教育王國

標題: 有沒有FS1R班家長 [打印本頁]

作者: wunmum    時間: 10-9-13 21:27     標題: 有沒有FS1R班家長

找尋同班同學!
我阿仔是FS1R班.
作者: littlefaith    時間: 10-9-13 22:09

原帖由 wunmum 於 10-9-13 21:27 發表
找尋同班同學!
我阿仔是FS1R班.

暫時出現在BK的FS1R家長分別有「Cinderalle」及「阿笨與阿占」,你可以聯絡他們。
作者: wunmum    時間: 10-9-14 10:07     標題: 回覆 1# littlefaith 的文章

thanks so muchhhhh
作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-15 13:30

你好! 我囡囡係FS1R班, 佢係第4組.

原帖由 wunmum 於 10-9-13 21:27 發表
找尋同班同學!
我阿仔是FS1R班.

作者: Cinderalle    時間: 10-9-15 15:17

My daughter is in group 3 of FS1R.
作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-16 08:43

Wunmum & Cinderalle,

你地好, 我囡囡叫Chloe; 你地會唔會參加下星期二的家長晚會?
Keep in touch!

原帖由 Cinderalle 於 10-9-15 15:17 發表
My daughter is in group 3 of FS1R.

作者: wunmum    時間: 10-9-17 12:29

hi hi . 好開心有同學仔, 我阿仔是第三組啊!
公主媽媽: 你囡囡是不是組長?
上一堂﹝天倫教室﹞有張WORKSHEET是同組同學名單,其中一個蔡XX是我個仔!
家長會一定出席,皆因阿仔仍未適應學校生活!希望可以與老師傾下!
作者: wunmum    時間: 10-9-17 12:32

Chole 媽媽,你好! 我仔仔是JASON,家長會一定到,希望到時可以認識你啦!

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-16 08:43 發表
Wunmum & Cinderalle,

你地好, 我囡囡叫Chloe; 你地會唔會參加下星期二的家長晚會?
Keep in touch!

作者: shirleyliang    時間: 10-9-17 16:47

HI,都無問題了,大家都可以分享下吧.我女女就是FS1S.我是泳媽.
作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-18 00:20

泳媽,

你好!冇錯呀, 得閒上黎一起分享吓佢地係學校既生活呀!

原帖由 shirleyliang 於 10-9-17 16:47 發表
HI,都無問題了,大家都可以分享下吧.我女女就是FS1S.我是泳媽.

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-18 00:24

Jason媽媽, 你好!

家長會個晚唔知班主任會唔會個別同我地家長討論小朋友在學校的情況?

原帖由 wunmum 於 10-9-17 12:32 發表
Chole 媽媽,你好! 我仔仔是JASON,家長會一定到,希望到時可以認識你啦!

作者: hin_ma    時間: 10-9-18 07:40

hi, 琪媽

我個仔都係FS1R, 第四組呀,多多指教。

下星期二有家長晚會嗎?我個仔放咗幾日假,乜都唔知呀。

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-15 13:30 發表
你好! 我囡囡係FS1R班, 佢係第4組.

作者: wunmum    時間: 10-9-18 08:49

hi hi , 你好 !

我都唸不知老師有沒有時間講下學生,但全部家長同一時間出席,可能都是講大圍嘢!

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-18 00:24 發表
Jason媽媽, 你好!

家長會個晚唔知班主任會唔會個別同我地家長討論小朋友在學校的情況?

作者: wunmum    時間: 10-9-18 08:50

下星期二晚上7:30-9:30是家長晚會,在四樓禮堂舉行。
如果沒有通告可以直接call班主任話會出席家長會應該沒有問題吧 !

原帖由 hin_ma 於 10-9-18 07:40 發表
hi, 琪媽

我個仔都係FS1R, 第四組呀,多多指教。

下星期二有家長晚會嗎?我個仔放咗幾日假,乜都唔知呀。

作者: hin_ma    時間: 10-9-19 21:16

唔該wunmum,我會出席的(明天打去留位),如果靠阿仔報告學校的情況... 我舉白旗了...

另外,請問各位家長,科學堂派咗d worksheet 回來,係咪要在家做到?還是比家長睇吓咋...(個不倒翁我整唔到呀);仲有,阿仔話要各帶一個生&熟蛋殼回校,要個蛋殼點開ga?

另外,究竟係點交功課ga?阿仔又一疊功課無交,攞番來了...救命呀

原帖由 wunmum 於 10-9-18 08:50 發表
下星期二晚上7:30-9:30是家長晚會,在四樓禮堂舉行。
如果沒有通告可以直接call班主任話會出席家長會應該沒有問題吧 !

作者: littlefaith    時間: 10-9-19 21:36

原帖由 hin_ma 於 10-9-19 21:16 發表
唔該wunmum,我會出席的(明天打去留位),如果靠阿仔報告學校的情況... 我舉白旗了...

