教育王國

標題: 培正VS德望點揀好呀? [打印本頁]

作者: Grace1010    時間: 10-11-16 16:04     標題: 培正VS德望點揀好呀?

27/11 培正11:30,德望12:30

其實我知道點趕都趕唔切,但今日去培正交form,感覺校舍有番咁上下歷史好似有點舊舊地,校風淳樸﹗中文教學,一條龍服務,佢個網話︰直屬小學與幼稚園在課程上彼此協調,幼稚園畢業生可直升香港培正小學又幾近我屋企,快步約10分鐘﹗學校與我信仰一樣﹗

德望幼稚園今年第2年招生,校舍當然好新,英文教學,但唔保證你可以升上小學喎﹗但係天主教﹗

淨係interview已經咁煩,人生交叉點,唔知點揀,各位俾啲意見喇﹗
作者: mimame    時間: 10-11-16 16:06

Easy to choose, of course GH la. GH primary English is very good. Unless you want your kid to be more proficient in Chinese, otherwise I can't think of any reason not choosing GH.
作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 16:10

原帖由 Grace1010 於 10-11-16 16:04 發表

其實我知道點趕都趕唔切,但今日去培正交form,感覺校舍有番咁上下歷史好似有點舊舊地,校風淳樸﹗中文教學,一條龍服務,佢個網話︰直屬小學與幼稚園在課程上彼此協調,幼稚園畢業生可直升香港培正小學。 ...

照計 gh 易入d (至少無左男仔既一半人)
作者: hecabb    時間: 10-11-16 16:23

睇來你係鐘意培正多d喎, 兩間照in, 反正先in你喜歡嘅培正, gh如果遲小小應該ok..no harm
作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 16:27

原帖由 hecabb 於 10-11-16 16:23 發表
睇來你係鐘意培正多d喎, 兩間照in, 反正先in你喜歡嘅培正, gh如果遲小小應該ok..no harm

比我我都會囉

其實唔知大家收唔收到風
上年gh 好多waiting既都入到
就算無waiting (無in)最後寫信去都入到
(消息來源: 現在k1 既家長)
今年情況可能唔同啦 因為上年始終係第一年

作者: littlecook    時間: 10-11-16 16:32

但培正又多成90個位喎!
不過我估報培正既人,應該多過gh唔止一倍...淨係交表都人山人海!

NICOLE123,
知道你仔仔讀培正,想請教,舊年面試既流程係點?入去出嚟用左几多時間?你仔仔話唔話到比你知IN D咩呀?仲有,舊年有几多人報呀?
THANKS!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 16:10 發表

照計 gh 易入d (至少無左男仔既一半人)

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-16 16:33

原帖由 Grace1010 於 10-11-16 16:04 發表

其實我知道點趕都趕唔切,但今日去培正交form,感覺校舍有番咁上下歷史好似有點舊舊地,校風淳樸﹗中文教學,一條龍服務,佢個網話︰直屬小學與幼稚園在課程上彼此協調,幼稚園畢業生可直升香港培正小學。 ...

1) GHK都係中文教學,上小學先英文。
2) 如果你個係女你鍾唔鍾意佢讀女校?
3) 如果你打算生多個入培正都可為細佬妹鋪路
4) 如果你係基督教梗係揀相同教會

作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 16:40

原帖由 littlecook 於 10-11-16 16:32 發表
但培正又多成90個位喎!
不過我估報培正既人,應該多過gh唔止一倍...淨係交表都人山人海!

NICOLE123,
知道你仔仔讀培正,想請教,舊年面試既流程係點?入去出嚟用左几多時間?你仔仔話唔話到比你知IN D咩呀?仲有,舊年有几 ...

