教育王國

標題: verbal IQ 高係咪一定早講野? [打印本頁]

作者: bbJP    時間: 10-6-17 11:34     標題: verbal IQ 高係咪一定早講野?

聽過好多case都係,6,7個月大已講野,歲半到就成句講.
大家的認識係咪一樣,有冇例外?
作者: chloecadence    時間: 10-6-17 20:08

Not sure, but my daughter start to speak in 4 months, and 1 year in sentence, and her verbal result is high comparatively
作者: 花仔媽咪    時間: 10-6-17 23:48

唔一定,我個女歲半前唔講野,係一粒聲都唔講,歲半有一天,一講13個字的通順句子,自此成了開籠雀

原帖由 bbJP 於 10-6-17 11:34 發表

作者: bbJP    時間: 10-6-18 04:32

原帖由 花仔媽咪 於 10-6-17 23:48 發表
唔一定,我個女歲半前唔講野,係一粒聲都唔講,歲半有一天,一講13個字的通順句子,自此成了開籠雀

thx!好得意!
咁佢歲半前係咪連"爸爸"、"媽媽",EE呀呀 d聲都冇?
佢唔講但係理解到大人講咩野嗎?
咁佢verbal IQ 係咪高過performance IQ 好多?check左未?
thx!
作者: wawa    時間: 10-6-18 09:07

好多時遲說話都IQ高的.

原帖由 bbJP 於 10-6-17 11:34 發表

作者: Smilesun    時間: 10-6-19 00:30

我囡囡7 個月講兩個字...半歲中英文句子都講到...又真係verbal IQ 幾高喎.
作者: Bonnie    時間: 10-9-18 15:07

我個仔係 non-verbal 高分過 verbal 喎... 相差9分..佢正一係十問十唔答嘅 !
作者: 貓貓咪    時間: 10-9-18 20:45

我個仔兩歲先開始講句字,但都係 verbal 高分過 non-verbal。
作者: hinhei    時間: 10-11-4 15:07

我小朋友兩歲返咗幼兒園先慢慢開始講到句子.......但佢verbal 係高 non 11 分!
作者: 黃名    時間: 10-11-6 19:06

我個女兩歲才開始講話,但verbal達到149,所以我覺得沒關係。

原帖由 hinhei 於 10-11-4 15:07 發表
我小朋友兩歲返咗幼兒園先慢慢開始講到句子.......但佢verbal 係高 non 11 分!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5