教育王國

標題: 寶血會上智英文書院 家長交流區 [打印本頁]

作者: Yukyuk    時間: 10-9-8 18:28     標題: 寶血會上智英文書院 家長交流區

各位上智家長好,

今年囡囡升上F.1, 真係要請師姐家長多多指教!

另貼上"中學交流"區之版規,請大家留意!

此版目的是讓各間中學的家長組織起來
暢談自己仔女就讀學校的日常事務和交流意見
回文者亦必須尊重這點

1. 有關該學校的問題請到''
升中派位''發帖

2. 其他初中或高中時期的教育問題或意見請到''初中教育''或''高中教育''發帖

謝謝

作者: Yukyuk    時間: 10-9-9 10:02

原帖由 Yukyuk 於 10-9-8 18:28 發表
各位上智家長好,

食lunch 有乜好介绍?
作者: Johnny@Klnbay    時間: 10-9-9 10:32     標題: 回覆 2# Yukyuk 的文章

請問甚麼成績可以入到此校?
要不要有課外活動?
我女今年要揀校了,煩請告之!
作者: Yukyuk    時間: 10-9-9 13:16

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-9-9 10:32 發表
請問甚麼成績可以入到此校?
要不要有課外活動?
我女今年要揀校了,煩請告之!

Band one head.
Table tennis, basketball,越野跑••••••
自行主要看academic result.
今年有很多跨区入左。
不易入!(自行)
作者: Johnny@Klnbay    時間: 10-9-9 14:01     標題: 回覆 1# Yukyuk 的文章

Hi Yukyuk,

請收PM.

謝謝!
作者: Yukyuk    時間: 10-9-9 18:10

明天選學生會主席,不用上堂。雖然F.1女沒有投票權,囡囡表現非常興奮,因為兩個候選人GE政岡都好吸引!

尤其是關於LUNCH外賣安排!
作者: Yukyuk    時間: 10-9-10 08:54

昨天收到sport day notice, 真系好贴心ge 安排!

我现在的心情是「每天爱你多一些」!

我想大部分的上智家长同我一样感受得到!

原帖由 Yukyuk 於 10-9-8 18:28 發表
各位上智家長好,

作者: 凍奶茶    時間: 10-9-22 23:33

原帖由 Yukyuk 於 10-9-9 10:02 發表
食lunch 有乜好介绍?

Hi Yukyuk,

你好,我個女都是今年也是中一,你是否都覺得這間學校頗低調,連D家長都低調D,希望多D家長加入,大家一齊傾。

我個女話南昌街有間麵舖D牛腩麵幾好食,仲好平,學生$12一碗。
作者: Yukyuk    時間: 10-9-23 09:52

Hi 凍奶茶,

歡迎光臨!

多謝您囡囡分享, 我會叫囡囡去試下!

囡囡係Teresa House 嘅CHEERING TEAM,佢話鄰社好唔喜歡佢地,因為佢地聲量大得驚人!  (我昨天都有去,確實如此!)

今日中秋節翌日假期,希望大家能好好休息,準備迎接DAY 2嘅活動。

我好BUY學校嘅純樸風氣同埋校長和老師讓好多學姐學習做LEADER嘅機會。真係好渦心!

其實作風低調都係一種不錯的優點,看來我們HTC家長素質屬高水平!

原帖由 凍奶茶 於 10-9-22 23:33 發表

Hi Yukyuk,

你好,我個女都是今年也是中一,你是否都覺得這間學校頗低調,連D家長都低調D,希望多D家長加入,大家一齊傾。

我個女話南昌街有間麵舖D牛腩麵幾好食,仲好平,學生$12一碗。 ...

作者: lily~lily    時間: 10-9-23 18:39

我想問問你哋來自那小學,嘉靈小學是否與她有聯糸?
作者: 凍奶茶    時間: 10-9-23 18:48

原帖由 Yukyuk 於 10-9-23 09:52 發表
Hi 凍奶茶,

歡迎光臨!

多謝您囡囡分享, 我會叫囡囡去試下!

囡囡係Teresa House 嘅CHEERING TEAM,佢話鄰社好唔喜歡佢地,因為佢地聲量大得驚人!  (我昨天都有去,確實如此!)

今日中秋節翌日假期,希望大家能好好休息,準備 ...

真係有緣,我個女都係白社,我因為要返工,所以沒有去運動會,你就好啦。

我以前是住深水埗的,所以我一向都喜歡這間學校,學校低調的作風是我一向欣賞的,加上有醒目的校服,簡直是dream school。
作者: 凍奶茶    時間: 10-9-23 18:51

原帖由 lily~lily 於 10-9-23 18:39 發表

上智是沒有聯繫或直屬小學的。
作者: cy101    時間: 10-9-23 20:46

原帖由 lily~lily 於 10-9-23 18:39 發表

我都聽過人地咁講?
作者: Yukyuk    時間: 10-9-23 21:18

有緣人,

我同D家長坐左大半日,耳仔同腰骨都覺得好辛苦GAR!

