教育王國

標題: 2010 年9月升小三家長 [打印本頁]

作者: qkhui    時間: 10-7-8 09:51     標題: 2010 年9月升小三家長

hi, 噉快又一年.. 9月又升做小三學生啦....
作者: 囡囡媽    時間: 10-7-8 12:33

哈哈! 又開新topic了!

祝大家及小朋友過一個開開心心的暑假,新學年再來努力過!
作者: elainepekkle    時間: 10-7-8 15:00

真係話咁快又一年了! 大家仍然要繼續努力呢!
聽講上了小三會有很多功課做, 唔知是否要做很多TSA的習作. 不知道她們是否可以應付得到.

仲有, 我女兒入了3B, 多多指教!

作者: km1357    時間: 10-7-8 16:30

原帖由 elainepekkle 於 10-7-8 15:00 發表
聽講上了小三會有很多功課做, 唔知是否要做很多TSA的習作. 不知道她們是否可以應付得到.
仲有, 我女兒入了3B, 多多指教! ...

下學期先算啦, 小朋友既野有時估佢唔到, 我地覺得好易既事, 佢地可能攪唔掂或者好易做錯, 相反我地認為好難既功課, 佢有時又可以應付到.

作者: qkhui    時間: 10-7-8 17:27

係.. 有時都好似諗唔到太多.. 希望再大少少, 性格會定少少la.. 岩岩先放佐暑假2日, 亞仔巳話好悶.. 都唔知點攪...

原帖由 km1357 於 10-7-8 16:30 發表

下學期先算啦, 小朋友既野有時估佢唔到, 我地覺得好易既事, 佢地可能攪唔掂或者好易做錯, 相反我地認為好難既功課, 佢有時又可以應付到.
...

作者: ktmama    時間: 10-7-9 07:54

我琴日見到你仔仔去咗威寶個畢業禮喎, 喺咪妹妹有獎攞呀 ?

原帖由 qkhui 於 10-7-8 17:27 發表
係.. 有時都好似諗唔到太多.. 希望再大少少, 性格會定少少la.. 岩岩先放佐暑假2日, 亞仔巳話好悶.. 都唔知點攪...

作者: qkhui    時間: 10-7-9 10:15

hi ktmama, 你見到仔仔ar.. , 你都有去ar ? 係ar, 表妹取佐個學業獎同埋有份表演.. 好叻女ar...

原帖由 ktmama 於 10-7-9 07:54 發表
我琴日見到你仔仔去咗威寶個畢業禮喎, 喺咪妹妹有獎攞呀 ?

作者: Yammiwan2004    時間: 10-7-9 10:58

原帖由 elainepekkle 於 10-7-8 15:00 發表

仲有, 我女兒入了3B, 多多指教! ...

hi,話禁快我個仔升四年班啦,係三年班係多d功課同tsa做,不過我仔仔都跟得上同無咩壓力,你女女禁叻一定無問題,反而我擔心佢地升四年班唔知點
作者: lindajacky    時間: 10-7-10 12:12

各位升小三媽媽, 如有人末買美勞用品及書簿等雜費, 可pm 我, 可轉讓! 謝!
作者: ktmama    時間: 10-7-12 10:52

各位媽咪 :
我仔仔今年升小二, 請問要到幾時先知邊位老師做班主任呀 ?
作者: elainepekkle    時間: 10-7-12 17:39

HI, 真係好快趣! 妳細女又讀小一, 我細女都升K2了!小六畢業典禮當日我們還見到哥哥穿童軍服當值tim, 幾有型!我們還有打招呼呢!
原帖由 Yammiwan2004 於 10-7-9 10:58 發表

hi,話禁快我個仔升四年班啦,係三年班係多d功課同tsa做,不過我仔仔都跟得上同無咩壓力,你女女禁叻一定無問題,反而我擔心佢地升四年班唔知點

作者: elainepekkle    時間: 10-7-12 17:46

記得女兒上年升小二, 佢班的班主任係八月尾有打電話比我, 告訴我她是女兒小二的班主任, 她是新來的, 所以她有介紹一下自己, 還提醒女兒開學要帶什麼! 不過, 今年女兒升小三, 唔知會否有老師打電話通知我們呢?
原帖由 ktmama 於 10-7-12 10:52 發表
各位媽咪 :
我仔仔今年升小二, 請問要到幾時先知邊位老師做班主任呀 ?

