教育王國

標題: 2010年9月讀禧年小一生 [打印本頁]

作者: Yammiwan2004    時間: 10-7-9 11:05     標題: 2010年9月讀禧年小一生

hi,你地好我女女9月升小一依家要等8月28日先知佢讀邊班同邊個班主任,有時間大家交流下心得
作者: catsuet    時間: 10-7-10 01:24

我囡都系9月一年班呀,佢系叩門入的。
你囡囡系自行分配入定大抽獎呀?
我聽人講到左四年班會轉返用廣東話上中文堂,點解上左三年普通話又要轉返呢?有冇人知呀?
作者: Yammiwan2004    時間: 10-7-12 09:32

原帖由 catsuet 於 10-7-10 01:24 發表
我囡都系9月一年班呀,佢系叩門入的。
你囡囡系自行分配入定大抽獎呀?
我聽人講到左四年班會轉返用廣東話上中文堂,點解上左三年普通話又要轉返呢?有冇人知呀? ...

hi,我女女係因為哥哥讀緊而入,佢哥哥今年升四年班我地收到通知四年班都用普通話上課,因為出過問卷問家長意見所以用普通話上課
作者: catsuet    時間: 10-7-13 00:24

原帖由 Yammiwan2004 於 10-7-12 09:32 AM 發表

hi,我女女係因為哥哥讀緊而入,佢哥哥今年升四年班我地收到通知四年班都用普通話上課,因為出過問卷問家長意見所以用普通話上課

原來哥哥系度讀緊
繼續用返普通話上課就好喇
不過有些擔心我囡到時适唔适應到,佢普通話真系好唔掂,
佢而家間幼稚園一星期先得一堂普通話,又冇系出面學過
作者: 肥梅    時間: 10-7-13 02:53

我囡囡都係呀,多多指教:)
作者: Yammiwan2004    時間: 10-7-13 10:13

原帖由 catsuet 於 10-7-13 00:24 發表

原來哥哥系度讀緊
繼續用返普通話上課就好喇
不過有些擔心我囡到時适唔适應到,佢普通話真系好唔掂,
佢而家間幼稚園一星期先得一堂普通話,又冇系出面學過 ...

唔駛擔心d小朋友好快適應到加上學校的配合佢地無問題,最緊要佢地返學開心就自然學到野
作者: Yammiwan2004    時間: 10-7-13 10:13

原帖由 肥梅 於 10-7-13 02:53 發表

你地有無報小一適應班?
作者: catsuet    時間: 10-7-13 11:52

原帖由 Yammiwan2004 於 10-7-13 10:13 AM 發表

你地有無報小一適應班?

我有報呀,你呢?不過佢話要抽中左先寄信通知
阿哥同阿妹開始放署假未呀?我女返多两日就放
作者: catsuet    時間: 10-7-13 11:55

原帖由 肥梅 於 10-7-13 02:53 AM 發表

以後大家多交流,我好多嘢都唔識呀,以後多多賜教
作者: Yammiwan2004    時間: 10-7-14 11:55

原帖由 catsuet 於 10-7-13 11:55 發表

以後大家多交流,我好多嘢都唔識呀,以後多多賜教

大家交流下有一個聯系了解小朋友係學校生活
作者: hybb    時間: 10-9-2 23:25

好耐無上黎BK, 禍各位好, 我仔仔都係讀小一, 有讀適應班, 其實要唔要抽籤唔知, 但係我係見比左支票又扣左數, 但係又無通知, 打去學校先知(8月24)佢係可以參加

可能我寫回郵信封時寫得唔好所以我自己收唔到.....

開左學兩日啦, 大家既小朋友點啊? 我個仔到而家寫手冊都係完全睇唔到.....好在學校網上面可以CHECK返, 唔係就大件事

原帖由 Yammiwan2004 於 10-7-14 11:55 發表

大家交流下有一個聯系了解小朋友係學校生活

作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-3 11:49

原帖由 hybb 於 10-9-2 23:25 發表
好耐無上黎BK, 禍各位好, 我仔仔都係讀小一, 有讀適應班, 其實要唔要抽籤唔知, 但係我係見比左支票又扣左數, 但係又無通知, 打去學校先知(8月24)佢係可以參加

可能我寫回郵信封時寫得唔好所以我自己收唔到.....

開 ...