另外,請問各位家長,科學堂派咗d worksheet 回來,係咪要在家做到?還是比家長睇吓咋...(個不倒翁我整唔到呀);仲有,阿仔話 ...

雖然我女係喺 FS1I 班,不過我相信功課政策應該跟其他班差不多。

首先,下堂科學科係帶「扭蛋殼」,唔係真雞蛋殼。

其次係功課,據我女講,除咗數學科功課要放入「帶回校」嗰個folder外,其他科目嘅功課都要放入各科嘅folder內,以便該科老師上堂收集。譬如中文功課就放入中文科folder,英文功課就放入英文科folder,如此類推。

希望幫到你﹗
作者: hin_ma    時間: 10-9-19 21:43

唔該littlefaith, 我今晚食咗好多隻蛋...用唔同方法去攞d蛋白出來

原帖由 littlefaith 於 10-9-19 21:36 發表

雖然我女係喺 FS1I 班,不過我相信功課政策應該跟其他班差不多。

首先,下堂科學科係帶「扭蛋殼」,唔係真雞蛋殼。

其次係功課,據我女講,除咗數學科功課要放入「帶回校」嗰個folder外,其他科目嘅功課都要放入各科嘅folder ...

作者: jokoo    時間: 10-9-19 22:59

報到!我個囡係FS1R。
第一次家長會,一定會到。上次未開學返學校嗰次都提過,話兩個家長唔可以一齊嚟,都起碼其中一個到。
Confirm係帶扭蛋殼,我個囡家課冊都有寫。
作者: Hei001    時間: 10-9-19 23:14

大家好,我係FS2的家長. 科學堂要帶扭蛋殼,因為在堂上老師會教同學做一個不倒翁,藉以講解上輕下重,物件不易倒下的原理,很有趣的. 科學堂會做很多實驗,小朋友會很喜歡的.

原帖由 jokoo 於 10-9-19 22:59 發表
Confirm係帶扭蛋殼,我個囡家課冊都有寫。 ...

作者: Hei001    時間: 10-9-19 23:19

hin_ma,
老師會在堂上教同學做不倒翁,稍後小朋友會帶一個製成品回家,到時妳叫他解釋給妳聽吧!

原帖由 hin_ma 於 10-9-19 21:16 發表
個不倒翁我整唔到呀

作者: TansonMa    時間: 10-9-20 09:10

hin_ma, 唔駛尷尬。當我打開家課冊時,勉強地見到大少寫唔知乜嘢蛋殼。我第一個想法跟你一樣。哈.....哈.....後來冷靜下來,捉着大少問,才知道是扭蛋殼咋。

作者: TansonMa    時間: 10-9-20 09:14

多謝Hei001解話。如果唔係我呢條盲毛又做錯嘢。
作者: hin_ma    時間: 10-9-21 16:56

多謝各位家長,我已經打埋去班主任理解,証實係扭蛋殼...(好彩大家預先話我知,如果唔係就 瘀爆了)。

林老師好nice呀,而我個仔又特別無記性,好在老師不嫌煩,詳細再解釋一次。

今晚家長會我派daddy出席(因為我要照顧個仔),希望了解多d學校la。今晚見。
作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-22 09:11     標題: 回復 1# hin_ma 的帖子

hin_ma: 請多多指教!

各位FS1R媽咪:

昨晚各位有冇去家長晚會, 每科老師都好詳細咁講解課程進度, 等我地呢班新生家長唔會懵吓懵吓; 不過, 我原先諗住起碼會有半小時可以同自己班o既班主任傾計.
作者: littlefaith    時間: 10-9-22 11:02

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-22 09:11 發表

各位FS1R媽咪:

昨晚各位有冇去家長晚會, 每科老師都好詳細咁講解課程進度, 等我地呢班新生家長唔會懵吓懵吓; 不過, 我原先諗住起碼會有半小時可以同自己班o既班主任傾計. ...

我同太太都有去聽,聽完各科介紹後,各科教學真係好生動,以學生為本,並且對各科要求清楚咗好多,可以同學校好好配合喇。

最深刻一句係:「真道是沒有閒科的」。

昨晚家長會overrun,9:45先完,所以都唔敢留太夜搵班主任傾,諗住有需要先打電話問班主任。
作者: TansonMa    時間: 10-9-22 11:07

同意!

原帖由 littlefaith 於 10-9-22 11:02 發表

我同太太都有去聽,聽完各科介紹後,各科教學真係好生動,以學生為本,並且對各科要求清楚咗好多,可以同學校好好配合喇。

昨晚家長會overrun,9:45先完,所以都唔敢留太夜搵班主任 ...

