教育王國

標題: 香港東區家長,你地小朋友派成點? [打印本頁]

作者: sleepingbeauty    時間: 10-7-7 12:55     標題: 香港東區家長,你地小朋友派成點?

我小朋友就入canossa college.
作者: be2731    時間: 10-7-7 14:19

我小朋友都是入了 canossa college , 應該是在自行時收了, 有少少後悔不聽老師話 , 自行時選校保守了, 收左就無得攪珠 , 因為班上同學都派得很好
作者: Xanthe    時間: 10-7-7 15:13

自行,派了英華!
作者: sleepingbeauty    時間: 10-7-7 16:55     標題: 回覆 3# be2731 的文章

今年真係派得好好,不過我放first choice 係canossa, 我諗我都有機係自行收咗. 班上有d成績band one 尾都入咗BPS, 可能隨機number 細. 請問大家知唔知張祝珊是否很辛苦?
作者: aries0409    時間: 10-7-7 17:21     標題: 阿仔派左去慈幼,

己叩小西灣衛理門, 邊間好D
作者: be2731    時間: 10-7-7 18:35

我女間學校好多人都入了張祝珊 , 成績差個我女都入了 , 但班主任對我說這校十分谷成績 , 比我們小學谷得還要利害Wo , 要有心理準備 , 課外活動不重視 .
作者: eunice.xp    時間: 10-7-7 18:37

原帖由 sleepingbeauty 於 10-7-7 16:55 發表
今年真係派得好好,不過我放first choice 係canossa, 我諗我都有機係自行收咗. 班上有d成績band one 尾都入咗BPS, 可能隨機number 細. 請問大家知唔知張祝珊是否很辛苦? ...
張祝珊都幾辛苦下…但其實都要睇下妳/你點睇啫…D test/exam都幾密, F1 10月開始就keep住有test or exam
作者: be2731    時間: 10-7-7 18:37

原帖由 aries0409 於 10-7-7 17:21 發表

我會選小西灣衛理 ~ Band 2頭
作者: eunice.xp    時間: 10-7-7 18:37

入CCSC
作者: eunice.xp    時間: 10-7-7 18:42

原帖由 be2731 於 10-7-7 18:35 發表
我女間學校好多人都入了張祝珊 , 成績差個我女都入了 , 但班主任對我說這校十分谷成績 , 比我們小學谷得還要利害Wo , 要有心理準備 , 課外活動不重視 . ...

如何為之谷成績?  課外活動也會重視的
收生要求
收生準則 教統局成績次第︰50%;獎項︰20%;課外活動︰20%;操行及態度︰10%

from: http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=20848
作者: aries0409    時間: 10-7-8 09:18

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2215969&page=1#pid33015157

我都係咁諗! 不過慈幼好似知名度高D…
作者: happypiano    時間: 10-7-8 11:17

慈幼已經係未落皇朝啦........佢個名都係以前, 而家跌晒watt啦.

原帖由 aries0409 於 10-7-8 09:18 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2215969&page=1#pid33015157

我都係咁諗! 不過慈幼好似知名度高D…

作者: aries0409    時間: 10-7-8 15:09     標題: 回覆 1# happypiano 的文章

明白 , 不過叩門好似失敗左,好DOWN
作者: happypiano    時間: 10-7-8 15:28

唔好咁down住, 你應該唔止叩左呢間架嘛, 應該好快有好消息呢.

個人覺得衛理都幾好的,校長好nice 又有heart(我係升中巡禮度請教過佢野, 傾左幾句).

你要頂住呀, 亞仔/亞女靠你去領軍架. 有咩野都等收到好消息時一次過喊晒佢release 晒出黎啦. 好快好快, 等多一陣就得架啦. 加油!!

原帖由 aries0409 於 10-7-8 15:09 發表
明白 , 不過叩門好似失敗左,好DOWN

作者: BYK    時間: 10-7-8 15:50

想問顯理好d定慈幼好d?
作者: aries0409    時間: 10-7-8 16:24     標題: 回覆 2# happypiano 的文章

我叩左一間Jar! 阿仔好內向.覺得衛理校風啱佢多D!
作者: happypiano    時間: 10-7-8 16:34

why叩一間咁少呀?  我個仔band 1仔, 但係未放榜時, 我連衛理band 2既都諗住叩埋架, 大包圍嘛(唔係一叩實中嘛). 亞仔同學放榜個日叩左6間學校呀.  

