教育王國

標題: FS1-返了一段日子, 最大問題/滿意是什麼? [打印本頁]

作者: Jamson    時間: 10-11-4 09:49     標題: FS1-返了一段日子, 最大問題/滿意是什麼?

FS1爸媽, 大家在新學校返了一段日子, 最大問題是什麼?
我仔仔:
1) 不肯起床, me me more more刷牙食早餐, 天天要追校車
2) 平日無時間做課餘活動 (雖然功課已不多)
3) 課程比較淺

但學校真係名副其實"活動教學", 仔仔常說上堂"好玩", 科學做實驗好新穎, 媒體比小朋友自己揸相機周圍影也很有趣和創新, 綜藝要小朋友去看藝術展覽,真係"衝出課室", 我好鍾意呢方面
作者: TansonMa    時間: 10-11-4 15:26

Jamson,
1). 我大少以前情况一樣,自從做了《每日一篇》就有改善。(因我安排他上學之前做。)
2). 大少都知道做功課太慢(試過因無時間玩而哭了很多次),就無時間玩陀螺。我提議他在學校少玩一個小息,用來做少少功課。慢慢有改善。
3).好好享受現在的幸福,到FS2以上就不同了。DS更加厲害。
係呀!我大少亦十分享受學校生活。回家經常唱歌,他還主動寫信給老師呢。可見老師們好捉到小朋友的心。
作者: Jamson    時間: 10-11-4 16:54

TansonMa,

我和第二d學校家長傾開, 先知人哋小一都有好多功課, 但我又無所謂, 比埋d抄抄寫寫我仲唔鍾意, 自己細個比人填鴨得多, 不想孩子也一樣. 但都仲係唔夠時間用, 每晚 10:30, 就要he he her her上床瞓覺, 無得玩吓遊戲咁~

我諗上到FS2都OK, 反而上了DS要改用英文就驚D

原帖由 TansonMa 於 10-11-4 15:26 發表
Jamson,
1). 我大少以前情况一樣,自從做了《每日一篇》就有改善。(因我安排他上學之前做。)
2). 大少都知道做功課太慢(試過因無時間玩而哭了很多次),就無時間玩陀螺。我提議他在學校少玩一個小息,用來做少少功課。慢慢有 ...

作者: anjogmail    時間: 10-11-5 10:45

阿女返真道後個人開心咗, 識嘢亦多咗, 佢超喜歡呢間學校同老師, 不過班裡面有啲比較惡搞嘅同學, 搞到佢返嚟有時會有少少唔開心樣, 夜晚亦試過發惡夢喊晒叫晒...但整體而言都係開心嘅.

至於學習方面, 明顯覺得女女自己開始畀壓力自己, 尋晚同佢傾傾下計, 佢喊咗出嚟, 話自己英文係全班最差, 成日都聽唔明老師講乜, 又畀同組同學怪佢答錯嘢得唔到分...唉~
作者: TansonMa    時間: 10-11-5 14:56

anjogmail,
英文課方面,我大少的情况亦差不多。我們都是少講少聽的一族。暫時,我的對策是由最基礎重新出發(包括看書和做練習,不過無補習),做番好d。希望幫到他又幫到你啦!

原帖由 anjogmail 於 10-11-5 10:45 發表
阿女返真道後個人開心咗, 識嘢亦多咗, 佢超喜歡呢間學校同老師, 不過班裡面有啲比較惡搞嘅同學, 搞到佢返嚟有時會有少少唔開心樣, 夜晚亦試過發惡夢喊晒叫晒...但整體而言都係開心嘅.

至於學習方面, 明顯覺得女女自 ...

作者: Jamson    時間: 10-11-5 15:48

佢點知自己全班最差呀? 會唔會係佢自己"凝"住咋!

