教育王國

標題: 九龍真光中學(小學部)Result [打印本頁]

作者: abugi-daddy    時間: 10-11-11 21:09     標題: 九龍真光中學(小學部)Result

請問有無家長收到信?  15-Nov 快到了.  應該哩一兩日會有信.   祝大家好運!  
作者: kochiman2004    時間: 10-11-11 21:24

原帖由 abugi-daddy 於 10-11-11 21:09 發表
請問有無家長收到信?  15-Nov 快到了.  應該哩一兩日會有信.   祝大家好運!  

Thanks for reminder ...
作者: prettygirls    時間: 10-11-12 14:39

Just received the "waiting list" letter.
作者: liuekt    時間: 10-11-12 15:07

Prettygirls - did your letter say your kid has passed the interview ?
作者: prettygirls    時間: 10-11-12 15:37

Yes and ask you to give call to school on Nov 18 if any seat still available.
作者: pp688    時間: 10-11-12 16:15

I'm also on waiting list.
作者: liuekt    時間: 10-11-12 16:18

Prettygirls - me too, must be the same for everyone
作者: prettygirls    時間: 10-11-12 16:39

same. Anyone got the offer ar.... can you tell me when do you need to register?

Thanks!
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-12 17:04

下午檢查過信箱, 還沒有信. 今天收到是waiting list的嗎??好像還沒有收到offer letter的媽咪上來報喜. 往年有沒有reject letter的呢????
作者: AudreyMan    時間: 10-11-12 17:46     標題: 回復 2# prettygirls 的帖子

I got the offer letter today, need to register on 16-17/11.
作者: ew911    時間: 10-11-12 18:16

Anyone got rejected letter.
作者: fafapoodle    時間: 10-11-12 18:26

I'm also received the 'waiting list' letter, maybe all of the failed applicants also have 'waiting' letter?
作者: kochiman2004    時間: 10-11-12 20:30     標題: 回復 10# AudreyMan 的帖子

So far all my friend got waiting list letter, seems no reject letter wor ...
作者: ICbaby    時間: 10-11-12 20:56

Waiting list.....
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-12 21:16

收到了, 也是WAITING LIST. 我想所有不收的都是列入WAITING LIST, 唉!
作者: 靚靚安妮    時間: 10-11-12 21:37

waiting list:(
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-12 22:24

我們不是基督徒, 又沒有子女在讀, 又不是舊生. 小朋友又是細仔. 其實都知道機會微乎其微. 不過都抱著一絲希望. 所以希望不大, 失望也不大 .
作者: conbread    時間: 10-11-12 22:29     標題: 回復 3# ANNAFRIEND 的帖子

No ah, 我朋友收到reject letter 呢﹐ 我的就是accepted. thank god!
作者: kochiman2004    時間: 10-11-12 22:30     標題: 回復 18# conbread 的帖子

are you daughter small girl ... i.e. Sept or later born ...
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-12 22:39     標題: 回復 2# conbread 的帖子

真的有REJECTION LETTER嗎? 是不是你朋友誤會了後備生信是REJECTION LETTER呢?我們寫明是後備生呀. 不過恭喜你成功考出入.
作者: cecilo    時間: 10-11-12 23:19

剛回家本諗住明天先收信, 但心血來潮走返轉頭, 就見到有2封信la. 一封係九龍真光, 而另一封係九龍禮賢. 結果係真光收咗; 禮賢係waiting! 我地係第一封收offer letter. 仲有2間等result.
各位加油~!!
作者: bobo620    時間: 10-11-13 00:04

我今日收到Waiting list ,好似好多waiting 其實仲有無機會架!
我好擔心呀!
作者: kenny88    時間: 10-11-13 00:06

今日收到信,我個女收左。
未收到信又覺得自己小朋友條件會輸既,唔好擔心。
1• 我個女係細女。
2• 仲係年尾添。
3• 宗教又唔同。
4• 唔係富有既住址。
5• 留心觀察呢間學校比其他學校既教師明顯唔同,好有heart。
作者: mamimia    時間: 10-11-13 00:18

My girl is on waiting list too.

真係無rejected letters?

其實這間學校有什麼優勝之處? 我知道'真光'是傳統好學校, 但面試當日, 目所見都是那麼殘舊, 學校似乎跟外面世界/教學脫節呢?

