教育王國

標題: 校隊 & 泳隊的分別 [打印本頁]

作者: 1205    時間: 10-7-31 20:56     標題: 校隊 & 泳隊的分別

小朋友2年級, 已經係學校校隊, 但教練想小朋友再進一步訓練, 想她進入泳會的泳隊, 但時間上不可能再入校隊了, 想問校隊同泳班泳隊有無咩吾同....入左泳隊, 可以再參加校隊代表學校出賽嗎 ?
作者: ming2    時間: 10-8-1 11:05

作者: JOJA    時間: 10-8-2 12:09

要睇吓係邊間泳隊
同邊個校隊

這樣很難比較
但泳會的泳隊都有很多

通常都會收費
原帖由 1205 於 10-7-31 20:56 發表
小朋友2年級, 已經係學校校隊, 但教練想小朋友再進一步訓練, 想她進入泳會的泳隊, 但時間上不可能再入校隊了, 想問校隊同泳班泳隊有無咩吾同....入左泳隊, 可以再參加校隊代表學校出賽嗎 ? ...

作者: Octopusma    時間: 10-8-2 13:55

校隊係代表學校, 泳隊係代表果個泳會, 梗係唔同啦..

我諗你小朋友學校係請外面既泳會黎教學校校隊, 依家泳會想招收你小朋友入佢泳會, 代表佢泳會去參賽之類, 如果佢講到冇時間俾小朋友再代表校隊, 即係泳會想獨估你小朋友所有可以練水既時間, 連分身代表學校都冇時間, 專注去操水代表泳會, 泳會係要俾錢的, 校隊視乎學校係點樣安排的了~~

操水比賽要時間, 睇你小朋友興趣有幾大, 技術有幾高了...

原帖由 1205 於 10-7-31 20:56 發表
小朋友2年級, 已經係學校校隊, 但教練想小朋友再進一步訓練, 想她進入泳會的泳隊, 但時間上不可能再入校隊了, 想問校隊同泳班泳隊有無咩吾同....入左泳隊, 可以再參加校隊代表學校出賽嗎 ? ...

作者: TSEHANG    時間: 10-8-2 17:45

路過想說:
我想問校隊或泳隊的training 時間多長,我小朋友6 years old, 上次教練同我說吾好比小朋友一星期泳2-3天及幾小時, 因到時只會有肌肉,小朋友不會長高!所以我到今年我都沒有打算小朋友入什麼隊!
作者: ming2    時間: 10-8-2 20:48

作者: JOJA    時間: 10-8-3 09:28

我聽教練話
不停游蝶式就阻高
因長期訓練肩膀的肌肉

原帖由 TSEHANG 於 10-8-2 17:45 發表
路過想說:
我想問校隊或泳隊的training 時間多長,我小朋友6 years old, 上次教練同我說吾好比小朋友一星期泳2-3天及幾小時, 因到時只會有肌肉,小朋友不會長高!所以我到今年我都沒有打算小朋友入什麼隊! ...

作者: ming2    時間: 10-8-3 10:23

作者: 小豬嘜    時間: 10-8-3 10:48

我想問: 係咪即係入校隊,如代表學校攞到獎.會對小朋友在學校既表現會有幫助d? 若入泳隊,是否攞到獎,對在校既表現都冇幫助?
作者: JOJA    時間: 10-8-11 11:29

冇話細唔細
要學屆攞奬
就係專操某一至兩式

我見唔少
都係8-9 yrs人仔
2-3個鐘不停咁練蝶
因為要為學屆攞奬

我個仔現在都專項一至兩項
但會四式學哂

原帖由 ming2 於 10-8-3 10:23 發表

何謂"不停"游先??佢地咁細個,好少會兩個鐘入面淨操一個式架...我囡次次操水兩個鐘都會游晒四式0既...

作者: EvaLam^^    時間: 10-8-11 14:36

一年都係得一次學界比賽,就算你冇入學校泳隊,但你游到好時間,學校都一定會出你,而入泳隊操練係會密集D,因為一年到晚都有比賽,嬴到公開賽對小朋友係學校都有一定既幫助,基本上嬴到公開賽係難過嬴到學界0架.
我個囡一星期操練6日,每次2個鐘,淨游水係唔會0甘易有肌肉0架,要配合做體能,我囡主項係游蝶同自,佢冇唔高既問題,反而係高得好快,對腳大得仲快,9歲已經著36號鞋啦.
作者: JOJA    時間: 10-8-11 17:27

eva

我個仔主攻"自, 蛙"
我見果小朋友日日游蝶
又真係唔多高
教練話做番d平衡
特別要拉多d根

你有冇報區賽呀
我個仔報三區, 全抽中
但9 yrs 以下為一組別
輸硬.....當win 經驗

亞仔現在日日游
但九月開學後
就游番每星期4天算啦

原帖由 EvaLam^^ 於 10-8-11 14:36 發表
一年都係得一次學界比賽,就算你冇入學校泳隊,但你游到好時間,學校都一定會出你,而入泳隊操練係會密集D,因為一年到晚都有比賽,嬴到公開賽對小朋友係學校都有一定既幫助,基本上嬴到公開賽係難過嬴到學界0架.
我個囡一 ...

