教育王國

標題: 2010 升小四請進 [打印本頁]

作者: lamlambo    時間: 10-9-2 12:37     標題: 2010 升小四請進

各位小四的家長!
新學年已經開始了!
希望大家可以在這裡保持聯絡!
作者: HCTT    時間: 10-9-2 17:27

Hi all,

My daughter said there's a math quiz today.
作者: lamlambo    時間: 10-9-3 15:41

你地囡囡有無在學校搭食?
我囡囡同我講唔想在學校搭食!
話老師要佢食曬所有飯餸或至少食大部份,但有時有啲餸如豆腐之類我個囡一向唔鐘意食,佢怕俾老師鬧!
要俾佢帶飯,就要好早起身整及怕啲飯放在暖壼6小時會變壞,唔知點好?!
作者: chingchingma    時間: 10-9-3 16:47     標題: 回覆 1# lamlambo 的文章

It won't turn bad but it won't be vey hot, just warm.
my daughter did ask for own packed lunch last year, but just for 1 month then she changed back to school lunch as the packed food was warm only and became soggy after keeping in the flask for 6 hrs, not taste good...
fresh cooking is always better.
作者: katiemaro    時間: 10-9-3 18:54

其實在學校order lunch 有樣好處,小女小三整個年度無重過,條腰仲slim咗,以前點keep都唔得
作者: lamlambo    時間: 10-9-6 10:30

既可keep fit,食物又可美味啲!
一於搭食,只希望老師手下留情,食剩飯菜唔好鬧!
作者: HCTT    時間: 10-9-6 17:08

阿女吃學校的飯都好slim,暑期反而長肥了。

原帖由 lamlambo 於 10-9-6 10:30 發表
既可keep fit,食物又可美味啲!
一於搭食,只希望老師手下留情,食剩飯菜唔好鬧!

作者: katiemaro    時間: 10-9-7 18:14

請問有無同學仔坐三號校巴?唔知係末多了幼稚園,早上pick up 時間比以往三年遲了(係好事,至少小女可睡多十分鐘),但放學就比以往遲成20分鐘以上(我以為司機叔叔叔和保母都係新,過幾日會好啲,但......)
作者: 十月媽咪    時間: 10-9-7 22:35

3號線遲20分鐘, 已經係少事了, 5A線1/9遲左35分鐘, 2/9 & 3/9遲左20分鐘, 6/9 & 7/9遲左45分鐘, 校車司機&褓姆喊晒口叫我地2:30pm至好去接小朋友 (原定返到唻既時間係1:46pm), 原因係幼稚園下午班要返學, 今日放學時, 小朋友話響操場等到1:45pm至有得上校車, 由彩虹13:00放學, 返到TKO, TOTAL要1.5小時, 我地由機場返TKO都唔駛咁耐呀, 不知所謂既安排, 打去校車公司度投訴, 就連電話都唔開, 開左講兩句就"給"線, 都唔知咩服務態度, 火都嚟埋!

原帖由 katiemaro 於 10-9-7 18:14 發表
請問有無同學仔坐三號校巴?唔知係末多了幼稚園,早上pick up 時間比以往三年遲了(係好事,至少小女可睡多十分鐘),但放學就比以往遲成20分鐘以上(我以為司機叔叔叔和保母都係新,過幾日會好啲,但......) ...

作者: easymum    時間: 10-9-7 22:37

聽小女講今天是自行放學先走,其後褓姆車,最後才出校車.
作者: 十月媽咪    時間: 10-9-8 07:34

當然係放左家長接送 & 褓姆車先啦, 學校校車一架二架去晒接下午班幼稚園返學, 都未返到學校接小學部放學, 唔通仲要成班自行接送既家長響門口等到一點九咩....畀門口班家長鬧都鬧鬼死喇!

原帖由 easymum 於 10-9-7 22:37 發表
聽小女講今天是自行放學先走,其後褓姆車,最後才出校車.

作者: easybring    時間: 10-9-8 10:07

幼稚園的適應期的上/下課時間真係攪到校巴公司暈, 上午班放學, 跟住下午班返學, 跟住小學放學....全部唔好攪適應期仲好....

原帖由 十月媽咪 於 10-9-8 07:34 發表
當然係放左家長接送 & 褓姆車先啦, 學校校車一架二架去晒接下午班幼稚園返學, 都未返到學校接小學部放學, 唔通仲要成班自行接送既家長響門口等到一點九咩....畀門口班家長鬧都鬧鬼死喇!