作者: Jamson    時間: 10-9-22 13:23

最開心係知道全級都係同一組老師教, 標準一致, 我哋唔駛驚話:隔離班又點點, 我唔係嘅....

各位FS1R媽咪:

昨晚各位有冇去家長晚會, 每科老師都好詳細咁講解課程進度, 等我地呢班新生家長唔會懵吓懵吓; 不過, 我原先諗住起碼會有半小時可以同自己班o既班主任傾計. ...

作者: wunmum    時間: 10-9-22 13:24     標題: 想請教英文科

想請教英文科

1. 按照QUIZ及家長與學生溫習部份,20日溫SCHOOL,   
    21日溫TEACHER ....但21日已派回默書簿,並且已默

了該星期溫習範圍.....是不是我理解錯誤?可否分享下大

跟進上述事項。

2. 第一份英文WORK JOURNAL 1 (我不肯定那名稱)

未完成,但星期一已收到
第2份
,最不明白的是......

QUIZ 日期重覆了。.....是不是我攪錯了?

大家有沒有這問題?

作者: Cinderalle    時間: 10-9-22 14:12

Hi Wunmum

因為先幾日太忙沒時間上網, 未能即時回應你的問題. 我囡囡是坐在你仔仔隔離的.
作者: hin_ma    時間: 10-9-22 19:21

hi, 各位媽咪

昨晚的資料幾實用呀,現在無咁迷惘了。

另外請問各位FS1R班家長,阿仔今日又無寫手冊了,今天有乜功課?仲有,阿仔今日成疊功課、word journal都唔見咗,請問各位家長,你們的孩子書包內有無多咗疊功課,請各位幫忙搵搵,有的話,請pm我,萬分感謝!

各位FS1R媽咪:

作者: jokoo    時間: 10-9-23 09:12     標題: 回覆 1# hin_ma 的文章

My daughter also didn't write down anything on homework log.  Just finish the Daily Log and it will be ok.
English "My Word Journal (1)" was handed in and collected by teacher.  There should be "My Word Journal (2)" in the English folder.
作者: jokoo    時間: 10-9-23 09:18

The date is the period when the quiz is.  So if the spelling quiz is from 21 to 25 Sep.  You should finish revision before 21.
My Word Journal (1) was handed in already.  There should be only My Word Journal (2) in the folder.  If (1) is still there today, maybe your kid forgot to hand in.
Cheers!

原帖由 wunmum 於 10-9-22 13:24 發表
想請教英文科

1. 按照QUIZ及家長與學生溫習部份,20日溫SCHOOL,   
    21日溫TEACHER ....但21日已派回默書簿,並且已默

跟進上述事項。

2. 第一份英文WORK  ...

作者: jokoo    時間: 10-9-23 09:21

All events were overrun so far.  @-@"

原帖由 littlefaith 於 10-9-22 11:02 發表

昨晚家長會overrun,9:45先完,所以都唔敢留太夜搵班主任 ...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-23 12:13

我地本家課冊都冇寫任何嘢, 囡囡話因為冇功課所以唔需寫; 但word journal (1)唔係24/9交咩? 我地仲係書包冇交到.

原帖由 jokoo 於 10-9-23 09:18 發表
The date is the period when the quiz is.  So if the spelling quiz is from 21 to 25 Sep.  You should finish revision before 21.
My Word Journal (1) was handed in already.  There should be only My Word  ...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-23 12:17

wunmum,
word journal (1) 既日期應該印錯左, 因為spelling quiz 1囡囡用鉛筆寫左另一個日期, 所以有同佢溫習, 但spelling quiz 2佢冇另寫日期, 所以都冇溫習, 好彩佢到識.

原帖由 wunmum 於 10-9-22 13:24 發表
想請教英文科

跟進上述事項。

2. 第一份英文WORK  ...

作者: anjogmail    時間: 10-9-23 12:19

阿女都係準備聽日先交word journal (1)喎.

原帖由 阿笨與阿占 於 23-9-2010 12:13 發表
我地本家課冊都冇寫任何嘢, 囡囡話因為冇功課所以唔需寫; 但word journal (1)唔係24/9交咩? 我地仲係書包冇交到.

作者: wunmum    時間: 10-9-23 14:56

Hi hi , 真好,可以在此找到同学,仲坐隔离添!quote]原帖由 Cinderalle 於 10-9-22 14:12 發表
Hi Wunmum

因為先幾日太忙沒時間上網, 未能即時回應你的問題. 我囡囡是坐在你仔仔隔離的. [/quote]
作者: hin_ma    時間: 10-9-23 14:58

My Word Journal (1)同(2), 仲有一份寫字母個份都無响書包, Daily Log 都無..., 手冊又無寫...,問阿仔又乜都唔知, (之前仲成個folder失踪咗幾日),總之每日返來,不是唔見筆就唔見學生證,手冊永遠唔知寫乜或乜都唔寫(就算寫了都錯漏百出)............... ,我就快支持唔住la。

請問呢個中秋假期只做daily log?今個星期英文仲有無默書?唔該各位家長幫忙

原帖由 jokoo 於 10-9-23 09:12 發表
My daughter also didn't write down anything on homework log.  Just finish the Daily Log and it will be ok.
English "My Word Journal (1)" was handed in and collected by teacher.  There should be "My Wo ...

