教育王國

標題: 基督教中心幼稚園註冊日 [打印本頁]

作者: tracycano    時間: 10-4-8 13:28     標題: 基督教中心幼稚園註冊日

今個星期六N班註冊啦....有冇同學仔...
大家可以認識一吓.....
作者: hoyinghar    時間: 10-4-8 14:03

Hello Tracycano, 我地今個星期六都會到中心register...你讀am or pm ar? 唔知第日會唔會同你一班呢! 係呢度同你打聲招呼先 ^^

原帖由 tracycano 於 10-4-8 13:28 發表

作者: hoyinghar    時間: 10-4-8 14:04

唔記得同你講, 我地讀 pm , 但waiting list 緊 am 囉

原帖由 hoyinghar 於 10-4-8 14:03 發表
Hello Tracycano, 我地今個星期六都會到中心register...你讀am or pm ar? 唔知第日會唔會同你一班呢! 係呢度同你打聲招呼先 ^^

作者: tracycano    時間: 10-4-8 15:43

Hi hi..

我哋係am class,希望妳可以轉到,大家做同學仔.....

原帖由 hoyinghar 於 10-4-8 14:04 發表
唔記得同你講, 我地讀 pm , 但waiting list 緊 am 囉

作者: yuen_honey    時間: 10-4-8 15:49

我(老公)都諗住交呀! 但也是waiting am class! 您收到個封信上, 有冇特別既號碼呀!
作者: tracycano    時間: 10-4-8 16:00

原帖由 yuen_honey 於 10-4-8 15:49 發表
我(老公)都諗住交呀! 但也是waiting am class! 您收到個封信上, 有冇特別既號碼呀!

冇喎...點解會咁問?...
作者: Janicechong    時間: 10-4-8 18:28

我都會去呀! 有無媽咪知道問學校的程度?
上小一多數小朋友的去向?

原帖由 tracycano 於 10-4-8 13:28 發表

作者: yuen_honey    時間: 10-4-9 11:05

We have the number because my son is waiting for am class .....?!?!
作者: kelok    時間: 10-4-9 11:14

作者: tracycano    時間: 10-4-9 12:07

我諗waiting am 嘅小朋友好大機會可以轉到......希望可以快D同你哋做同學仔呀....

請問你哋會唔會搭媬母車?
作者: fannyhung1213    時間: 10-4-9 12:32

tracycano,

我都係am class, 唔知會唔會做同學仔呢??

原帖由 tracycano 於 10-4-9 12:07 發表
我諗waiting am 嘅小朋友好大機會可以轉到......希望可以快D同你哋做同學仔呀....

作者: hoyinghar    時間: 10-4-9 12:44

我都係pm, waiting am. 我地係同學仔啦, ^O^

原帖由 kelok 於 10-4-9 11:14 發表
明天會去. PM class. 今曰要去拿健康證明

作者: hoyinghar    時間: 10-4-9 12:46

希望承你貴言, 真係可以轉到啦....我暫時唔會撘媬母車.

係呢, 有無家長知道, N 班其實係咪只係買條袍仔架窄..我地那封信, 又有埋訂校服資料, 有d亂tim?

原帖由 tracycano 於 10-4-9 12:07 發表

作者: yuen_honey    時間: 10-4-9 14:12

而我覺得小朋友讀N班最緊要讀得開心,唔好怕返學, 聽講呢間幼兒園D老師同嬸嬸都好NICE喎!係咪上下午各一班呀!希望可以轉到AM啦!我地要撘校車呀!有冇人知N班有冇國語學呀! 哈哈... 好似諗多左呀! 但係, 其實駛唔駛訂校服呢?
作者: lclee    時間: 10-4-9 17:05

小朋友要出席嗎?
作者: NICOLE123    時間: 10-4-9 23:46

原帖由 hoyinghar 於 10-4-9 12:46 發表
希望承你貴言, 真係可以轉到啦....我暫時唔會撘媬母車.

