教育王國

標題: 有無人收到聖保羅男校收生通知信? [打印本頁]

作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-27 13:38     標題: 有無人收到聖保羅男校收生通知信?

有無人收到聖保羅男校收生通知信?

作者: happyjess    時間: 10-3-27 18:24

I received the acceptance letter on Friday.
St Paul College is a good school but not as top as LSC, DBS, QC...

In fact, SPC is not our first priority, as my son likes Ying Wa more.
However, Ying Wa rejected my son ...

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-3-27 13:38 發表
有無人收到聖保羅男校收生通知信,呢間學校好唔好?

作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-27 20:04

我同你情況一樣,英華無收到我個仔仔,
咁你會唔會入讀SPC?
我個仔仔都收到入學信,我同仔仔都諗會入讀SPC,

另外,想問下有無依家讀緊嘅學生,
或爸爸媽媽可以分享下仔仔係學校讀得好唔好呢?
我住係九龍灣,唔知道有無保毋車呢?
學校點樣可以去到最近嘅港鐵站?
返學時間係幾點?
感激!!

作者: happyjess    時間: 10-3-27 21:35

I think we will register on Tue.
In fact, we applied DBS as well, but still not yet receive any reply. We think the acceptance chance is small too, but we want to wait the result anyway before the SPC registration.

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-3-27 20:04 發表
我同你情況一樣,英華無收到我個仔仔,
咁你會唔會入讀SPC?
我個仔仔都收到入學信,我同仔仔都諗會入讀SPC,

另外,想問下有無依家讀緊嘅學生,
或爸爸媽媽可以分享下仔仔係學校讀得好唔好呢?
我住係九龍灣,唔知道有無保毋車呢?
學 ...

作者: Bowiema    時間: 10-3-28 00:04

我都收到信, 我會同仔仔去註冊, 唔等津校了....因為真係怕大抽獎.

yeahyeahyeah: 我係interview時問過d學生, 佢地8:15前要返到學校, 3:30pm放學. 我都係住九龍區, 我都想問下有無保母車, 如果唔係我都要係中環轉van仔返學校.
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-28 08:13

中環有小巴到學校嗎?我上次interview係銅鑼灣搭10號小巴,路程比較遠,小巴行般咸道塞車時間比較長,中環嗰架會好啲嗎?

原帖由 Bowiema 於 10-3-28 00:04 發表
我都收到信, 我會同仔仔去註冊, 唔等津校了....因為真係怕大抽獎.

yeahyeahyeah: 我係interview時問過d學生, 佢地8:15前要返到學校, 3:30pm放學. 我都係住九龍區, 我都想問下有無保母車, 如果唔係我都要係中環轉va ...

作者: happyjess    時間: 10-3-28 10:52

朋友話中環 Exchange Square 下面有紅色小巴到學校,

我上次interview都係修頓球場對出搭新巴23,路程比較遠,30 mins 才到..

yeahyeahyeah: 請問銅鑼灣搭10號小巴在那上車?

作者: Bowiema    時間: 10-3-28 11:24

中環大會堂有2架綠van, 係開去碧瑤灣, pokfulam, 朋友話班次好密. 我係學校門口走時坐過去中環mtr, 大約15mins.
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-28 12:22

10號小巴係銅鑼灣謝斐道波斯富街搭,地鐵應該係C出口轉左。

10號小巴:
http://www.16seats.net/chi/gmb/gh_10.html

我就應該喺中環大會堂愛丁堡廣場搭8號或者22號小巴會方便啲,(更正)地鐵應該係K出口。唔該Bowiema。

8號小巴:
http://www.16seats.net/chi/gmb/gh_8.html

22號小巴:
http://www.16seats.net/chi/gmb/gh_22.html

原帖由 happyjess 於 10-3-28 10:52 發表
yeahyeahyeah: 請問銅鑼灣搭10號小巴在那上車? ...

作者: Bowiema    時間: 10-3-28 15:11

yeahyeahyeah: 你會去註冊嗎? 睇下仔仔有無機會一班啊~~~
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-28 19:46

我都係等緊DBS結果,但係應該機會好微,
所以我會星期三去註冊,
SPC中一有6班,有6分1機會同一班。

原帖由 Bowiema 於 10-3-28 15:11 發表
yeahyeahyeah: 你會去註冊嗎? 睇下仔仔有無機會一班啊~~~

作者: happyjess    時間: 10-3-28 20:16

I am waiting for DBS letter too..but i think the chance is small if we dont receive letter in the past week, because my son's classmate received acceptance last Monday.