作者: anjogmail    時間: 10-9-23 15:19

每份 "My Word Journal" & "Learn to Write" 首頁右上方有註明 "Hand in on" 即交功課日期的:

My Word Journal (1): 24 September
My Word Journal (2): 8 October
Learn to Write: 27 October

大家...努力啦~

原帖由 hin_ma 於 23-9-2010 14:58 發表
My Word Journal (1)同(2), 仲有一份寫字母個份都無响書包, Daily Log 都無..., 手冊又無寫...,問阿仔又乜都唔知, (之前仲成個folder失踪咗幾日),總之每日返來,不是唔見筆就唔見學生證,手冊永遠唔知寫乜或乜都唔寫( ...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-23 16:51

hin_ma,

明天交daily log之外, 仲要交普通話, 媒體及word journal, 應該冇默書啦.

希望幫到你啦!

原帖由 hin_ma 於 10-9-23 14:58 發表
My Word Journal (1)同(2), 仲有一份寫字母個份都無响書包, Daily Log 都無..., 手冊又無寫...,問阿仔又乜都唔知, (之前仲成個folder失踪咗幾日),總之每日返來,不是唔見筆就唔見學生證,手冊永遠唔知寫乜或乜都唔寫( ...

作者: littlefaith    時間: 10-9-23 19:30

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 15:19 發表
每份 "My Word Journal" & "Learn to Write" 首頁右上方有註明 "Hand in on" 即交功課日期的:

My Word Journal (1): 24 September
My Word Journal (2): 8 October
Learn to Write: 27 October

大家...努力啦~

...

除了Word Journal (1)之外,I 班同學明天(24/9)還要交:
1. English Spelling Quiz Correction & Sign.
2. 普通話WS002 (要在家朗讀)
3. 數WS2B
4. 媒體WS1

大家加油﹗
作者: monkeydog    時間: 10-9-24 11:15

媒體WS1 is only to be handed in next Wed.

By the way, what do we need to do for 媒體WS1?  

It seems that my son has done all the things in school....answers filled in for the 1st few questions and the newspaper with some words on it saying it is the headline, content etc.

Thanks
作者: angus_mami    時間: 10-9-24 11:48

我都問左阿仔, 佢話阿sir上堂已經教佢寫哂d答案,佢叫我睇下有無野改, 如果無星期三交番比老師就得啦.
作者: littlefaith    時間: 10-9-24 11:53

原帖由 monkeydog 於 10-9-24 11:15 發表
媒體WS1 is only to be handed in next Wed.

By the way, what do we need to do for 媒體WS1?  

It seems that my son has done all the things in school....answers filled in for the 1st few questions and t ...

咦?我女寫媒體張worksheet 24/9交,莫非佢寫錯?今晚返去check check先﹗
作者: anjogmail    時間: 10-9-24 12:12

I班的媒體功課是今天交沒錯 ^^

原帖由 littlefaith 於 24-9-2010 11:53 發表

咦?我女寫媒體張worksheet 24/9交,莫非佢寫錯?今晚返去check check先﹗

作者: monkeydog    時間: 10-9-24 13:34

I see. But what do we need to do at home for WS1?

Thanks a lot

原帖由 anjogmail 於 10-9-24 12:12 發表
I班的媒體功課是今天交沒錯 ^^

作者: hin_ma    時間: 10-9-24 15:42

唔該琪琪媽同little faith

媒體係咪剪報?但今天無媒體堂呀...而份ws上又無寫交功課日期.....我無放入書包呀...........

另外想問little faith, 數學份ws係點ga?

再次多謝各位家長熱心幫忙

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-23 16:51 發表
hin_ma,

明天交daily log之外, 仲要交普通話, 媒體及word journal, 應該冇默書啦.

希望幫到你啦!

作者: littlefaith    時間: 10-9-24 16:26

原帖由 hin_ma 於 10-9-24 15:42 發表
唔該琪琪媽同little faith

媒體係咪剪報?但今天無媒體堂呀...而份ws上又無寫交功課日期.....我無放入書包呀...........

另外想問little faith, 數學份ws係點ga?

再次多謝各位家長熱心幫忙

...

