教育王國

標題: 幾多歲可開始學五級樂理 [打印本頁]

作者: acer1    時間: 10-6-10 22:09     標題: 幾多歲可開始學五級樂理

五級樂理課程深唔深呢?9歲讀會否很吃力,單對單學好,定係參加班好呢?
作者: overview    時間: 10-6-10 22:33

係唔係今年十月考?  我仔都係九歲考, 單對單上左大約20堂, 只要肯做past paper, 一定會pass.

原帖由 acer1 於 10-6-10 22:09 發表
五級樂理課程深唔深呢?9歲讀會否很吃力,單對單學好,定係參加班好呢?

作者: 洛婷    時間: 10-6-10 22:52

我女都係 9 歲幾 , 想佢今年 10 月考 ,
單對單岩岩開始咗幾堂 , 原來都幾多野要學
作者: ohmygosh    時間: 10-6-10 23:39

我覺得﹕如非急切需要考取五級樂理證書﹐以報考六級或以上的practical exams﹐大可以過多一兩年後才報考五級樂理。

而且﹐讀和考可以是兩回事。我教鋼琴和小提琴﹐不論學生的年紀和演奏程度﹐不管他們什麼時候會報考五級樂理試﹐打從第一課我就一定會教樂理﹐每個星期都要交功課。好多學生以前跟其他老師學琴學到三四級都可以係一點兒樂理練習都沒做過﹐有些就算做過都是沒什麼系統﹐沒有進度﹐basic concepts都搞不清楚。

學的話﹐九歲不算細個﹐況且所謂學五級樂理﹐某程度上也先要學一些一至三級的內容作基礎﹐然後再深入至五級。不過真正赴考的話﹐九歲都算係比較細個。我教的學生大多取得distinction(主要是六年級和中一生﹐也有九歲時考的)﹐剩餘兩個merit的﹐剛巧是年紀相對較小(考的時候十歲)。最重要的是﹐全部學生考完之後﹐都仲好喜歡做樂理﹐好想繼續學﹐而我會一邊教六級以上的琴﹐一邊繼續教埋六級以上的樂理﹔同樣﹐可以慢慢教﹐慢慢學﹐無壓力﹐個學生喜歡的話﹐將來可以報考埋八級樂理試又得﹐不報考也沒所謂﹐但就一定要學和個個星期交功課。

原帖由 acer1 於 10-6-10 22:09 發表

作者: achow    時間: 10-6-11 09:47

My son took the exam when he was 9years old -P4. I am afraid there will be lots of workload when he go to P5 and up.
作者: mom5354    時間: 10-6-11 11:03

原帖由 achow 於 10-6-11 09:47 發表
My son took the exam when he was 9years old -P4. I am afraid there will be lots of workload when he go to P5 and up.

My son start at 8.5 studied 5 months got 85 marks

作者: acer1    時間: 10-6-11 13:04

好多謝各位分享,唔該哂!
我都係諗住5年級時功課忙,所以想早D讀左先。
作者: cpcog    時間: 10-6-11 16:04

9 should be ok for theory. I suggest having individual class for better learning.
作者: acer1    時間: 10-6-12 00:29

cpcog,
Thank you!請問單對單學一般要多少堂
?
作者: KnN    時間: 10-6-12 00:54

有無更細既小朋友成功呢?
我仔7歲, 我識樂理但唔識教.
作者: DDC    時間: 10-6-12 07:55

我仔七歲,而家讀緊五級,諗住今年10月考.

原帖由 KnN 於 10-6-12 00:54 發表
有無更細既小朋友成功呢?
我仔7歲, 我識樂理但唔識教.

作者: acer1    時間: 10-6-12 11:55

嘩!你地D小朋友好叻,9歲考我覺得都好叻,點知仲有7歲,睇嚟我都可放心比個仔上.
作者: msemily    時間: 10-6-12 16:52

作者: rhythmwawa    時間: 10-6-12 20:40

~ deleted ~

作者: miss321    時間: 10-6-13 14:12

但而家個個都想仔女中學前完成8級,所以先有7,8歲果d去考5級樂理....我自己梗係想d 學生中學先學5級樂理,因為易明易教好多,但小學生理解力真係未得,會教得勞氣哦~

原帖由 msemily 於 10-6-12 16:52 發表
我都有幫我個仔問過老師, 老師建意10歲先開始學, 因為通常考六級以上先需要五級樂理, 所以唔需要咁急住學。

作者: miffy    時間: 10-6-13 15:00

作者: KnN    時間: 10-6-13 18:33

原帖由 miffy 於 10-6-13 03:00 PM 發表
你覺得7歲讀樂理難不難, 要不要放很多時間??

