教育王國

標題: 校車 變變變 [打印本頁]

作者: lamlam2000baby    時間: 10-6-4 21:31     標題: 校車 變變變

作者: sfcssfcc    時間: 10-6-4 22:07

校車費用增加是必然的,由於將過去50多人的大車改為24人的小車,若按比例計,新學年一個學生需繳付過去兩個學生的車費,若校車公司收取一倍的校車費,也是有數得計的。

原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-4 21:31 發表
真是嚇死人,車費現時加到相等曼谷五天之團費。只有加加加。人工就無加!!!

作者: ttyy    時間: 10-6-4 22:07

今日之通告全部----刺激性消息! 吾等心臟承受能力實在未夠強。
作者: Little_cy    時間: 10-6-4 23:15

簡直係激到暈.. 一睇到要0755上堂... 就...........

係呢, 你地6月19會吾會番學校聽個講座呀
作者: MiuMiu2004    時間: 10-6-5 00:11

唔知今年9月嘅小一家長可以去聽嗎?
作者: Little_cy    時間: 10-6-5 00:19

miumiu
相信未必得喇, 學校安排左7月10日係小一新生日, 我諗你要等多一個月
作者: polarbb    時間: 10-6-5 08:47

都唔知要幾點上車,宜家我都要710上車,希望唔會再早啦,不過就$990一個月.
原帖由 Little_cy 於 10-6-4 23:15 發表
簡直係激到暈.. 一睇到要0755上堂... 就...........

係呢, 你地6月19會吾會番學校聽個講座呀

作者: Little_cy    時間: 10-6-5 09:00

polar
你住邊區...
如果咁, 肯定早過0710上車喎
所以我決定出年自己帶番學, 放學至坐
原帖由 polarbb 於 10-6-5 08:47 發表
都唔知要幾點上車,宜家我都要710上車,希望唔會再早啦,不過就$990一個月.

作者: polarbb    時間: 10-6-5 10:09

我住杏花村,我可以老公車佢返學,不過都係坐校車算,可以坐一程咩?我記得個時講過冇單程坐,宜家更加冇啦,一係照比錢不過唔坐
原帖由 Little_cy 於 10-6-5 09:00 發表
polar
你住邊區...

作者: vanyau    時間: 10-6-5 14:31

原帖由 polarbb 於 10-6-5 10:09 發表
我住杏花村,我可以老公車佢返學,不過都係坐校車算,可以坐一程咩?我記得個時講過冇單程坐,宜家更加冇啦,一係照比錢不過唔坐

我住灣仔,我和囡囡都決定唔坐校車了,因為實在太貴了($770),我諗我哋行返學是只須10分鐘路程.
由於這樣,改早了上課,居然對我哋沒有影響,可以照樣7時起床,好彩!
作者: Little_cy    時間: 10-6-6 00:37

polarbb
今日打電話去校車公司問過, 佢 地可以比你坐半程, 當然照pay... 上落地點時間仲未定, 係頭站尾站又吾定...

我住得遠ai, 不過其實同你番學時間差不多... hee,  依加阿女坐保母車. 不過由於保母車放學真係好鬼耐, 最近仲轉左新c 機, 吾熟路, 又好采睇到中環郵局個到有校車站, 所以考慮阿女出年坐校車, 起碼感覺校車可以學校控制到... 而且應該會縮短佢既答車時間....

出年開學, 希望吾好亂, 新校舍, 新制度, 新校車....

今日我去新校附近睇過, 仲係到趕工緊, 個到真係行人路幾窄, 吾知平時多吾多車上落呢.
作者: kittyjiu    時間: 10-6-6 08:11

好似唔俾坐單程喎!

原帖由 Little_cy 於 10-6-5 09:00 發表
polar
你住邊區...

作者: kittyjiu    時間: 10-6-6 08:17

唉...我有兩個女,加埋兩個加咗成千蚊!
仲要係最貴個架車....

原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-4 21:31 發表
真是嚇死人,車費現時加到相等曼谷五天之團費。只有加加加。人工就無加!!!

