教育王國

標題: 關於鋼琴2級試 [打印本頁]

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-24 13:57     標題: 關於鋼琴2級試

今日鋼琴老師同我講  佢想同阿仔報2級試  佢話阿仔應付得黎  聽到第一時間好開心  阿仔剛5歲上年8月先開始學琴  咁快就可以考2級  但諗諗下又好擔心  個仔到底應唔應付得黎  因阿仔比較怕羞  我擔心佢去到會唔會驚到咩都唔識  .... 同埋我見人地學年幾先考試   我個仔會唔會早左d....

請問有經驗o既家長  考2級難唔難  同會考d咩  考試時間約幾耐呢 ??
考試時係米個仔自己入去考  我可唔可以陪佢?
我咩都唔知 請大家比多d意見我  謝謝

作者: 洛婷    時間: 10-4-24 15:16

2 級唔難 , 肯練一定冇問題 :D

考試時間大約 15 分鐘完成 , 家長唔可以入去 !!!
作者: 小伊    時間: 10-4-24 18:02

不過我覺得無必要考,剛剛學咗幾個月,好多基本野都未識,花幾個月堂堂練3首歌,可能會阻礙進度。
作者: ming2    時間: 10-4-24 19:25

作者: ada1812    時間: 10-4-25 18:34

咁快....個鋼琴老師想趁機加你學費炸掛

我都忘記我個女學左幾耐先去考三級試, 反而個鋼琴姐姐講過學音樂唔係只為考試, 學得開心, 同埋要explore多D不同的音樂都好緊要
作者: ema    時間: 10-4-25 19:16

I agree with ada1812.  Once your child has passed the grade 2 exam, the teacher can charge grade 3 lesson fee...

原帖由 ada1812 於 10-4-25 18:34 發表
咁快....個鋼琴老師想趁機加你學費炸掛

我都忘記我個女學左幾耐先去考三級試, 反而個鋼琴姐姐講過學音樂唔係只為考試, 學得開心, 同埋要explore多D不同的音樂都好緊要 ...

作者: ming2    時間: 10-4-25 23:54

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-26 15:03

先多謝各位回覆同意見  昨日去左街  未能即時回應返大家  

首先我對小朋友學琴  無咩特別期望同特別目的  初開始學琴  只想為個仔培養對音樂o既興趣  

我仔依家學完2本level 1 o既書  依家學緊輕鬆學鋼琴level 2 --- My grandfather's clock  我唔知佢進度算點  因無人可比較  起初學level 1琴書時  一堂半小時會學3首歌  依家學level 2  一堂就學一首至半首歌  

勤唔勤力練習??  就每日堅持至小20分鐘  

彈得好唔好 ?? 我都唔知算唔算好 ... 我真係唔識 ...  等我今晚試下upload佢彈o既歌比大家有經驗o既家長或導師比意見

最後都再澄清  我仔學琴唔係為升小學  考慮考唔考試都不為呢個因素  我憂慮o既係我唔知佢有無咁o既能力  只怕唔pass  打擊佢自信  但老師誠意權權  我亦有想比個經驗個仔  所以發表呢個主題  希望大家給我意見

作者: ming2    時間: 10-4-26 15:09

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-26 15:30

原帖由 ming2 於 10-4-26 15:09 發表

我覺得只要係0係準備考試0既時間唔會阻到佢學習其他樂曲0既話,一試無妨...但係如果要停晒學其他樂曲,而只係集中練/學考試範圍0既野,咁就要認真考慮清楚有冇呢個必要啦.... ...

多謝你意見

鋼琴老師話6月考試  但我上網search  又好似話8月- 11月 到底係點呢    定係6月先出考試範圍呢

其實我好小機會見到個導師  一來唔係我帶佢去  二來就算見到佢  佢都好忙  一個接住一個學生  所以我好多野都唔清楚  亦唔知自己個仔o係彈琴方面  邊方面比較強邊方面比較弱...
作者: cooking^^mama    時間: 10-4-26 16:33

唉 ... 上網搵左好多人地意見  總括覺得個仔應該未夠考2級 ... 唔通個老師真係有目的  想加學費 ??!!

有無家長有此經驗  可以再比多d意見我

作者: Funny    時間: 10-4-26 16:34

我個仔都係5歲, 都係學左半年多d, 四本其中一本書都係輕鬆學鋼琴level 2, 已彈到do re mi, 佢之前已完成3本其他書, 佢每堂30分鐘, 每堂可學3-4首歌, 老師話佢進度好好喎, 但無叫過我地去考級, 佢話除非我地好想攞cert, 否則就唔好咁心急, 練多d基本功先喎! 佢話好多學生兩年都可以考5級, 但基本功根本唔好喎!!

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-26 15:03 發表

我仔依家學完2本level 1 o既書  依家學緊輕鬆學鋼琴level 2 - ...