不過仔仔話老師會將dictation 100分d 同學名寫在 whiteboard又或者讀出嚟, (中文科都係架)所以佢成日話到比我知今次有無人滿分, 好似話唔係為咗showing off, 係方便佢哋儲印仔之類, 但都幾大壓力  

話時話, 大家知唔知原來小朋友上堂有本grammer exercise 架? 仔仔話淨係上堂做, 唔派返屋企架.

原帖由 anjogmail 於 10-11-5 10:45 發表

至於學習方面, 明顯覺得女女自 ...

作者: kukukoo    時間: 10-11-5 23:44

Jamson,

The Grammer exercise will be done in the class and kept by the Eng teacher. No need to bring back home.

原帖由 Jamson 於 10-11-5 15:48 發表

不過仔仔話老師會將dictation 100分d 同學名寫在 whiteboard又或者讀出嚟, (中文科都係架)所以佢成日話到比我知今次有無人滿分, 好似話唔係為咗showing off, 係方便 ...

作者: anjogmail    時間: 10-11-7 12:55

多謝你嘅分享

阿女入咗真道後都比以前喜歡睇書, 不過如你一樣, 因為阿女講/聽英文機會比較少, 而佢間幼稚園又著重品德培養多過趨谷英文, 所以搞到家陣真係好似要重新出發, 由基礎嚟過; 再加上被同組同學兜口兜面指住佢話佢英文渣害到佢哋組少分之後, 佢完全冇晒信心, 連BB時已識嘅簡單英文字都會話唔識...作為家長, 唯有盡力正面啲去輔助佢啦!

原帖由 TansonMa 於 5-11-2010 14:56 發表
anjogmail,
英文課方面,我大少的情况亦差不多。我們都是少講少聽的一族。暫時,我的對策是由最基礎重新出發(包括看書和做練習,不過無補習),做番好d。希望幫到他又幫到你啦!

...

作者: anjogmail    時間: 10-11-7 13:03

阿女話有一位英文老師全堂全英文教學, 問問題時佢大部份都唔明, 舉手發問老師未必每次都能照顧到, 而答問題又常答錯被同組同學怪責話佢累到大家冇分...果晚睇住佢喊得好淒涼, 真係好心痛, 但亦只能正面啲同佢分享多啲之餘, 教佢努力啲, 唔好只諗自己唔及人哋, 而係要去向叻嘅同學學習人哋叻嘅嘢.

原帖由 Jamson 於 5-11-2010 15:48 發表

不過仔仔話老師會將dictation 100分d 同學名寫在 whiteboard又或者讀出嚟, (中文科都係架)所以佢成日話到比我知今次有無人滿分, 好似話唔係為咗showing off, 係方便 ...

作者: TansonMa    時間: 10-11-7 23:00

Anjogmail,

嘗試和孩子去看〝小孩不笨〞這套戲。孩子和家長均有得着。

原帖由 anjogmail 於 10-11-7 12:55 發表
多謝你嘅分享

阿女入咗真道後都比以前喜歡睇書, 不過如你一樣, 因為阿女講/聽英文機會比較少, 而佢間幼稚園又著重品德培養多過趨谷英文, 所以搞到家陣真係好似要重新出發, 由基礎嚟過; 再加上被同組同學兜 ...

作者: Jamson    時間: 10-11-8 09:20

yes, but I want to see what they have learnt ah.

原帖由 kukukoo 於 10-11-5 23:44 發表
Jamson,

The Grammer exercise will be done in the class and kept by the Eng teacher. No need to bring back home.

