教育王國

標題: 有無人收到馬鞍山靈糧同合一堂録取通知? [打印本頁]

作者: jenniferzhu    時間: 10-11-14 20:42     標題: 有無人收到馬鞍山靈糧同合一堂録取通知?

有無人IN完馬鞍山靈糧同合一堂,現在已收到録取通知?
作者: siubei    時間: 10-11-15 10:30

未有呀~
作者: Double_A    時間: 10-11-15 10:58

面試個日, 老師話12月中左右先有回覆!
作者: sarah5gi    時間: 10-11-15 12:10

兩間都未收到!
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-15 17:37

我今日收到合一堂録取囡囡為下午班既通知書,雖然系下午班,能被録取我一樣好開心。
作者: siubei    時間: 10-11-15 18:15

i also got pm offer letter today
作者: egg0169    時間: 10-11-15 18:47

請問你地收到取錄通知係幾時interview?  是否都係11月6日?
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-15 18:56

系11月6號IN既,我同我朋友都今日先收到信。

原帖由 egg0169 於 10-11-15 18:47 發表
請問你地收到取錄通知係幾時interview?  是否都係11月6日?

作者: jenniferzhu    時間: 10-11-15 18:58

你會唔會俾仔囡入讀呢間學校?如是,有可能做同學仔WO。

原帖由 siubei 於 10-11-15 18:15 發表
i also got pm offer letter today

作者: siubei    時間: 10-11-15 20:18

egg0169, I had the interview on 6/11. jenniferzhu, I will pay the 留位費 first for sure. I also got an am offer for 張煊昌. Actually I like 合一堂 more but its pm. And I am also waiting the result of 靈糧 which I like most. How about you? Do you decide to let your kid to study in 合一堂? I wonder if we can change to am cass if someone who get am offer reject it or it will give to someone who get waiting list am offer....
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-15 20:56

ME TOO,我都想囡囡讀上午班,如果靈糧收我囡囡讀上午班就完美啦。

原帖由 siubei 於 10-11-15 20:18 發表
egg0169, I had the interview on 6/11. jenniferzhu, I will pay the 留位費 first for sure. I also got an am offer for 張煊昌. Actually I like 合一堂 more but its pm. And I am also waiting the result of  ...

作者: yukiehaha    時間: 10-11-15 22:27

各位mama,
我今日收到合一堂電話通知,問我有無興趣比亞仔再in,因為之前自己心儀嘅幼稚園已經收咗佢,所以無去in到,咁樣係咪代表今年收唔夠生?
作者: siubei    時間: 10-11-15 22:39

校長在簡介會上說今年有500多人申請, 照計就不會收生不足, 不過可能佢地有收生標準,想見多些人睇下...
作者: Double_A    時間: 10-11-15 23:08

我今晚都收到合一堂的通知啦, 都係PM。不過我諗我未必會俾留位費啦!因為想阿仔讀張煊昌多D。
作者: egg0169    時間: 10-11-16 00:08

我都收到合一堂通知都係PM班,都會交留位費先,因為鍾意個校舍大.                                                              
原帖由 siubei 於 10-11-15 20:18 發表
egg0169, I had the interview on 6/11. jenniferzhu, I will pay the 留位費 first for sure. I also got an am offer for 張煊昌. Actually I like 合一堂 more but its pm. And I am also waiting the result of  ...

作者: jenniferzhu    時間: 10-11-16 10:19

我都系咁諗,不過,我C6同99 想囡囡讀靈糧,如果靈糧收囡囡為AM就好啦

原帖由 egg0169 於 10-11-16 00:08 發表
我都收到合一堂通知都係PM班,都會交留位費先,因為鍾意個校舍大.                                                               

作者: petunia    時間: 10-11-16 10:57

因為合一堂同靈糧撞到正,我又見合一堂in k,我心目中想個女做大女,所以我選了靈糧in,諗住可以為下年再in鋪路。所以無去in 合一堂。

不過,合一堂有打俾我,問我洗唔洗重新安排interview,我講左我想個女做大之後,佢地話「哦,原來家長的意思是這樣」,然後就話會安排12月再通知in N 班。
作者: ilapril    時間: 10-11-16 11:05

唔好意思,我想問你地講果間係合一堂係愉翠苑定單家傳呀?
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-16 11:27

系馬鞍山的合一堂,靈糧。

原帖由 ilapril 於 10-11-16 11:05 發表
唔好意思,我想問你地講果間係合一堂係愉翠苑定單家傳呀?

