教育王國

標題: Class ID [打印本頁]

作者: JT2008    時間: 10-9-7 11:52     標題: Class ID

請問有沒有1D家長報到呢??
作者: snowball    時間: 10-9-8 16:56     標題: 回覆 1# JT2008 的文章

報到, my son is in class 1D
作者: JT2008    時間: 10-9-8 17:23

Cool~ nice to meet you~~
作者: 731mon    時間: 10-9-8 23:46

HI~ 小兒都係1D!!~
作者: snowball    時間: 10-9-9 11:35

我囝囝係坐校車返學架, 你地呢 .  你地會唔會出席9月17日O既小一家長晚會呢?

原帖由 731mon 於 10-9-8 23:46 發表
HI~ 小兒都係1D!!~

作者: JT2008    時間: 10-9-9 17:13

我仔仔都係坐校車的...17日那天..會呀.認識下d家長都好..有時回到家看仔仔d notice同功課..有d 唔明都想問下.. :) 希望大家互相幫忙.. 溝通一下.... :)
作者: Jellyfishmama    時間: 10-9-9 21:55

Hello, 我囡囡都是1D,她上了多天小學,每天都話好開心, 識到多位同學仔, 很喜歡上學,但今天回家, 佢話有少少唔開心,原來被老師調了另一組坐, 不可同原枱的同學坐, 其實好少事啫, 我話唔同枱都可以一齊玩嘅, 又可認識多D班裹的同學, 也很好呢?

初上小一的小朋友, 真係會遇到不同的問題, 雖然只是小事一樁, 但很開心她會與我分享, 我會在背后支持及鼓勵佢, 各位家長, 一同加油.:)
作者: JT2008    時間: 10-9-10 09:19

仔仔同我都面對不同的問題呀..我昨天看手冊有GT ENG P.1-3功課..但在仔仔書包裡只有一本POP UP STUDENT BOOK..問他GT書在那..他什麼也不知道呢..

真的要時間去適應~~
作者: snowball    時間: 10-9-10 12:27

Mr. G 經常都會忘記派功課比學生架, 所以如果在小朋友書包找不到手冊拍的GT功課簿, 唔駛擔心, 佢會下堂補番架.  其實囝囝話昨天全班已於堂上完成GT P.1-3, 不明白為何Mr. G 又再於手冊上寫上

已PM INFO 給您, PLS CHECK

[quote]原帖由 JT2008 於 10-9-10 09:19 發表
仔仔同我都面對不同的問題呀..我昨天看手冊有GT ENG P.1-3功課..但在仔仔書包裡只有一本POP UP STUDENT BOOK..問他GT書在那..他什麼也不知道呢..

真的要時間去適應~~ ... [/quote ]
作者: JT2008    時間: 10-9-10 14:40

thx.. 原來係咁..真係唔該晒呢... :)
作者: Naurto    時間: 10-9-10 20:16

我也來報到 ...1D 班。
作者: Jellyfishmama    時間: 10-9-10 23:22     標題: 回覆 11# Naurto 的文章

Hi, Naurto, 你小朋友是囝囝還是囡囡呀.  

Hi, Snowball, 17/9 家長會見

:)
作者: 731mon    時間: 10-9-11 00:47

Jellyfishmama,
我家兒子都係呀!!日日放學返到黎同我講, 我好開心呀!! 原因話....可以小息去打乒乓球喎!! 不過間唔中又有同女同學去圖書館睇書!!

各位,
下個星期五, 家長晚會見!! 希望大家可以認識一下!!
作者: Naurto    時間: 10-9-11 06:12

Hi Jellyfishmama,

係仔仔呀.. 下星期五晚家長會見 !!
作者: JT2008    時間: 10-9-14 09:14

morning ar. 才華班收到通告了.....囝囝星期三上國術..星期五上ruby..你們呢~~~

囝囝很開心lor~~~
作者: snowball    時間: 10-9-14 14:32     標題: 回覆 1# JT2008 的文章

我囝囝星期table tennis, 星期五上非洲鼓
作者: Jellyfishmama    時間: 10-9-14 22:41     標題: 回覆 15# JT2008 的文章