作者: Jamson    時間: 10-11-8 09:30

唔知會唔會係 Ms Wong呢? 佢教 phonics, 係最難教嘅, 要認好多課外字, (好多字仲好少見的)上次家長會見佢講英文係三個老師之中最好聽, 所以我諗佢會全英文教.呀仔之前也說 phonics 好無聊, a-a-o-o, 我告訴他 Ms Wong 講英文好好聽, 好流利好清楚, 聽多d對佢好有幫助,現在佢也喜歡 a-a-o-o 了

但我問呀仔有無分組搶分, 佢又話好少, 多數自己答, 呀仔仲話, 老師派assessment 時會說出來, Peter, 20 marks, David, 18marks, Rose, 8 marks......"我聽到都驚埋一份  

原帖由 anjogmail 於 10-11-7 13:03 發表
阿女話有一位英文老師全堂全英文教學, 問問題時佢大部份都唔明, 舉手發問老師未必每次都能照顧到, 而答問題又常答錯被同組同學怪責話佢累到大家冇分...果晚睇住佢喊得好淒涼, 真係好心痛, 但亦只能正面啲同佢分享多 ...

作者: anjogmail    時間: 10-11-8 09:38

多謝你 TansonMa ^^

今日帶阿女返學, 響課室門外睇, 佢真係有好明顯受氣現象 (因為某同學係連對住我哋大人都係果幅咀臉...), 唉~ 今時今日做大人又好細路又好, 都真係一點都不易!

原帖由 TansonMa 於 7-11-2010 23:00 發表
Anjogmail,

作者: Jamson    時間: 10-11-8 09:49

係呀係呀, 一二集都不容錯過, 家長必看!!!!
和呀仔看了一集, 等佢大d再看二集

原帖由 TansonMa 於 10-11-7 23:00 發表
Anjogmail,

作者: kukukoo    時間: 10-11-8 10:39

How about Ms. Lee and Ms. Yang ? Are they also taught all in English ?

原帖由 Jamson 於 10-11-8 09:30 發表
唔知會唔會係 Ms Wong呢? 佢教 phonics, 係最難教嘅, 要認好多課外字, (好多字仲好少見的)上次家長會見佢講英文係三個老師之中最好聽, 所以我諗佢會全英文教.呀仔之前也說 phonics 好無聊, a-a-o-o, 我告訴他 Ms Won ...

作者: Jamson    時間: 10-11-8 11:37

kukukoo,

My son said all English lessons are taught in English mainly, but most of the time, the teachers will supplement with some Cantonese if they see that the kids are puzzled or if they think that the issues are rather complicated, my son said so.

One day, my son asked me what the meaning of "understand" was, then I first knew that their English lessons were all conducted in English and I felt curious and asked if he spoke and asked in English during the lessons, he said, "sometimes, teachers understood Cantonese also...."  God! Of course know la, they are not foreigners...   

原帖由 kukukoo 於 10-11-8 10:39 發表
How about Ms. Lee and Ms. Yang ? Are they also taught all in English ?

作者: Jamson    時間: 10-11-8 11:39

kukukoo,

My son said all English lessons are taught in English mainly, but most of the time, the teachers will supplement with some Cantonese if they see that the kids are puzzled or if they think that the issues are rather complicated, my son said so.

One day, my son asked me what the meaning of "understand" was, then I first knew that their English lessons were all conducted in English and I felt curious and asked if he spoke and asked in English during the lessons, he said, "sometimes, teachers understood Cantonese also...."  God! Of course know la, they are not foreigners...   

原帖由 kukukoo 於 10-11-8 10:39 發表

作者: Jamson    時間: 10-11-8 11:45

system failure, duplicated.

作者: YeungTina    時間: 10-11-8 15:44

真係唔知要跟分派卷....都幾
作者: kukukoo    時間: 10-11-8 21:14

Not all subject like this only one of the Chinese teacher has this practice. She will tell the class which students got full marks from the quiz only not to distribute the paper in descending order.

原帖由 YeungTina 於 10-11-8 15:44 發表

作者: Jamson    時間: 10-11-9 09:22

唔係跟分派, 係跟名派但 up 埋個分啫! 但我唔明個用意係咩? 小朋友點會唔識睇自己個分吖?

原帖由 YeungTina 於 10-11-8 15:44 發表

作者: monkeydog    時間: 10-11-9 10:02

The teacher just gave the grammar book to my son last week (still in my son's school bag till now) and that is the first time I have ever seen the grammer book and what he has done in the grammer lesson....

