教育王國

標題: 準小一同學們, 大家編入左咩班呀~ [打印本頁]

作者: 婕婕媽    時間: 10-8-23 10:36     標題: 準小一同學們, 大家編入左咩班呀~

我個囡編入1C
作者: cherilau    時間: 10-8-25 09:45

我個囡編入1F, 要上多一層樓.
作者: 婕婕媽    時間: 10-8-25 10:21

星期日同阿囡去試下d書包, 最終揀左"lego", 返去連埋D書磅(抽起左1上B既書同作業), 成8.5lbs
作者: 婕婕媽    時間: 10-8-25 10:23

原帖由 cherilau 於 10-8-25 09:45 發表

ic...你班班主任係英文課主任

阿囡話佢既正班主任係佢地英文老師, 副班主任係教中文
作者: cherilau    時間: 10-8-25 13:23

我囡囡無同我講佢的副班主任係邊個, 不過編班嗰日放學的時候我見到課室內除了英文科主任Ms. Mak之外就只見到副校長. 唔知會否是副校長係副班主任呢?

原帖由 婕婕媽 於 10-8-25 10:23 發表

ic...你班班主任係英文課主任

阿囡話佢既正班主任係佢地英文老師, 副班主任係教中文

作者: 婕婕媽    時間: 10-8-25 14:05

原帖由 cherilau 於 10-8-25 13:23 發表
我囡囡無同我講佢的副班主任係邊個, 不過編班嗰日放學的時候我見到課室內除了英文科主任Ms. Mak之外就只見到副校長. 唔知會否是副校長係副班主任呢?

...

可能係~
作者: so~shan    時間: 10-8-25 15:49

我囡囡都係1F

原帖由 cherilau 於 10-8-25 09:45 發表

作者: hipo    時間: 10-8-26 09:51     標題: 回覆 7# so~shan 的文章

my son also 1F
作者: cherilau    時間: 10-8-26 13:24

你個囝囝有冇講你知佢的副主班任是誰?

原帖由 hipo 於 10-8-26 09:51 發表
my son also 1F

作者: 婕婕媽    時間: 10-8-26 13:37

家長日個日, 原美講有套餐具for小朋友, 咁係唔係由小朋友負責每日帶返去開餐, 還是每日要交返俾原美?
作者: cherilau    時間: 10-8-27 09:07

個原美講司話9月份的午飯餐單會在開學第1日派發報名, 要3日內交回, 到時收到餐單再仔細看看是否有提及餐具的問題. 如果無提及的話再問問老師吧.

原帖由 婕婕媽 於 10-8-26 13:37 發表
家長日個日, 原美講有套餐具for小朋友, 咁係唔係由小朋友負責每日帶返去開餐, 還是每日要交返俾原美?

作者: rabbit    時間: 10-8-27 10:08

Hi all P1 mamas
the tools for lunch they will give kids the first week, then kids have to carry it daily and bring home to wash it.  And you have to provide a table mat for them.  The mat can be kept it in school.

原帖由 cherilau 於 10-8-27 09:07 發表
個原美講司話9月份的午飯餐單會在開學第1日派發報名, 要3日內交回, 到時收到餐單再仔細看看是否有提及餐具的問題. 如果無提及的話再問問老師吧.

...

作者: 婕婕媽    時間: 10-8-27 10:39

原帖由 rabbit 於 10-8-27 10:08 發表
Hi all P1 mamas
the tools for lunch they will give kids the first week, then kids have to carry it daily and bring home to wash it.  And you have to provide a table mat for them.  The mat can be kept  ...

rabbit

明白, thx~ 上次原美提過低年級會用托盤, 安全D

另想問問, 三次考試係唔係都放早, 橫是只有學期尾個次先會放早?
作者: rabbit    時間: 10-8-27 10:53

Hi

about the exam, yes all will be off at 11.30am/12.00nn (I forgot ) during the exam periods.

and the schedule
Mon - chinese / chinese composition
Tue - english / english composition
Wed - Maths / Chinese Listening
Thurs - GS / Eng Listening
Fri - only 20 mins for the 宗教 (open book)

Chinese/Mandarin/Eng oral will be done during the class one by one.
原帖由 婕婕媽 於 10-8-27 10:39 發表

rabbit

明白, thx~ 上次原美提過低年級會用托盤, 安全D

另想問問, 三次考試係唔係都放早, 橫是只有學期尾個次先會放早?

作者: 婕婕媽    時間: 10-8-27 11:03

原帖由 rabbit 於 10-8-27 10:53 發表
Hi

about the exam, yes all will be off at 11.30am/12.00nn (I forgot ) during the exam periods.

and the schedule
Mon - chinese / chinese composition
Tue - english / english composition
Wed  ...

