教育王國

標題: 請問有無小朋友同班的家長呢?FS1S [打印本頁]

作者: shirleyliang    時間: 10-9-2 09:51     標題: 請問有無小朋友同班的家長呢?FS1S

我女女在真道,第一日開學小一,好開心,回家說了好多關於在校的的情況.女女是FS1S班,唔知在這裡有無找到同班的小朋友呢?有就好嘞.日後可以多D分享下.:)
作者: Jamson    時間: 10-9-2 16:20

抱歉, 我仔仔是FS1_V, 也交個朋友吖!

原帖由 shirleyliang 於 10-9-2 09:51 發表
我女女在真道,第一日開學小一,好開心,回家說了好多關於在校的的情況.女女是FS1S班,唔知在這裡有無找到同班的小朋友呢?有就好嘞.日後可以多D分享下.:) ...

作者: KMY    時間: 10-9-2 16:33

Hi, my daughter is FS1I

原帖由 Jamson 於 10-9-2 16:20 發表
抱歉, 我仔仔是FS1_V, 也交個朋友吖!

作者: angus_mami    時間: 10-9-2 17:52

阿仔是FS1A
作者: Jamson    時間: 10-9-3 09:02

哎呀, 無個同班添, 你們小朋友返成點? 呀仔由半日幼稚園轉全日小學, 勁攰, 但佢話幾開心(最緊要呢樣)
作者: kukukoo    時間: 10-9-3 09:34

Jamson

好消息, 我們是同班同學。 亞仔話老師好嚴不准說話,依次死火。大家會簡什麼聯課活動? 什麼是琴鍵和節奏樂和視覺藝術?

原帖由 Jamson 於 10-9-3 09:02 發表
哎呀, 無個同班添, 你們小朋友返成點? 呀仔由半日幼稚園轉全日小學, 勁攰, 但佢話幾開心(最緊要呢樣)

作者: Jamson    時間: 10-9-3 10:18

好嘢!!!仔仔又無話王sir惡播!今晚問吓佢先.

我揀了視覺藝術和琴鍵, 我也不知琴鍵是什麼, 但仔仔說幅圖係彈琴果d, 佢本身都學緊彈琴, 但規定要揀, 就事但揀咋!

男仔, 唔洗揀跳舞, 咩武術, 節奏樂我又唔鍾意, 佢幼稚園已玩了兩年節奏樂了.... 不好玩, 我想佢揀外語, 但 FS1無, 你揀咩呀?

原帖由 kukukoo 於 10-9-3 09:34 發表
Jamson

好消息, 我們是同班同學。 亞仔話老師好嚴不准說話,依次死火。大家會簡什麼聯課活動? 什麼是琴鍵和節奏樂和視覺藝術?

作者: shirleyliang    時間: 10-9-3 13:52

好的.我們多點分享吧.
作者: shirleyliang    時間: 10-9-3 13:56

jamson,你的仔仔是FS1_V 嗎?我女女就揀左乒乓波,視覺藝術.
作者: Jamson    時間: 10-9-3 14:32

是啊! 男仔無咩好揀, 所以揀視藝, 你女女, 女仔可以揀體操和跳舞啊!

之前學校說要每人申請一張個人八達通, 我幾唔想, 又要報個人資料, 小朋友又論盡, 唔見咗有排搞, 好彩現在取消了~~

原帖由 shirleyliang 於 10-9-3 13:56 發表
jamson,你的仔仔是FS1_V 嗎?我女女就揀左乒乓波,視覺藝術.

作者: monkeydog    時間: 10-9-4 13:27

my son is in FS1A
作者: anjogmail    時間: 10-9-4 14:22

我囡女在FS1I的; 請問遇上黑雨/颱風致提早下課的話, 是否還有校車服務?

另外, 有通告選報朗誦節比賽, 叫與科老師聯絡...大家知道是怎樣聯絡嘛?
作者: TansonMa    時間: 10-9-4 19:45

Hi,
我大少是FS1S。
作者: TansonMa    時間: 10-9-4 19:55

黑雨/颱風情況我想要等學校安排吧!
朗誦比賽方面,相信要小朋友親口向老師取表格。或家長寫便條都可以啊!

原帖由 anjogmail 於 10-9-4 14:22 發表
我囡女在FS1I的; 請問遇上黑雨/颱風致提早下課的話, 是否還有校車服務?