原帖由 kukukoo 於 10-11-5 23:44 發表
Jamson,

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-11-9 13:53

囡囡由開學到而家都好開心, 英文方面覺得佢有少少進步, 因為佢肯自發睇英文故事書, 以前只會睇中文故事書, 英文故事書要叫先會睇.

但近日發生一些事, 令到我有少少失望; 囡囡由上星期四開始一直發燒, 請左病假冇返學, 直到今日好少少先返學, 由上星期四到今日囡囡已經病左五日(有三日冇返學), 但班主任一個電話都冇打黎問候一下, 連搭校車識既同學仔媽咪昨晚都打電話問囡囡咩事, 點解病咁多日都未好番有冇事; 如果班主任能夠打電話問候一句, 我會感覺到老師對小朋友既關心.

我只係想將我既感受表達出黎冇其他意思, 因之前校長及高年班家長一直以黎都表示老師有愛心, 但係呢件事上我唔覺得囉.
作者: Jamson    時間: 10-11-9 14:15

咁無咩事嘛? 小心保重. 或者老師忙卦?可能呢排好多 quiz, 你都要跟返貼d呀!

原帖由 阿笨與阿占 於 10-11-9 13:53 發表
囡囡由開學到而家都好開心, 英文方面覺得佢有少少進步, 因為佢肯自發睇英文故事書, 以前只會睇中文故事書, 英文故事書要叫先會睇.

但近日發生一些事, 令到我有少少失望; 囡囡由上星期四開始一直發燒, 請左病假冇返 ...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-11-9 14:49

多謝關心!
急性器管炎, 因連續多日發燒, 所以唔可以俾佢返學; 係呀, 要追番啲功課.

原帖由 Jamson 於 10-11-9 14:15 發表
咁無咩事嘛? 小心保重. 或者老師忙卦?可能呢排好多 quiz, 你都要跟返貼d呀!

作者: Jamson    時間: 10-11-9 14:49

我開個topic只係想比真正嘅家長大家分享下, 但係就比其他人在另一標題下斷章取義,歪曲原意, 好唔開心
試問哪間學校沒缺點, d 人好過份!!
作者: Jamson    時間: 10-11-9 14:58

保重保重, 聽到都痛!
做了媽媽, 我寧願自己病也不想孩子病, 心痛比皮肉痛更難受呀!
努力努力, 支持你們!         

原帖由 阿笨與阿占 於 10-11-9 14:49 發表
多謝關心!
急性器管炎, 因連續多日發燒, 所以唔可以俾佢返學; 係呀, 要追番啲功課.

作者: littlefaith    時間: 10-11-9 15:22

原帖由 Jamson 於 10-11-9 14:49 發表
我開個topic只係想比”真正”嘅家長大家分享下, 但係就比其他人在另一標題下斷章取義,歪曲原意, 好唔開心

大家如果想分享學校嘅嘢,我建議兩個好地方(咁就唔使俾街外人斷章取義)
第一:家長會討論區
第二:Facebook FS1群組

我盡可能都唔會再响BK真道討論區留言,因為有太多無謂人鍾意入嚟踩真道,呢啲人,專係做埋啲損人不利己嘅嘢,大家留言都要小心、小心。
作者: littlefaith    時間: 10-11-9 15:23

原帖由 阿笨與阿占 於 10-11-9 14:49 發表
多謝關心!

為你仔仔祈禱,希望佢早日康復﹗
作者: Jamson    時間: 10-11-9 15:26

可以 pm 條 link 給我嗎? many thx.

原帖由 littlefaith 於 10-11-9 15:22 發表

大家如果想分享學校嘅嘢,我建議兩個好地方(咁就唔使俾街外人斷章取義)

我盡可能都唔會再响BK真道討論區留言,因為有太多無謂人鍾意入嚟踩真道,呢啲人,專係做埋啲損人不利己嘅嘢 ...