我之前同囡囡選校時,做過關於上智的資料,好似某些網站之討論區, HTC嘅校服曾經被評為全港最漂亮的校服。我覺得我囡囡都好緊張件校服,所以熨校裙時會特別小心!  

明天DAY TWO,大家努力!

各個社都要加油呀!

原帖由 凍奶茶 於 10-9-23 18:48 發表

真係有緣,我個女都係白社,我因為要返工,所以沒有去運動會,你就好啦。

我以前是住深水埗的,所以我一向都喜歡這間學校,學校低調的作風是我一向欣賞的,加上有醒目的校服,簡直是dream school。 ...

作者: 凍奶茶    時間: 10-9-25 22:17

很高興,白社攞冠軍,不枉啦啦隊打氣咁大聲。
作者: Yukyuk    時間: 10-9-25 22:28

係呀。  白社今年D師姐好勁!

臨走時,囡囡想同師姐合照,可惜佢地太感動(想喊),唔好意思影人地啦。

DAY ONE 係白社大聲D,但係DAY TWO 紅社齊D大聲D。

在頒獎時,校長真係好醒目,明知烈日當空就快快手手頒獎給獲獎學生,免得她們晒親。

總之,皆大歡喜!  

P.S. 記住幫囡囡護膚呀!

原帖由 凍奶茶 於 10-9-25 22:17 發表
很高興,白社攞冠軍,不枉啦啦隊打氣咁大聲。

作者: 凍奶茶    時間: 10-9-26 21:59

聽講去年運動會白社包尾,今年白社很齊心、很努力,所以有好成績,難怪D師姐感動到喊。

護膚真係最重要,運動會前我已賣定防曬俾個女,唔做防曬,好容易曬到出雀班,咁就唔靚。
作者: Yukyuk    時間: 10-9-27 15:56

又是添置冬季校服时候了!

唔知件jacket褛用是否一定用到?

作者: Yukyuk    時間: 10-10-9 15:03

Dear all,

Kam Lun Tailors have stocks now!  No need to wait 15 October 2010.

原帖由 Yukyuk 於 10-9-27 15:56 發表
又是添置冬季校服时候了!

唔知件jacket褛用是否一定用到?

作者: 凍奶茶    時間: 10-10-9 21:43

原帖由 Yukyuk 於 10-10-9 15:03 發表
Dear all,

Kam Lun Tailors have stocks now!  No need to wait 15 October 2010.

咁你有無買件jacket 褸?
唔買又驚凍,買咗又驚D小姐唔着!
作者: 凍奶茶    時間: 10-10-9 21:47

YUKYUK:
你囡囡參加了甚麼課外活動或音樂班,我個女就參加了小提琴班。
作者: Yukyuk    時間: 10-10-9 22:56

我未去kam lun 呀,因为今日比较忙。(计划星期二去)

其实我想知道是否一定要穿学校jacket,因为囡囡喜欢穿羽绒jacket多些。

提示:kam lun tailors (sunday off)

原帖由 凍奶茶 於 10-10-9 21:43 發表

咁你有無買件jacket 褸?
唔買又驚凍,買咗又驚D小姐唔着!

作者: Yukyuk    時間: 10-10-9 23:06

她參加了长笛班,另外參加了english corner 同  天主教同学会。

原帖由 凍奶茶 於 10-10-9 21:47 發表
YUKYUK:
你囡囡參加了甚麼課外活動或音樂班,我個女就參加了小提琴班。

作者: Yukyuk    時間: 10-10-12 16:52

Dear all,

今日放学去左kam lun tailors, 大小姐话件jacket  够简单,好喜欢,一定会穿!结果成套衫裙x 2+jacket + 4对long socks. Hkd1000有找!

Yukyuk

原帖由 Yukyuk 於 10-10-9 22:56 發表
我未去kam lun 呀,因为今日比较忙。(计划星期二去)

其实我想知道是否一定要穿学校jacket,因为囡囡喜欢穿羽绒jacket多些。

提示:kam lun tailors (sunday off)

...

作者: 凍奶茶    時間: 10-10-13 21:59

Yukyuk:

真係有緣,我都係昨天和囡囡去金綸買校服,我地買咗2件恤衫、1件裙、3對襪、1件v領長袖冷衫、2件長袖白色底衫,當然唔少得件jacket, 買的東西比你多,但銀碼比你少,900蚊有找。

我地去到金綸時,一入門口就見到有個上智女同學(戴眼鏡和扎馬尾)在收銀處,唔知係你地呢?
作者: Yukyuk    時間: 10-10-13 23:07

Jacket  x 1 - $215
Navy shirt (vest) x 2 - $148
25% wool dress x 2 - $400
Long socks x 4 - $120
Long sleeves underwear x 1 -$20
10 pcs - Grand total 903

真系好有缘呀!囡囡都撞见同班同学仔, 唔知她们是否同班呢?

原帖由 凍奶茶 於 10-10-13 21:59 發表
Yukyuk:

真係有緣,我都係昨天和囡囡去金綸買校服,我地買咗2件恤衫、1件裙、3對襪、1件v領長袖冷衫、2件長袖白色底衫,當然唔少得件jacket, 買的東西比你多,但銀碼比你少,900蚊有找。

我地去到金綸時,一入門口就見到有個上 ...