我覺得學校比小朋友既適應期好好,我女女已經小一返學係點每日返來都好開心講學校的事,你地d小朋友有無同你地講
作者: hybb    時間: 10-9-4 00:14

我係全職媽咪, 仲要好夜先收工, 所以到我收工, 都係接亞仔返屋企訓教, 但係我個仔好被動, 要問佢先會講學校既野比我知, 唔會主動講

不過老師例如提過佢d 乜, 佢都可以講到, 當然係有甩漏啦, 但係都好好ga la

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-3 11:49 發表

我覺得學校比小朋友既適應期好好,我女女已經小一返學係點每日返來都好開心講學校的事,你地d小朋友有無同你地講

作者: vee_hei    時間: 10-9-5 21:34

各位好,我仔仔今年在禧年讀小一,他上學都很開心,應該適應到小學生活.
作者: KenixSoSum    時間: 10-9-7 09:53

我囡囡係今年禧年一年級c班, 大家多多指教..

原帖由 vee_hei 於 10-9-5 21:34 發表
各位好,我仔仔今年在禧年讀小一,他上學都很開心,應該適應到小學生活.

作者: chungyivianne    時間: 10-9-8 12:35

我個囡係今年禧年一年級A班, 請大家家多多指教.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-7 09:53 發表
我囡囡係今年禧年一年級c班, 大家多多指教..

作者: 搵老襯    時間: 10-9-8 14:03

大家好~

請問大家的小朋友有冇收到要返功課輔導班的通告(7/9)?? 是否人人都有?? 先謝。

作者: 搵老襯    時間: 10-9-8 14:08

另外, 原來學校的網頁已貼出了今年的服務生名單:
http://www.haynien.edu.hk/mainContent.php?page=SubIndex/classes/care.html
作者: chungyivianne    時間: 10-9-8 15:07

收唔到喎?  幾時派架?

原帖由 搵老襯 於 10-9-8 14:03 發表
大家好~

請問大家的小朋友有冇收到要返功課輔導班的通告(7/9)?? 是否人人都有?? 先謝。

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-8 17:29

仲有係咪大家都收到下星期要默英文嘅內容呢? 係句子喎! 係要默成句句子定默其中生字呢?

有冇人知呀. 幫下手啦!

uote]原帖由 chungyivianne 於 10-9-8 15:07 發表
收唔到喎?  幾時派架?

[/quote]
作者: vee_hei    時間: 10-9-8 21:53

我仔仔讀1A,佢收唔到通告喎!

原帖由 搵老襯 於 10-9-8 14:03 發表
大家好~

作者: vee_hei    時間: 10-9-8 21:55

下星期三要默英文,不過不是句子,是one to ten ,共10個生字.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-8 17:29 發表
仲有係咪大家都收到下星期要默英文嘅內容呢? 係句子喎! 係要默成句句子定默其中生字呢?

有冇人知呀. 幫下手啦!

uote]原帖由 chungyivianne 於 10-9-8 15:07 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/bac ...

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-9 09:08

收到.. 囡囡第一次默書, 有d緊張呀.....

原帖由 vee_hei 於 10-9-8 21:55 發表
下星期三要默英文,不過不是句子,是one to ten ,共10個生字.

作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-9 09:10

小一係默生字先遲d仲要默unseen生字,等佢地d小朋友習慣下默書你小朋友之前幼稚園有無默書架?
作者: chungyivianne    時間: 10-9-9 09:58

我個囡都係讀1A呀, 唔知佢地識唔識呢?  我係一位全職媽咪, 朝早帶完佢返學跟住就返工.  

原帖由 vee_hei 於 10-9-8 21:53 發表
我仔仔讀1A,佢收唔到通告喎!

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-9 10:15

囡囡幼稚園時係唔使默書, 所以請大家指點下, 用咩方法同佢溫好d.

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-9 09:10 發表

小一係默生字先遲d仲要默unseen生字,等佢地d小朋友習慣下默書你小朋友之前幼稚園有無默書架?

作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-10 09:19

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-9 10:15 發表
囡囡幼稚園時係唔使默書, 所以請大家指點下, 用咩方法同佢溫好d.

你可以同佢用遊戲形式串字佢地會易d記
作者: KenixSoSum    時間: 10-9-10 09:31

多謝指教, 今日返去即刻試下...

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-10 09:19 發表

你可以同佢用遊戲形式串字佢地會易d記

作者: vee_hei    時間: 10-9-10 21:50

不知大家有否參加"留校自修計劃",我本來有參加的,但因忘記了,又報了些興趣班,攪到撞晒時間,所以最後取消了"留校自修計劃", 不知是否做得對與否?
作者: KenixSoSum    時間: 10-9-13 09:26

我都有幫囡囡報, 但都抽唔到, 其實在開學以來, 我覺得囡囡放學後, 自己都肯自覺地做功課, 加上佢話食完飯後佢都會做功課, 我又覺得抽唔到都唔緊要啦, 當作比機會小朋友學習自己分配時間啦..