作者: EvaLam^^    時間: 10-8-12 02:08

JOJA,

你個仔0甘叻,主項游到自同蛙,我囡之前D牌多數都係游蛙羸,依家反而最弱,教練話蛙同其餘3項有抵觸,好難並存.佢話我個囡身型高瘦腳又大,最0岩游自,我反而見到游蛙既多數都唔高同腳粗,同埋蛙式游得叻係要好用腦0架.我個囡就唔得啦,佢係從來唔拉根添,好彩都一路有高.
你0甘勁報3區都中晒呀,係邊幾個區呀?睇下我0地會唔會相遇先,我除0左香港區同屯門外,差唔多全部區報晒,依家暫時正係得沙田同大埔中咋,油尖旺就係後補,游區賽同公開賽差唔多,D人好勁0架,冇可能嬴到,我0地都係至在囉經驗咋~
作者: JOJA    時間: 10-8-12 09:04

EVA

佢一d都唔叻, 只不過係蝶同背都做得差
早前係背後
但練得蛙多,背就差左
"自"競爭實在太大啦

佢仲係努力學習中
未能達到D3的成績
教練只不過是教好佢自, 蛙
做得好, 才執背蝶

不過經過這個暑假差不多日日練
真的有進步

佢現在報左油尖旺, 九龍城和灣仔都係正選
昨日寄埋觀塘和深水埗
我見有D 日子撞期
而佢都係陪跑份子
咪報少D囉

原帖由 EvaLam^^ 於 10-8-12 02:08 發表
JOJA,

你個仔0甘叻,主項游到自同蛙,我囡之前D牌多數都係游蛙羸,依家反而最弱,教練話蛙同其餘3項有抵觸,好難並存.佢話我個囡身型高瘦腳又大,最0岩游自,我反而見到游蛙既多數都唔高同腳粗,同埋蛙式游得叻係要好用腦0 ...

作者: babych    時間: 10-8-12 09:23

Hi evalam, joja,

你地囡囡好叻 我囝囝都好鍾意游水,呢個暑假我1:1比佢學,學得幾好,而家我煩惱緊冬天轉去邊間泳會學, 請問可否pm你地囡囡是那間泳會學,是否一年四季都游? 謝謝!

babych
作者: IRON    時間: 10-8-12 10:46

hi all,

想問妳地既仔仔女女報邊幾項呢?? 而家先知有比賽, 我呢區已過左報名啦.

另外我見d時間係8-6, 咁係咪有日程表, 差不多時間先去比賽, 如果唔係咪要hea成日?? 係咪個項目完即知結果??

作者: JOJA    時間: 10-8-12 11:02

我都未正式玩過
因可以報最多三項
我就報50咪, 自, 蛙, 背

日程表在網上可以downland,
我估預早到場游的時段
到時問下幾時有奬頒 (坦白說我估攞奬好難)
咁就唔洗tea成日

原帖由 IRON 於 10-8-12 10:46 發表
hi all,

想問妳地既仔仔女女報邊幾項呢?? 而家先知有比賽, 我呢區已過左報名啦.

另外我見d時間係8-6, 咁係咪有日程表, 差不多時間先去比賽, 如果唔係咪要hea成日?? 係咪個項目完即知結果?? ...

作者: EvaLam^^    時間: 10-8-12 13:02

我個囡報區區都有d唔同,但就一定有50自,50蝶,另外係50蛙or100蛙or50背
其本上報晒3項真係要hea成日,玩區賽係最辛苦,多數臨比賽前一個星期就可以上網睇日賽程表,個日仲要預早去霸位,好多人係帶埋地墊遊戲機去準備hea一日,好彩既係室內有冷氣就正,不過大部份池都係晒到阿媽都唔認得,大人同小朋友都好辛苦,要有心理準備~
作者: IRON    時間: 10-8-12 17:53

多謝回應.

阿仔問公開後補唔知有無機會呢, 我話隨緣啦, 呵呵~~

諗起要hea一日真係中暑! 各位媽咪真偉大.
作者: EvaLam^^    時間: 10-8-12 20:20

公開後補要係第一日一早去0架,機會係好微~唔止會中暑,仲要一早6:30去泳池霸位添呀,我都覺得好偉大
作者: 1205    時間: 10-8-12 22:35

小朋友幾多歲可以參加比賽, (學界 &  區賽)

點報名參加的 ?
作者: IRON    時間: 10-8-12 22:55

入左場係咪唔出得去架?? 如果差唔多時間先入去報到, 游完又閃出去休息得唔得??
作者: EvaLam^^    時間: 10-8-12 23:33

1205,

學界係要由學校選出,由學校報名,分甲乙丙組,4年班開始,但只要你係學校既水試嬴到4年班,2,3年班都可以代表學校游丙組既,直至5年班先游乙組.
區賽就分年齡,9歲組最細,當然就算你6,7,8歲都可以參加,都係游9歲個組.每年7,8月開始報名,要留意康文署個網頁或者去就近既體育館都有報名表格,不過就只限自己個區.

