教育王國

標題: 請問宏信的教學方式, 功課及測驗 [打印本頁]

作者: amylui712    時間: 10-10-27 11:55     標題: 請問宏信的教學方式, 功課及測驗

請問宏信的教學方式, 功課及測驗次數?

因小女兒現在一所直資學校就讀二年級, 當初選這所學校, 就是為了讓她在愉快學習的環境長大, 不希望童年就在功課中渡過, 可是現在二年級, 就發現跟普通學校差別不大, 一樣是抄寫, 背書, 功課也一樣多, 嘗試努力適應, 但我跟妹好都一樣的不快樂

所以想幫她轉校, 希望大家可以回答一下

謝謝
作者: softhard    時間: 10-10-27 17:16

轉過來你會感受到她的愉快, 轉啦.
不過你先問學校有無yr2位先, 你想但學校都未必有位收 !

原帖由 amylui712 於 10-10-27 11:55 發表

因小女兒現在一所直資學校就讀二年級, 當初選這所學校, 就是為了讓她在愉快學習的環境長大, 不希望童年就在功課中渡過, 可是現在二年級, 就發現跟普通學校差別不大, 一樣是抄 ...

作者: zanzibaryan    時間: 10-10-28 10:31

有很多事情是比成績重要的....相信你自己的決定吧!
作者: bamama    時間: 10-10-28 21:01

說得好! 一時的好成績比不上有好的學習態度和能力.

原帖由 zanzibaryan 於 10-10-28 10:31 發表
有很多事情是比成績重要的....相信你自己的決定吧!

作者: zanzibaryan    時間: 10-10-29 10:46

沒錯丫~~~學習態度就很重要, 不要為了學而學
作者: WW    時間: 10-10-29 11:48

原帖由 amylui712 於 10-10-27 11:55 發表

因小女兒現在一所直資學校就讀二年級, 當初選這所學校, 就是為了讓她在愉快學習的環境長大, 不希望童年就在功課中渡過, 可是現在二年級, 就發現跟普通學校差別不大, 一樣是抄 ...

邊間直資多功課呀?
作者: 小豆媽    時間: 10-10-29 17:45

我是Y2的家長.
如果今年Y2冇人退學, 係冇位收插班生的了.

LA用主題教學, 例如
respiratory system, digestive system, imagination, 在主題中學生字.
英文會教gramma的, 乜野係 noun, adjective, tense 等等.
數學都係加加減減橫式直式咁, 有文字題 (英文)
中文用普通話教, 有課本.

功課90%係worksheet, 在堂上做晒, 中文有默書, 有抄詞語 (相比以前都是好少量的)

我女一年級時, 在一所元朗傳統名校讀書, 成績是好好的, 因為學校真的好多功課, 3測3考, 學生水平一定不差.
亞女上學都是開心的, 可惜, "我"不開心, 因為天天不是嘈默書就是嘈串字做功課. 所以我決定轉校.

轉了校, 暫時看中英數水平冇以前學校咁高, 但換來的是一家的平靜, 親子關係的改善, 可以參加多幾種喜歡的活動.  
不過, 我都有擔心, 上到Y12, 有可能要出去考334新高中試, 真係唔知點同人地操左12年的學生血拼.  HK考試好實際, 唔係你有好多料, 能力有幾高的問題, 係你有幾適合玩考試遊戲的問題.
作者: bamama    時間: 10-10-29 18:44

咁可唔可以取得平衡呢? 在簡介會中, 副校長也提過小朋友在year 4 開始便有考試, 相信到時的課程會較緊迫. 又或者可以自己多跟小朋友寫字, 讀書? 真係要邊讀邊同小朋友平衡功課/學習量. 家長們, 加油呀!
作者: gkckyy    時間: 10-10-30 09:25

小豆媽 : 多謝你的分享。有問題請教? 英文水平在哪方面不及舊校? 是不是指文法,還是其他方面? 中文科是用校本課程還是本地出版社的課本(哪間出版社)?

希望有更多P2的家長來分享。有沒有小朋友由英小轉來的P2家長可給些意見?
作者: softhard    時間: 10-10-30 12:38

每所學校都有他的好與壞.

傳統校當然大家易捉摸課程深淺進度學生成績等大部份資料, 因為大家都是在傳統校出身, 開學無耐就在10月-11月有test.

本校跟傳統的是完全不同的, 如果家長想學生成績好快有成果就不要入來了, 亦不要把傳統思想加壓校方走向傳統的好了 .

由傳統跳進此校, 首要調整的是家長本身的思想同觀念, 如果唔係總是覺得自己的孩子學識會比人慢...
作者: yinghui    時間: 10-10-30 15:17

讚成softhard說法和小朋友開心成長
作者: bamama    時間: 10-10-30 19:15

對! 首先要家長調整自己的想法! 但這也不容易, 要大家多溝通,分享和努力啊!
作者: 竹葉青    時間: 10-10-31 03:02

宏信係行IB課程,英文要同其他學校比起初初一定有差矩,因為一般學校係不停操PAPER,操文法,而IB課程初初係唔著重文法因佢地係要小朋友先愛講愛聽唔會怕,講得多佢地就多學老師講,慢慢佢地就會自然咁學左文法都唔知(正如我仔讀國際幼園GO,GONE係唔會教,但佢自己識得幾時用架!).而傳統小學講多兩句又話咁唔啱,又寫唔啱,試問咁D小朋友仲點夠胆講多兩句寫多兩句呢?其實就同我地學中文一樣,我地細個時又點會學文法呀!咪又係大大下就識.
但佢地到某個程度,IB學生既優勝就係講英同寫英都好容易做到我手寫我口,我口講我想.香港係最缺少E種小朋友,無論你操PAPER,文法有幾叻,但唔夠胆講咪又係幣,中一INTERVIEW都只係考講、考反應...甚至係見工,幾時都係第一個表演到自己就係你把口,TALK得一口流利英點都優勝過人架啦!唔係都會過過走去外國打過轉返黎又多D人請啦!我又唔覺去外國個個讀完返黎都叻D呀!學壞返黎就見得多.

