教育王國

標題: 點解用咗咁多時間去溫書, 成績都係咁差 [打印本頁]

作者: ada_pmlo    時間: 10-4-20 17:17     標題: 點解用咗咁多時間去溫書, 成績都係咁差

我自問考試都用好多時間同佢溫書, 就算平時默書都要用好多時間, 但係成績都係咁差

每次同佢講佢做錯, 佢又會知自己錯咩的, 所以我覺得佢係識, 但係每次落筆做就會錯, 所有科目都係咁

好似默書咁, 今日記得, 一個星期之後已經唔記得晒D字點串, 連見到個字都唔識讀

HE / SHE / IT 後面要加 "S" / "ES", 問佢佢又會識答你, 但係落筆冇一次係啱

我真係覺得教得好攰, 又覺得佢好辛苦!
作者: brian61950    時間: 10-4-20 17:23

會不會是讀寫障礙 或 専注力不足?
下次健康檢查,問下有冇得轉介check下.

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 17:17 發表
我自問考試都用好多時間同佢溫書, 就算平時默書都要用好多時間, 但係成績都係咁差

每次同佢講佢做錯, 佢又會知自己錯咩的, 所以我覺得佢係識, 但係每次落筆做就會錯, 所有科目都係咁

好似默書咁, 今日記得, 一個星 ...

作者: Pelt    時間: 10-4-20 17:25

作者: Terry280905    時間: 10-4-20 17:33

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 17:17 發表

He/She/It + s/es ......

My son always forget la.
作者: Loklok2    時間: 10-4-20 17:49

我個仔咪仲衰!星期三學校默完書,到星期六再問個仔,個仔眼光光囗啞啞咁,好似失憶一樣,咪一樣比個仔激死!!!
作者: kuromima    時間: 10-4-20 17:54

我想, 呢 d 問題, 不只你一個小朋友是這樣
我那個也是, 相信有很多媽媽都面對這個問題
我而家只是學會一樣嘢
盡量給自己及個小朋友 放鬆

考試前一晚, 打她經常錯, 漏, 不小心的地方, 同佢再說一遍, 用紙幫佢寫下, 叫佢第二天考試前再拿出來重温一下
一些你自己認為重要的問題, 要她記謹
考試前一晚, 8 點叫佢上床, 給她足夠精神去應付.

結果, 也未必如理想, 因小朋友, 始終是粗心大意, 唯有不停叫佢小心注意.

放鬆, 放鬆.

作者: kuromima    時間: 10-4-20 17:56

請教一下 PHONICS , 讀些什么 ? 可否告知那一間好呢 ?

原帖由 Pelt 於 10-4-20 17:25 發表

我覺得你俾佢去讀phonics, 真係好有幫助
令佢對英文有興趣同信心先la

作者: JOJA    時間: 10-4-20 21:00

我個仔一樣
仲要係温温全部識哂
到測/考先黎錯

錯的分
永遠扣在大意,句號
最深的啱哂
錯最簡單的

我都一樣好頭痛

原帖由 kuromima 於 10-4-20 17:54 發表
我想, 呢 d 問題, 不只你一個小朋友是這樣
我那個也是, 相信有很多媽媽都面對這個問題
我而家只是學會一樣嘢
盡量給自己及個小朋友 放鬆

考試前一晚, 打她經常錯, 漏, 不小心的地方, 同佢再說一遍, 用紙幫佢寫下,  ...

作者: Umi    時間: 10-4-20 21:09

我唸第一步係要求證小朋友有無讀寫障礙先, 再睇點解決! 我有個朋友既仔都係捱左2年才知小朋友讀障.
作者: ada_pmlo    時間: 10-4-20 21:27

如果係讀寫障礙的話, 應該係唔太明白自己錯d咩, 但係佢又完全知道自己錯咩, 只不過係到要考試, 落筆就錯!
作者: mamimummy    時間: 10-4-20 23:10

會唔會你同佢溫書時, 你用口述, 佢無用手呢? 小朋友的即時記憶是很好的, 但唔通過手記憶就會水過duck背 .

.
原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 21:27 發表
如果係讀寫障礙的話, 應該係唔太明白自己錯d咩, 但係佢又完全知道自己錯咩, 只不過係到要考試, 落筆就錯!