流程 (希望無記錯)
1. 家長同小朋友係操場等
2. 家長同小朋友係操場排隊
3. 家長同小朋友由童軍帶領上班房
4. 家長同小朋友上到班房分組坐玩住玩具等
5. 好快老師會分組叫小朋友名. 小朋友拎張面試証 (今日比你地果張紙仔)老師, 老師係小朋友心口貼名,係課室門口排隊
6. 老師會帶小朋友入另一班房 (小朋友正式同家長say bye)
7. 家長係走廊等小朋友5分鐘左右會出番來
8. 走得

全程2至8 都係30分鐘左右

我仔無講我知in 咩
不過如果係上面step6 小朋友喊 老師會比機會你小朋友最後一批in (即係同班房既最後一批) 如果都係喊...好似有家長可以跟埋入去. 聽入過去既家長講 問既野好simple 入去都係玩玩具 老師走埋去問一d簡單既問題 不過你都唔好希望你有機會入去. 因為小朋友喊多數都唔收架喇

上年校長好似話 over 3千人in

上年無call waiting, 正選生都爆哂數 而家每班都多左2至3人
作者: 仔仔錫錫你    時間: 10-11-16 16:42

直上小學又係米直上中學呢?  雖然條路重有好遠, 不過......     我PREFER GH 多D, 但從你CASE 來看PC 會較合適, 始終可以省回好多時間用於其他地方.
作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-16 16:43

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 16:27 發表

比我我都會囉

其實唔知大家收唔收到風
上年gh 好多waiting既都入到
就算無waiting (無in)最後寫信去都入到
(消息來源: 現在k1 既家長)
今年情況可能唔同啦 因為上年始終係第一年 ...

因為今年 k1 最後決定加開一班,先至會有咁多 waiting 都入到,應該唔會再發生類似事件了...
作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 16:45

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-16 16:43 發表

因為今年 k1 最後決定加開一班,先至會有咁多 waiting 都入到,應該唔會再發生類似事件了...

原來係咁
咁佢加多左一班
又會唔會影響到小朋友直升小一既機會呀 ?
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-16 16:47

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-16 16:43 發表

今年係咪都係3班上午2班下午每班30人?
作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 16:47

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-11-16 16:42 發表
直上小學又係米直上中學呢?  雖然條路重有好遠, 不過......     我PREFER GH 多D, 但從你CASE 來看PC 會較合適, 始終可以省回好多時間用於其他地方.

聽聞培小最top果20至30學生會走去其他更好既中學
而培中最後好似會收番8成既培小學生
不過我唔太sure 數字
作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-16 16:48

我覺得培幼適合樓主多 d,地點、宗教係主要的考慮因素。

如果唔考慮呢 d 野,我就一定揀 GH
作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-16 16:57

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 16:45 發表

原來係咁
咁佢加多左一班
又會唔會影響到小朋友直升小一既機會呀 ?

k1 total 大約 210人,小一有 225個位
有無影響就只有到時至會知
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-16 17:00

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-16 16:57 發表

k1 total 大約 210人,小一有 225個位
有無影響就只有到時至會知

2011 k1得150人,收少成60人
作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-16 17:01

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-16 16:47 發表

今年係咪都係3班上午2班下午每班30人?

不太清楚,so far 學校無講過,你聽簡介會時佢地有無 mention?
作者: bbfonghk    時間: 10-11-16 17:02

in完培正先,之後再飛的去德望睇下有得in,如果仲有得in當然好.....無得in就有佢....

作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 17:04

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-16 17:00 發表

2011 k1得150人,收少成60人

哦又會無啦啦減班既 ??
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-16 17:07

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-16 17:01 發表

不太清楚,so far 學校無講過,你聽簡介會時佢地有無 mention?

簡介會講架,150人5班
作者: Grace1010    時間: 10-11-16 17:13

多謝各位媽咪的幫忙﹗對我嚟講又真你地點同宗教也很重耍,嗰位媽咪令我驚醒喎﹗

NICOLE123呀,我想問下培正嘅英文程度係咪好似弱啲,真係要惡補嗎?
原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 16:40 發表

流程 (希望無記錯)
1. 家長同小朋友係操場等
2. 家長同小朋友係操場排隊
3. 家長同小朋友由童軍帶領上班房
4. 家長同小朋友上到班房分組坐玩住玩具等
5. 好快老師會分組叫小朋友名. 小朋友拎張面試証 (今日比你地 ...

作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 17:16

原帖由 Grace1010 於 10-11-16 17:13 發表
多謝各位媽咪的幫忙﹗對我嚟講又真你地點同宗教也很重耍,嗰位媽咪令我驚醒喎﹗

NICOLE123呀,我想問下培正嘅英文程度係咪好似弱啲,真係要惡補嗎?
...