作者: elainepekkle    時間: 10-7-12 17:55

因為細妹還未放暑假, 所以女兒還要早起跟我接送細妹返學和放學. 有幾日早上都同佢去圖書館看書, 其實都係涼冷氣多d. 因為天氣實在太熱了! 我們要等細妹放埋學, 先會開冷氣! 來緊的電費單, 我都不咁想像.
原帖由 qkhui 於 10-7-8 17:27 發表

作者: elainepekkle    時間: 10-7-12 17:58

你都講得啱嘅! 希望她們應付得到啦!
原帖由 km1357 於 10-7-8 16:30 發表

...

作者: Yammiwan2004    時間: 10-7-13 10:07

原帖由 elainepekkle 於 10-7-12 17:39 發表
HI, 真係好快趣! 妳細女又讀小一, 我細女都升K2了!小六畢業典禮當日我們還見到哥哥穿童軍服當值tim, 幾有型!我們還有打招呼呢!  

佢都有講話你女女好叻,成日攞獎讀書又叻,我迫佢參加童軍等佢學多d野佢實在太依賴
作者: Yammiwan2004    時間: 10-7-13 10:10

原帖由 elainepekkle 於 10-7-12 17:46 發表
記得女兒上年升小二, 佢班的班主任係八月尾有打電話比我, 告訴我她是女兒小二的班主任, 她是新來的, 所以她有介紹一下自己, 還提醒女兒開學要帶什麼! 不過, 今年女兒升小三, 唔知會否有老師打電話通知我們呢? ...

我仔仔之前都是讀3B班佢班主任係譚老師佢好好人架,我聽D家長話佢地D老師教開邊級就教邊級8月尾上網睇下
作者: km1357    時間: 10-7-15 11:34

原帖由 Yammiwan2004 於 10-7-13 10:10 發表

我仔仔之前都是讀3B班佢班主任係譚老師佢好好人架,我聽D家長話佢地D老師教開邊級就教邊級8月尾上網睇下

暫時見學校D老師都幾好人, 好快就知邊個做班主任.
暑假岩岩放左一星期, 呀仔就玩到傻晒,今日送左呀仔去參觀昂平360個車廠, 都見有廿,三十個小朋友參加, 不過天氣麻麻, 唔知會唔會落雨.
作者: qkhui    時間: 10-8-17 11:55

好快又返學la.. 仲有2weeks. 大家好好享受啦...
作者: km1357    時間: 10-8-20 14:16

原帖由 qkhui 於 10-8-17 11:55 發表
好快又返學la.. 仲有2weeks. 大家好好享受啦...

係呀, 開始倒數...十日
作者: qkhui    時間: 10-8-20 15:50

係, 開始要對返本暑期作業..ha

原帖由 km1357 於 10-8-20 14:16 發表

係呀, 開始倒數...十日

作者: km1357    時間: 10-8-25 18:30

原帖由 qkhui 於 10-8-20 15:50 發表
係, 開始要對返本暑期作業..ha

出左班主任名單喇.
作者: qkhui    時間: 10-9-1 15:58

今早返學精神嗎 ???

原帖由 km1357 於 10-8-25 18:30 發表

出左班主任名單喇.

作者: km1357    時間: 10-9-1 18:25

原帖由 qkhui 於 10-9-1 15:58 發表
今早返學精神嗎 ???

OK 啦, 今早都可以7點起身, 尋晚十點去訓.
返梨淨係填表都用左好多時間, 今年唔知點解會收返小二既成績表?
作者: qkhui    時間: 10-9-2 09:47

係咩, 仔仔又無講要帶返去wor

原帖由 km1357 於 10-9-1 18:25 發表

OK 啦, 今早都可以7點起身, 尋晚十點去訓.
返梨淨係填表都用左好多時間, 今年唔知點解會收返小二既成績表?

作者: km1357    時間: 10-9-2 10:49

係囉, 今朝同其他班家長傾開, 佢地都唔駛帶去年成績表.
今朝呀仔起身又開始慢吞吞..
作者: elainepekkle    時間: 10-9-2 10:59

亞女今朝起身都沒有精神.....
開學了,  仲有一大堆表要填........唉!
佢地今年英文默書改番星期五wor!
原帖由 km1357 於 10-9-2 10:49 發表
係囉, 今朝同其他班家長傾開, 佢地都唔駛帶去年成績表.
今朝呀仔起身又開始慢吞吞..

作者: 囡囡媽    時間: 10-9-2 19:54

3A係要帶P2成績表返學校呀! 不過今天放學又帶番屋企呢!

另外,我想問下去年有參加初級組合唱團的小朋友家長,今年會否繼續呢? 因我囡囡說不想參加了,她說太困身了,令她每次星期五課外活動堂都不可以參加其他課外活動。:(
作者: km1357    時間: 10-9-2 20:23

原帖由 囡囡媽 於 10-9-2 19:54 發表

另外,我想問下去年有參加初級組合唱團的小朋友家長,今年會否繼續呢? 因我囡囡說不想參加了,她說太困身了,令她每次星期五課外活動堂都不可以參加其他課外活動。:( ...