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-26 16:42

原帖由 Funny 於 10-4-26 16:34 發表
我個仔都係5歲, 都係學左半年多d, 其中一本書都係輕鬆學鋼琴level 2, 已彈到do re mi, 佢之前已完成3本其他書, 佢每堂30分鐘, 每堂可學3-4首歌, 老師話佢進度好好喎, 但無叫過我地去考級, 佢話除非我地好想攞cert,  ...

我從來無提過希望個仔考試  前日老師突然提起我都好意外  佢同我講 : 我問左阿仔  佢都話想考試  佢都學左差唔多一年  考一級無用  考試2級啦  

我當時都未來得切反應  因從未考慮過呢個問題  而佢又已經同左阿仔講  咁我就初步答應喇
點知越諗越唔對路  越擔心
作者: Funny    時間: 10-4-26 16:54

我都從來無向老師同埋個仔提考試或比賽, 因為根本唔係學左好耐, 我諗就算音樂神童都唔一定要去考試, 只要跟住自己個進度去學咪得lor, 或者遲d先至一次過考3或5級lor, 仲唔使時時比exam fee 同埋加學費。

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-26 16:42 發表

我從來無提過希望個仔考試  前日老師突然提起我都好意外  佢同我講 : 我問左阿仔  佢都話想考試  佢都學左差唔多一年  考一級無用  考試2級啦  

我當時都未來得切反應  因從未考慮過呢個問題  而佢又已經同左阿仔 ...

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-26 17:07

原帖由 Funny 於 10-4-26 16:54 發表
我都從來無向老師同埋個仔提考試或比賽, 因為根本唔係學左好耐, 我諗就算音樂神童都唔一定要去考試, 只要跟住自己個進度去學咪得lor, 或者遲d先至一次過考3或5級lor, 仲唔使時時比exam fee 同埋加學費。

...

我同你諗法本來係一樣o既  但個鋼琴老師突然咁提出打亂左我    我諗我要盡快同佢商量下  多謝你

作者: ming2    時間: 10-4-26 17:18

作者: ming2    時間: 10-4-26 17:21

作者: Funny    時間: 10-4-26 17:45

呢樣我都知。

原帖由 ming2 於 10-4-26 17:21 發表

要留意一樣野...唔係唔考試個老師就唔會加學費呀...如果小朋友真係水準升"呢",就算小朋友唔考,老師都一樣會加架....不過考試費就真係可以慳d 0既... ...

作者: ernestchow    時間: 10-4-26 18:24

原帖由 ming2 於 10-4-25 23:54 發表

我諗作為外人0既我地,又唔可以單憑樓主0既幾句說話,就認為佢個老師係因為想加學費而叫學生去考試0既...咁樣對個老師係好唔公平....可能樓主個小朋友真係好勤力練習吸收得好好呢?? 我地又唔係當事人,點知咁多呢??. ...

甘佢基本功根本會唔會唔好?
作者: cooking^^mama    時間: 10-4-26 18:41

原帖由 ming2 於 10-4-26 17:18 發表

cookingmama

如果係指皇家試,咁就應該係4-5月and 8-11月係考試期,而8-11月0既考試報名期已經過左啦...會唔會係老師指新syl. 出0既日子呀??不過應該唔係六月出喎...最快都大約七八月先有..

另外,同老師溝通係好重 ...

終於搞明白喇  ...  原來老師o既意思係出年考  依家開始逐小將考試野滲入去  我呢d門外漢真係一頭霧水    以為考試就考試  點知原來要一年時間 ...  佢話唔考都可以  就繼續學歌仔  不過依家唔決定  到時先決定  又要再浪費一年時間先考得 ... 佢仲主張叫我考   我同佢講星期六先答佢

作者: ming2    時間: 10-4-26 19:00

作者: ming2    時間: 10-4-26 19:03

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-26 19:14

原帖由 ming2 於 10-4-26 19:03 發表

其實如果囝囝真係想考,可以試下叫照教歌仔,亦一邊教考試範圍0既野(千萬唔好cut歌仔或其他練琴曲),然後去到年尾報名時,再睇睇囝囝個進度如何...如果理想0既,咪報lor..否則就遲d先再考都唔遲...最緊要係你將自己0既 ...

其實阿仔都唔知考試係咩  只係老師話 : 人地k1都考  個個都考你考唔考 ??
頭先個老師都係咁同我講  我感覺都唔係好好受  佢或者以為我唔信任佢  不過我全無咁意思  只係我真係唔知考試到底點  而我亦無要求個仔要考到咩級數  所以個人唔認同"唔考試學黎做咩"o既諗法  不過剛剛又唔想搞到氣氛太差  所以無再講  只同佢講考慮下  星期六答佢

其實我想問  繼續照書學落去  唔考試  有無咩要注意或壞處 ??
作者: 小伊    時間: 10-4-26 20:43

"輕鬆學鋼琴"呢本書系屬於入門書,稱不上什麼基礎,好多4-5歲嘅學生學幾堂,就可以sight read成本書。
作者: wbmom    時間: 10-4-26 21:00

我仔仔明天考2級,但老師話佢隻左手唔係好齊(尤其是scales),請問這是很大問題嗎?會否令佢唔合格??