另外, 有通告選報朗誦節比賽, 叫與科老師聯絡...大家知道是怎樣聯絡嘛?

作者: littlefaith    時間: 10-9-4 20:36

我囡囡係FS1I班,多多指教!
唔知幾時先可以申請入家長會呢?
作者: anjogmail    時間: 10-9-5 13:18

謝謝 :)

原帖由 TansonMa 於 4-9-2010 19:55 發表
黑雨/颱風情況我想要等學校安排吧!
朗誦比賽方面,相信要小朋友親口向老師取表格。或家長寫便條都可以啊!

作者: 軒Mother    時間: 10-9-5 17:44

如果返學前遇上惡劣天氣, 就要視孚教育局有無宣佈停課; 如果係要照常返學,咁當然會有校巴服務。
作者: KMY    時間: 10-9-5 20:47

Hello littefaith
我個女都係FS1I呀, 第4組, 你呢?

原帖由 littlefaith 於 10-9-4 20:36 發表
我囡囡係FS1I班,多多指教!

作者: littlefaith    時間: 10-9-5 22:03

原帖由 KMY 於 10-9-5 20:47 發表
Hello littefaith
我個女都係FS1I呀, 第4組, 你呢?

咁啱?我個女都話佢係第四組(係咪有4女1男?)

名就唔响呢度講,check pm please!
作者: KenBaBa    時間: 10-9-6 00:20

原帖由 littlefaith 於 10-9-4 20:36 發表

Dear littlefaith,

家長會剛於去年會員周年大會更改會章,每屆任期會按年曆一月一日起至同年十二月三十一日止。現屆家長會理事會已經正在討論及探討這個課題,相信不久就可以有個具體的答覆及安排。

個人非常感激你一直對學校、家長會的支持及信賴,亦很感謝你經常仗義執筆,以正面客觀的態度及不偏不倚的文字於此發表無數。更先要謝謝你對加入家長會的熱誠!
作者: Jamson    時間: 10-9-6 09:10

我反而想問校際音樂節, 你們有無人知學校有無得報?

原帖由 anjogmail 於 10-9-4 14:22 發表

作者: KenBaBa    時間: 10-9-6 09:52

原帖由 Jamson 於 10-9-6 09:10 發表
我反而想問校際音樂節, 你們有無人知學校有無得報?

Dear Jamson,

至於校際音樂節,於適當時候,學校就會發出通告,呼籲大家為子女報名參與。到時若要尋求支援,可以跟班主任或音樂科老師等洽商。
作者: Jamson    時間: 10-9-6 10:11

謝謝你, KenBaBa

原帖由 KenBaBa 於 10-9-6 09:52 發表

Dear Jamson,

至於校際音樂節,於適當時候,學校就會發出通告,呼籲大家為子女報名參與。到時若要尋求支援,可以跟班主任或音樂科老師等洽商。

作者: kukukoo    時間: 10-9-6 10:25

Jamson,

I choose Visual Art and painting. Today has 聯課活動, when do we know which活動 they have been assigned as today is the deadline for notice submission ? Are the 聯課活動 first come first serve ?
作者: littlefaith    時間: 10-9-6 11:16

原帖由 KenBaBa 於 10-9-6 00:20 發表

Dear littlefaith,

家長會剛於去年會員周年大會更改會章,每屆任期會按年曆一月一日起至同年十二月三十一日止。現屆家長會理事會已經正在討論及探討這個課題,相信不久就可以有個具體的答覆及安排。

個人非常感激你 ...

Dear KenBaBa,

別客氣,也高興認識你們﹗
由於親子王國裡過往曾有不少「有心人」扮真道家長,發放不盡不實批評真道的言論,所以才看不過眼,留下片言隻字,還望不會使真道蒙羞。
此亦所以作為新生家長,更想盡快能加入家長會,在討論區收集現時家長的寶貴意見及分享,使自己小朋友盡快融入這個大家庭。
作者: Jamson    時間: 10-9-6 11:19

kukukoo,

我諗無咁快嘞, 視藝上堂都要帶 art kit 呱??
我仔仔話星期五有堂什麼"大豐收", 但 呀 sir 話佢哋曳, 無得上wor~

原帖由 kukukoo 於 10-9-6 10:25 發表
Jamson,

I choose Visual Art and painting. Today has 聯課活動, when do we know which活動 they have been assigned as today is the deadline for notice submission ? Are the 聯課活動 first come first ser ...