作者: polarbb    時間: 10-6-6 09:20

我上年已經同老公揸車上過新學校條路,真係幾斜幾窄.
原帖由 Little_cy 於 10-6-6 00:37 發表
polarbb
今日打電話去校車公司問過, 佢 地可以比你坐半程, 當然照pay... 上落地點時間仲未定, 係頭站尾站又吾定...

我住得遠ai, 不過其實同你番學時間差不多... hee,  依加阿女坐保母車. 不過由於保母車放學真係好 ...

作者: Little_cy    時間: 10-6-6 17:25

問過比... 不過照比正價$
原帖由 kittyjiu 於 10-6-6 08:11 發表
好似唔俾坐單程喎!

作者: polarbb    時間: 10-6-6 17:51

所以我米話一定得,不過係要照比哂錢之 ma
原帖由 Little_cy 於 10-6-6 17:25 發表
問過比... 不過照比正價$

作者: Little_cy    時間: 10-6-6 17:57

我問校車公司, 佢地依加都答吾到我幾點上落車.. 佢地話如果到時時間真係吾岩, 可以寫信退$...
有理冇理, 聽日交左先, 唉
原帖由 polarbb 於 10-6-6 17:51 發表
所以我米話一定得,不過係要照比哂錢之 ma

作者: heimanlau    時間: 10-6-6 22:24

原帖由 Little_cy 於 10-6-6 17:57 發表
我問校車公司, 佢地依加都答吾到我幾點上落車.. 佢地話如果到時時間真係吾岩, 可以寫信退$...
有理冇理, 聽日交左先, 唉

hi, 你而家幾點上褓姆車? 新褓姆車好唔好?
作者: Little_cy    時間: 10-6-7 12:10

Hi
我依加係7點上車呀
出年吾答保母車喇, 放學好耐呀, 仲岩岩轉左新c…..

你呢, 你住邊區
原帖由 heimanlau 於 10-6-6 22:24 發表

hi, 你而家幾點上褓姆車? 新褓姆車好唔好?

作者: brian61950    時間: 10-6-7 13:08

係咪冠忠食水深呢?
人地百德又係灣仔去東區四百幾之嘛.

作者: Little_cy    時間: 10-6-7 14:06

應該係, 你睇下灣仔去灣仔, 同金鐘去灣仔都要收$770就知…..
作者: VANESSA1109    時間: 10-6-7 14:33

真係好貴囉!!! 我個女仲係坐放學一程咋
作者: polarbb    時間: 10-6-7 15:19

真係唔知,我老公一聽到話冠中就話"唔係下!!!搵佢??!!"
我比多幾百過埋海
我老公話如果住灣仔附近又係兩個,咁搭的士重平過搭校車
原帖由 brian61950 於 10-6-7 13:08 發表
係咪冠忠食水深呢?
人地百德又係灣仔去東區四百幾之嘛.

作者: Little_cy    時間: 10-6-7 15:25

super expensive
作者: lamlam2000baby    時間: 10-6-8 18:49

作者: Little_cy    時間: 10-6-8 19:57

lamlam
你問左邊幾間呀.  同埋你住邊區
我問過我阿女依加既保母車, 佢都係咁講, 同埋佢話保母車係一定停吾到係門口.... 校車仲要快上快落, 個到窄喎
作者: VANESSA1109    時間: 10-6-9 15:59

我朋友話有啲家長係到問坐唔坐保母車喎... 灣仔 單程300 雙程 450... 我都好想因為我地只係坐放學一程.  不過我老公REJECT 左 佢話唔會比保母車係學校門口上落, 要自己行落去上車 我個女來年先2年級 太細喎...
作者: Little_cy    時間: 10-6-9 23:32

yes 問過保母車係可以停門口呀.
我都係應該坐一程.. 原先放學我仲諗住叫佢自己行落mtr.. 不過真係吾得, 個到好窄..