原帖由 ming2 於 10-4-26 19:03 發表

其實如果囝囝真係想考,可以試下叫照教歌仔,亦一邊教考試範圍0既野(千萬唔好cut歌仔或其他練琴曲),然後去到年尾報名時,再睇睇囝囝個進度如何...如果理想0既,咪報lor..否則就遲d先再考都唔遲...最緊要係你將自己0既 ...

作者: ming2    時間: 10-4-26 21:14

作者: ming2    時間: 10-4-26 21:16

作者: wbmom    時間: 10-4-26 21:22

ming2,

Thanks for your prompt response!

明天早上,老師會再同仔仔上多堂才考試,個仔自己信心爆棚,可能因從未考過試,唔識驚,我就覺得佢彈得麻麻地。

原帖由 ming2 於 10-4-26 21:14 發表

雙手唔齊,呢個係協調性0既問題...或者你試下叫囝囝彈慢少少去就一就啦...如果其他部分都冇咩大問題,都唔會因為呢少少野都令個個考試唔合格0既...今晚早d休息,可以0既話,聽日考之前先練一練warm up一下先去考啦...g ...

作者: ming2    時間: 10-4-26 21:31

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-27 11:06

原帖由 Funny 於 10-4-26 16:34 發表
我個仔都係5歲, 都係學左半年多d, 四本其中一本書都係輕鬆學鋼琴level 2, 已彈到do re mi, 佢之前已完成3本其他書, 佢每堂30分鐘, 每堂可學3-4首歌, 老師話佢進度好好喎, 但無叫過我地去考級, 佢話除非我地好想攞cer ...

funny 你好 ,

你小朋友同我個仔程序差唔多  想請問你一d問題

你小朋友一堂學3-4首歌  但佢每首歌彈成點  拍子方面點 ?? 如果首歌小朋友掌握得唔夠好  老師下一堂會再教新歌  還是直至認為小朋友已掌握得好才教新歌呢 ?

有經驗o既家長都歡迎給意見  ^^
作者: Funny    時間: 10-4-27 12:25

我個囝好在乎首歌好唔好聽而有無心機練琴! 越簡單的歌就越無拍子, 因為趕收工, 佢最弱就係拍子, 佢通常都彈到好快, 到覆琴比老師, 通常老師會迫佢彈番慢, 咁佢ok會收貨, 咁耐只係試過有一首要重練, 不過我個老師係唔算嚴的! 我個囝最鍾意彈Michael Aaron 呢本書。(不過老師話呢本書反而深過輕鬆學鋼琴本書d。) 之前老師每堂教成5首歌, 因為佢話阿囝跟到wor, 但上兩星期我叫老師減少至3-4首, 因我比個仔學琴的原意唔係咁, 其實3-4首都ok la, 因為有d 歌仔都長左好多la!

係呢, 你小朋友彈緊邊幾本書? 使唔使做琴功課? 我個仔好like做琴功課, 但學校d功課就好討厭!

得閒多d交流吖!

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 11:06 發表

funny 你好 ,

你小朋友同我個仔程序差唔多  想請問你一d問題

你小朋友一堂學3-4首歌  但佢每首歌彈成點  拍子方面點 ?? 如果首歌小朋友掌握得唔夠好  老師下一堂會再教新歌  還是直至認為小朋友已掌握得好才教新 ...

作者: 琬晴B    時間: 10-4-27 14:17

我囡囡五歲半,四歲開始學琴,已經報了今年8-11月考2級.

曾經有一段時間(大約半年前),我覺得囡囡彈琴停滯不前,無論彈什麼歌,都彈得好慢好慢. 我以前雖然亦學過琴(考過三級),但回家跟她練習,亦一籌莫展. 最後,因為原本的老師時間調得太"厲害",所以決定另覓老師. 依家的老師第一次聽完囡囡彈琴後,就說:"佢依家彈的歌太深,所以慢,而且無信心".佢建議我買多幾本較淺易的琴書,令囡囡重拾信心. 依家,我囡囡彈六本琴書(哈哈,可能嚇親大家...),我覺得佢既睇譜能力唔錯(可能因為彈的書比較多),只是手指仍然比較弱(雖然佢有練"A Dozen A Day").

囡囡以前的老師不讓家長陪上課,依家的老師就可以,而且有時間可以同佢傾幾句. 我覺得,因為小朋友年紀還小,家長與鋼琴老師的溝通是很重要的.

預祝各位小朋友考試成功!!!
作者: charlottechan    時間: 10-4-27 16:23

琬晴B:不知是否我認識的呢?
我女兒今年10/11月考3級啊.
也有一段時間, 剛剛上2級時慢下來.
現在又pick up 番.大家努力!!!!
作者: Funny    時間: 10-4-27 16:35

我覺得小朋友初學有家長一齊上會好d, 但唔知d老師會唔會唔鍾意?!

我個囝學左7個月左右, 而家都同一時間學緊5本書, 其實使唔使咁多呢?

