教育王國

標題: 有可能是香港近年來最黑暗的比賽 [打印本頁]

作者: 織菲媽媽    時間: 10-5-30 23:43     標題: 有可能是香港近年來最黑暗的比賽

今天陪朋友參加「第十屆全港學界普通話傳藝比賽」(教師組)初賽,誰知道真的對這場比賽,對這個學會徹底地失望!

1. 首先, 比賽應該是6:30 開始, 6:15分登記。誰知道評審和工作人員7:00 還未到。

2. 7:05左右, 姓孫的評審和一個A小姐到了.這時我們都以為A小組也是評審之一,因為她一到就好像評審似的,問我們參加者的資料,又說她自己剛致電完會長,說還有一個評審在路上趕來, 然後又安排大家先出去走走再回來比賽。

3. 到了7:45分, 另一個評審終於也來了。這時A小組竟問評審要不要先吃個晚餐才回來! 評審說不用了, A小組就從評審席走到參賽席坐下!

4. 參賽者一個個開始演講,  最後, A小組竟然上台比賽!她原來是最後的比賽者!!演講的時候, 她拿著一張講稿, 一邊講, 一邊看, 所講的話跟題目都不大相幹。

5. 到了宣佈分數時, A小組竟然是第一名!雖知道在場比賽的人雖不多, 但演講比她好的不是沒有,為何偏偏會是她?
在場除了她的朋友以外, 其餘6名參觀者對這個分數都不大同意.

6.最後, 由於今天只是初賽, 但每個評審都不知道, 他們覺得可以當是決賽, 最後又給主席打電話! 主席說要是老師們喜歡按照章程, 那就加個決賽啦!

總之就是混亂混亂混亂!黑暗黑暗黑暗!
作者: 洛婷    時間: 10-5-31 00:48

原帖由 織菲媽媽 於 10-5-30 23:43 發表
今天陪朋友參加「第十屆全港學界普通話傳藝比賽」(教師組)初賽,誰知道真的對這場比賽,對這個學會徹底地失望!

1. 首先, 比賽應該是6:30 開始, 6:15分登記。誰知道評審和工作人員7:00 還未到。

2. 7:05左右, 姓孫的 ...

先唔講 A 小姐 ,
但比賽時間果到 , 又真係好離譜
作者: Yanamami    時間: 10-5-31 03:38

作者: bobo    時間: 10-5-31 10:09

對於呢個會所搞o既比賽, 我之前都已經"認識" 過啦, 我o既結論都係果句啦, 黑箱作業, 造馬內定, 賽果令人不服, 根本係搵其他參賽者來作陪襯, 唔用錢我都唔會再參加呢個會搞o既活動, 所以 sunday o既頒獎禮我也沒有出值
作者: Charlotte_mom    時間: 10-5-31 12:19

咁勁! 仲勁過X大!

又係食飯問題, 上年去傳藝比賽(沙田其中一場), 又係勁等, 因為果日係端午, 沙田封路(我地渣車攪到一仆一碌咁), 趕到隻狗咁, 去到無人理, 後來遲左好耐開始, 個主持人後來話因為上午果場比賽, 有參賽者要同時出席第2個比賽, 於是要求改期改時間之類, 然後overrun幾點幾點完, 各工作人員都未食飯, 於是佢地一齊出左去食飯, 正話至可以返黎開始希望大家諒解

我覺得無法接受lor, 參賽者撞期, 臨時要求改, 佢話改就改? 大會又陪佢顛, 然後overrun仲大家一齊去食飯食到過晒鐘? (印象中約45分鐘), 要百幾2百人一齊企度等? 佢地知唔知點set priority架? 唔係要佢地餓住個肚做野, 但無理由咁lor, 明知就上一場既人, 就會拖慢整個進度, 咁又得, 之後遲左就自己make up返啦!

原帖由 織菲媽媽 於 10-5-30 11:43 PM 發表

作者: 織菲媽媽    時間: 10-5-31 20:02

睇lei 對於佢地, 食遲一、兩個鐘飯會有生命危險!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-31 12:19 發表
咁勁! 仲勁過X大!

又係食飯問題, 上年去傳藝比賽(沙田其中一場), 又係勁等, 因為果日係端午, 沙田封路(我地渣車攪到一仆一碌咁), 趕到隻狗咁, 去到無人理, 後來遲左好耐開始, 個主持人後來話因為上午果場比賽, 有參 ...

作者: 金毛B媽    時間: 10-6-1 16:51

原帖由 織菲媽媽 於 10-5-31 20:02 發表
睇lei 對於佢地, 食遲一、兩個鐘飯會有生命危險!