作者: titanlow    時間: 10-11-16 11:42

請問你地d小朋友幾大? 我個0810細女唔知有冇份呢....個日佢表現好好呀, 希望有份啦....我幫佢揀pm class...
作者: ilapril    時間: 10-11-16 11:49

我個小朋友都係0810b,我睇機會都好微喇

原帖由 titanlow 於 10-11-16 11:42 發表
請問你地d小朋友幾大? 我個0810細女唔知有冇份呢....個日佢表現好好呀, 希望有份啦....我幫佢揀pm class...

作者: siubei    時間: 10-11-16 11:53

my daughter is 0809. I help her choose am for first priority but finally get a pm offer. My daughter didn't perform well actually. She could follow the instruction but not very cooperative and need the teacher to ask again and again. So a little bit surprise to get the offer.
作者: feverfans    時間: 10-11-16 12:01

家長們,靈糧合一堂,我的小朋友都有INTERVIEW,
假如兩間都收的話,你們會揀那一間先呢??
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-16 12:10

邊間收囡囡AM,就讀AM個間,如果都系PM,呢個就系問題,我應該會就我老公同奶奶選靈糧(佢地喜歡靈糧,靈糧近我地)。

我囡囡系0808,我朋友個B系0809都收佐佢呢。

原帖由 feverfans 於 10-11-16 12:01 發表
家長們,靈糧合一堂,我的小朋友都有INTERVIEW,
假如兩間都收的話,你們會揀那一間先呢??

作者: titanlow    時間: 10-11-16 12:27

我揀合一堂, 近d
靈糧唔會收我個女...因為佢全程無反應, 佢唔鍾意間學校, 最好笑, 問佢鍾意邊間, 佢話有樓梯個間, 佢...可能係鍾意樓梯而已...
作者: titanlow    時間: 10-11-16 12:30

我有舊同事係靈糧教過, 主要都係喜歡收叻仔叻女, 同埋...唔收煩o既家長喎, 因為有d家長係interview係咁問多問短, 個d一定唔會揀....佢地鍾意d細路活潑同會講野, 所以最後肯唔肯同校長講野都係關鍵..我個女....同校長話'唔bye bye' ...個刻眼瞓, 唔肯合作了...呵呵
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-16 13:24

死啦,我囡囡IN時一樣唔多合作呀,好擔心佢地唔收。。。。

原帖由 titanlow 於 10-11-16 12:30 發表
我有舊同事係靈糧教過, 主要都係喜歡收叻仔叻女, 同埋...唔收煩o既家長喎, 因為有d家長係interview係咁問多問短, 個d一定唔會揀....佢地鍾意d細路活潑同會講野, 所以最後肯唔肯同校長講野都係關鍵..我個女....同校長 ...

作者: titanlow    時間: 10-11-17 09:50

合一堂都收o左我囡讀下午班呀, 好野, 唔駛再等! 連美善幼稚園的面試都唔駛去了...yeah!
作者: CHKWAN    時間: 10-11-17 11:27

作者: jenniferzhu    時間: 10-11-17 14:08

你唔等埋靈糧?

小天使收佐我囡囡上午班,呢間幼稚園好唔好呢?

原帖由 titanlow 於 10-11-17 09:50 發表
合一堂都收o左我囡讀下午班呀, 好野, 唔駛再等! 連美善幼稚園的面試都唔駛去了...yeah!

作者: titanlow    時間: 10-11-17 14:24

我唔喜歡靈糧喎, 一來地點較煩...一定要搭校車, 讀合一堂就坐村巴到(我住翠擁), 二來, 靈糧係自理同品德方面的培育無合一堂咁好, 加上亞囡的反應話我知佢喜歡合一堂, 咁就無謂自尋煩惱啦! 不過, 我舊同事個仔係靈糧就好鍾意返學o既, 所以, 我相信靈糧都係好學校, 只不過每個家長所重視的唔同o者, 我當初都係唔知報咩好就報埋靈糧, 加上....我根本唔覺得靈糧會收佢...呵呵呵
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-17 14:40

明白既,我家人想囡囡讀靈糧,我都唔知靈糧收唔收我囡囡。
合一堂返下午WO,我地想囡囡返上午,有的頭痛添。

原帖由 titanlow 於 10-11-17 14:24 發表
我唔喜歡靈糧喎, 一來地點較煩...一定要搭校車, 讀合一堂就坐村巴到(我住翠擁), 二來, 靈糧係自理同品德方面的培育無合一堂咁好, 加上亞囡的反應話我知佢喜歡合一堂, 咁就無謂自尋煩惱啦! 不過, 我舊同事個仔係靈糧 ...

作者: Verso    時間: 10-11-19 16:20

今日收到靈糧email通知收我囡囡讀上午幼兒班~
作者: JOEYJOKY    時間: 10-11-19 17:09

我今日都收到靈糧通知.....下午班.....但應該唔交留位費了.  因為我都唔想個女讀下午班...