作者: 凍奶茶    時間: 10-10-14 22:23

今年學校會攪2場"中一入學申請講座",如果有小六同學及家長對「上智」有興趣,快D報名參加,去年就沒有這類講座,今年D家長及同學仔就好啦!

中一新生入學申請講座,詳情如下:

日期

20101120日(星期六)

時間

第一節
500 座位
2:00 p.m. – 3:00 p.m.

第二節
500 座位
3:30 p.m. – 4:30 p.m.

兩節的內容相同

會場

寶血會上智英文書院,劉玫瑰修女紀念禮堂

地址

九龍石硤尾偉智街三號

(港鐵石硤尾站C出口)

有意參加是次講座的小六學生家長,必須先行在網上登記以便預留座位。家長可於20101020日上午10時至20101112日上午10時期間,登入上智書院網址www.htc.edu.hk登記;於上述期間,家長若未能上網,亦可致電校務處(電話:2779 3220),登記預留座位。
每場講座安排500席座位。先到先得。
作者: Yanamami    時間: 10-10-15 10:41

好多謝你呀凍奶茶.  唔知要乜成績先入到上智呢?  唔知跨區有幾多個位放出?

原帖由 凍奶茶 於 10-10-14 22:23 發表
今年學校會攪2場"中一入學申請講座",如果有小六同學及家長對「上智」有興趣,快D報名參加,去年就沒有這類講座,今年D家長及同學仔就好啦!

日期2010年11月20日(星期六)時間第一節
500 座 ...

作者: littleyan10    時間: 10-10-18 10:02

我想問是否所有同學有得面試,還是要全級頭幾名呢?妳們的女兒是否有特異功能.
作者: philipwife    時間: 10-10-19 21:57

原帖由 凍奶茶 於 10-10-14 22:23 發表

日期2010年11月20日(星期六)時間第一節
500 座 ...

Thanks for your information.:
作者: 凍奶茶    時間: 10-10-20 17:36

原帖由 Yanamami 於 10-10-15 10:41 發表
好多謝你呀凍奶茶.  唔知要乜成績先入到上智呢?  唔知跨區有幾多個位放出?

我個女是油尖旺區的,去年跨區好似有12個位。
當然要band 1學生才有機會派到位啦,如果自行,上智是一間較着重成績的學校,我覺得不需要特異功能,但如果個學生成績好,面試表現又好,重有特異功能,咁當然好大機會收啦?

去年面試只是與老師對話(最初是用中文,往後的問題都是用英文回答),所以我認為面試表現很重要。
作者: 凍奶茶    時間: 10-10-20 17:44

原帖由 littleyan10 於 10-10-18 10:02 發表
我想問是否所有同學有得面試,還是要全級頭幾名呢?妳們的女兒是否有特異功能.

去年是所有申請自行的學生都有機會面試,今年未知,大家可以留意校網。

我個女無特異功能,我記得去年自行入表申請時,上智只收5張閣下認為有代表性的cert,多一張都會要你拿走。
作者: Yanamami    時間: 10-10-20 17:56

Thanks 凍奶茶. Pls check PM.

原帖由 凍奶茶 於 10-10-20 17:36 發表

我個女是油尖旺區的,去年跨區好似有12個位。
當然要band 1學生才有機會派到位啦,如果自行,上智是一間較着重成績的學校,我覺得不需要特異功能,但如果個學生成績好,面試表現又好,重有特異功能,咁當然好大機會收啦?

去年面試 ...

作者: 凍奶茶    時間: 10-10-28 11:19

原帖由 Yanamami 於 10-10-20 17:56 發表
Thanks 凍奶茶. Pls check PM.

Yanamami, please check PM
作者: Yukyuk    時間: 10-11-6 09:05

終於換了電腦。以後囡囡做網上練習可以順暢好多了!

接著有IS & 中史 test,感覺上囡囡功課少了很多!不知道大家有沒有同感?

班制旅行快到,我提醒囡囡如果沒有必要,就不要bbq,因為唔環保!  野餐好d!
作者: cameo    時間: 10-11-23 00:59

真係好羨慕,,,好想明年喺度同你地一齊傾學校生活

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實車程係一個問題,,,但並非我考慮轉目標為上智的主要原因,,,,

當初聽聞人地話上智好,我無太上心,因為自行選校一定無我女女份(成績未夠突出),轉校網又似乎太大犠牲,我喺乙一填所屬中學就煩少d,,,,,

但sat去完上智個簡介會,,,,鍾意到極!學生乖(其他band 1亦有唔少呢類書卷型),校風純樸(某d band 2亦有),但簡單聽校長講解,真係覺得佢地d學生叻同乖,唔係本身喺F.1度收番嚟,而係佢地有方法令佢地學業+品行都keep得到!!要做到學生品學兼優,呢點唔係間間band 1英中做得到!!我更欣賞校長喺呢方面可以咁重視!!!