3A班主任話攞梨睇下 , 我都係唔係幾明?
呀囝話今年都繼續參加合唱團.
作者: elainepekkle    時間: 10-9-2 22:11

我女兒都話唔想參加合唱團, 她說每次練習都好鬼熱wor, 我女兒係好怕熱的. 佢話好辛苦. 另外佢都想參加星期五課外活動堂.
原帖由 囡囡媽 於 10-9-2 19:54 發表

另外,我想問下去年有參加初級組合唱團的小朋友家長,今年會否繼續呢? 因我囡囡說不想參加了,她說太困身了,令她每次星期五課外活動堂都不可以參加其他課外活動。:( ...

作者: qkhui    時間: 10-9-3 10:38

噉你囡囡會唔會參加非洲鼓ar? 仔仔話唔玩. 好悶..ha
仔仔想參加園丁..ha, 佢由小一開始巳想參加.
今年學校多佐唔同o既課外活動wor... 但點解好似無棋藝o既 ?

原帖由 elainepekkle 於 10-9-2 22:11 發表
我女兒都話唔想參加合唱團, 她說每次練習都好鬼熱wor, 我女兒係好怕熱的. 佢話好辛苦. 另外佢都想參加星期五課外活動堂.  

作者: km1357    時間: 10-9-3 15:32

原帖由 qkhui 於 10-9-3 10:38 發表
今年學校多佐唔同o既課外活動wor... 但點解好似無棋藝o既 ?

...

呀仔想玩lego, 同去年一樣.
暑假果時呀仔係職工盟學圍棋, 佢都會繼續係職工盟學, 又唔貴.
作者: ksltd    時間: 10-9-4 00:05

各位

想問下你們的小朋友有沒有試過上學校的興趣班, 開始的時間是4點20分, 但又沒有參加留校自修, 咁放學後的個多小時去邊呢?
作者: elainepekkle    時間: 10-9-4 00:39

女兒最初都話唔玩非洲鼓, 想參加園丁. 不過, 我想佢繼續玩非洲鼓多D. 另外, 佢都想繼續報游泳班.
原帖由 qkhui 於 10-9-3 10:38 發表

...

作者: elainepekkle    時間: 10-9-4 00:46

我女兒想學象棋! 佢太多嘢想學和想玩, 小三了, 我又怕佢地會有好多功課要做......!
原帖由 km1357 於 10-9-3 15:32 發表

呀仔想玩lego, 同去年一樣.
暑假果時呀仔係職工盟學圍棋, 佢都會繼續係職工盟學, 又唔貴.

作者: km1357    時間: 10-9-4 09:04

原帖由 elainepekkle 於 10-9-4 00:46 發表
我女兒想學象棋! 佢太多嘢想學和想玩, 小三了, 我又怕佢地會有好多功課要做......!

職工盟打電話梨話圍棋少人報要取消, 呀仔無得玩
我地都繼續比呀仔係啟新學游水, 學到11月再睇下到時D功課如何, 可以既都想佢KEEP 住游, 上星期佢至可以唔用浮板游得20米到, 不過係狗仔式
作者: km1357    時間: 10-9-7 12:18

出左班相喇, 不過好細張, 都睇得唔清楚.
尋日老師同3a班試音揀合唱團, 呀仔都應該繼續唱, 不過遲d就要辛苦d排練.
作者: qkhui    時間: 10-9-8 10:20

班相真係超細... 用放大鏡都睇唔到...hahaha

原帖由 km1357 於 10-9-7 12:18 發表
出左班相喇, 不過好細張, 都睇得唔清楚.
尋日老師同3a班試音揀合唱團, 呀仔都應該繼續唱, 不過遲d就要辛苦d排練.

作者: elainepekkle    時間: 10-9-9 13:54

係呀! 真係超細, 都睇唔清楚佢地個樣! 雖然都算有D新意, 但都可以影得近D嗎! 上年都沒有影tim!
原帖由 qkhui 於 10-9-8 10:20 發表
班相真係超細... 用放大鏡都睇唔到...hahaha

作者: elainepekkle    時間: 10-9-9 13:56

今次英默提早了, 係下星期三呀!
作者: 囡囡媽    時間: 10-9-9 15:06     標題: 回覆 39# elainepekkle 的文章

請問是否15/9,而不是22/9考英默呢? 我個囡寫手冊寫得好唔清楚呀!
作者: ktmama    時間: 10-9-9 22:48

學校一年級及二年級都把17/9 的默書提前在 15/9 默書, 因為 17/9 學校有 function嘛.

