教育王國

標題: 今年書展咩教材抵買呀?大家請分享一下 [打印本頁]

作者: suyeken    時間: 10-7-21 19:27     標題: 今年書展咩教材抵買呀?大家請分享一下

今日有冇人去左書展發現有d咩教材抵買或者有d咩優惠贈品咁呢?

如廸士尼美語世界、English Time、GC, ETC...
作者: jackychanbb    時間: 10-7-22 09:34

作者: suyeken    時間: 10-7-22 10:30

都好似幾好咁喎,咁其他教材又有冇優惠呢?
我同老公打算聽日去幫bb選一套教材,而家仲考慮緊應該買邊套
作者: jackychanbb    時間: 10-7-22 17:38

作者: ~JackCon~    時間: 10-7-23 11:09

jackychanbb: 咁其實你係唔係都建議返DWE呢? 我見有另一套DISNEY MAIL...呢套比較新...你對呢套有咩睇法呢?
作者: twinsjoyce    時間: 10-7-25 01:25

作者: siu_po_ultra    時間: 10-7-26 17:36

原帖由 twinsjoyce 於 25-7-2010 01:25 發表
在一間叫柏雅的攤位買左好多書, 每本只係10蚊, 勁抵, 另外買左一套發聲筆教材, 一套8本, 支筆好大聲, 女女好鍾意, 本來吳打算買, 因以前買了一套約3000, 女女吳多鍾意, 可能因為太複習, 呢套只係點左封面就可以, 好 ...

我都剛剛星期六去完掃貨, 買左robin i-pen, dictionary 同書, 6xx 好抵, 之前又係買左套3xxx 既枝筆壞左, 但間公司竟然話整唔倒 ! 但我仲未過保養期的!

另外ewbooks 的科學圖書都好抵, 超大本有埋VCD, 真實圖畫, $50 本我揀左4本

仲有GC 的普通話都有特價, 7xx 左右
作者: celiasy    時間: 10-7-26 23:02

作者: jackychanbb    時間: 10-7-27 10:47

作者: 小曳人    時間: 10-7-27 11:16

家長搵教材之前.. 或者都應該睇吓d教仔書/理論
個人唔建議用任何電子產品 (包括玩具)
唔建議兩歲前睇tv (睇得預少預好.. 特別係想學語言需要雙向溝通嘅 )
唔建議3歲前接觸"卡通", 佢地應該學習真實動物嘅樣, 唔係一隻隻會企會講嘢嘅老鼠同鴨! 到佢d知道老鼠係應該點樣, 識得咩叫"假"/"卡通"時..先可以睇卡通

我支持早教, 教材用相片/生字, 真係要買dvd, 揀d真人做嘅, 兩歲前最多每日20分鐘!

作者: PamelaLi0399    時間: 10-7-27 16:59

枝筆壞咗咁套教材咪用唔到? 我都有行書展睇
教材, 好多都要用發聲筆...但我想如果支筆用
咗年幾先黎壞,想買支新但d公司又話lee套教
材唔出又或者出咗新版, 唔可以再配番支筆咁
套教材咪唔用得? 又要買個套新   
就算一套幾千蚊的教材都要用幾年啦. 有無媽媽
都有咁情況?   

原帖由 siu_po_ultra 於 10-7-26 17:36 發表

我都剛剛星期六去完掃貨, 買左robin i-pen, dictionary 同書, 6xx 好抵, 之前又係買左套3xxx 既枝筆壞左, 但間公司竟然話整唔倒 ! 但我仲未過保養期的!

另外ewbooks 的科學圖書都好抵, 超大本有埋VCD, 真實圖畫, ...

作者: happyvalley    時間: 10-7-27 21:57

買左 130 本書,…只有書,好多都是 $10。
作者: siu_po_ultra    時間: 10-8-3 16:41

原帖由 celiasy 於 26-7-2010 23:02 發表

請問gc普通話係d咩來架?? flash card?

gc 普通話係教普通話拼音的, 佢有書加VCD 加 CD, 我睇過佢的內容同編排都唔錯, 我個人認為佢好過另一套"小xx學漢語"好多, 所以買左呢套~
作者: siu_po_ultra    時間: 10-8-3 16:48

原帖由 小曳人 於 27-7-2010 11:16 發表
家長搵教材之前.. 或者都應該睇吓d教仔書/理論
個人唔建議用任何電子產品 (包括玩具)
唔建議兩歲前睇tv (睇得預少預好.. 特別係想學語言需要雙向溝通嘅 )
唔建議3歲前接觸"卡通", 佢地應該學習真實動物嘅樣, 唔係一 ...