至於保母車, 吾係好多做... 因為條路窄喎
作者: brian61950    時間: 10-6-14 16:49

有d詭異,冠忠收聖雅各好平乍.
唔通........有人xx.

http://www.skhsjps.edu.hk/info/circular/whole_school/2009-2010/hold1.jpg
http://www.skhsjps.edu.hk/info/circular/whole_school/2009-2010/hold2.jpg
http://www.skhsjps.edu.hk/info/circular/whole_school/2009-2010/am1.jpg
http://www.skhsjps.edu.hk/info/circular/whole_school/2009-2010/am2.jpg

原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-8 18:49 發表

食水深啦,間間校車都係收緊四至五佰,個個都知啦!但係學校唔知呢!!! 舊校車已經係咁啦!
最惨問咗幾間呆母車公司都唔做。佢地話新學年改咗門口出入,無位泊車,無人做喎!!! ...

作者: vanyau    時間: 10-6-14 17:10

原帖由 brian61950 於 10-6-14 16:49 發表
有d詭異,冠忠收聖雅各好平乍.
唔通........有人xx.

http: ...

會不會因為我們學校用的是細車,只能廿多三十人呢?
校長都講過,由於路窄,不能用大車.人少了,每人平均分啲車費一定會多好多.
作者: brian61950    時間: 10-6-14 17:25

我諗係有影響但未致於要收貴人一倍.
一般幼稚園d車又細又少人撘都冇佢咁猖狂.

原帖由 vanyau 於 10-6-14 17:10 發表

會不會因為我們學校用的是細車,只能廿多三十人呢?
校長都講過,由於路窄,不能用大車.人少了,每人平均分啲車費一定會多好多.

作者: lamlam2000baby    時間: 10-6-14 18:19

作者: vanyau    時間: 10-6-14 18:45

原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-14 18:19 發表

過往我們的校車都貴過人地好多啦,就以09-10年校車收費表最貴是香港仔線hk$710 今年則要hk$860
            柴灣線 hk$560   今年則要hk$990
大車與小車的分別,貴得過份,校車講咗一年校車要加價,又話不是最貴的收費, ...

我以前工作時,都經常要book旅遊車,當時的情況是大小車的價錢分別不大,只相差幾百元咋,所以每人平均平少少咋!

另外,我們學校的車費又真的比較貴,貴幾十元囉!
作者: polarbb    時間: 10-6-14 20:06

我都真係有D唔理解,其實我地學校校車真係比其他學校貴好多,我同人講要一千佢地都話"唔係化!!", 我都真係好想知重有冇其他選擇,點解學校要揀佢. 如果一年後又加價,咁我出年米要比千幾校車費??!!!真係過海都得.
原帖由 lamlam2000baby 於 10-6-14 18:19 發表

過往我們的校車都貴過人地好多啦,就以09-10年校車收費表最貴是香港仔線hk$710 今年則要hk$860
            柴灣線 hk$560   今年則要hk$990
大車與小車的分別,貴得過份,校車講咗一年校車要加價,又話不是最貴的收費, ...

作者: lt611    時間: 10-6-14 21:32

睇到D價錢就眼火爆......

我地搭緊架媬姆車都係收聖雅各400幾乍,我地sf就收750(點對點相同).  媬姆車話冇辦法嫁,人地校車收400幾,我地收400幾.  你地校車收710,我地媬姆車像徵式要多收幾十.
規矩係,媬姆車吾可以平過校車......
現在校車由710加到860,媬姆車可能又要像徵式比校車多收幾十到900,  即是,我們的媬姆車又有可能由750加到900, 救命 ~~
作者: sfcssfcc    時間: 10-6-14 22:19

校車收費並不是由學校全權話事,因為這是供求問題。正如其他家長引用保母車司機所講,一聽到聖佛蘭士街又斜又窄的路,好多校車公司都唔願意做。

若果邊位家長有又平又好的校車公司,可以向校方介紹,相信學校在今次合約完後可以容易搵到其他校車公司。事實上,香港校車牌照不多,市場求過於供,校車公司是唔憂做。大家可以看到,舊校車公司寧願將牌照售出都不願意減低收費,便會明白到怎會有其他校車公司會肯收平。

若果冠忠唔做,要各位家長自行帶囡囡上下課,相信問題更大。

原帖由 lt611 於 10-6-14 21:32 發表
睇到D價錢就眼火爆......