作者: littlefaith    時間: 10-11-9 16:01

原帖由 Jamson 於 10-11-9 15:26 發表
可以 pm 條 link 給我嗎? many thx.

I've just sent you the links. Check pm please.
作者: kukukoo    時間: 10-11-9 17:04

littlefaith,

Agreed with you to share our feelings in either the followings instead of BK. However, it seems very few of us to do it in 家長會討論區. But for Facebook FS1 群組, could you pm me the link to join ?

原帖由 littlefaith 於 10-11-9 15:22 發表

我盡可能都唔會再响BK真道討論區留言,因為有太多無謂人鍾意入嚟踩真道,呢啲人,專係做埋啲損人不利己嘅嘢 ...

作者: littlefaith    時間: 10-11-9 17:18

原帖由 kukukoo 於 10-11-9 17:04 發表

Agreed with you to share our feelings in either the followings instead of BK. However, it seems very few of us to do it in 家長會討論區. But for Facebook FS1 群組, could you pm me the li ...

Sure! I've sent you the link. Please check pm.
作者: HangYi    時間: 10-11-9 21:36     標題: 回覆 28# littlefaith 的文章

can you also send me the FB link?
作者: anjogmail    時間: 10-11-9 21:39

May I have the link also? Thanks.

原帖由 littlefaith 於 9-11-2010 17:18 發表

Sure! I've sent you the link. Please check pm.

作者: littlefaith    時間: 10-11-9 22:01

HangYi & 盈媽:

I've sent you the link to your PM. Please check.
作者: 阿笨與阿占    時間: 10-11-9 23:34

收到啦, 係個到再傾過

原帖由 littlefaith 於 10-11-9 22:01 發表

I've sent you the link to your PM. Please check.

作者: ahyo    時間: 10-11-10 10:54

Can you also send me the FS1 群組 link?

作者: anjogmail    時間: 10-11-10 11:03

Request sent thru' FB. Many thanks & see you there ^_^

原帖由 littlefaith 於 9-11-2010 22:01 發表

作者: KMY    時間: 10-11-10 11:10

Hi littlefaith
Could you also sent the FB link to me?
Thanks a lot
KMY
作者: **芳芳**    時間: 10-11-10 11:26

Dear littlefaith,
Would you please also pm the FB link to me?
My son just registered @ FS1 for 2011/12.
Many thanks!!!!

作者: KMY    時間: 10-11-10 11:54

Hi 芳芳
congratulations!!!!!!   

原帖由 **芳芳** 於 10-11-10 11:26 發表
Would you please also pm the FB link to me?
My son just registered @ FS1 for 2011/12.

作者: littlefaith    時間: 10-11-10 12:22

原帖由 **芳芳** 於 10-11-10 11:26 發表

芳芳:恭喜你﹗歡迎你成為真道大家庭的一份子﹗能入讀真道,是很大的福氣﹗ 請check pm。

ahyo、KMY:請check pm。
作者: 阿笨與阿占    時間: 10-11-10 13:09

Sorry, 錯手delete左, 唔該再pm多一次俾我, thanks!
作者: 阿笨與阿占    時間: 10-11-10 13:26

Jamson,

你講得沒錯, 請各位唔好斷章取義; 我只係想將我既感受表達出黎, 同各位家長分享及發洩一下, 冇其他意思.

原帖由 Jamson 於 10-11-9 14:49 發表
我開個topic只係想比”真正”嘅家長大家分享下, 但係就比其他人在另一標題下斷章取義,歪曲原意, 好唔開心

作者: littlefaith    時間: 10-11-10 14:36

原帖由 阿笨與阿占 於 10-11-10 13:09 發表

Sorry, 錯手delete左, 唔該再pm多一次俾我, thanks!

阿笨與阿占:Please check pm!
作者: kukukoo    時間: 10-11-10 15:20

Welcome !