原帖由 gkckyy 於 2010/10/30 09:25 發表
小豆媽 : 多謝你的分享。有問題請教? 英文水平在哪方面不及舊校? 是不是指文法,還是其他方面? 中文科是用校本課程還是本地出版社的課本(哪間出版社)?

希望有更多P2的家長來分享。有沒有小朋友由英小轉來的P2家長可給 ...

作者: dollgaga    時間: 10-10-31 16:44

作者: LWLM0804    時間: 10-11-8 12:57

請問有冇家長知 YEAR 7 是否一樣?
小兒是讀開傳統小學, 我實在受不了!
好想轉讀一些活動, 多思考的中學
作者: yinghui    時間: 10-11-8 17:22

小兒y7讀得開心,侮曰開心上學,他說老師很有愛心
作者: 小豆媽    時間: 10-11-9 12:31

原帖由 竹葉青 於 10-10-31 03:02 發表
宏信係行IB課程,英文要同其他學校比起初初一定有差矩,因為一般學校係不停操PAPER,操文法,而IB課程初初係唔著重文法因佢地係要小朋友先愛講愛聽唔會怕,講得多佢地就多學老師講,慢慢佢地就會自然咁學左文法都唔知(正如 ...

我唔係話LA做IB課程唔好, 我亦覺得個女轉來LA係有得著的.
只不過, 我最擔心的是, LA並不是所有學生都可以考IB, 有一半學生係要出去玩334新高中試的.
冇人知邊一批小朋友要出去同其他"考試能手"比併.
如果以依家的情況去睇, 真係有危機.
學校似乎係未做到當初所講的雙線發展.
如果有Y7的家長, 可以分享0下, 因為Y7係真真正正第一屆學生考334.
作者: Hinbabyma    時間: 10-11-9 13:30

想問IB or 334, 唔係家長學生根據意願自由選擇去讀, 係要由學校去分配考IB定玩334, 唔係只係學校會提供兩種課程, 供學生自由選擇報讀?????
我係Y1家長, 其實由day1入讀宏信, 我就已經選擇咗IB路去行, 暫時無諗其他, 當然將來有任何變數, 無人能預計。

原帖由 小豆媽 於 10-11-9 12:31 發表

我唔係話LA做IB課程唔好, 我亦覺得個女轉來LA係有得著的.
只不過, 我最擔心的是, LA並不是所有學生都可以考IB, 有一半學生係要出去玩334新高中試的.
如果以依家的 ...

作者: 大頭bbb    時間: 10-11-9 14:37

現在yr1好驚兩頭唔到岸,哥哥讀另一直資,都知到要做d咩!弟弟都唔知點幫他溫習!比一年時間如冇方向要轉?
作者: bamama    時間: 10-11-9 18:31

LA同政府申請辦學時, 一早agree左要有大約50%的year 10 學生要讀334課程, 學校會因應學生的能力及意願去決定同學入那一個stream.

原帖由 Hinbabyma 於 10-11-9 13:30 發表
想問IB or 334, 唔係家長學生根據意願自由選擇去讀, 係要由學校去分配考IB定玩334, 唔係只係學校會提供兩種課程, 供學生自由選擇報讀?????
我係Y1家長, 其實由day1入讀宏信, 我就已經選擇咗IB路去行, 暫時無諗其他,  ...

作者: Hinbabyma    時間: 10-11-9 19:52

咁即係year 7就要決定IB or 334, 唔係點可以突然轉軚??? 但係我哋班小朋友如果已經讀咗6年IB課程, 到時可以點轉呢?
再者, 如果真的要被編配讀334課程的話, 轉讀其他本地英中亦可以。
學校會以什麼去評定小朋友是否適合讀IB課程呢??? 真係有點怕兩頭唔到岸

原帖由 bamama 於 10-11-9 18:31 發表
LA同政府申請辦學時, 一早agree左要有大約50%的year 10 學生要讀334課程, 學校會因應學生的能力及意願去決定同學入那一個stream.

作者: 小豆媽    時間: 10-11-10 00:02

我理解都係咁.

如果真的要被編配讀334課程的話, 轉讀其他本地英中亦可以。
我諗要轉英中都有難度, 好的英中大把人爭, 而且其他官津校的學生都有考TSA亦有程分, LA的學生係唔考TSA又唔會程分比EDB去分banding, 你話人地英中會唔會茂茂然收一個新校的學生. 所以LA一定要一條龍.

我地轉校入LA的, 都係希望讀IB課程, 如果唔係真係洗乜轉校, 但點樣同其他一半同學仔爭個IB位, 真係未知.

我唔係覺得LA唔好 / 對學校冇信心, 我信任學校, 亦覺得老師上上下下都好有心去教小朋友, 只不過真係希望學校可以在"雙軌行車"上做得好一點, 學生的保障會好一點.

作者: softhard    時間: 10-11-10 11:05

一心打算入來讀IB的可能最終未必有位上IB, 這個是遊戲rule, 接受學校就要接受埋一切合理的東西, 家長們亦不會一面倒打算上IB的, 大家選校都會考慮其他因樓, 如教學模式, 教學語言,一條龍理念等..

真是讀開傳統學的反而轉入來未必係好事, 當然會有個別例子會順利啦 ...

直資校每間教學模式都會有分別的, 本身是一條龍如果無咩特別問題都不會轉校的...這個亦是一條龍的好處.