IRON,

報到我唔肯定係咪可以遲,因為我未試,我0地一定早到,另外唔駛入場,個看台係自由出入0架,冇限制.
作者: EvaLam^^    時間: 10-8-12 23:36

babych,

要睇你住邊區喎,我囡學個間泳會係沙田呀
作者: IRON    時間: 10-8-13 10:02

Hi EvaLam^^,

可以自由出入, 咁駛乜6:30去呀, 睇日程表到咁上下自己個項目先入去, 游完咪閃返出去休息食野, 再到下一個項目前再入咪得囉, 除非幾個項目差不多時間. (haha, 我係一個hea媽咪)

妳小朋友嬴過咩項目呀?? 係咪即日拎獎架??
作者: 1205    時間: 10-8-13 11:11

原帖由 EvaLam^^ 於 10-8-12 23:33 發表
1205,

學界係要由學校選出,由學校報名,分甲乙丙組,4年班開始,但只要你係學校既水試嬴到4年班,2,3年班都可以代表學校游丙組既,直至5年班先游乙組.
區賽就分年齡,9歲組最細,當然就算你6,7,8歲都可以參加,都係游9歲個 ...

多謝你詳細解釋...
作者: 1205    時間: 10-8-13 11:16

吾好意思真係想問一問家長

一星期游足3日以上.用左好多時間去練習, 學業上點樣去分配時間.
作者: IRON    時間: 10-8-13 17:38

原帖由 1205 於 10-8-13 11:16 發表
吾好意思真係想問一問家長

一星期游足3日以上.用左好多時間去練習, 學業上點樣去分配時間.

haha.......我都想知.

我仔仔都係一星期游2-3日, 佢間學校已經出名少功課, 返黎可能已做左4分3, 我排時間都仲好緊張, 當然仲有恆常既英文, piano, 奧數, 黎緊小四加左功夫, 可能仲有多一種樂器(睇下抽唔抽得中音統處), 到時真係唔知點排時間, 頭痛中~~(星期日係家庭日, 一定唔排)
作者: 1205    時間: 10-8-13 21:31

原帖由 IRON 於 10-8-13 17:38 發表

haha.......我都想知.

我仔仔都係一星期游2-3日, 佢間學校已經出名少功課, 返黎可能已做左4分3, 我排時間都仲好緊張, 當然仲有恆常既英文, piano, 奧數, 黎緊小四加左功夫, 可能仲有多一種樂器(睇下抽唔抽得中音 ...

我一星期都係學2天游水, 所以泳會叫我join佢地, 我都話諗下先, 不過最後都吾join 啦, 始終讀書為上,  因為我地功課都吾少, 又要默書又要考試, 平時都要返英文 , 數學, 普通話,  體能同精神上, 都怕她應付不來
作者: ming2    時間: 10-8-13 23:22

作者: EvaLam^^    時間: 10-8-14 02:41

原帖由 IRON 於 10-8-13 10:02 發表
Hi EvaLam^^,

可以自由出入, 咁駛乜6:30去呀, 睇日程表到咁上下自己個項目先入去, 游完咪閃返出去休息食野, 再到下一個項目前再入咪得囉, 除非幾個項目差不多時間. (haha, 我係一個hea媽咪)

妳小朋友嬴過咩項目呀 ...

區賽個種人山人海係好得人驚,基本上你準時來到,想搵個位都難,最多得第一二行太陽直晒既位,坐一陣都中暑呀,所以D人只要唔晒既地下&樓梯都霸來坐,我0地個會有位媽咪非常偉大,佢年年都係6:30就去霸靚位(看台開門時間),真係遲一步D好位都比人霸晒0架.
有D池附近咩都冇,想休息都唔係0甘容易,行來行去小朋友咪仲辛苦,所以搵個唔晒既位比佢0地坐係好重要.

我囡之前都係嬴50米自同50&100米蛙.
作者: EvaLam^^    時間: 10-8-14 03:18

我個囡唔會係學校做功課,佢話小息一定要留來玩,但放學距離操水時間有一個鐘頭,佢通常都會係呢個鐘內做晒功課,游完水返屋企食完飯就溫下書練下琴,10點左右就上床訓覺,另外一星期有兩日畫班同學校歌詠隊既課外活動,0甘D功課就會夜晚先做,星期六就上英文班同學琴,暫時都冇影響到學業.
可能好多人會覺得用0甘多時間游水,小朋友會唔夠時間用,但我反而覺得我個囡仲積極0左,佢唔會浪費時間,以前冇游得0甘密,佢可以用3個鐘頭先做晒功課,咪咪摩摩,真係好勞氣,依家佢知唔快D做晒功課就冇得游耐D,所以佢自己會好緊張,重點係游水係冇得迫既,一定要佢0地有興趣,我個囡係非常非常鐘意游水,有時真係有D事唔去游,佢都會好唔開心,正頭可以用沉迷來形容.