...

作者: katiemaro    時間: 10-9-8 10:18

妳知道幼稚園下午班幾時放學嗎?我擔心轉咗全日之後仲有問題。其實我在Monday試過自己接女女放學,但要1:30至放,門口又有勁多家長遮住,車門門口出又比門口個叔叔鬧,保母車學生又要出先﹔而另一邊幼稚園下午班又多學生和家長搭的士和坐私家車返校,我都覺得好混亂。

原帖由 easybring 於 10-9-8 10:07 發表
幼稚園的適應期的上/下課時間真係攪到校巴公司暈, 上午班放學, 跟住下午班返學, 跟住小學放學....全部唔好攪適應期仲好....

作者: easybring    時間: 10-9-8 10:35

上午 9:00-12:00 (小學返先)
下午 1:30-4:30 (應該小學放先)

暫時幼稚園返一小時, 校車真係 .
間中小學放1點, 我又真係唔知會攪成點????

原帖由 katiemaro 於 10-9-8 10:18 發表
妳知道幼稚園下午班幾時放學嗎?我擔心轉咗全日之後仲有問題。其實我在Monday試過自己接女女放學,但要1:30至放,門口又有勁多家長遮住,車門門口出又比門口個叔叔鬧,保母車學生又要出先﹔而另一邊幼稚園下午班又多學生和家長搭 ...

作者: yinyin0609    時間: 10-9-8 18:38

作者: 十月媽咪    時間: 10-9-8 21:56

舉腳贊成取消適應期呀!

原帖由 easybring 於 10-9-8 10:07 發表

作者: 十月媽咪    時間: 10-9-8 22:05

叫我阿10啦, 個個都係咁叫我架!

打左電話去投訴又點? 校車公司阿張生根本就賴得理你, 一句話: 岩岩開學係咁架啦, 你都要畀D時間我地RUN至得架喎!....咁問佢要畀幾多時間佢RUN, 佢就話: 睇埋呢幾日先啦....(我都未問下一句, 佢就給鬼左 我線喇), 真係想去消委會告到佢甩褲, 都唔知咩服務態度!

你真係好慘, 我地1.5小時至返到屋苑, 司機&褓姆都已經畀等到火滾既家長鬧到喊晒口....你地仲慘, 竟然要兩粒鐘, 真替你囡囡辛苦!

今日我自己返學校湊女, 返學校之前, 打個電話問清楚究竟幾點會放自行接送既小朋友, 職員話噚日開始13:15就放, 今日都係, 我13:20就接到我小朋友, 我無楂車的, 接左個女就坐小巴再轉地鐵, 返到自己屋苑只係13:45 (仲快過校車路線圖上面所寫既原定放學時間), 食埋LUNCH都唔駛兩點半, 而呢個時候, 校車至駛入我地屋苑....可憐一班小朋友, 由朝早六點幾食早餐, 捱餓捱到差唔多三點至返到屋企開飯呢!

原帖由 yinyin0609 於 10-9-8 18:38 發表
十月媽咪., 你已經算好命., 可以打電話去投訴., 我連投都不敢投訴., 因為我不是住在大型屋院., 而又要工作., 所以我囡囡就算要坐 2 小時的校車., 我也只好 " 忍 "........死忍受!!!

...

作者: yinyin0609    時間: 10-9-8 22:38

作者: 十月媽咪    時間: 10-9-9 08:26

而家唯有希望20/9返番全日之後, D時間可以回復正常啦! 唉.......

原帖由 yinyin0609 於 10-9-8 22:38 發表
唉~~  所以我囡囡一回到家就變成餓鬼~~~  

作者: katiemaro    時間: 10-9-9 09:34

昨日收到女女學校派了新的校車路線及收費表,原來換了校車公司(以前是Harifast Co. Ltd. ,今年由On Shun Travel Co. Ltd 做)而車費都加咗,怪不得司機和保母都唔同以前!
作者: chingchingma    時間: 10-9-9 15:16

although name changed, seems it is operated  by the same group of people, some contact nos. of 'on shun' are same as 'harifast'

原帖由 katiemaro 於 10-9-9 09:34 發表
昨日收到女女學校派了新的校車路線及收費表,原來換了校車公司(以前是Harifast Co. Ltd. ,今年由On Shun Travel Co. Ltd 做)而車費都加咗,怪不得司機和保母都唔同以前! ...