作者: ada_pmlo    時間: 10-4-20 23:21

唔係呀, 我每次同佢溫書都係要佢寫同埋係做返d工作紙的!
原帖由 mamimummy 於 10-4-20 23:10 發表
會唔會你同佢溫書時, 你用口述, 佢無用手呢? 小朋友的即時記憶是很好的, 但唔通過手記憶就會水過duck背 .

.

作者: Little_cy    時間: 10-4-20 23:27

小朋友永遠都係咁... 錯既永遠都係吾小心既錯
作者: chloemami618    時間: 10-4-21 01:36

小朋友要從錯誤中學習,比啲時間佢哋,到三年級會好好多!:)
作者: talent2000    時間: 10-4-21 06:14     標題: 回覆 1# ada_pmlo 的文章

作者: ada_pmlo    時間: 10-4-21 09:46

希望真係三年級會好d啦!

原帖由 chloemami618 於 10-4-21 01:36 發表

小朋友要從錯誤中學習,比啲時間佢哋,到三年級會好好多!:)

作者: ada_pmlo    時間: 10-4-21 11:29

其實真係好心灰架, 用咗咁多時間陪佢溫書, 唸住成績應該都可以, 點知派返派嚟就永遠都係失望!

其實點先可以令到D小朋友小心D呢?
作者: Pelt    時間: 10-4-21 11:35

作者: ada_pmlo    時間: 10-4-21 11:42

咁一個COURSE要讀幾耐呀?

原帖由 Pelt 於 10-4-21 11:35 發表

Phonics 即係拼音, 令到小朋友睇到英文字就可以用拼音讀出個字, 同時串字都有幫助, 又可以有準確d既發音,
我係香港大香港讀書, 成績又唔係好, 自己真係了解到, 英文個底真係要打得好, 再讀上去先至無咁辛苦, 到做 ...

作者: Pelt    時間: 10-4-21 13:57

作者: ada_pmlo    時間: 10-4-21 17:41

不過要萬幾蚊, 真係唔係小數目!

原帖由 Pelt 於 10-4-21 13:57 發表

total 18個月, 我阿女個度就分6 個level, 每個level 就12堂, 係ABC教lor

作者: wendy_jed    時間: 10-4-22 10:07

我自己細細過果時都應該有"專注力不足", 但當時無LEE個TERMS, 我理解力係OK的, 所以我爸爸教我功課時,佢會認為我係聰明的, 但到做功課AND TEST 時,會錯好多,大多數係75-85分, 例如標點, 加S, 大細楷, 最離譜係响張草紙到計好一條數..但抄番個答案落份巻到都可以抄錯...
所以我自己係勁担心我個囝會有LEE個問題, 但佢似乎同我係完全相反, 我不知道LEE個係咪"天生" OR 由DAY1開始, 我教佢讀書, 就算睇書/讀書果時, 我都會不斷REMIND佢... "There are three dogs."你睇下"There"係第一個字,要大楷, 三隻小狗,即係多過一隻喎,咁就係dogs 唔係dog喇..... 就算到而家,佢已經完全記得/了解,我都會不斷反覆講and問...點解? 因為作為一個"疑似專注力不足"既我, 我自己到而家三十幾歲人, 要落筆寫字時,個腦會不斷提問自己lee幾個由細錯到大既points~
另外, 我自己作為第一身既小tips, 就係响個心入面朗讀出你眼所見既句子, 因為如果你讀得啱, 好多時就會寫得啱, 有好多人寫一句句子時,There are three dog, 再加s, .... 但如果你响心入面讀果時已經係dogs...咁寫錯既機會會細d, 其次係數學, 如果你個心入面係有讀出你所寫的...如一百三十二加二百七十七...等如四百零九, 咁都有幫助...(我小學時就係成日錯lee d 野,, 到讀中學時,自己創出黎既方法, 對我黎講, 係work架...你都可以鼓勵小朋友試下~) 仲有呀..有邊個細細個唔想考第一丫, 但"遊雲"lee 家野, 真係控制唔到架.... 希望父母們要真心接立小朋友係有不足的, 多d欣賞佢既獨特既優悅既一面, 你教佢唔識,你唔開心,佢比你更唔開心.......

作者: ada_pmlo    時間: 10-4-22 14:00

好多謝你呀!

聽完你講, 我都覺得囡囡係"專注力不足", 佢真係成日都係遊魂咁!

原帖由 wendy_jed 於 10-4-22 10:07 發表
我自己細細過果時都應該有"專注力不足", 但當時無LEE個TERMS, 我理解力係OK的, 所以我爸爸教我功課時,佢會認為我係聰明的, 但到做功課AND TEST 時,會錯好多,大多數係75-85分, 例如標點, 加S, 大細楷, 最離譜係响張草 ...