作者: ming2    時間: 10-8-14 10:07

作者: IRON    時間: 10-8-14 11:49

我仔學校最後係cp做功課堂, 我叫佢要抄寫既就拿拿臨做晒, 要問要諗既就之後做或返黎問我, 通常都係識做既; 佢都好緊張小息, 佢話要休息下/同同學玩/行下......主任叫左佢2次做風紀佢都唔制, 因為小息要當值.

不過妳地學校唔駛學樂器咁好?? 我地小一時都仲接受piano, 小二開始成日話要學弦/管, 半迫半就我都諗住搵多樣俾阿仔學, 難得佢又話肯, 不過排時間表就真係頭都大.......

作者: ming2    時間: 10-8-14 12:25

作者: IRON    時間: 10-8-14 17:15

原帖由 ming2 於 10-8-14 12:25 發表

我囡學校每人都有學一樣樂器架(高小有機會要學兩樣添)...不過佢地係0係學校學(單對單),所以放學之後係唔需要抽時間出去學樂器,只需要係屋企陪練習架咋... ...

妳梗係讀音小啦. 我一早睇埋睇埋人地d意見, 都算醒目地全部都係上門老師, 只係小一piano去左柏記一年, 小二先買新琴, 果年車出車入都想ccccc.

岩岩車完阿仔去學功夫, 返黎時我問佢最鍾意咩, 佢答游水, 功夫, 奧數同piano都係至愛, 我話遲下小四可能多d功課, 如抽中saxophone又點算, 仲有英文.......哎
作者: ming2    時間: 10-8-14 19:27

作者: IRON    時間: 10-8-14 20:01

原帖由 ming2 於 10-8-14 19:27 發表

全中.. ..阿囡要玩0既活動都係體能上0既野(除左水墨畫之外)...不過我地心態上都只係想佢強身健體,並唔係要有咩級數/獎牌.etc...所以之前阿囡游水有牌lor..我地覺得已經係bonus黎架啦... 參加課外活 ...

咁有牌拎又真係幾有推動力架, 父母當然係只想子女強身健體, 但見到有成績真係會好開心! 我仔仔都係舊年暑假先開始游, 我地又係咁既心態, 但佢真係越游越有勁, 我地都好意外!

講開音小, 我地有鄰居小朋友今年小一, 想問唔係個個小朋友都有音樂天分, 如果真係上唔到樹既點算呢??
作者: ming2    時間: 10-8-14 20:21

作者: IRON    時間: 10-8-14 21:06

咁如果真係拉牛都上唔到樹呢?? (我自己就係啦), 咁音樂科唔及格又如何?? 定係求其都上到岸??
作者: ming2    時間: 10-8-14 22:58

作者: IRON    時間: 10-8-15 15:57

多謝妳答我咁多野, 又唔嫌我煩, 呵呵~~

因為之前都有諗過音小, 但我同老公都係乜音都不全, 好驚阿仔有遺傳, 可幸而家佢又唔係.
作者: ming2    時間: 10-8-15 17:22

作者: IRON    時間: 10-8-15 19:29

啓小

原帖由 ming2 於 10-8-15 17:22 發表

唔洗客氣!答到咪答lor.你囝囝係邊度讀呀?

作者: ming2    時間: 10-8-15 23:44

作者: IRON    時間: 10-8-16 09:13

原帖由 ming2 於 10-8-15 23:44 發表

啟小=啟思小學?

係呀.
作者: ming2    時間: 10-8-16 20:10

作者: IRON    時間: 10-8-16 22:04

原帖由 ming2 於 10-8-16 20:10 發表

咁應該都係一d冇咁大壓力0既學校喎??am I right??

中晒! 所以阿仔有好多時間去玩想玩既野. ^^
作者: ming2    時間: 10-8-16 23:24

作者: zanzibaryan    時間: 10-8-17 09:39

泳隊比較專一點,校隊主要是參加校際賽,但泳隊參加的都是外面的公開賽吧...對小孩有信心的話....泳隊會好一點(我覺得)
作者: IRON    時間: 10-8-27 10:45

hi 之前傾過既幾位,

阿仔真好彩(阿媽唔好彩), 阿仔抽到深水埗同觀塘, 請問妳地有無去過呢2個池?? 附近有泊車嗎??
作者: wensi    時間: 10-8-27 11:08

原帖由 ming2 於 10-8-14 12:25 發表

我囡學校每人都有學一樣樂器架(高小有機會要學兩樣添)...不過佢地係0係學校學(單對單),所以放學之後係唔需要抽時間出去學樂器,只需要係屋企陪練習架咋... ...