So we will register SPC tomorrow

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-3-28 19:46 發表
我都係等緊DBS結果,但係應該機會好微,
所以我會星期三去註冊,
SPC中一有6班,有6分1機會同一班。

作者: Bowiema    時間: 10-3-28 21:39

happyjess, yeahyeahyeah: 我仔仔都有考DBS, 不過都係諗chance不大, 所以星期二會去註冊. 雖然我申請2間津校都有得in, 不過見到甘多人, 唔想等....唔想博了....
作者: happyjess    時間: 10-3-28 22:15

我會monday 去註冊.
希望大家 keep contact !!

原帖由 Bowiema 於 10-3-28 21:39 發表
happyjess, yeahyeahyeah: 我仔仔都有考DBS, 不過都係諗chance不大, 所以星期二會去註冊. 雖然我申請2間津校都有得in, 不過見到甘多人, 唔想等....唔想博了....

作者: Bowiema    時間: 10-3-28 22:18

好啊~~~ 大家keep contact. 你係九龍定香港區住架?
作者: happyjess    時間: 10-3-28 22:25

We are living in Tseung Kwan O, but thinking of moving to another area as the travel time from TKO to SPC is more than 1 hour...

原帖由 Bowiema 於 10-3-28 22:18 發表
好啊~~~ 大家keep contact. 你係九龍定香港區住架?

作者: Bowiema    時間: 10-3-28 22:37

我住係西九龍區, 諗住都係係中環轉van返學校.
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-29 00:09

好呀!大家Keep contact.

DBS網頁寫四月頭公佈,我會等到星期三屋企派完信至去註冊會好啲。
雖然機會好細,都等左咁耐,唔爭在等多兩日。
作者: namanyi    時間: 10-3-29 10:56

返學可坐小學部校車,放學就要自己乘車回家。不過校車費好似要付三份二
作者: AJL    時間: 10-3-29 18:05

Dear all,

Please share your views on whether SPC or Wah Yan College (Kowloon) is better.

Thanks very much!!!
作者: happyjess    時間: 10-3-29 19:29

yeahyeahyeah, Bowiema :

Have you received any letter from DBS?
I have yet receive it!!

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-3-29 00:09 發表
好呀!大家Keep contact.

DBS網頁寫四月頭公佈,我會等到星期三屋企派完信至去註冊會好啲。
雖然機會好細,都等左咁耐,唔爭在等多兩日。

作者: Bowiema    時間: 10-3-29 20:35

happyjess: Good news from DBS?
作者: happyjess    時間: 10-3-29 21:21

Sorry, i mean still NO letter from DBS

原帖由 Bowiema 於 10-3-29 20:35 發表
happyjess: Good news from DBS?

作者: Bowiema    時間: 10-3-29 21:51

happyjess,

我都無收到啊...不過我覺得chance唔大lor. 不過明早阿仔會去king's interview. 如果king's 無mud間暗中, 就會去register SPC.
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-29 23:06

唔該namanyi,我今日打左電話去問啦。

我呢度搭要7點前上車,淨係返學千鬆啲一個月,
暫時唔諗住搭保母車啦,開學後至諗啦!

原帖由 namanyi 於 10-3-29 10:56 發表
返學可坐小學部校車,放學就要自己乘車回家。不過校車費好似要付三份二

作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-29 23:10

仲未收到,可能真係要4月頭至寄信卦。

原帖由 happyjess 於 10-3-29 19:29 發表
yeahyeahyeah, Bowiema :

Have you received any letter from DBS?
I have yet receive it!!

作者: Bowiema    時間: 10-3-29 23:13

yeahyeahyeah: 可以比個電話我去問下嗎? 睇下我果區幾多錢先....thanks.
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-29 23:24

Bowiema, PM左比你啦!
作者: Bowiema    時間: 10-3-29 23:30

yeahyeahyeah: Thank you. ^O^
作者: Teresa    時間: 10-3-29 23:45

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-3-28 08:13 發表
中環有小巴到學校嗎?我上次interview係銅鑼灣搭10號小巴,路程比較遠,小巴行般咸道塞車時間比較長,中環嗰架會好啲嗎?