作者: easybring    時間: 10-9-9 15:39

I think so.  School Bus are the same as last year...old bus.

原帖由 chingchingma 於 10-9-9 15:16 發表
although name changed, seems it is operated  by the same group of people, some contact nos. of 'on shun' are same as 'harifast'

作者: lamlambo    時間: 10-9-9 15:53

The school bus that runs our route is also very .........old.
作者: 十月媽咪    時間: 10-9-10 07:39

我地係由上年既新車兼細車, 轉左今年既舊車兼大車, 第一日返學見到架車, 已經好不滿!

原帖由 lamlambo 於 10-9-9 15:53 發表
The school bus that runs our route is also very .........old.

作者: easybring    時間: 10-9-10 11:29

幼稚園取消下星期的適應期, 正常時間上學.
上午: 9:00-12:00
下午: 1:30-4:30

原帖由 十月媽咪 於 10-9-8 21:56 發表
舉腳贊成取消適應期呀!

作者: 十月媽咪    時間: 10-9-10 15:22

唔好意思, 我想問, 幼稚園取消適應期, 對小學部真係有幫助咩? 上午班放12點, 下午班返1:30, 小學部放1:00, 咪又係撞晒期? 有咩分別呀?!

原帖由 easybring 於 10-9-10 11:29 發表
幼稚園取消下星期的適應期, 正常時間上學.
上午: 9:00-12:00
下午: 1:30-4:30

作者: easybring    時間: 10-9-10 15:39

都係要等20/9先知有咩改善.  
原帖由 十月媽咪 於 10-9-10 15:22 發表
唔好意思, 我想問, 幼稚園取消適應期, 對小學部真係有幫助咩? 上午班放12點, 下午班返1:30, 小學部放1:00, 咪又係撞晒期? 有咩分別呀?!

作者: Bon_Bon_Pa_Pa    時間: 10-9-10 15:47

咪就係囉,架校車12:00送幼稚園am學生走跟手接幼稚園pm學生番,好多時遲到,我女這星期1:00pm放學1:4xpm至校車到,2:30pm至番到屋企呀。除非但幼稚園同小學校車分開啦,否則改善唔到。

取消小學適應期可能好D,因為3:00pm小學放學,校車應該準時係哂度等。不過又到幼稚園pm學生等校車接放學啦!

原帖由 十月媽咪 於 10-9-10 15:22 發表

作者: 十月媽咪    時間: 10-9-10 17:29

嚴格唻講, 小學部三點鐘準時放學的話, 校車係應該可以準時返到學校接下午班放學的, 話晒都係吉車返, 點都快過幼稚園部12點至1點幾呢個返學放學時間的......不過都係果句啦, 有錢搵, 都唔好搵咁盡, 要搵得盡, 都應該顧下小朋友&家長感受囉, 話晒都畀足學費&車費, 做家長既, 都想得到應有以及合理既服務囉! 相信呢樣唔係過份既要求吧!

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-9-10 15:47 發表
咪就係囉,架校車12:00送幼稚園am學生走跟手接幼稚園pm學生番,好多時遲到,我女這星期1:00pm放學1:4xpm至校車到,2:30pm至番到屋企呀。除非但幼稚園同小學校車分開啦,否則改善唔到。

取消小學適應期可能好D,因為3:00pm小學放 ...

作者: Bon_Bon_Pa_Pa    時間: 10-9-10 17:37

Totally agree !

原帖由 十月媽咪 於 10-9-10 17:29 發表
嚴格唻講, 小學部三點鐘準時放學的話, 校車係應該可以準時返到學校接下午班放學的, 話晒都係吉車返, 點都快過幼稚園部12點至1點幾呢個返學放學時間的......不過都係果句啦, 有錢搵, 都唔好搵咁盡, 要搵得盡, 都應該 ...

作者: RKan    時間: 10-9-15 12:18

For my girl's route, school bus fee increased from $930 to $1000 this year, which was a 7.5% increase (much higher than the wages increases and inflation at HK ecomomy), but the service quality decreased by.......