好多謝你既資料....到時要好好安排人手接送先, 皆因仲有個細要係第二度湊放學

你既小朋友讀緊邊班ga?
作者: rabbit    時間: 10-8-27 11:21

will be in P2 la.
原帖由 婕婕媽 於 10-8-27 11:03 發表

好多謝你既資料....到時要好好安排人手接送先, 皆因仲有個細要係第二度湊放學

你既小朋友讀緊邊班ga?

作者: 婕婕媽    時間: 10-8-27 11:53

原帖由 rabbit 於 10-8-27 11:21 發表
will be in P2 la.  

咁P2開學個几日係唔係都早放?
作者: rabbit    時間: 10-8-27 12:04

Yes.

1 Sep - 3 Sep : 745am - 12.30pm
6 Sep onwards : start the normal schedule
7.45am - 3pm
(except Wed, every Wed will be off at 2pm)

1 Sep - 3 Sep : uniform

原帖由 婕婕媽 於 10-8-27 11:53 發表

咁P2開學個几日係唔係都早放?

作者: 婕婕媽    時間: 10-8-27 12:26

多謝詳情回覆
原帖由 rabbit 於 10-8-27 12:04 發表
Yes.

1 Sep - 3 Sep : 745am - 12.30pm
6 Sep onwards : start the normal schedule
7.45am - 3pm
(except Wed, every Wed will be off at 2pm)

1 Sep - 3 Sep : uniform

作者: kenischung    時間: 10-8-31 17:03

作者: Vienbobo    時間: 10-9-2 11:19

hihi ,我囡囡都係1C班ga,多多指教!

作者: 婕婕媽    時間: 10-9-3 10:25

1C
Vienbobo (芷晴)
kenischung
婕婕媽 (婕婕)

1F
cherilau
so~shan
hipo

作者: cherilau    時間: 10-9-3 11:04

1C
kenischung
婕婕媽 (婕婕)

1F
cherilau (倚齊)
so~shan
hipo

原帖由 婕婕媽 於 10-9-3 10:25 發表
1C
kenischung
婕婕媽 (婕婕)

1F
cherilau
so~shan
hipo

作者: Vienbobo    時間: 10-9-3 14:31

hihi,nice to meet you all......
作者: chingbb    時間: 10-9-5 10:27

1D
chingbb (康晴)

原帖由 cherilau 於 10-9-3 11:04 發表
1C
kenischung
婕婕媽 (婕婕)

1F
so~shan
hipo

作者: elsa2004    時間: 10-9-6 08:53

Hi !!!
Elsa Lam    (1C)

原帖由 cherilau 於 10-9-3 11:04 發表
1C
kenischung
婕婕媽 (婕婕)

1F
so~shan
hipo

作者: 婕婕媽    時間: 10-9-7 11:09

1C
kenischung
婕婕媽 (婕婕)
elsa2004 (Elsa Lam)

1D

1F
so~shan
hipo
作者: kenischung    時間: 10-9-7 18:44

作者: cherilau    時間: 10-9-10 08:57

昨日囡囡回家同我講,話老師叫佢哋要帶工課枱墊. 我唔係好知工課枱墊係怎樣, 因為我未見過及未聴過. 請問有冇家長已經購買?工課枱墊係唔係=餐枱墊?

作者: rabbit    時間: 10-9-10 10:48

I think she was talking about the mat for art class, the 餐枱墊 is ok.
作者: 婕婕媽    時間: 10-9-10 10:49

原帖由 cherilau 於 10-9-10 08:57 發表
昨日囡囡回家同我講,話老師叫佢哋要帶工課枱墊. 我唔係好知工課枱墊係怎樣, 因為我未見過及未聴過. 請問有冇家長已經購買?工課枱墊係唔係=餐枱墊?

阿囡昨天話要視藝堂要帶紙枱墊, 同埋圍裙要係魔術貼唔要縛線個d, 魔術貼個D款好似少見

紙枱墊, 我用包住一ream A4紙既包裝紙(入面有層笠面), 封邊作枱墊。 聽聞有D人就買餐枱墊代替
作者: cherilau    時間: 10-9-10 14:33

唔該晒各位!

今日午飯時間我去咗文具店問店員, 佢話d枱墊係for美術堂用的枱墊, 跟著就比咗的枱墊給我看. d枱墊同餐枱墊差不多, 不過就比餐枱墊大張小小. 而價錢都算合理$10.
作者: Vienbobo    時間: 10-9-10 15:55

我想請問下星期開始係米得星期二著裙呀?thanks!
作者: rabbit    時間: 10-9-10 17:06

Yes, my daughter's just the table mat
原帖由 婕婕媽 於 10-9-10 10:49 發表

阿囡昨天話要視藝堂要帶紙枱墊, 同埋圍裙要係魔術貼唔要縛線個d, 魔術貼個D款好似少見

紙枱墊, 我用包住一ream A4紙既包裝紙(入面有層笠面), 封邊作枱墊。 聽聞有D人就買餐枱墊代替 ...