環球大廈外面(向exchange square), 麥當勞門口有55號綠van, 可以喺HKU落車, 過對面就到.
作者: fatkk    時間: 10-3-29 23:50

小兒也收到St Paul College(Boy)信,他現是培正生,想請教,唔知SPC與培正中學比較,哪一間學業水平高些? 有不同朋友及網友都有不同評語...
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-29 23:57

九華係津校唔使比學費,交通方便啲。
但係你唔知九華係咪收左,
我仔仔亦有見兩間Bank 1津校,
但係幻得幻失又要大抽獎,我都係唔想博啦。

原帖由 AJL 於 10-3-29 18:05 發表
Dear all,

Please share your views on whether SPC or Wah Yan College (Kowloon) is better.

Thanks very much!!!

作者: Bowiema    時間: 10-3-30 16:37

yeahyeahyeah: 我同你既心情一樣, 不過今日去咗SPC註冊了....
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-3-31 22:16

今日去左註冊啦!!

要更正係搭車係中環港鐵站皇后像廣場K出口近啲,
出左出口後180度向後行過條馬及隧道後轉右搭小巴,
仲有搭地鐵時最好喺中環方向尾3嗰卡,
即係月台由尾數上第15道閘門就最近
作者: Bowiema    時間: 10-4-1 11:37

yeahyeahyeah: 多謝你既info, 真係好有用, 不過我未試過由中環大會堂坐van去學校, 請問由mtr行去小巴站要幾耐? 我宜家都諗緊早上返學坐唔坐校車, 好似會無甘辛苦甘…..
作者: fylau2002    時間: 10-4-1 12:12     標題: 回覆 5# fatkk 的文章

I don't know whether it's too late to give you this information. Actually, I have already read a discussion forum and there was a St Paul's College student who wanted to seek some information about overseas studying. According to what he said (the question was posted on Feb 2009), his school students 100% passed in HKCEE English subject in past 5 consecutive years. So I do think the English standard of St Paul's college is relatively high.The school is so low profile and few  know that it's  nice performance.You may check the source of this information from this link--http://www.discuss.com.hk/viewth ... esc=DESC&page=1
作者: lindalowailing    時間: 10-4-1 12:17

請問各位家長今日係咪最後一日註冊呀?
知唔知有沒有後補位呢?
因為我個仔收到嘅係後補信。
有沒有機會呢??
作者: Bowiema    時間: 10-4-1 16:04

昨日係30/3係最後一日註冊, 希望你小朋友後補有位.
作者: lindalowailing    時間: 10-4-1 16:22

Bowiema,

希望啦,真擔心!
Thanks!
作者: Bowiema    時間: 10-4-1 16:47

linda,

又或者你可以試下打去學校問下有無機會, 我覺得學校office d人都幾nice架.
作者: Bowiema    時間: 10-4-1 20:14

yeahyeahyeah: pls check PM.
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-4-2 00:49

由中環MTR行去小巴站約5分鐘左右,我覺得OK唔係太遠可以接受。

我仔仔唔知點解極之鍾意SPC,佢好想讀SPC咁話^^。

你問左校車要幾錢,同要幾點上車?可否PM我。

原帖由 Bowiema 於 10-4-1 11:37 發表
請問由mtr行去小巴站要幾耐? 我宜家都諗緊早上返學坐唔坐校車, 好似會無甘辛苦甘….. ...

作者: happyjess    時間: 10-4-2 09:58

yeahyeahyeah: 車程幾耐呀? thanks

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-4-2 00:49 發表
由中環MTR行去小巴站約5分鐘左右,我覺得OK唔係太遠可以接受。

我仔仔唔知點解極之鍾意SPC,佢好想讀SPC咁話^^。

你問左校車要幾錢,同要幾點上車?可否PM我。

...