原帖由 vee_hei 於 10-9-10 21:50 發表
不知大家有否參加"留校自修計劃",我本來有參加的,但因忘記了,又報了些興趣班,攪到撞晒時間,所以最後取消了"留校自修計劃", 不知是否做得對與否? ...

作者: chungyivianne    時間: 10-9-13 10:54

我都報左但係又抽唔到...

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-13 09:26 發表
我都有幫囡囡報, 但都抽唔到, 其實在開學以來, 我覺得囡囡放學後, 自己都肯自覺地做功課, 加上佢話食完飯後佢都會做功課, 我又覺得抽唔到都唔緊要啦, 當作比機會小朋友學習自己分配時間啦..

...

作者: vee_hei    時間: 10-9-13 10:58

我會幫佢每日温幾個生字, 到個日就剛好全部温完.
另外,遇到記極都唔識的,就用些誇張D的方法幫他.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-9 10:15 發表

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-13 13:44

囡囡開始熟悉溫默書的方法, 希望佢默書個日可以順行啦!, 各位大家繼續努力, 希望在小朋友的學習上, 大家可以分亨經驗, 互相支持.

原帖由 vee_hei 於 10-9-13 10:58 發表

作者: hybb    時間: 10-9-14 09:51

我只係知15號默書 但係默乜野我完全唔知, 老師話會有範圍, 話會貼係書度又唔見, 但係佢話15號係默中文, 尋日見手冊係要佢地串字one to ten

作者: hybb    時間: 10-9-14 10:00

好羨慕你有時間可以同小朋友溫書, 我就做唔到

原帖由 vee_hei 於 10-9-13 10:58 發表

作者: vee_hei    時間: 10-9-14 10:17

我都要返工,只有晚飯後才能同他温書.
你真的要找找份温書範圍,因為連以後幾次都己經通知咗我們要默甚麼了.釘在英文書第一頁.

原帖由 hybb 於 10-9-14 09:51 發表
我只係知15號默書 但係默乜野我完全唔知, 老師話會有範圍, 話會貼係書度又唔見, 但係佢話15號係默中文, 尋日見手冊係要佢地串字one to ten

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-14 12:12

明天係英默 one to ten,仲有時間溫,小朋友其實記性都好好,千祈唔好睇小佢地,期考前的四次英默範圍,已貼了在英文書第一頁,仲有埋日期..可以看看呀...

另外,你可以看看學校的網址,其中有一欄是小一及小二的學習園地,每日大概在3點30後會上載當日的功課表,返功的家長可以即時知道小朋友當天要做的功課,咁咪冇咁容易漏做啦..

原帖由 hybb 於 10-9-14 10:00 發表
好羨慕你有時間可以同小朋友溫書, 我就做唔到

作者: chungyivianne    時間: 10-9-14 12:52

我都覺得學校網站張貼每日既功課真係好好呀!  而家我個囡每日大約4:00就會call我, 咁我就可以係office同佢對有咩功課要做, 返到屋企就輕鬆好多...
我想問下你地呀, 我個囡每日都同我講, 老師無用數學書上堂, 只係用單完冊, 咁你地有無幫小朋友帶數學書返學架?

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-14 12:12 發表
明天係英默 one to ten,仲有時間溫,小朋友其實記性都好好,千祈唔好睇小佢地,期考前的四次英默範圍,已貼了在英文書第一頁,仲有埋日期..可以看看呀...

另外,你可以看看學校的網址,其中有一欄是小一及小二的學習園地,每日大概在3點30後 ...

作者: vee_hei    時間: 10-9-14 13:44

我個小朋友都話無用到,叫他不要帶,他又不肯,話如果要用點喎!!

原帖由 chungyivianne 於 10-9-14 12:52 發表
我都覺得學校網站張貼每日既功課真係好好呀!  而家我個囡每日大約4:00就會call我, 咁我就可以係office同佢對有咩功課要做, 返到屋企就輕鬆好多...
我想問下你地呀, 我個囡每日都同我講, 老師無用數學書上堂, 只係用 ...

作者: vee_hei    時間: 10-9-14 13:51

大家有無考慮參加那個網上學習, 好像叫 iclassroom, 要三佰多元, 但, 我覺得無咁多時間做咁多嘢, 怕參加後無時間玩, 浪費金錢.
作者: KenixSoSum    時間: 10-9-14 14:26

囡囡話老師冇叫帶, 如果要帶,老師會寫起家課冊..