係呢, 請問你當初係咪老師問你會唔會考慮下午班時, 你一口拒絕左老師呢 ?   我都覺自己有d 傻, 早知一早拒絕老師, 要比老師知道, 非上班就唔讀啦!!! 激死我la..

我個女, 我好有信心佢入到.  因為係大b.  都埋校長臨走時, 都有問女女想唔想 返學, 我個女好開心笑住口同校長講, 我好仲意返學.  同埋當時校長都有讚我個女, 講野好叻.. 話我地教得好好... 但真係冇諗過佢會比下午班law.. 諗落真係覺得自己好q蠢, 連我老公都咁話我...
作者: Mrs.Kwok    時間: 10-11-19 17:30

今日收到靈糧email通知, 收我囡囡讀上午幼兒班~
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-19 17:40

我都收到靈糧通知啦,佢地收佐我囡囡為上午班,超開心。。
當初佢地都有問我會唔會考慮下午班,我就話無論咩班,只要收我囡囡,我都會俾囡囡入讀。仲有,我地IN完第三日,我手寫封求位信俾校長,可能因此得分都未定。

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 17:09 發表
我今日都收到靈糧通知.....下午班.....但應該唔交留位費了.  因為我都唔想個女讀下午班...

係呢, 請問你當初係咪老師問你會唔會考慮下午班時, 你一口拒絕左老師呢 ?   我都覺自己有d 傻, 早知一早拒絕老師, 要比老 ...

作者: jenniferzhu    時間: 10-11-19 17:43

咁你會唔會俾囡囡入讀?可以做同學仔呀。
好彩佢地今日通知我地,幫我節省660元大元(因為合一堂收囡囡下午班,明天要交留位費)。
原帖由 Mrs.Kwok 於 10-11-19 17:30 發表
今日收到靈糧email通知, 收我囡囡讀上午幼兒班~

作者: JOEYJOKY    時間: 10-11-19 17:46

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-19 17:40 發表
我都收到靈糧通知啦,佢地收佐我囡囡為上午班,超開心。。
當初佢地都有問我會唔會考慮下午班,我就話無論咩班,只要收我囡囡,我都會俾囡囡入讀。仲有,我地IN完第三日,我手寫封求位信俾校長,可能因此得分都未定。

...

嘩.. 咁你真係好有誠意.. 抵你入讀啦!!!
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-19 17:57

Thanks。
其實我地手寫求位信,主要系因為我家人好想囡囡入讀靈糧,又近我屋企,只需行八分鐘就到,落雨打風都唔使驚淋濕。
現在入到靈糧上午班,合一堂都唔使考慮啦。

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 17:46 發表

嘩.. 咁你真係好有誠意.. 抵你入讀啦!!!

作者: JOEYJOKY    時間: 10-11-19 18:13

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-19 17:57 發表
Thanks。
其實我地手寫求位信,主要系因為我家人好想囡囡入讀靈糧,又近我屋企,只需行八分鐘就到,落雨打風都唔使驚淋濕。

...

係呀.  真係恭喜你.
係呢.. 你係我交唔交留位費好呢  ??  學校話可以嘗試幫我轉為上午班. 但係是下年將近開學才知道喎 !... 我仲有兩間心儀的未in.  但入讀機會好底.  一間係培正, 一間係聖心.  , 但我個女現在係嘉德麗返緊上午N班. 所以K1我一定有位升上.  但嘉德麗學費貴. 冇資助咁姐.. 所以我都1516,  有D 人就話交左先算... 但我就心想, 如一定要讀下午班, 咁我就唔讀了.. 因真係冇咩興趣 !!!
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-19 18:24

其實睇你自己點選擇,系有學券定無學券。培正同聖心要求高,有的難入到。仲有,靈糧近唔近你家?如果近可以考慮交留位費,唔近,又唔想仔囡入讀下午班,咁就放棄算了。不過,交留位費系買個保障,供多個選擇姐,如果手頭唔系緊,又近屋企,我會選擇交。跟著手寫下午轉上午班信俾校長。

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 18:13 發表

係呀.  真係恭喜你.
係呢.. 你係我交唔交留位費好呢  ??  學校話可以嘗試幫我轉為上午班. 但係是下年將近開學才知道喎 !... 我仲有兩間心儀的未in.  但入讀機會好底.  一間係培正, 一間係聖心.  , 但我個女現在係 ...

作者: JOEYJOKY    時間: 10-11-19 18:46

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-19 18:24 發表
其實睇你自己點選擇,系有學券定無學券。培正同聖心要求高,有的難入到。仲有,靈糧近唔近你家?如果近可以考慮交留位費,唔近,又唔想仔囡入讀下午班,咁就放棄算了。不過,交留位費系買個保障,供多個選擇姐,如果手頭唔系緊,又近屋企,我 ...