但唔知你哋三年級有無唔同.

原帖由 囡囡媽 於 10-9-9 15:06 發表
請問是否15/9,而不是22/9考英默呢? 我個囡寫手冊寫得好唔清楚呀!

作者: elainepekkle    時間: 10-9-9 22:58

改了15/9 星期三! 因為學校17/9 有家長參觀學校!
原帖由 囡囡媽 於 10-9-9 15:06 發表

作者: km1357    時間: 10-9-11 17:28

你地小朋友d功課老師有無收梨改? 呀仔話數學科精進/長河, 中文補充練習做左都唔收, 上堂只係講答案, 佢地自己tick就算.
作者: elainepekkle    時間: 10-9-11 21:49

係呀! 都係佢地自己tick. 我諗可以快d比返佢地再做掛 , 見佢地近排都係咁日日做!
原帖由 km1357 於 10-9-11 17:28 發表
你地小朋友d功課老師有無收梨改? 呀仔話數學科精進/長河, 中文補充練習做左都唔收, 上堂只係講答案, 佢地自己tick就算.

作者: qkhui    時間: 10-9-12 23:11

only對答案, 有無解釋ka le ? 暫時數學唔解釋都OK, 因為都係加減數, 但中文唔解又好似唔係太好...

原帖由 elainepekkle 於 10-9-11 21:49 發表
係呀! 都係佢地自己tick. 我諗可以快d比返佢地再做掛 , 見佢地近排都係咁日日做!  

作者: km1357    時間: 10-9-17 11:57

你地有無收到張通告話 :
貴子弟已獲選為2010 年度 中文 / 普通話 / 英語初級組 / 英語高級組 集誦隊成員,並將於十一月中至十二月中期間代表學校參加第六十ニ屆校際朗誦節。故 貴子弟需參加集誦練習,直至比賽完畢為止。

但係根本無得比揀唔參加??
要直接同老師講先可以唔參加.
作者: qkhui    時間: 10-9-17 14:57

係老師選ka..你小朋友小二時應有不錯的表現, 所以我估小三就比老師選去, 代表學校參加...

原帖由 km1357 於 10-9-17 11:57 發表
貴子弟已獲選為2010 年度 中文 / 普通話 / 英語初級組 / 英語高級組 集誦隊成員,並將於十一月中至十二月中期間代表學校參加第六十ニ屆校際朗誦節。故 貴子弟需參加集誦練習,直至比賽完畢為止。

但係根本無 ...

作者: elainepekkle    時間: 10-9-17 16:31

好像係小朋友舉手有興趣參加, 然後經老師評審, 如果入選, 老師會派通告.

但係根本無 ...

作者: elainepekkle    時間: 10-9-17 16:35

因為太早回校, 所以仔仔唔參加AR?
我女兒要搭校車, 所以可以很早回到學校, 咁先可以參加, 否則我都唔會 比佢參加.

但係根本無 ...

作者: km1357    時間: 10-9-18 16:37

原帖由 elainepekkle 於 10-9-17 16:35 發表
因為太早回校, 所以仔仔唔參加AR?
我女兒要搭校車, 所以可以很早回到學校, 咁先可以參加, 否則我都唔會 比佢參加.

係呀, 佢唔想太早返, 所以咪唔參加.
今年又多左d課外活動, 真係唔想太多比賽.
作者: qkhui    時間: 10-9-20 12:05

功課又多佐.. 真係幾吃力...

原帖由 km1357 於 10-9-18 16:37 發表

係呀, 佢唔想太早返, 所以咪唔參加.
今年又多左d課外活動, 真係唔想太多比賽.

作者: qkhui    時間: 10-9-28 12:30

差不多返佐學1個月啦, 亞仔話佢都仲未集中到精神上堂, 成日都發夢... 激死...

原帖由 qkhui 於 10-9-20 12:05 發表
功課又多佐.. 真係幾吃力...

作者: elainepekkle    時間: 10-9-28 13:49

我就覺得女兒心散咗, 沒有之前小一, 二咁專心! 不過, 我覺得可能係同D老師有關, 成日話之前邊個老師教就好了. 每個老師都有唔同風格, 小朋友接受就話好, 否則可能會影響佢地上課的心情!
原帖由 qkhui 於 10-9-28 12:30 發表
差不多返佐學1個月啦, 亞仔話佢都仲未集中到精神上堂, 成日都發夢... 激死...