我會買i-classroom個課程, 因為囡囡好鍾意開電腦玩, 咪叫佢開嚟做下練習囉。

原帖由 chungyivianne 於 10-9-14 12:52 發表
我想問下你地呀, 我個囡每日都同我講, 老師無用數學書上堂, 只係用 ...

作者: hybb    時間: 10-9-14 18:06

咁我回去check下佢本英文書先, 因為手冊沒有寫出左範圍, 小朋友又唔識講返比我知

中文果個範圍我見到網上家課欄度話出左, 但係我個小朋友今日可能比老師貼範圍, 而家連本書都無拎返屋企, 唔止無得溫書, 連功課都做唔到(因為今日要寫詞語, 無書寫唔到)

其實我放好晏ga, 我回去他已要睡覺(我回到家10點半左右) 所以而家搵緊補習...

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-14 12:12 發表

另外,你可以看看學校的網址,其中有一欄是小一及小二的學習園地,每日大概在3點30後 ...

作者: hybb    時間: 10-9-14 18:10

你地d 小朋友好叻囉...我果個乜都唔識講, 個書包好似一日比一日重.....唉, 今晚問下佢先

原帖由 vee_hei 於 10-9-14 13:44 發表
我個小朋友都話無用到,叫他不要帶,他又不肯,話如果要用點喎!!

作者: hybb    時間: 10-9-14 18:15

iclass 我都考慮緊買唔買, 但係佢最吸引我一樣野係可以比佢溫書同埋有考試練習, 今晚回家看看他們的網址再決定

另外你地覺得覺其實學校既家課欄有d野都係唔清楚 ga?

好似佢地話通告幾多份, 有時都唔知邊d係, 邊d唔係通告.....再加上小朋友又未必記得老師講既野, 總之返到屋企就甩甩漏漏, 好煩呀
原帖由 KenixSoSum 於 10-9-14 14:26 發表

我會買i-classroom個課程, 因為囡囡好鍾意開電腦玩, 咪叫佢開嚟做下練習囉。

作者: 肥梅    時間: 10-9-15 00:36

我囡囡係讀1b,
報左"留校自修計劃",都係又抽唔到...
不過就報左"戲劇英文拼音"
作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-15 09:51

原帖由 hybb 於 10-9-14 18:15 發表
iclass 我都考慮緊買唔買, 但係佢最吸引我一樣野係可以比佢溫書同埋有考試練習, 今晚回家看看他們的網址再決定

另外你地覺得覺其實學校既家課欄有d野都係唔清楚 ga?

好似佢地話通告幾多份, 有時都唔知邊d係, 邊d唔 ...

其實學校遲d有中文百達通,英文百寶箱及數學網上功課免費,之前同個仔報好多呢d網上功課發覺佢每晚都唔夠時間做所以我都唔會買,佢地宣傳單張都係通告
作者: chungyivianne    時間: 10-9-15 10:03

我已經叫左我個囡唔好帶數學書, 但係佢又驚老師話佢唔帶...kenix, 你個囡讀邊班架?  我個囡讀1A, 如果讀同一班, 我會再說服佢唔好帶...

我都會買i-classroom個課程, 等佢做多份練習都好.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-14 14:26 發表

作者: ktmama    時間: 10-9-15 10:53

一年的數學教科書暫時唔駛帶 gar, 只喺帶學校派嗰本單元冊就得啦, 到要帶時, 老師會寫家課冊.  你氹吓佢啦.

你試吓叫女女自己問吓個老師要唔要帶,  等老師話佢知唔駛帶住, 咁佢應該會安心 d.

原帖由 chungyivianne 於 10-9-15 10:03 發表
我已經叫左我個囡唔好帶數學書, 但係佢又驚老師話佢唔帶...kenix, 你個囡讀邊班架?  我個囡讀1A, 如果讀同一班, 我會再說服佢唔好帶...

我都會買i-classroom個課程, 等佢做多份練習都好.

...

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-15 11:43

我囡囡1c班, 但無論邊班,課程都一樣..唔使擔心咁多, 加上一年班, 老師只會提醒小朋友,唔會罰.... 如果全班都要帶, 只係你個小朋友冇帶, 老師會寫起小朋友手冊,提醒家長, 一定唔會罰..

原帖由 chungyivianne 於 10-9-15 10:03 發表

...

