教育王國

標題: 小朋友入學前應該學D乜? [打印本頁]

作者: John_Junior    時間: 10-4-26 00:46     標題: 小朋友入學前應該學D乜?

作者: Why_not    時間: 10-5-4 14:32

作者: MaMa2008    時間: 10-5-5 14:54

同意, 我個女好多嘢講, 又好動, 成日走嚟走去, 出到街都唔怕生保, 但原來返學係兩回事...

最近見佢學嘢吸收得好快, 俾佢上playgroup, 以為佢會好似平時咁走嚟走去, 點解一look葛咁企喺度...上咗三四堂先好少少
原帖由 Why_not 於 10-5-4 14:32 發表
我諗最重要係識同生保人講野~~

作者: Why_not    時間: 10-5-7 14:53

作者: Christi    時間: 10-5-7 15:37

我諗住如果都有間心儀既收咗佢,咁好多野就由學校去教佢囉,既然畀得咁貴學費.咁入學前,我就會教佢去欣賞同埋期待返學的日子,講吓返學呢個概念畀佢知
作者: PallasChu    時間: 10-5-7 19:09

學面對陌生人, 學同小朋友分享, 學自理 (自己開書包, 水杯飲水, 開始介片 etc)

原帖由 John_Junior 於 10-4-26 00:46 發表
其實小朋友做需要D乜,去面對入學呢?

作者: xwing    時間: 10-5-11 02:13

學識同人相處都緊要
作者: xwing    時間: 10-5-18 02:36

原帖由 Christi 於 10-5-7 15:37 發表
我諗住如果都有間心儀既收咗佢,咁好多野就由學校去教佢囉,既然畀得咁貴學費.咁入學前,我就會教佢去欣賞同埋期待返學的日子,講吓返學呢個概念畀佢知 ...

佢地未試過都唔知係咩黎架wow. 佢會帶佢地去一D 學前班, 好似樓上有人講0架playgroup 比你小朋友試下嗎?
作者: olivertao2010    時間: 10-5-18 09:51

作者: babaking    時間: 10-5-20 15:41

原帖由 Why_not 於 10-5-7 14:53 發表
我個外娚去個間playgroup都唔錯, 佢都好鐘意講野, 記到好多生字. 係天后, 有興趣可以睇睇
資料

你講個間叫我個仔都有去wow. 可能佢地係同學仔呢~~
不過佢真係可以教多我個仔好多生字~
作者: CYANL    時間: 10-6-2 13:02

作者: bigling1007    時間: 10-6-14 15:37

原帖由 MaMa2008 於 10-5-5 14:54 發表
同意, 我個女好多嘢講, 又好動, 成日走嚟走去, 出到街都唔怕生保, 但原來返學係兩回事...

最近見佢學嘢吸收得好快, 俾佢上playgroup, 以為佢會好似平時咁走嚟走去, 點解一look葛咁企喺度...上咗三四堂先好少少
...

起碼look葛企起度都好丫, 有d 小朋友一返到去就喊足成日 ... 做家長既有時都尷尬 ...  所以希望佢地快d 熟習個環境
作者: vincenthkg    時間: 10-6-14 15:49

其實最重要係唔好太過重... 要學會分享!
作者: bigling1007    時間: 10-6-15 10:47

原帖由 vincenthkg 於 10-6-14 15:49 發表
其實最重要係唔好太過重... 要學會分享!

太過重, 你指你學習量? 我覺得俾佢地多個地方輕鬆玩下學少少野就 ok ... 可能我諗得簡單d ...
作者: Why_not    時間: 10-6-17 23:48

作者: bigling1007    時間: 10-6-28 13:36

原帖由 Why_not 於 10-6-17 23:48 發表

唔好話淨係學生字丫, 依家公公婆婆有時太錫佢, 帶小朋友去 playgroup, 叫做多個人教好好多

但叫多個人教又多d 洗費 ... 如果真係去 playgroup 的話我都想諗清楚先 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5