我女上爵士舞及立體彩繪, 佢選既時候話好鍾意, 但昨晚又話好想上書法,我話下年見啦, 佢就選埋下年上書法及紙黏土, 再下年上........
作者: Naurto    時間: 10-9-15 07:17

My 囝囝星期三 also 上國術
作者: JT2008    時間: 10-9-15 12:14

heee..男仔多數鍾意上呢d~~女仔就鍾意跳舞~~~

前日派左english swl 一派就派晒成個term..咁都好..可以早d 溫書....
作者: snowball    時間: 10-9-16 12:28     標題: 回覆 1# JT2008 的文章

我諗住幫囝囝報Smart Junior, 唔知有冇1D班同學仔會報呢?
作者: JT2008    時間: 10-9-16 13:38

我幫唔到仔仔報la..因為d 時間撞晒佢以家weekend學緊d 野呀~~~
作者: 731mon    時間: 10-9-16 15:29

JT2008

我諗我知妳囝囝既名, 因為我囝囝講得出 星期三佢玩圍棋, 星期五玩 RUBY, 佢話全班得佢同另外一個男仔咋, 妳 check pm, 睇下我個囝有冇講錯 !?

原帖由 JT2008 於 10-9-14 09:14 發表
morning ar. 才華班收到通告了.....囝囝星期三上國術..星期五上ruby..你們呢~~~

囝囝很開心lor~~~

作者: 731mon    時間: 10-9-16 15:37

snowball,

我都好想同囝囝報(睇完佢地個 blog), 不過好可惜今日出咗e-mail (我見 1D 都有5個同學仔), 囝囝可參加學校既小童軍, d 時間撞哂呀(sat), 所以 join 唔到, 不過我聽前人講, smart junior 係假期時都有時攪d 幾日既, 希望可以到時 join 下去玩啦!!

原帖由 snowball 於 10-9-16 12:28 發表
我諗住幫囝囝報Smart Junior, 唔知有冇1D班同學仔會報呢?

作者: JT2008    時間: 10-9-17 11:08

731MON..你仔仔好醒...真係有留心上堂聽野..我個仔..heee..問佢咩都話唔知..
作者: JT2008    時間: 10-9-17 11:19

仲有.想問你們昨天有否上內聯網, 直到夜晚..好似都無upload 昨天家課表..是嗎?

我剛剛check 今早才upload昨天的家課表..我囝囝家課寫做in the garden only.無寫幾多頁..今日上網check到原來要做p.2-4. 哎呀......欠功課la~~~
作者: 731mon    時間: 10-9-17 15:21

我個囝真係好懶玩, 我諗所以先咁留心關心咋!!

原帖由 JT2008 於 10-9-17 11:08 發表
731MON..你仔仔好醒...真係有留心上堂聽野..我個仔..heee..問佢咩都話唔知..

作者: 731mon    時間: 10-9-21 12:46

1D 班同學仔, 想問你地有圖書館証, 咩條碼未!? 我見 E 通吿有叫要回覆!! 我又唔係好覺亞囝有........

作者: 731mon    時間: 10-9-21 12:48     標題: 回復 7# Jellyfishmama 的帖子

我知妳係邊個喇!! 我個囝就係同妳囡囡去圖書館睇書!!

作者: Jellyfishmama    時間: 10-9-22 22:15     標題: 回覆 28# 731mon 的文章

Hi, 我都知你係邊位家長,很高興認識你,多多指教.我囡囡話而家成日都搵唔到你囝囝去圖書館, 因為你囝囝小息時好快就出咗課室喇.
手冊內好多密碼紙, 仲未有時間上網了解一下, 我估應該不是必須交的功課或是要計分的,遲D有時間先比囡囡看吧, 因為佢而家連日日彈琴都未必有時間,仲要有睇下圖書, 玩下呢?玩少少15 mins也好, 最怕佢話我今日都冇玩過.
其實, 上網閱讀同睇一本本的書都是培養看書習慣, 不上網看也一樣, 這想法對不對? 還是必須上網呢? 例如考試會考網上內容呢?
作者: JT2008    時間: 10-9-24 13:36