本地升學定海外升學, 不會有指定路線圖走的, 傳統校出國的都大有人在.

原帖由 小豆媽 於 10-11-10 00:02 發表
我理解都係咁.

如果真的要被編配讀334課程的話, 轉讀其他本地英中亦可以。
我諗要 ...

作者: 竹葉青    時間: 10-11-10 13:23

hi 小豆媽,
唔好意思呀!我都只係講下我自己對ib課程同傳統小學既分別咋,因為我囡囡係好傳統吓既一條龍小學讀,雖然佢現在小六,但因係一條龍所以我有點諗中學問題,我只知呀囡係勁勁勁多野做,好辛苦但好彩呀女頂得住,而呀仔就真係無能力喇!
我一心只想搵間合小朋友讀書即學校,所以揀得宏信都係like佢行ib咋,至於你話唔係個個都可以考ib我就唔知呀(不過現在睇完你地報料就知喇,thanks),不過校長都好有經驗既,始終宏信係信義會,信義會都有傳統英中學校,我諗唔洗太擔心既.

原帖由 小豆媽 於 2010/11/9 12:31 發表

如果以依家的 ...

作者: softhard    時間: 10-11-10 14:14

現在才yr1, 那麼快去怕 334外出比拼 ?
唔知家長們有多少參與學校的講坐, 校方已表明 yr3前係會比同期傳統學生差, 因為他們注重的不是背誦測考為考試而谷課程成績的.

家長們真是要了解清楚自己想要什麼才配/切合得上校方課程, 如果偏差太大就想一下是否需要及早離場, 免得浪費雙方時間....

打算上IB好多都打算出國, 話唔定未到 yr5已退學離港了.

再者無人知334會生仲到何時, 這是多年後的事來.

原帖由 小豆媽 於 10-11-9 12:31 發表

如果以依家的 ...

作者: bamama    時間: 10-11-10 19:31

家長們, 咁其實學校會唔會攪啲講座俾來年的year 1 同 year 7 家長, 講下課程呢? 因為就如同家長面試的老師說, 不想出現錯配的情況. 家長們了解多啲, 早啲有心理準備, 大家都可消除疑慮.
作者: softhard    時間: 10-11-10 20:48

準yr1 yr7生就有課程簡介會, 學校簡介會主要介紹的大家打算報讀的都知了, 就算出不倒席, 大家都有渠道可查詢的 !

原帖由 bamama 於 10-11-10 19:31 發表
家長們, 咁其實學校會唔會攪啲講座俾來年的year 1 同 year 7 家長, 講下課程呢? 因為就如同家長面試的老師說, 不想出現錯配的情況. 家長們了解多啲, 早啲有心理準備, 大家都可消除疑慮. ...

作者: hlbaby2004    時間: 10-11-10 22:47

其實學校已經做了很多簡介會!各家長應早了解宏信是一所怎樣的學校,才為子女報名!

原帖由 bamama 於 10-11-10 19:31 發表
家長們, 咁其實學校會唔會攪啲講座俾來年的year 1 同 year 7 家長, 講下課程呢? 因為就如同家長面試的老師說, 不想出現錯配的情況. 家長們了解多啲, 早啲有心理準備, 大家都可消除疑慮. ...

作者: bamama    時間: 10-11-11 11:27

已有參加了2年的簡介會, 但可能由於當時尚未正式開課, 所以有關課程的詳情, 校方可以分享的也不多, 所以我咁勤力在這討論區瀏覽, 希望可以得到更多資訊.

有些情況, 如學生寫手冊, 課堂常規, 怎樣通知學生默書, 同學的學術程度(我也是剛剛知道學生首3年的課程較外面淺)........很多很多的事情也是靠各家長在這裏分享, 我們才知道啊! 所以真的多謝你們的留言與分享.
作者: bamama    時間: 10-11-11 11:27

del. del. del.

作者: softhard    時間: 10-11-11 14:58

所有學校都有自己本身教學理念, 家長亦要清楚學校的理念是什麼才行, 如分歧較大則代表不合適, 那就不應選擇該校, 家長需要找相同或接近理念的學校, 校方亦言, 如夾不來, 雙方都是輸家, 苦了的是閣下的小朋友 !

在有機會參與講座及面試時大家可查詢/了解更多學校的資料, 當然大家都是從校方處聽回來, 是否真確實行則到小朋友正式上學才慢慢發現, 那就是有很多P1開始或完結轉校的原因, 全港學校都會有這個情況出現, 因為每所學校都有好與壞, 家長們要取舍的, 大前題是要放小朋友於首位, 新模式教學首要改變的是家長本身的舊觀念, 那就較易接受在宏信的日子, 如改變不了那應選擇別的好了, 因為苦十二年是很難過的 !

原帖由 bamama 於 10-11-11 11:27 發表
已有參加了2年的簡介會, 但可能由於當時尚未正式開課, 所以有關課程的詳情, 校方可以分享的也不多, 所以我咁勤力在這討論區瀏覽, 希望可以得到更多資訊.

有些情況, 如學生寫手冊, 課堂常規, 怎樣通知學生默書, 同 ...

作者: bamama    時間: 10-11-11 16:25

十分贊成, 所以我十分留意宏信的資訊, 真係讀書都無咁勤力呢! 至於理念方面, 其實大致上我也十分認同LA的, 不過在各方面, 我也要作出一些觀念上的調適, 因為受傳統教學的我, 對LA在某些方面的安排及處理實在不太理解啊! 如果小朋友能順利入讀, 我更加要行先一步, 了解清楚學校呢!

原帖由 softhard 於 10-11-11 14:58 發表
所有學校都有自己本身教學理念, 家長亦要清楚學校的理念是什麼才行, 如分歧較大則代表不合適, 那就不應選擇該校, 家長需要找相同或接近理念的學校, 校方亦言, 如夾不來, 雙方都是輸家, 苦了的是閣下的小朋友 !