To monkeydog:
媒體份WS1工作紙有幾行嘢要寫(上媒體堂已完成),下半部分就貼上一張報章的報導,指明哪裡是「標題」、「內文」和「圖片」。

To hin_ma:
數學WS2B工作紙句含「邏輯」題,其中有一題係問賽跑時四條賽道嘅運動員分別應該响邊個位置。
作者: monkeydog    時間: 10-9-24 18:19

All done in class already....maybe different class had different progress.

Thanks

原帖由 littlefaith 於 10-9-24 16:26 發表

媒體份WS1工作紙有幾行嘢要寫(上媒體堂已完成),下半部分就貼上一張報章的報導,指明哪裡是「標題」、「內文」和「圖片」。

To hin_ma:
數學WS2B工作紙句含「邏輯」題,其中有一題係問賽跑時四條賽道嘅運動 ...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-25 00:01

各位媽咪,

你地有冇參加家長義工, 下星期開始要當值啦; 我參加左早會時段, 逢星期二及四, 希望到時見到各位.
作者: hin_ma    時間: 10-9-25 17:04

hi, littlefaith,

咁媒體功課係星期三先交?數學WS2B阿仔無攞返來喎....。

仲有家課冊上有中文功課,<日常生活>&溫故之新,溫故之新又係乜?另外仲有一張新派的中文紙(上面都有識字&識寫的字那份),要讀埋嗎?

唔好意思,太多野問,因為阿仔放咗假,未默過書...。

再次唔該各位家長

原帖由 littlefaith 於 10-9-24 16:26 發表

To hin_ma:
數學WS2B工作紙句含「邏輯」題,其中有一題係問賽跑時四條賽道嘅運動 ...

作者: monkeydog    時間: 10-9-26 10:55

You were told by circular or by phone when you need to be on duty. My son has not got any circular for that in his school bag last Friday

Thanks  

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-25 00:01 發表
各位媽咪,

你地有冇參加家長義工, 下星期開始要當值啦; 我參加左早會時段, 逢星期二及四, 希望到時見到各位.

作者: monkeydog    時間: 10-9-26 11:05

When do we need to hand in the Chinese homework? Monday?

Thanks

原帖由 hin_ma 於 10-9-25 17:04 發表

咁媒體功課係星期三先交?數學WS2B阿仔無攞返來喎....。

仲有家課冊上有中文功課,&溫故之新,溫故之新又係乜?另外仲有一張新派的中文紙(上面都有識字&識寫的字那份),要讀埋嗎?

唔好意思,太多野問, ...

作者: jokoo    時間: 10-9-26 16:22

I think 數WS2B is only for Class I and not for Class R.  I also can't find in my daughter's folders.

For all the Chinese handouts, I just ask my daughter to read to me.

仲有家課冊上有中文功課,&溫故之新,溫故之新又係乜?另外仲有一張新派的中文紙(上面都有識字&識寫的字那份),要讀埋嗎?

作者: jokoo    時間: 10-9-26 16:24

Chinese is revision and no need to hand in.
Mandarin was due last Friday but my daughter said a lot of kids still don't know the poem well.  So now hand in on Monday.

原帖由 monkeydog 於 10-9-26 11:05 發表
When do we need to hand in the Chinese homework? Monday?

Thanks

作者: hin_ma    時間: 10-9-26 19:12

真係有少少混亂, 總之明天媒體、普通話都攞返去,睇吓收唔收啦。

仲有,聯課活動,你們的孩子抽到乜?阿仔抽到武術,佢話幾攰,但幾好玩

原帖由 jokoo 於 10-9-26 16:24 發表
Chinese is revision and no need to hand in.
Mandarin was due last Friday but my daughter said a lot of kids still don't know the poem well.  So now hand in on Monday.

作者: littlefaith    時間: 10-9-26 19:27

Hi hin_ma,

抱歉,遲了覆你。
「溫故知新」即係中文默書,嚟緊係默「日常生活」裡嘅生字。
至於數學WS2B工作紙,應該有啲班未派,下星期或者會有架喇,唔使太擔心。
嗚… 嗚… 依家仲同緊個女「功課搏鬥」中,大家都加油呀﹗
作者: hin_ma    時間: 10-9-27 10:34

Hi littlefaith

唔緊要啦,唔該你成日覆我tim呀。

係呀,有d R班媽咪都話未派數學,放心哂。

想問吓中文<家>那份何時默?

功課沒完沒了,阿仔仲未做完 Learn to Write 同 word journal 2, 大家努力。

原帖由 littlefaith 於 10-9-26 19:27 發表

Hi hin_ma,

抱歉,遲了覆你。
「溫故知新」即係中文默書,嚟緊係默「日常生活」裡嘅生字。
至於數學WS2B工作紙,應該有啲班未派,下星期或者會有架喇,唔使太擔心。
嗚… 嗚… 依家仲同緊個女「功課搏鬥」中,大家都加油呀﹗:cr ...