我因為校長一番話,諗緊係咪為一間中學而轉校網(身邊無一個人支持呀),因為同區我無其他心儀學校嘞.....

身邊重不少流言,一個家長話上智有兩間聯繫小學,只靠自行個機會(咁係我無機會??),一個叫我做好個靚靚portfolio,不過我反問佢有冇做(佢個女讀緊),佢話當時只撕走幾頁,但叫我都一定要做,,,,,唉,我諗到頭都爆!!!!

你地介意分享吓經驗嗎????thanks
作者: BBTWIN    時間: 10-11-23 11:56

Yukyuk,
我的小朋友有幸被德小取錄, 明年將升讀小一. 但我的小朋友現就讀的幼稚園是以開心學習為本, 所以就算到現在K3,也沒有什麼功課. 我知你曾是德小的家長, 亦都對德小評價很高, 所以我對這所學校在學術及德育方面很有信心. 但另一方面我所擔心的是小朋友會否在學術方面追得很辛苦, 因為這幾年的"愉快學習"生活巳令小朋友變得有點懶散, 學校學到的都很有限(當然我有給小朋友報其他語文興趣班), 所以就算給她們入到德小, 我怕她們適應不來, 此點我是十分concern. 另外, 我在某家長資料得知德小英文會教高一級, 數學也會教快半年等等. 但她說學校會設計一套課程, 只要家長幫小朋友跟足就不是太大問題. 我想知這是否屬實?? 我小朋友是一對孖女, 我怕我會跟得很吃了, 特別頭一年. 所以想請你給我一點指引. 謝謝幫忙!!!
作者: Yukyuk    時間: 10-11-23 16:37

BBTWIN,
CHECK PM.
此處是上智家長地盤,下次都PM俾我好D!  唔該哂!
YUKYUK
作者: 凍奶茶    時間: 10-11-23 17:18

原帖由 cameo 於 10-11-23 00:59 發表
真係好羨慕,,,好想明年喺度同你地一齊傾學校生活

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實車程係一個問題,,,但並非我考慮轉目標為上智的主要原因,,,,

當初 ...

cameo:
看得出你真係好鍾意上智,portfolio的問題在「升中派位」答了你,真的不用花時間做portfolio,倒不如想想挑選那 5 張cert更實際。如果留在九龍城區有更多心儀選擇,倒不如留在九龍城區,因為SSP bnad one 中學較少,女校亦只有上智及聖母玫瑰,我囡囡本身是油尖旺區的,去年我除了自行第一位選上智,亦只有在統一甲部選上智,曾考慮過由油尖旺區轉到SSP區,但最後都放棄了,因為油尖旺區的band one 中學較多,而且band one 位足夠分派該區全部band one 學生,所以要理智點。
作者: 凍奶茶    時間: 10-11-23 17:23

原帖由 Yukyuk 於 10-11-6 09:05 發表
終於換了電腦。以後囡囡做網上練習可以順暢好多了!

接著有IS & 中史 test,感覺上囡囡功課少了很多!不知道大家有沒有同感?

班制旅行快到,我提醒囡囡如果沒有必要,就不要bbq,因為唔環保!  野餐好d! ...

Yukyuk:
我同意學校功課真的不多,最近有很多quiz及test,重有2個星期就考試,我個女仲未開始温書。
聽我個女話,好似12月可以去北京,你有沒有聽過?
作者: Yukyuk    時間: 10-11-23 18:34

凍奶茶,
剛剛問左囡囡,佢話睇過D INFO 沒有什麼特別新的地方(其實我們2008年去過北京,拍左好多VIDEO,印象猶新!),所以不暫時不考慮了!
不過,知道暑假期間HTC會有去英國學遊,佢已經話有興趣!  HOW ABOUT YOU? (不知道英國安檢如何?)

上次去清水灣OUTING, 佢同學仔將OUTING相片剪輯成MV,非常有趣!  唔知有冇傳到你囡囡果班呢!

原帖由 凍奶茶 於 10-11-23 17:23 發表

Yukyuk:
我同意學校功課真的不多,最近有很多quiz及test,重有2個星期就考試,我個女仲未開始温書。
聽我個女話,好似12月可以去北京,你有沒有聽過? ...

作者: BBTWIN    時間: 10-11-23 19:57

原帖由 Yukyuk 於 10-11-23 16:37 發表
BBTWIN,
CHECK PM.
此處是上智家長地盤,下次都PM俾我好D!  唔該哂!
YUKYUK

好的, 十分感謝!!!!
作者: BBTWIN    時間: 10-11-23 20:28

Yukyuk,
Please check pm, thanks.
作者: cameo    時間: 10-11-24 00:17

原帖由 凍奶茶 於 10-11-23 17:18 發表

cameo:
看得出你真係好鍾意上智,portfolio的問題在「升中派位」答了你,真的不用花時間做portfolio,倒不如想想挑選那 5 張cert更實際。如果留在九龍城區有更多心儀選擇,倒不如留在九龍城區,因為SSP bnad one 中學較少,女校 ...