要好叻先俾學兩樣學器.

我朋友個女頭痛d,  個女學學吓唔喜歡彈琴,  佢女好好笑講學到8級以為升中唔洗學, 校長話唔得.  佢媽問你唔喜歡就轉另一間中學, 女又唔捨得d 同學照升中.  學得好苦, 大人小朋友都慘.
作者: IRON    時間: 10-8-27 11:30

原帖由 wensi 於 10-8-27 11:08 發表

要好叻先俾學兩樣學器.

我朋友個女頭痛d,  個女學學吓唔喜歡彈琴,  佢女好好笑講學到8級以為升中唔洗學, 校長話唔得.  佢媽問你唔喜歡就轉另一間中學, 女又唔捨得d 同學照升中.  學得好苦, 大人小朋友都慘 ...

今個星期日音統處考試, 如果ok阿仔都唔知係好彩定唔好彩, 因為又要抽多日學多樣樂器, 返屋企仲要時間練, 不過對阿媽黎講一定係唔好彩, 又要煩多樣.
作者: wensi    時間: 10-8-27 12:25

原帖由 IRON 於 10-8-27 11:30 發表

今個星期日音統處考試, 如果ok阿仔都唔知係好彩定唔好彩, 因為又要抽多日學多樣樂器, 返屋企仲要時間練, 不過對阿媽黎講一定係唔好彩, 又要煩多樣. ...

音統處勝在夠平, 學一年先決定再學唔學. 如果要考級都要出面跟老師.

我仔都搵左老師私人學, 好貴$460/45mins  出年考3 or 4級. 燒銀紙.
作者: mkwok    時間: 10-8-27 13:04

Iron,

我囝囝都抽到深水埗, 但我冇去過個個池.  請問妳知吾知起步一定要跳水定可以先落水起步.

另外我囝囝星期日都會去旺角音統面試.

原帖由 IRON 於 10-8-27 10:45 發表
hi 之前傾過既幾位,

阿仔真好彩(阿媽唔好彩), 阿仔抽到深水埗同觀塘, 請問妳地有無去過呢2個池?? 附近有泊車嗎??

作者: IRON    時間: 10-8-27 13:48

就係見咁平, 而且個saxophone可借先去喳, 唔係又買件野返黎擺就c火啦, 因為個piano已經入緊紙搬屋.

原帖由 wensi 於 10-8-27 12:25 發表

音統處勝在夠平, 學一年先決定再學唔學. 如果要考級都要出面跟老師.

我仔都搵左老師私人學, 好貴$460/45mins  出年考3 or 4級. 燒銀紙.

作者: IRON    時間: 10-8-27 13:51

hi mkwok,

哎呀, 都無諗過跳水呢個問題tim......妳小朋友報邊項?? 我仔9歲組, 諗住報蛙式, 佢唔識跳水哦.
作者: wensi    時間: 10-8-27 15:10

原帖由 IRON 於 10-8-27 13:51 發表
hi mkwok,

哎呀, 都無諗過跳水呢個問題tim......妳小朋友報邊項?? 我仔9歲組, 諗住報蛙式, 佢唔識跳水哦.

你地講比賽?

任你跳水or落水先都得.
作者: mkwok    時間: 10-8-27 15:46

wensi,

可落水起步咁都好d.

原帖由 wensi 於 10-8-27 15:10 發表

你地講比賽?

任你跳水or落水先都得.

作者: mkwok    時間: 10-8-27 15:48

IRON,

我囝囝都係9歲組呀, 會報蛙式和自由式兩項.  

原帖由 IRON 於 10-8-27 13:51 發表
hi mkwok,

作者: ming2    時間: 10-8-27 16:32

作者: IRON    時間: 10-8-27 17:12

hi mkwok,

咿, 咁我地可能會見喎~~

我仔100蛙同200蛙, 一樣嗎??

原帖由 mkwok 於 10-8-27 15:48 發表
IRON,

我囝囝都係9歲組呀, 會報蛙式和自由式兩項.  

作者: wensi    時間: 10-8-27 17:25

原帖由 ming2 於 10-8-27 16:32 發表

轉學另一樣樂器咪得lor...

好似唔俾, 詳情我就唔多知.

我覺得係對音樂ge 熱誠 又唔想練就係一件苦差.
作者: mkwok    時間: 10-8-27 17:46

IRON,

參加100同200, 好厲害呀!  囝囝第一年參加, 所以選擇50自同50蛙.  妳的囝囝往年有參加嗎? 當日係咪差不多比賽先到便可.

原帖由 IRON 於 10-8-27 17:12 發表
hi mkwok,

咿, 咁我地可能會見喎~~

我仔100蛙同200蛙, 一樣嗎??