作者: Bowiema    時間: 10-4-2 09:59

等我搵日試下搭返學既路線再決定坐唔坐校車.

yeahyeahyeah: pls check pm.
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-4-2 10:19

其實返SPC車程係我一個最主要考慮因素,因為我都為將來仔仔搭車覺得辛苦,要成1個鐘,不過最早都係6:45出門口,開左學後視乎小巴使唔使排隊至諗坐唔坐校車,如果揾到4個同學住九龍灣一齊搭的士可以7:15出門口。

車程由九龍灣MTR去中環約30分鐘,由中環MTR行去小巴站預5-10分鐘,小巴車程15分鐘,全程相信約1小時,預計6:45 - 7:00出門口。

happyjess : 我估TKO to Central also within half hour. 同你差唔多
作者: Bowiema    時間: 10-4-4 12:18

你地easter同小朋友有mud野節目啊? 我地都係休息下, 係香港行下街, 食下野, 因為4月尾佢地學校又會第2次test week了.
作者: yeahyeahyeah    時間: 10-4-5 09:50

註冊完之後,乜都鬆晒,真係感謝SPC,
所以成家人去慶祝吓,我都係周圍行吓,
去咗Disney Hotel Dinner Buffet,同Mauca兩Day,
總之就係個人鬆晒。

原帖由 Bowiema 於 10-4-4 12:18 發表
你地easter同小朋友有mud野節目啊? 我地都係休息下, 係香港行下街, 食下野, 因為4月尾佢地學校又會第2次test week了.

作者: Bowiema    時間: 10-4-5 21:41

註冊之後, 我地都係成家人既心情輕鬆晒. 不過我仲有個細仔, 所以玩完都係要繼續努力啊~~~
作者: greendotdot    時間: 10-4-9 23:58

今天有沒有St. Paul's College waiting list 的同學收到學校通知去登記呀?
作者: DouDou2004    時間: 10-4-10 17:41

第一批Waiting list既同學9/4係註冊deadline日

原帖由 greendotdot 於 10-4-9 23:58 發表
今天有沒有St. Paul's College waiting list 的同學收到學校通知去登記呀?

作者: happyjess    時間: 10-4-10 18:57

其實如果有 SPC 及 英華 選擇 (車程一樣),
大家會點揀?
作者: DouDou2004    時間: 10-4-10 19:38

英華!難入過spc
原帖由 happyjess 於 10-4-10 18:57 發表
其實如果有 SPC 及 英華 選擇 (車程一樣),
大家會點揀?

作者: happyjess    時間: 10-4-10 21:10

英華難入過 SPC 係因為 YWC 只得35個位, 而且部份留俾d 音體勁的人 (好似 DBS 做法), 所以放出來的位比 SPC 少, 相對難入D.

但其實 SPC 與 YWC 比, 哪間整體比較好 ??

原帖由 DouDou2004 於 10-4-10 19:38 發表
英華!難入過spc

作者: lindalowailing    時間: 10-4-10 22:04

論成績好似英華好d, 論名氣就好似spc好d.
作者: Bowiema    時間: 10-4-10 22:21

我個人會覺得spc好d, 英華因為有小學直上位少, 所以感覺上難入d. 而spc好似唔係收晒所有小學既學生, 所以會多d位留比外面既小朋友.

其實之前我都問過老師, 佢地就認為spc既academic幾好架.
作者: hifing    時間: 10-4-11 10:31

But according to analysis from another thread, spc seems to have very fair HKCEE results recently, worse than most expectations.

From fsforth:

我都係quote khmama 個topic, 你可以去上一個post click 番入條link 睇睇, 其實, 如果你想了解一間學校, 最好自己上學校web site download 番個 school report, lunch time 時間去睇下學生行為去了解下校風

這是最update 既SP report:
http://www.spc.edu.hk/docs/SchoolReport0809.pdf

如果有好成績既學校, 多數直接寫出HKCEE credit rate 再加 14分以上 percentage. 一旦某年成績唔好, 就會巧妙地present 個data 出來

以St. Paul 個 report 為例:

睇呢D report 就要自己計下數, 香港F.6收生要求第一round 要有14分以上, assume St. Paul F.6 都是同一要求

08/09年度, 只得80%中六位是收原校生, 中六total 有89人, that means 得71人是由原校中五班來的

中五有152人, 71/152 = 46.8% 有14分以上而又選擇原校
升中六 (Assume St Paul 唔收14分以下)
而SLS 中六一向第一日首輪已經收夠學生, 絕不收外來生

khmama 估46.x% maybe underestimated, 因為由個report  63%中五生在本地讀中六 (大約96人), 25% 出國留學 (大約38人), 我會覺得兩間學校成績相差不大, 14分以上大約 5x%.