原帖由 琬晴B 於 10-4-27 14:17 發表

曾經有一段時間(大約半年前),我覺得囡囡彈琴停滯不前,無論彈什麼歌,都彈得好慢好慢. 我以前雖然亦學過琴(考過三級),但回家跟她練習,亦一籌莫展. 最後,因為原本 ...

作者: wbmom    時間: 10-4-27 16:40

ming2,

我仔仔今日考咗喇,佢話第1同第3首歌仔都彈錯咗小小----佢話佢彈得太細力,所以有幾個notes冇咗聲,佢話佢scales做得好好(多謝你提佢彈慢些!),aural同site reading都好淺,唔知咁樣仲有冇機會攞Merit呢?

原帖由 ming2 於 10-4-26 21:31 發表

有信心係好事黎...叫佢加油啦...

作者: Kareese    時間: 10-4-27 17:02

作者: 琬晴B    時間: 10-4-27 17:22

你無認錯人,係我,哈哈!!!
好厲害啊,咁快就考3級?!(TY之前有無考過??)
努力加油!!!

原帖由 charlottechan 於 10-4-27 16:23 發表
琬晴B:不知是否我認識的呢?
我女兒今年10/11月考3級啊.
也有一段時間, 剛剛上2級時慢下來.
現在又pick up 番.大家努力!!!!

作者: 琬晴B    時間: 10-4-27 18:01

你可以直接問下老師.我囡囡以前的老師從沒提出要我入去陪佢,回家跟進比較困難.

至於書本多寡,問題應該不大(除左琴袋比較重),so far我囡囡都無投訴. 而且每本書的風格不同,多接觸其他曲風也未嘗不可.

原帖由 Funny 於 10-4-27 16:35 發表
我覺得小朋友初學有家長一齊上會好d, 但唔知d老師會唔會唔鍾意?!

我個囝學左7個月左右, 而家都同一時間學緊5本書, 其實使唔使咁多呢?

作者: ming2    時間: 10-4-27 20:04

作者: ming2    時間: 10-4-27 20:09

作者: ming2    時間: 10-4-27 20:20

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-27 20:35

原帖由 Funny 於 10-4-27 12:25 發表
我個囝好在乎首歌好唔好聽而有無心機練琴! 越簡單的歌就越無拍子, 因為趕收工, 佢最弱就係拍子, 佢通常都彈到好快, 到覆琴比老師, 通常老師會迫佢彈番慢, 咁佢ok會收貨, 咁耐只係試過有一首要重練, 不過我個老師係唔 ...

我個仔依家學第3本書  係教完一本先一本  佢無功課做架喎 ...

其實我覺得每次學完d歌仔返黎練  無錯個仔係跟得到晒d豆豆黎彈  但就總覺得有d地方未掌握得到  但我又教唔到佢  亦唔知問題出o係邊同點改善  但到下堂覆琴  老師都收貨再教新歌  咁其實係米有問題呢  我問左一d有經驗o既導師同我仔o既幼稚園老師意見  佢地都認為基礎一定要打得好  咁樣忽略問題  遲下更難改掉d壞習慣 ...   

同埋就老師今次提出考試  更讓我覺得佢只為學生考到級數  咁同我理念好唔同  所以 ...
我剛剛去左琴行  已經決定唔再跟呢位老師學喇  希望我可以搵到一個"有心"o既老師啦
作者: cooking^^mama    時間: 10-4-27 20:40

原帖由 琬晴B 於 10-4-27 14:17 發表

曾經有一段時間(大約半年前),我覺得囡囡彈琴停滯不前,無論彈什麼歌,都彈得好慢好慢. 我以前雖然亦學過琴(考過三級),但回家跟她練習,亦一籌莫展. 最後,因為原本 ...

我想問你囡囡報考試前  老師係米要用一年時間同囡囡去準備 ??
因我仔老師依家係提前一年要我決定考唔考2級試 ..??!!

祝你囡囡考試成功
作者: cooking^^mama    時間: 10-4-27 20:44

原帖由 ming2 於 10-4-26 21:16 發表

其實我又唔覺得唔考試,繼續學歌仔會話有咩壞處...只係有時有d小朋友係需要有d"目標"俾佢地,佢地先會努力練習,冇呢d"目標"(e.g.比賽/考試),就會懶懶閒咁姐... ...

多謝 ming2  比左好多意見我  依家問題解決喇  就係要搵過個老師喇  不過去琴行搵  係米比較難搵到"有heart"o既呢
作者: wbmom    時間: 10-4-27 21:39

我仔仔是在琴行學的,雖然我覺得個老師都好有heart,但聽落ming2級數高很多,因我大仔係考完4級才開始學First Lesson In Bach,我唔敢話老師教得慢,因可能係我個仔的資質問題,同時我兩個仔每天的練琴時間都是少於半個鐘(好多時係15mins only),我都覺得實在是太少了!