在有 ...

作者: IMMM    時間: 10-11-11 17:55

其實有無學校官方代表喺度? 有請現身, 等我地家長唔使喺度估估下!
作者: 小豆媽    時間: 10-11-11 19:19

聽briefing 係一個方法去了解學校, 最好有乜問題, 直接問老師/副校, 唔好問reception.

學習模式各紀律方面 :
我諗有D野, 唔係接受與唔接受的問題, 教育唔係非黑即白的, 有D野, 係可以兼容的, 例如:要培養一個有探索精神的小朋友, 唔一定要放任佢坐唔定, 一個守紀律的孩子也可以好有創造力與研發性.

課程方面 :
LA要行"雙軌發展", 是不能改變的事實.

今年第一屆的家長, 都是經過千萬考慮才決定報名/入學, 大家都係信學校, 亦想學校好.

其實LA是一所open-minded 的學校, 副校都好樂意去接見及了解家長的意見. 因為之前有一群Y1的家長, 都同副校傾過學生紀律同課程的問題, 家校溝通, 對一所學校是好重要的.
作者: bamama    時間: 10-11-11 20:42

說得好, 學校紀律是我很關心的.

今日, 在某屋苑等女兒放學時, 見到一位穿宏信校服的小朋友, 他拿着一本中文書, 我當然把握這個機會跟小朋友聊天. 我發現宏信的小朋友都幾主動, 也很友善, 有自信 ( 我前後已主動同過3個不相職的小朋友聊天, hehe), 之後我問他借了那本中文書來看, 又問他覺得學校的課程怎樣, 他說那些中文很淺, 而英文便很深, 他說英文深到可以做醫生 (好可愛!) 因為而家用英文學消化系統, 又學大腸, 小腸等等. 我看完那中文書, 也覺得十分淺, 在簡介會中, 副校長說他們會用啟思的文章, 但他們所選的, 似乎是較淺的部份. 中文方面, 似乎程度不夠, 大家有什麼看法? 學校有沒有留意到呢?

原帖由 小豆媽 於 10-11-11 19:19 發表
聽briefing 係一個方法去了解學校, 最好有乜問題, 直接問老師/副校, 唔好問reception.

學習模式各紀律方面 :
我諗有D野, 唔係接受與唔接受的問題, 教育唔係非黑即白的, 有D野, 係可以兼容的, 例如:要培養一個有探索 ...

作者: l媽媽alice    時間: 10-11-12 00:26

這板主題很熱鬧,請容我這個門外人暢暢言罷。

宏信行本地課程但用IB框架衆所周知。最終work吾work真的無人知。這是一所新校、新老師組合、新理念。我們選擇了也應該知道遊戲規則是怎樣(最worst嘅時候,我們應該為孩子選擇出路。當然我們不希望宏信會走到很差局面。)

可容我討論IB嗎?我嘅侄仔和侄女分別就讀維紀和Cky。說侄仔今年已經p3,他p1和p2都係無exam,只有quiz和whole year assessment,佢地好注重reading和thinking,一個月可以閱讀100本書,p1後期已經開始睇chapter book 。這不是個別例子,是整個學校學習風氣也是這樣。開學三個月只教了四課中文書,一次math quilt 和一個月內二次field trips。侄女在cky讀IB也是差不多功課,考試不多,但學校p1已經教寫journal和report 。他們grammar 大部份都錯,但老師沒有用紅筆改,反而寫了一些鼓勵說話。小朋友因為時間多,閱讀多,所以他們大部份writing都okay。Grammar 和背乘數表是很後期才出現課程當中。

我不清楚宏信真正課程,但行IB框架我想也是大同小異。

傳統教學培育出來好學生和不好學生我們有目共睹。334是新學制,填鴨教育是否可以確保順利面對334,我們言之尚早。我深信填鴨作用一定塞滿一堆小朋友吾知理吾解知識。

我只知道人生學習是馬拉松。贏在起跑真的重要嗎?小學階段不是要建立小孩子良好學習態度和價值觀。到了中學階段小朋友已經到了自學階段,無論他們是面對334或其他。他們真的要依靠自已內在潛能。所以家長家長真的不用太擔心。既然選擇了就應該積極面對,相信學校,相信小朋友。

努力!互勉之。
作者: zanzibaryan    時間: 10-11-12 09:55

學校有提供手提給每一位老師~
如有任何疑問,不用害羞,直接打給負責的老師就可以,我試過,他們都很親切丫,還可我有什麼問題都可以和他們商量
作者: bamama    時間: 10-11-12 11:10

是的, 在英文方面, 無論閱讀,寫作甚至思考模式, 我對宏信絕對有信心, 我一直擔心的是中文的課程. 我並不希望LA的中文課程比其他學校深, 但也不想比正常的課程淺. 中文是很難學的, 而事實上中文有很時候也要死記硬背. 小一可用部件的方法教學生, 令他們的識字範圍更廣, 請問有關家長, 宏信是怎樣教中文?
作者: sui_a    時間: 10-11-12 16:24