我住新港城... 話近唔近, 話遠唔遠LA.  行15分鐘.  咁660元留位費.. 都唔係貴... 只不過, 我驚等唔到佢轉上午校時, 女女現讀N班會於出年3月份叫我預交K1 一個月的學費+雜費姐. 都時就真係煩, 交要成5000千幾元喎.... 因為現靈糧話點都要等到出年交大費 ( 即你地已經交留位費的人 , 再交埋大費後 , 確立有幾多人一定讀才會有消息, 有沒有上午校的位放出來 ).   所以咪1516囉.. 都係我傻傻地... 如一早清析告知沒有可能接受下午班. 就唔搞到現在咁. 最多咪唔收.  唔收就根本唔駛諗, 唔駛煩...

不過點都好... 祝你女女讀得開心... 恭喜你地...
作者: Mrs.Kwok    時間: 10-11-19 19:07

totally agree.

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-19 17:57 發表
Thanks。

...

作者: jenniferzhu    時間: 10-11-19 20:03

咁合一堂呢?你地有無IN?呢間都唔錯,又有學券(我C6人工唔高,只考慮有學券既學校)。
你囡囡現讀私校?如果供得起,囡囡又讀得開心,教學唔錯既話,無謂轉啦。
仲有呀,我個人覺得仔囡仲細,除非你對佢好大要求,如果唔系,最好近屋企附近讀好的,佢同你都唔使咁累。
我都唔知下午班轉上午班咁麻煩架?咁你又真系頭痛喇

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 18:46 發表

我住新港城... 話近唔近, 話遠唔遠LA.  行15分鐘.  咁660元留位費.. 都唔係貴... 只不過, 我驚等唔到佢轉上午校時, 女女現讀N班會於出年3月份叫我預交K1 一個月的學費+雜費姐. 都時就真係煩, 交要成5000千幾元喎.. ...

作者: cskflora    時間: 10-11-20 13:34

[quote]原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 17:09 發表

係呢, 請問你當初係咪老師問你會唔會考慮下午班時, 你一口拒絕左老師呢 ?   我都覺自己有d 傻, 早知一早拒絕老師, 要比老 ... [/quote  
面試當日老師都有問會唔會考慮下午班,我話無問題。剛收到電郵話收咗仔仔讀上午班,所以我想未必係呢個原因而唔收你女女入上午班的。
作者: ericxkun    時間: 10-11-20 17:00

我收到合一堂pm offer, 但都唔會讀了, 一來始終擔心合一堂太淺 k1-k3 可以happy過度, 但升小怕佢適應唔黎,
二來, 張煊昌有am offer, 所以會揀張煊昌
作者: Verso    時間: 10-11-20 17:11

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-19 17:09 發表

係呢, 請問你當初係咪老師問你會唔會考慮下午班時, 你一口拒絕左老師呢 ?   我都覺自己有d 傻, 早知一早拒絕老師, 要比老 ...

老師都有問我會否考慮下午班, 我說都會考慮, 所以我想都係根據整體表現來評分
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-20 18:25

合一堂課程淺?咁有無人知靈糧課程淺唔淺?我所知既靈糧系活動教學,其它一概唔知,有無人可以講下呀。

原帖由 ericxkun 於 10-11-20 17:00 發表
我收到合一堂pm offer, 但都唔會讀了, 一來始終擔心合一堂太淺 k1-k3 可以happy過度, 但升小怕佢適應唔黎,

作者: PeonyComing    時間: 10-11-20 22:36

我都係今日收email呀! 收o左囡囡讀上午班. 我應該會交留位費先. 仲有兩間未in, 星期五都in o左鑽石山靈糧. 睇完個校舍同馬鞍山o個間有d唔同. 其實兩間都鍾意. 不過感覺阿囡in 馬鞍山in得好d. 兩間問我讀唔讀下午班, 我都冇所謂.
作者: JOEYJOKY    時間: 10-11-21 00:38

其實靈糧都淺架,但就好開心,此校著重活動教學,創意為主,不是學術為主!而合一堂就著重自理為主!
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-21 13:18

咁你住邊度?如果系我,我就會選近屋企間學校喇,自己同囡囡無咁辛苦。

原帖由 PeonyComing 於 10-11-20 22:36 發表
我都係今日收email呀! 收o左囡囡讀上午班. 我應該會交留位費先. 仲有兩間未in, 星期五都in o左鑽石山靈糧. 睇完個校舍同馬鞍山o個間有d唔同. 其實兩間都鍾意. 不過感覺阿囡in 馬鞍山in得好d. 兩間問我讀唔讀下午班,  ...