作者: km1357    時間: 10-9-29 11:48

今年d老師好似係嚴左, 要求都高左, 家長會班主任一開始就話讀得精玲班就一定要求高, 要自理,...又話家下仲有d同學未交齊功課, 帶漏通告...  
作者: qkhui    時間: 10-9-29 12:43

係老師分佢地讀所謂o既精英班, 依家都係初初返佐一個月, 要佢地一下子習慣靠自己寫手冊, 真係難o的, 依家仲要係無得比機會, 一唔記得就要寫去手冊78頁, 真係....

原帖由 km1357 於 10-9-29 11:48 發表
今年d老師好似係嚴左, 要求都高左, 家長會班主任一開始就話讀得精玲班就一定要求高, 要自理,...又話家下仲有d同學未交齊功課, 帶漏通告...  

作者: km1357    時間: 10-9-29 14:02

原帖由 qkhui 於 10-9-29 12:43 發表
係老師分佢地讀所謂o既精英班, 依家都係初初返佐一個月, 要佢地一下子習慣靠自己寫手冊, 真係難o的, 依家仲要係無得比機會, 一唔記得就要寫去手冊78頁, 真係....
...

我認同學校可以用學生既學習能力分班, 因材施教好正常, 學習能力高d既可以教快d教多d, 學習能力稍弱既可以教慢d教少d, 但並不是係其他方面有唔同要求, 始終是小三既小朋友, 咁樣好易會打沉佢地既自信同返學既心情, 仲阻礙佢地既發展.

作者: qkhui    時間: 10-9-29 14:51

係, 我同意你所講, 應要比多o的信心佢地.

原帖由 km1357 於 10-9-29 14:02 發表

我認同學校可以用學生既學習能力分班, 因材施教好正常, 學習能力高d既可以教快d教多d, 學習能力稍弱既可以教慢d教少d, 但並不是係其他方面有唔同要求, 始終是小三既小朋友, 咁樣好易會打沉佢地既自信同返學既心情, ...

作者: qkhui    時間: 10-9-30 16:55

你們入去內聯綱睇下email, 老師比佐o的班相我地

原帖由 qkhui 於 10-9-29 14:51 發表
係, 我同意你所講, 應要比多o的信心佢地.

作者: km1357    時間: 10-9-30 22:15

原帖由 qkhui 於 10-9-30 16:55 發表
你們入去內聯綱睇下email, 老師比佐o的班相我地

3A唔見有比班相我地  
作者: km1357    時間: 10-10-7 09:13

各位3年級家長, 知唔知聽日英文默書,老師加果 7 個生字,係就咁默生字,定係要默句子,又或者只係會響個生字前加 "a" or "the"??

作者: qkhui    時間: 10-10-7 10:40

默生字, 不過要唔要加a/the 我估聽老師讀

原帖由 km1357 於 10-10-7 09:13 發表
各位3年級家長, 知唔知聽日英文默書,老師加果 7 個生字,係就咁默生字,定係要默句子,又或者只係會響個生字前加 "a" or "the"??

作者: km1357    時間: 10-10-19 16:24

又快到考試
上左小三後好似多左d功課, 做極都唔完咁, 呀仔又me me more more, 難為d 媽媽日日都好似打仗咁.
作者: qkhui    時間: 10-10-20 13:17

你真係講得無錯... 做極都做唔完..平時真係無時間
書都未開始溫, 都唔知點考試....

原帖由 km1357 於 10-10-19 16:24 發表
又快到考試
上左小三後好似多左d功課, 做極都唔完咁, 呀仔又me me more more, 難為d 媽媽日日都好似打仗咁.

作者: elainepekkle    時間: 10-10-22 23:43

今日成11樣功課, 跟本沒有時間溫書!!! 最慘係每一樣功課都要做好長時間.....呢!
原帖由 qkhui 於 10-10-20 13:17 發表
你真係講得無錯... 做極都做唔完..平時真係無時間
書都未開始溫, 都唔知點考試....

作者: qkhui    時間: 10-10-23 09:34

係.. 簡直係嚇人.....多都唔緊要, 真係最慘樣樣都要用唔少時間去做, 好似中文, 做個4頁, 真係唔係少時間.
我之前都有同班主任講, 好多功課..
她話她都明白,  不過無辦法.. 盡量分散比佢地...

原帖由 elainepekkle 於 10-10-22 23:43 發表
今日成11樣功課, 跟本沒有時間溫書!!! 最慘係每一樣功課都要做好長時間.....呢!   

作者: 囡囡媽    時間: 10-10-23 11:45

我都有同感,實在太多功課,尤其是作文,往往要花上很多時間。今次小練筆又要作第二篇文章,但第三篇的工作紙又要開始做了。
作者: qkhui    時間: 10-10-25 10:41

我地岩岩做小練筆作第二篇文章, 第三篇工作紙好似未開始做, 不過真係太多功課... 攪到亞仔要做得快, o的字簡直係無眼睇....

