教育王國

標題: 如果想做超大女..... [打印本頁]

作者: anita2904    時間: 10-6-4 11:22     標題: 如果想做超大女.....

各位!!我個女係08年11月出世,本來想今年求其搵間K1讀,出年再考心儀o既學校,但最近上網搵資料先知有o的學校係只收該年份o既學生,咁如果想做超大女,除o左SPK, PC, KM,仲有乜o野學校可以選擇呢??
作者: mandy_ma    時間: 10-6-4 12:33

push....

i wanna to know....too
作者: MandyBee    時間: 10-6-4 12:37

作者: 1511    時間: 10-6-4 12:39

TRUE LIGHT
作者: anita2904    時間: 10-6-4 12:51     標題: 回覆 2# MandyBee 的文章

因為好多人話未夠三歲讀K1,小朋友好多方面都未發展好,係學校好容易遇到挫折,自信心會減弱。做超大女就無呢個問題,同埋第日上小學都會易適應o的
作者: granddelsol    時間: 10-6-4 16:01

我覺得間間幼稚園都會收大女lor...

原帖由 anita2904 於 10-6-4 12:51 發表
因為好多人話未夠三歲讀K1,小朋友好多方面都未發展好,係學校好容易遇到挫折,自信心會減弱。做超大女就無呢個問題,同埋第日上小學都會易適應o的 ...

作者: cc930666    時間: 10-6-4 16:11

一般都收, 你直接打去問 ... 因為網頁通常寫明年份 .. 就咁睇係好似唔收咁既 ....
作者: brima    時間: 10-6-4 16:15

SC, KV, MS, SH

原帖由 anita2904 於 10-6-4 11:22 發表
各位!!我個女係08年11月出世,本來想今年求其搵間K1讀,出年再考心儀o既學校,但最近上網搵資料先知有o的學校係只收該年份o既學生,咁如果想做超大女,除o左SPK, PC, KM,仲有乜o野學校可以選擇呢?? ...

作者: bodababe    時間: 10-6-4 17:12

樓主不如今年照去考心儀嘅k1, 真係考唔到先考慮重讀做超大b啦, 唔駛咁快同佢留班呀...
作者: anita2904    時間: 10-6-4 17:16     標題: 回覆 3# cc930666 的文章

Thanks cc930666

因為我見網頁剩係寫年份,所以我以為唔收o羅,請問大家知唔知德望收唔收超大女呀??
作者: cc930666    時間: 10-6-4 17:22

it's better to call and check by yourself .... get the reply direct from school ... no wrong message ar ma ....

原帖由 anita2904 於 10-6-4 17:16 發表
Thanks cc930666

因為我見網頁剩係寫年份,所以我以為唔收o羅,請問大家知唔知德望收唔收超大女呀??

作者: anita2904    時間: 10-6-4 18:29     標題: 回覆 3# bodababe 的文章

我依家都會同佢報心儀學校,不過都想知如果今年成績唔理想,有邊o的可以係出年再報過
作者: gangan    時間: 10-6-8 05:30

根據我c6 ge 親身作為細仔經驗和分析, 佢話仔可以 ge話就做大B or 做超大B亦無妨, 女ge話就唔怕做細B.

原帖由 anita2904 於 10-6-4 18:29 發表
我依家都會同佢報心儀學校,不過都想知如果今年成績唔理想,有邊o的可以係出年再報過

作者: supernat    時間: 10-6-8 07:23

How come ?? 女ge話就唔怕做細B ?? because my girl super small Dec 25, 06, is K1 now, i also think repeat K1 or not !!~  
原帖由 gangan 於 10-6-8 05:30 發表
根據我c6 ge 親身作為細仔經驗和分析, 佢話仔可以 ge話就做大B or 做超大B亦無妨, 女ge話就唔怕做細B.