作者: jokoo    時間: 10-9-27 11:38

<家>未見有温故知新日期,可以留意家課冊。如果你擔心,可以早D開始温習。我習慣用字咭同女温習中文字,一有新的課文就叫佢將生字寫落字咭,方便温習。
原帖由 hin_ma 於 10-9-27 10:34 發表
Hi littlefaith

唔緊要啦,唔該你成日覆我tim呀。

係呀,有d R班媽咪都話未派數學,放心哂。

想問吓中文那份何時默?

功課沒完沒了,阿仔仲未做完 Learn to Write 同 word journal 2, 大家努力。

...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-27 13:25

hin_ma,

囡囡係聯課活動入面參加左節奏樂, 中文"日常生活"我地R班係29/9溫故知新, 今日應該係默英文.

原帖由 hin_ma 於 10-9-26 19:12 發表
真係有少少混亂, 總之明天媒體、普通話都攞返去,睇吓收唔收啦。

仲有,聯課活動,你們的孩子抽到乜?阿仔抽到武術,佢話幾攰,但幾好玩

作者: jokoo    時間: 10-9-27 17:29

英文派了黃色面的phonics story book term 1,10月4日完成1&9
數學明天交家課工作紙3A
今日有兩張通告
明天上星期四D堂,唔好執錯書包
作者: hin_ma    時間: 10-9-27 22:52

唔該little failth 同jokoo,

好彩你地提我,阿仔今日攞咗一份通告咋,另一張要自已print了。

咦?阿仔手冊寫phonics story book term 1, 做第一個故仔喎,要做埋第9個咩?有無家長知呀?

明天(28/9)記住帶Let's Take a Trip.

各位,努力呀!

原帖由 jokoo 於 10-9-27 17:29 發表
英文派了黃色面的phonics story book term 1,10月4日完成1&9
數學明天交家課工作紙3A
今日有兩張通告
明天上星期四D堂,唔好執錯書包

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-27 23:05

hin_ma,

phonics stroy book要做Story 1 and Review 1.

原帖由 hin_ma 於 10-9-27 22:52 發表

好彩你地提我,阿仔今日攞咗一份通告咋,另一張要自已print了。

咦?阿仔手冊寫phonics story book term 1, 做第一個故仔喎,要做埋第9個咩?有無家長知呀?

明天(28/9)記住帶Let's Take a  ...

作者: hin_ma    時間: 10-9-28 13:20

Hi, 琪琪媽

收到,唔該哂

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-27 23:05 發表
hin_ma,

phonics stroy book要做Story 1 and Review 1.

作者: jokoo    時間: 10-9-28 14:17

Hin_ma,
Check PM.
Joe
作者: hin_ma    時間: 10-9-29 14:00

大家有無發現英文Word Journal 2的交功課日期係8 October 2010?那天是不是放假?
作者: kukukoo    時間: 10-9-29 15:09

For phonics story book, could you tell which teacher distribute it ? I never seem this till now.

原帖由 hin_ma 於 10-9-27 22:52 發表

明天(28/9)記住帶Let's Take a  ...

作者: angus_mami    時間: 10-9-29 15:17

我阿仔FS1-A係都無見過Phonic Story Book 呀!
作者: anjogmail    時間: 10-9-29 15:20

我阿女係 I 班, 都係尋日先派咋!

原帖由 angus_mami 於 29-9-2010 15:17 發表
我阿仔FS1-A係都無見過Phonic Story Book 呀!

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-29 16:02

the teacher is Miss Wong

原帖由 kukukoo 於 10-9-29 15:09 發表
For phonics story book, could you tell which teacher distribute it ? I never seem this till now.

作者: hin_ma    時間: 10-9-29 23:23

R 班派咗又收番了。

原帖由 kukukoo 於 10-9-29 15:09 發表

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-29 23:45

hin_ma,
琪琪同我講話係星期一交, 我嗰本仲係屋企; 另外, hin hin 張溫度紙琪琪攞左返黎, 我叫左佢明天交番俾hin hin.

原帖由 hin_ma 於 10-9-29 23:23 發表
R 班派咗又收番了。

作者: littlefaith    時間: 10-9-30 06:53

請問有冇家長知Penmanship係咪要交呢?本來寫27號交,但我女話英文老師一直冇收,到今日都未交﹗
作者: KMY    時間: 10-9-30 09:08

Littlefaith
這個我今晚返去再覆你

原帖由 littlefaith 於 10-9-30 06:53 發表
請問有冇家長知Penmanship係咪要交呢?本來寫27號交,但我女話英文老師一直冇收,到今日都未交﹗

作者: Jamson    時間: 10-9-30 11:48

呀仔話係10 月27日交呀!