作者: jenniferzhu    時間: 10-11-21 13:20

我最著重囡囡讀得開心,老師有愛心,人仔細細,系得呢幾年可以盡情玩樂,當小一後的人生,有幾可時間可以俾佢咁玩呢。

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-21 00:38 發表
其實靈糧都淺架,但就好開心,此校著重活動教學,創意為主,不是學術為主!而合一堂就著重自理為主!

作者: Double_A    時間: 10-11-22 11:24

我都係因為張煊昌俾佐AM我,所以我選佐張煊昌呀!
原帖由 ericxkun 於 10-11-20 17:00 發表

作者: Double_A    時間: 10-11-22 11:30

請問張煊昌程度淺嗎?
原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-21 00:38 發表

作者: MASAYA    時間: 10-11-22 13:42

大家好
為甚麼靈糧19日send了一封email給我取錄通知,今早又send多次?是因為我還沒accept嗎?
因為吳多泰也同樣取錄了上午班,已給了留位費
但我們家可能下年搬到旺角,而已報名九龍區的幼稚園還未面試
如果搬到旺角但到馬鞍山上學便太遠了,但又怕九龍區的幼稚園不取錄...
原本我留了吳多泰便打算放棄靈糧,但太太又喜歡靈糧的活動敎學和基督敎
請各位給一些意見,謝謝 : ]
p.s. 如有off topic請見諒
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-22 14:15

你下年先可能搬,即未肯定搬定唔搬啦。交留位費系買個保障同多個選擇,如果錢銀唔手緊就交佐先嘍。
我今日交佐留位費啦,我只交佐呢間,因為靈糧收我囡囡讀AM。

原帖由 MASAYA 於 10-11-22 13:42 發表
大家好
為甚麼靈糧19日send了一封email給我取錄通知,今早又send多次?是因為我還沒accept嗎?
因為吳多泰也同樣取錄了上午班,已給了留位費
但我們家可能下年搬到旺角,而已報名九龍區的幼稚園還未面試
如果搬到旺角但到馬鞍 ...

作者: MASAYA    時間: 10-11-22 15:13

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-22 14:15 發表
你下年先可能搬,即未肯定搬定唔搬啦。交留位費系買個保障同多個選擇,如果錢銀唔手緊就交佐先嘍。
我今日交佐留位費啦,我只交佐呢間,因為靈糧收我囡囡讀AM。

...

是呀,未知是否會搬到旺角,但沙田區已在吳多泰留位了,兩間都是上午班,吳多泰還是馬鞍山靈糧較好呢?
其實兩間距離都不算近,我現正住在顯徑,馬鞍山距離較遠,但有直接車到,不過活動敎學好像很開心...吳多泰乘校車其實都是一程車,而且有戶外遊樂場
如果繼續在沙田區升讀小學,我希望可以進呂明才小學,這兩間學校有較大機會升讀嗎?
作者: win218ho1030    時間: 10-11-23 10:52     標題: 回覆 1# MASAYA 的文章

馬鞍山靈糧幼稚園 offer 咗下午班俾我而中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園offer咗上午班, 我較prefer 上午班和張煊昌有足夠活動空間.有western english teacher 但 once a week only.   靈糧校舍太細太少活動空間但好創新和有western english teacher而且 3days a week. 現在15/16唔知點決定好.好煩 !!!  請大家俾D意見我呀. Thanks!!
作者: Double_A    時間: 10-11-23 11:53

係呀! 一個星期只有一次外藉老師英文堂? 咁其他本地老師會上英文堂嗎?
又有普通話學嗎?

原帖由 win218ho1030 於 10-11-23 10:52 發表
馬鞍山靈糧幼稚園 offer 咗下午班俾我而中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園offer咗上午班, 我較prefer 上午班和張煊昌有足夠活動空間.有western english teacher 但 once a week only.   靈糧校舍太細太少活動空間但好 ...

作者: win218ho1030    時間: 10-11-23 13:52     標題: 回覆 1# Double_A 的文章

會,本地老師會上英文堂. 而且2間都有
 普通話老師.真係好難選擇 !
作者: PeonyComing    時間: 10-11-23 15:20

其實兩間都差不多遠近, 去maonshan就一條直路, 去diamond hill一過隧道就到.

原帖由 jenniferzhu 於 10-11-21 13:18 發表
咁你住邊度?如果系我,我就會選近屋企間學校喇,自己同囡囡無咁辛苦。

作者: Double_A    時間: 10-11-23 16:40

那請問課程的深淺又如何?因為好多媽咪都話靈糧課程淺。
原帖由 win218ho1030 於 10-11-23 13:52 發表
會,本地老師會上英文堂. 而且2間都有
 普通話老師.真係好難選擇 !