By the way, I also want to comment about the arrangement of school at the "waiting time" which is talking about 45 minutes from 1:00pm to 1:45pm waiting for the school bus, I was told that our girls have to line up at the cover playground, if they wish, they may sit on the floor.   "Sitting on the floor?"  What do you think?  Personally I will not "teach" my girl to sit on the floor while she is wearing a dress.
作者: bbmummmy    時間: 10-9-15 16:35

阿十,

妳有無問下個星期返全日後, 仲會唔會有此情況 ?
作者: bbmummmy    時間: 10-9-15 16:51

我早幾日大約1:10PM見過我問口有間GH校巴經過, 係接幼稚園下午學生返校, 開門時見到我囡囡放學個位校車姨姨, 我在九龍城住, 去年 3:20 或1:20 就返到家, 我問囡囡, 佢話校車姨姨成日遲到, 所以我估遲返另一原因係要等校車姨姨接咗幼稚園生返到GH再到另一校車或同一校車小學同學放學.... !!!

1:10PM都仲係九龍城, 最快返到GH 都1:20PM 啦, 所以我九龍城都要 1:40PM 才到.
作者: 十月媽咪    時間: 10-9-15 21:09

bbmummmy,

仲會唔會有此情況? 真係唔知呀! 不論校車公司OR學校, 都話叫家長畀D時間佢地喎....唉....真係唔知邊個可以還番D時間畀我地D囡囡啊!

呢個星期我已經係日日自己去接放學, 今日接放學時, 阿女畀門口班家長遮左視線, 睇唔到架校車駛緊落唻; 校車司機我估計亦都被門口班家長遮左視線, 睇唔到小朋友, 我女大約差一呎左右, 就畀校巴"鞋"到! 幸好我一昂高頭就昅到架校巴, 至無發生意外咋! 嚇到我半死呢!

anyway, 我地條線已經出左新既行車時間, 以返全日班唻計, 放學放三點, 但返到屋苑既時間由三點九變成四點, 足足要遲15分鐘, 而我粗略估計, 要遲既應該唔止15分鐘, 我地估計最快都要四點十分左右至返到唻....我而家最慘係星期一1615要學琴, 以往1545返到唻, 仲可以返屋企洗個臉, 食少少野至去學琴, 如今畀校車公司搞一搞, 我擔心連琴都趕唔切去學呀! 又最慘下個月要考試, 老師又淨係畀到1615-1700呢個時間我, 真係唔知點算好!

原帖由 bbmummmy 於 10-9-15 16:35 發表
阿十,

妳有

無問下個星期返全日後, 仲會唔會有此情況 ?

作者: bbmummmy    時間: 10-9-15 23:11

阿十,

我未收到新時間, 點解加咗校車費仲要比前遲放學, 我囡囡星期四都報咗名下午4:00游水, 係O甘佢咪要個個星期遲到游水 ,  妳知唔知下星期自己接係咪會快D, 係咪都會放自己湊嘅同學先???

原帖由 十月媽咪 於 10-9-15 21:09 發表
bbmummmy,

仲會唔會有此情況? 真係唔知呀! 不論校車公司OR學校, 都話叫家長畀D時間佢地喎....唉....真係唔知邊個可以還番D時間畀我地D囡囡啊!

呢個星期我已經係日日自己去接放學, 今日接放學時, 阿女畀門口班家長 ...

作者: 十月媽咪    時間: 10-9-16 07:22

下星期既安排真係唔知會點, 呢一兩日我會打返學校問一問, 若然都係放家長先, 咁我星期一都會自己去接, 因為琴老師想阿女加多15分鐘 (上足一個鐘, 加時準備最後衝刺), 但呢15分鐘只可以向前加, 唔可以向後加, 我唯有係去彩虹接佢! 噚晚問左校車張生, 佢話如果逢星期一改坐7號校車係無問題的, 若然學校準時放學, 咁落到坪石係大約1515, 如果我去坪石避車處接個女, 再坐地鐵去老師屋企, 應該中間仲有時間食少少野; 但若然坐番自己條線既校車, 咁就恐怕連原先上堂既時間都趕唔到喇!

ANYWAY, 我問左個安排, 再話你知!

另外, 而家因為係幼稚園上午班放學(放1200)+下午班返學(返1330)+小學部適應週放學(1300)至會搞到撞晒時間, 校車至會遲, 若然小學部放番1500, 你地條線應該可以準時返的, 所以應該唔會有新既行車時間派畀你地啊!