作者: HangYi    時間: 10-9-6 22:55

Hi, my girl is in FS1A
作者: albertli    時間: 10-9-7 09:04

Hi, my daughter is FS1S
作者: TansonMa    時間: 10-9-7 10:15

讓我整理一下班別:

FS1V - Jamson
           Kukukoo

FS1A - angus_mami
            monkeydog
            HangYi

FS1S - albertli
            TansonMa
            Shirleyliang

FS1I - littlefaith (第四組)
          KMY (第四組)
          anjogmail (盈媽)
作者: anjogmail    時間: 10-9-7 11:13

謝謝你的資料整理, 我的女兒是在FS1-I的第三組 :)

KMY (第四組)
          anjogmail 盈媽 (第三組)

原帖由 TansonMa 於 7-9-2010 10:15 發表
讓我整理一下班別:

Kukukoo

monkeydog
            HangYi

TansonMa

FS1I - littlefaith (第四 ...

作者: yanlongma    時間: 10-9-7 11:45

hi!也來報到,打個招呼先!

我個女,雖然返開全日kinder,但因為上學路途遠左好多,所以都好累!而且佢係極容易憂慮的人,所以上個星期都心情不佳,哭着說不想返學呢!

Kukukoo

monkeydog
            HangYi

TansonMa

KMY (第四組)
          anjogmail (第三組)
          yanlongma (第二組)
作者: littlefaith    時間: 10-9-7 12:00

原帖由 yanlongma 於 10-9-7 11:45 發表
hi!也來報到,打個招呼先!

我個女,雖然返開全日kinder,但因為上學路途遠左好多,所以都好累!而且佢係極容易憂慮的人,所以上個星期都心情不佳,哭着說不想返學呢!

Kukukoo

FS1A - ang ...

yanlongma:
不要太擔心,個時間表如此精彩,相信小朋友很快會適應的。
作者: kukukoo    時間: 10-9-7 12:13

TansonMa,

Thx for your update. 有冇人報名家長義工 ? 是否簡了某一日就要每星期都去 ?
作者: TansonMa    時間: 10-9-7 12:23

有呀!我報咗星期二&四上午的派飯和圖書館。我相信唔得閒可以唔返嘅。

原帖由 kukukoo 於 10-9-7 12:13 發表
TansonMa,

Thx for your update. 有冇人報名家長義工 ? 是否簡了某一日就要每星期都去 ?  

作者: yanlongma    時間: 10-9-7 14:36

多謝鼓勵!
我都有同呀女講,俾少少時間自己適應啦,可以用一個星期、兩個星期...
點知呀女話:我想要一個月。
okay,一個月就一個月啦,無問題!最緊要你唔好喊!
原帖由 littlefaith 於 10-9-7 12:00 發表

yanlongma:
不要太擔心,個時間表如此精彩,相信小朋友很快會適應的。

作者: monkeydog    時間: 10-9-7 16:16

Kids at this age definitely need some more time to get used to the full-day new primary school environment. My son has fogot to hand in something and forgot to take home something. But he said he was happy in school. I know he is very tired although as I asked him questions after school and he could only answered me after I repeated 3/4 times of the question. Remember it was also tough for ourselves when we walked into "half-day" primary school P1 ourselves many years ago.

原帖由 yanlongma 於 10-9-7 14:36 發表
多謝鼓勵!
我都有同呀女講,俾少少時間自己適應啦,可以用一個星期、兩個星期...
點知呀女話:我想要一個月。
okay,一個月就一個月啦,無問題!最緊要你唔好喊!
...

作者: HangYi    時間: 10-9-7 22:04

Very touching when seeing our kids sing this song together in the morning assembly

www.jgospel.net/faith/hymns/​感恩歌.c9865.aspx
作者: sando    時間: 10-9-7 22:43

我女女也是FS1I,第四組,多多指教!
作者: TansonMa    時間: 10-9-7 23:13

啊!原來如此。怪不得大少近日成日唱喇!我問他這是什麼歌?他說可能是校歌。

原帖由 HangYi 於 10-9-7 22:04 發表
Very touching when seeing our kids sing this song together in the morning assembly

www.jgospel.net/faith/hymns/​感恩歌.c9865.aspx

作者: kukukoo    時間: 10-9-8 09:15

My one always sing 感謝恩主 賜我美善 at home

原帖由 HangYi 於 10-9-7 22:04 發表

作者: KMY    時間: 10-9-8 09:22

Hi, 知唔知如果參加校際朗誦節, 係咪要自己預備內容, 老師會否訓練gar?