作者: chungyivianne    時間: 10-9-15 12:21

唔該哂!  等我今晚同佢傾下跟住聽日唔帶先.  

唔知今日英文默書默成點呢?

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-15 11:43 發表
我囡囡1c班, 但無論邊班,課程都一樣..唔使擔心咁多, 加上一年班, 老師只會提醒小朋友,唔會罰.... 如果全班都要帶, 只係你個小朋友冇帶, 老師會寫起小朋友手冊,提醒家長, 一定唔會罰..

...

作者: vee_hei    時間: 10-9-15 13:26

聽你咁講, 我都決定唔買啦,因為我都覺得沒有時間做咁多練習.

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-15 09:51 發表

其實學校遲d有中文百達通,英文百寶箱及數學網上功課免費,之前同個仔報好多呢d網上功課發覺佢每晚都唔夠時間做所以我都唔會買,佢地宣傳單張都係通告 ...

作者: vee_hei    時間: 10-9-15 13:28

我仔仔同你個囡囡一樣,堅持要帶數學書.他也是1A.

...

作者: hybb    時間: 10-9-15 13:32

嗨嗨, 我亞仔都係1b班, 終於搵到個人照應啦

留校自修收左, very good luck, thanks god

原帖由 肥梅 於 10-9-15 00:36 發表
我囡囡係讀1b,
報左"留校自修計劃",都係又抽唔到...
不過就報左"戲劇英文拼音"

作者: hybb    時間: 10-9-15 13:35

我上過iclassroom果個web site, 睇過d野, 似係一d animation, 小朋友應該真係無時間用, 所以都係唔買lu~

不過我真係唔知遲d有咁多免費網上資源wor, 多謝你提醒

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-15 09:51 發表

其實學校遲d有中文百達通,英文百寶箱及數學網上功課免費,之前同個仔報好多呢d網上功課發覺佢每晚都唔夠時間做所以我都唔會買,佢地宣傳單張都係通告 ...

作者: hybb    時間: 10-9-15 13:36

識堅持都好過我個仔矇矇下, 上乜堂, 老師講乜都唔知呀
原帖由 vee_hei 於 10-9-15 13:28 發表

作者: hybb    時間: 10-9-15 13:37

請問大家今個星期五會唔會出席學校那個教學會?
作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-15 14:43

原帖由 hybb 於 10-9-15 13:35 發表
我上過iclassroom果個web site, 睇過d野, 似係一d animation, 小朋友應該真係無時間用, 所以都係唔買lu~

不過我真係唔知遲d有咁多免費網上資源wor, 多謝你提醒

...

因為我仔仔讀緊四年班,所以知道佢地真係無咩時間做禁多上網功課
作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-15 14:44

原帖由 hybb 於 10-9-15 13:37 發表

我會去你地有無小朋友讀1D班?
作者: 肥梅    時間: 10-9-15 21:03

多謝提醒
我都諗佢都唔夠時間做,

作者: qkhui    時間: 10-9-15 23:15

hi Yammiwan2004, 你仔仔上年3年級.. 是可是很忙? 很多功課 ? 我覺得岩岩開學, 都巳唔少功課.. 加上無得上綱睇手冊, 亞仔巳比老師寫了一次手冊... 激死. 成日仲好似傻下傻下噉.. 都唔知點攪....

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-15 14:43 發表

因為我仔仔讀緊四年班,所以知道佢地真係無咩時間做禁多上網功課

作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-16 09:34

原帖由 qkhui 於 10-9-15 23:15 發表
hi Yammiwan2004, 你仔仔上年3年級.. 是可是很忙? 很多功課 ? 我覺得岩岩開學, 都巳唔少功課.. 加上無得上綱睇手冊, 亞仔巳比老師寫了一次手冊... 激死. 成日仲好似傻下傻下噉.. 都唔知點攪....

...

hi,我仔仔上年3年級比2年級係多功課尢其是放d長假仲多功課,又要做好多tsa我仔仔都係傻下傻下感又心散,成日要提佢呢樣個樣但上咗四年級後改善咗好多,放心佢地會好快適應到
作者: vee_hei    時間: 10-9-16 11:15

星期五會去,但星期六個家會就請唔到假去啦!    

原帖由 hybb 於 10-9-15 13:37 發表

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-16 11:37

原本打算出席, 但星期五好似主要係比d幼稚園生及家長, 所以25號個日先去.

原帖由 vee_hei 於 10-9-16 11:15 發表
星期五會去,但星期六個家會就請唔到假去啦!    