作者: Pelt    時間: 10-4-22 14:39

作者: judy    時間: 10-4-22 14:47

Phonics 即係拼音, 令到小朋友睇到英文字就可以用拼音讀出個字, 同時串字都有幫助, 又可以有準確d既發音,
我係香港大香港讀書, 成績又唔係好, 自己真係了解到, 英文個底真係要打得好, 再讀上去先至無咁辛苦, 到做野英文好升級幾會都多d la
我個仔一上P1個時都係咁, 朋友就叫我帶佢去讀phonics, nowd字我唔識讀既佢都識, 我個女讀緊k1, 都開始讀la, 諗住從細就同佢打好個底先la
不過要讀晒成個course 要過萬lor

www.starfall.com

我久不久同阿子上呢個网,不知不覺間学到phonics,唔使錢。
作者: 黃巴士    時間: 10-4-22 15:16

看大數好似好大!!但你會愈來愈看化這些學習&課外活動費.依家補親習"哪埋"都要咁多$$$.

能力許唔許可都要嫁. 唯有"廉宜"有"廉宜"做. 貴有貴做.  最好唔好唔做.
除非你由得佢一直係咁, 忍得住唔理佢啦. 又或者小朋友可以突然一個學期後, 好上心學書啦. 如果唔係到第時想追都追切啦.

好似起樓咁, 基礎要穩, 第日先去整理, 唔通拆咗層樓咩??
作者: Pelt    時間: 10-4-22 16:02

作者: katrinatung70    時間: 10-4-22 16:20

作者: 黃巴士    時間: 10-4-22 16:56

原帖由 katrinatung70 於 10-4-22 16:20 發表
你地小朋友剩係英文有問題,
我果個仲有其他 tim, 唉 ~

你睇人好, 人睇你好啦.
何止英文, 我個小朋友又唔係中作, 普通話都有問題乎.
係咁嫁啦!!  小朋友唸少佢一陣都唔得.
作者: kuromima    時間: 10-4-22 17:18

我妹妹試過幫我囡温書約一個月, 佢話, 無奈
解釋過, 叫佢抄過 10 次, 吾記得, 再抄 50 次, 一星期後仍吾記得,

我於第二個月交翻她, 同一個生字 ON SALES , 抄了, 背了, 已全不記得了.

無計

原帖由 mamimummy 於 10-4-20 23:10 發表

.

作者: kuromima    時間: 10-4-22 17:21

嘩, 好似好貴, 一個 COURSE 讀多久 ?

原帖由 Pelt 於 10-4-21 11:35 發表

我係香港大香港讀書, 成績又唔係好, 自己真係了解到, 英文個底真係要打得好, 再讀上去先至無咁辛苦, 到做 ...

作者: kuromima    時間: 10-4-22 17:26

我想, 小朋友的通病,
只有不斷提醒, REMIND 又REMIND

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-22 14:00 發表
好多謝你呀!

聽完你講, 我都覺得囡囡係"專注力不足", 佢真係成日都係遊魂咁!

作者: Pelt    時間: 10-4-22 19:02

作者: Little_cy    時間: 10-4-23 14:03

想問下你係邊到學phonics呢
原帖由 Pelt 於 10-4-22 19:02 發表

total 18個月
係ABC教
計反就每個月大約880lor
我就覺得好有效, 唔洗死記, 靠D發音串字

作者: shirley    時間: 10-4-23 14:59

作者: katrinatung70    時間: 10-4-23 15:18

作者: charlottechan    時間: 10-4-23 15:51

我覺得語言真係要浸的, 我個女比奶奶湊,d中文比英文好.唯有多d去圖書館借phonics書和買補充練習做
作者: ada_pmlo    時間: 10-4-23 22:06

唔該晒你呀, 有時間我會上呢個網睇的, thanks!

原帖由 judy 於 10-4-22 14:47 發表

www.starfall.com

我久不久同阿子上呢個网,不知不覺間学到phonics,唔使錢。

作者: katrinatung70    時間: 10-4-26 16:42

作者: boogiewong    時間: 10-4-26 23:59

[quote]原帖由 ada_pmlo 於 10-4-21 11:29 發表
其實真係好心灰架, 用咗咁多時間陪佢溫書, 唸住成績應該都可以, 點知派返派嚟就永遠都係失望!