Kukukoo

monkeydog
            HangYi

TansonMa

KMY (第四組)
          sando (第四組)         
          anjogmail 盈媽 (第三組)
          yanlongma (第二組)
作者: TansonMa    時間: 10-9-8 09:37

跟據上年K3時,是大會有幾首詩篇揀,只要揀其中一篇報上那篇的編號給大會。介時就會和同一首詩的小朋友進行比賽。學校訓練方面,我估不會太積極訓練吧!因學校不想再加添學生壓力。(况且我們參加的是個人賽。)

作者: KMY    時間: 10-9-8 10:03

OIC, thx TansonMa

原帖由 TansonMa 於 10-9-8 09:37 發表
跟據上年K3時,是大會有幾首詩篇揀,只要揀其中一篇報上那篇的編號給大會。介時就會和同一首詩的小朋友進行比賽。學校訓練方面,我估不會太積極訓練吧!因學校不想再加添學生壓力。(况且我們參加的是個人賽。) ...

作者: kukukoo    時間: 10-9-8 10:24

Do you know what language we use for the competition ? Cantonese or Putonghua ?

原帖由 TansonMa 於 10-9-8 09:37 發表
跟據上年K3時,是大會有幾首詩篇揀,只要揀其中一篇報上那篇的編號給大會。介時就會和同一首詩的小朋友進行比賽。學校訓練方面,我估不會太積極訓練吧!因學校不想再加添學生壓力。(况且我們參加的是個人賽。) ...

作者: TansonMa    時間: 10-9-8 10:33

記得上年同一個比賽時段是有大部分小朋友用普通話,亦有小朋友用廣東話讀同一首詩。但要不要預先報上所用語言給大會,我就不知道了。等一等吧!不過大少講一定要用廣東話朗誦了。

原帖由 kukukoo 於 10-9-8 10:24 發表
Do you know what language we use for the competition ? Cantonese or Putonghua ?

作者: 阿笨與阿占    時間: 10-9-8 13:31

各位好! 我囡囡係FS1R
作者: wkceci    時間: 10-9-8 16:01

我想問吓 FS1 共有幾多班? 好似每班唔止30人, 是嗎?
作者: littlefaith    時間: 10-9-8 16:45

原帖由 wkceci 於 10-9-8 16:01 發表
我想問吓 FS1 共有幾多班? 好似每班唔止30人, 是嗎?

真道FS1共有七班,分別為V、E、R、I、T、A、S,拼合即成為拉丁文 『veritas』,代表「真理」的意思。

以FS1共210人為限,每班不會超過30人。
作者: TansonMa    時間: 10-9-8 18:05

請FS1S家長幫忙。今日有張更新時間表通告,還記明天生效。請問跟舊的有什麼不同?若有,可告知明天要上什麼課?唉!大少今日忘記帶Folder 回家。
作者: HangYi    時間: 10-9-8 23:04

今天第一次一起參與升旗儀式及做早操 (will have these activites every Wed during the morning assembly),看見小朋友很開心,不過真的很熱。
作者: KMY    時間: 10-9-9 09:14

想問下家長是否可以每天都看孩子早會呢 ? 約幾點開始and完結?
thanks

原帖由 HangYi 於 10-9-8 23:04 發表
今天第一次一起參與升旗儀式及做早操 (will have these activites every Wed during the morning assembly),看見小朋友很開心,不過真的很熱。

作者: Jamson    時間: 10-9-9 09:31

我隻豬仔上最尾果兩堂"恰"着咗, 仲話唔止佢一隻豬仔係咁, 亞 sir 叫佢哋去洗面醒吓

原帖由 monkeydog 於 10-9-7 16:16 發表
Kids at this age definitely need some more time to get used to the full-day new primary school environment. My son has fogot to hand in something and forgot to take home something. But he said he was  ...

作者: Jamson    時間: 10-9-9 09:34

我也有去, 但趕住返工沒看升旗, 真係好熱好熱 陰公

原帖由 HangYi 於 10-9-8 23:04 發表

作者: Jamson    時間: 10-9-9 09:36

FS1V - Jamson (第一組)
           Kukukoo  (第一組)

monkeydog
            HangYi

TansonM ... [/quote]
作者: yanlongma    時間: 10-9-9 10:29

我個女都係非常累,每晚也嚷着要早點睡!
而早上,又完全無胃口食早餐!放了小食在書包,也沒有吃,說因為要排隊去厠所,所以無時間吃!