至於我地條線點解會畀張新既行車時間表, 係因為我地屋苑既家長嘈到拆天 (因為返學頭站, 放學尾站, 大家都覺得唔公平), 加上由原先三個站加到十個站, 但上年三個站, 放學返到唻都要1545, 今年十個站, 又話1545返到唻, 正常識計時間既人, 都知無可能啦, 係咪?!...有家長打左去家教會投訴, 有一日家教會派人跟車行左一次條線, MARK低晒行車時間&到站時間, 又將我地返學既時間改晏左, 放學時間改晏埋, 變成返學係中間站, 放學幾乎係尾站.....可憐返學原本係尾站既小朋友, 就變成頭站, 每日要早成30分鐘起身 (當然佢地放學都依然係頭站).....順得哥情又失嫂意....我諗...其實無論點安排, 都唔會令所有家長滿意架喇....

原帖由 bbmummmy 於 10-9-15 23:11 發表
阿十,

我未收到新時間, 點解加咗校車費仲要比前遲放學, 我囡囡星期四都報咗名下午4:00游水, 係O甘佢咪要個個星期遲到游水 ,  妳知唔知下星期自己接係咪會快D, 係咪都會放自己湊嘅同學先???

...

作者: bbmummmy    時間: 10-9-16 08:24

阿十,

唔該哂妳, 真係難為哂一班小妹妹

原帖由 十月媽咪 於 10-9-16 07:22 發表
下星期既安排真係唔知會點, 呢一兩日我會打返學校問一問, 若然都係放家長先, 咁我星期一都會自己去接, 因為琴老師想阿女加多15分鐘 (上足一個鐘, 加時準備最後衝刺), 但呢15分鐘只可以向前加, 唔可以向後加, 我唯有 ...

作者: 十月媽咪    時間: 10-9-16 09:11

唔駛客氣, 打左喇, 職員話要幫我問一問負責既同事, 叫我聽日再打去問多次!

原帖由 bbmummmy 於 10-9-16 08:24 發表
阿十,

唔該哂妳, 真係難為哂一班小妹妹

作者: lamlambo    時間: 10-9-17 09:18

想問各位下星期是否沒有中黙?
係唔係9月29日先黙<<楊桃>>?
作者: kakajune    時間: 10-9-17 10:22

原帖由 lamlambo 於 10-9-17 09:18 發表
想問各位下星期是否沒有中黙?
係唔係9月29日先黙?

我個囡 4D班係寫住下星期三 (22/9) 中默 <畫楊桃>的。
作者: lamlambo    時間: 10-9-17 14:23

我開始懷疑阿囡寫錯手册!!!!我估應該全級一齊中黙?!!

阿囡4E班,唔知有無4E家長係度,確認中黙的時間?
作者: HCTT    時間: 10-9-17 17:16     標題: 回覆 41# lamlambo 的文章

My daughter said there's no Chinese Dictation next week.
作者: jey    時間: 10-9-17 17:26

係咪未定,我囡4E都未講係邊日
原帖由 lamlambo 於 10-9-17 14:23 發表
我開始懷疑阿囡寫錯手册!!!!我估應該全級一齊中黙?!!

阿囡4E班,唔知有無4E家長係度,確認中黙的時間?

作者: lamlambo    時間: 10-9-18 10:23     標題: 回覆 43# jey 的文章

多謝jey 和 HCTT的回覆!
咁我安心叫阿囡留番下星期先温<楊桃>!
預祝大家中秋節快樂!

作者: pullip    時間: 10-9-20 10:48

原帖由 jey 於 10-9-17 17:26 發表
係咪未定,我囡4E都未講係邊日

Hello Jey,
好耐唔見你出現, 我囡囡手冊寫29/9默中文喎.
作者: jey    時間: 10-9-20 19:54

hi, pullip

真係好內冇見,响學校都冇撞見到妳,下次有機會同妳傾談

P.4E亞囡同學講咗係29/09

作者: jey    時間: 10-9-21 14:22     標題: 回復 1# jey 的帖子

亞囡噚日LUNCH食飯食唔飽,要飲水飲飽 佢係咪真係好大食
作者: chingchingma    時間: 10-9-22 12:43

she can ask for more rice.
my daughter said there are spare boxes of plain rice available for refill
but no refill for meat/veg.