作者: camry16618    時間: 10-4-11 16:29

咁跟據以上分析,SPC成績好還是係英華好?因為好復雜我都看不明?
原帖由 hifing 於 10-4-11 10:31 發表
But according to analysis from another thread, spc seems to have very fair HKCEE results recently, worse than most expectations.

From fsforth:

我都係quote khmama 個topic, 你可以去上一個post click  ...

作者: greendotdot    時間: 10-4-11 17:04

原帖由 DouDou2004 於 10-4-10 17:41 發表
第一批Waiting list既同學9/4係註冊deadline日

Thanks for your information.
作者: a777a777    時間: 10-4-11 17:18

兩間我都有朋友個仔仔讀緊, SPC 相對地要求學生全面, 要多方面發展, 而轉直資後學生整體成績差了不少, 不過英文方面好似比以往好。YW方面,
成績都係比以前(何文田)差了, 不過除了果班唔駛上堂運動精英外, 整體學生都幾有禮貌所以, 個人覺得兩間都係同一水平, 好難分高低

作者: yeahyeahyeah    時間: 10-4-11 22:04

我覺得今年SPC同上年唔同,上年SPC係派位直資,有能力既學生都簡晒啲傳統直資名校,而統一派位次序好多都會簡英皇先至簡SPC啦,因為大家都係Band 1,英皇又係津校,一樣要等放榜。所以爭Band 1生會輸比其他學校。用往績比較算唔錯。

今年SPC轉左非派位直資,收生有較大自主權,我PM過呢度註冊SPC既家長,佢地嘅仔仔都係Band 1頭,全級10名5名之內又幾多級樂器又攞獎,所以我都放心比仔仔讀SPC,而放棄統一派位等地區名校放榜。

YW我都有去聽簡介會,YW係一條龍小學上中學,所以得35個位好難考,啲學生好有禮貌,司儀係上年9A會考生,所以我對YW印象唔錯。兩間如果唔計地區真係好難簡,如果計地區一個喺南昌一個喺西環,我會簡近啲嘅。

作者: Bowiema    時間: 10-4-11 23:02

我都認同yeahyeahyeah既睇法, 其實起初我對spc認識都唔係太深, 只係知佢係一間傳統較出名既學校. 後來要做決定, 再周圍問下意見, 得到既comment都唔錯, 所以都決定放棄大抽獎等津校既機會.
作者: happyjess    時間: 10-4-12 10:39

yeahyeahyeah, Bowiema:
希望我們的選擇是正確的, 開學見!!!

原帖由 Bowiema 於 10-4-11 23:02 發表
我都認同yeahyeahyeah既睇法, 其實起初我對spc認識都唔係太深, 只係知佢係一間傳統較出名既學校. 後來要做決定, 再周圍問下意見, 得到既comment都唔錯, 所以都決定放棄大抽獎等津校既機會. ...

作者: happyjess    時間: 10-4-12 10:42

by the way, 到今日仍沒收到 DBS 任何信, 即使唔收都應該發信通知聲..

其實知道沒希望, 但到現在還不寄出通知, DBS 做得似乎慢左D...
作者: Bowiema    時間: 10-4-12 23:09

happyjess,

我都希望我地既小朋友係spc讀得開心, 會過6年愉快既中學生活.
作者: stellahe    時間: 10-4-13 12:30

我刚收到取录电话,好矛盾,住柴湾这样上学儿子会很辛苦的
作者: Bowiema    時間: 10-4-13 15:17

stellahe,

我住在九龍, 初初真係有考慮學校太遠, 不過覺得學校好都係值得既.
作者: hifing    時間: 10-4-13 15:31

原帖由 camry16618 於 10-4-11 16:29 發表
咁跟據以上分析,SPC成績好還是係英華好?因為好復雜我都看不明?

According to the analysis, SPC's HKCEE result is not good at all and should not be counted as Band 1 school. Maybe it will improve after changing to DSS.
作者: camry16618    時間: 10-4-13 18:12

SPC成績係咪屬於BAND2?{
原帖由 hifing 於 10-4-13 15:31 發表

According to the analysis, SPC's HKCEE result is not good at all and should not be counted as Band 1 school. Maybe it will improve after changing to DSS.