作者: JOEYJOKY    時間: 10-11-23 18:12

原帖由 Double_A 於 10-11-23 16:40 發表
那請問課程的深淺又如何?因為好多媽咪都話靈糧課程淺。

D媽咪怕課程淺, 到小學時小朋友要追咪辛苦D , 可能要補習.
所以真係要睇吓自己想要D咩.  想學術深D, 定想小朋友開開心心玩埋呢3年.
作者: monmonbe    時間: 10-11-24 00:59

點解你地收到通知,但我睇過email我無收到,點解我收唔到通知ga ?
作者: monmonbe    時間: 10-11-24 01:07

有無人靈糧未收到通知呀?好心急呀
作者: petunia    時間: 10-11-24 09:10

我都係乜都收唔到。
我自己都知bb的表現好差,但係都想要個確實答覆,知道唔收都好。
作者: 肥梅    時間: 10-11-24 09:10

未收到
學校話會分批wor,唔係同一時間寄,
不過真係好緊張ar
原帖由 monmonbe 於 10-11-24 01:07 發表

作者: titanlow    時間: 10-11-24 10:04

靈糧同合一堂都係分批發信, 應該係第一批有人無交留位費, 咪通知排第2批囉, 直到交晒了, 咪發信通知唔收囉....

我都無收到靈糧o既email, 不過決定了合一堂, 收唔收都無所謂啦!

我覺得大家要調校一下心態, 讀得學券, 間間程度唔會差太遠, 要深, 就去綠茵呀, 威寶個d, 以九龍塘o既幼稚園水平為藍本, 否則, 一般幼稚園都係咁上下, 我自己反而睇小朋友是否喜歡, 家長重視o既係咩 (當然唔係講學術啦, 好似靈糧講創意, 合一堂講自理和品格).  好多人怕上小學跟唔到, 老實講呀, 讀完靈糧幼稚園上靈糧小學係比死更難受, 不過, 大把人係咁, 最後小朋友都係pick up到, 係開頭辛苦d, 咁決定得俾佢愉快學習3年, 家長咪自己做d 功夫, 好似k3時自己俾d 字佢寫, 同佢玩下默書, 教佢串下英文字, 睇多d故事書囉...現在k1都未讀, 就擔心定p1唔適應? 慳番d精力吧....會死好多細胞o架...呵呵
作者: kklho    時間: 10-11-24 10:56

合一已收信,失望,
靈糧還未知,煩惱
作者: eunices_07    時間: 10-11-24 11:21

我兩間都收到通知入咗下午班, 但我想個仔讀上午班多d.  兩間邊間好d呢, 可唔可以俾d意見呀??
作者: Double_A    時間: 10-11-24 11:36

我自己就偏好近屋企。因為自己要返工,老人家帶小朋友返學,近屋企就方便D。

原帖由 eunices_07 於 10-11-24 11:21 發表
我兩間都收到通知入咗下午班, 但我想個仔讀上午班多d.  兩間邊間好d呢, 可唔可以俾d意見呀??

作者: MASAYA    時間: 10-11-24 14:13

靈糧email通知,可能會在雜件箱,我都是在雜件箱找到email的...
作者: candiceclk    時間: 10-11-24 14:58

想請問有冇人收到合一堂既AM OFFER?
唔知係味因為合一堂D K1 上午班位俾佢地校內本身既N 班學生RESERVE 晒, 所以無上午班OFFER 俾新既考生, 所以無放到上午班OFFER 俾新既考生?
作者: siubei    時間: 10-11-24 15:13

我阿女考了3間幼稚園:
1)張煊昌----get am offer
2)合一堂-----get pm offer
3)靈糧-----get am offer
我只交了靈糧留位費, 因為我最喜歡這間,所以考到am好開心....另外原本報了聖心及美善以防阿女冇人收(其實佢哩1個多月才識講野,好彩佢見靈糧好合作,有主動請老師吃水果,校長問佢姓名年齡都答,又有說'校長byebye'), 現在不用去見了~
作者: siubei    時間: 10-11-24 15:23

原帖由 eunices_07 於 10-11-24 11:21 發表

我想你最好兩間都交留位費先, 睇下之後能否轉上午...其實合一堂較近我家, 但我喜歡靈糧, 因名氣及interview感覺都很好
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-24 15:53

我都系最喜歡靈糧,我地囡囡都系上午班,咁,佢地可以做同學仔呢。

原帖由 siubei 於 10-11-24 15:13 發表
我阿女考了3間幼稚園:
1)張煊昌----get am offer
2)合一堂-----get pm offer
3)靈糧-----get am offer
我只交了靈糧留位費, 因為我最喜歡這間,所以考到am好開心....另外原本報了聖心及美善以防阿女冇人收(其實佢哩1 ...