thanks凍奶茶...
其實我想個女讀女校,而九龍城網內的band 1女校全部都有直屬小學,包括我女讀緊呢間都一樣!!
所以我留在九龍城,一心就只有努力考好個分,安心入直屬中學!但第二志願都無女校可選了,,,,,
兩個區都好難揀....
那5張證書我都無特別出色的,呢個本身亦係我自己意願,我本身由細無迫個女學野o架,我唔接受喺學業上放鬆佢,但喺課外活動就完全跟佢意願,呢方面唔叻我真係唔在乎的,最緊要佢課外活動係for佢輕鬆吓,所以游水學齊4式就停,其他都係書法,柔道,,,,無特別拎d咩大獎囉,,,,要拎出5張其實有,但我唔肯定人地咩證書先叫見得人就真,,,,,有d人講到某d中學拎個區亞軍都唔夠叻啊
作者: Yukyuk    時間: 10-11-25 09:42

Hi cameo,

Please check PM.

版主話要係同一所中學才可留言,您可以PM俾我們問/在升中派位留言都可以。

YUKYUK

當初 ... [/quote]
作者: cameo    時間: 10-11-25 15:11

原帖由 Yukyuk 於 10-11-25 09:42 發表
Hi cameo,

Please check PM.

版主話要係同一所中學才可留言,您可以PM俾我們問/在升中派位留言都可以。

YUKYUK

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實 ...

ok~ thanks !!
作者: Yukyuk    時間: 10-11-25 20:27

Check pm!

原帖由 cameo 於 10-11-25 15:11 發表

ok~ thanks !!

作者: 凍奶茶    時間: 10-11-27 11:36

原帖由 Yukyuk 於 10-11-23 18:34 發表
凍奶茶,
剛剛問左囡囡,佢話睇過D INFO 沒有什麼特別新的地方(其實我們2008年去過北京,拍左好多VIDEO,印象猶新!),所以不暫時不考慮了!
不過,知道暑假期間HTC會有去英國學遊,佢已經話有興趣!  HOW ABOUT YOU? (不知道英國安 ...

我知道去年暑假有英國遊學團,但不知費用多少?我參考過另一中學去21天費用共$32,000,加上為她置衣服雜物等,起碼要準備$35,000以上,似乎要用好多$$$$,可能1、2月已經要報名了。
作者: Yukyuk    時間: 10-11-27 12:40

係呀!  校長在中一家長簡介會預告了新年會派通告。

淨係中一先有得玩!  

原帖由 凍奶茶 於 10-11-27 11:36 發表

我知道去年暑假有英國遊學團,但不知費用多少?我參考過另一中學去21天費用共$32,000,加上為她置衣服雜物等,起碼要準備$35,000以上,似乎要用好多$$$$,可能1、2月已經要報名了。 ...

作者: Yukyuk    時間: 10-12-31 22:45

Dear all,

除夕日,祝大家新年進步、身體健康!
世界和平!

F.7 學姐高考成功!

上智45周年GOOD SHOW!

REGARDS,

YUKYUK
作者: 凍奶茶    時間: 11-1-3 11:32

今日派考試卷,希望每位同學都有好成績啦。
作者: Yukyuk    時間: 11-1-6 09:25     標題: 回復 1# 凍奶茶 的帖子

最近,囡囡(男)班主任被F7學姐借用作數學代課老師,換來了一位聽說較為年長的男老師,囡囡及其同學都覺得非常新鮮。

該老師昨日為了方便認得各位女同學,特別為她們影相,接下來有同學叫一位比較玩得之人報以一個"蒙羅麗莎的微笑"作回應,弄得各同學哄堂大笑!

還有,昨日有宣佈她們的班得到ENGLISH BUILDER 全校第一,初時只得半班懂得拍手,因為有半班同學沒有留意,哪些同學後知後覺的表現,又弄得大家大笑5分鐘才懂得冷靜!

我很高興她們能在短期內能融洽相處!

作者: BBTWIN    時間: 11-1-11 16:58

Yukyuk,

please check pm, tks a lot!
作者: Yukyuk    時間: 11-1-14 19:25

凍奶茶,

今日出了通告了!  有SEMINAR聽!

原帖由 凍奶茶 於 10-11-27 11:36 發表

我知道去年暑假有英國遊學團,但不知費用多少?我參考過另一中學去21天費用共$32,000,加上為她置衣服雜物等,起碼要準備$35,000以上,似乎要用好多$$$$,可能1、2月已經要報名了。 ...

作者: BBTWIN    時間: 11-2-9 15:44

Yukyuk,

Please check pm, thanks!
作者: BBTWIN    時間: 11-2-11 16:40

Yukyuk,

Please check pm, tks.
作者: BBTWIN    時間: 11-2-14 20:55

Dear Yukyuk,

作者: Yukyuk    時間: 11-2-17 18:42

Dear all,

又有PTA OUTING,真係好想去呀!  但不能去,因為要搬家!

您地玩得開心D啦!