原帖由 囡囡媽 於 10-10-23 11:45 發表
我都有同感,實在太多功課,尤其是作文,往往要花上很多時間。今次小練筆又要作第二篇文章,但第三篇的工作紙又要開始做了。

作者: km1357    時間: 10-10-25 12:02

天日學校放假, 希望唔好咁多功課, 等有時間可以溫下書, 準備下星期考試.

作者: elainepekkle    時間: 10-10-28 22:29

不知道是否小三真係唔同D, 老師嚴謹了, 功課多了, 做功課時間長了, 壓力大了!  亞囡數學的功課, 成日比老師叫重做! 中文生字又執得嚴謹了, 有D生字原來自己都寫錯幾拾年! 英文又要記多D生字! 成日做功課都要查字典! 亞囡又唔願查....

現在先知小三中文課填充生字是沒有提供, 係靠自己記憶課文生字. 唉! 死得! 亞囡有得提供都抄錯, 咁點算!
作者: km1357    時間: 10-10-29 10:05

原帖由 elainepekkle 於 10-10-28 22:29 發表
不知道是否小三真係唔同D, 老師嚴謹了, 功課多了, 做功課時間長了, 壓力大了!  亞囡數學的功課, 成日比老師叫重做! 中文生字又執得嚴謹了, 有D生字原來自己都寫錯幾拾年! 英文又要記多D生字! 成日做功課都要查字典!  ...

係架, 我地都覺得,要考佢地認唔認識 D 詞語,供詞填充一樣考到,要考佢地熟唔熟課文,佢地另外有地方會考,都唔明點解要不供詞填充? 我其實都唔明有咩好處?
呀仔有d答案都係合理, 只不過響課文內未出現過,同書唔同所以係'錯'.

可能唯一好處係分到d 死讀書既學生可以攞高分d, 至於是否明理只是次要.
大學之道在明明德,在新民,在止於至善。知止而后有定,定而后能靜,靜而后能安,安而后能慮,慮而后能得。物有本末,事有終始,知所先後,則近道矣。
小學之道則在乎循序而漸進,熟讀而精思.
不過現時好似要不明什解, 總之要求答案和'model answer' 一致, 呢d 都係香港一般中小學既問題.

作者: qkhui    時間: 10-10-29 10:18

係你講得岩, 亞仔都係, 答o既ans 意思無錯但都一樣唔得. 噉就扣佐好多分..ha. 有時都真係唔明, 不過好多學校都係噉考.. 有咩好處呢 ?

另外, 下星期都考試, 都唔明why 仲有噉多功課要做, o的野又未派返比我地溫... 真係...

原帖由 km1357 於 10-10-29 10:05 發表

係架, 我地都覺得,要考佢地認唔認識 D 詞語,供詞填充一樣考到,要考佢地熟唔熟課文,佢地另外有地方會考,都唔明點解要不供詞填充? 我其實都唔明有咩好處?
呀仔有d答案都係合理, 只不過響課文內未出現過,同書 ...

作者: ymca2001    時間: 10-10-29 12:12

咦? 係咩? 答案合理都錯? 我個仔已是高年級, 填充的答案可以有好多,我見合理都比分喎. 老師仲提醒佢地千祈唔好留空, 你覺得對的都要填.不過你地可以打電話問下老師個答妹點解錯仲好.起碼得個知.
不過中文真係唔易.一個詞語,一個字都有好多用法和解釋.
有D相似的詞語, 有時卻意思不同. 我地以前細個讀中文只是死記. 現在的中文要學識運用, 甚至要舉一反三.
作者: km1357    時間: 10-11-2 10:00

終於開始考試, 可以早d放學同無乜功課, 呀仔同我地都可以輕鬆d.
作者: 囡囡媽    時間: 10-11-2 14:14

但係我個囡今天都仲有數學工作紙要做呀!

你地的小朋友多唔多中文錯字或別字呢? 我個囡成日比老師執錯字呀! 差小小都唔得,我真係好擔心剩係扣錯字都扣好多分呀!
作者: km1357    時間: 10-11-3 11:32

呀仔d字好似打風咁 (似我 ), 尤其多功課時, 成日都比老師打交叉, 錯字都有唔少, 都無乜辦法.
作者: km1357    時間: 10-11-9 13:21

我覺得今次考試d 要求有點吹「吹毛求疵」,中作小三要寫成百字已經唔易, 數學d高階題呀仔都睇唔明,常識錯少少 (呀仔只係比佢地個答案寫少d)就一分都無.
真係

呀仔d成績睇來都可以向後大躍進..
今日派埋英文就知總成績係點
作者: qkhui    時間: 10-11-9 14:04

中文捉字都捉得好勁...亞仔中文都有成7-8分係比佢扣佐錯字... 真係,
係. 數學高階真係我睇佐都唔係好想去諗.. 都唔明學校其實想考佢地咩 ?