見到大家咁熱誠地討論LA的課程,忍唔住都想講吓自己既睇法,雖然仲未知可唔可以成為LA既家長(希望阿仔得la),但見到各位咁正面既討論,真係感受到各位對子女同學校既關心,係小朋友既福氣嚟ga﹗
作為一位過氣既小學老師,對中文課程既深淺,我會咁睇;其實你想小朋友係中文課裏學到d咩呢?學識寫字?識填充、重組句子?做閱讀理解?好多時要小朋友識呢d係因為要應付測考,但考完取得 一個分數後,中文對佢哋嚟講仲有咩嘢用呢?
在我來說,學中文只是一個工具(同學英文一樣)讓我懂得去看書、去理解、去發掘、去表達...(這就會有程度上的差異,唔識字就唔理解,理解唔到就好難去表達)所以我認為要小朋友中文好,先要讓他們不要害怕、抗拒中文,讓他們做過多的抄寫、反覆練習,而不是教他們去理解當中的意義,試問小朋友又怎會對中文有興趣呢?
如學校的用書較淺,這更是一個機會讓小朋友得到成功感,從而鼓勵他們向更高的程度進發,例如鼓勵他們到圖書館借書看(曾經見過有小朋友俾阿媽話連學校既書都未讀掂,仲睇咩其他書呀 >_<),擴闊他們的知識層面。
最最重要的是,我們不要一廂情願地以為把孩子交給學校就自己可以放手不管,試問同一個課程,如何可以滿足八十多個各自擁有不同特質的小朋友呢?如果覺得課程深的,跟小朋友一同努力追上,覺得課程淺的,給他額外補給吧﹗希望每個小朋友都可以快快樂樂的學習吧﹗
作者: bamama    時間: 10-11-12 20:04

想問問, LA 的一年級學生, 有沒有用部件學習中文? siu_a, 我也知道所謂的深淺意義不大, 我反而幾關心他們用什麼方法教. 好像在英文方面, 我們會教小朋友多一些的生字, 詞語,文法, 加強閱讀能力, 但中文科呢? 我係睇到LA year2的中文課本才有此一問. 實在對不起, 可能是我太緊張了, 或者我應該let go.

作者: softhard    時間: 10-11-12 23:21     標題: 回復 3# bamama 的帖子

LA YR1 學生得兩本書, 一本中一本英, 表面睇一定比其他小學淺, 內裡就要睇老師要求學生做的工作紙, 普教中一般都比粵教中認字小的, 家長們要看的是YR3, 比D時間老師們調教學生的學習模式吧.
作者: sui_a    時間: 10-11-14 00:45

bamama,

其實我都未係LA既家長,都唔係好清楚佢哋既課程同教學法係點,不過我認為既然擇選這類學,就是它與傳統的學校有很多的不同,家長實在有需要調整一下自己。
只要一日係阿爸阿媽,又點會唔緊張自己既囝囡呢?問多D,知多D,自然就會對囝囡同學校多D信心,咁就唔使咁緊張囉﹗
作者: sui_a    時間: 10-11-14 00:59

原帖由 softhard 於 10-11-12 23:21 發表
LA YR1 學生得兩本書, 一本中一本英, 表面睇一定比其他小學淺, 內裡就要睇老師要求學生做的工作紙, 普教中一般都比粵教中認字小的, 家長們要看的是YR3, 比D時間老師們調教學生的學習模式吧. ...

softhard,

係唔係即係一年用一本中/英文課本?(一般小學都係一學期一本,再分上下冊,即係一年共四冊)除中英文外,還會有什麼科目?

另外想問一下,多唔多家長會申請fee remission or scholarship?難唔難申請?因為仲有個細佬,如果兩個都讀LA,真係會幾吃力,所以都考慮緊接唔接受offer。
作者: bamama    時間: 10-11-14 09:50

sui_a, 我都係仲有一個女, 如果兩個都讀宏信, 都幾吃力! 我知道好多讀國際學校的華裔小朋友, 父母都會額外給他們在校外補習中文, 我咁緊張, 係因為宏信的學費已不少, 還會不停地加, 如果還要額外替他們報中文(我的普通話實在太普通了!), 負擔實在太重了! 所以有點緊張LA的中文課程呢!
作者: softhard    時間: 10-11-14 17:01

原帖由 sui_a 於 10-11-14 00:59 發表

softhard,

係唔係即係一年用一本中/英文課本?(一般小學都係一學期一本,再分上下冊,即係一年共四冊)除中英文外,還會有什麼科目?

另外想問一下,多唔多家長會申請fee remission or scholarship?難唔難申請?因為仲有個細佬,如 ...

作者: softhard    時間: 10-11-14 17:04

還有的是校方會否考慮大的取了scholarship而影響細的取錄機會呢 ? 那就不得而知了.

原帖由 softhard 於 10-11-14 17:01 發表

一年一本中及英, 其他科(不會明顯地分科的)沒有書的.scholarship容唔容易拎我唔清楚, 如真是吃力就倒不如退而求其次, 如因為入讀了影嚮得家庭經濟好大的話就不如放棄, 因為十二年真是好大負擔的, 到時因為取不 ...

作者: sui_a    時間: 10-11-14 23:28

softhard,

thanks﹗其實供一個無問題,兩個就要諗諗囉...仲有幾日諗吓,繼續祈吓禱先。
作者: KATRINE    時間: 10-11-15 12:22

原帖由 sui_a 於 10-11-14 23:28 發表
softhard,

thanks﹗其實供一個無問題,兩個就要諗諗囉...仲有幾日諗吓,繼續祈吓禱先。

我囝都考到la, 但我呢幾日反覆去唸接唔接受offer, 一來是對IB迫生, 2來我還有一個細佬, 經濟負擔都係 一個問題
我好相信LA的教學方式我囝會好喜歡及合適讀呢間學校.但現實歸現實,唔可以單看這幾年, 所以仍在考慮中
作者: petpet1117    時間: 10-11-15 20:07

我個仔都係yr 1, 但只有一本中文課本, 沒有英文課本?!

原帖由 softhard 於 10-11-12 23:21 發表
LA YR1 學生得兩本書, 一本中一本英, 表面睇一定比其他小學淺, 內裡就要睇老師要求學生做的工作紙, 普教中一般都比粵教中認字小的, 家長們要看的是YR3, 比D時間老師們調教學生的學習模式吧. ...