作者: cherilau    時間: 10-9-10 22:20

囡囡於 2010-09-09 手冊內[宗教]寫上 "貼禮儀表", 但係我查看過書包都唔見有該禮儀表.
跟著再問囡囡是什麼東東, 佢又話唔知又話無此東西要貼, 請問有冇家長知道係什麼東東.
作者: sallyf9887    時間: 10-9-11 01:00

原帖由 cherilau 於 10-9-10 22:20 發表
囡囡於 2010-09-09 手冊內[宗教]寫上 "貼禮儀表", 但係我查看過書包都唔見有該禮儀表.
跟著再問囡囡是什麼東東, 佢又話唔知又話無此東西要貼, 請問有冇家長知道係什麼東東. ...

見我囝囝本宗教書由學校帶返來,見已貼上"貼禮儀表", 此表是註明節日的日子....例如:玫瑰月2010年10月.....
作者: gin_hello    時間: 10-9-11 22:14

咁仲要帶油粉彩, 咩叫油粉彩???

原帖由 cherilau 於 10-9-10 14:33 發表
唔該晒各位!

今日午飯時間我去咗文具店問店員, 佢話d枱墊係for美術堂用的枱墊, 跟著就比咗的枱墊給我看. d枱墊同餐枱墊差不多, 不過就比餐枱墊大張小小. 而價錢都算合理$10. ...

作者: so~shan    時間: 10-9-12 20:44

取書當日有個攤位買<包書膠套+粉彩>成套,話返學用,你有無買呀!

原帖由 gin_hello 於 10-9-11 22:14 發表
咁仲要帶油粉彩, 咩叫油粉彩???

作者: gin_hello    時間: 10-9-12 22:27

我無買, 不過而家係屋企揾到幼稚園果時D顏色筆上面寫住油粉彩, 聽日有得用喇, HEHE

原帖由 so~shan 於 10-9-12 20:44 發表
取書當日有個攤位買成套,話返學用,你有無買呀!

作者: cherilau    時間: 10-9-17 08:52

正式上學快一個星期了, 工課開始多了, 你們的仔女有冇工課上的問題呢?

我就發覺囡囡開始唔係好自願地做工課. 尤其是做到第2或第3份工課時就開始話疲倦. 若當日有6-7份工課的話, 佢要用成2個鐘的時間才完成, 仲係要我伴著佢才係咁快才完成war.
請問家長們你地會點樣教導子女做工課? 有好的方法請多多提點好似我有這類問的家長.

作者: gin_hello    時間: 10-9-17 10:01

咁細個要集中精神做功課係有D辛苦.  我見我個仔都唔算太多功課喎.  因為我要工作, 番到屋企都完成晒, 但因為老人家睇, 所以好多時都係做得唔好, 英文仲會寫錯晒, 所以我打算比人補習, 如果你自己教就要比多D耐性, 免得佢怕左, 必要時比佢休息五到十分鐘再做. 就咁坐係度做兩小時, 都唔會做得好, 休息下再做會專心D架.

原帖由 cherilau 於 10-9-17 08:52 發表
正式上學快一個星期了, 工課開始多了, 你們的仔女有冇工課上的問題呢?

我就發覺囡囡開始唔係好自願地做工課. 尤其是做到第2或第3份工課時就開始話疲倦. 若當日有6-7份工課的話, 佢要用成2個鐘的時間才完成, 仲係要 ...

作者: 婕婕媽    時間: 10-9-17 10:10

原帖由 cherilau 於 10-9-17 08:52 發表

我就發覺囡囡開始唔係好自願地做工課. 尤其是做到第2或第3份工課時就開始話疲倦. 若當日有6-7份工課的話, 佢要用成2個鐘的時間才完成, 仲係要 ...

方法..還在摸索中

阿囡係未正式開學前, 自己計劃得好美滿...放左個鐘係書枱, 計劃4點開工做功課, 5點温書, 6點練琴, 但正式開始就

佢每日放學後都會同我通電話, 我就開始做嫦娥, 提佢一個鐘內好做完(俾埋個鐘佢對住), 唔好係到咪咪摸摸, 咁就可以多d時間玩做鐘意既野.....

我平時七點返到屋企, 通常佢都開始食緊飯, 識做既功課都做晒, 書包都執左, 不過就冇練琴 ....希望下星期好d, 每日抽十五分鐘練下琴都好ar

依家佢每日花係功課(連埋我教佢做)上既時間都近兩個鐘
佢地d功課係我地眼中係好易, 大人做應該唔駛半個鐘, 不過佢地始終係細, 要時間適應, 識多d字明白d題目講乜, 應該會做快d, 大家加油
作者: so~shan    時間: 10-9-18 20:00

請問大家有無睇個內聯綱的家課17/09/2010星期五 ,是否已經無左,我今日想查下有無寫漏,發現無左.