作者: chungyivianne    時間: 10-9-16 12:24

嘻嘻, 我成功左, 今日無帶數學書.  你呀仔又係1A班, 咁你聽日去唔去個家長會呀?  

我個囡係第五組 (檸檬組).

原帖由 vee_hei 於 10-9-15 13:28 發表

作者: vee_hei    時間: 10-9-16 13:07

星期五去,星期六就去唔到.真失望!!
唔記得他是其麼組,再問下佢先.
他被選做' 清潔糾察 ', 第一日很開心, 但昨晚就話想做組長喎!不想做'清潔糾察'..

原帖由 chungyivianne 於 10-9-16 12:24 發表
嘻嘻, 我成功左, 今日無帶數學書.  你呀仔又係1A班, 咁你聽日去唔去個家長會呀?  

我個囡係第五組 (檸檬組).

作者: chungyivianne    時間: 10-9-16 22:37

我個囡都好想做呀, 不過老師無選到佢, 反而佢係組既組長.
聽日原來有表演睇, 我個囡都係其中一份子呀!

原帖由 vee_hei 於 10-9-16 13:07 發表
星期五去,星期六就去唔到.真失望!!
唔記得他是其麼組,再問下佢先.
他被選做' 清潔糾察 ', 第一日很開心, 但昨晚就話想做組長喎!不想做'清潔糾察'..

...

作者: vee_hei    時間: 10-9-17 22:31

今日去睇咗佢哋上學,個個都好擁躍舉手.上得好開心.

原帖由 chungyivianne 於 10-9-16 22:37 發表
我個囡都好想做呀, 不過老師無選到佢, 反而佢係組既組長.
聽日原來有表演睇, 我個囡都係其中一份子呀!

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-17 23:22

唔知係咪開心過頭, 我屋企舊雲抄少了中文科詞語其中兩個,今天本來應該寫第二課的其中6組詞語,但舊雲只抄了四個, 分別是1,行禮, 2,咪咪笑3,讀書遊戲4,真愉快, 其餘兩個唔知係咩野, 各位家長可否幫幫忙, 知唔知究竟其餘兩個係邊兩個, 真係比佢激死....

原帖由 vee_hei 於 10-9-17 22:31 發表

作者: chungyivianne    時間: 10-9-17 23:37

係呀, 今日睇佢地上堂真係好開心呀, 無諗過我個囡會主動舉咁多次手答問題, 真係多謝呂老師同孫老師既教導!

原帖由 vee_hei 於 10-9-17 22:31 發表

作者: chungyivianne    時間: 10-9-17 23:40

幫唔到你,我個囡今日唔係做呢份功課。

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-17 23:22 發表
唔知係咪開心過頭, 我屋企舊雲抄少了中文科詞語其中兩個,今天本來應該寫第二課的其中6組詞語,但舊雲只抄了四個, 分別是1,行禮, 2,咪咪笑3,讀書遊戲4,真愉快, 其餘兩個唔知係咩野, 各位家長可否幫幫忙, 知唔知究竟其 ...

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-18 00:03

可能同1B班差不多, 係第二課的詞語, 囡囡好驚會比老師罰..

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-17 23:22 發表
唔知係咪開心過頭, 我屋企舊雲抄少了中文科詞語其中兩個,今天本來應該寫第二課的其中6組詞語,但舊雲只抄了四個, 分別是1,行禮, 2,咪咪笑3,讀書遊戲4,真愉快, 其餘兩個唔知係咩野, 各位家長可否幫幫忙, 知唔知究竟其 ...

作者: vee_hei    時間: 10-9-19 00:58

我仔仔仲烏龍,唔見咗張工作紙,無得做添!

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-20 08:55

原來可以打電話返學校, 老公星期六打返學校問, 學校都幫到手..

原帖由 vee_hei 於 10-9-19 00:58 發表
我仔仔仲烏龍,唔見咗張工作紙,無得做添!

作者: hybb    時間: 10-9-20 22:24     標題: 回復 16# Yammiwan2004 的帖子

我個仔讀1b班呀
作者: hybb    時間: 10-9-20 22:31     標題: 回復 4# KenixSoSum 的帖子

佢驚比老師罰都好, 我果個真係矇到....乜都唔知, 無交功課比老師寫手冊都係唔知!!!!
作者: hybb    時間: 10-9-20 22:33     標題: 回復 4# vee_hei 的帖子

其實唔會唔見, 應該只係留係學校, 不過我個仔係經常將功課袋留係學校, 成日都做唔到功課
作者: 肥梅    時間: 10-9-20 23:37     標題: 回復 1# hybb 的帖子

hello,hybb
可有加入家教會?