作者: manvvgigi    時間: 10-11-16 11:28

請問LA 家長, 小朋友入讀LA 後英語會話能力有明顯提升嗎???
作者: 竹葉青    時間: 10-11-16 12:45

我仔都係得一本中文書喎,會唔會本英文係放係學校做呢?我都記得係買過兩本書架!
另外真係要贊下d老師,小朋友現在咪要讀聖經金句,上星期三班主任晚上8點幾特登打比我贊仔仔今日講得好好,我同仔仔都非常開心,仔仔簡直係係心度笑出黎,另佢更加信心十足,今個week我叫佢讀吓佢不知幾樂意即該讀呀!真係好多謝每位老師既關懷同包容.
同埋最近我同呀仔係出面上左一個堂要寫3樣最like既野,同10個最like既人,佢最like既事係寫"I Love my school",而最like既人隨左我地家人就係老師,同學and admin d姐姐.睇黎我仔真係好like LA呀!我真係好開心當初選擇即轉校既決定.真係冇做錯.
作者: softhard    時間: 10-11-16 17:33

開左學十個星期, 唔係好勁但就一定有進步.

原帖由 manvvgigi 於 10-11-16 11:28 發表
請問LA 家長, 小朋友入讀LA 後英語會話能力有明顯提升嗎???

作者: Hinbabyma    時間: 10-11-16 20:09

有明顯進步, 可以同外籍老師全英文對答傾計。

原帖由 softhard 於 10-11-16 17:33 發表
開左學十個星期, 唔係好勁但就一定有進步.

作者: manvvgigi    時間: 10-11-17 11:16

唔該晒家長!
即係讀宏信起碼都talk 得! 我絕對BUY學校理念同封校長既教學方向, 但因為係新學校, 又無咩口碑, 又無咩考試成績數據可以參考, yr1 同 yr2 都只係培養小朋友既學習思維, yr3 以上先可以見真章. 所以都唔知點算好!!!

其實學校有無d咩milestone planning 等我地知道學校可見既將來會點呢?? 學校既發展方向又會係點呢??

好似話yr1 -yr2 一個外籍老師教晒(師資又係點)!! 0甘yr3以上會唔會專科專教呢??

學校要5年先取得IB課程個牌, 學校其實要達到D咩要求呢? 學生成績又有無咩要求呢?? 會唔會有機會攞唔到個IB牌呢??

其實我應該寫封信去比校長!!!
作者: softhard    時間: 10-11-17 23:10

其實我應該寫封信去比校長!!!

原帖由 manvvgigi 於 10-11-17 11:16 發表
唔該晒家長!
即係讀宏信起碼都talk 得! 我絕對BUY學校理念同封校長既教學方向, 但因為係新學校, 又無咩口碑, 又無咩考試成績數據可以參考, yr1 同 yr2 都只係培養小朋友既學習思維, yr3 以上先可以見真章. 所以都唔 ...

作者: bamama    時間: 10-11-18 22:14

係唔係我地都要寫信比校長? 老實說, 實在有太多問題想問了, 由於缺乏藍圖, 今晚我去左聽YEAR 7 的講座, 對LA的了解又深了一層.
作者: softhard    時間: 10-11-18 22:56

為免作出錯誤決定.............

老老實實, 學校辦了不少場seminar, 要了解清楚的真的不可懶, 始終由校方回應會比家長們個人回答更官方 !

有問題的可以盡量出席盡量發問會後亦可再問, 辦公時間再可約校長副校再問, 有的問題真是在學中的都不知怎答, 因為有的問題, 在學中的唔一定知亦唔一定要知.

原帖由 bamama 於 10-11-18 22:14 發表
係唔係我地都要寫信比校長? 老實說, 實在有太多問題想問了, 由於缺乏藍圖, 今晚我去左聽YEAR 7 的講座, 對LA的了解又深了一層.

作者: manvvgigi    時間: 10-11-19 11:03

BAMAMA, 可以分享下您去左聽YEAR 7 的講座之內容嗎??謝謝!!
作者: bamama    時間: 10-11-19 11:25

softhard, 好提議! 唔知有無家長有興趣一齊組織好問題, 然後約副校長呢? 另外, 我就係知道唔可以懶, 所以宏信收左小兒, 我仍出席year 7的講座, 想了解多啲, 唔想做出錯誤的決定.

1. 全年36週, 分2個學期, 每學期分3個單元, 每單元完結會有quiz/其他評估 , 學期完結有考試.

2. 學習 : 主要想學生了解概念, 原則 (他們以maths作一例子, 由數學老師介紹), 家長們可在網上了解小朋友的學習進度及成績. (數學科如此, 不過副校長說其他科也有類似軟件)

3. 有小組學習, 重溝通

4. year 7 快開始學習日文(是課程其中一部分), 至於其他語言則未有提供 , 學生如有興趣可繼續學.

5. year 7 的幾位同學, 拍了一條短片, 說出對LA的感受, 多是說好開心, 好輕鬆, 唔多功課, 家長也不用迫他們, 只有4條校規, 其中2條是respect 同 responsible, 其他聽不清了, 老師同同學好friend, 大家好像一家人.

6. year 9-12, 會開始谷, 功課也會多, 因為要應付公開試.

7. 要同學有自發學習的能力, 自發守規的能力.

很多很多...不能盡錄.

但, 同學們真的能做到嗎? 小兒合適嗎? 基礎的知識會不夠嗎? 千萬個問號呢!
作者: manvvgigi    時間: 10-11-19 11:47

好呀, 我有興趣!!
[email protected]
作者: softhard    時間: 10-11-19 13:25

同學們真的能做到嗎? 小兒合適嗎? 基礎的知識會不夠嗎? 千萬個問號呢!....................以上睇你點睇, 你要完成y1定yr3達標呢 ? 每個家長要求不同, 如家長本身時心急人就要選擇傳統校好了, 免得學生/家長/學校三方都多argue...