作者: 拾仔    時間: 10-11-24 15:59

其實靈糧堂咩好個個媽媽都讚GA???
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-24 17:00

有咩好我唔系好清楚,個人喜歡佢活動教學,想囡囡返學返得開心又學到野,我就好開心。

原帖由 拾仔 於 10-11-24 15:59 發表
其實靈糧堂咩好個個媽媽都讚GA???

作者: 拾仔    時間: 10-11-24 17:09     標題: 回覆 1# jenniferzhu 的文章

明白啦........原來係咁
作者: win218ho1030    時間: 10-11-24 17:39     標題: 回覆 6# siubei 的文章

Siubei,

請問您知唔知張宣昌好唔好呀? 佢offer 咗上午班俾我, 巳交留位$, 但靈糧offer 咗下午班, 本人not very prefer 下午班, 現正15/16 唔知點選. 請俾d comment 我呀.謝謝 !!
作者: sharper    時間: 10-11-24 23:51

張宣昌
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... AA_ThomasCheung.pdf

靈糧
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 5/MOS_LingLiang.pdf

見張宣昌d學生放時都好開心咁
如果二揀一, 我會揀張宣昌
作者: siubei    時間: 10-11-25 00:40

原帖由 win218ho1030 於 10-11-24 17:39 發表
Siubei,

請問您知唔知張宣昌好唔好呀? 佢offer 咗上午班俾我, 巳交留位$, 但靈糧offer 咗下午班, 本人not very prefer 下午班, 現正15/16 唔知點選. 請俾d comment 我呀.謝謝 !! ...

其實我都係聽到張煊昌好所以先有報名(但唔知點解我睇BK好似好多人interview都成功,可能其實唔係咁多人報名), 但我個人較喜歡靈糧....如果張煊昌上午(其實張煊昌係冇下午位,得全日同上午)及靈糧我選,我都會選上午那間.....不過我會博下靈糧轉上午,交左留位費先....不過如你不是特別喜歡靈糧就不用了
作者: patajojo    時間: 10-11-25 17:43

原帖由 monmonbe 於 10-11-24 01:07 發表

我都係未收到.. 岩岩打去問, 佢話12月中前會收到, 而家錄逐sd緊出去... 不過我估收我女機會好微, 因為我地拒絕左讀pm班, 同埋阿女果日表現好差 ~~
作者: win218ho1030    時間: 10-11-26 14:16     標題: 回覆 1# patajojo 的文章

多謝大家既意見,  經多日考慮,其實我連信都draf 好俾靈糧(下午轉上午班), 結果我都係放棄靈糧下午選擇張宣昌上午班因佢活動
地方大和我可能k2時轉全日班等阿仔學識擉立同自理. 雖然放棄靈糧下午有點可惜,但總好令自巳在煩惱啦!
作者: win218ho1030    時間: 10-11-26 14:22     標題: 回覆 1# patajojo 的文章

多謝大家既意見,  經多日考慮,其實我連信都draf 好俾靈糧(下午轉上午班), 結果我都係放棄靈糧下午選擇張宣昌上午班因佢活動
地方大和我可能k2時轉全日班等阿仔學識擉立同自理. 雖然放棄靈糧下午有點可惜,但總好令自巳在煩惱啦!
作者: win218ho1030    時間: 10-11-26 14:42     標題: 回覆 1# patajojo 的文章

多謝大家既意見,  經多日考慮,其實我連信都draf 好俾靈糧(下午轉上午班), 結果我都係放棄靈糧下午班選擇張宣昌上午班因佢活動
地方大和我可能k2 & k3轉全日班等阿仔學識擉立同自理. 雖然放棄靈糧下午確實班有點可惜,但總算可令自巳不在煩惱啦! 令有心讀
靈糧既小朋友多一個機會!!
作者: sharper    時間: 10-11-26 16:10

我又唔覺得放棄靈糧有咩可惜喎
靈糧都收左我囡囡但都唔會讀
其實我都唔知點解靈糧係馬鞍山會咁受歡迎
地方細又陰陰沈沈
除左d班房佈置得幾靚外
真係搵唔到其他優點
面試個日安排又差
足足係間房仔困左個幾鍾先有得面試
最重要係佢小一派位既情況咁多年都係麻麻地
所以, 我真係覺得放棄靈糧一d都唔可惜囉
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-26 19:04

各人喜欢各人選擇嘛,不過你都言之有理,缺點:校園確實細佐的;好處系個度教師比我感覺有愛心同耐心(其實我選佢系因為佢近我又收我囡囡讀AM(只需要同囡囡行8分鐘內就到,一路有瓦遮頭,落雨都唔驚),所以我米選佢嘍。
原帖由 sharper 於 10-11-26 16:10 發表
我又唔覺得放棄靈糧有咩可惜喎
靈糧都收左我囡囡但都唔會讀
其實我都唔知點解靈糧係馬鞍山會咁受歡迎
地方細又陰陰沈沈
除左d班房佈置得幾靚外
真係搵唔到其他優點
面試個日安排又差
足足係間房仔困左個幾鍾先有得面 ...