原帖由 km1357 於 10-11-9 13:21 發表
我覺得今次考試d 要求有點吹「吹毛求疵」,中作小三要寫成百字已經唔易, 數學d高階題呀仔都睇唔明,常識錯少少 (呀仔只係比佢地個答案寫少d)就一分都無.
真係

呀仔d成績睇來都可以向後大躍進.. : ...

作者: km1357    時間: 10-11-9 17:05

原帖由 qkhui 於 10-11-9 14:04 發表
中文捉字都捉得好勁...亞仔中文都有成7-8分係比佢扣佐錯字... 真係,
係. 數學高階真係我睇佐都唔係好想去諗.. 都唔明學校其實想考佢地咩 ?

我呀仔d中文成績都應該係全班尾果幾個..
唯一係普通話叫做滿分 (不過成績表得a, 唔計分).
d 老師仲成日話佢地全班成績差, 呀仔都好唔開心. 其實小朋友需要鼓勵多過責罵.
作者: qkhui    時間: 10-11-9 17:38

我仔都唔好得你仔好多.. 佢中文仲作到離佐題....
數學又勁唔小心.. 唉.. 真係唔考最後都唔得lo...
英文又係因為大細草問題, 都扣佐4-5分.. 唉
到依家都仲係噉, 都唔知點攪 ...
依家唯有之後個幾時努力o的啦.. 都無辦法...

唔好唔開心啦, 你仔仔係精英班, 差極都唔會太差o既.
不過大家岩岩升上小三, 未習慣新o既模式.. 下次應會好o的...

不過真係唔明, 佢地每次o的卷o既圖, 都好唔清楚, 完全睇唔到係咩來... 真係...

原帖由 km1357 於 10-11-9 17:05 發表

我呀仔d中文成績都應該係全班尾果幾個..
唯一係普通話叫做滿分 (不過成績表得a, 唔計分).
d 老師仲成日話佢地全班成績差, 呀仔都好唔開心. 其實小朋友需要鼓勵多過責罵. ...

作者: 囡囡媽    時間: 10-11-9 20:45

"大意",我相信是每個小朋友都仍然存在的問題。我個囡數學卷派返來,其中有11分都係佢大意被扣,我當時好勞氣呀!其中一條高階思維題我都覺得是否應該小三出,但我個囡竟然說有幾個男同學唔使計得太耐已經計出來了。
整體來說今次是比小二退步,但我最後都同個囡講,我唔係要你取高分,我只希望妳一次比一次有進步便好了。
希望各位小朋友都係每次都有進步啦!
作者: km1357    時間: 10-11-11 13:54

今次考試d分就一定差過2年班

連呀仔舊年最好成績果科聖經都慘跌, 淨係最尾果幾張圖都無左8分, 我睇完都唔明d圖講乜, 真係唔知學校想考乜.
不過呀仔都叫份份卷都叫合格, 呀q咁都可以自我安慰下,  
作者: qkhui    時間: 10-11-11 18:05

你講得岩, 聖經個幾張圖真係唔知佢講咩.. 我知好多人only個part 都無晒10分.. 真係慘, 我仔仔做時都唔知佢講咩, 不過佢又好彩扣佐4分only... 有時都唔明學校想考學生o的咩?

原帖由 km1357 於 10-11-11 13:54 發表
今次考試d分就一定差過2年班

連呀仔舊年最好成績果科聖經都慘跌, 淨係最尾果幾張圖都無左8分, 我睇完都唔明d圖講乜, 真係唔知學校想考乜.
不過呀仔都叫份份卷都叫合格,  ...

作者: km1357    時間: 10-11-26 11:30

又到派成績表時間, 今次係咪一定要帶埋小朋友返去攞?
作者: qkhui    時間: 10-11-26 12:44

應該唔駛ka, 次次都無講一定要帶ka

原帖由 km1357 於 10-11-26 11:30 發表
又到派成績表時間, 今次係咪一定要帶埋小朋友返去攞?

作者: 囡囡媽    時間: 10-12-8 18:28

近來這裡很靜呢!  
作者: km1357    時間: 10-12-8 21:07

派左成績表, 大家都
作者: km1357    時間: 10-12-9 17:26

原帖由 囡囡媽 於 10-12-8 18:28 發表
近來這裡很靜呢!  