作者: vee_hei    時間: 10-9-21 13:57     標題: 回復 2# hybb 的帖子

係呀,他留咗係學校,老師寫手冊,叫他補做.
作者: qkhui    時間: 10-9-22 09:49

想問問, 小三聖經考試背金句, 要不要考經文的出處?
謝謝 !

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-16 09:34 發表

hi,我仔仔上年3年級比2年級係多功課尢其是放d長假仲多功課,又要做好多tsa我仔仔都係傻下傻下感又心散,成日要提佢呢樣個樣但上咗四年級後改善咗好多,放心佢地會好快適應到 ...

作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-22 10:54

原帖由 qkhui 於 10-9-22 09:49 發表
想問問, 小三聖經考試背金句, 要不要考經文的出處?
謝謝 !

小三通常考無供詞填充,問故事內容有問答,遲d仲有一個表比佢地背都要考,不過今年有無改就唔知
作者: chungyivianne    時間: 10-9-22 15:24

請問有無d大仔/ 大囡讀緊緊高年班, 想問下考試範圍通常幾時出架?  真係有d擔心嚟緊既期中考...呢個都係我既考試

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-22 10:54 發表

小三通常考無供詞填充,問故事內容有問答,遲d仲有一個表比佢地背都要考,不過今年有無改就唔知

作者: ktmama    時間: 10-9-22 19:18

我記得上年十月中出考試範圍.  其實你都唔駛咁緊張. 放鬆 D 啦.  讀書慢慢長路嘛

原帖由 chungyivianne 於 10-9-22 15:24 發表
請問有無d大仔/ 大囡讀緊緊高年班, 想問下考試範圍通常幾時出架?  真係有d擔心嚟緊既期中考...呢個都係我既考試

作者: chan04    時間: 10-9-23 22:50

我個女都係1b班, 多多指教.

原帖由 hybb 於 10-9-20 22:24 發表
我個仔讀1b班呀

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-24 10:03

小朋友考試, 其實真係漫漫長路, 而家先係一年班, 可以擔心到幾時呢? 惟有在平時做好d, 唔好臨急抱佛腳..

唔知大家知唔知, 有部份平時分, 都會加入考試分呢, 好似,中英文默書, 常識搜集及數學實作都有部份分數會加入考試分內(因中英文默書是沒有考試的),所以如果平時這幾部份可以爭取好的成績, 大概可以在考試時幫補一下。

原帖由 chungyivianne 於 10-9-22 15:24 發表

作者: Yammiwan2004    時間: 10-9-24 10:05

考試範圍會預早出通告比你地,有足夠時間溫習同埋考試前一星期有評估,你可以用評估份卷同佢地溫習大致點樣出題目
作者: chungyivianne    時間: 10-9-24 12:16

都係既, 我會放鬆d.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-24 10:03 發表
小朋友考試, 其實真係漫漫長路, 而家先係一年班, 可以擔心到幾時呢? 惟有在平時做好d, 唔好臨急抱佛腳..

唔知大家知唔知, 有部份平時分, 都會加入考試分呢, 好似,中英文默書, 常識搜集及數學實作都有部份分數會加 ...

作者: vee_hei    時間: 10-9-24 14:06

嘩, 咁快又話考試啦, 我唸都未唸過呀 !!

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-24 10:05 發表

考試範圍會預早出通告比你地,有足夠時間溫習同埋考試前一星期有評估,你可以用評估份卷同佢地溫習大致點樣出題目

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-27 09:22

唔知有冇家長出席左星期六嘅家長會呢?

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-24 10:03 發表

唔知大家知唔知, 有部份平時分, 都會加入考試分呢, 好似,中英文默書, 常識搜集及數學實作都有部份分數會加 ...

作者: 肥梅    時間: 10-9-27 10:45

我個女係Cherry卓言,你個女呢?
我地可能在家長會見過既
原帖由 chan04 於 10-9-23 22:50 發表
我個女都係1b班, 多多指教.

作者: chungyivianne    時間: 10-9-27 11:27

我有出席家長會呀!  我個囡讀1A

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 09:22 發表
唔知有冇家長出席左星期六嘅家長會呢?

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-27 11:39

我囡囡係1c班, 家長有好多投訴。

1. 老師好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息
2. 老師要同學做習作,要所有同學仔做完習作先可以小息, 於是附有小朋友做唔完, 成班冇得小息
3. 有老師唔知點解取消了體育課, 改上其他科目。
4. 開學無耐, 唔點d課程好似好趕咁, 攪到好多家長神經緊張。

你地個班有冇呢d情況?

