教育王國

標題: 天氣凍仲學唔學游水好? [打印本頁]

作者: 小豬嘜    時間: 10-10-29 15:02     標題: 天氣凍仲學唔學游水好?

我仔唔係校隊.學左半年. 如呢兩個月唔學. 遲d學番會唔會好大影響?你地既小朋友會唔會繼續學?
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-29 16:29

如果初學, 浸多過游, 咁就要認真揀個夠暖既池, 加埋保暖衣, 上水飲返D暖水同沖涼, 無問題
如果落水就操水, 個池可以無咁"滾"都得, 不過上水功夫要做足
原帖由 小豬嘜 於 10-10-29 03:02 PM 發表
我仔唔係校隊.學左半年. 如呢兩個月唔學. 遲d學番會唔會好大影響?你地既小朋友會唔會繼續學?

作者: nakoko    時間: 10-10-29 16:30

原帖由 小豬嘜 於 10-10-29 15:02 發表

我會繼續,不過要等11月出左暖水先,唔想出年由頭學過~
作者: brian61950    時間: 10-10-29 17:35

視乎咩目的,
為學識保命既,唔繼續住.
為強身健體,繼續.
為入校隊或比賽,繼續.
佢鐘意游既,繼續.
你迫佢既,唔繼續.
作者: kuromima    時間: 10-10-29 17:48

我個囡
小一時學過, 11 月下水, 佢無話涷, 因未識, 但我見佢全身冰的,話系暖水池, 佢最大問題系, 上水後超涷.
跟住無學, 因喊到死, 又驚到死.

小3 升小4 時暑假開始學, 我都驚個冬天會好涷, 不過, 她一直學到現在了.

佢不是泳隊, 也不是校隊, 只系想佢學齊4 式, 平時少運動, 就當昨系運動, 因我吾識游, 無法陪佢游.

原帖由 小豬嘜 於 10-10-29 15:02 發表

作者: karen55407    時間: 10-10-29 17:56

由夏天開始游到冬天,係會適應到,最好揀暖水池,游水係一項強身健體既運動,宜持之以恆。
作者: MMM888    時間: 10-10-29 19:59

中醫話落水前同上水後都比薑茶佢地飲,
飲左真係對手暖好多,
呀女仲話飲完會好熱,
你地都可以試下.
作者: chei05    時間: 10-10-30 08:08

作者: babytai    時間: 10-10-30 09:57

原帖由 MMM888 於 10-10-29 19:59 發表
飲左真係對手暖好多,
呀女仲話飲完會好熱,
你地都可以試下.

我個囡舊年暑假都有學呀(初學), 不過一踏入冬天就停啦, 因為佢好容會傷風, 所以就算係暖水池都唔敢, 不過你呢個提議都幾好喎...我地生完bb, 沖薑水涼都好個身好熱, 飲埋落肚應該都幾好喎...我教吓個fd先..佢個仔都學緊
作者: nakoko    時間: 10-10-30 10:21

原帖由 MMM888 於 10-10-29 19:59 發表
飲左真係對手暖好多,
呀女仲話飲完會好熱,
你地都可以試下.

請問薑茶點整?我都想試下整比個仔
作者: MMM888    時間: 10-10-30 10:33

ALL

薑茶份量好隨意,
不過小朋友通常唔飲得好辣,
所以我就會半專片糖+2片薑(飲得辣的就再加多點)+2碗水
煲15-20分鐘就可以.
我會游水前煲好用暖水壺裝住帶去飲.
傷風咳都可以飲架,因片糖係化痰的.
作者: nakoko    時間: 10-10-30 22:09

原帖由 MMM888 於 10-10-30 10:33 發表
ALL

薑茶份量好隨意,
傷風咳都可以飲架,因片糖係化痰的. ...

唔該晒
作者: TelleTelleMom    時間: 10-10-31 00:26

Deleted
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-31 00:28

hi,
8卦搭咀
呢排我都有煲, 第一次我仔話好辣(4片薑+陳皮一角+黑糖, 煲完有3碗左右, 中醫教落dd陳皮wor)
跟住有人o係街好凍, 我話返屋企煲薑茶啦, 可以"整走d凍氣", 我仔主動話好

仲有, 所謂暖水池, 溫度都可以差好遠架............南華會包你夠晒暖! (大人坐觀眾席熱到除衫), 係上水果下真係要小心
原帖由 MMM888 於 10-10-30 10:33 AM 發表
ALL

薑茶份量好隨意,

作者: Daisy媽咪    時間: 10-10-31 16:11

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-31 00:28 發表
hi,
8卦搭咀
呢排我都有煲, 第一次我仔話好辣(4片薑+陳皮一角+黑糖, 煲完有3碗左右, 中醫教落dd陳皮wor)
跟住有人o係街好凍, 我話返屋企煲薑茶啦, 可以"整走d凍氣", 我仔主動話好

仲有, 所謂暖水池, 溫度 ...