原帖由 littlefaith 於 10-9-30 06:53 發表

作者: Jamson    時間: 10-9-30 11:48

me neither!!!

作者: littlefaith    時間: 10-10-2 07:58

原帖由 KMY 於 10-9-30 09:08 發表
Littlefaith
這個我今晚返去再覆你

老師9月30日終於收咗Penmanship喇,thanks!
作者: kukukoo    時間: 10-10-2 11:46

The book said to submit on 27/10 but my one handed already

原帖由 littlefaith 於 10-10-2 07:58 發表

老師9月30日終於收咗Penmanship喇,thanks!

作者: Jamson    時間: 10-10-2 12:12

kukukoo,

We still haven't got the said phonic book, have you?

原帖由 kukukoo 於 10-10-2 11:46 發表
The book said to submit on 27/10 but my one handed already

作者: hin_ma    時間: 10-10-2 19:51

琪琪媽

我仲以為係學校收咗tim,30號派返來時,學校蓋咗個"請量體溫"的印....,我依家明了。

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-29 23:45 發表
hin_ma,
琪琪同我講話係星期一交, 我嗰本仲係屋企; 另外, hin hin 張溫度紙琪琪攞左返黎, 我叫左佢明天交番俾hin hin.

作者: kukukoo    時間: 10-10-2 22:40

For phonics book,  未見過
For penmanship notes, 我仔話已交比ms Wong but 我見果度寫27/10交. Do u have that?

uote]原帖由 Jamson 於 10-10-2 12:12 發表
kukukoo,

We still haven't got the said phonic book, have you?

[/quote]
作者: jokoo    時間: 10-10-3 00:26

下星期spelling quiz 4,都要做晒,日日都要帶返學,幾時收都唔駛驚啦!
原帖由 hin_ma 於 10-9-29 14:00 發表
大家有無發現英文Word Journal 2的交功課日期係8 October 2010?那天是不是放假?

作者: jokoo    時間: 10-10-3 00:32

寫住27 Oct交呀,可以早D交咩?係就好嘞!我個囡寫起好耐,份嘢放喺folder就嚟變梅菜。
原帖由 littlefaith 於 10-10-2 07:58 發表

作者: hin_ma    時間: 10-10-3 20:37

大家記住星期一(10月4日)執星期五既書呀。

我想問吓大家,中文嗰本"我的閱讀存摺"有無交過呀?仲有中文嗰張A4 size蓋印仔張字,大家有無印仔呀?(阿仔一個都無呀...)
作者: anjogmail    時間: 10-10-4 09:17

阿女本中文"閱讀存摺"都從未交過, 不過就每星期都有響屋企照做; 至於中文果張"印仔紙"就有蓋過印仔, 但唔記得係因咩情況而有, 今晚問下阿女先 ^^

原帖由 hin_ma 於 3-10-2010 20:37 發表

我想問吓大家,中文嗰本"我的閱讀存摺"有無交過呀?仲有中文嗰張A4 size蓋印仔張字,大家有無印仔呀?(阿仔一個都無呀...) ...

作者: Jamson    時間: 10-10-4 09:53

My son's penmanship still in the file "帶回校"every day, maybe they can submit it earlier based on their own wish.

原帖由 kukukoo 於 10-10-2 22:40 發表
For phonics book,  未見過
For penmanship notes, 我仔話已交比ms Wong but 我見果度寫27/10交. Do u have that?

uote]原帖由 Jamson 於 10-10-2 12:12 發表 ...

作者: hin_ma    時間: 10-10-4 10:15

hi 盈媽,

咁都好d,我仲以為阿仔唔記得要交閱讀存摺tim。Thanks.

仲有呀,請問各位家長,

呢排仲有無d乜特別嘢要帶返學咋(例如:蛋殼)?早d準備好d。

原帖由 anjogmail 於 10-10-4 09:17 發表
阿女本中文"閱讀存摺"都從未交過, 不過就每星期都有響屋企照做; 至於中文果張"印仔紙"就有蓋過印仔, 但唔記得係因咩情況而有, 今晚問下阿女先 ^^

作者: KMY    時間: 10-10-4 10:19

I 班 綜藝坊要帶飲管 (3支), 應該R班都要的, 不過日期可能不同

原帖由 hin_ma 於 10-10-4 10:15 發表
hi 盈媽,

咁都好d,我仲以為阿仔唔記得要交閱讀存摺tim。Thanks.

仲有呀,請問各位家長,

呢排仲有無d乜特別嘢要帶返學咋(例如:蛋殼)?早d準備好d。

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-10-4 13:21

penmanship 囡囡話Ms Wong已經收左及睇完, 但問佢仲要唔要帶番學, 佢又話唔知, 所以仍然係folder 入面, 每日帶番學.