原帖由 jey 於 10-9-21 14:22 發表
亞囡噚日LUNCH食飯食唔飽,要飲水飲飽 佢係咪真係好大食

作者: lamlambo    時間: 10-9-22 14:18

昨天的蜜汁豬扒的確值得一讚!阿囡昨天也是全部食曬。
希望學校的膳食可以繼續保持水準!
作者: jey    時間: 10-9-22 14:37

我囡有時都會去refill不過要走幾層樓,所以有冇再refill,唯有比佢帶D零食或生果
今年真係好多功課,大家都努力,加油

祝:大家中秋快樂
原帖由 chingchingma 於 10-9-22 12:43 發表
she can ask for more rice.
my daughter said there are spare boxes of plain rice available for ll
but no refill for meat/veg.

作者: pullip    時間: 10-9-22 15:17     標題: 請問大家有無嗰本 ...

是的今年真是多了功課, 記得上次家長日老師話數學工作紙是去年的三倍 , 開學不久已去到小測四便知今年不能放鬆啦 .

另昨晚看見英文科本學期評估範圍時, 發現有本 'Alice in Wonderland'.   唔記得是否訂咗未派呢 ? 還是我買漏咗, 唔該大家望一望有無這書.

祝大家中秋節快樂 !:)
作者: yinyin0609    時間: 10-9-22 17:42

作者: zengdoumom    時間: 10-9-28 14:07

Hi Pullip,

I noticed too. There are quite a lot of homework this year. There were total 12 pieces of homework for one of the past weekend.. very very crazy... and poor us too...

Yeah, i can't find that story book 'Alice in the Wonderland....' anywhere... wondering where it is now?

原帖由 pullip 於 10-9-22 15:17 發表
是的今年真是多了功課, 記得上次家長日老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115話數學工作紙是去年的三倍 , 開學不久已去到小測四便知今年不能放鬆啦 .

另昨晚看見英文科 ...

作者: pullip    時間: 10-9-28 14:44

原帖由 yinyin0609 於 10-9-22 17:42 發表
Hi Pullip,

請問可否告知 英文科本學期評估範圍 ??  因 4D 未有通告.

Thanks ~~~

Hi yinyin,

唔好意思, 係上學期教學進度至真, 不過評估範圍昨天有叫囡囡寫在手冊上了.

如果有需要再抄比你, 因我在office 唔記得評估內容.
作者: pullip    時間: 10-9-28 15:03

原帖由 zengdoumom 於 10-9-28 14:07 發表
Hi Pullip,

I noticed too. There are quite a lot of homework this year. There were total 12 pieces of homework for one of the past weekend.. very very crazy... and poor us too...

Yeah, i can't find  ...

Hi zengdoumom,
早前p4家長日, 班主任話四年班是一個轉捩點, 各科對同學的要求也提高了, 課程深了、廣了, 老師要求家長盡量同囡囡預習, 同叫家長提吓班小姐轉堂時不要玩太癲, 因為怕收拾唔到心情影響下一堂的學習.  跟住又有家長問試升的問題,真係一開學聽埋啲咁嘢, 唔緊張就假啦 !

唔知係咪開學來個『下馬威』, 嚇下我地、等我地睇緊啲囡囡既功課 !
作者: jey    時間: 10-9-28 17:00

Hi All'

試升,舊年D老師講過1科唔合格都要試升,但家長日我班老師話會留班,但又好似冇講過點至會留班........
點都好大家都要努力,因為好快好快又中學,小學生剩餘時間唔多,再唔可以是是但但過日

大家都要努力,加油

原帖由 pullip 於 10-9-28 15:03 發表

Hi zengdoumom,
早前p4家長日, 班主任話四年班是一個轉捩點, 各科對同學的要求也提高了, 課程深了、廣了, 老師要求家長盡量同囡囡預習, 同叫家長提吓班小姐轉堂時不要玩太癲, 因為怕收拾唔到心情影響下一堂 ...

作者: bicyc1e    時間: 10-10-21 00:23

四年級的功課太多了,唔知係咪阿女做得慢,差不多晚晚都做到九點半,根本再無時間玩吓,放鬆吓,好可憐 。 下星期測驗,都未有時間溫習點算 ?
作者: lamlambo    時間: 10-10-21 09:20

請問中文科評估是十月二十五日還是十月二十六日?
校曆寫十月二十六日,但囡囡手册寫十月二十五日?
雖然星期六日都係要把中文温好,不過還很想知道正確日期!
作者: pullip    時間: 10-10-21 12:07

原帖由 lamlambo 於 10-10-21 09:20 發表
請問中文科評估是十月二十五日還是十月二十六日?
校曆寫十月二十六日,但囡囡手册寫十月二十五日?
雖然星期六日都係要把中文温好,不過還很想知道正確日期! ...

lamlambo :

亞妹今年小一開學家長會時老師說評估改了期, 是25/10 中文, 27/10 數學至真. 四年級家長會因我6:15分才到,聽唔到頭部份, 唔知有無題及呢 !

pullip
作者: jey    時間: 10-10-21 17:04

亞囡話講范圍都係話25/10考

原帖由 pullip 於 10-10-21 12:07 發表

lamlambo :

亞妹今年小一開學家長會時老師說評估改了期, 是25/10 中文, 27/10 數學至真. 四年級家長會因我6:15分才到,聽唔到頭部份, 唔知有無題及呢 !

pullip ...