係呢, 有無家長知道, N 班其實係咪只係買條袍仔架窄..我地那封信, 又有埋訂校服資料, 有d亂tim?

...

今個學年夏天只係圍裙仔
WINTER就係運動衫褲 ,冷衫,校"樓"
新學年唔知會唔會轉
作者: NICOLE123    時間: 10-4-9 23:49

原帖由 yuen_honey 於 10-4-9 14:12 發表
而我覺得小朋友讀N班最緊要讀得開心,唔好怕返學, 聽講呢間幼兒園D老師同嬸嬸都好NICE喎!係咪上下午各一班呀!希望可以轉到AM啦!我地要撘校車呀!有冇人知N班有冇國語學呀! 哈哈... 好似諗多左呀! 但係, 其實駛唔駛訂校 ...

上下各一班, 一班有4X人.入面再分3組. 即係1X人一組
每組2位老師.
有國語老師.所以我仔去考ST CAT既英普班都無問題
校服佢地會比地址你開學前先自行去買
開學前要買定有蓋既CUP 同毛巾盒(要方便小朋友自己可以開合既) 佢而家唔會講叫你買訂,不過你最好買定.如果唔係到時會買唔岩心水.仲有買定D小朋友名既貼字.因為好多野你都要貼名.

作者: hoyinghar    時間: 10-4-10 01:14

謝謝你詳細的回覆, 非常有幫助  不過想請問有名貼紙即係可以係邊度買還是自己要訂造or 整個印仔給落d 白色label 到? thanks ^^

原帖由 NICOLE123 於 10-4-9 23:49 發表

每組2位老師.
開學前要買定有蓋既CUP 同毛巾盒(要方便小朋友自己可以開合 ...

作者: hoyinghar    時間: 10-4-10 01:15

Thanks you very much

原帖由 NICOLE123 於 10-4-9 23:46 發表

今個學年夏天只係圍裙仔
WINTER就係運動衫褲 ,冷衫,校"樓"
新學年唔知會唔會轉

作者: NICOLE123    時間: 10-4-10 08:59

原帖由 hoyinghar 於 10-4-10 01:14 發表
謝謝你詳細的回覆, 非常有幫助  不過想請問有名貼紙即係可以係邊度買還是自己要訂造or 整個印仔給落d 白色label 到? thanks ^^

我係一班人夾埋係淘寶網訂.訂埋可以燙係衫上面果D
白色LABEL唔得架.因為你D CUP同用品會洗.一濕就甩.
作者: hoyinghar    時間: 10-4-10 12:32

謝謝, 咁係咪我自己係淘寶網訂就得架啦? 有無min. order?

原帖由 NICOLE123 於 10-4-10 08:59 發表

我係一班人夾埋係淘寶網訂.訂埋可以燙係衫上面果D
白色LABEL唔得架.因為你D CUP同用品會洗.一濕就甩.

作者: Janicechong    時間: 10-4-11 15:03

我想請問您仔仔在基督教中心時, 其他時間有沒有去學其他興趣班? 英文要不要去參加一D補習班?
請多多指教!

原帖由 NICOLE123 於 10-4-9 23:49 發表

每組2位老師.
開學前要買定有蓋既CUP 同毛巾盒(要方便小朋友自己可以開合 ...

作者: TVb08    時間: 10-4-11 19:27

我個仔都係pm,wait緊 am, 大家好!
我住葵涌,你地住邊區呀?
如果轉到am我就唔搭校車了,始終得2歲多d唔放心....
作者: NICOLE123    時間: 10-4-11 20:58

原帖由 Janicechong 於 10-4-11 15:03 發表
我想請問您仔仔在基督教中心時, 其他時間有沒有去學其他興趣班? 英文要不要去參加一D補習班?
請多多指教!

我仔而家係N1. 只係今年一月開始上香港兒童合唱團.
無學其他野.始終N1唔係比佢地去學學術上既野.
只係比佢地學習返學既生活同其他人相處.
如果你想問考K. 中心既老師係考K1之前會教識小朋友講自己個名.同推番好張椅.
當然老師唔係專登教呢D野係FOR你地去考K1啦
佢地都想你留係度讀K1嘛.