..我個仔都無喎好似...
作者: Naurto    時間: 10-9-28 07:56

My son start to borrow both Chinese and English books from the library. But the borrowing time is a week only, not two week. The borrowing period is a little bit short.........
作者: Jellyfishmama    時間: 10-10-3 22:44

我log in 唔到Raz.Kids 及數學的網站, 中文及常識就OK, 星期四手冊英文科一欄寫住Raz.Kids, 算是其中一樣功課? 有冇同學仔同我一樣log in 唔到?
作者: JT2008    時間: 10-10-4 12:53

Raz.kids log in ok wor..做第二個assessment了~~ 其他..無試過...
作者: JT2008    時間: 10-10-6 12:16

1D家長,

唔好意思想問問...

我個仔尋日寫功課, 數學做作業p.1,2. 我估佢寫錯..因為作業做到成第8,9頁了..

普通話作業又留左係學校... -_-

唉哎..一日欠兩樣功課~~~~ @_@
作者: Jellyfishmama    時間: 10-10-6 22:56     標題: 回覆 34# JT2008 的文章

[我個仔尋日寫功課, 數學做作業p.1,2. 我估佢寫錯..因為作業做到成第8,9頁了..| ]

是另一本數學作業.

[普通話作業又留左係學校... -_-]

我囡都冇帶, 可能在校已做完.

十月起已不可上網查看功課, 我都係問下個女, 有時就估下咁啦, 阿女話係就係, 我唯有信佢啦.:)

我都未log in 到Raz.Kids 及數學的網站, 要同老師講下.
作者: dondonmami    時間: 10-10-6 23:40

Hello 大家好, 我個女都係1D.  
Jellyfishmama, 我諗我估到妳囡囡係邊個啦,應該係我個女第一日返學認識, 同組又坐埋一起但好快就俾老師調左位?

原帖由 Jellyfishmama 於 10-10-6 22:56 發表
[我個仔尋日寫功課, 數學做作業p.1,2. 我估佢寫錯..因為作業做到成第8,9頁了..| ]

是另一本數學作業.

十月起已不可上網查看功課, 我都係問下個女, ...

作者: JT2008    時間: 10-10-7 09:06

唔好意思..問多句..有兩本數學作業呀??係咪指 1b??

thx
作者: Jellyfishmama    時間: 10-10-7 23:33     標題: 回覆 36# dondonmami 的文章

Hello, 我囡囡就係你囡囡所講的同學了,多多指教,你囡囡選了那樣才華班呢? 好玩嗎?
作者: Jellyfishmama    時間: 10-10-7 23:36     標題: 回覆 37# JT2008 的文章

應該是'課堂學習冊', 買書時夾在書內那本.
作者: JT2008    時間: 10-10-14 12:12

1D家長你地好..

想問你哋囝囡D抄功課情況怎樣.....
我個仔都仲係抄到好亂咁~尋日又欠常識閱工.因為寫11月8日交..點知只係幅圖設計係11月8日.交.... -_-

仲有MONDAY個日去左金龍買校服了, 冬天衫好似貴D咁...TOTALLY, HKD639, 加埋之前訂件綠色運動褸..成千元了~~~ -_-
作者: Jellyfishmama    時間: 10-10-14 22:38     標題: 回覆 40# JT2008 的文章

算OK, 但有時會寫錯字, 我有懷疑時, 問佢都會講得番, 我收貨喇.
:)
作者: JT2008    時間: 10-10-15 11:57

咁你仔仔都有留心..仔仔話今日玩接力喎..所以著運動衫..
作者: 731mon    時間: 10-10-18 14:14

原帖由 JT2008 於 10-10-4 12:53 發表
Raz.kids log in ok wor..做第二個assessment了~~ 其他..無試過...