我仔都係7歲, 今年考5級, 因沒有讀樂理, 所以考LCM不是皇家 (LCM試不用考樂理)。

阿SIR說他明年可以考皇家6級, 就要讀樂理了, 我驚很難。

...
我仔case 一樣, 我覺得佢好唔成熟, 要真係明白5級樂理內既內容應該唔得, 尤其chord果堆. 教到佢夠分pass 又好似無乜意c....  
我唔想為左樂理同個仔鬧交喇..
作者: DDC    時間: 10-6-13 19:52

我見阿仔又讀得幾開心喎,淨係初初學一級既時候唔係幾肯做功課,不過幾堂之後就ok哂啦.

佢大概每星期用1~2小時做功課.

佢係舊年12月開始學既,我當佢學多一樣課外活動啫,咁等老師話佢ok先諗住報考試.

原帖由 miffy 於 10-6-13 15:00 發表
你覺得7歲讀樂理難不難, 要不要放很多時間??

我仔都係7歲, 今年考5級, 因沒有讀樂理, 所以考LCM不是皇家 (LCM試不用考樂理)。

阿SIR說他明年可以考皇家6級, 就要讀樂理了, 我驚很難。

...

作者: cpcog    時間: 10-6-13 23:28

Doing past paper can help a lot!
作者: fc2004668    時間: 10-6-14 10:06

----------del--

作者: yinyin    時間: 10-6-14 10:56

去年暑假(仔7yrs, 女9yrs)7月中,2個仔女一齊學樂理, 亞仔大約學了5堂, 之後就停了, 大女就開了學都繼續上堂, 因為10月要考, 考前的1個月佢家姐每天都要做一份passpaper, 我女一次就pass.

我仔今年1月中大考完就繼續上堂, 連續3個星期天天都做一份功課, 2月初考也是pass.

我個老師間琴行好近我家, 只要做就完卷佢就可以馬上同你改, 及再比下一次功課, 佢收費是收一個數, 包合格. 合格才收錢. 但不包考試費及, passpaper.

學樂理最重要是肯做功課, 佢地都做了差不多10年的paper.
作者: snoppy    時間: 10-6-14 11:55

想問garde 5 樂理有好多special signs and words 要記個meaning, (eg. accelerando, andate, dim.....) 我見grade 1 已經有40個, 有咩方法容易記? 考試會考幾多個, 如果放棄這part 是否5 好呢?
作者: uncle-music    時間: 10-6-14 12:53

在兒童心理學上來說,現階段你的小朋友單向性思維多,邏輯思維未算太過成熟,所以應付樂理考試比較辛苦,還是覺得先學好樂器方面,到十一,二歲,邏輯思維漸見成熟,再作考慮,

後天有個免費音樂課程講座~~你可以與小朋友一同出席,問當日老師意見!!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2209761&extra=page%3D1
作者: KnN    時間: 10-6-15 23:06

原帖由 yinyin 於 10-6-14 10:56 AM 發表
學樂理最重要是肯做功課, 佢地都做了差不多10年的paper
呢點我真係唔同意, 樂理明就得, 唔使死做爛做.
你2個仔女咁做法, 我真係接受唔到law
不過好佩服你仔女咁都唔同你反檯鬧交. 7歲仔睇唔睇得明條題目都係問題, 咁樣做到記得晒, 我真係好佩服!
作者: cpcog    時間: 10-6-16 21:20

Mostly I would not ask my students to remember all terms. It is quite impossible. So, you better just choose the common ones to study if you have limited time.

原帖由 snoppy 於 10-6-14 11:55 發表
想問garde 5 樂理有好多special signs and words 要記個meaning, (eg. accelerando, andate, dim.....) 我見grade 1 已經有40個, 有咩方法容易記? 考試會考幾多個, 如果放棄這part 是否5 好呢? ...