作者: DouDou2004    時間: 10-4-13 20:41

可以咁講,80年代(即係你老公個中學年代)或以前真係band 1,好勁架,之後統一派位就開始drop down,我想攪真資後佢地D成績會一路路上番band 1...不過,佢地既德育到依家我都覺得做得唔錯!
原帖由 camry16618 於 10-4-13 18:12 發表
SPC成績係咪屬於BAND2?{

作者: camry16618    時間: 10-4-13 20:49

謝謝:loveliness:
原帖由 DouDou2004 於 10-4-13 20:41 發表
可以咁講,80年代(即係你老公個中學年代)或以前真係band 1,好勁架,之後統一派位就開始drop down,我想攪真資後佢地D成績會一路路上番band 1...不過,佢地既德育到依家我都覺得做得唔錯!
...

作者: princesserela    時間: 10-4-13 20:54

係呀,我哥都係SPC畢業,之後入HKU,依家係專業人士。

原帖由 DouDou2004 於 10-4-13 20:41 發表
...

作者: stellahe    時間: 10-4-13 21:21

儿子现入读st Jose,之前也有in Kings,但也需要等大抽奖,加上这次考试的成绩还没有派,是否选SPC呢?好矛盾!
作者: princesserela    時間: 10-4-13 21:28

有得見king証明阿仔有番咁上下成績,比我會等派位,直上st jose 也不錯喔!

原帖由 stellahe 於 10-4-13 21:21 發表
儿子现入读st Jose,之前也有in Kings,但也需要等大抽奖,加上这次考试的成绩还没有派,是否选SPC呢?好矛盾!

作者: stellahe    時間: 10-4-14 10:19

原帖由 princesserela 於 10-4-13 21:28 發表
有得見king証明阿仔有番咁上下成績,比我會等派位,直上st jose 也不錯喔!

今早去了St Jose知道了儿子的成绩,老师说不算差,但整体的排名没有出来,而SPC已经要我今天下午就去签了,好烦呀。
作者: lindalowailing    時間: 10-4-14 10:26

Stellahe,
你個仔讀St Jose,老師話唔可以直升St Jose中學咩?點解重去SPC嘅?
作者: stellahe    時間: 10-4-14 10:44     標題: 回覆 1# lindalowailing 的文章

老师没有说不行,都说有机会,但没人敢肯定100%,所以.......
作者: stellahe    時間: 10-4-14 10:47     標題: 回覆 2# lindalowailing 的文章

还有一点就是,我始终查不到SPC这几年的成绩和排名,不知转直资后,成绩到底怎样?校风如何?
作者: Bowiema    時間: 10-4-14 11:30

真係好煩惱啊….其實可唔可以問下老師, 仔仔升番上St. joseph既機會有多大? 其實都可以同老師傾下你既情況, 攞下advise.

又或者睇下過去幾年, st. joseph收番幾多小學既學生, 再睇下自己小朋友既成績, 上番中學既機會有多大.
作者: stellahe    時間: 10-4-14 11:48

原帖由 Bowiema 於 10-4-14 11:30 發表
真係好煩惱啊….其實可唔可以問下老師, 仔仔升番上St. joseph既機會有多大? 其實都可以同老師傾下你既情況, 攞下advise.

又或者睇下過去幾年, st. joseph收番幾多小學既學生, 再睇下自己小朋友既成績, 上番中學既 ...

老师也说有机会,今次考试在全班计属于中上,但暂不知其他班的成绩,还好St Joes没有精英班,问题是如果St Joes入不到,又放弃SPC,只能入邓镜波了,刚刚SPC又来电催我去签了,好烦呀.....
作者: princesserela    時間: 10-4-14 11:51

好少聽到st jose上唔到中學,我想除非成績好差,而且又有得見king,我想還有choice。至於 spc,以我所知你應該係第二批waiting list,去唔去register都冇所為,因為佢總成績現不算係band 1

原帖由 stellahe 於 10-4-14 11:48 發表

老师也说有机会,今次考试在全班计属于中上,但暂不知其他班的成绩,还好St Joes没有精英班,问题是如果St Joes入不到,又放弃SPC,只能入邓镜波了,刚刚SPC又来电催我去签了,好烦呀..... ...