作者: lamlambo    時間: 10-10-22 10:48

多謝大家的回覆!
現在我好肯定是十月二十五日考中文了!
祝各位囡囡都考到好成績!
作者: yinyin0609    時間: 10-10-22 14:24

作者: lamlambo    時間: 10-11-19 14:50

終於派曬評估的試卷!
可以安心等待聖誕節的來臨!
作者: zengdoumom    時間: 11-1-18 18:35     標題: 回復 1# lamlambo 的帖子

oh no! my girl failed in Chinese Listening.... Any moms has any suggestion on how to "train" Chinese Listening....
作者: yinyin0609    時間: 11-1-18 19:53

作者: lamlambo    時間: 11-1-19 10:15

4E班中文都有好多人唔合格,不過阿囡唔知有幾多個?!
應該係做唔曬份考卷,好似有2篇閱讀理解。
作者: pullip    時間: 11-1-19 17:06

亞囡都唔合格, 佢話4B中文有19人不合格, 聆聽有13人不合格. 照大家咁講, 是份卷太深定溫書溫唔夠 ?
作者: bicyc1e    時間: 11-1-20 00:12

My daughter failed the Chinese paper too :cry: .
She said there were 13 students failed in 4A.
But some students acheived high marks eg. 90 marks.....
作者: pullip    時間: 11-2-2 12:06     標題: 入來拜個早年先 !

祝各位家長&囡囡   兔年得意 身體健康  學業進步
恭喜恭喜
作者: jey    時間: 11-5-27 19:21

HI.....

仲有1個星期就考試,4年級生活好快就過.......

大家努力
作者: zengdoumom    時間: 11-6-14 13:45     標題: 回復 1# jey 的帖子

All exams are done.. finally... Hope we all see each other in P5.....:loveliness:
作者: jey    時間: 11-6-16 16:30

報喜

亞囡話4E ENG paper冇人唔合格,仲有好多人係7X
大家努力成果
作者: kakajune    時間: 11-6-16 17:06

原帖由 jey 於 11-6-16 16:30 發表
報喜

亞囡話4E ENG paper冇人唔合格,仲有好多人係7X
大家努力成果

咁快知嘅.....

我都未知喎, 真係好緊張呀!!
作者: zengdoumom    時間: 11-6-16 18:30     標題: 回復 1# kakajune 的帖子

wow.. so quick to know the result for English...
my girl said they will know Chinese next Monday...
Now.. I am quite nervous and worried.
作者: lamlambo    時間: 11-6-17 11:17

老師真勤力。咁快就改好英文。
希望各位囡囡都考得好成績!
開開心心過暑假
作者: pullip    時間: 11-6-24 14:05     標題: 回復 74# zengdoumom 的帖子

所有卷派晒, 雖然分數不太理想, 好彩合格可以升班 唔使再「擔驚受怕了」!
作者: jey    時間: 11-6-24 20:20     標題: 回復 1# pullip 的帖子

大家快快樂樂等暑假,
作者: chrysan    時間: 11-6-27 09:41

Dear parents,
Do you have any reading/story books available for elementary readers?  For sale / free giving is welcome, my kids are hungry for these......
If yes, pls pm to [email protected]
Many thanks.
Bree's Ma.
作者: hov95    時間: 11-7-4 12:54

請問大家可否告知小四有冇分精英班呀, 因為我女今年小一, 我有地緊張, 謝謝
作者: zengdoumom    時間: 11-7-8 13:49

My girl too... Form Average is going upward, but my girl's marks are going downward... ... must work "super" hard in P5... already gave her a warning.....

原帖由 pullip 於 11-6-24 14:05 發表
所有卷派晒, 雖然分數不太理想, 好彩合格可以升班 唔使再「擔驚受怕了」!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5