我地搭緊架媬姆車都係收聖雅各400幾乍,我地sf就收750(點對點相同).  媬姆車話冇辦法嫁,人地校車收400幾,我地收400幾.  你地校車收710,我地媬姆車像徵式要多收幾十.
規矩係,媬姆車吾可以平 ...

作者: Little_cy    時間: 10-6-14 23:05

真係好貴好貴... 相信19號一定好多人去反應
作者: lt611    時間: 10-6-14 23:19

......絕對明白地理問題及學校的難處,但真係......貴得好離譜囉!!!
原帖由 sfcssfcc 於 10-6-14 22:19 發表
校車收費並不是由學校全權話事,因為這是供求問題。正如其他家長引用保母車司機所講,一聽到聖佛蘭士街又斜又窄的路,好多校車公司都唔願意做。

若果邊位家長有又平又好的校車公司,可以向校方介紹,相信學校在今次合約完後可 ...

作者: Little_cy    時間: 10-6-14 23:37

起碼減番30%就合理... 同區去同區都要成$770, 實在有點..........
原帖由 lt611 於 10-6-14 23:19 發表
......絕對明白地理問題及學校的難處,但真係......貴得好離譜囉!!!

作者: sfcssfcc    時間: 10-6-15 00:18

我唔知實際情況,但以學校過往做事的模式,應該係選無可選之下才用冠忠這間校巴公司。

記得學校幾年前轉全日制選飯盒供應商時,首要條件是營養和衞生指標,次要才是價錢。當幾間供應商達到第一條件時,便安排家長,特別是班代表參觀和試食,並考慮價錢。在得到家長的同意後才落實供應商,但其後收到不少家長投訴食物清淡,好似係合約完後便更換供應商,而現時的供應商看來較之前的供應商較少投訴。

由此可見,雖然學校出於為學生健康著想而選擇飯盒供應商,但若有相約條件的其他選擇時,亦會盡可能滿足家長的要求。因此,在校車服務上,若學校有另一間能提供類似服務,例如公司架構,服務保證,行車路線,司機操守,保母要求等均達到相同標準的校車公司,而價錢相對較平時,當然會選擇其他公司。只恐怕學校沒有其他選擇,或其他承標校實公司未能給予學校信心,最終才選擇冠忠而已。

本星期六有小一家長會,相信屆時學校必定會作出解釋,希望有小一新生家長可以匯報一下。

在囡囡安全和價錢兩者上,兩者兼得當然最好,但若要二選一,則以安全為先,價錢為次,這是家長和學校都抱持的同一標準。

原帖由 Little_cy 於 10-6-14 23:37 發表
起碼減番30%就合理... 同區去同區都要成$770, 實在有點..........  

作者: MiuMiu2004    時間: 10-6-15 00:53

小一家長未可以參加呀, 今個星期六只係比現有P1-P5嘅家長, 來年9月小一家長要等到7月10日呀, 真係好心急呀
作者: sammili    時間: 10-6-15 03:20

d車費好有問題lor,我家住灣仔,大仔讀聖雅各(銅鑼灣),同樣坐冠忠大旅遊巴,都係$400左右,而家灣仔去灣仔竟然要$770,差唔多一倍,仲貴過搭的士,真係冇理由lor
作者: polarbb    時間: 10-6-15 09:10

最主要原因係因為會轉用細校巴,我諗可能係16座位或20幾座位個D,唔可以再用大校巴,所以價錢要咁貴,不過冇辦法啦,都要搭,希望佢唔好年件加啦.如果唔係分分鐘貴過書簿費.
原帖由 sammili 於 10-6-15 03:20 發表
d車費好有問題lor,我家住灣仔,大仔讀聖雅各(銅鑼灣),同樣坐冠忠大旅遊巴,都係$400左右,而家灣仔去灣仔竟然要$770,差唔多一倍,仲貴過搭的士,真係冇理由lor ...

作者: lt611    時間: 10-6-15 09:51

曾經見過冠忠的司機和媬姆, 有D真係幾nice嫁........
不過都係貴囉!
原帖由 sfcssfcc 於 10-6-15 00:18 發表
我唔知實際情況,但以學校過往做事的模式,應該係選無可選之下才用冠忠這間校巴公司。

記得學校幾年前轉全日制選飯盒供應商時,首要條件是營養和衞生指標,次要才是價錢。當幾間供應商達到第一條件時,便安排家長,特別是班代表 ...