作者: Bowiema    時間: 10-4-14 12:08

不過我聽朋友講, st. joseph太約收一半既p6生, 所以最好知道全級既名次, 甘就會容易d知道機會有多大.
作者: stellahe    時間: 10-4-14 15:42

全级的成绩排名,最快要下周五才能知道结果,而SPC也不会让我再拖,儿子P5的成绩一般,相对P6这两次成绩进步了很多,所以很难选择。

原帖由 Bowiema 於 10-4-14 12:08 發表
不過我聽朋友講, st. joseph太約收一半既p6生, 所以最好知道全級既名次, 甘就會容易d知道機會有多大.

作者: stellahe    時間: 10-4-14 15:46

是的,我是SPC witing list,你们有SPC成绩的资料吗?我上网看了很多,也没有找到,属于1C?还是2A?

quote]原帖由 princesserela 於 10-4-14 11:51 發表
好少聽到st jose上唔到中學,我想除非成績好差,而且又有得見king,我想還有choice。至於 spc,以我所知你應該係第二批waiting list,去唔去register都冇所為,因為佢總成績現不算係band 1

... [/quote]
作者: traeh    時間: 10-4-16 09:40

你最後有無去註冊呀?

原帖由 stellahe 於 10-4-14 15:46 發表
是的,我是SPC witing list,你们有SPC成绩的资料吗?我上网看了很多,也没有找到,属于1C?还是2A?

作者: stellahe    時間: 10-4-16 17:44

原帖由 traeh 於 10-4-16 09:40 發表
你最後有無去註冊呀?

儿子很渴望能够直入St Jose,他说只要有60%的机会,他都要大抽奖。所以我们放弃了SPC。

我仍旧矛盾,如果入不到St Jose,不知会派去哪?会非常失望的。嗨!!这样的教育制度.
作者: traeh    時間: 10-4-16 18:01

其實老師話有機會上返st jose之外,有無就SPC問題比意見你地?

原帖由 stellahe 於 10-4-16 17:44 發表
儿子很渴望能够直入St Jose,他说只要有60%的机会,他都要大抽奖。所以我们放弃了SPC。

我仍旧矛盾,如果入不到St Jose,不知会派去哪?会非常失望的。嗨!!这样的教育制度. ...

作者: princesserela    時間: 10-4-16 21:37

放心啦!我覺得冇咁易派唔番St jose,另外,還有好多學校choose,又或者阿仔個number好前,派得好好呢!

原帖由 stellahe 於 10-4-16 17:44 發表

我仍旧矛盾,如果入不到St Jose,不知会派去哪?会非常失望的。嗨!!这样的教育制度. ...

作者: ling1234    時間: 10-4-18 12:28

我的兒子是於1st round入讀St. Paul Boys' 的。其實,我對St. Paul的認識不深,只知它過去的名氣很好,但現時則已有倒退(相比同區的名校),但最後選擇是因為校風不錯及不想大抽獎,但仍摸不著它是band 1或band 2學校,學校的師資如何?
作者: us7556    時間: 10-4-19 21:25

我住鰂鱼涌,不知道有没有校车搭呢?Thanks

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-3-29 23:06 發表
唔該namanyi,我今日打左電話去問啦。

我呢度搭要7點前上車,淨係返學千鬆啲一個月,
暫時唔諗住搭保母車啦,開學後至諗啦!

作者: stellahe    時間: 10-4-24 17:27     標題: 回覆 3# princesserela 的文章

面临大抽奖了,第一志愿当然是SJC,第二选什么好呢? 如果选东区校网的话,会否机会好微?怎样填对叩门有帮助呢?
作者: kwokwai288    時間: 10-4-29 11:51

小兒也入了st.paul boys, 想問七八月中一生是否有適應班, 大約是幾多號呢?

作者: yeahyeahyeah    時間: 10-6-7 21:06

原帖由 kwokwai288 於 10-4-29 11:51 發表
小兒也入了st.paul boys, 想問七八月中一生是否有適應班, 大約是幾多號呢?

我問過SPC,話中一預備班會喺8月,日子未定,好大機會喺月尾兩個禮拜。
作者: mamagrace    時間: 10-6-10 13:09

06/07/2010
Release of SSPA results
08 - 09/07/2010
Form 1 Registration
12/07 - 31/08/2010
Summer Vacation
13/07/2010
Pre-S1 Hong Kong Attainment Test
August
28/08/2010
Form 1 Parents’ Orientation Day
08/2010 #
English Bridging Course for new F.1 students

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5