我想問邊度仲有保暖泳衣買??
作者: MMM888    時間: 10-11-1 09:05

Charlotte _mom

原來落陳皮?,
我唔知,等下次我試下先,唔該晒.
原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-31 00:28 發表
hi,
8卦搭咀

作者: MMM888    時間: 10-11-1 09:07

我去九龍灣TYR個到買,
你可以去睇下.
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007012802771
原帖由 Daisy媽咪 於 10-10-31 16:11 發表

我想問邊度仲有保暖泳衣買??

作者: dordorchang    時間: 10-11-1 15:59

我地個細路暑假開始學游水, 一個禮拜一堂
到而家都未學識
所以想繼續俾佢學
但又係怕佢凍親
作者: MMM888    時間: 10-11-1 16:18

我個女好怕水,當年的水只可以水深到腳肚,
但因為佢有鼻敏感,聽人講游水會有幫助,
於是就要佢去學,佢參加史X福泳班,唔係特別好,
我只係貪佢近屋企,堅持每星期游一次,
佢總共用左32堂先學識自由式
今年暑假同佢參加左韻律泳,玩到現在,見佢好似條魚甘游真係好開心..所以堅持啦,一定會得架.
原帖由 dordorchang 於 10-11-1 15:59 發表
到而家都未學識
所以想繼續俾佢學
但又係怕佢凍親

作者: CrabPincers    時間: 10-11-1 17:38

hi,
8卦搭咀

我又八卦搭咀
我個女3歲就學swimming, 因為當年的她有哮喘
我堅持風雨不改
冬天, 得6度(當年最凍)都堅持佢去游
結果當日, 就落左水企左係樹喊(大人池)..........c 都吾肯郁
吾知點解最後都郁(堅持左15分鐘左右啦)
p.s. 佢都係在南華會學
我坐係樹看佢游都熱到除剩件最底既t......熱到暈, 但見到佢就凍..............
作者: wh0709    時間: 10-11-1 22:35

請教下:

我囡6-10月跟大班上, 1主教1助教:10小朋友, 而家打算1:2比貴D學費, 以前約$550四堂, 1:2要double, 係咪都值? 因為學得快D精D?

另TYR保暖泳衣係九龍灣專店同JUSCO/SOGO 有無分別?
作者: karenlyk    時間: 10-11-2 01:01

路過的~~
亞女上年暑假開始游,一直到而家...冬天帶定暖水壺,接咗佢就即飲好好多呢!
我相信一直持之以恆都係身教
作者: SEI    時間: 10-11-2 09:06

我仔仔剛小一, 但他有遠視, 又怕水, 請問有否好方法克服怕水問題, 請賜教 !
作者: MMM888    時間: 10-11-2 11:15

我捻真係要去試先得,
但我覺得如果未開始學就等出年3-4月,
天氣無甘涷先開始,因如果現在先開始,
怕佢頂唔住冬天呀.
原帖由 SEI 於 10-11-2 09:06 發表
我仔仔剛小一, 但他有遠視, 又怕水, 請問有否好方法克服怕水問題, 請賜教 !

作者: MMM888    時間: 10-11-2 11:17

即係1:2要1100/4堂?
可能教練有名的要收呢個價.

原帖由 wh0709 於 10-11-1 22:35 發表
請教下:

我囡6-10月跟大班上, 1主教1助教:10小朋友, 而家打算1:2比貴D學費, 以前約$550四堂, 1:2要double, 係咪都值? 因為學得快D精D?

另TYR保暖泳衣係九龍灣專店同JUSCO/SOGO 有無分別? ...

作者: SEI    時間: 10-11-3 08:46

多謝你的意見 !

原帖由 MMM888 於 10-11-2 11:15 發表
我捻真係要去試先得,
但我覺得如果未開始學就等出年3-4月,
天氣無甘涷先開始,因如果現在先開始,
怕佢頂唔住冬天呀.

