教育王國

標題: 2010年K1 am class 同學仔~ [打印本頁]

作者: bbccbbcc    時間: 10-5-12 23:15     標題: 2010年K1 am class 同學仔~

仔仔o黎緊9月就會入讀K1 am class la, 不如o係度一齊傾下吖? 多多指教~~
作者: clmdoris7951    時間: 10-5-26 00:13

My son 現在讀緊N1 今年升 K1

作者: clmdoris7951    時間: 10-5-26 00:14

唔知幾時知什麼班

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 10-5-26 16:32

我仔都係2010年k1 am class, 而家都係蘇浙讀緊N1 am class
作者: Surprise    時間: 10-6-3 16:29

我仔都係讀緊蘇浙N1, 今年升 K1 am
作者: gowgowgow    時間: 10-6-4 15:40

My daughters just accepted to K1 and K2 respectively last week to PM session. Anyone from PM session?
作者: bbccbbcc    時間: 10-6-7 21:08

我地唔係o係KCS讀緊N1架...想問你地d小朋友係咪已經識聽同埋識講普通話架la?
作者: bbccbbcc    時間: 10-6-7 21:29

我地唔係o係KCS讀緊N1架...想問你地d小朋友係咪已經識聽同埋識講普通話架la?
作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 10-6-7 22:04

我個仔好少返黎講學校野, so far我覺得佢識聽, 講呢, 久唔久彈一句半句出黎, 唱既歌就係普通話既, 小朋友pick up語言好快, 所以就算未讀過都唔洗擔心

原帖由 bbccbbcc 於 10-6-7 21:29 發表

作者: KamMckay    時間: 10-6-18 14:55

Hello 各位,

我囡囡黎緊都會入K1 am, 唔知有讀緊n班的小朋友係開學時需要幾耐先至適應呢! 我個囡依家人地講國語佢當人講緊外星話咁, 唔理嫁。我驚佢到時唔明人講乜會頑皮咋。
作者: 小吉媽媽    時間: 10-6-21 16:26     標題: 回覆 8# clmdoris7951 的文章

我都係剛剛收到通個可由下午轉到上午班,十分開心呢!
之後順便問幾時編班, 老師話大約8月底喎!
小吉媽媽
作者: blackgirl    時間: 10-6-22 09:16

我都係啱啱收到學校通知收亞囝讀下午班, 今日註冊, 希望可以好似你咁成功轉上午班

原帖由 小吉媽媽 於 10-6-21 16:26 發表
我都係剛剛收到通個可由下午轉到上午班,十分開心呢!
之後順便問幾時編班, 老師話大約8月底喎!
小吉媽媽

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 10-6-27 01:04

我仔仔係而家讀緊n班, 將於9月升k1am class, 上年, 我以為以我個仔咁怕醜既小朋友, 一定要起碼3個月先得, 點知, 2星期就搞掂左啦, 我覺得家長一定要合作, 千奇唔好放低小朋友仲又攬又bye企喺出面望就死梗, 一放佢入去就bye跟住走, 唔好再睇, 因為睇到又心痛, 小朋友見到你又喊多幾喊, 交比老師就走, 會快好多冇事架.

原帖由 KamMckay 於 10-6-18 14:55 發表
Hello 各位,

我囡囡黎緊都會入K1 am, 唔知有讀緊n班的小朋友係開學時需要幾耐先至適應呢! 我個囡依家人地講國語佢當人講緊外星話咁, 唔理嫁。我驚佢到時唔明人講乜會頑皮咋。 ...

作者: KamMckay    時間: 10-6-29 09:38

可能之前我問得唔係幾好, 我其實係想問佢要幾耐先適應普通話? 我個囡依家聽到人講普通話, 佢會叫人講中文 (佢覺得廣東話先係中文).... 激死!!!

原帖由 Wing(婷婷媽咪) 於 10-6-27 01:04 發表
我仔仔係而家讀緊n班, 將於9月升k1am class, 上年, 我以為以我個仔咁怕醜既小朋友, 一定要起碼3個月先得, 點知, 2星期就搞掂左啦, 我覺得家長一定要合作, 千奇唔好放低小朋友仲又攬又bye企喺出面望就死梗, 一放佢入 ...

作者: cedricmak    時間: 10-7-2 17:12

my son to be k1 am class student.
nice to meet you all here.
作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 10-7-4 00:22

ICIC, 小朋友語言能力好強, 學校初時會唱下歌仔, 玩下玩下就冇問題架啦
原帖由 KamMckay 於 10-6-29 09:38 發表
可能之前我問得唔係幾好, 我其實係想問佢要幾耐先適應普通話? 我個囡依家聽到人講普通話, 佢會叫人講中文 (佢覺得廣東話先係中文).... 激死!!!

作者: KamMckay    時間: 10-7-5 16:06

oh, thanks Wing(婷婷媽咪).
另外我想問下大家買左學服未, 我想知學校係咪有安排嫁? 通常幾時嫁? 因為登記果日問過學校話未有住。
作者: clmdoris7951    時間: 10-7-8 13:06

在馬寶道有校服店可自行購買
作者: szeanson    時間: 10-7-21 23:07

Hello!
我個仔將入讀k1 am , 請問你哋買咗書未?
作者: bbccbbcc    時間: 10-7-22 16:33     標題: 回覆 19# szeanson 的文章

你好呀! 我仲未去買書...諗住8月先~

我打去學校問幾時編班, 佢話8月尾老師先會打比我地...
作者: szeanson    時間: 10-7-22 22:51

hi! bbccbbcc,

我仲未買黑鞋, 我個仔都唔係在蘇浙讀n1
作者: KamMckay    時間: 10-7-23 09:20

唔該晒各位, 我買左校服啦!
幣傢伙, 乜幼稚園要自己買書嫁咩? 我之前果間學校攪掂, 我只係俾$!!!!

原帖由 szeanson 於 10-7-21 23:07 發表
Hello!
我個仔將入讀k1 am , 請問你哋買咗書未?

作者: bbccbbcc    時間: 10-7-23 16:34     標題: 回覆 21# szeanson 的文章

你好呀! 我都未買黑鞋呀....haha都係8月先la~~

希望我地仔仔會適應得好好la!

你地住邊呀? 會唔會搭校車?
作者: bbccbbcc    時間: 10-7-23 16:36     標題: 回覆 22# KamMckay 的文章

係呀, 學校派左書單, 好似去天后買!
作者: KamMckay    時間: 10-7-26 10:46

我已經買了鞋、 校服、書包,又辦了坐校車手續,以為已經攪掂!
係爭買書囉!
作者: KelS    時間: 10-7-27 15:56

大家好,我阿女都係今年 N1 升 10-11' K1 am class ^^
作者: sand373    時間: 10-8-15 20:27

大家好呀!...我想問問有無人知胡叔叔既電話, 同埋可以係邊到買校服....唔該哂.

原帖由 KelS 於 10-7-27 15:56 發表
大家好,我阿女都係今年 N1 升 10-11' K1 am class ^^

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5