同意, 我自己係讀心理學的, 所以明白教小朋友一定要有人同佢講, 當佢講錯時要有人糾正, 先會學得倒, 發聲筆/書只係一個輔助, 若果無人陪佢睇都係無用

而家市面好多教材都跟埋VCD 同CD, 但真係唔建議睇VCD, 因為研究指出睇電視係會減低小朋友既專注力, 所以最好係你同佢一齊睇書, 又或者一路播CD, 一路睇本書~

至於實物呢樣我都好同意, 所以我買的科學/百科書都要實物圖片, 但最好的當然係帶佢去多d科學館/博物館, 等小朋友可以從唔同感觀去吸收呢d知識~
作者: siu_po_ultra    時間: 10-8-3 16:51

原帖由 PamelaLi0399 於 27-7-2010 16:59 發表
枝筆壞咗咁套教材咪用唔到? 我都有行書展睇
教材, 好多都要用發聲筆...但我想如果支筆用
咗年幾先黎壞,想買支新但d公司又話lee套教
材唔出又或者出咗新版, 唔可以再配番支筆咁
套教材咪唔用得? 又要買個套新   :surp ...

我都怕有呢個情況出現, 而經問定佢若果一年後壞左咁點算, 佢話到時可以只買枝筆, 3xx 左右, 有時會有8折lor

而且唔好買咁貴的, 否則好似我咁間衰公司(卡迪x 的Apple Trxx)唔幫你整/換, 又要投訴佢, 真係好煩
作者: PamelaLi0399    時間: 10-8-3 17:44

所以我都唔諗住買d好貴的教材.

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-3 16:51 發表

我都怕有呢個情況出現, 而經問定佢若果一年後壞左咁點算, 佢話到時可以只買枝筆, 3xx 左右, 有時會有8折lor

而且唔好買咁貴的, 否則好似我咁間衰公司(卡迪x 的Apple Trxx)唔幫你整/換, 又要投訴佢, 真係好煩 ...

作者: momo1997    時間: 10-8-4 13:19

我都有去, 買左好多100蚊10本既colour, abc, shape書, 又買左一set 4本既硬皮故事書, $48咋.

最大手筆係買左一套叫力豆既教材, 之前有間公司做皮紋test時sell過, 佢地當時買$10800, 我今次行書展係另一間公司買左, 平d仲有野送.

尋日送左貨黎, 有好多遊戲書同繒本, 又有發聲筆, 我個仔開心到飛起, 今日仲要返屋企執個位放力豆個小櫃添.

作者: momome    時間: 10-8-5 04:21

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-3 16:48 發表

同意, 我自己係讀心理學的, 所以明白教小朋友一定要有人同佢講, 當佢講錯時要有人糾正, 先會學得倒, 發聲筆/書只係一個輔助, 若果無人陪佢睇都係無用

而家市面好多教材都跟埋VCD 同CD, 但真係唔建議睇VCD, 因為研 ...

我奶晒嘢o忝!我囝囝唔夠一歲就畀佢睇Mickey Mouse Clubhouse,後尾轉咗睇天線得得B,佢勁鍾意,依家兩歲鬆啲,唔知對佢成長有無影響呢?不過佢依家少咗睇卡通片,成日癡住婆婆睇電視。
作者: momo1997    時間: 10-8-5 15:36

我都有比小朋友睇YBCR果d碟, 不過都有同佢睇書, 亦有比佢接觸我地睇既電視, 又好似無咩野喎, 不過都有聽人講過唔好比佢地太細睇碟.

依家買左套力豆, 仔仔仲係貪新鮮階段, 日日都話要睇書書, 咁我地就少左比佢睇電視, 陪佢一齊玩"玩具書"囉!

下個月又返學lu!

原帖由 momome 於 10-8-5 04:21 發表

我奶晒嘢o忝!我囝囝唔夠一歲就畀佢睇Mickey Mouse Clubhouse,後尾轉咗睇天線得得B,佢勁鍾意,依家兩歲鬆啲,唔知對佢成長有無影響呢?不過佢依家少咗睇卡通片,成日癡住婆婆睇電視。 ...