作者: marriedman    時間: 10-6-15 14:48

原帖由 sfcssfcc 於 10-6-14 22:19 發表

若果邊位家長有又平又好的校車公司,可以向校方介紹,相信學校在今次合約完後可 ...

大家不要介意, 真的想請問你是否学校代表, 為何一直以來任何topic 都出來力撑或'釋法',
若是, 可能有需要向其他家長表明, 若不是, 看見你那些咁權威性的回覆, 真有点奇怪(雖然用户名也很權威), 可否持平一點?
作者: brian61950    時間: 10-6-15 15:38

唉!
我d暗黑思想又來了.....
一條數學題,假設坐校車的人有200人,又收貴了$400毎人,一年收十個月,
即 200x400x10=800000
八十萬呀,八十萬做乜好呢?
作者: polarbb    時間: 10-6-15 16:21

我當初都諗最多貴 around $200,點知宜家差唔多係成倍,$1000校車費 學校又點止200人坐校車.
不過我都計過,如果佢真係用細車,例如當20人車,咁我這區$990一個月,咁一個月就$19800,扣除司機保母人工,油費(未包要定期check車錢,),我諗佢有幾千執,咁都可以明白,但這case係 for細車,如果佢用多過20人坐的車就真係食水幾深.
原帖由 brian61950 於 10-6-15 15:38 發表
唉!
我d暗黑思想又來了.....
一條數學題,假設坐校車的人有200人,又收貴了$400毎人,一年收十個月,
即 200x400x10=800000
八十萬呀,八十萬做乜好呢?

作者: marriedman    時間: 10-6-15 16:41

真的很貴, 難為我們辛苦賺錢的家長。

我都有條數學題, 假設以前大校巴可載40人, 要收$500, 總支出車租=$20000
現在小校巴只可載20人, 為何它的車租不是$10000, 小型車無論入油錢、 維修費、車價都平很多,大家若然有駕車都知。即便不是平一半,都不要跟我說和以前接近, 然後用$19xxx or $18xxx 去除20人, 咁梗係要double la!!
佢唔好跟住同我們講以前是坐日本車,現在是Benz, 寶馬。
仲有,我試過因要回校幫手,個好人司機車埋我,同佢吹開水,知佢地人工都係萬零蚊or below, 小過以前drive 小巴, 佢話SF校巴一般每程都是走完2轉(2不同接送點),然後白天校車就泊係道,唔做其他生意,咁有數得計, 校車總收入(2轉) - 人工 - 車開支,舊公司真的賺得唔過份,點解人地生存到, 冠忠要double 先生存到, 而且據我所知, 冠忠車一般白天都會再走其他野,成本已大大減低。
作者: sfcssfcc    時間: 10-6-15 16:44

毋須介意,因為老一輩(即係已有囡囡升讀中學的家長),甚至中學同學,不少都知道我是誰.

至於任何topic都出來力撐學校或釋法,或許可以這樣看,最主要是個人對學校有頗大的歸屬感,覺得兩名女兒可以在學校完成小學課程,成績雖然一般,但品德也算好,因此希望讓家長能夠透過另一個角度看問題.

簡單來說,就以校車安排為例,當然,校車加價直接影響家長,身為家長的我亦當然明白和理解,而在之前大部分家長發文時都已表達,毋須再多加三言兩語.只是,正如極少部分家長亦看到,校車加價亦包括大車轉小車,並不是簡單計算轉車費用,更重要的是司機及保母薪酬,保險及牌照費用,這些往往是家長忽略的,而我只是提出作為平衡而已.

教育局推出三三四學制,引入通識科,目的是希望學生具有批判性思考,在看待問題時,必須考慮正反意見,然後才作出個人決定.至於是否持平,相信個人言論純屬分析,亦與個人不存在任何利益關係,也表明家長應向學校查詢,不同意者大可加以反駁,沒有強行要求別人接受,相信在了解本人背景後,便會明白當中不涉及持平與否的關係.