YUKYUK
作者: carrai    時間: 11-2-22 11:00

凍奶茶 and Yukyuk,

我囡囡今年是在德雅讀小五,看到我心儀的學校既post,所以入來看看。多謝你們分享,我可以了解多些我囡是否合適這間學校。
作者: littleyan10    時間: 11-2-25 12:26

各位家長,我想問面試當日需要帶証書或其他東西嗎?
作者: 凍奶茶    時間: 11-2-25 21:35

原帖由 Yukyuk 於 11-1-14 19:25 發表
凍奶茶,

今日出了通告了!  有SEMINAR聽!

Yukyuk:

最近好忙,已有一段時間無上BK了。
我們不打算今年暑假讓女兒去英國遊學團,或者過一兩年啦。你的女兒會參加嗎?
作者: 凍奶茶    時間: 11-2-25 21:38

原帖由 littleyan10 於 11-2-25 12:26 發表
各位家長,我想問面試當日需要帶証書或其他東西嗎?

littleyan10:
去年面試時沒有查看過任何証書,但有核對身份証明文件如手冊、面試通知書、身份証等。

請問幾時面試?
作者: Yukyuk    時間: 11-2-25 22:54

HI 凍奶茶,

今年暑假有可能全家去英國/澳洲玩,所以今年不去遊學了!

另外,HTC 45周年聚餐您們去嗎?  囡囡話覺得價錢很便宜,但又想我陪佢去咁話!

今天囡囡在公開場合見到曾特首,用部手機拍左好多VIDEO,好開心咁!  

原帖由 凍奶茶 於 11-2-25 21:35 發表

Yukyuk:

我們不打算今年暑假讓女兒去英國遊學團,或者過一兩年啦。你的女兒會參加嗎?

作者: Yukyuk    時間: 11-2-26 06:21

Dear Carrai,

I remember you.

I hope this forum will not make you feel bored.

Best regards,

Yuk yuk

原帖由 carrai 於 11-2-22 11:00 發表
凍奶茶 and Yukyuk,

我囡囡今年是在德雅讀小五,看到我心儀的學校既post,所以入來看看。多謝你們分享,我可以了解多些我囡是否合適這間學校。

作者: Yanamami    時間: 11-2-26 08:27

5th March.

原帖由 凍奶茶 於 11-2-25 21:35 發表

Yukyuk:

作者: littleyan10    時間: 11-2-28 09:21

凍奶茶,
         感激妳的回覆.謝謝.
作者: 凍奶茶    時間: 11-2-28 14:13

原帖由 Yukyuk 於 11-2-25 22:54 發表
HI 凍奶茶,

今年暑假有可能全家去英國/澳洲玩,所以今年不去遊學了!

另外,HTC 45周年聚餐您們去嗎?  囡囡話覺得價錢很便宜,但又想我陪佢去咁話!

...

我個囡對聚餐的興趣不大,但對參予學校開放日的musical 興趣就非常大。
作者: carrai    時間: 11-3-2 10:17

原帖由 Yukyuk 於 11-2-26 06:21 發表
Dear Carrai,

I remember you.

I hope this forum will not make you feel bored.

Best regards,

Yuk yuk

你記得我呀!真的記得我呀!我以為我這麼少出post的媽咪很少人記得ops:" />

我記得初初我囡讀德雅時,你幫我了解學校不少,估不到現在還遇到你 ,真希望中學小女還可以做你女女的師妹 ,不過看來比較困難,亞囡要加緊努力d。

講開德雅,你知唔知wong sir退休返加拿大了,我囡很掛念他 ,(因我囡囡比較naughty 又好動,wong sir真是由一年班講道理講到四年班,真係教囡咁教。)

你和凍奶茶在這裡的意見很正面,令我很了解學校怎樣為她們的學生出每一分力,真是多謝你們無私地為一些想打算選這校給囡囡的家長解答問題。

其實我都唔知要問什麼問題。現在重緊要是keep住囡囡成績,不過我囡囡心態還是求學不是求分數,老師都時常問我囡點搞,d平時分好大上大落,影響分數,我都叫佢做好些張入場卷。

作者: BBTWIN    時間: 11-3-12 23:10

不好意思, 請check PM.
作者: BBTWIN    時間: 11-3-19 11:45

作者: 凍奶茶    時間: 11-4-1 15:59

4月2、3日是五年一度的開放日,有學生們的表演節目,大家記得去支持下。
作者: Yukyuk    時間: 11-4-2 22:58

係LAW!  五年一度,我們一家四口都好支持GAR!

昨日正午,我和家人參加了由F.4生負責的學生導賞團,而整個過程亦感覺舒服,非常愉快,非常欣賞全體師生的努力!

細囡很喜歡中國舞表演團隊的舞姿優美,活潑可愛!

大囡則特別喜歡表演爵士舞同學的強勁的舞步,及那份忘我的演出!

而我彷彿早就被校長落了迷藥一樣,對"壓軸原創英文音樂劇"情有獨中,在開演第一幕,我已經被該劇內容感動落淚,的確感人!  (好在有多包TISSUE在身)  

GOOD SHOW!  BRAVO!