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 20:44 發表

多謝 ming2  比左好多意見我  依家問題解決喇  就係要搵過個老師喇  不過去琴行搵  係米比較難搵到"有heart"o既呢

作者: ming2    時間: 10-4-27 22:49

作者: ming2    時間: 10-4-27 23:06

作者: Radiomama    時間: 10-4-28 00:11

見大家討論得咁熱烈, 忍唔住搭句先!

我仔仔都係5歲半, 剛剛在四月中考了一級的試; 雖然好多朋友都話'考一級無用, 應該考二級', 不過, 我覺得仔仔比較細, 唔想佢(同我自己)有太大壓力, 所以決定只幫他報一級.  我地用左大半年來預備, 這樣可以一邊彈不同的琴書, 一邊學考試範圍及參加校際音樂節等等.

依家考完琴, 感覺輕鬆好多; 老師拿起參加校際時買的琴書來教仔仔彈, 我覺得這樣好環保, 阿仔又可試不同的樂曲.  

總結經驗, 琴試和比賽是一些好好的目標, 要求孩子彈得好仔細和精緻; 比賽更可立即知道自己的不足.  但如我個仔所講, "mami, 你幫我報名之前要問我想唔想參加, 我話想, 你就報!"  太多比賽, 讓孩子吃不消, 要平衡, 好奇妙!  仔仔在考試過後, 被daddy問起, "緊唔緊張啊?"  他即答, "我參加過比賽架啦, 唔會再緊張喇!"  原來之前的比賽讓他克服了緊張心理.

ps, 考琴前要租考試室來練琴, 這是好重要的, 各位新手媽咪緊記這點! (如果夾到琴老師一起練習, 效果更佳!)

[youtube]

[http://www.youtube.com/user/1104Echo#p/a/u/0/OS5JjYp7lXs]

作者: 琬晴B    時間: 10-4-28 00:19

囡囡的老師上個月叫我地報名,上一堂剛開始練考試歌.(佢手掌唔夠大,彈"Rondo by Bertini"(Grade 2 A:1)時有點勉強,我擔心佢應付不來.希望囡囡半年後,手指會長一些. )

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 20:40 發表

我想問你囡囡報考試前  老師係米要用一年時間同囡囡去準備 ??
因我仔老師依家係提前一年要我決定考唔考2級試 ..??!!

祝你囡囡考試成功

作者: dandau    時間: 10-4-28 00:34

I heard a case about my friend's daughter:

A 4 and half years old child sit for grade 2 exam around this coming October, but now the child still haven't start to play piano with two hands.  It is recommended by the child's piano teacher not the child's parents request.

I know that this child has taken half year to learn/recognise do,re,me notes.

I really hope to see how efficient the child and the teacher prepare for the exam in these few months.....
作者: leungchai    時間: 10-4-28 00:57     標題: 回覆 4# ming2 的文章

ming2,
BTW, how to train sight reading, it's not easy as my boy loves to memorize the sound....
作者: ming2    時間: 10-4-28 09:20

作者: 芝麻街    時間: 10-4-28 10:18

原帖由 ming2 於 10-4-27 23:06 發表

wbmom

咁又唔好咁講...d學生就算二級唔開,三級都一定會開呢本書架啦...我d學生三四級左右已經彈Sonatina,五級會開始master Pieces,考完六級好多時都會開始彈Chopin Waltz..etc...呢d亦係我以前要經歷0既野黎架... ...

ming2,

睇完你嘅回應, 真係學到好多野. thanks!!
對於我(音樂文盲),有時都唔知啲仔女學成點, 我一直都係靠/信哂個老師.
聽完你講.......... 好彩......佢都有做哂/到你所講嘅

芝麻街
作者: ming2    時間: 10-4-28 10:27

作者: Funny    時間: 10-4-28 11:31

你突然之間唔跟個老師學, 我諗實嚇親個老師。

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 20:35 發表

我個仔依家學第3本書  係教完一本先一本  佢無功課做架喎 ...

其實我覺得每次學完d歌仔返黎練  無錯個仔係跟得到晒d豆豆黎彈  但就總覺得有d地方未掌握得到  但我又教唔到佢  亦唔知問題出o係邊同點改善  但到下 ...

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 11:35

原帖由 Radiomama 於 10-4-28 00:11 發表
見大家討論得咁熱烈, 忍唔住搭句先!

我仔仔都係5歲半, 剛剛在四月中考了一級的試; 雖然好多朋友都話'考一級無用, 應該考二級', 不過, 我覺得仔仔比較細, 唔想佢(同我自己)有太大壓力, 所以決定只幫他報一級.  我地 ...

你仔仔真係彈得好好  請問學左幾耐同每日會用幾耐時間練習呢 ??

睇完段片  真係覺得我仔考2級o既距離真係差好遠  唔明點解老師仲提議考2級   

多謝你分享
作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 11:37

原帖由 琬晴B 於 10-4-28 00:19 發表
囡囡的老師上個月叫我地報名,上一堂剛開始練考試歌.(佢手掌唔夠大,彈"Rondo by Bertini"(Grade 2 A:1)時有點勉強,我擔心佢應付不來.希望囡囡半年後,手指會長一些. )

...