其實點先可以令到D小朋友小心D呢? [/quote

或者妳可從另一個角度去看,係呢一刻我哋仲可以同小朋分享大家嘅時間,仲算係一种福份,不知何年何月開始,佢哋可能頭也不回,到時就唔使失望啦,因為佢哋都冇打算比希望妳!盡量享受過程,只要佢有任何些微進步嘅地方,就將佢放到籮咁大,等佢感受吓乜嘢叫做(成功感),可能到時佢会真正覺得妳真係一直在支持佢、明白佢嘅好媽媽,而唔係學校嗰啲非常教師,一派卷就瞳孔放大咁住右上角嗰啲數目字!溫習嘅方法都可能会影响佢嘅記憶深淺。我同小女默書時,是用白板寫大字,佢仲提議不如寫完個詞語之後,解釋埋比我聽。因為佢覺得咁樣有啲老師Feel,好似教番我轉頭咁,當堂升咗呢!
希望以上的一些點滴,能為妳略作舒援。
作者: heiheibbchu    時間: 10-4-27 08:20

是否溫習的方法有問題.  我囡囡(小一)如果用傳統方法-我講佢默的方式溫書, 便會溫吾入腦. 於是我轉了方法, 例如將D生字放大剪出來, 比佢抽來默, 好似玩遊戲咁. 又好似常識要記D親戚関係, 我將D姑媽等詞語放入一棵自製樹來溫習, 佢覺得好好玩, 不停地玩.  呢D方法未必適合您囡囡, 但您試下有什麼佢喜歡玩意的來溫習, 會容易入腦.

我囡囡的數學也令我頭痛, 溫完考試都是吾識, 我E+試下轉換環境做EXERCISE, 例如一邊飲茶一邊食點心, 一邊做EXERCISE, 等佢覺得輕鬆D, 冇咁大壓力.

現在父母真難做!
作者: sk889910    時間: 10-4-27 13:00     標題: 回覆 22# wendy_jed 的文章

但"遊雲"lee 家野, 真係控制唔到架.... 希望父母們要真心接立小朋友係有不足的, 多d欣賞佢既獨特既優悅既一面, 你教佢唔識,你唔開心,佢比你更唔開心.......

很同意啊!真是吾易學!當我和孩子都盡所能,我就學習放過他,同情他,最重要是接納他。千萬不讓他覺得自己“吾得“!
作者: katrinatung70    時間: 10-4-27 14:59

作者: wanignativs    時間: 10-4-28 11:42

作者: km1357    時間: 10-4-28 14:53

hi ada,
你個囡同我個仔都應該都係2年班, 亦都有類似既問題, 相信好多小朋友都係咁(我都聽唔少家長係咁講).
其實可能我地大人用自己把呎去要求d小朋友, 所以好似覺得佢地唔掂 (我細個果時仲多唔掂 ). 佢地小2 已經識咁多野我覺得佢地已經好叻.

平時你有無幫佢睇功課? 上2年班後我地已經無check呀仔d功課, 不過會睇佢d 改正 (咁先知佢邊方面唔識). 上星期我地攞成績表時見老師, 講返呀仔d問題, 用老師角度睇都贊同我地既做法, 咁老師先知小朋友有乜問題然後去幫小朋友.
最重要係佢地明唔明, 做功課考試唔小心就只可以慢慢去改,唔好令佢地怕左讀書.

作者: brian61950    時間: 10-4-28 16:15

係我個年代,平均分七十幾已經肯定名列前矛,現在可能係尾幾.
究竟香港的教育為何會攪成咁?
作者: km1357    時間: 10-4-28 16:47

原帖由 brian61950 於 10-4-28 16:15 發表

Agree X100! 我姪仔有少少讀寫障礙, 考試得80分, 全級尾5
作者: chloemami618    時間: 10-4-28 18:00

原帖由 brian61950 於 10-4-28 16:15 發表

唔單只咁呀,我以前讀書d雜項例如:音樂、體育、視藝.....呢d喺唔計分,而家計埋分,體育同埋視藝攞80幾d平均分就拉低曬!
作者: katrinatung70    時間: 10-4-29 11:30

作者: YC    時間: 10-4-29 14:27

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-21 09:46 發表
希望真係三年級會好d啦!