作者: snoppy    時間: 10-6-18 18:10

THANKS.

原帖由 cpcog 於 10-6-16 21:20 發表
Mostly I would not ask my students to remember all terms. It is quite impossible. So, you better just choose the common ones to study if you have limited time.

作者: cpcog    時間: 10-6-18 23:20

welcome. Ask the teacher to tick those common terms for you later.

原帖由 snoppy 於 10-6-18 18:10 發表
THANKS.

作者: A+BJ    時間: 10-6-21 00:29

原帖由 DDC 於 10-6-12 07:55 發表
我仔七歲,而家讀緊五級,諗住今年10月考.

我囡都係7歲,而家書教到第三級,又係唸住今年10月考,6月開始學,到依家一路見佢做d功課就火都嚟,我都好驚會唔會細得滯會應付唔到,但老師又話放心啦實pass,佢梗係唔知佢每一次教完,我囡唔明嘅,我就每日再同佢溫,溫到佢明,咁你叫我點放心 請問妳囝囝有無呢d問題呢??
作者: yinyin    時間: 10-6-21 02:51

原帖由 KnN 於 10-6-15 23:06 發表
不過好佩服你仔女咁都唔同你反檯鬧交. 7歲仔睇唔睇得明條題目都係問題, 咁樣做到記得晒, 我真係好佩服! ...

有興趣, 認為很好玩.
樂理就好似計數一樣.
我仔還用全英文作答試卷.
我仔只是讀中文學校,
但佢又認為可以學下d 英文生字.

Anyway 佢地是熱愛學習.
考完試還很興趣去做新的paper
而且好有教養.
作者: rookiemom    時間: 10-6-21 07:13

我個仔都係7歲,我睇過d past papers,我都覺得要一個7歲孩子睇明份券幾難,亦同意你講,死做爛做攞個pass又有乜意思呢,雖然我個仔係谷得果種,但學音樂係為興趣,我想佢enjoy music,唔想嚇怕咗佢,小提琴老師猛催佢今年暑假後考埋5級樂理,我就拖得就拖,一於等多年先算。

其實我根本唔想個小朋友考級考得太急,打好個底仲好啦,唔明老師點解仲心急過我,佢乜級數都係收一樣價,令人費解!

不過好佩服你仔女咁都唔同你反檯鬧交. 7歲仔睇唔睇得明條題目都係問題, 咁樣做到記得晒, 我真係好佩服! ...

作者: yinyin    時間: 10-6-21 09:58

原帖由 rookiemom 於 10-6-21 07:13 發表
我個仔都係7歲,我睇過d past papers,我都覺得要一個7歲孩子睇明份券幾難,亦同意你講,死做爛做攞個pass又有乜意思呢,雖然我個仔係谷得果種,但學音樂係為興趣,我想佢enjoy music,唔想嚇怕咗佢,小提琴老師猛催佢今年暑假後考埋5 ...

- 熟能生巧.

- 我的小孩好有興趣做卷很多時不明會查樂理專用字典or 問老師, 下次再做同樣題目就知如何做, .

- 考了pass就可以考六級

- 5年級要考呈分, 4年級已要準備,到時都很忙那有時間考.

- 當然中學去學, 會易明很多

- 一次已可以考到pass, 老師也是說想要考好d 成績, 今年暑假可以再考多一次.

- 好多人考幾次又拖了1年2年都唔pass是什麼原因???

- 學左就是增值了, 我見到對佢地在學音樂方面是有得著.

-我看見每次佢地做題時, 一定會畫一個琴鍵出來, 寫好晒一 D note 才開始做卷, 見佢地好認真, 專注真係好感動, 我自已一點也不懂, 只是在身邊黙黙支持佢地.

作者: beetle    時間: 10-6-21 12:36

我個女都係7歲, 6月開始學. 本來我同小提琴老師都一廂情願俾佢10月考. 點知俾 樂理老師reject了. 因為佢唔想d學生just pass 咁樣衰. 所以會推到出年2月先考, 希望到時佢會ready啦!
作者: beetle    時間: 10-6-21 12:41

rookiemom,

冇辦法, 呢d 就係x氏嘅style........