我都預祝阿女女考試成功啦  到時上黎報喜啊
作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 11:45

原帖由 dandau 於 10-4-28 00:34 發表
I heard a case about my friend's daughter:

A 4 and half years old child sit for grade 2 exam around this coming October, but now the child still haven't start to play piano with two hands.  It is rec ...

點解老師會咁快叫小朋友去考"2"級試

只有半年時間咋喎  真係替小朋友擔心
作者: Funny    時間: 10-4-28 11:48

ming2

佢學緊:

輕鬆學鋼琴2 (接近尾聲, 是否又要買新書? )
John Thompson
Michael Aaron
A dozen a day
仲有一本唔記得左個名

再加一本唔係琴書, 係琴功課練習。

另外, 老師會再影印一些歌給他彈, 因為佢話個5本書無呢類歌wor! 我都唔知個類即係邊類!!

請問d書會唔會好重覆? 係唔係彈完一本就補一本?

仲有一樣野, 就係我從來都無問過老師本身的級數及教琴資歷, 如果我突然之間問佢, 好似唔係幾好意思 ! 唔問就咁學落去問題大嗎?

Thanks.

原帖由 ming2 於 10-4-27 20:04 發表

Funny

不如你講下用緊邊五本書先啦..

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 11:49

原帖由 Funny 於 10-4-28 11:31 發表
你突然之間唔跟個老師學, 我諗實嚇親個老師。

尋晚琴行有打過黎  我相信係個老師打黎  我無聽  我未諗到如果佢問我  我可以點圓滑d答佢
作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 11:51

原帖由 Funny 於 10-4-28 11:48 發表
ming2

佢學緊:

輕鬆學鋼琴2 (接近尾聲, 是否又要買新書? )
John Thompson
Michael Aaron
A dozen a day
仲有一本唔記得左個名

再加一本唔係琴書, 係琴功課練習。

另外, 老師會再影印一些歌給他彈, 因為佢話個5本 ...

唉  你個仔學咁多書  老師仲抽時間影印d歌仔比你仔彈  相信老師都有落心機  但我 ... 真係要快d搵個好老師喇
作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 11:53

原帖由 ming2 於 10-4-27 22:49 發表

唔洗客氣...去琴行又或者係跟私人都好,都係要睇你好唔好彩架...冇話琴行個d就一定難有heart,私人就一定易搵到有heart架...最好就當然係有人有可靠0既老師可以介紹到俾你啦...goodluck! ...

我已問過我好多朋友  佢地d鋼琴老師仲差過我o個個   所以我一直以為我o個個已經叫好 ...
作者: ming2    時間: 10-4-28 11:56

作者: ming2    時間: 10-4-28 11:59

作者: ming2    時間: 10-4-28 12:00

作者: Funny    時間: 10-4-28 12:22

ming2,

輕鬆學鋼琴2 (接近尾聲, 是否又要買新書? )...呢個唔一定..要視乎老師0既要求

John Thompson..有好多系列架喎..佢用緊邊隻呀??
哎呀唔係好知係咩series添!! 彈左三份二左右, 不過呢本老師係跳黎教的。

Michael Aaron..book 1?..用到邊?
應該係book1(藍色), 彈左超過一半多d !!

A dozen a day..book幾??
唔係好肯定, 好似係book2, 我知呢本係練手指。

另外, 係唔係有需要做琴功課? 我見有d人從來都無做過?
作者: ming2    時間: 10-4-28 12:34

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 12:41

原帖由 ming2 於 10-4-28 12:00 發表

你d朋友個d老師如果真係咁差,佢地又唔轉0既??全部都係琴行學架??

係呀  全部都係琴行學  

佢地都好似我咁  無經驗  會諗係米自己小朋友差呢  問老師  老師話無問題  細佬仔細  練習多d啦咁... 同埋我地都唔知點先叫好  見個仔都鍾意老師就唔諗住轉
作者: Funny    時間: 10-4-28 12:43

咁而家小朋友進度ok嗎? 其實點先為之ok?

原帖由 ming2 於 10-4-28 12:34 發表

ming2,

哎呀唔係好知係咩series添!! 彈左三份二左右, 不過呢本老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19係跳黎教的。...咁係咩色封面架??

A doze ...

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 12:49

原帖由 Funny 於 10-4-28 12:43 發表
咁而家小朋友進度ok嗎? 其實點先為之ok?

funny  你小朋友手企得好唔好  彈琴時會唔會好用力架 ?
作者: ming2    時間: 10-4-28 12:49

作者: ming2    時間: 10-4-28 12:53

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 12:57

原帖由 ming2 於 10-4-28 12:53 發表

小朋友喜歡老師就自然會聽老師話,老師講一句好過家長講十句...問題係..老師會唔會不時話俾小朋友知,咩叫好咩叫唔好呢?!....如果只係一直同家長講...佢地大個d就會自然做到...宜家呢個階段又唔提佢(就算佢可能真係 ...