作者: IRON    時間: 10-8-27 19:14

hi mkwok,

haha.......佢舊年7月先學游水(之前頭都未浸過落水), 今年都係頭一年參加區賽; 佢長氣但唔夠爆炸力, 教練話有400仲好. (佢而家操水每次都1500米以上)

因為3月學校水運會拎到蛙100金50銀, 覺得自己好掂, 我而家就得佢試下, 咪池中無魚蝦自大.

原帖由 mkwok 於 10-8-27 17:46 發表
IRON,

參加100同200, 好厲害呀!  囝囝第一年參加, 所以選擇50自同50蛙.  妳的囝囝往年有參加嗎? 當日係咪差不多比賽先到便可.

作者: mkwok    時間: 10-8-27 20:18

IRON,

學左1年就可操水1500米, 佢一星期游幾多日水呀.  我囝囝學左幾年水, 但都係冇爆炸力和氣力都吾夠, 開學後可能嘗試比佢一星期游2-3日.

原帖由 IRON 於 10-8-27 19:14 發表
hi mkwok,

haha.......佢舊年7月先學游水(之前頭都未浸過落水), 今年都係頭一年參加區賽; 佢長氣但唔夠爆炸力, 教練話有400仲好. (佢而家操水每次都1500米以上)

因為3月學校水運會拎到蛙100金50銀, 覺得自己好掂,  ...

作者: IRON    時間: 10-8-27 21:41

hi mkwok,

暑假就一星期2-3日, 返學後就一星期2日, 冬天一樣. 之前係獨孤一式, 今年5月先學自由式, 我見佢係游一個塘自由一個塘蛙, 共15個來回以上.

原帖由 mkwok 於 10-8-27 20:18 發表
IRON,

學左1年就可操水1500米, 佢一星期游幾多日水呀.  我囝囝學左幾年水, 但都係冇爆炸力和氣力都吾夠, 開學後可能嘗試比佢一星期游2-3日.

作者: mkwok    時間: 10-8-27 22:50

IRON,

妳囝囝跟私人學定泳會呀, 佢的進度好快呀, 但我囝囝開學後跟學校學, 但就要去黃埔個室內池, 好似得25米.

原帖由 IRON 於 10-8-27 21:41 發表
hi mkwok,

暑假就一星期2-3日, 返學後就一星期2日, 冬天一樣. 之前係獨孤一式, 今年5月先學自由式, 我見佢係游一個塘自由一個塘蛙, 共15個來回以上.

作者: IRON    時間: 10-8-27 23:35

hi mkwok,

係私人學1:1, 學泳式就係我樓下池(約22米), 學識後就去tko池(戶外)1:3操水, 冬天時好多時都得我仔一個, 同1:1無分別.

原帖由 mkwok 於 10-8-27 22:50 發表
IRON,

妳囝囝跟私人學定泳會呀, 佢的進度好快呀, 但我囝囝開學後跟學校學, 但就要去黃埔個室內池, 好似得25米.

作者: ming2    時間: 10-8-27 23:58

作者: ming2    時間: 10-8-28 00:05

作者: IRON    時間: 10-8-28 10:23

其實都唔明點解要學樂器, 真係有d人迫都唔得架嘛(我係就其中之一), 仲好似要當籌碼咁去讀書......

識幾個小朋友都係運動好叻, 對音樂就拉牛上樹, 唔知點c, 好彩我係上 一代既人.
作者: mkwok    時間: 10-8-28 18:43

IRON,

原來妳近將軍澳, 我之前都住將軍澳, 不過現在搬左去長沙灣.  

原帖由 IRON 於 10-8-27 23:35 發表
hi mkwok,

係私人學1:1, 學泳式就係我樓下池(約22米), 學識後就去tko池(戶外)1:3操水, 冬天時好多時都得我仔一個, 同1:1無分別.

作者: IRON    時間: 10-8-28 23:16

hi mkwok,

TKO都幾好住, 點解搬走呀??

妳仔仔報左邊樣樂器?? 祝成功!

原帖由 mkwok 於 10-8-28 18:43 發表
IRON,

原來妳近將軍澳, 我之前都住將軍澳, 不過現在搬左去長沙灣.  

作者: IRON    時間: 10-8-29 18:25

hi mkwok,

我下午同阿仔去左牛頭角政府合署(佢報左觀塘區)考試, 嘩, 個地方好殘舊, 人又多, 阿仔入左去後我去附近行下, 只得個無乜冷氣既商場; 對面係街市, d大車泊晒一邊, 另一邊又修路, 好彩我預早時間去, 前面架大車過唔到, 我望住個停車場入口輕嘆!
作者: mkwok    時間: 10-8-29 21:09

IRON,

因方便大囝係太子返學, 所以搬近d.

我之前返音統都返過牛頭角, 相當年冇咁殘舊.  我囝囝選左旺角巴松管, 真係好多人, 好多人選小提琴, 筆試分數會即刻知, 我仔仔合格多少少, 見考官就問佢點解選這件樂器為第一志願, 吾選第二件樂器第一, 當然囝囝真係吾知答麥.  仲要睇牙齒和度手長.

