教育王國

標題: 名校幼稚園點樣幫到入小學?? [打印本頁]

作者: landlandhuimama    時間: 10-9-8 00:12     標題: 名校幼稚園點樣幫到入小學??

真係好想知道...
考小學, 第一輪係計分..第二輪係地區搞珠...第三輪都無咩位啦.... 咁點解d名校幼稚園可以話自己考入名校機會大d呢????

係唔係只限直資同私立學校呢???
作者: kerkermui    時間: 10-9-8 06:59

邊間名KG自己講"考入名校機會大d"?
係咪家長自己講咋?
以現時玩法..係第三輪有d用
當然仲有考私小/DSS啦
作者: elmolly    時間: 10-9-8 09:42

有幸第一, 二輪入到"名校", 名幼稚園既課程(九龍塘果堆黎講)通常可以比較ready小朋友去應付小學既課程.
作者: hkspiderman    時間: 10-9-8 10:44

就係第三輪都無咩位, 果d所謂名校生都搶到.
作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-8 11:50

你都好心水清
你講得岩, 事實上, 入到名官津校, 你又點知個學生係咩背景? 或者佢拎住25分, 父母識校董, 唔識字都直入呢?
你講既"d名校幼稚園可以話自己考入名校機會大d"只有幾種可能:
1. 學生憑實力考入名牌私校/直資(當然當中亦有可能父母一早做晒功夫)
2. 學校教得好, 小學聽到個校名都有信心, 學生憑實力叩門入官津
3. 學校校長夠江湖地位可以幫學生"馬"到D名校位
4. 學校本身同D名小學有連繫(直升呀之類)

原帖由 landlandhuimama 於 10-9-8 12:12 AM 發表
真係好想知道...
考小學, 第一輪係計分..第二輪係地區搞珠...第三輪都無咩位啦.... 咁點解d名校幼稚園可以話自己考入名校機會大d呢????

係唔係只限直資同私立學校呢??? ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5