作者: victorf    時間: 10-11-11 00:57

My son also registered 2011/12 FS1, may I have the link please?

Many Thx and we are very egar to learn the experience from 師兄師姐......

多謝多謝....

作者: ahyo    時間: 10-11-11 08:09

Littlefaith :

請 check pm.

原帖由 littlefaith 於 10-11-10 12:22 發表

芳芳:恭喜你﹗歡迎你成為真道大家庭的一份子﹗能入讀真道,是很大的福氣﹗ 請check pm。

ahyo、KMY:請check pm。

作者: E-C    時間: 10-11-11 15:50

Dear LittleFaith,

My son has registered at FS-1 2011/12.  Can you also send me the facebook link too?

E-C

作者: littlefaith    時間: 10-11-11 16:10

victorf, E-C:

Please check pm.
作者: wkceci    時間: 10-11-11 17:09

Seems so many children registered for FS1-2011/12.  Anyone know any seats remain? We are still waiting.......

原帖由 E-C 於 10-11-11 15:50 發表
Dear LittleFaith,

My son has registered at FS-1 2011/12.  Can you also send me the facebook link too?

E-C

作者: macyng    時間: 10-11-12 00:03

I want the link of FB too, thx!
作者: littlefaith    時間: 10-11-12 09:40

原帖由 macyng 於 10-11-12 00:03 發表
I want the link of FB too, thx!

Dear macyng:

作者: E-C    時間: 10-11-12 12:35     標題: 回復 3# wkceci 的帖子

Dear wkceci,

I have no idea about how many seat remains.  My son had the 2nd Int on the morning of 28th Oct.  I saw there are around 10 students on the 2nd Int list held by the teacher.   

Anyway, may I wish you getting good news asap!

E-C
作者: KenBaBa    時間: 10-11-13 00:00

Dear Jamson, Littlefaith, Kukukoo & all,

HaHaHaHa, yes, BK is not the most suitable forum to discuss our own topics of our own concerns. Your choice to use FB is smart ar. Once you get the Parents Association membership number and the password, you are welcome to browse the topics there ... and join in discussion later la.

作者: 桃子媽媽    時間: 10-11-20 13:18

大家都是為人父母,看了你的事件,我不禁想表達一下我的想法,子女生病了,做母親是最擔心的一個人,這是鐵一般的事實,因為媽媽懷胎十月,可以理解媽媽對子女的身心健康都很著緊,但對於這件事,我有這樣的看法,一位班主任要照顧三十個學生的紀律,(如沒有三十個,二十五都有吧!),她又要負責教學的工作,以我所知,一位老師除了要負責教學工作,也要負責學校的行政工作,她工作如此多,怎可要求她能致電個別學生呢,如果你沒有為女兒向學校請病假,我相信她定必找你談談,琪琪媽媽,如果在每一件事上都要很仔細想別人怎樣對你或者你個女,你只會更加不開心呢!況且一件事不足以說這位老師沒有愛心呢!反而你應該放心神在女兒的同輩交友方面,一個孩子有沒有學壞,很多時候都是身邊朋友影響的! 我們一起努力吧!

原帖由 阿笨與阿占 於 10-11-9 13:53 發表

但近日發生一些事, 令到我有少少失望; 囡囡由上星期四開始一直發燒, 請左病假冇返 ...

作者: hin_ma    時間: 10-12-28 06:53

Hi, Littlefaith

Could you please sent the facebook link to me?

Many thanks.
作者: yuyufish    時間: 11-1-5 12:55

Hi, littlefaith,
i enrolled and want to have the linK of Facebook,  pls PM me.. tks.
作者: YeungTina    時間: 11-1-19 16:15

I also want to join the facebook FS1群組, would you please send me the link. million thanks.
作者: littlefaith    時間: 11-1-20 10:21

Dear hin_ma, yuyufish & YeungTina,

Please check PM.