我囡囡是1F班,有無同班同學可以大家對下.
作者: BluMa    時間: 10-9-18 23:52

原帖由 so~shan 於 10-9-18 20:00 發表
請問大家有無睇個內聯綱的家課17/09/2010星期五 ,是否已經無左,我今日想查下有無寫漏,發現無左.

我囡囡是1F班,有無同班同學可以大家對下.

There are two buttons ("<" and ">") beside the date to forward or backward the date.  Click the "<" button to backward the date, e.g. to 17/09/2010 and you can see the homework list of 17/09/2010.
作者: so~shan    時間: 10-9-19 07:39

Thank you

原帖由 BluMa 於 10-9-18 23:52 發表

There are two buttons ("") beside the date to forward or backward the date.  Click the "

作者: sleepingbeauty    時間: 10-9-22 15:49     標題: 回覆 4# 婕婕媽 的文章

其實一年級初初開學真係唔好俾佢地太大壓力,否則將來讀上去會重難,佢地會好抗拒.我細女都係讀一年級,初初放親學做做吓功課都眼瞓,發哂脾氣,今個禮拜協議可以三點九就瞓到四點半.咁功課都唔係太難,又有導修堂,我放工前佢會做哂,係我返黎同佢對吓,都要擦過d寫錯既字同問吓佢明唔明,係點樣做出黎.我大女以前都係嘉諾撒,我起初都好緊張,真係好勞氣,我一至三年班都無俾佢補習,係四年級下學期就開始補英文,後來發覺呢d錢真係要俾人地賺,雖然自己識教,但佢唔係好肯聽,又唔專心,攪到成日都係我鬧佢,佢就喊咁樣收場,關係唔好.但係補習老師面前始終唔係自己人佢地會聽話d,老師講一句好過我講十句...到考試温習真係勞氣少好多.所以我見議大家呢兩個月唔好太迫佢地,始終以前讀開半日可以有半日休息,就算全日都有晏覺瞓吓...得閒大家上黎分享多d啦.希望我地d仔仔女女都聽教聽話.
作者: Tata1668    時間: 10-9-25 16:00

大家好, 1C班小男生初來報到.

1C
kenischung (閔祈)
婕婕媽 (婕婕)
tata1668 (tidus 貿景)

1D

1F
so~shan
hipo
作者: 婕婕媽    時間: 10-9-27 11:07

歡迎
原帖由 Tata1668 於 10-9-25 16:00 發表
大家好, 1C班小男生初來報到.

1C
kenischung (閔祈)
婕婕媽 (婕婕)
tata1668 (tidus 貿景)

1D

1F
so~shan
hipo ...

作者: Tata1668    時間: 10-9-27 23:38

總覺得現在的中文字很難寫, 很多細節位跟我已前學的都不同, 而老師亦執法嚴厲, 每天都有改正要跟進....

想問下1c班家長, 學期初手冊曾有一中文功課 - "背詩三" 是否指 "靜夜詩"? 還是三首詩都要背?!
作者: 婕婕媽    時間: 10-9-28 10:31

原帖由 Tata1668 於 10-9-27 23:38 發表
總覺得現在的中文字很難寫, 很多細節位跟我已前學的都不同, 而老師亦執法嚴厲, 每天都有改正要跟進....

想問下1c班家長, 學期初手冊曾有一中文功課 - "背詩三" 是否指 "靜夜詩"? 還是三首詩都要背?! ...

阿囡話背晒三首, 課室入面都貼左個三首詩
作者: 婕婕媽    時間: 10-9-28 10:32

頭先系統有問題...攪到連post几次同一msg

作者: 婕婕媽    時間: 10-9-28 10:33

作者: 婕婕媽    時間: 10-9-28 10:39

作者: Tata1668    時間: 10-9-28 23:49

日後真係要多多指教... 如果唔係, 真係 miss 左好多野!
作者: 婕婕媽    時間: 10-10-19 14:15

第一段考事項出左啦~

中作、英作、英文聆聽分別要考1小時15分, 時間好似長長地....唔知點考la
作者: Tata1668    時間: 10-10-19 21:48

1小時15分... 中作平時都係見佢地好似寫下句子, 唔知考試係咪都係咁呢?

原帖由 婕婕媽 於 10-10-19 14:15 發表
第一段考事項出左啦~

中作、英作、英文聆聽分別要考1小時15分, 時間好似長長地....唔知點考la

作者: joannasky    時間: 11-10-8 22:28

wrong posting

作者: Suchoy    時間: 11-10-25 16:16

我係1A班

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5