最後,學校家長,不論是新或舊,各自都有不同小圈子,而各小圈子中亦互有聯繫,再加上囡囡的線報,對學校的認識會有更多了解.若家長有空的話,我鼓勵你們親自帶囡囡上課,然後在校門外稍作停留,或參與家長義工的工作,必定會接收到更多消息.

坦白說,過去我只是一名消息不靈通的家長,記得在升中派位當日,已有家長如數家珍般說出同學的派位情況,實在令我張口結舌.

今天所說的校車消息,大部分都是看到家長的發言,再憑個人的記憶融合起來的意見,可說是舊聞舊事了,不足為怪.

或許,由於我喜歡修文撰詞,因此讓人有錯覺以為我是學校代表或老師,但這只是作為教導女兒善用互聯網社交網站的榜樣,並非與學校有關.

原帖由 marriedman 於 10-6-15 14:48 發表

大家不要介意, 真的想請問你是否学校代表, 為何一直以來任何topic 都出來力撑或'釋法',
若是, 可能有需要向其他家長表明, 若不是, 看見你那些咁權威性的回覆, 真有点奇怪(雖然用户名也很權威), 可否持平一點? ...

作者: marriedman    時間: 10-6-15 16:50

校車收費並不是由學校全權話事,因為這是供求問題。正如其他家長引用保母車司機所講,一聽到聖佛蘭士街又斜又窄的路,好多校車公司都唔願意做。.....

若果冠忠唔做,要各位家長自行帶囡囡上下課,相信問題更大 ...

好驚呀!!請不要嚇我!!
作者: brian61950    時間: 10-6-15 18:45

人工,保險,電油加了間間公司一樣,怎會冠忠特別d?
大車轉細車不是一個收費陪增的借口,我從未見過有校車是坐滿的(幾間學校join埋除外),一般坐到五六成已算很多人,我估轉細車後如一車坐洒以前大車d人,豈不賺得更多?
有冇利益輸送誰敢講?
作者: lamlam2000baby    時間: 10-6-15 20:06

作者: polarbb    時間: 10-6-15 21:01

其實大家又唔好咁激動,我相信學校當中同校車公司唔會有利益關係,我記得早幾個月前返學校開會,學校個時都講過唔係好多校車公司投標,可能因為條路難行同埋學校都問過家長有冇識校車公司可以介紹.我都覺得貴,個女返學一年要比萬幾校車費,不過我地又可以點,揀唔搭自己湊返學?一係搵一間又平又安全的校車公司介紹比學校. 其實我諗家教會都有參與揀校車,我相信都係揀冇可揀下至揀佢. 我唔係支持任何野,我都係要比錢坐校巴,重要比成千,我都覺好貴.
大家星期六返學校睇下咩情形至算,不過到時又唔會有家長出聲,大家只會坐响到聽.
其實本校真係好多學生搭校車,去湊放學就會見到,淨係我這裡chai wan都坐滿兩架大巴.
作者: kittyjiu    時間: 10-6-16 07:01

我十分贊同,面對任何一件事情,都有多方面睇.

校車方面我也是用家,我有兩個囡囡喺度讀,車費Double.雖然係貴咗好多,但係諗真,我哋學校咁多人要搭校車,香港究竟有幾多間校車公司可以同時出幾十部車來接送學生?一架大車分兩架細車,司機同褓母都要Double,所以車費Double都好正常.

現在唯有睇吓私人褓母車,啱既咪可以平D,但係都擔心夠唔夠穩陣架!

原帖由 sfcssfcc 於 10-6-15 16:44 發表
毋須介意,因為老一輩(即係已有囡囡升讀中學的家長),甚至中學同學,不少都知道我是誰.

至於任何topic都出來力撐學校或釋法,或許可以這樣看,最主要是個人對學校有頗大的歸屬感,覺得兩名女兒可以在學校完成小學課程,成績雖然一般, ...

作者: Little_cy    時間: 10-6-16 13:58

yes保母車始終冇校車咁好, 同埋保母車一定係最遲個個上車, 仲有未必可以係學校門口上落, 呢個都係我考慮之一

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5