唔夠瞓+吃不下,已瘦了一個圈,真令人擔心!
原帖由 Jamson 於 10-9-9 09:31 發表
我隻豬仔上最尾果兩堂"恰"着咗, 仲話唔止佢一隻豬仔係咁, 亞 sir 叫佢哋去洗面醒吓

作者: yanlongma    時間: 10-9-9 10:31

FS1I有28人...呀女話。
原帖由 littlefaith 於 10-9-8 16:45 發表

真道FS1共有七班,分別為V、E、R、I、T、A、S,拼合即成為拉丁文 『veritas』,代表「真理」的意思。

以FS1共210人為限,每班不會超過30人。

作者: Jamson    時間: 10-9-9 10:42

好可憐呀 , 女仔去廁所又真係耐d嘅.

原帖由 yanlongma 於 10-9-9 10:29 發表
而早上,又完全無胃口食早餐!放了小食在書包,也沒有吃,說因為要排隊去厠所,所以無時間吃!

...

作者: monkeydog    時間: 10-9-9 11:39

We should raise out this issue at parents meeting later this month. My son told me the same thing....15 mins recess. 100 boys 100 girls...only one toilet each floor...my son said when he wanted to take out things to eat....time's up

原帖由 Jamson 於 10-9-9 10:42 發表
好可憐呀 , 女仔去廁所又真係耐d嘅.

作者: anjogmail    時間: 10-9-9 11:56

朗誦比賽分有廣東話, 國語和英語的, 前兩者用同一張報名表格 (要自己註明選擇語言), 後者獨立一張, 但校內報名已截止了.

原帖由 TansonMa 於 8-9-2010 10:33 發表
記得上年同一個比賽時段是有大部分小朋友用普通話,亦有小朋友用廣東話讀同一首詩。但要不要預先報上所用語言給大會,我就不知道了。等一等吧!不過大少講一定要用廣東話朗誦了。

...

作者: yanlongma    時間: 10-9-9 12:20

係呀!真係十分不夠用,尤其係因為佢地係同一時間使用。男仔都仲好d,女仔真係要多d格數先夠咁多小朋友係果15分鐘內去完厠所!

原帖由 monkeydog 於 10-9-9 11:39 發表
We should raise out this issue at parents meeting later this month. My son told me the same thing....15 mins recess. 100 boys 100 girls...only one toilet each floor...my son said when he wanted to tak ...

作者: littlefaith    時間: 10-9-9 13:13

原帖由 yanlongma 於 10-9-9 10:29 發表

...

我女都話小息去廁所要排好長龍,所以佢話次次都等到小息差不多完先去。
睇吓可唔可以同校方反映…
作者: Cinderalle    時間: 10-9-9 13:22

你們好,我囡囡入讀FS1R。她說返小學很疲倦,但很開心。我相信小朋友需一點時間適應新生活。
作者: monkeydog    時間: 10-9-9 14:12

What I heard is kids in FS1 is arranged and queue up there to go toilet. Can they choose what time they go toilet during the recess?

If they can go toilet by class at differnt times during recess, all kids can save queue up time for other things, like rest or eating...

原帖由 littlefaith 於 10-9-9 13:13 發表

我女都話小息去廁所要排好長龍,mouth:" />所以佢話次次都等到小息差不多完先去。

作者: HangYi    時間: 10-9-9 22:16

Yes. Start at 8:10 and end at around 8:25

原帖由 KMY 於 10-9-9 09:14 發表
想問下家長是否可以每天都看孩子早會呢 ? 約幾點開始and完結?
thanks

作者: anjogmail    時間: 10-9-10 10:22

我囡女尋日因為趕住去洗手間, 畀後邊一個跑得好快的女生撞跌在地, 左手痛到今朝連郁下都慘叫, 好陰公

原帖由 littlefaith 於 9-9-2010 13:13 發表

我女都話小息去廁所要排好長龍,mouth:" />所以佢話次次都等到小息差不多完先去。

作者: kukukoo    時間: 10-9-10 11:06

Take care. Is the running girl rush to toilet ? Why she will crash to your daughter ?