作者: pandabonita    時間: 10-6-8 10:04

me too i want my daughter repeat K 1 also! still thinking......
作者: cincin_ko    時間: 10-6-8 13:17

作者: eggmama    時間: 10-6-8 13:53

可能意思係女孩成熟D, 做年尾B同同年男孩比都差不多.
請問你的細B囡囡那方面追不上, 令你要計劃REPEAT? 我的也是11月.
原帖由 supernat 於 10-6-8 07:23 發表
How come ?? 女ge話就唔怕做細B ?? because my girl super small Dec 25, 06, is K1 now, i also think repeat K1 or not !!~  

作者: traeh    時間: 10-6-8 18:29

望遠幾年, 如果你想報競爭大的私校或直資, 咁最好都係K1 repeat咗先, 細個repeat小朋友易接受, 兩三年後佢面試表現又會成熟D。

原帖由 supernat 於 10-6-8 07:23 發表

作者: queyeung    時間: 10-6-8 21:48

亞女係08年尾, 我會俾佢個超大b.
作者: 1511    時間: 10-6-9 11:16

都幾矛盾, 有时我又諗, 万一阿女上小学/中学, 讀書吾叻, 追不上, 要repeat, 咁0米大人两年....
作者: babyakambm    時間: 10-6-9 11:48

My husband has the same thinking too .... But i think I still will let my boy to repeat N1

原帖由 1511 於 10-6-9 11:16 發表
都幾矛盾, 有时我又諗, 万一阿女上小学/中学, 讀書吾叻, 追不上, 要repeat, 咁0米大人两年....

作者: anita2904    時間: 10-6-9 11:51     標題: 回覆 1# babyakambm 的文章

I will prefer to repeat K1
作者: garykokk    時間: 10-6-12 11:16

我都煩緊呀...我囡囡10月B..到底做大或是做細好...
作者: WindyChow    時間: 10-6-16 09:50

我個細仔都係10月出世, 起初都煩緊做細仔好,抑或做大, 不過我都放棄唔做細仔, 你會教得好辛苦, 當你小朋友K3時去考小一時就知,D大仔WIN晒! 細B考到好小學機會係差D, 我都照比細仔今年讀K1, 不過係讀有學卷既幼稚園仲係唔洗交學費, 9月考心儀果間幼稚園, 出年就返兩間幼稚園, 同一日返兩間(K1同K2), 即係唔同級別,做大仔要遲一年先讀書, 唔通比佢日日在家等到出年先至返K1, 唔好WASTE TIME, 到時小孩好快習慣, 咪當返補習, 又可以返下唔返, 老師都唔會話!
作者: qoo_pooh    時間: 10-6-16 16:12

我覺得樓主今年可以試下考kg,
看看有沒有你心儀的學校收先決定
touchwood ......... 沒有就讀間程度淺
之後再考一間深/一條龍repeat K1

很多人都話仔就做大仔, 而女可以做細女
所以樓主現在都言之尚早
作者: qoo_pooh    時間: 10-6-16 16:22

FYI, 大仔考KG其實都唔易,
我覺得老師會以大仔應有的能力考,
所以都要做好兩手準備

另外, 你話想小朋友讀2間學校但唔同級別,
我覺得你真係要諗清楚小朋友的適應能力,
我覺得返學要有精神先學到知識,
太忙會得不償失
同埋學校有功課做, 小朋友都要有時間做先得

原帖由 WindyChow 於 10-6-16 09:50 發表
細B考到好小學機會係差D, 我都照比細仔今年讀K1, 不過係讀有學卷既幼稚園仲係唔洗交學費, 9月考心儀果間幼稚園, 出年就返兩間幼稚園, 同一日返兩間(K1同K2), 即係唔同級別,做大仔要遲一年先讀書, 唔通比佢日日在家等到出年先至返K1, 唔好WASTE TIME, 到時小孩好快習慣, 咪當返補習, 又可以返下唔返, 老師都唔會話!               

作者: evacalbee    時間: 10-6-17 02:40

我覺得要比佢試下先, 如果佢考到即係佢得. 佢可能好有才能家嘛.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5