教育王國

標題: 有無 year 7 ?? [打印本頁]

作者: bananalemon    時間: 10-9-18 11:20     標題: 有無 year 7 ??

請問有無 year 7 的家長, 開學了, 孩子們覺得如何, ??今年 year 7 收了多少人?? thx
作者: amypau83    時間: 10-9-18 12:10

原帖由 bananalemon 於 10-9-18 11:20 發表
請問有無 year 7 的家長, 開學了, 孩子們覺得如何, ??今年 year 7 收了多少人?? thx

收了84人
作者: bananalemon    時間: 10-9-18 12:31

幾好喎, 想問下係唔係每個學生都一定要買 mac book, 如果負擔唔到, 點算好 ???
作者: kamtsk    時間: 10-9-18 15:55

原帖由 amypau83 於 10-9-18 12:10 發表

收了84人

我在學校的cover playground 見到有4個 year 7 的膠箱, 咁每班只有21人? 小班教學? 好正.
作者: amypau83    時間: 10-9-18 17:30

原帖由 amypau83 於 10-9-18 12:10 發表

收了84人
                                                                 係只有4班,每班只有21人,英文班再分5班,小班教學,   每班有2個班主任
作者: 天娜    時間: 10-9-18 20:48

因為宏信吾近我家, 要轉三轉車, 無可能自己搭車, 請問s7有無校車?
作者: bananalemon    時間: 10-9-18 20:52     標題: 回覆 2# amypau83 的文章

唔係好明點樣英文班又再分 5班, 從 4 班中再加分 5 班 ??? 另唔係已經全英教學喇咩, 仲要再分 ?
作者: 小豆媽    時間: 10-9-18 21:12

原帖由 天娜 於 10-9-18 20:48 發表
因為宏信吾近我家, 要轉三轉車, 無可能自己搭車, 請問s7有無校車?

有.
校車係serve 中學&小學部的.
我個女坐果架都有幾個Y7大姐姐坐.
作者: amypau83    時間: 10-9-18 21:49

原帖由 bananalemon 於 10-9-18 20:52 發表
唔係好明點樣英文班又再分 5班, 從 4 班中再加分 5 班 ??? 另唔係已經全英教學喇咩, 仲要再分 ?
                                                                中 英文班又再分 5班,係想中英文再小班,學得再好D,係全英教學,上課時衹准說普通話同英文,
作者: bananalemon    時間: 10-9-18 22:51     標題: 回覆 1# amypau83 的文章

thank you, 想問下關於電腦的問題, 可回答下嗎 ?
作者: 天娜    時間: 10-9-19 22:12

Thanks!
請問Year 7幾時有admission講座?
作者: zanzibaryan    時間: 10-9-20 09:50

這樣的小班教學真係好!

原帖由 amypau83 於 10-9-18 21:49 發表
                                                                 中 英文班又再分 5班,係想中英文再小班,學得再好D,係全英教學,上課時衹准說普通話同英文,

作者: kamtsk    時間: 10-9-20 11:51

原帖由 zanzibaryan 於 10-9-20 09:50 發表
這樣的小班教學真係好!

睇完香港各大專大學對新學制收生的準則, 令我更緊張小朋友的語文能力, 因為大學似乎十分重視學生的語文水平, 很多較熱門的科目, 也要學生中英文取得5分(即A). 所以宏信能有資源在語文上再小班教學, 是一件好事.

昨晚睇完有關通識科的報導, 真令人對香港的教育制度失去信心, 先是小學的TOC, 然後是母語教學, 兩者都失敗過失敗, 結果又要行回頭路, 唔知通識的命運如何呢?
作者: 小豆媽    時間: 10-9-20 18:17     標題: 回復 1# kamtsk 的帖子

其實我想知, LA 有幾大機會apply到IB ?
如果真係攪唔成IB, 學生又會點呢 ?
作者: LWLM0804    時間: 10-9-30 17:04

原帖由 天娜 於 10-9-19 22:12 發表
Thanks!