原帖由 chungyivianne 於 10-9-27 11:27 發表
我有出席家長會呀!  我個囡讀1A

作者: chungyivianne    時間: 10-9-27 12:35

1 & 2 都無, 反而係我個囡做功課做得慢, 佢同另外幾位同學無得小息.
3. 我都有聽個囡講試過無得上體育堂, 但係佢又講唔出做乜, 只係唔開心.
4. 課程我又唔覺太緊張.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 11:39 發表

1. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息
2. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw ...

作者: vee_hei    時間: 10-9-27 13:33

我囝囝1A班, 無聽佢講老師好惡喎!

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 11:39 發表

1. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115好惡, 一個小朋友頑皮, 成班都罰冇得小息
2. 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw ...

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-27 13:38

於是我就問我囡囡, 咁冇得上體育課, 咁上左咩課, 囡囡話上左中文科, 我再番查下佢上課時間表, 原來中文科及體育課嘅老師係同一個人, 咁即係中文科老師將體育課取消,用埋來上中文課啦!

另外, 班主任又話佢從來都未試過唔比小息小朋友, 亦未試過有小朋友頑皮要成班受罰冇得小息... 於是附我又查下時間表, 除了班主任外, 其餘在小息前個堂都是中文科, 咁即係原來問題係出自個中文老師, 唔怪得我囡囡同我講唔鍾意上中文課。

其實我又唔係話怪個中文老師, 之不過小朋友剛升上嚟, 又唔使嚴得咁緊要,開學都唔夠一個月, 又冇得小息, 又冇得上體育課, 都係小朋友返學最鍾意及期待嘅時間, 而家攪到小朋友返學, 要由上午8:00開始起坐起課室到3:00先放得學, 轉堂又話唔比談話, 我係大人, 都冇可能成7個鐘頭一句說話都唔同人講啦...

有時我想, 如果我係佢, 又真係.........

原帖由 chungyivianne 於 10-9-27 12:35 發表
1 & 2 都無, 反而係我個囡做功課做得慢, 佢同另外幾位同學無得小息.
3. 我都有聽個囡講試過無得上體育堂, 但係佢又講唔出做乜, 只係唔開心.

...

作者: vee_hei    時間: 10-9-27 13:56

我囝囝話個日改咗上星期五的課, 但奇怪的是, D書本啱用咩?
我都唔明白佢講嘜!

原帖由 chungyivianne 於 10-9-27 12:35 發表

...

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-27 14:00

中英數課, 基本上日日都有嘅, 加上中英數的老師如果兼有其他科的話, 其真更改上課科目一d都唔難..

原帖由 vee_hei 於 10-9-27 13:56 發表
我囝囝話個日改咗上星期五的課, 但奇怪的是, D書本啱用咩?
我都唔明白佢講嘜!

作者: vee_hei    時間: 10-9-27 14:03

星期六家長會我無去, 但之前個示學日就去咗. 睇見1A班上中文堂好開心, 個個都不停舉手爭答問題, 而且好似都幾嘈.
不知是否有家長在看的關係.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 13:38 發表
於是我就問我囡囡, 咁冇得上體育課, 咁上左咩課, 囡囡話上左中文科, 我再番查下佢上課時間表, 原來中文科及體育課嘅老師係同一個人, 咁即係中文科老師將體育課取消,用埋來上中文課啦!

另外, 班主任又話佢從來都未試 ...

作者: vee_hei    時間: 10-9-27 14:06

咁又係, 我個囝都唔鐘意上中文堂, 因為聽唔明普通話.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-27 14:00 發表
中英數課, 基本上日日都有嘅, 加上中英數的老師如果兼有其他科的話, 其真更改上課科目一d都唔難..

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-27 14:07

呢個一定係啦

原帖由 vee_hei 於 10-9-27 14:03 發表
星期六家長會我無去, 但之前個示學日就去咗. 睇見1D班上中文堂好開心, 個個都不停舉手爭答問題, 而且好似都幾嘈.
不知是否有家長在看的關係.

作者: KenixSoSum    時間: 10-9-27 14:11

囡囡原本好鍾意普通話中文堂, 但就是之前講嘅原因, 話而家唔鍾意.

原帖由 vee_hei 於 10-9-27 14:06 發表
咁又係, 我個囝都唔鐘意上中文堂, 因為聽唔明普通話.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5