方式教導,相處似朋友方式,學生還與老師玩 facebook,有時又話去老師家(這一代喜歡民主自由),所以對學校很有歸屬感,舊生亦對師弟很好,除了捐贈獎學金還每年設宴請運動員作鼓勵。
原帖由 50108686 於 10-11-28 13:13 發表
到底英華有乜好,都唔知有乜好,咁多人爭,老師好,定學生好,還是名氣好,會唔會言過其實架!

作者: MYMYCHENG    時間: 10-11-29 22:52

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5