明白喇  今次搵老師我會同佢講明我o既要求同期望
作者: ming2    時間: 10-4-28 13:03

作者: Funny    時間: 10-4-28 14:32

老師都有提佢手指要曲d,同埋時時督佢背脊叫佢坐直d!! 力度就ok! 我覺得佢最衰就係數拍子,因為懶,時時貪快!! 仲叫我做拍子機幫佢數!  

咁你小朋友呢?練琴會練幾耐? 會唔會日日練?

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-28 12:49 發表

funny  你小朋友手企得好唔好  彈琴時會唔會好用力架 ?

作者: cooking^^mama    時間: 10-4-28 15:08

原帖由 Funny 於 10-4-28 14:32 發表
老師都有提佢手指要曲d,同埋時時督佢背脊叫佢坐直d!! 力度就ok! 我覺得佢最衰就係數拍子,因為懶,時時貪快!! 仲叫我做拍子機幫佢數!  

咁你小朋友呢?練琴會練幾耐? 會唔會日日練?

...

我地每日都練琴  每日最小20分鐘  有時不知不覺45分鐘都有  不過佢d手指企得唔好  同埋彈得好似好大力好硬  呢d我唔識幫佢  唯有希望下一個老師可以幫到佢
作者: Radiomama    時間: 10-4-28 15:10

我仔仔學左兩年鋼琴啦, 老師上門教, 每日我會陪仔練琴30-45分鐘. (初初當然由5分鐘, 10分鐘咁加上去)
考完一級之後, 老師開左d二級同三級的歌給他彈, 佢無話難. (當然我地又無話佢知級數等問題, 費事他多多意見!)
作者: Funny    時間: 10-4-29 10:00

咁你小朋友都好勤力練琴。我仔話逢週末係休息日, 跟住逢星期五學琴, 所以個日又唔會特登再練琴, 所以一星期只練四日琴, 仲係每次得15分鐘!!  仲要我好似鋼琴家咁介紹佢出場!!

不過佢有時會自己想彈琴(練琴以外的時間),但佢只會彈佢自己鍾意的歌(多數係Michael Aaron本書)!所以佢練咁少時間, 有咁嘅進度,我都已經ok.

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-28 15:08 發表

我地每日都練琴  每日最小20分鐘  有時不知不覺45分鐘都有  不過佢d手指企得唔好  同埋彈得好似好大力好硬  呢d我唔識幫佢  唯有希望下一個老師可以幫到佢 ...

作者: Mrsleaf    時間: 10-4-29 11:53

ming2, 唔好意思, 有事想借此處請教你.

我小朋友而家一級, 彈緊 :
Alfred's - Lesson Book & Technic Book Level 2 (還有幾頁便教完),
just finished A Dozen a Day Book 1,

老師一本書只教一半到, 有時話d歌同教咗果d重覆技巧, 有時話d歌太難, 小朋友太細未彈到 (而家6歲 ), 請問老師有無問題? 謝謝!

原帖由 ming2 於 10-4-28 13:03 發表

記住...不時同老師溝通對你,小朋友,同埋老師都係一件重要0既好事黎架...good luck

作者: ming2    時間: 10-4-29 12:22

作者: 琬晴B    時間: 10-4-29 12:38

Hi Radiomama,

估唔到係呢度"見"到你!!等我返屋企睇下個youtube片段先!!

我依家每日都陪阿女練大約20-45分鐘,視乎佢的熟練程度,精神狀態等等....(我會叫佢自己練左先,我放工返屋企聽佢"表演",但有時佢會偷懶唔練. )

原帖由 Radiomama 於 10-4-28 15:10 發表
我仔仔學左兩年鋼琴啦, 老師上門教, 每日我會陪仔練琴30-45分鐘. (初初當然由5分鐘, 10分鐘咁加上去)
考完一級之後, 老師開左d二級同三級的歌給他彈, 佢無話難. (當然我地又無話佢知級數等問題, 費事他多多意見!) ...

作者: miss321    時間: 10-4-29 14:14

有經驗有料都會自己收學生,又點會係琴行教,當然,係某一些名牌琴行都存在著經驗老師,但通常係細琴行真係難留到好老師。

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 20:44 發表

作者: Era    時間: 10-4-29 14:24

好犀利喎 ,咁二級之前又會學邊d書呀?

原帖由 ming2 於 10-4-27 20:20 發表

通常我二級左右就開始彈First Lesson In Bach, 之後四級左右就開始Bach Invention..

作者: BabyHilary    時間: 10-4-29 20:47

tom lee同柏斯一定係大行啦,
咁青苗呢? 我小朋友享青苗學,
我唔清楚老師資歷,
只知佢好有耐性同心得教3歲幾咁細嘅小朋友,
佢用有趣味方式表達, 令小朋友好有興趣學琴!

長遠黎講我都想搵個資歷好, 嚴緊d嘅老師,
但點樣知道老師資歷? 點知佢好唔好?