JT2008,
我想問, 妳有冇留意到幾時可以玩 第二個 Assignment ?因為我家兒子, 玩了又玩, 全部玩哂好耐, 都仲係第一個, 去唔到第二個既 ? 我睇過, 佢 聽了 十幾次, 睇了都有差不多十次, 連答問題都答咗廿次都有, 差不多記得哂D 答案喇

作者: 731mon    時間: 10-10-18 14:20

原帖由 Jellyfishmama 於 10-10-6 22:56 發表

是另一本數學作業.

十月起已不可上網查看功課, 我都係問下個女, ...

妳宜家ok 未 ? 我都因為屋企部電腦, 心諗已經係新機, 一定 support 到,  我用緊 windows 7, 點知用開既 firefox 居然都玩唔到學校所提供既網, 要用返 IE 先得咋, 妳睇下都係咪咁既問題!!
作者: 731mon    時間: 10-10-18 14:21

原帖由 JT2008 於 10-10-15 11:57 發表
咁你仔仔都有留心..仔仔話今日玩接力喎..所以著運動衫..

我囝囝話, 我地 1D 班  win 咗呀!!
作者: 731mon    時間: 10-10-18 14:22

今個 WEEK 尾開始佢地第一次評估, 大家努力!~ btw ,我都唔係好識點同佢温添, 大家有冇咩心得 !?
作者: JT2008    時間: 10-10-19 09:41

731Mon,

raz kids個assessment之前有個notice..好似小一至小六都有的..小一就唔計分住.小二就計..個notice只係話要10月之前成.無講過有assessment 2. 我唸再有的話會出通告...

我尋日開始同囝囝溫中文本專用教材..即係四字詞語個本..唉..溫極佢都唔明d四字詞語..好似無心機記入腦..今晚到溫課文la....我估最有把握係默書lor..所以要狂幫佢默..老師改卷都好緊的..記得囝囝個 "瓶". 右面瓦字寫少少唔靚都會扣分.....
作者: 731mon    時間: 10-10-19 14:30

原帖由 JT2008 於 10-10-19 09:41 發表
731Mon,

raz kids個assessment之前有個notice..好似小一至小六都有的..小一就唔計分住.小二就計..個notice只係話要10月之前成.無講過有assessment 2. 我唸再有的話會出通告...

我尋日開始同囝囝溫中文本專用教材.. ...

哦! 即係妳都剩係玩咗第一個, 去唔到第二個!
另, 小兒好大意, d 字好核穾, 都唔知第一次評估會點呢!?
作者: Jellyfishmama    時間: 10-10-19 22:51

731mon,

我上週再試, 已 log in 到raz kids,  但要經常按"refresh" button 才可以,  Mr Geixxx 提醒我囡一定要100%完成assessment, 剛趕及 deadline 完成,但數學網未OK.Thanks.

JT2008,
睇完測驗範圍,覺得都幾多嘢要溫,我都係先溫中英黙, 容易知道佢識唔識, 其他詞語運用, 四字成語等, 溫完都唔知佢識唔識.
仲有, 我囡識讀成語, 但唔識寫, 我估測驗時是有提供成語供選擇的, 我冇要佢識寫.你們有冇idea可以分享下?Thanks.
作者: JT2008    時間: 10-10-20 13:53

前日同囝囝溫四字成語個本..都好鬼累..講極佢都唔明..解完, 講完, 寫完..叫佢自己温一陣..跟住叫佢係紙上面默寫四字詞語..佢都唸唔到..唉.. 但我估評估應該會比字佢地選擇..無理由咁深卦....
作者: Jellyfishmama    時間: 10-10-20 22:32     標題: 回覆 50# JT2008 的文章

我囡今晚溫書時話老師叫同學要識解同埋識寫D成語, 咁要溫埋點寫了.
作者: JT2008    時間: 10-10-21 10:18

你女女好專心上堂..我問個仔..咩都話唔知..鍾意返學, 因為有三個小息... -_-

唔知明天會唔會typhoon. 8~~
作者: Naurto    時間: 10-10-22 05:52

係呀,阿仔回來都說老師話要識寫四字詞的字......
作者: JT2008    時間: 10-10-26 10:30

亞仔終於今日做完評估了~~~~~~~開心晒..但明天要交親字閱讀, 還未完成 -_-
作者: 731mon    時間: 10-10-28 09:48

all,

想問下, 妳地知唔知尋日派了 eng & chi, 知唔知滿分係幾多 !? 尤其中文, 囝囝寫返黎有分別3個分 ? 都唔知佢寫乜 ? 英文係咪 50分 ?
作者: JT2008    時間: 10-10-28 12:21

應該尋日對左中文..我估..滿分70, (其中一part) xx/70, xx就係佢個分.. 英文ge 滿分50, (都係其中一part), xx/50.xx就係佢個分.呢個係我個仔寫..