真係好想知道呀, 日日上宏信網站都冇講...
作者: petpet1117    時間: 10-9-30 23:17

據我所知應該唔洗學生自己買mac book, 係學校提供比學生上堂時用.

我係year 1家長, 我個仔同我講話上堂老師曾經教過佢地用mac book, 每人一部上堂用.

原帖由 bananalemon 於 10-9-18 12:31 發表
幾好喎, 想問下係唔係每個學生都一定要買 mac book, 如果負擔唔到, 點算好 ???

作者: bananalemon    時間: 10-10-1 09:24

唔係喎, 我問過個接線姐姐, 佢話 year 1 就不用自己買, year 7 就 必須一人一部, 仲要加 $ 買 licence, 一般 notebook 唔得, 一定要 apple mac book, 我諗住依家買定先啦 (橫店部機都壞壞地), 佢又話唔得, 買左都用唔到, 因要行佢地 d system, 我諗住依家買左, 到時一下子唔洗用咁多 $ 麻, 有個人話佢開一開學洗左 兩萬幾蛟呀, 我要去打劫先得喇
作者: yinghui    時間: 10-10-1 14:21

我是y7家長 小兒開學只用了八千多元 已包括了9月份學費
作者: ycmami    時間: 10-10-6 15:38

想問考這間學校過往成績重要嗎?還是面試的臨場表現緊要d 哩?
原帖由 yinghui 於 10-10-1 14:21 發表

作者: LWLM0804    時間: 10-10-21 16:23

原帖由 天娜 於 10-9-19 22:12 發表
Thanks!

一直都冇乜消息! 請問在坐有冇人知呀? tks!
作者: poiuypoi    時間: 10-10-22 15:07

Hi LWLM0804,

Year 7 未有消息幾時開講座。
你不如打個電話去問 TEL 82082092
並去學校取一份學校簡介先。
By the way,我個"小朋友"現在讀緊Year 7的。
作者: WW    時間: 10-10-23 10:35

原帖由 poiuypoi 於 10-10-22 15:07 發表
Hi LWLM0804,

Year 7 未有消息幾時開講座。
你不如打個電話去問 TEL 82082092
並去學校取一份學校簡介先。
By the way,我個"小朋友"現在讀緊Year 7的。

想問面試會問 d 咩架? 家長都要唔要見埋呢?
作者: aset    時間: 10-10-23 12:13

原帖由 WW 於 10-10-23 10:35 發表

想問面試會問 d 咩架? 家長都要唔要見埋呢?

每個老師見小朋友問既問題都唔同, 家長亦一樣, 所以話比你聽都無用, 平常心去考啦, 唔好咁大壓力!

Year 7 幾時開講座, 你不如打個電話去問 TEL 82082092 並去學校取一份學校簡介先, 我地家長都未必清楚, 直接問學校仲清楚過問我地啦!
作者: softhard    時間: 10-10-23 23:36

YR7要自己買 MAC-BOOK的, 而且要跟校方訂因有些PROGRAM街機是沒有的, 另外 YR1遲下可能會用 IPAD上課的, 有意盒期內買 IPAD的家長請先問問校方會否與方間的版本不同先好, 請大家注意 !!

原帖由 petpet1117 於 10-9-30 23:17 發表
據我所知應該唔洗學生自己買mac book, 係學校提供比學生上堂時用.

我係year 1家長, 我個仔同我講話上堂老師曾經教過佢地用mac book, 每人一部上堂用.

作者: softhard    時間: 10-10-23 23:39

補充多句, YR1 每人一部MAC-BOOK上堂會不會是電腦堂?

原帖由 softhard 於 10-10-23 23:36 發表
YR7要自己買 MAC-BOOK的, 而且要跟校方訂因有些PROGRAM街機是沒有的, 另外 YR1遲下可能會用 IPAD上課的, 有意盒期內買 IPAD的家長請先問問校方會否與方間的版本不同先好, 請大家注意 !!

...

作者: softhard    時間: 10-10-23 23:40

未計MAC-BOOK呱...