Little Faith
作者: mingmingba    時間: 11-1-21 22:58

作者: purplerabbit    時間: 11-1-22 16:55     標題: 回復 2# littlefaith 的帖子

Little faith,
可以我地今日都有OFFER, 將會註冊, 想了解多點, 謝謝.
作者: sanryo    時間: 11-1-23 12:30

Dear Little faith,
Registered to P1 2011-2012 too, pls pm me the fb link too.
thanks a lot!
原帖由 littlefaith 於 11-1-20 10:21 發表
Dear hin_ma, yuyufish & YeungTina,

作者: **芳芳**    時間: 11-1-26 09:13

Dear Little faith,

My son also registered to P1 2011-2012.  Would you please pm me the facebook link too.

作者: TansonMa    時間: 11-1-26 09:45

各位準家長,
因現時在我們facebook屬私人群組,除2010-11年的一年級生家長外,暫不會對外開放。
我也是過來人,好希望多了解學校,再作最好的選擇給孩子。上年我好勤力,將學校網頁、家長會和所有BK或網上有關學校的post全部看過,對學校有初步的了解。有問題時舉手問下,有很多熱心的資深家長會回應!先試試這方法吧!
其實littlefaith巳向我們的facebook族長反映了你們需要,正研究中。
作者: YanKiu    時間: 11-2-14 13:35

hi TansonMa/little faith, my girls is a FSI student, can you pm me the link on FB pls?
thanks

原帖由 TansonMa 於 11-1-26 09:45 發表
各位準家長,
因現時在我們facebook屬私人群組,除2010-11年的一年級生家長外,暫不會對外開放。
我也是過來人,好希望多了解學校,再作最好的選擇給孩子。上年我好勤力,將學校網頁、家長會和所有BK或網上有關學校的post全部看 ...

作者: TansonMa    時間: 11-2-14 16:24

Please check PM:>

原帖由 YanKiu 於 11-2-14 13:35 發表
hi TansonMa/little faith, my girls is a FSI student, can you pm me the link on FB pls?
thanks

作者: AMCLAU    時間: 11-2-17 02:08

Hi Littlefaith,

Please sent the facebook link to me.

thanks a lot.
作者: AMCLAU    時間: 11-2-17 02:10

My girl just registered to P1 2011-2012
作者: littlefaith    時間: 11-2-17 16:35

YanKiu、AMCLAU:

作者: KenBaBa    時間: 11-2-19 09:50

原帖由 TansonMa 於 11-1-26 09:45 發表
上年我好勤力,將學校網頁、家長會和所有BK或網上有關學校的post全部看過,對學校有初步的了解。有問題時舉手問下,有很多熱心的資深家長會回應!

Dear TansonMa,

對了!我當年至今亦是這般做法,不但可以深切了解學校,亦因而結織了不少志同道合的熱心家長,再繼而參與校內組織或家長義工行列,很快就會跨班跨級的擴濶校內朋友圈子網絡,更加容易了解學校的運作及掌握有關的資訊!

近月曾多次連接不到BK,再加上公私兩忙,已甚少再次於此執筆了。連月來有不少新家長甚至路過的都仗義執言,秉承我們理性捍衛「我們自己的選擇」的傳統,對「有心人」不厭其煩地作出回應及釋出善意,感覺既慚愧亦可喜!於此呼籲坊間眾打手請多點尊重別人的自由取向,多點關顧自己的子女學業。大家都是成年人,都會最清楚自己子女的特質,都會為自己的子女的需要作出最適切的安排,亦會仔細考慮「自己的選擇」,最終會自行不時檢討,取捨及為自己的行為負責,實在何需他人說三道四呢?君可曾見真道家長貿貿然於任何地盤大放厥詞評擊友校?觀眾的眼睛是雪亮的,來說是非者,便是是非人!
作者: stseng    時間: 11-2-20 23:50

Dear Littlefaith
I already registered for FS1 2011/12.  I have already studied all BK forums on Logos and its official website but still want to know more about Logos from existing parents.  Could you please pm the FB link to me?  Thanks a lot!!