原帖由 anjogmail 於 10-9-10 10:22 發表
我囡女尋日因為趕住去洗手間, 畀後邊一個跑得好快的女生撞跌在地, 左手痛到今朝連郁下都慘叫, 好陰公

作者: KMY    時間: 10-9-10 11:22

anjogmail
囡女有無事呀? 有無睇e生呀? 都要再三提佢地唔好跑至得,    

原帖由 anjogmail 於 10-9-10 10:22 發表

作者: yanlongma    時間: 10-9-10 14:19

好痛呵!:(
咁洗唔洗睇下鉄打?

作者: littlefaith    時間: 10-9-10 15:57

囡囡依家點呀?
當時有冇老師處理?如果冇,或者要同校方反映一下。
作者: shirleyliang    時間: 10-9-10 16:53     標題: 好開心.可以有一班家長上黎分享自己仔仔囡囡在校的情況..

我都想加入家教會.义工就報了周二和周三的第一段.囡囡知道都好開心 ..:)
作者: KenBaBa    時間: 10-9-10 19:27

原帖由 shirleyliang 於 10-9-10 16:53 發表
我都想加入家教會.义工就報了周二和周三的第一段.囡囡知道都好開心 ..:)

Dear shirleyliang,

學校創立不久後,就已有熱心家長群創立了家長會 (Parents Association / PA) 而非家長教師會 (Parents Teachers Association / PTA). 所以我校有的是 Logos Academy Parents Association. 與之鼎足而立的另兩個較具規模的校內家長組織是家長合唱團 (Logos Academy Parents Choir)及家長團契 (Logos Academy Parents Fellowship).

歡迎各位新舊家長預備加入 / 續會成為會員甚或參選出任新一屆家長會理事會理事,現先請大家瀏覽家長會網站:

http://logosparents.org
作者: HangYi    時間: 10-9-10 22:16

anyone knows what is meant by "Eng Bring In Box" in homework log? the due date is 13/9 ar, but no idea what it is?!
作者: Hei001    時間: 10-9-10 22:42

HangYi,
相信是 帶"IN THE BOX"這一本書

原帖由 HangYi 於 10-9-10 22:16 發表
anyone knows what is meant by "Eng Bring In Box" in homework log? the due date is 13/9 ar, but no idea what it is?!

作者: HangYi    時間: 10-9-10 22:54

Oh yeah, thank you!

原帖由 Hei001 於 10-9-10 22:42 發表
HangYi,
相信是 帶"IN THE BOX"這一本書

作者: HangYi    時間: 10-9-10 23:03

Some more questions:

1) 13/9 交工作紙 --> what is it? will it be the Chinese 識字練習1.1.1?

2) 16/9 <去二三里> 溫故知新 --> need to memorise it?

3) Word Journal Part A & B --> should it be completed at home or at school? (I have asked my girl to complete Part A at home already)

4) Learn to Write Penmanship Practice --> again, should it be completed at home or at school?
作者: anjogmail    時間: 10-9-11 13:37

Thank you all aunties. Not sure if the recess time is short and the numbers of toilets are not sufficient so, the kids have to rush to toilets...

原帖由 kukukoo 於 10-9-2010 11:06 發表
Take care. Is the running girl rush to toilet ? Why she will crash to your daughter ?

作者: TansonMa    時間: 10-9-11 14:44

大少的答覆如下:

原帖由 HangYi 於 10-9-10 23:03 發表
Some more questions:

1) 13/9 交工作紙 --> what is it? will it be the Chinese 識字練習1.1.1?
TansonMa ====> Yes.

2) 16/9  溫故知新 --> need to memorise it?
TansonMa ====> 不用背書,只懂寫熊貓先生話要寫的字便可。

3) Word Journal Part A & B --> should it be completed at home  ...

TansonMa ====> 英文方面,在家或堂上完成都可以,反正每堂都要帶。只要依期完成便可。
作者: kukukoo    時間: 10-9-12 10:04

TansonMa,

Is that means there is no need for dictation on 16/9 for those words in  熊貓先生 section ?

[quote]原帖由 TansonMa 於 10-9-11 14:44 發表
大少的答覆如下:
16/9  溫故知新 --> need to memorise it?
TansonMa ====> 不用背書,只懂寫熊貓先生話要寫的字便可。
作者: monkeydog    時間: 10-9-12 10:58

Hi All

Anyone has got the English reading log book last Friday? Is it required to submit tomorrow?