作者: Mrs.Kwok    時間: 10-11-29 01:52

我地囡囡都係上午班, 咁佢地都可以做同學仔呢...哈哈
原帖由 jenniferzhu 於 10-11-24 15:53 發表
我都系最喜歡靈糧,我地囡囡都系上午班,咁,佢地可以做同學仔呢。

作者: BBChan1006    時間: 10-11-29 02:06

靈糧真是一間充滿愛心及快樂的幼稚園, 本人的女兒現於此校就讀K1, 短短的三個月裡面, 看到女兒真的學到很多東西, 包括知識, 禮貌, 服從, 自理等. 另外直得一讚係老師真係好有愛心, 本人是在識媽咪, 不論本人任何時間致電找老師談談女兒的上課情況, 老師都一一說出女兒的一切.女兒是左手寫字, 老師主動來電詢問想女兒用那隻手寫字, 本人希望用右手, 只需一個星期, 女兒真的自動自覺用右手寫字, 問女兒為何用右手, 她很快回答, 李老師話用右手搓筆筆.
作者: jenniferzhu    時間: 10-11-29 15:13

聽完你講,我更放心將囡囡交俾佢地呢

原帖由 BBChan1006 於 10-11-29 02:06 發表
靈糧真是一間充滿愛心及快樂的幼稚園, 本人的女兒現於此校就讀K1, 短短的三個月裡面, 看到女兒真的學到很多東西, 包括知識, 禮貌, 服從, 自理等. 另外直得一讚係老師真係好有愛心, 本人是在識媽咪, 不論本人任何時間 ...

作者: monmonbe    時間: 10-12-1 22:17

我仲未收到通知呀!你地收到未呀?
作者: bestforu    時間: 10-12-2 10:31

我都未收到..有d 失望..因為我女女當日表現十分好..又同老師有對答..有唱..有做動作..又同校長講byebye...成3個星期啦都仲未收到mail..我想問收到的家長..係未妳地排當日的英文字好早呢..因為我個女係P..
作者: Verso    時間: 10-12-2 11:38

原帖由 bestforu 於 10-12-2 10:31 發表
我都未收到..有d 失望..因為我女女當日表現十分好..又同老師有對答..有唱..有做動作..又同校長講byebye...成3個星期啦都仲未收到mail..我想問收到的家長..係未妳地排當日的英文字好早呢..因為我個女係P.. ...

Mine was M~10:xx
作者: bestforu    時間: 10-12-2 11:46

妳個小朋友收佐?..幾時收到mail呢 ?當日妳小朋友表現都好好?是否大仔呢?..因為我只選擇上午班..機會可能大減一半..但等佢的mail 都幾辛苦..仲未收到!

原帖由 Verso 於 10-12-2 11:38 發表

Mine was M~10:xx

作者: monmonbe    時間: 10-12-2 11:56

我個係大仔,果日表現都好好,有問有答,有唱歌有做動作,走都有同校長握手Bye bye校長,表現我都好滿意,但到依家都未有消息,問過學校佢話分批通知,叫我等email,等呢段時間真係好辛苦呀!希望快D通知我地啦…
作者: 肥梅    時間: 10-12-2 12:20     標題: 回覆 96 monmonbe 的文章

me too ar~~~~~
作者: Verso    時間: 10-12-2 12:38

My daughter got am offer, she was 0809. I think she performed quite well (not very well) during the interview she did interact with the teacher and showed interest and concentration to the toys.She did greet and say bye to the principal. Anyway,she didn't respond to the teacher when she told story and didn't clap hands, raise hands and say hi when asked.
Today is the deadline of paying 留位費, so I think you may recieve email by these few days. I believe there would be some parents rejecting the offer especially those who get pm offer~~
作者: Verso    時間: 10-12-2 12:39

I got the email on 19/11~
作者: MASAYA    時間: 10-12-2 13:04

原帖由 monmonbe 於 10-12-1 22:17 發表
我仲未收到通知呀!你地收到未呀?

MOS靈糧? 會不會在雜件箱? 我是在雜件箱找到的
留位費期限是今天, 如果找到email打電話去問問還可不可以留位, 要快了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5