個 e-class未完全開放,我們現在只用過e-enrollment 報課外活動, 看notice同email咁, 校方說的是遠景同願景, 一切都要三方面合作才能成功的, 大家要多包容.

學校成功不單只看校方, 校方提供的其實大家都知得七七八八,  新校再打個折, 來年又要找教師.....家長學生們一同配合校方吧 !

要多些了解學生校內學什麼, 可多參與學校義工, 未入讀也可當義工的 !!!

原帖由 bamama 於 10-11-19 11:25 發表
softhard, 好提議! 唔知有無家長有興趣一齊組織好問題, 然後約副校長呢? 另外, 我就係知道唔可以懶, 所以宏信收左小兒, 我仍出席year 7的講座, 想了解多啲, 唔想做出錯誤的決定.

1. 全年36週, 分2個學期, 每學期分3 ...

作者: hlbaby2004    時間: 10-11-19 14:28

今年只有Year 1, Year 2 和 Year 7,新校好多野都係邊plan 、邊做、邊adjust ......,今日校方同你講既係planning,都做果時先至見成效,尤其一些高年級 (Year 4-6 及 Year 10-12),宜家冇人知學生實際表現? 我地呢班讀緊Year 1既,真係憑信心!
如果宜家有千萬個問題困惑,得不到平安.......就不如等下星期派位,入讀一間有"業績"的傳統學校 ~~~~

原帖由 softhard 於 10-11-19 13:25 發表
同學們真的能做到嗎? 小兒合適嗎? 基礎的知識會不夠嗎? 千萬個問號呢!....................以上睇你點睇, 你要完成y1定yr3達標呢 ? 每個家長要求不同, 如家長本身時心急人就要選擇傳統校好了, 免得學生/家長/學校三 ...

作者: bamama    時間: 10-11-19 15:04

可能是我的憂慮太多了, 說到底, 還是要自己去了解多一些. 非宏信的家長也可以做義工? 太好了, 我十分有興趣. 一於打電話報名, 就讓我親身去感受一下.

如果各位覺得我提問的構成騷擾, 真不好意思. 但遇有問題, 我想去尋找答案和方向, 暫時還未想放棄加入宏信的大家庭呢! 每所學校每年也會有變, 我當然明白, 也十分清楚, 特別是新校, 當然要調整, 就如李宗德, 明年開始小朋友便用中文上數學堂了, 這又有誰能預料得到?

作者: sui_a    時間: 10-11-19 16:11

憑信心,今日終於去咗學校註冊lu。
註冊時問個職員係唔係第一輪已經收足87個學生,佢話第一輪俾出91個offer?學校咁有信心會有人唔接受offer?如果91個都接受offer咁又點搞呢?
作者: Spdwong    時間: 10-11-19 16:15

Really?! This is strange.  What happen if all 91 students accept their offers?  And, for those who accepted LA's offer can no longer join the "lucky draw" by the government.
作者: softhard    時間: 10-11-19 17:42

李小轉中教數未必係壞事來, 學生應付得來最為重要, 校方政策轉變比踢一個學生出校更難.

原帖由 bamama 於 10-11-19 15:04 發表
可能是我的憂慮太多了, 說到底, 還是要自己去了解多一些. 非宏信的家長也可以做義工? 太好了, 我十分有興趣. 一於打電話報名, 就讓我親身去感受一下.

如果各位覺得我提問的構成騷擾, 真不好意思. 但遇有問題, 我想 ...

作者: softhard    時間: 10-11-19 17:47

受晒91個米每班 30至31 lor, 大家米想學校收多點學生, 最好就收埋自己果個既 ? 無問題的 !

收左我家長們又諗點解咁多人一班 ?? 別忘記準小一生都是在91人之內 !

原帖由 sui_a 於 10-11-19 16:11 發表
憑信心,今日終於去咗學校註冊lu。
註冊時問個職員係唔係第一輪已經收足87個學生,佢話第一輪俾出91個offer?學校咁有信心會有人唔接受offer?如果91個都接受offer咁又點搞呢? ...

作者: sui_a    時間: 10-11-19 18:24

原帖由 softhard 於 10-11-19 17:47 發表
受晒91個米每班 30至31 lor, 大家米想學校收多點學生, 最好就收埋自己果個既 ? 無問題的 !

收左我家長們又諗點解咁多人一班 ?? 別忘記準小一生都是在91人之內 !

...

唔係規定每班最多29人咩?還是可有彈性地收多幾個呢?不過就算一班去到30 or 31都唔大問題呀﹗(比起有d小學一班去到40人嚟計)
不過,今日係hall註冊,見個hall既工程進度同係10月初去面試時都無咩大分別,就真係好似慢咗d喎﹗還是要等學生放學放假時先可動工呢?
作者: softhard    時間: 10-11-19 18:47

我地開學時個hall連兩邊風機都無, 台上個screen是臨時的, 室外運動場未舖等.... 現在都陸續開放了, 進度理想啦 !
趕到今年開學已夠運, 學校外牆連校名都未有時間搞添...
此終校舍大工程大, 要開活動室比學生上堂, 要準備課室明年新班入學嘛..

原帖由 sui_a 於 10-11-19 18:24 發表

唔係規定每班最多29人咩?還是可有彈性地收多幾個呢?不過就算一班去到30 or 31都唔大問題呀﹗(比起有d小學一班去到40人嚟計)
不過,今日係hall註冊,見個hall既工程進度同係10月初去面試時都無咩大分別,就真係好似慢咗d喎﹗還 ...