我個仔考得差呀我覺得 @_@ 唉........
作者: JT2008    時間: 10-10-28 12:22

應該尋日對左中文..我估..滿分70, (其中一part) xx/70, xx就係佢個分.. 英文ge 滿分50, (都係其中一part), xx/50.xx就係佢個分.呢個係我個仔寫..

我個仔考得差呀我覺得 @_@ 唉........
作者: 731mon    時間: 10-10-28 12:28

我就係估唔到中文呀, 因為佢寫返黎既係咁
63.5 / 5/ 41

如果妳話 63.5 果 part 係 70分
咁 5 & 41 果part 又幾多分滿呢?
aiya........咁中文科即係全部計埋即係幾多分呀!????

原帖由 JT2008 於 10-10-28 12:22 發表

我個仔考得差呀我覺得 @_@ 唉........ ...

作者: snowball    時間: 10-10-28 12:32     標題: 回覆 3# 731mon 的文章

中文讀本: 80分滿分
中文默書: 20分滿分
數學: 45分滿分
General English: 50分滿分
英默: 20分滿分
Phonics: 30分滿分
常識: 45分滿分

我囝囝將分數MARK低左, 中, 英, 數成績都OK, 今日會派常識&英默&DICTATION.
作者: 731mon    時間: 10-10-28 13:39

AIYA.........攪到我仲混亂添
點解我個囝中文果度有3個分架!?
佢又冇寫到數學分返黎喎!!

原帖由 snowball 於 10-10-28 12:32 發表
中文讀本: 80分滿分
中文默書: 20分滿分
數學: 45分滿分
General English: 50分滿分
英默: 20分滿分
Phonics: 30分滿分
常識: 45分滿分

我囝囝將分數MARK低左, 中, 英, 數成績都OK, 今日會派常識&英默&DICTATION. ...

作者: JT2008    時間: 10-10-28 13:56

我仔仔無都無寫數學喎~~
你個仔mark左中文有3個可能係咪就係有個係數學~~
作者: 731mon    時間: 10-10-28 14:18

hmm.........都有可能係
咁........c 喇, 如果佢冇寫錯 , 中文咪即係得 63.5 + 5
咪好低分:(
另外既 41 就係數學:loveliness:

原帖由 JT2008 於 10-10-28 13:56 發表
我仔仔無都無寫數學喎~~
你個仔mark左中文有3個可能係咪就係有個係數學~~

作者: JT2008    時間: 10-10-28 15:01

你可以打比老師問....因為我個仔連數學都無寫..所以留左message比陸老師..應該不算太打擾吧~~
作者: 731mon    時間: 10-10-28 15:16

JT2008,

既然妳留咗 Message, 陸老師打比妳時, 妳可唔可以問下, 中文係咪如 snowball 所講, 80 + 20(中默) = 100!!?
以我所知, 我地家長, 要等到11月尾家長日果日, 老師先派返比我地架!! 有排先知佢地測成點!? 錯d 乜喇!!

我今晚再問多次囝囝先, 睇下佢點講果個分係咪數學!!~

原帖由 JT2008 於 10-10-28 15:01 發表
你可以打比老師問....因為我個仔連數學都無寫..所以留左message比陸老師..應該不算太打擾吧~~

作者: JT2008    時間: 10-10-28 15:25

oh really?? okok..anyway..等老師覆我時問埋....

btw, 你地親子旅行選咩吃..bbq定set lunch?我地捒左bbq.heee~~~~
作者: JT2008    時間: 10-10-28 16:05

老師覆了~~

中文: 70分讀本, 10分活動題, 20分默書
數學: 50分滿分
作者: 731mon    時間: 10-10-28 16:12

我原本諗住乜都唔 book, 帶三文治算, 等佢勁玩, 點知, 囝囝話, 佢都問咗同學仔, 一齊 BBQ 呀!!!