原帖由 yinghui 於 10-10-1 14:21 發表

作者: 小豆媽    時間: 10-10-24 00:39

原帖由 softhard 於 10-10-23 23:36 發表

...

小學部用i-pad ? 冇通知喎.
作者: softhard    時間: 10-10-24 22:23

另外 YR1遲下"可能"會用 IPAD上課的 <<<<< 當然未通知啦, 通知得就不是"可能"了...

原帖由 小豆媽 於 10-10-24 00:39 發表

小學部用i-pad ? 冇通知喎.

作者: zanzibaryan    時間: 10-10-25 09:48

YR7的講座好似十一月就開始有啦~~~~有興趣人仕可留意校方的有關公佈
作者: LWLM0804    時間: 10-10-29 10:50

我頭先打去學校問, 佢地話18/11 晚上有year 7 座談會, 請大家留意
作者: zanzibaryan    時間: 10-10-30 12:17

講座最快係11月18日~~地點都係宏信書院~~~之後好似還有兩次講座丫~~有消息再通知大家吧~!
作者: LWLM0804    時間: 10-11-22 16:11

請問有冇YEAR 7 交左表呀?
仔仔成績唔叻, 又冇特別技能, 唔知機會有多少.. , 又唔想報傳統中學, 佢話讀得好辛苦
作者: zanzibaryan    時間: 10-11-23 10:06

交FORM試下啦
有些事不試是永遠不會知道結果的!
加油丫!

原帖由 LWLM0804 於 10-11-22 16:11 發表
仔仔成績唔叻, 又冇特別技能, 唔知機會有多少.. , 又唔想報傳統中學, 佢話讀得好辛苦

作者: softhard    時間: 10-11-25 20:51

交form = 有機會.
唔交form = 都唔知你想點.

原帖由 LWLM0804 於 10-11-22 16:11 發表

作者: LWLM0804    時間: 10-11-26 08:23

原帖由 softhard 於 10-11-25 20:51 發表
交form = 有機會.
唔交form = 都唔知你想點.

明白, 其實我一早已寄左form 呢! 好希望可以成為你們一份子,所以日日我都會上來睇吓你們的交流..
作者: LWLM0804    時間: 10-11-30 15:05

今年 year 7 唔知多唔多人已遞左form 呢!
雖然2月先 interview, 唔知 學校 對過往成績和面試的表現, 哪一方著重些?
作者: LWLM0804    時間: 11-1-18 16:25

請問有冇人知今年YEAR 7 共收到幾多入學申請呢?
作者: LWLM0804    時間: 11-1-25 12:21

點解近來咁靜呀? 冇人上來....
作者: bananalemon    時間: 11-1-25 21:35

year 7 的朋友, 宏信 / 李兆基 / 聖瑪加利, 你們會該如何選擇
作者: WW    時間: 11-2-10 20:06

收到 interview 信喇, 睇完面試詳情, 好似都好多野要準備咁喎.  請問有冇今年 Year 7 o既家長俾 D 面試時要注意o既地方.  依家我都有 D 緊張, 希望我女可以順利過關成為宏信o既一份子啦.
作者: LWLM0804    時間: 11-2-11 10:37

原帖由 WW 於 11-2-10 20:06 發表
收到 interview 信喇, 睇完面試詳情, 好似都好多野要準備咁喎.  請問有冇今年 Year 7 o既家長俾 D 面試時要注意o既地方.  依家我都有 D 緊張, 希望我女可以順利過關成為宏信o既一份子啦. ...

me too !  請問是否要父母一齊去? or 其中一個都可以 ??
作者: LWLM0804    時間: 11-2-11 16:51

原帖由 LWLM0804 於 11-1-18 16:25 發表
請問有冇人知今年YEAR 7 共收到幾多入學申請呢?

唔知有冇人知呢?  是否幾百人中選幾十個 ?
作者: bee    時間: 11-2-12 12:40     標題: 回覆 1# LWLM0804 的文章

I will think they will give all the applicants with the 1st interview

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5