純個人感覺, 不喜勿插, 請指正!
作者: crystalwsm    時間: 10-11-13 00:49

仲未收到信, 期望明天有好消息
作者: kenny88    時間: 10-11-13 01:14

講真校舍好似六十年代。面試當日見到有部份家長(身上有名牌打扮果班)都面上流露感覺唔係好舒服,可能我係男,留意細節唔你地唔同(呢度好似九成係媽咪)。

不過要同你地分享既係,九龍塘有間出名既國際幼稚園有同樣既歷史背景,約四十年,我身為生意形男士,當年個女兩歲面試K1,都有你地今日同樣感覺,嘩!又話呢間幼稚園幾出名,我頭兩日同個女一齊返學見到外牆甩油,地台高高低低,課室細,左一個課室,右一個課室,樓梯底又一個,上左上層有成七八個,迫唔迫D呀。 今日我個女都K3囉,讀得好,成績好,好鐘意返學。
作者: A8888    時間: 10-11-13 01:47

我個仔都係waiting, 佢地in左幾多人呢? 係唔係收百多個位呢? 老實講我refer waiting(不用即比4舊留位), 因間學校真係有點與世隔絕, 仲有好似話明年重建校舍, 即可能要在臨時校舍不知捱多少年才可入讀新校舍...所以真係要諗諗, 收左嘅家長最好同學校confirm下有冇此事!
作者: kenny88    時間: 10-11-13 02:02

收生是兩班共六十人。
聽說重建等候教署批准。

如果真係重建,會唔會好多人唔考慮呢?
但係女拔小,中學搬左暫借校舍都一樣咁多人報,吹脹。
作者: wongkaka    時間: 10-11-13 02:27

WAITING TOO
作者: kochiman2004    時間: 10-11-13 09:58     標題: 回復 27# A8888 的帖子

讀書係睇教學質素,老師是否用心教導及『愛』學生。當然,比起女拔或SPCC,成績一定無得比,但學生的品格來說,真小的兒童的確比很多頂級名校優勝,表裡一至,心地善良,純真之餘,帶點點乖巧。
作者: kochiman2004    時間: 10-11-13 10:20

... repeated message ...

作者: kochiman2004    時間: 10-11-13 10:21

原帖由 A8888 於 10-11-13 01:47 發表
我個仔都係waiting, 佢地in左幾多人呢? 係唔係收百多個位呢? 老實講我refer waiting(不用即比4舊留位), 因間學校真係有點, 仲有好似話明年重建校舍, 即可能要在臨時校舍不知捱多少年才可入讀新校舍...所以真 ...

佢地in左幾多人呢? more than 900
係唔係收百多個位呢? around 75

Today morning PTA meeting, I talk to the parents (some are "Waiting", some are "OFFER"), all of them are quite "likely" the school.  So far NO parents will reject the offer or waiting due the old "校舍".

作者: lamlam23    時間: 10-11-13 13:01

We're really happy today.  we got two offers, one is TL one is 禮賢
作者: bobo620    時間: 10-11-13 13:47

甘又無人知係咪唔得個d全部都係後備生 ?
作者: lamlam23    時間: 10-11-13 13:59

We will give up the seat la.
作者: bobo620    時間: 10-11-13 14:21     標題: 回復 1# lamlam23 的帖子

你有邊間 offer  呀?
作者: lamlam23    時間: 10-11-13 14:42

崇真,禮賢,TLI think we will go to 崇真
How about you?
作者: kenny88    時間: 10-11-13 15:14

一級得兩班, 即係共60人.
佢地班名係:
小一 = 真一, 光一
小二 = 真二, 光二
作者: bobo620    時間: 10-11-13 15:23     標題: 回復 2# lamlam23 的帖子

我有祟真, 真光係後備生,
TLI 係邊間呀?