原帖由 hin_ma 於 10-10-4 10:15 發表
hi 盈媽,

仲有呀,請問各位家長,

作者: hin_ma    時間: 10-10-5 19:43

Hi, KMY

Thanks, R班12/10帶飲管四枝呀。

Hi, 琪琪媽

阿仔份penmanship仲未做完,所以未交過wor。

各R班家長,

請問英文 My Word Journal (3)的 Spelling Quiz 5 同Spelling Quiz 6 的日期是?

今天派了公開課通告,有公開課&公開課家長晚會,你哋會兩樣都去?還是只去一樣?(我可以去公開課,但好似無答問時間wor,所以唸吓去唔去埋晚會 ), 仲有唸吓只去FS1的課?定還是睇埋其他年級的課?心大心細 。大家點揀呀?

原帖由 阿笨與阿占 於 10-10-4 13:21 發表
penmanship 囡囡話Ms Wong已經收左及睇完, 但問佢仲要唔要帶番學, 佢又話唔知, 所以仍然係folder 入面, 每日帶番學.

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-10-5 23:19

HI hin_ma,

Spelling Quiz 5: 11/10, Spelling Quz 6: 18/10.

我只會去R班既公開課, 因為冇乜大假, 其他FS班應該會去公開課家長晚會, 其他年級嗰啲諗緊
作者: hin_ma    時間: 10-10-6 01:44

Hi, 琪琪媽

唔該哂,好彩有你哋各家長強大後盾咋,如果唔係...靠阿仔....?

我都一定去R班公開課,另外一日FS1公開課都應該去,想理解多D嘛。

原帖由 阿笨與阿占 於 10-10-5 23:19 發表
HI hin_ma,

Spelling Quiz 5: 11/10, Spelling Quz 6: 18/10.

我只會去R班既公開課, 因為冇乜大假, 其他FS班應該會去公開課家長晚會, 其他年級嗰啲諗緊

作者: jokoo    時間: 10-10-6 08:37

我的閱讀存摺 so far 無交過!  But I ask my girl to update every week.  I am afriad they may have to turn in anytime.
If Chinese homework has A grade, there will be a stamp.

原帖由 hin_ma 於 10-10-3 20:37 發表

我想問吓大家,中文嗰本"我的閱讀存摺"有無交過呀?仲有中文嗰張A4 size蓋印仔張字,大家有無印仔呀?(阿仔一個都無呀...) ...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-10-6 08:40

Morning, hin_ma

唔洗客氣, 我地大家要互相幫忙, 因為佢哋仲會錯漏百出

原帖由 hin_ma 於 10-10-6 01:44 發表
Hi, 琪琪媽

唔該哂,好彩有你哋各家長強大後盾咋,如果唔係...靠阿仔....?

我都一定去R班公開課,另外一日FS1公開課都應該去,想理解多D嘛。

作者: jokoo    時間: 10-10-6 08:41

I will go to the 2 sessions on 2 Nov.  First session is other class but the second session is R class.
Last time when the school talked about 公開課 in one of the parents event, it was mentioned there would be Q&A session after the class.

原帖由 hin_ma 於 10-10-5 19:43 發表
Hi, KMY

Thanks, R班12/10帶飲管四枝呀。

Hi, 琪琪媽

阿仔份penmanship仲未做完,所以未交過wor。

各R班家長,

請問英文 My Word Journal (3)的 Spelling Quiz 5 同Spelling Quiz 6 的日期是?

今天派了公開課通 ...

作者: jokoo    時間: 10-10-6 08:45

hin_ma,
send you 私人訊息 earlier.  got it?

原帖由 hin_ma 於 10-10-6 01:44 發表
Hi, 琪琪媽

作者: jokoo    時間: 10-10-6 08:51

有冇R班媽咪下星期二去家長茶聚?
作者: wunmum    時間: 10-10-6 10:03

上星期俾老公跟阿仔英文默書,但阿仔話昨天默書全部唔識...............仲以為阿仔玩野,亂講!

........點知一看之下,老公跟錯......溫左下一次D英文生字!
怪不知得阿仔一D都唔識,  今次一定是食蛋!
作者: jokoo    時間: 10-10-6 10:54

原帖由 wunmum 於 10-10-6 10:03 發表
上星期俾老公跟阿仔英文默書,但阿仔話昨天默書全部唔識...............仲以為阿仔玩野,亂講!

........點知一看之下,老公跟錯......溫左下一次D英文生字!
怪不知得阿仔一D都唔識,  今次一定是食蛋! ...

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-10-6 13:09

hi, jokoo

應該唔會去, 因要返工; 其實想要求學校安排家長聚會係晚上或星期六, 因為office hour一定去唔到

原帖由 jokoo 於 10-10-6 08:51 發表
有冇R班媽咪下星期二去家長茶聚?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5