我大仔到4年級都係咁 ,細仔一年級唔係成績好,但都一樣係錯埋d大意野 可能好多小朋友都係咁
作者: YC    時間: 10-4-29 14:28

原帖由 YC 於 10-4-29 14:27 發表

我大仔到4年級都係咁 ,細仔一年級唔係成績好,但都一樣係錯埋d大意野 可能好多小朋友都係咁

打錯左,細仔一年級成績好,但都一樣係錯埋d大意野
作者: wanignativs    時間: 10-4-30 12:15

作者: katrinatung70    時間: 10-5-3 14:39

作者: katrinatung70    時間: 10-5-4 11:56

作者: katrinatung70    時間: 10-5-5 12:27

作者: katrinatung70    時間: 10-5-6 09:36

作者: wanignativs    時間: 10-5-7 10:02

作者: wanignativs    時間: 10-5-7 10:05

作者: wanignativs    時間: 10-5-10 10:54

作者: wanignativs    時間: 10-5-11 11:56

作者: happyvalley    時間: 10-5-11 18:22

原帖由 77777 於 10-5-11 12:17 發表
係呀, 我小朋友係學奧數架, 咁佢學左之后諗野係通左, 又係佢好鍾意個數學老師教架....重係免費....

老師係好緊要, 我個仔小一二, d數得5x, 7x, 而家好好多, 佢話miss教得明....

不過, 其實佢又唔係叻奧數架, 但學 ...

EQ 呢樣野,要與同齡小朋友玩下多溝通互相影響。至於數,玩多 d 數學遊戲書,會訓練多角度思索。
作者: wanignativs    時間: 10-5-12 12:10

作者: wanignativs    時間: 10-5-12 12:12

作者: happyvalley    時間: 10-5-12 23:08

原帖由 77777 於 10-5-12 12:23 發表
係呀, 阿仔一二年級時, 有好多同學數學都係咁上下, 當然有d本身係數理好的同學, 不過, 呢個miss一教, 佢地個班就好多同學數學都突飛猛進, 同時, 呢個miss真係好錫d小朋友, 唔止好成績的同學, 佢會為一d唔好成績的同 ...

遊戲數學書圖書館裹有好多,可以帶小朋友去,睇下佢喜歡邊本,挑戰就係人的本性,可以提高自信及思維,數學資優生都係用呢個方法訓練。

至於好老師就會有好同學,這個當然,例如跟本地書本教除數,會教到個小朋友好似明、又好似唔明,我就跟外國人 d 書教,用方塊方法,容易理解,跟住教五進制 (5進1) 及二進制(2進1),用同樣道理,清晰和容易記憶。
作者: happyvalley    時間: 10-5-13 16:43

原帖由 77777 於 10-5-13 06:45 發表
wanignativs,

我仔只係睇過一套數學書, 重係響自己屋宛的圖書館偶然見倒, 不過我諗佢都幾有趣, 因阿仔個時自己係咁睇晒成套先肯走, 叫數學奇兵..http://i762.photobucket.com/albums/xx262/cookiealbums/_TSE8619.j ...

就是這樣 la,睇睇下就會想搵 d 難 d ,好玩 d 數學書來看,到時數學都唔會叉得去邊
作者: wanignativs    時間: 10-5-14 15:01

作者: wanignativs    時間: 10-5-17 11:25

作者: jojohot    時間: 10-5-17 20:15

我自己都係學生,其實學習真係唔可以用時間去拼,最重要係方法。如果用好多時間都唔可以提升成績,就證明方法錯咗。千萬唔好以為用時間彌補,因為唔見效會打擊信心之余,仲會令小朋友好辛苦。
作者: ALAL    時間: 10-5-18 06:10

-數學奇兵-我個仔看過,有作用,但不太大.

剛比個仔造SKILL BUILDER-DIVISION RAINBOW BRIDGE ,好似幾好,不知有無人造過其他同系的練習?

原帖由 77777 於 10-5-13 06:45 發表
wanignativs,

我仔只係睇過一套數學書, 重係響自己屋宛的圖書館偶然見倒, 不過我諗佢都幾有趣, 因阿仔個時自己係咁睇晒成套先肯走, 叫數學奇兵..http://i762.photobucket.com/albums/xx262/cookiealbums/_TSE8619.j ...

作者: wanignativs    時間: 10-5-18 11:17

作者: wanignativs    時間: 10-5-18 11:19

作者: olivertao2010    時間: 10-5-19 09:32

作者: wanignativs    時間: 10-5-20 12:33

作者: katrinatung70    時間: 10-5-24 11:23

作者: lamgawain    時間: 10-5-26 11:50

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5