作者: lamlam23    時間: 10-11-13 15:44     標題: 回復 39# bobo620 的帖子

打錯左,即係真光
你會唔會讀祟真
作者: bobo620    時間: 10-11-13 16:22     標題: 回復 1# lamlam23 的帖子

我都未諗到呀~
不過我都交左留位費
不過祟小d語言環境真係好好

作者: ICbaby    時間: 10-11-13 23:09     標題: 回復 19# kenny88 的帖子

我係度諗以佢既收費比D咁既環境小朋友讀, 藉唔藉?
作者: ICbaby    時間: 10-11-13 23:11     標題: 回復 1# ICbaby 的帖子

我係度諗以佢既收費比D咁既環境小朋友讀書值唔值?
作者: kochiman2004    時間: 10-11-14 07:03

原帖由 ICbaby 於 10-11-13 23:11 發表
我係度諗以佢既收費比D咁既環境小朋友讀書值唔值?

... for me ... 值 ...
作者: bobo620    時間: 10-11-14 09:20

我都覺得值,同埋聽聞會重建,有無人知

原帖由 kochiman2004 於 10-11-14 07:03 發表

作者: sengayy    時間: 10-11-14 13:32

hi kochiman2004,

你好, 你應該是九真的家長吧! 請問是不是一科主科不合格就要留班呢? thanks!

原帖由 kochiman2004 於 10-11-14 07:03 發表

作者: ICbaby    時間: 10-11-14 16:26

[quote]原帖由 kochiman2004 於 10-11-14 07:03 發表

... for me ... 值 ... [/quote

可唔可以分享吓真光之優點? 你欣賞佢咩地方?
作者: kochiman2004    時間: 10-11-14 18:31

原帖由 ICbaby 於 10-11-14 16:26 發表
[quote]原帖由 kochiman2004 於 10-11-14 07:03 發表
... for me ... 值 ... [/quote
可唔可以分享吓真光之優點? 你欣賞佢咩地方? ...

(1) Teachers (and headmistress) treat student with "Heart" and "Love" (it's the closed friend relationship rather than teacher-to-student)
(2) Small size school (x14 classes and 15K sqm) and old school (>40 years), only x15 teachers deals with three hundreds and more students. In spite of it, each teacher nearly knows all the students from P1 to P6.
(3) P4 to P6 will take care of P1 to P3, good relationship with different students, full schools students are sisters relationship.
(4) of course, acedemic result is not so outstanding comparing with top school, but you can see the KLN TL girl's character growth-up with full of love, like to take care of younger students.  You can compare the students attitude after school in Kolwoon Tong (just spent two or three days), you can be easy to find the difference of them, more polite, more care of others.
Money can buy many things, but it can't teach your kids to be good character person.
作者: ssdiana    時間: 10-11-14 18:59

How about the teaching model? Very traditional??

原帖由 kochiman2004 於 10-11-14 18:31 發表

(1) Teachers (and headmistress) treat student with "Heart" and "Love" (it's the closed friend relationship rather than teacher-to-student)
(2) Small size school (x14 classes and 15K sqm) and old sch ...

作者: kochiman2004    時間: 10-11-14 23:57

原帖由 ssdiana 於 10-11-14 18:59 發表
How about the teaching model? Very traditional??

九龍真光中學附屬小學受地方限制,與新建的學校比較,校舍相對很小,圖書館只有一間課室大小,然而「麻雀雖小,五臟俱全」,校舍設備一應俱全。正因為小,學校就像一個家庭,師生相處融洽,同學相親相愛。沒有所謂的精英班,全部同學(由小一至小六)都互相認識,六年級的學姐更會負起照顧小一生的責任。

真光重品格的培養,教師以身教、言教感化學生。女兒就讀六年級的梁太說﹕「我深深體會到這裏『有教無類』、『一個都不能少』,老師不會懲罰破壞者,不會標籤學生,希望讓小朋友學會寬恕和愛人。」學生最重要的是學懂關愛別人和明辨是非。

真光讓學生「人人有工做」,每一個學生都會因應個人能力獲分派固定的職務,如收練習本、派飯、管理圖書館等,難怪他們對學校都有歸屬感,也都學會責任感和平等。

近年香港經濟不景,部分家長未必能負擔學費。真光為學生提供助學金,使貧苦學生也能在該校學習。

真光的另一特色是重健康教育。學校規定學生不准吃零食,校內不設小食部,教師以身作則,不愛汽水愛清水,學生受老師影響,午膳寧要鹽焗雞翼或豉油雞翼,也不要炸雞翼。學校曾舉辦活動,由學生設計健康的飯盒,然後要求供應商提供。