原帖由 凍奶茶 於 11-4-1 15:59 發表
4月2、3日是五年一度的開放日,有學生們的表演節目,大家記得去支持下。

作者: littleyan10    時間: 11-4-27 17:09

各位媽咪:
     請問記唔記得中一適應班幾多日, 另外仲有咩日子要回校。唔該哂!!!
作者: smalle    時間: 11-5-12 15:53

haha, 係低調到冇咩人識, 成日比人以為聖三一,
我係舊生, 唔知囡囡入讀機會唔會大D, 當然都要睇成績啦...
不過自己當年就唔太喜歡學校, 可能以前係sister做校長, 古板D啦~~
原帖由 凍奶茶 於 10-9-23 18:48 發表

我以前是住深水埗的,所以我一向都喜歡這間學校,學校低調的作風是我一向欣賞的,加上有醒目的校服,簡直是dream school。 ...

作者: Yukyuk    時間: 11-5-14 00:19

Hi 奶茶,

今日下午2:30pm 有seminar.

Plan 左即使有狂风大雨都会去。

原帖由 凍奶茶 於 11-4-1 15:59 發表

作者: 凍奶茶    時間: 11-5-18 22:32

原帖由 littleyan10 於 11-4-27 17:09 發表
各位媽咪:
     請問記唔記得中一適應班幾多日, 另外仲有咩日子要回校。唔該哂!!!

唔好意思,最近好忙無上bk。
升中一會有個summer course,好似2-3個星期,千多元,如果上足8成堂(好似),學費有部份refund。

這個summer course全英語上堂,讓學生適應在校內用英語,而且可以認識新朋友。
作者: 凍奶茶    時間: 11-5-18 22:41

原帖由 Yukyuk 於 11-5-14 00:19 發表
Hi 奶茶,

今日下午2:30pm 有seminar.

Plan 左即使有狂风大雨都会去。

yukyuk:

我個日都有去,對新高中及升學問題有了更多認識,好彩我哋個女舊年升中一,可以避過中一減班後對英中學位更加渴求,要入上智就更難,加上仲有幾年才中六,讓學校可以更純熟掌握新高中制度。
幾次聽校長講及新高中,我覺得學校已做好準備,胸有成竹的,很有信心,我哋可以放心把個女交給學校了。
作者: Yukyuk    時間: 11-5-18 22:52

您d记忆去了哪里?

上年bridging course 是10天,先付hkd450大元,跟住来一个surprise, 就是全费refund.  Mrs. Or 真是懂得哄人开心的。

原帖由 凍奶茶 於 11-5-18 22:32 發表

唔好意思,最近好忙無上bk。
升中一會有個summer course,好似2-3個星期,千多元,如果上足8成堂(好似),學費有部份refund。

這個summer course全英語上堂,讓學生適應在校內用英語,而且可以認識新朋友。 ...

作者: Yukyuk    時間: 11-5-18 23:04

非常同意!

原帖由 凍奶茶 於 11-5-18 22:41 發表

yukyuk:

我個日都有去,對新高中及升學問題有了更多認識,好彩我哋個女舊年升中一,可以避過中一減班後對英中學位更加渴求,要入上智就更難,加上仲有幾年才中六,讓學校可以更純熟掌握新高中制度。
幾次聽校長講及新高中,我覺 ...

作者: smalle    時間: 11-5-20 12:45

凍奶茶,
請問減班即係得番4班中一??
作者: Yukyuk    時間: 11-5-20 13:41

我代佢答。

上智係冇減班的!

原帖由 smalle 於 11-5-20 12:45 發表
凍奶茶,
請問減班即係得番4班中一??

作者: Yanamami    時間: 11-5-20 13:56

太太太高興了.

原帖由 Yukyuk 於 11-5-20 13:41 發表
我代佢答。

上智係冇減班的!

作者: littleyan10    時間: 11-5-20 14:39

唔該哂凍奶茶& Yukyuk.
作者: BBTWIN    時間: 11-6-6 18:12

Yukyuk,

作者: BBTWIN    時間: 11-6-7 11:57

Yukyuk,

Please check pm again, tks.
作者: BBTWIN    時間: 11-6-7 14:41

Yukyuk,

Please check pm again, tks a lot!
作者: BBTWIN    時間: 11-6-8 11:56

作者: janicech    時間: 11-6-16 21:09

初黎報到, 唔係搵德雅小學資料, 都唔知HTC有交流區添, 我囡囡今年F.2 .
作者: Yukyuk    時間: 11-6-16 21:35

WELCOME!

您是第一個學姐媽媽。

您囡囡明天考GEOGA,我囡囡考IS。希望5D考完去睇MOVIE 同食BUFFET!

CHEERS,

YUKYUK

原帖由 janicech 於 11-6-16 21:09 發表
初黎報到, 唔係搵德雅小學資料, 都唔知HTC有交流區添, 我囡囡今年F.2 .

作者: janicech    時間: 11-6-16 22:26

我地都約好星期一去shopping, 希望佢地個個都考試順利啦!
原帖由 Yukyuk 於 11-6-16 21:35 發表
WELCOME!