For Chinese Exercise 1.1.1, the right-hand side page is to be done in class or at home?

Thanks

原帖由 kukukoo 於 10-9-12 10:04 發表
TansonMa,

Is that means there is no need for dictation on 16/9 for those words in  熊貓先生 section ?

[quote]原帖由 TansonMa 於 10-9-11 14:44 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gi ...

作者: kukukoo    時間: 10-9-12 12:47

I remembered the English and Chinese Reading log is submit every Monday. For Chinese Exercise 1.1.1, we finished that at home. Pls correct me if I am wrong understanding.

原帖由 monkeydog 於 10-9-12 10:58 發表
Hi All

Anyone has got the English reading log book last Friday? Is it required to submit tomorrow?

For Chinese Exercise 1.1.1, the right-hand side page is to be done in class or at home?

Thanks

...

作者: monkeydog    時間: 10-9-12 13:03

My son has not got English reading log book yet....I guess he forgot to bring it home last Friday as he saw in school it is a green book with a boy and girl picture on the cover. Just want to double check with you if you have got that log book?

For Chinese 1.1.1, the right hand side page said the students need to listen to teachers how many trokes each chinese word has etc....that's why I guess only need to do left hand side page at home which is writing from 1 to 10.

Thanks

原帖由 kukukoo 於 10-9-12 12:47 發表
I remembered the English and Chinese Reading log is submit every Monday. For Chinese Exercise 1.1.1, we finished that at home. Pls correct me if I am wrong understanding.

作者: anjogmail    時間: 10-9-12 16:44

根據中文科"上課小提示", <閱讀存摺>平日在家自己完成, 通知才須交回.

re Eng reading log book, it's required to be submitted on each Monday.

原帖由 kukukoo 於 12-9-2010 12:47 發表

作者: HangYi    時間: 10-9-12 20:50     標題: 回覆 77# TansonMa 的文章

TansonMa,

Thank you!  But what is 熊貓先生?
作者: HangYi    時間: 10-9-12 20:53

係唔係要記熟筆劃名稱那張worksheet呀?
作者: littlefaith    時間: 10-9-12 23:45

原帖由 HangYi 於 10-9-12 20:50 發表
TansonMa,

Thank you!  But what is 熊貓先生?

即筆順紙,我女話老師話如果唔記得筆順,可以找熊貓先生。
作者: TansonMa    時間: 10-9-13 08:35

各位,
在過去的星期六、日有無覺得好似好忙噉?淨做功課+温習加起來好似用了好幾小時。老公仲話:「乜咁多功課嘅?」究竟是否我未習慣小一生活呢?
作者: littlefaith    時間: 10-9-13 09:01

原帖由 TansonMa 於 10-9-13 08:35 發表
各位,
在過去的星期六、日有無覺得好似好忙噉?淨做功課+温習加起來好似用了好幾小時。老公仲話:「乜咁多功課嘅?」究竟是否我未習慣小一生活呢? ...

我哋就用咗星期日一個晏晝加一個夜晚,功課份量其實唔多,但係好濕碎 (可能因為用工作紙,冇簿),所以都幾花時間。

我同太太就分工合作,我負責中文,太太負責英文,咁樣會冇咁辛苦。
作者: Jamson    時間: 10-9-13 09:12

死嘞, 我以為兩本都係通知才須交回, 仔仔今天沒帶Eng log book 添

原帖由 anjogmail 於 10-9-12 16:44 發表
根據中文科"上課小提示", 平日在家自己完成, 通知才須交回.

re Eng reading log book, it's required to be submitted on each Monday.

作者: Jamson    時間: 10-9-13 09:22

我哋用咗一晚(星期六), 星期日下午做reading log
功課唔算多, 但好"呢hea", 因好多唔知"係咪咁做?" "事但做咗先啦!"

原帖由 TansonMa 於 10-9-13 08:35 發表
各位,
在過去的星期六、日有無覺得好似好忙噉?淨做功課+温習加起來好似用了好幾小時。老公仲話:「乜咁多功課嘅?」究竟是否我未習慣小一生活呢? ...