藍太女兒就讀三年級。「學校雖小,但很family(家庭),全部同學都認識,老師很有耐性,很投入地與小朋友玩。女兒很喜歡學校,對學校很有歸屬感。」

梁太女兒就讀六年級。「我們夫婦認識很多真光出身的朋友,他們都有堅毅不屈的精神和正義感,所以決定送女兒到這兒就讀。現在女兒快畢業了,我們覺得並無押錯注碼。」
作者: ssdiana    時間: 10-11-15 01:36

請問是不是一科主科不合格就要留班呢? thanks!
原帖由 kochiman2004 於 10-11-14 23:57 發表

九龍真光中學附屬小學受地方限制,與新建的學校比較,校舍相對很小,圖書館只有一間課室大小,然而「麻雀雖小,五臟俱全」,校舍設備一應俱全。正因為小,學校就像一個家庭,師生相處融洽,同學相親相愛。沒有所謂的精英班,全部同學(由 ...

作者: kochiman2004    時間: 10-11-15 07:13

原帖由 ssdiana 於 10-11-15 01:36 發表
請問是不是一科主科不合格就要留班呢? thanks!

Sorry, I don't know, but I think it's not easy to "留班", it'll final agree by headmistress who need to consider and balance how many seats reserved for each class of P1 to P6.  Additional cost is required for each student who need to "留班".  So, it is not a common case.

作者: ssdiana    時間: 10-11-15 09:15     標題: 回復 1# kochiman2004 的帖子

Dear Kochiman,
謝謝你的分享, 我很喜歡師生關係親厚及全校師生互相認識這一點, 小學生首重自尊自重, 從role model 中學習待人接物, 學校文化每天影響孩子的人格形成, 校舍外在因素對我來說不重要, 更可教尊孩子做人不要看表面, 但心中依然有一些問題想再請教你, 希望你不介意分亨:

1) 想了解真光平日每星期默書次數及長短? 計入成績表嗎?
2) 有否排名次?
3)有否精英班?
4) 有否樂團, 舞團, 合唱團?
5) 老師了解孩子成長需要嗎? 對家長疑問有耐心嗎了
6) 對中學的選擇, 多入哪几間中學呢? 從哪里可知道升中分配結果呢? 公開嗎?
6) 到現在為止, 你覺學校有什么需改善?

如不方便在此答, 可pm我, 謝謝你無私的分享

作者: ssdiana    時間: 10-11-15 09:45     標題: 回復 1# ssdiana 的帖子

其他小一真光家長,
以下問題請教你們, 希望你不介意分亨:

1) 想了解真光平日每星期默書次數及長短? 計入成績表嗎?
2) 有否排名次?
3)有否精英班?
4) 有否樂團, 舞團, 合唱團?
5) 老師了解孩子成長需要嗎? 對家長疑問有耐心嗎了
6) 對中學的選擇, 多入哪几間中學呢? 從哪里可知道升中分配結果呢? 公開嗎?
6) 到現在為止, 你覺學校有什么需改善?

如不方便在此答, 可pm我, 謝謝你無私的分享
作者: sweetbb    時間: 10-11-15 10:09

你好!我都係一位家長係呢兩年我都好留意各位對九龍真光小學既平語, 大多數都係討論學校既外表多於內涵會不會太膚淺呢! 當然有好既設施配合可以令學生既學習環境更加好, 但係老師同校長既教學態度都好重要!
作者: kochiman2004    時間: 10-11-15 10:53     標題: 回復 53# ssdiana 的帖子

Please correct me if I am wrong:

1) 想了解真光平日每星期默書次數及長短? 計入成績表嗎? 每星期short 默書x1 time, Yes
2) 有否排名次? Yes
3)有否精英班? No
4) 有否樂團, 舞團, 合唱團? Yes
5) 老師了解孩子成長需要嗎? 100% absolutely ! 對家長疑問有耐心嗎了 Infinity !
6) 對中學的選擇, 多入哪几間中學呢? KLN TL or TL Girl 從哪里可知道升中分配結果呢? from school 公開嗎? not public
6) 到現在為止, 你覺學校有什么需改善? bigger school, newer decoration, carteen, yearly foreign outing or group foreign visit, sports not good, school bus team too small, school door near road, only one boy toliet, student table too traditional, function room not enough.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5