我仔本身既英文係工人姐姐教佢 (佢係新加坡學既英文.唔差架)
作者: NICOLE123    時間: 10-4-11 20:59

原帖由 hoyinghar 於 10-4-10 12:32 發表
謝謝, 咁係咪我自己係淘寶網訂就得架啦? 有無min. order?

無MIN ORDER不過多D人SHARE平D運費囉
其實HK都有得整架.不過當然係貴D啦
作者: yuen_honey    時間: 10-4-11 23:19

NICOLE123,我記得您個囝囝入左您心儀的K1喎!恭喜您! 您真係好好呀! 令我明白"中心"了不少!THANK YOU!學校膳食方面如何呢?有冇/多唔多功課呀?家校多唔多溝通?
作者: yuen_honey    時間: 10-4-11 23:45

原帖由 TVb08 於 10-4-11 19:27 發表
我個仔都係pm,wait緊 am, 大家好!
我住葵涌,你地住邊區呀?
如果轉到am我就唔搭校車了,始終得2歲多d唔放心....

咁您交左校車張回條未呀?
作者: NICOLE123    時間: 10-4-12 12:06

原帖由 yuen_honey 於 10-4-11 23:19 發表
NICOLE123,我記得您個囝囝入左您心儀的K1喎!恭喜您! 您真係好好呀! 令我明白"中心"了不少!THANK YOU!學校膳食方面如何呢?有冇/多唔多功課呀?家校多唔多溝通? ...

佢地n1係包埋茶點既.一般都係面包, 餅, cake 呢
n1 下半年一星期先有一件功課仔 (coloring果d)
每wk都有手冊update同好多通告
最初老師日日都會打電話比你同你update小朋友情況
之後就會小d .不過你anytime都可以打電話搵老師
佢地好好人
作者: TVb08    時間: 10-4-12 12:34

原帖由 yuen_honey 於 10-4-11 23:45 發表

咁您交左校車張回條未呀?

交左,交定先
作者: hoyinghar    時間: 10-4-12 13:04

我住大窩口...同你住得好近...校車方面, 其實我唸住K1至俾佢搭...我們住得咁近, 可以多點交流囉

原帖由 TVb08 於 10-4-12 12:34 發表

交左,交定先

作者: hoyinghar    時間: 10-4-12 13:06

Nicole123, 真係唔該晒你, 我都有去到淘寶到睇, 但有好多花款, 又有公子咁...唔知揀邊只好....

原帖由 NICOLE123 於 10-4-11 20:59 發表

無MIN ORDER不過多D人SHARE平D運費囉
其實HK都有得整架.不過當然係貴D啦

作者: yuen_honey    時間: 10-4-12 13:31

原帖由 NICOLE123 於 10-4-12 12:06 發表

佢地n1係包埋茶點既.一般都係面包, 餅, cake 呢
n1 下半年一星期先有一件功課仔 (coloring果d)
每wk都有手冊update同好多通告
最初老師日日都會打電話比你同你update小朋友情況
之後就會小d .不過你anytime都可以 ...

thank you so much!十分詳盡!
作者: TVb08    時間: 10-4-12 14:32

原帖由 hoyinghar 於 10-4-12 13:04 發表
我住大窩口...同你住得好近...校車方面, 其實我唸住K1至俾佢搭...我們住得咁近, 可以多點交流囉

我係在職媽媽,你呢 ?
唔知仲有冇住係我地附近,有事可以多個照應.
作者: hoyinghar    時間: 10-4-12 16:24

我都係在職媽媽

原帖由 TVb08 於 10-4-12 14:32 發表

我係在職媽媽,你呢 ?

作者: hoyinghar    時間: 10-4-12 16:25

我都係在職媽媽

原帖由 TVb08 於 10-4-12 14:32 發表

我係在職媽媽,你呢 ?