您是第一個學姐媽媽。

您囡囡明天考GEOGA,我囡囡考IS。希望5D考完去睇MOVIE 同食BUFFET!

CHEERS,

YUKYUK

作者: Yukyuk    時間: 11-6-17 20:06     標題: 回復 1# janicech 的帖子

Janicech,

囡囡話D中三學姐D對話好搞笑!

"考完試後,我地要返去同"周公"拍拖"

P.S. 我地已經睇左"X MEN FIRST CLASS", 好好睇!  

CHEERS,

YUKYUK
作者: janicech    時間: 11-6-17 21:22

我家大小姐真係返黎食完飯即同周公拍拖, 瞓咗兩個鐘又溫過, 姐姐問點解香港學生咁辛苦, 我答佢香港嘅父母仲辛苦, 真無奈, 你囡囡起HTC讀得開5開心呀?

等個女考完試,問佢睇5睇先 ,

原帖由 Yukyuk 於 11-6-17 20:06 發表
Janicech,

囡囡話D中三學姐D對話好搞笑!

"考完試後,我地要返去同"周公"拍拖"

P.S. 我地已經睇左"X MEN FIRST CLASS", 好好睇!  

CHEERS,

YUKYUK

作者: Yukyuk    時間: 11-6-17 22:34

係WOR!  您囡囡中二,星期一係考中史,中史多野要記,係緊張DD!  我囡囡星期一係考CIT (電腦),只是半小時,所以比較輕鬆DD!

我覺得囡囡似係文科人,她說考中史的時候,見到條題目答題部份有好多線,佢話好想填滿佢咁話!  (好似有D變態!  佢仲話有D同學同佢想法一樣TIM!好開心WOR!)

開心!

第一年中學生涯,從未如此興奮過,因為功課少過小學。(但佢又話都幾懷念小學D同學及老師)

不過,佢地D同學都有開FACEBOOK 交流下!
閱讀風氣非常好!
老師勁NICE!

係我唔習慣佢咁少功課傘,應該升上中二會好DD!
HTC老師出卷都好厲害,唔知您覺唔覺?

原帖由 janicech 於 11-6-17 21:22 發表
我家大小姐真係返黎食完飯即同周公拍拖, 瞓咗兩個鐘又溫過, 姐姐問點解香港學生咁辛苦, 我答佢香港嘅父母仲辛苦, 真無奈, 你囡囡起HTC讀得開5開心呀?

等個女考完試,問佢睇5睇先 ,

...

作者: janicech    時間: 11-6-18 06:56

大女入咗HTC之後, 的確冇小學咁忙, 但我又5覺得功課少, 我兩年黎都成日見佢做好多maths, 至於試卷, 我就冇留意深5深la, 有時呀女話易, 有時又話深,  我見佢都考得好好,又自動波,  所以都冇咩理佢, 加上我又要返工, 所以平日嘅時間都係花起個細到,
又好奇, HTC舉辦嘅家長日, 家長會等, 我次次都要開工, 仲要係我不能請假走開果隻, daddy 出席完, 又冇耐性講俾我聽, 真激氣
作者: Yukyuk    時間: 11-6-18 09:21

多謝分享!  您囡囡好叻WOR!

我囡囡話, 雖然家課少,但堂課是不少的。(尤其是MATHS 堂 )

上年家教會旅行我地去唔到外,運動會、家長會 、家長日、開放日都有參與,可能我們小心眼,都覺得校長和老師對學生的關顧好好。

原帖由 janicech 於 11-6-18 06:56 發表
大女入咗HTC之後, 的確冇小學咁忙, 但我又5覺得功課少, 我兩年黎都成日見佢做好多maths, 至於試卷, 我就冇留意深5深la, 有時呀女話易, 有時又話深,  我見佢都考得好好,又自動波,  所以都冇咩理佢, 加上我又要返工,  ...

作者: janicech    時間: 11-6-18 10:37

我中學都係讀天主教女校, 我以前都係要做好多maths, 5知係5係學校驚女仔數5夠叻, 所以起maths到多加操練, hahaha
作者: Yukyuk    時間: 11-6-20 19:01     標題: 回復 1# janicech 的帖子

Janicech,

我估學校想培育多些理科人才,數學唔惦,真係唔讀理科LA!

另外,剛剛同囡囡睇左GREEN LANTERN 3D, 都好好睇。  我們入左嘉禾VIP, (HK$138 有五張TICKET送 + 每次買ADULT TICKET 都減HK$10)  好OK!

CHEERS,

YUKYUK
作者: janicech    時間: 11-6-20 19:52

真係好抵喎, 話俾老公聽先, 我好少睇戲, 通常都係Daddy同個大去睇, 我就要揍住個細, 兩個相差十年, 好難有相同嘅活動, 除咗食, hahaha
作者: Yukyuk    時間: 11-6-20 21:27     標題: 回復 1# janicech 的帖子

Dear janicech,

http://www.goldenharvest.com/boo ... benefit&lang=tc

Cheers,

yukyuk
作者: cameo    時間: 11-6-21 23:03

真係好想5/7之後可以喺度同你地chat埋一份

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5