一見到你咁講, 立即笑左出黎
作者: janhart    時間: 10-6-2 07:34

作者: bobo    時間: 10-6-2 14:21

呢個會真係垃圾垃圾, 我今日一肚氣, 借個位呻下, 話說我仔21號比賽完, 即場已知名次, 但無獎頒, 要等通知去領獎, 比賽不公平已一肚氣, 後來佢通知我 30號去領獎, 但對於賽果不公平, 我不想出席頒獎, 所以無去到, 但頒獎前已問得好清楚佢地如果唔前來領獎, 個獎杯會點處理, 佢話會 sned 返去佢地中心度, 家長可以 anytime 去拎返, 咁 ok 啦, 點之我1/6打去佢話去拎, 佢又話落晒倉, 要點晒倉先再個別通知去拎返喎, 又話未刻好名, 真係好難接受呢個解釋囉, 30號又叫人去領獎, 但依家又話未刻好名, 咁叫人去頒咩呀? 頒手指呀, 真係極之亂龍囉, 後來又同佢拗左一輪, 先知原來佢地搞錯左, 又同我講可以去拎獎啦, 又話係 anytime 可以去, 仲係電話同我對晒資料, 我同佢講我今日會去拎返晒 d 獎杯, 佢話無問題架, 點之, 剛才 lunch 去到, 佢居然話無呀, send 晒落倉, 依家搵唔到, 又話未刻完名, 我即時火都o黎埋, 我話我返緊工, 又未食飯, 外邊又落大雨, 我係中環特登過去九龍塘拎, o黎到你同我講無? 我昨日係電話度同你地傾左, 你話有我先來架 ma, 佢話:你話學校趕住, 咁咪比左獎狀你先囉, 獎杯都係要等通知先有, 我差 d 想講粗口鬧佢, 我真係成肚氣成肚火囉, 未食飯都飽晒啦, 堂堂一個咁大間機構, 居然做野咁垃圾, 咁無程序, 仲有係言而無信, 我唔鬧爆佢我下唔到氣囉
作者: Charlotte_mom    時間: 10-6-2 17:43

bobo,
你lunchtime去, 佢地都未食飽飯! 點有氣力做野丫! 你都知食飯對佢地黎講幾緊要架啦!
作者: bobo    時間: 10-6-3 09:34

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-2 17:43 發表
bobo,
你lunchtime去, 佢地都未食飽飯! 點有氣力做野丫! 你都知食飯對佢地黎講幾緊要架啦!

咁又係, 下次我要係電話問真佢地食左飯未先, 如果又一次食白果仲要白行:;pppp:
作者: winchoy16888    時間: 10-6-6 16:50

咁都得?   :;pppp:
作者: bobo    時間: 10-6-6 20:12

原帖由 winchoy16888 於 10-6-6 16:50 發表
咁都得?   :;pppp:

有咩唔得呀? 更荒謬的是, 今日同學仔代表我仔(同我仔組合的另一參賽者)去頒獎禮, 點知去到時間改左唔通知, 去到要白等, 咁都算啦, 仲要自己係紅藍白間袋度搵返屬於自己組別o既獎杯架, 咁都算啦, 反轉來搵都只搵到一隻杯(一組如是兩人合組, 應有兩隻杯), 另外果隻唔見左架, 問大會, 大會話唔知喎, 真係對住佢地欲哭無淚, 鬧都晒口水, 不過我仍要繼續同呢個垃圾會交涉, 追討返我隻獎杯, 如果搵唔返, 佢死都要死返隻比我
作者: 20091    時間: 10-6-7 21:12

太離譜了
原帖由 bobo 於 10-6-6 20:12 發表

有咩唔得呀? 更荒謬的是, 今日同學仔代表我仔(同我仔組合的另一參賽者)去頒獎禮, 點知去到時間改左唔通知, 去到要白等, 咁都算啦, 仲要自己係紅藍白間袋度搵返屬於自己組別o既獎杯架, 咁都算啦, 反轉來搵都只搵到 ...

作者: bobo    時間: 10-6-8 10:11

原帖由 20091 於 10-6-7 21:12 發表
太離譜了  

唔通知都唔算離譜, 我最多晒時間等遮, 但連杯都唔見埋, 我去到都無用, 呢個先係我最火滾o既原因丫 ma
作者: pingpingping    時間: 10-6-11 01:19

如果係真就太過離譜la!
作者: yoyoki    時間: 10-6-11 01:38

真係好過份~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5