作者: fa_fa    時間: 10-11-3 13:42

原帖由 dordorchang 於 10-11-1 15:59 發表
到而家都未學識
所以想繼續俾佢學
但又係怕佢凍親

我個case同你一樣,
不過聽完你地寶貴既意見,
我唸我會繼續,
但常問吓如果小朋友有啲傷風咳仲去唔去游呀?
因亞仔體質差冬天成日都會有傷風咳,
如果有小小問題就唔去我怕會好浪費。
唔知大家有咩見意呢?
作者: dordorchang    時間: 10-11-3 16:23

儀家就係諗住佢雖然學唔識游水
但都同佢繼續學住先其中一個原因
就係見佢學左游水
呢半年都未有病過 (touch wood)

如果你小朋友有 D 似唔舒服既徵狀
我個人意見就都係休息下先
作者: fa_fa    時間: 10-11-8 09:16

原帖由 dordorchang 於 10-11-3 16:23 發表
儀家就係諗住佢雖然學唔識游水
但都同佢繼續學住先其中一個原因
就係見佢學左游水
呢半年都未有病過 (touch wood)

如果你小朋友有 D 似唔舒服既徵狀
我個人意見就都係休息下先 ...

如果小小事就唔去, 我怕成個冷天都唔駛去,
因佢好易咳同有敏感
作者: MMM888    時間: 10-11-8 14:36

all

岩岩過去的星期六,
呀女人生第一次參加游泳評核賽,
先發覺原來現時游水的涷係好少事,
因比賽時,一比就會幾個鐘,
中途要等待下一個環節,
個陣先最涷,呀女個咀係紫色的,
成個身係震晒...好在佢都無話唔再比賽.

見返d師姐,個個都會著住件入面有毛的大褸,
原來呢樣野真係唔少得.
作者: minna_no_bobo    時間: 10-11-8 22:33

我個仔上呼吸道有問題不停睇醫生,當睇到佢4歲時個醫生同我講,林太你算啦!佢無得好啦!你同佢去學游水啦!自此佢就去咗學游水啦!一學就學到現在就算冬天最凍時都照去。佢自從學咗游水後身體真係好咗好多,上年冬天吟凍都只係傷風咗一次仲要係睇一次醫生食咗2日藥就好返哂。佢以前一傷風感冒要睇3個月醫生都仲未完全好晒!
作者: Michelle_Lau28    時間: 10-11-9 09:59

原帖由 MMM888 於 10-10-30 10:33 發表
ALL

薑茶份量好隨意,

Thank you very much!!
作者: Michelle_Lau28    時間: 10-11-9 10:05

hi,
8卦搭咀

請問陳皮需要先浸軟+刮去囊嗎?
可否用不銹鋼保溫瓶來盛(裝)這薑茶?
謝謝!
作者: fa_fa    時間: 10-11-9 13:45

尋日同個太太講開原來薑茶唔係個個小朋友都受得,
反而比佢地飲熱朱古力喎!
聽日等我試吓先!
作者: MMM888    時間: 10-11-9 15:58

用個保溫杯裝住帶去就唔怕涷.

原帖由 fa_fa 於 10-11-9 13:45 發表
尋日同個太太講開原來薑茶唔係個個小朋友都受得,
反而比佢地飲熱朱古力喎!
聽日等我試吓先!

作者: MMM888    時間: 10-11-9 15:59

我係用呢類樽來裝的.
原帖由 Michelle_Lau28 於 10-11-9 10:05 發表

請問陳皮需要先浸軟+刮去囊嗎?
可否用不銹鋼保溫瓶來盛(裝)這薑茶?
謝謝!

作者: Michelle_Lau28    時間: 10-11-11 20:46

原帖由 MMM888 於 10-11-9 15:59 發表
我係用呢類樽來裝的.

Thank you.
作者: wh0709    時間: 10-11-12 00:08

今日係Sogo買咗TYR游泳保暖衣, 兩件頭, 諗住無咁快唔啱 (高得快), 定一件頭暖D? 衫+褲TOTAL貴D
作者: fa_fa    時間: 10-11-12 08:38

原帖由 wh0709 於 10-11-12 00:08 發表
今日係Sogo買咗TYR游泳保暖衣, 兩件頭, 諗住無咁快唔啱 (高得快), 定一件頭暖D? 衫+褲TOTAL貴D

啲家長就話一件頭暖啲,
但舒適度同話動方面則分開好啲,
所以我都係買咗一件長游衣咋!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5