原帖由 IRON 於 10-8-29 18:25 發表
hi mkwok,

我下午同阿仔去左牛頭角政府合署(佢報左觀塘區)考試, 嘩, 個地方好殘舊, 人又多, 阿仔入左去後我去附近行下, 只得個無乜冷氣既商場; 對面係街市, d大車泊晒一邊, 另一邊又修路, 好彩我預早時間去, 前面架 ...

作者: IRON    時間: 10-8-29 21:47

hi mkwok,

我問阿仔佢話唔知筆試結果喎, 面試就問佢有咩學緊, 佢就答晒全部, 個試官話你咁多野學邊有時間呀......., 睇怕都肥梗啦.
作者: mkwok    時間: 10-8-29 22:02

IRON,

考官問學緊什麼樂器, 定問有什麼課外活動呀.  我囝囝個位問學緊什麼樂器.

原帖由 IRON 於 10-8-29 21:47 發表
hi mkwok,

我問阿仔佢話唔知筆試結果喎, 面試就問佢有咩學緊, 佢就答晒全部, 個試官話你咁多野學邊有時間呀......., 睇怕都肥梗啦.

作者: IRON    時間: 10-8-29 22:06

hi mkwok,

哎, 我聽到都第一時間話, 你只答鋼琴咪得囉, 佢話唔係呀, 係問我有咩活動學緊呀......
作者: mkwok    時間: 10-8-29 22:13

IRON,

吾繄要啦, 音統真係好多人申請, 入都好似中六合彩咁.

原帖由 IRON 於 10-8-29 22:06 發表
hi mkwok,

哎, 我聽到都第一時間話, 你只答鋼琴咪得囉, 佢話唔係呀, 係問我有咩活動學緊呀......

作者: IRON    時間: 10-8-30 11:24

hi mkwok,

haha.......我成日同阿仔講要隨緣, 盡左力就ok啦, 不過呢次我心底希望佢唔得, 因為得左就要係果度上堂, 個個星期要行果條路, 泊好窄仲要上5層樓既停車場, 我仲要係附近hea成粒鐘......都幾係野.
作者: wensi    時間: 10-8-30 12:49

原帖由 mkwok 於 10-8-29 21:09 發表
IRON,

因方便大囝係太子返學, 所以搬近d.

我之前返音統都返過牛頭角, 相當年冇咁殘舊.  我囝囝選左旺角巴松管, 真係好多人, 好多人選小提琴, 筆試分數會即刻知, 我仔仔合格多少少, 見考官就問佢點解選這件樂器為第 ...

巴松管真係好冷門, 我只知件野好貴, 入門都兩萬.

我都係係TKO 游水.
作者: IRON    時間: 10-8-30 12:55

hi wensi,

咿, 今晚我仔游7點半喎, 見唔見到妳呢??
作者: mkwok    時間: 10-8-30 13:21

IRON,

如要泊車個度又真係幾麻煩, 真係隨緣.

原帖由 IRON 於 10-8-30 11:24 發表
hi mkwok,

haha.......我成日同阿仔講要隨緣, 盡左力就ok啦, 不過呢次我心底希望佢唔得, 因為得左就要係果度上堂, 個個星期要行果條路, 泊好窄仲要上5層樓既停車場, 我仲要係附近hea成粒鐘......都幾係野. ...

作者: mkwok    時間: 10-8-30 13:25

wensi,

我見選這種樂器的人少d, 中的機會大d. 份樂器真係幾貴, 但我見有得租, 所以會租住先.  妳的小朋友都係TKO游水, 可能以前見個面喎.

原帖由 wensi 於 10-8-30 12:49 發表

巴松管真係好冷門, 我只知件野好貴, 入門都兩萬.

我都係係TKO 游水.

作者: wensi    時間: 10-8-30 14:28

原帖由 IRON 於 10-8-30 12:55 發表
hi wensi,

咿, 今晚我仔游7點半喎, 見唔見到妳呢??

我仔游 一三六 7:30pm - 9:45pm

開學游五六多放假游多d.  我個個一個月任游.

作者: wensi    時間: 10-8-30 14:31

原帖由 mkwok 於 10-8-30 13:25 發表
wensi,

我見選這種樂器的人少d, 中的機會大d. 份樂器真係幾貴, 但我見有得租, 所以會租住先.  妳的小朋友都係TKO游水, 可能以前見個面喎.

見過都唔奇,我等仔等到變化石!
作者: IRON    時間: 10-8-30 14:36

嘩, 游咁耐既, 妳唔去行下商場先?? 佢好大個架啦??

原帖由 wensi 於 10-8-30 14:28 發表

我仔游 一三六 7:30pm - 9:45pm

開學游五六多放期游多d.  我個個一個月任游.

作者: wensi    時間: 10-8-30 14:44

原帖由 IRON 於 10-8-30 14:36 發表
嘩, 游咁耐既, 妳唔去行下商場先?? 佢好大個架啦??