作者: bamama    時間: 10-11-19 19:03

是的, 對學生好的, 當然要轉. 不過現在讀緊的就不受影響 (因為反對聲音很大, 很多家長不支持), 所以只有明年的新生才開始轉.

原帖由 softhard 於 10-11-19 17:42 發表
李小轉中教數未必係壞事來, 學生應付得來最為重要, 校方政策轉變比踢一個學生出校更難.

作者: bamama    時間: 10-11-19 19:07

softhard, 校方表示非LA的家長(小朋友未正式入讀的), 暫不能成為家長義工, 如有興趣, 可於9月入學時登記做家長義工.
無論如何, 也謝謝你的幫助和意見.

原帖由 softhard 於 10-11-19 13:25 發表
同學們真的能做到嗎? 小兒合適嗎? 基礎的知識會不夠嗎? 千萬個問號呢!....................以上睇你點睇, 你要完成y1定yr3達標呢 ? 每個家長要求不同, 如家長本身時心急人就要選擇傳統校好了, 免得學生/家長/學校三 ...

作者: softhard    時間: 10-11-19 19:46

不用客氣, 我講我所知的而已.

原帖由 bamama 於 10-11-19 19:07 發表
softhard, 校方表示非LA的家長(小朋友未正式入讀的), 暫不能成為家長義工, 如有興趣, 可於9月入學時登記做家長義工.
無論如何, 也謝謝你的幫助和意見.

...

作者: bamama    時間: 10-11-21 11:13

Please check e-mail.

原帖由 manvvgigi 於 10-11-19 11:47 發表
好呀, 我有興趣!!
[email protected]

作者: manvvgigi    時間: 10-11-22 15:24

最慘而加無YR3-6既學生, 根本唔知課程內容, 有無考試測驗, 成績係用咩黎定?? YR3 以上既課程會唔會保證有50%以上係外藉老師任教?????
作者: fonnylee    時間: 10-11-24 17:21     標題: 1GP 其中一家長

My daugher, Helen, is in 1GP.  So far, we admire the learning style in LA (with 簡而精的課程).  I do like some of their work like preparing "family tree", reciting Pslam 23, asking children to answer some informative/reflective questions on parents' job (e.g. who will benefit from our job?) etc.  The passages in their Chinese book are also interesting to read.
At the beginning, I'm quite worried about its syllabus, especially on their "relatively less/sometimes no homework" approach.  
But after being here for nearly two months, I begin to admire its beauty of having less "assigned" work.  We can have more free time to chat, read & play at home. Learning is not really limited in doing homework only.  We can have a wider scope.  As long as she is eager to pay effort to learn, I think it's okay .... After all, "quality is really important than quantity".  
Besides, I do like the 3-way conference, because it really has several benefits - encourage children to held responsible to work for the goals they set, allow teacher to know each child more (I do admire Mr. G saying how he'll help my daughter to achieve her goal) and faciliate our 因材(其興趣)施教......
Although there're many more things pending to be improved/provided (e.g. updating of website, provision of e-class, library, swimming pool etc.), I think the principal & teachers have really done a good job.   Hope in the time ahead, our children will benefit more & more here.
Looking forward to have more sharing with you all (esp. parents of 1GP)
Fonny
P.S. My daughter mentioned that she has made friends with Susan & Cinderella.  I wonder whether you two are on BK?  If so, pls. let me know la. Thanks.
作者: softhard    時間: 10-11-25 20:47

那間學校敢保證 ????
要打合同無 ????

原帖由 manvvgigi 於 10-11-22 15:24 發表
最慘而加無YR3-6既學生, 根本唔知課程內容, 有無考試測驗, 成績係用咩黎定?? YR3 以上既課程會唔會保證有50%以上係外藉老師任教?????

作者: manvvgigi    時間: 10-11-26 11:12

打了合同都可以違約既...
我只係搜集學校資料時發現無咩 yr3 以上既資料做supporting......所以有d擔心, 要做決定都要清楚自己究竟簡左d咩呱......
作者: bamama    時間: 10-11-26 11:28

完全明白, 有那一位父母不想替小朋友作最好的選擇? 我們可以做的, 是繼續搜集更多資料, 然後再作決定. 大家都要正面啲! 唔好比自己咁大壓力! 共勉之!
作者: softhard    時間: 10-11-26 18:10

有關問題可向校方了解, 詳情可找副校..

原帖由 manvvgigi 於 10-11-26 11:12 發表
打了合同都可以違約既...
我只係搜集學校資料時發現無咩 yr3 以上既資料做supporting......所以有d擔心, 要做決定都要清楚自己究竟簡左d咩呱......

作者: minnie-ma    時間: 10-11-29 22:37

原帖由 小豆媽 於 10-11-10 00:02 發表
我理解都係咁.

我諗要 ...

其實真係唔駛擔心,學校一定會揀有能力應付334模式嘅學生去應試,(咁即係代表妳仔女讀左咁多年LA都仲有傳統香港學生嘅讀書能力啦,掂啦!)

如果唔係點將學校排位拉高?
香港家長慣性睇公開試成績評定學校教學水準,好少會理學校d學生去左邊度外國升學......問心係咪?

全世界大城市D學校都要想辦法攪好學校嘅校譽,唔係點吸引人讀?如果真係可以做到有教無類,咁駛鬼面試完一次又一次咩?!!只要合乎入學年齡就可以用先報名後抽簽形式收生啦!
講到尾都係要揀學生質素.
揀得你嘅就放心去讀啦~~

咁另一半家長又可以好開心喎,唔駛參加334,一嘗IB心願去外國讀書囉!

純粹個人見解咋....
講多左講錯唔好嬲呀咁多位~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5