你攞成績表時, 班主任有無乜野comment?
呀仔就比班主任話佢d字好似打風咁,不過'都'算乖(即係唔係最頑皮果個),成績雖然比小二退步左,不過都算ok, 仲安慰返我地, 我地就反映功課太多(可能好多家長都講左).
作者: 囡囡媽    時間: 10-12-9 22:24

老師就講我個女比較靜,成績都比還可以,但近來上堂唔專心,叫我個女要改善一下。

至於我本人就覺得囡囡的成績比我當初看見她的考試卷成績時為好囉!但都係退步了! 我想可能係今年老師們提錯字提得緊,小朋友們又不小心,所以整體成績都有下跌。

其實我都有一個疑問,如果全級幾個小朋友平均分都相同,學校會如何排名次呢? (好奇想問下)
作者: km1357    時間: 10-12-10 09:47

原帖由 囡囡媽 於 10-12-9 22:24 發表
老師就講我個女比較靜,成績都比還可以,但近來上堂唔專心,叫我個女要改善一下。

至於我本人就覺得囡囡的成績比我當初看見她的考試卷成績時為好囉!但都係退步了! 我想可能係今年老師們提錯字提得緊,小朋友們又不小心,所以 ...
其實我都有一個疑問,如果全級幾個小朋友平均分都相同,學校會如何排名次呢? (好奇想問下?)

我呀囝都幾多時會唔專心, 其實都好正常,小朋友返幾個鍾學,上堂幾個鍾,真係大人都會唔專心喇. 唔小心又真係無一不是, 班主任都講幾乎所有小朋友都係.

其實好少機會會同分, 因為仲有d科目係用 A,B,C..,我估如果主科計分既真係同分,會用呢d副科計名次.
又或者可以用西式, 同分同名次, 即係:
平均分  名次(例子)
90        1
89        2
89        2
89        2
88        5
不過都係我估唧.

作者: 囡囡媽    時間: 10-12-11 14:56     標題: 回復 89# km1357 的帖子

真係多謝你的提醒呀! 我一直都無留意有這個西式的計算方式呀!
作者: km1357    時間: 10-12-21 09:55

今日佢地開派對, 呀仔話要帶d食物同人share, 攪到媽媽要一早起身整'老水'雞中翼, 自己又meme 摸摸, 攪到幾乎遲到
作者: ymca2001    時間: 10-12-22 12:44

原帖由 km1357 於 10-12-21 09:55 發表
今日佢地開派對, 呀仔話要帶d食物同人share, 攪到媽媽要一早起身整'老水'雞中翼, 自己又meme 摸摸, 攪到幾乎遲到

這只不過是一年一度, 很難得咁高興, 無所謂啦.
作者: 囡囡媽    時間: 10-12-27 09:31

聖誕快樂呀! 各位,

聖誕假期眨下眼又過一個星期了,你們的小朋友是否好似我個女一樣每天只係玩呢?
作者: qkhui    時間: 10-12-27 14:53

聖誕快樂 !
我仔仔都係, 成個星期都未做完功課, 又係玩足1星期.
昨晚仲要病埋, 發燒.... 真係慘....

原帖由 囡囡媽 於 10-12-27 09:31 發表
聖誕快樂呀! 各位,

聖誕假期眨下眼又過一個星期了,你們的小朋友是否好似我個女一樣每天只係玩呢?

作者: km1357    時間: 10-12-28 22:07

聖誕快樂 !
呀仔都玩左好多日,沙田節都去左2日,下星期開始考果d副科都唔知有無時間去溫? 仲要搵日去工展會
作者: qkhui    時間: 10-12-31 09:55     標題: 回覆 95# km1357 的文章

今日係2010年最後一天, 祝願各位, 新年快樂 ! 身體健康 !

好快就要返學啦....
作者: km1357    時間: 10-12-31 22:09

原帖由 qkhui 於 10-12-31 09:55 發表
今日係2010年最後一天, 祝願各位, 新年快樂 ! 身體健康 !

好快就要返學啦....

係呀, 又到年尾, 祝大家新年快樂, 囝囡聽聽話話, 身體健康!
下星期開始又開學喇~
作者: 囡囡媽    時間: 11-1-1 01:25

2011年到了! 祝大家身體健康! 小朋友越來越醒目,唔駛父母擔心太多、頭痕太多。
作者: Sandwiches    時間: 11-1-3 01:43

又要努力,加油啦各位媽媽!
原帖由 qkhui 於 10-8-17 11:55 發表

作者: km1357    時間: 11-1-7 09:31

原帖由 Sandwiches 於 11-1-3 01:43 發表
又要努力,加油啦各位媽媽!

下星期又考試喇~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5