操水係游咁耐ga!  有時行返屋企, 行商場又會散水小行為妙. 我仔9歲.
作者: IRON    時間: 10-8-30 15:07

咁妳仔有無報黎緊西貢區賽??

哎, 我睇到"散水"要諗一下先知, 真係蠢囉~~呵呵

原帖由 wensi 於 10-8-30 14:44 發表

操水係游咁耐ga!  有時行返屋企, 行商場又會散水小行為妙. 我仔9歲.

作者: wensi    時間: 10-8-30 15:27

原帖由 IRON 於 10-8-30 15:07 發表
咁妳仔有無報黎緊西貢區賽??

哎, 我睇到"散水"要諗一下先知, 真係蠢囉~~呵呵

西貢區賽有報, 50自  50蛙 同100蛙.

"散水"  我仔同我燒銀紙, 我仲買野我死梗!
作者: mkwok    時間: 10-8-30 22:45

wensi,

原來大家的小朋友都係同齡呀.

一個月任游, 收幾多錢呀, 係邊間泳會呀, 吾知深水埗池有冇呢.

原帖由 wensi 於 10-8-30 15:27 發表

西貢區賽有報, 50自  50蛙 同100蛙.

"散水"  我仔同我燒銀紙, 我仲買野我死梗!

作者: wensi    時間: 10-8-31 10:20

原帖由 mkwok 於 10-8-30 22:45 發表
wensi,

原來大家的小朋友都係同齡呀.

一個月任游, 收幾多錢呀, 係邊間泳會呀, 吾知深水埗池有冇呢.

我講錯左tim, C隊(千3兩個月)係任我去兩日佢地一至六都有堂.  A同B 隊要任去3日.  

今日最後一次機會升B隊, 要1分鍾內50米自.  我俾個仔氣死, 佢要比賽先會快53", 平時1'03" 差10"

這間
http://www.winglandsc.com/notice.php?id=71
作者: IRON    時間: 10-8-31 10:40

嘩, 53'游到50自, 已經好叻!

怪唔之我地個教練成日叫我仔想提升就去泳會操, 不過我唔想.

原帖由 wensi 於 10-8-31 10:20 發表

我講錯左tim, C隊(千3兩個月)係任我去兩日佢地一至六都有堂.  A同B 隊要任去3日.  

今日最後一次機會升B隊, 要1分鍾內50米自.  我俾個仔氣死, 佢要比賽先會快53", 平時1'03" 差10"

這間
http://www.winglandsc.c ...

作者: wensi    時間: 10-8-31 11:24

原帖由 IRON 於 10-8-31 10:40 發表
嘩, 53'游到50自, 已經好叻!

怪唔之我地個教練成日叫我仔想提升就去泳會操, 不過我唔想.

53" 50米自由 係唔會有牌攞.  你去過比賽就知要4X" 就有機, D 女仔仲勁快過D 男仔3X".

我都唔係要佢攞獎, 係訓練鬥心同毅力.
作者: mkwok    時間: 10-8-31 11:56

wensi,

53"真係好快, 我囝囝都係1'xx".

我之前係將軍澳都見到這間泳會, 個阿sir都幾惡, 好大聲, 是嗎?

原帖由 wensi 於 10-8-31 10:20 發表

這間
http://www.winglandsc.c ...

作者: wensi    時間: 10-8-31 12:38

原帖由 mkwok 於 10-8-31 11:56 發表
wensi,

53"真係好快, 我囝囝都係1'xx".

我之前係將軍澳都見到這間泳會, 個阿sir都幾惡, 好大聲, 是嗎?

教細個班即係C 隊同興趣班就唔會惡.  但係唔乖都會俾人鬧, 我又無乜所謂唔乖係會俾人罰.  好過D 細路俾人鬧下又話去死.

A隊會惡D, 泳隊有要求心散一定俾教練鬧.  

係出面D 大泳會你唔叻會掉你埋一邊跟d 奇怪教練, 所以我like 細泳會.
作者: IRON    時間: 10-8-31 13:33

有一個特別大聲/惡, 仲會拎浮板打, 我見過好多次, 唔知係咪講果個.

我仔50蛙都係1'xx, 自由岩岩學仲未入流~~
作者: wensi    時間: 10-8-31 14:10

原帖由 IRON 於 10-8-31 13:33 發表
有一個特別大聲/惡, 仲會拎浮板打, 我見過好多次, 唔知係咪講果個.

我仔50蛙都係1'xx, 自由岩岩學仲未入流~~

浮板打就未見過啦! only 出口鬧同罰 sit up 體能ge就有.

我可能知你講邊個.
作者: janetlam74    時間: 10-8-31 16:45

我仔仔去左泳能學水只有4個月^^
佢地好喜歡dragon sir!!!
請問wensi你小朋友要學幾耐才會去操水?
why唔返去學校校隊操水?我仔校都有...但因係朋友介紹
點知小朋友好like阿sir

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5