原帖由 JT2008 於 10-10-28 15:25 發表
oh really?? okok..anyway..等老師覆我時問埋....

btw, 你地親子旅行選咩吃..bbq定set lunch?我地捒左bbq.heee~~~~

作者: 731mon    時間: 10-10-28 16:15

Thanks!

不過我囝囝何解寫成 !?
63.5 (70) 呢 part 啱喇, 大唔過 70
5 (10) 呢 part 都啱!
41 (20) 不過呢part 都唔 match 架!!???

原帖由 JT2008 於 10-10-28 16:05 發表
老師覆了~~

中文: 70分讀本, 10分活動題, 20分默書
數學: 50分滿分

作者: JT2008    時間: 10-10-28 16:18

會唔會係 41 (50)呢..寫錯..老師話 45分滿分for maths 書.. 另有5份係類似活動題咁架..
作者: 731mon    時間: 10-10-28 16:34

實在太 LAW LAW 髦, 唔想左估右估, 結果我都唔好意思打咗去學校喇!
唔要求太高 RESULT 算滿意!!:loveliness:

原帖由 JT2008 於 10-10-28 16:18 發表
會唔會係 41 (50)呢..寫錯..老師話 45分滿分for maths 書.. 另有5份係類似活動題咁架..

作者: snowball    時間: 10-10-29 09:54

各位1D班家長:

我問過龍濤羽絨廠
(
綠色羽絨風褸供應商), 佢地話要11月中先至送貨, 如果趕住著, 可以到佢地公司取貨.
我已經於前日親身去攞左比囝囝著.
你打電話比佢地CHECK 下啦
(TEL: 2390492)

另外, 我亦已去左金龍取WINTER SCHOOL UNIFORMS)- 因金龍又係話而家好忙, 冇人手送貸去學校, 所以我咪自已去攞, 即時比埋$.
不過勁多人, 我下午1:30PM 去都排左半個鐘有多呀

作者: snowvw    時間: 10-10-29 10:49

請問佢哋度尺啲碼數準唔準確? 攞返屋企試咗未? 洗唔洗換來換去呀?

原帖由 snowball 於 10-10-29 09:54 發表
各位1D班家長:

我問過龍濤羽絨廠
(綠色羽絨風褸供應商), 佢地話要11月中先至送貨, 如果趕住著, 可以到佢地公司取貨.
我已經於前日親身去攞左比囝囝著.
你打電話比佢地CHECK 下啦
(TEL: 2390492)

另外, 我亦已 ...

作者: snowball    時間: 10-10-29 11:33

我囝囝果件度得好準, 唔洗換

原帖由 snowvw 於 10-10-29 10:49 發表
請問佢哋度尺啲碼數準唔準確? 攞返屋企試咗未? 洗唔洗換來換去呀?

作者: Jellyfishmama    時間: 10-10-30 01:53

我囡冇mark齊分數, 又講到唔清唔楚, 我諗佢冇concept 某些科會分三部份, 會有不同分數,派左捲都唔知, 我只知佢GE, 常識, 讀本的分, 其他科佢話唔知/唔記得,我好想知佢幾多分呀,真係   

我冇安排BBQ, 諗住多D時間玩, 各位家長到時見.:) :)
作者: JT2008    時間: 10-11-1 11:44

JELLYFISHMAMA,

你可以打比老師呀..囝囝英文都無寫..後嚟班主任幫我問埋英文老師.老師仲寫係張紙仔釘係手冊到..我囝囝都寫錯左個分呀..
作者: JT2008    時間: 10-11-4 08:57

請問你們有否替仔仔報英文朗誦..收到回條話係11月17日早上朗誦..但那天不是weekend..是否家長帶去還是老師帶去??
作者: enidchiu    時間: 10-11-4 11:41

Hi, my son also joins the speech festival. I think the parents have to take them there. See you there!