原帖由 miss321 於 10-4-29 14:14 發表
有經驗有料都會自己收學生,又點會係琴行教,當然,係某一些名牌琴行都存在著經驗老師,但通常係細琴行真係難留到好老師。

作者: ohmygosh    時間: 10-4-29 23:23

By word of mouth. And you can ask for evidence of his/her qualifications.  

原帖由 BabyHilary 於 10-4-29 20:47 發表
tom lee同柏斯一定係大行啦,
咁青苗呢? 我小朋友享青苗學,
我唔清楚老師資歷,
只知佢好有耐性同心得教3歲幾咁細嘅小朋友,
佢用有趣味方式表達, 令小朋友好有興趣學琴!

長遠黎講我都想搵個資歷好, 嚴緊d嘅老師,
但 ...

作者: Mrsleaf    時間: 10-4-29 23:46

學咗2年度, 以前個老師唔會咁嘅, 會首首教嫁.

還有 Alfred's Notespeller Book Level 2, 老師話因為 A Dozen A Day 教完, 而 Alfred's 果2本還欠幾頁便教晒, 所以每星期教多一首歌, 用完才開新書.

其實之前教 A Dozen A Day Preparatory, Alfred's Lession Book Level 1 and Technic Book Level 1 時都係咁跳黎教.

原帖由 ming2 於 10-4-29 12:22 發表
Mrsleaf

小朋友學左幾耐??

除左呢本Alfred之外,仲有用緊咩書??...在我而言,小朋友仲細,初學階段,我都好少會因為"技巧重覆"呢個原因而skip左d歌仔唔教...因為我覺得,初學階段,技巧未完全掌握得好,彈得d唔同0既歌仔, ...

作者: ming2    時間: 10-4-29 23:47

作者: ming2    時間: 10-4-29 23:48

作者: ming2    時間: 10-4-29 23:50

作者: Mrsleaf    時間: 10-4-29 23:57

佢話有d歌我個女手指未夠闊彈唔到, 有d技巧一樣, 無謂重覆.

我跟咗這個老師大約9個月, Alfred Level 1 果set 書已經是跳來教, 如果咁樣學落去, 會唔會唔係咁好 ?

跟據我女彈咗d書, 請問距離2級還有多少日子 ?

原帖由 ming2 於 10-4-29 23:50 發表

如果係咁....其實用書唔多...我又唔明為乜要跳黎教喎?!...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-30 18:40

我都同意, 唔通搵個大學教授去教幼稚園會好咩?
但點樣知口碑, 呢個老師係琴行因應我要求搵比我,
當時我話想搵有耐性但又比較嚴緊嘅老師!

原帖由 ming2 於 10-4-29 23:48 發表

資歷好唔代表一定教得好...所以最好係睇口碑..咁就穩陣少少啦...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-30 18:44

學學下問個老師攞qualifications...會唔會唔係太專重?
因為我唔係覺得佢教得唔好,
只係想知多d佢background,
一係試下問琴行職員先!

原帖由 ohmygosh 於 10-4-29 23:23 發表
By word of mouth. And you can ask for evidence of his/her qualifications.  

作者: msemily    時間: 10-5-1 14:39

作者: wbmom    時間: 10-5-1 14:46

我仔仔7歲學咗1年半考2級,我都覺得太快,何況5歲人仔未夠一年?除非好有天份啦!

原帖由 msemily 於 10-5-1 14:39 發表
我都覺得學左一年未夠就考試好似快左D...
至於考試內容就是一開始彈練好的三首歌, 然後考下sch同埋俾一首歌你要你即場彈...
我就覺得5歲小朋友未必handle到啦... ...

作者: Heiyingleefamil    時間: 10-5-2 01:57

Dear ming2

好奇一問:三級後開First Lesson In Bach也覺有啲難度,(因其中一首正正就是三級考試的曲)有些也要學三、四個禮拜才可,二級後真的可用嗎?是否之前已用類此難度的書練習呢?

原帖由 ming2 於 10-4-29 23:47 發表

講真個句...唔同年齡/進度0既小朋友用書方面都會唔同...再加上,學習方向唔同0既學生(有d純為興趣,唔喜歡學classical,有d跟傳統路線去...)所用0既書都會唔同架...之前我所講二級後開始用First Lesson In Bach, 四級 ...

作者: ming2    時間: 10-5-2 20:08

作者: Heiyingleefamil    時間: 10-5-4 23:40

Oic.  Thanks.

原帖由 ming2 於 10-5-2 20:08 發表

或者咁講啦...每個老師0既要求唔同,對於我d學生,考完二級佢地就會開呢本書(first lesson in Bach)..so far我又唔覺得佢地學得吃力...我覺得如果底子係打得好,(拍子,睇音,雙手協調性..etc)..要學呢本書並唔係難.... ...

作者: Kareese    時間: 10-5-5 00:15

作者: ming2    時間: 10-5-5 00:35

作者: Master167    時間: 10-5-5 11:29

我覺得如果彈得好First lesson in Bach- book 2 最後嗰幾首歌嘅話, 考5 級應該問題不大.... 5 級考試歌不是太深, 反而Bach 仲難彈得好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5