作者: viandes    時間: 10-4-14 00:20

好高興認識大家! 我星期六都幫囝囝註咗冊啦,係a.m.班。我住九龍城區,所以唔搭校車啦!

至於校服,我諗去到金倫,話比佢地知要基督教中心兩歲預備班夏季校服就得啦呱!

希望各位嘅囝囝囡囡讀得開開心心啦!
作者: yuen_honey    時間: 10-4-14 12:41

仲有冇其他"中心"GE家長呢?
我住係黃大仙呀! 要搭校車+少少擔心!冇法啦!
但我老公話: 係危險D, 但小朋友會覺得好新奇, 覺得自己大個仔!
作者: bcbaby    時間: 10-4-14 13:45

Dear all, My daughter has registered a.m. class last satuarday..  We live at Lai Chi Kok and will take school bus.

On the registration day, seems not so many parents..I think there is chance for p.m. to change to a.m.

I plan to order the school uniform in July, will it be too late??
作者: MusicTV    時間: 10-4-14 23:05

妳地好呀!  我都幫我 BB註冊了! 讀am班!  打個招乎先!
作者: Janicechong    時間: 10-4-15 14:57

謝謝您的長盡回復! 您囝囝咁叻考到好K1學校, 如果我個囝囝有咁叻就好lu!

原帖由 NICOLE123 於 10-4-11 20:58 發表

我仔而家係N1. 只係今年一月開始上香港兒童合唱團.
無學其他野.始終N1唔係比佢地去學學術上既野.
只係比佢地學習返學既生活同其他人相處.
如果你想問考K. 中心既老師係考K1之前會教識小朋友講自己個名.同推番好張 ...

作者: yuen_honey    時間: 10-4-20 16:54

我打電話去問過...佢地話收生十分理想, 所以PM轉AM的機會好微喎!!! 我叠理心水讀PM 啦!
作者: NICOLE123    時間: 10-4-21 12:42

原帖由 Janicechong 於 10-4-15 14:57 發表
謝謝您的長盡回復! 您囝囝咁叻考到好K1學校, 如果我個囝囝有咁叻就好lu!

其實以我所知我仔同級都有唔小同學考到好既k1 (至少有4個培正)
我仔唔係特別叻.可能只係比較思想成熟左小小.
作者: kcheng1328    時間: 10-4-21 22:40     標題: 回覆 2# yuen_honey 的文章

作者: MusicTV    時間: 10-4-21 23:25

請問可唔可以send條link比我呢?  我搵唔到o的label呀!  thanks!

原帖由 hoyinghar 於 10-4-12 13:06 發表
Nicole123, 真係唔該晒你, 我都有去到淘寶到睇, 但有好多花款, 又有公子咁...唔知揀邊只好....

作者: hoyinghar    時間: 10-4-22 11:32

其實有好多花款,以下只係其中一條link....希望幫到你^^

http://myname.taobao.com/search-cat-36302345-156927327-ssrJq7fsyr3D+9fWzPU=.htm?checkedRange=true

原帖由 MusicTV 於 10-4-21 23:25 發表
請問可唔可以send條link比我呢?  我搵唔到o的label呀!  thanks!

作者: yuen_honey    時間: 10-4-22 15:41

am好似易d安排時間, pm又可以sleep or 返興趣班, 早睡早起身體好....
作者: hoyinghar    時間: 10-4-22 16:14

我都好想轉到am 班呀......鳴鳴....

原帖由 yuen_honey 於 10-4-22 15:41 發表
am好似易d安排時間, pm又可以sleep or 返興趣班, 早睡早起身體好....

作者: CHANTSINWAI    時間: 10-4-23 13:44

hi,大家好,我囝囝都係pm班,又係wait緊am班..我諗都係凍過水ge la~~
but anyway 同大家打個招呼先啦..我住美孚..囝因都係要搭校車..當日也交了校車form了...