原帖由 JT2008 於 10-11-4 08:57 發表
請問你們有否替仔仔報英文朗誦..收到回條話係11月17日早上朗誦..但那天不是weekend..是否家長帶去還是老師帶去??

作者: ABB    時間: 10-11-4 13:20

May I know for the Speech Festival, if GT teachers help the kid for preparation during lesson or after-school?

Thanks.  Our girl will be P.1 student next year, just curious to know.

原帖由 enidchiu 於 10-11-4 11:41 發表
Hi, my son also joins the speech festival. I think the parents have to take them there. See you there!

作者: JT2008    時間: 10-11-5 13:36

No preparation during lesson but had sent us a notice that how to perform it well...
作者: Jellyfishmama    時間: 10-11-6 00:10

本來覺得唔好意思, 但等到家長會實在太耐了, 我都要問下班主任先,我諗任寫張紙夾在手冊到等佢覆我啦.:loveliness:

原帖由 JT2008 於 10-11-1 11:44 發表
JELLYFISHMAMA,

你可以打比老師呀..囝囝英文都無寫..後嚟班主任幫我問埋英文老師.老師仲寫係張紙仔釘係手冊到..我囝囝都寫錯左個分呀..

作者: enidchiu    時間: 10-11-8 23:40

For P1 students, parents have to train the child for the speech festival.

原帖由 ABB 於 10-11-4 13:20 發表
May I know for the Speech Festival, if GT teachers help the kid for preparation during lesson or after-school?

Thanks.  Our girl will be P.1 student next year, just curious to know.

作者: snowvw    時間: 10-11-10 19:02

請問教個小朋友上台, 躹躬, 就可以讀:
My mum says I'm her sugarplum...................
咁啱唔啱? 還是要讀埋 some things don't make any sense at all by judith viorst?
作者: zzling    時間: 10-11-13 12:26

求救! 阿仔唔見左張英文 spelling test 紙,請問今個禮拜功課除左寫 father, mother, sister之外,仲有邊D???
作者: Kangaroo    時間: 10-11-14 21:09

原帖由 zzling 於 10-11-13 12:26 發表
求救! 阿仔唔見左張英文 spelling test 紙,請問今個禮拜功課除左寫 father, mother, sister之外,仲有邊D???

Father,brother,sister,friend,teacher,grandma,grandpa, Is that your rabbit? Yes, it is. Is that your bird? No, it isn't. Who's that? It's my mother. How are you? Fine, thanks.

作者: enidchiu    時間: 10-11-15 14:12

Yes, the child should read the title and writer's name.

原帖由 snowvw 於 10-11-10 19:02 發表
My mum says I'm her sugarplum...................
咁啱唔啱? 還是要讀埋 some things don't make any sense at all by judith viorst?

作者: enidchiu    時間: 10-11-15 14:13

Yes, the child should read the title and writer's name.

原帖由 snowvw 於 10-11-10 19:02 發表

作者: JT2008    時間: 11-1-5 11:31     標題: 電子通告

想問問家長..有沒有收到電子通告..例如考試範圍??因為這兩星期都沒有電子通告..但老師說己上載到電子通告表裡...
作者: twin1411    時間: 11-1-6 11:15

考試範圍的通告放聖誕假期前(21/12)已有,一月份亦有四份通告,最近的是關於運動會的,今早剛收到!
作者: babie2    時間: 11-1-7 17:24     標題: 回復 88# twin1411 的帖子

作者: SumSumBB    時間: 11-1-8 19:14

原帖由 babie2 於 11-1-7 17:24 發表
hi may I ask what 運動會的 notice did you receive on Jan 6?

As I still didn't get any - but I am in 1C

Thanks!

運動會的 notice 應該是網上通告。
作者: snowball    時間: 11-1-11 10:47

All informations about the Sports day were uploaded to the school website.  You may check and download all relevant informations such as the event run down, participants' name and etc....
作者: babie2    時間: 11-1-11 16:19

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5