原帖由 aries0409 於 10-7-8 16:24 發表
我叩左一間Jar! 阿仔好內向.覺得衛理校風啱佢多D!

作者: ch    時間: 10-7-8 16:52

作者: happypiano    時間: 10-7-8 16:59

我地自行入唔到呀, 派到第一志願英中. (見pm)

原帖由 ch 於 10-7-8 16:52 發表
Happypiano,

你仔仔派咗邊間?我仔派咗自行嘅第2間:聖馬可,啱啱去咗注冊

ch

作者: ch    時間: 10-7-8 17:17

作者: Xanthe    時間: 10-7-8 19:42

衛理,但應該多人叩!

原帖由 aries0409 於 10-7-7 17:21 發表

作者: Xanthe    時間: 10-7-8 19:43

thanks, 小寶。希望你下年都得心應手!

原帖由 小寶 於 10-7-7 16:50 發表
恭喜晒

作者: kenfu    時間: 10-7-8 21:29

作者: happypiano    時間: 10-7-9 09:54

我識得一個讀完f5既畢業生, 同一個舊年自行入左既小六生, 2個都係.............. 好內向既人黎的.

原帖由 kenfu 於 10-7-8 21:29 發表

Totally Agree !!

我個仔下年就打算報CCSC, 因為我見CCSC無面試, 而將獎項和活動加埋有40%, 比成績50%只差10%. 所以我估自行收生個班小朋友是又玩得, 又讀得, I like it. ...

作者: kenfu    時間: 10-7-9 12:12

作者: kytam    時間: 10-7-9 23:21

北角培僑中學-vs-慈幼中學,邊間好D?
作者: ihealth    時間: 10-7-10 11:45

請問小西灣漢華中學校風如何?我個仔派第4志願....有D擔心
作者: stephanielaw    時間: 10-7-10 15:41

慈幼屬band 2

培僑應該係band 2尾,band3頭的學校

原帖由 kytam 於 10-7-9 23:21 發表
北角培僑中學-vs-慈幼中學,邊間好D?

作者: stephanielaw    時間: 10-7-10 15:42

有冇試過叩其他學校?

原帖由 ihealth 於 10-7-10 11:45 發表
請問小西灣漢華中學校風如何?我個仔派第4志願....有D擔心mouth:" />

作者: ANChan59    時間: 10-7-10 19:39

原帖由 kenfu 於 10-7-8 21:29 發表
Totally Agree !!
我個仔下年就打算報CCSC, 因為我見CCSC無面試, 而將獎項和活動加埋有40%, 比成績50%只差10%. 所以我估自行收生個班小朋友是又玩得, 又讀得, I like it. ...

CCSC is a good choice, you won't regret.

THe principal is the first one impressed me that how he steers the students get into university. He knows the game.
作者: chun203    時間: 10-7-11 11:01

唔使擔心,校風好好架,我外甥讀緊中二英文班,明年中三了。我個仔明年入漢華小一。

原帖由 ihealth 於 10-7-10 11:45 發表
請問小西灣漢華中學校風如何?我個仔派第4志願....有D擔心mouth:" />

作者: 棨瑩    時間: 10-7-11 14:12

我個女入了BPS,我女兒和我都超開心囉!
作者: billy888wong    時間: 10-7-11 14:41

漢華中學收我仔仔,學校可以嗎?大家有咩高見??Thanks
作者: Xanthe    時間: 10-7-11 16:31

但CCSC係F.5的時候已經走了一班學生,F.6的學生全部都是20幾分以上,所以100%入到U。但問題係334後唔知是否keep到啦!

原帖由 ANChan59 於 10-7-10 19:39 發表

CCSC is a good choice, you won't regret.

THe principal is the first one impressed me that how he steers the students get into university. He knows the game.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5