原帖由 rookiemom 於 10-6-21 07:13 發表
我個仔都係7歲,我睇過d past papers,我都覺得要一個7歲孩子睇明份券幾難,亦同意你講,死做爛做攞個pass又有乜意思呢,雖然我個仔係谷得果種,但學音樂係為興趣,我想佢enjoy music,唔想嚇怕咗佢,小提琴老師猛催佢今年暑假後考埋5 ...

作者: sababy    時間: 10-6-21 17:34

原帖由 yinyin 於 10-6-14 10:56 發表
去年暑假(仔7yrs, 女9yrs)7月中,2個仔女一齊學樂理, 亞仔大約學了5堂, 之後就停了, 大女就開了學都繼續上堂, 因為10月要考, 考前的1個月佢家姐每天都要做一份passpaper, 我女一次就pass.

我仔今年1月中大考完就繼 ...

可否PM我在哪裡學樂理???費用如何???thanks
作者: 小伊    時間: 10-6-21 18:36

樂理D野明咗唔夠架, 仲要操熟佢, 到時考試至慢慢推理, 一定唔夠時間做。
作者: rookiemom    時間: 10-6-22 07:24

Beetle,

唔係表演就比賽,唔係比賽就考級,真係無時停,而家低年班都好些,遲些就...........唉。

請問你囡囡係咪單對單學樂理呀?大約幾多錢一堂?你會唔會一齊上堂?我是完全唔識樂理的,只是跟阿仔上小提琴一路跟住學,阿仔的專注力嘛嘛,我想同阿仔一齊上堂,可以幫下佢,唔知樂理老師俾唔俾呢?

rookiemom

原帖由 beetle 於 10-6-21 12:41 發表
rookiemom,

冇辦法, 呢d 就係x氏嘅style........

作者: beetle    時間: 10-6-24 18:06

Rookiemom,

係單對單, $750 per month. 佢喺屋企樓下學緊鋼琴間琴室學. 佢個老師係專門教樂理的.  不過唔可以陪.

原帖由 rookiemom 於 10-6-22 07:24 發表
Beetle,

唔係表演就比賽,唔係比賽就考級,真係無時停,而家低年班都好些,遲些就...........唉。

請問你囡囡係咪單對單學樂理呀?大約幾多錢一堂?你會唔會一齊上堂?我是完全唔識樂理的,只是跟阿仔上小提琴一路跟住學,阿仔的專注 ...

作者: Yacult    時間: 10-7-3 01:19

作者: fong媽    時間: 10-7-3 13:48

真係鐘意音樂的, 應該或多或少係會對樂理有興趣多d
阿女就係咁, 係幾年前都考埋 8級 theory
作者: birdbird    時間: 10-7-3 18:22

可能我個仔而家仲係6歲幾, 我覺得7歲去考5級樂理有點兒難為o左個小朋友. 講真, 小朋友大d, e.g. 中學, 果一堆 theory 會一點就明, 教果個 & 學果個都舒服, 大家所花的時間必定係 more effective, 出黎的 result 係 坐merit 望 distinction.

如果唔係要趕住有張 theory cert 去考 practical, 其實唔應該比咁細個小朋友去考 5級樂理, 考番黎只得 pass, 我都覺得冇咩意思.
作者: yvonne.wong    時間: 10-7-4 20:36

作者: DDC    時間: 10-7-5 14:20

唔好意思,我miss咗呢個message添,我都驚佢細得滯應付唔到,但老師就話得,不過我地係舊年12月就開始學,諗住當比佢上多一個課外活動咁啫,等老師話得先報考試.

佢早排好有興趣咁話要買多兩本練習來做,呢排又唔做啦,問佢點解,佢話識個的做哂啦,但我見佢第四冊重有好多都未做.唉!

佢有唔明架,但我都唔識,咪叫佢下堂問老師囉.

原帖由 A+BJ 於 10-6-21 00:29 發表

我囡都係7歲,而家書教到第三級,又係唸住今年10月考,6月開始學,到依家一路見佢做d功課就火都嚟,我都好驚會唔會細得滯會應付唔到,但老師又話放心啦實pass,佢梗係唔知佢每一次教完,我囡唔明嘅,我就每日再同佢溫,溫到 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5