作者: anjogmail    時間: 10-9-13 10:38

"功課份量其實唔多,但係好濕碎 (可能因為用工作紙,冇簿),所以都幾花時間。"<-- 非常同意! 每晚檢查功課時都擔心自己有沒有睇漏...一張二張紙, 似乎係大人比小朋友更唔適應 >.<

原帖由 littlefaith 於 13-9-2010 09:01 發表

我哋就用咗星期日一個晏晝加一個夜晚,功課份量其實唔多,但係好濕碎 (可能因為用工作紙,冇簿),所以都幾花時間。

我同太太就分工合作,我負責中文,太太負責英文,咁樣會冇咁辛苦。 ...

作者: KMY    時間: 10-9-13 10:52

對啊!每晚都要將佢所有folder既工作紙睇一次, 又要同佢夾口供, 睇下d功課有無miss, 很費時但無辦法......

所以係度傾吓, 唔洗得自己一個唔知點甘

原帖由 anjogmail 於 10-9-13 10:38 發表
"功課份量其實唔多,但係好濕碎 (可能因為用工作紙,冇簿),所以都幾花時間。".<

作者: Cinderalle    時間: 10-9-13 10:53

其實真道功課量真的不多,我囡囡幼稚園的同學有些每天平均已有4至7樣功課。我相信因為大家還在摸索及適應學校的制度而已。大家一同努力吧!
作者: wunmum    時間: 10-9-13 11:47

HI Hi 各位MUMMY ;

我個仔係FS1 R ,哎,,返左第一星期好地地,上星期四開始扭計不想返學,今早在課室門口還纏著我哭........
     攪到我都很煩惱 !!!!!!!!
作者: wunmum    時間: 10-9-13 13:13

原帖由 kukukoo 於 10-9-7 12:13 發表
TansonMa,

點樣可以申請回校做義工? 是否先參加家長會先?
回校時間是否自己選擇? 謝謝回覆
作者: KMY    時間: 10-9-13 14:00

上星期有通告邀請家長義工的, 有幾個時段選擇, 和可選擇星期一至星期五任何天數
你可致電學校問問

原帖由 wunmum 於 10-9-13 13:13 發表

點樣可以申請回校做義工? 是否先參加家長會先?
回校時間是否自己選擇? 謝謝回覆

作者: kukukoo    時間: 10-9-13 14:02

Same feeling like you as it's hard to know what they have learnt and what to bring and submit to school every day.

原帖由 KMY 於 10-9-13 10:52 發表
對啊!每晚都要將佢所有folder既工作紙睇一次, 又要同佢夾口供, 睇下d功課有無miss, 很費時但無辦法......

所以係度傾吓, 唔洗得自己一個唔知點甘

...

作者: monkeydog    時間: 10-9-13 14:16

It is also not easy for ourselves (as adults) to get organised if we have received many pages a day, therefore understand we need to help our FS1 kids to get things organised at the beginning. It will become smoother later when we and our kids have got used to this style.

On the other hand, it is not a bad training for kids to get so many things organised.

Logos has used this teaching method for so many years, guess they may have some intention behind this, if not a mistake.
作者: anjogmail    時間: 10-9-13 14:19

今早到校務處想交 Planet II 的報名回條, 校務處說不清楚, 只叫依回條所述, 在9月15日(三)12:20-12:50PM期間親自到校務處交表如有關公司...又說若是要上班, 就交給小朋友, 叫他們午飯後自己往地下校務處去找Planet II 的工作人員交表...為甚麼不能全班集合表格後由老師交表? 又或是在校務處多放一個收集表格的箱子也好吧 一.一"
作者: Jamson    時間: 10-9-13 14:25

Well, as a mother (or even a student), I really feel confused, evey subject has 2 or 3 teachers... seeing handbook, say: Eng: worksheet.  Which worksheet? Ms Wong's or Ms Chan's.  If all their worksheet has its own code it would be better for us to do and check.

原帖由 monkeydog 於 10-9-13 14:16 發表
It is also not easy for ourselves (as adults) to get organised if we have received many pages a day, therefore understand we need to help our FS1 kids to get things organised at the beginning. It will ...

作者: kukukoo    時間: 10-9-13 14:39

anjogmail,

What is Planet II ? Why I didn't receive this ? Could you tell more about this ?

原帖由 anjogmail 於 10-9-13 14:19 發表
今早到校務處想交 Planet II 的報名回條, 校務處說不清楚, 只叫依回條所述, 在9月15日(三)12:20-12:50PM期間親自到校務處交表如有關公司...又說若是要上班, 就交給小朋友, 叫他們午飯後自己往地下校務處去找Planet I ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5