原帖由 littlefaith 於 11-1-20 10:21 發表

作者: TansonMa    時間: 11-2-21 08:46     標題: 回復 1# stseng 的帖子

stseng,

除了Offical Website,我提議你再Search 吓其他渠道看有關真道消息。有好多短片(有家長合唱團、手鈴表演、Rap、籃球比賽等....)還有一些大陸網站講真道的所見所聞。(有些是由內地教育介人仕所寫,角度精辟,好有參巧價值。)好的要看,壞的亦要看,再自己進行分析。其實我們在fb分享的,只是閒話家常,說說孩子的趣事,談談功課,講講温習心得而矣。况且我們亦只是一年級的家長,對學校了解程度未及這裹的資深家長多。參巧價值不太高。與其只是在電腦看消息,倒不如親自去感受一下學校為家長安排的公開課呢?加上準真道生必定收到公開課的邀請,只要準家長抽時間出席,直接將提問問老師會更好。
作者: TansonMa    時間: 11-2-21 09:15     標題: 回覆 3# KenBaBa 的文章

KenBaBa,
好久沒見,好開心見到你出現。日後希望你有空回來坐坐吧。我有在學校當義工,有認識到中、小學部的家長,獲益良多。
作者: GGMC    時間: 11-2-21 20:31     標題: Registered FS1 2011/2012

Dear Littlefaith,

My girls also registered for FS1 2011/12, would you please share me the facebook link?

Thanks a lot
作者: SmartJeff    時間: 11-2-22 17:24

Hi Tanson Ma & Little Faith,

My son is also FS1 student.  Could you pls pm me the Facebook link too? Tks
作者: yucnine    時間: 11-3-5 14:28

My girls also registered for FS1 2011/12, would you please PM the facebook link to me?

Thank you very much!!
作者: littlefaith    時間: 11-3-16 15:54

Dear stseng, GGMC, SmartJeff and yucnine:

作者: cathyc    時間: 11-3-21 11:49

My son also registered for FS1 2011/12, could you send the FB link for me pls? Many Thanks!
作者: Chickmom    時間: 11-3-23 12:20

My son also registered for FS1 2011/12 just this week, could you send the FB link for me pls?

Many Thanks!
Chickmom

原帖由 littlefaith 於 11-3-16 15:54 發表
Dear stseng, GGMC, SmartJeff and yucnine:

作者: Mrs_Yiu    時間: 11-3-23 14:59

Hi Littlefaith,

Could you please also PM me as my son is a new joiner in 2011-12, thanks in advance.

Regards,
Mrs. Yiu
作者: seanbaba    時間: 11-3-25 02:46     標題: 回覆 1# Mrs_Yiu 的文章

作者: MOON-SM    時間: 11-3-25 21:35

Could you please also PM me as my girl is a new joiner in 2011-12, thanks.

Thanks,
Moon-SM
作者: 天MO豬媽咪    時間: 11-5-21 00:08

My son also registered for FS1 2011/12 just this week, could you send the FB link for me pls?
Thank you very much!^^
Cheers
Vivien
作者: Santa_Maria    時間: 11-5-21 12:40

My kid studied in LA 2 years, but dont know the FB link, can tell pls?

Thanks!
作者: praynpeace    時間: 11-5-21 19:12

My girl will also be the FS1 student in coming Sep. Would you please also send me the FB link?

Christy Mummy
作者: wai406    時間: 11-5-22 09:01

Hi littlefaith,

My son will be FS1 student in the coming Sept, I would also like to have the FB link.  Many thanks!
作者: Blue^^oon    時間: 11-6-16 15:46

我兒子亦報了今年的小一入學,希望妳可send  FB link給我, 謝謝!

:loveliness:
作者: rm3202    時間: 11-6-16 17:34

我的女兒亦入讀2011-2012年的小一,希望妳可send  FB link給我, 謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5