我仔只係k1 我唔可以比意見有關學術上既問題.
不過剛係網上search到小小inf 係培中 你可以睇下有無參考價值

http://www.lighterspc.com/talk728.html
作者: Grace1010    時間: 10-11-16 17:29

NICOLE123,多謝呀﹗
原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 17:16 發表

我仔只係k1 我唔可以比意見有關學術上既問題.
不過剛係網上search到小小inf 係培中 你可以睇下有無參考價值

http://www.lighterspc.com/talk728.html

作者: littlecook    時間: 10-11-16 17:35

大家講緊邊間人數呀?
gh應該就係150!
培正網頁唔係話240咩?

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-16 17:07 發表

簡介會講架,150人5班

作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 17:45

原帖由 littlecook 於 10-11-16 17:35 發表
大家講緊邊間人數呀?
gh應該就係150!
培正網頁唔係話240咩?

你岩呀
gh 150
pc 240
作者: littlecook    時間: 10-11-16 22:47

NICOLE123,
請問响操場又要等几耐呢?
作者: NICOLE123    時間: 10-11-16 22:58

原帖由 littlecook 於 10-11-16 22:47 發表
NICOLE123,
請問响操場又要等几耐呢?

這個我都忘了。不過都係睇之前果批有無遲,理論係愈早IN 等既時間應該愈小
作者: winheung    時間: 10-11-17 14:08

我同樓主差不多一樣情況, 10:30am 要in 德望, 11:30 便in 培正, 都擔心趕唔到in 培正, 請問有無人知in德望會否等好耐呢?
作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-17 14:27

原帖由 winheung 於 10-11-17 14:08 發表
我同樓主差不多一樣情況, 10:30am 要in 德望, 11:30 便in 培正, 都擔心趕唔到in 培正, 請問有無人知in德望會否等好耐呢?

舊年係幾耐的,不過係因為舊年 interview 之前要聽 seminar。今年改左早兩 week seminar,又可能唔會 in 得太耐
作者: CHP    時間: 10-11-17 16:31

唔係減班, 因為上年考k1比較多人, 加開一班(totally 7 班210人), 上年考k3又無咁多人, 開少一班(totally 5 班 150人). 今年k3畢業後, 只有5個班房多出, 2011年只可以收5班 150人 k1.

我個人無聊估計, for 2013年度k3要收一班插班30人才可以用盡學校的課室和老師.  如果到時選擇收多一班k1, 問題是一個循環.

k1 210
k2 180
k3 150

k1 150
k2 210
k3 180

k1 180
k2 150
k3 210

k1 180
k2 180
k3 150 (收一班插班30人, 才可用盡課室和老師)

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 17:04 發表

作者: cutebear123    時間: 10-11-17 16:41

For this year 2010-11, K3 have only 5 classes.  So, GH decided to add one class for K1 in May/June 2010(i.e. 7 classes  for 210 kids) .    I think this is the reason why there are only 5 classes for K1 for the year 2011-12.  From 2012-13 and onwards, there should be 6 classes for K1 (i.e. 180 kids).

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 17:04 發表

作者: Charlotte_mom    時間: 10-11-17 17:02

咁講可能你會覺得我好廢:

建議你去晒OPEN DAY/INTERVIEW, 再去門口睇下, 唔怕羞既同D家長8下, 徹底認識呢2間學校, 邊間比較適合
始終2間都有小學中學, 好可能一讀十幾年

我大女10歲喇, 由考N1, 考幼稚園, 考小學, 再攪掂埋細仔, 充分理解"人地話最好既未必適合自己", 我都試過去間學校INTERVIEW完, 已經唔鐘意, 收又吧唔收又吧(幼稚園又有, 小學又有), 人地心目中既好, 等唔等於你心目中既好?

成日話"每個人心中有把尺", 只有你自己清楚要求, 岩小朋友情格, 又配合家長期望, 就係最好
作者: sheffield    時間: 10-11-17 17:27

我記得我地舊年in 9:30,由入學校到離開係用左半個鐘…
原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 22:58 發表

這個我都忘了。不過都係睇之前果批有無遲,理論係愈早IN 等既時間應該愈小

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5