作者: CHANTSINWAI    時間: 10-4-23 13:59

原帖由 NICOLE123 於 10-4-21 12:42 發表

其實以我所知我仔同級都有唔小同學考到好既k1 (至少有4個培正)
我仔唔係特別叻.可能只係比較思想成熟左小小.
你好呀!下年k1我心水都係培正,我也知較難入,我囝重係7月b,更不是大仔,剛好係適齡月份,其實想問下返緊九龍塘區ge n班,是否較易考入心儀ge幼稚園呢?不過我都有聽過有些mama話,有否讀過n班和讀過那所n班,到下年考k1,學校係唔會着重這個因素的..以你個人睇法,是嗎?(當然面試時睇小朋友表現是首要的)
作者: NICOLE123    時間: 10-4-25 00:23

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-4-23 13:59 發表
你好呀!下年k1我心水都係培正,我也知較難入,我囝重係7月b,更不是大仔,剛好係適齡月份,其實想問下返緊九龍塘區ge n班,是否較易考入心儀ge幼稚園呢?不過我都有聽過有些mama話,有否讀過n班和讀過那所n班,到下年考k1,學 ...

唔一定無關係。我自己覺得學校會先選有上N班既小朋友,因為已經知咩係番校。。喊都喊小幾日
2來佢地會睇你讀緊咩N班。 講真如果你上緊N既學校已經唔差係一線學校。佢可能會認為比位你。你都唔一定讀。可能會比個位其他考生先。
不過以上都係我個人認為者。唔一定岩。
作者: CHANTSINWAI    時間: 10-4-25 13:53

原帖由 NICOLE123 於 10-4-25 00:23 發表

唔一定無關係。我自己覺得學校會先選有上N班既小朋友,因為已經知咩係番校。。喊都喊小幾日
2來佢地會睇你讀緊咩N班。 講真如果你上緊N既學校已經唔差係一線學校。佢可能會認為比位你。你都唔一定讀。可能會比個位其他 ...
thx~諗起今年阿仔要考k1..已經感到果份壓力和頭痛!之前也有睇過你培正d post,希望我囝囝能夠有你囝囝的幸運就好啦!^^
作者: NICOLE123    時間: 10-4-25 17:37

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-4-25 13:53 發表
thx~諗起今年阿仔要考k1..已經感到果份壓力和頭痛!之前也有睇過你培正d post,希望我囝囝能夠有你囝囝的幸運就好啦!^^

其實我唔信運. 我地一直都無運.所以我地更努力.
如果你有睇我既POST 你都知我唔係靠運
可能最好運既係.我仔既性格.....
作者: CHANTSINWAI    時間: 10-4-26 13:30

原帖由 NICOLE123 於 10-4-25 17:37 發表

其實我唔信運. 我地一直都無運.所以我地更努力.
如果你有睇我既POST 你都知我唔係靠運
可能最好運既係.我仔既性格.....
係呀!你答問卷,寫ge字多過幾年來加起來寫ge字..事前也做多了很多準備功夫...果份問卷已用了你很多精神和時間..你話你已盡左力,覺得無悔..如無記錯..是嗎? 我也同意你的説法..無論有無運都好..都要更努力..也唔係單靠運氣..一切盡左力..對自己無悔!
作者: goofy_bb    時間: 10-4-27 22:03

nicole123 : 真係好詳盡, 而家見你幫人答問題, 令我諗起上年差不多時間...自己都幫阿女揾n班情況, 不過好幸運比我入左中心幼稚園, 而家已經有d唔捨得, 尋晚同阿女講, 遲d會去食謝師宴,  佢又一輪點解點解啦, 我話佢知遲d會去第二間讀, 會無機會再見到而家d同學仔, 佢好唔開心咁, 可能佢地嘅世界仲係好細啦
作者: CHANTSINWAI    時間: 10-8-18 13:53

今朝收到中心電話,話有位比阿仔轉上午班.. 請問有無其他也轉到上午班架..
諗住叠埋心水返下午,時間都諗好晒..點知又有位wor..係就係遲左d,下星期就開學,不過好過無..

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5