作者: momo1997    時間: 10-8-5 15:58

我都同意用實圖, 同埋要同小朋友講解, 糾正佢地既錯誤呀.

我都報左d for 小朋友教育既講座, 你有無d兒童心理既課程介紹呀?

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-3 16:48 發表

而家市面好多教材都跟埋VCD 同CD, 但真係唔建議睇VCD, 因為研 ...

作者: siu_po_ultra    時間: 10-8-5 16:39

原帖由 momo1997 於 5-8-2010 15:58 發表
我都同意用實圖, 同埋要同小朋友講解, 糾正佢地既錯誤呀.

我都報左d for 小朋友教育既講座, 你有無d兒童心理既課程介紹呀?

你講果套力豆係唔係關於台灣出既大自然科學既書? 之前都有sales 打電話離sell 我呀.....咁你結果買左幾多錢左右? 一共有幾多本書?

我大仔細個俾婆婆湊, 成日睇電視, 已經盡量俾d有益既節目佢睇, e.g. your baby can read, sesame street...但係佢學講野真係比其他小朋友慢

相比我細仔俾工人姐姐湊同返育嬰園, 學野快過大仔好多, 表達能力都好好多......唔知係咪同睇電視有關, 當然仲有好多confounding factors, 始終唔係科學研究, haha

我係中大讀心理學學士畢業的, 所以都無讀過坊間既心理學課程。我見好多大學有d業餘進修課程, 同埋好多育兒機構搞d 短course, 但大部份質素都存疑, 而且證書唔被承認(即是若果你想進修做臨床/兒童心理學家/社工的, 千祈唔好報呢d)

若果想搵d正規的, 港大同中大都有part time 的diploma 讀, 但價錢不菲, 而且好多功課好多書讀, 優點係可以接上去讀碩士。

若果唔係想進修, 純粹為教仔的, 我覺得健康院的"共享育兒樂"講座辦得好好, 我生大仔時都有同婆婆一齊去聽, 最重要係婆婆都聽得明, 好實用,姑娘又有經驗, 又唔駛錢, 非常值得推介! "共享育兒樂" 都出左本書, 教家長點樣教小朋友,唔同年齡階段會有咩發展....坊間有得買的, 好似$8x 左右, 都係好實用, 而且絶對有科學根據(我有仔細睇過, 跟大學上兒童心理學的都好脗合)~

作者: momo1997    時間: 10-8-5 21:15

係呀, 我套"力豆 力豆"係台灣果套呀, 因為有D facebook朋友都買左, 佢地帶我去買, 九千幾蚊仲有套flash card送, 有成60幾本書, 仲有支發聲筆同一d小玩具, 佢地有好多禮物比我揀, 我最後就揀flash card. 仲有免息分期添! 我係Chart C買架, 聽日都會去BB展睇下有無D平書/繒本.

我想報D course教仔咋, 等我去健康院問下先.

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-5 16:39 發表

你講果套力豆係唔係關於台灣出既大自然科學既書? 之前都有sales 打電話離sell 我呀.....咁你結果買左幾多錢左右? 一共有幾多本書?

我大仔細個俾婆婆湊, 成日睇電視, 已經盡量俾d有益既節目佢睇, e.g. your baby c ...

作者: siu_po_ultra    時間: 10-8-12 14:28

原帖由 momo1997 於 5-8-2010 21:15 發表
係呀, 我套"力豆 力豆"係台灣果套呀, 因為有D facebook朋友都買左, 佢地帶我去買, 九千幾蚊仲有套flash card送, 有成60幾本書, 仲有支發聲筆同一d小玩具, 佢地有好多禮物比我揀, 我最後就揀flash card. 仲有免息分期 ...

hehe, 咁你去完BB 展有無咩斬獲呢?
作者: garyquan    時間: 10-8-17 12:57

作者: momo1997    時間: 10-8-18 23:39

我都有再去Chart C個booth, 最後訂左本地球公民365既通識兒童雜誌, 比自己睇, 雖然佢話適合小學生-中學生, 不過我覺得家長都arm睇, 我睇完又可以比姪仔睇, 好環保, 加上又有gift送.

另外係新雅買左D$10本既學作, 玩下連線, 分大與小果D. 又買左D$100/6本既繒本, 仲有flash card, etc.

今次都係$2000左右落樓.

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-12 14:28 發表

hehe, 咁你去完BB 展有無咩斬獲呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5