教育王國

標題: 小朋友戴壓力鏡一問 [打印本頁]

作者: jocelyn123    時間: 10-3-24 18:07     標題: 小朋友戴壓力鏡一問

我小朋友近視加得很快,請問戴壓力鏡好唔好呢?安全嗎?
作者: Benbenmum    時間: 10-3-24 18:40

囝囝已戴咗7個多月,效果好好,佢係自己戴同除,但係清潔同消毒鏡片,配件就我做

原帖由 jocelyn123 於 10-3-24 18:07 發表
我小朋友近視加得很快,請問戴壓力鏡好唔好呢?安全嗎?

作者: lovingyou    時間: 10-3-24 19:38

係唔係個個人都可以戴嫁? 可否說一下詳細情形.
作者: snowy2006    時間: 10-3-25 15:28

ok 架,今时今日 新科技,已经很小人會過敏。
呀仔用了三年,免去了打波運動时被人不碰跌眼鏡, no problem!

PS. 不過只針對近視,對散光没有幫助。
作者: snowy2006    時間: 10-3-25 16:06

其实很间单,每天晚上带着合適的壓力鏡睡覺, 最好8小時以上,以便把眼角膜固定在没有近視 的弧度上,起床後脫下便可。習慣便不會感覺麻烦。

這様便足夠日間活動,視力清澈。

可是晚上便打回原形,近視從现,不過很安全,keep住带可防止近視加深。

作者: coraw911    時間: 10-3-26 00:05     標題: 小朋友戴壓力鏡一問

我的女兒8歲,年半近視加深咗250度,所以改戴壓力鏡,用咗4個月都0K,佢現在425度近視,日間唔用戴眼鏡,佢好開心,不過晚上戴壓力鏡有時會有些不適,有時會唔開心.如果依足指示,相信是安全的.
作者: 1998mami    時間: 10-3-26 06:11

作者: mayc    時間: 10-3-26 11:37

coraw911:
我囡也是8歲,左眼375,右眼175,我也想給她戴,但她是很膽小的人,我想暑期時才給她戴,可以有多d時間適應,我想問由配到試到正式帶要多久?在那裡有得配?戴多久要再配副新的?價錢又多少?thanks a lot!

原帖由 coraw911 於 10-3-26 00:05 發表
我的女兒8歲,年半近視加深咗250度,所以改戴壓力鏡,用咗4個月都0K,佢現在425度近視,日間唔用戴眼鏡,佢好開心,不過晚上戴壓力鏡有時會有些不適,有時會唔開心.如果依足指示,相信是安全的. ...

作者: snowy2006    時間: 10-3-26 14:54

無話幾多度開始戴既,有同学 500幾度才试戴。我仔仔開始戴時 大概左眼100,右眼150度。三年以來近視没有加深。你可以说他近視不算深,不過眼见其他同学一年比一年深 一,二百度近視...精靈大眼變成大500度大近視。

複診時通常星期六下午去clinic check眼,而仔仔会在星期五skip 一次吾戴lens, 以便把眼球近視打回原形,有没有加深 这樣才check 得真。
作者: goodmama2003    時間: 10-3-26 15:06

作者: 1998mami    時間: 10-3-26 16:56

作者: coraw911    時間: 10-3-26 21:25     標題: 回覆 4# mayc 的文章

我的女兒未戴壓力鏡前,從不肯給我滴眼水,但我向她解釋戴壓力鏡是對她好的,所以她願意嘗試.我朋友的兒子也是這樣害怕,他也成功了.不用担心,視光師有辦法的.我朋友去polyvision,而我就去另一間.價錢大家差不多,約15,000元.(包1年覆診)鏡片約用年半,如度數不增加,下次可以平d,因不用重新再做,我覺得去polyvision會好d,因朋友話equipments & service 好好,視光師數1,2,3就戴了,好似変magic咁,不過只有旺角polyvision才有得配.
作者: snowy2006    時間: 10-3-27 02:17

Hello 各位妈妈,
最初我發现仔仔P.4 时只有50度近視 ,半年後開始側頭咪眼看電視,一 check之下發现左眼100 右眼150度近視 + 小小散光,所以要戴眼镜。

後來因为swimming lesson 遺失眼鏡幾次,而學校體育堂打籃球时被人撞碎眼鏡,幾乎破相。考濾了一个暑期,P.5 才改戴壓力鏡,一直到现在F.2。最重要吾影響日常活動,視力清澈,keep住每日带 又可以防止近視加深。。

戴壓力鏡就好像戴 contact lens(硬鏡)一樣,只不過晚上带着睡覺,起床後脫下便可。從來未戴過contact lens 既小朋友要多d時間適應,如果好吾舒服的話,要脫下來用鹽水沖洗再戴,因为 一粒灰塵 或者戴吾安位都会吾舒服。

eye clinic D 姑娘有辦法教点樣沖洗 浸泡镜片,最初由我做。習慣了便不會感覺麻烦。今天仔仔9 秒9 便戴好了眼镜上床睡覺。

作者: snowy2006    時間: 10-3-27 03:24

coraw911,
你囡囡好乖,害怕都肯聽教 願意嘗試。

我都有去旺角polyvision check 眼,後來朋友价绍我去另一間,價錢比polyvision 便宜一半(包1年3次覆診),視光師亦很有心机詳細解释。如果保養得好,鏡片可用2年。

小朋友通常身體發育至18 yrs,眼睛也一樣,18 歲後近視才会停止加深,因此要把握时间,早D keep 住,如果側頭咪眼看東西的话, 要特别留意,因为左 右眼近視吾balance,通常深近視的一邉会加深得特别快,日子耐左 可能会变成 lazy-eye。
作者: 1998mami    時間: 10-3-27 09:36

作者: Chanv    時間: 10-3-27 10:10

quote "15,000元.(包1年覆診)鏡片約用年半"

咁一個月差不多要一千元,請問要戴幾耐,是否戴到18歲
Thanks
作者: gundomwing    時間: 10-3-27 13:16

請問幾多歲才開始配帶,我仔就快5歲,近視175度
作者: snowy2006    時間: 10-3-27 13:25

Polyvision 都好好,視光師全部都是理工眼科畢業,service很好,到期覆診会有email 或电话通知,不過價錢比交昂貴,两年前都要收HKD15,000. (一次過付款) 很多mammy都知,要book 好耐。

而朋友介绍我去另一間在太子道,價錢比交便宜,眼镜片是made in Japan,保養方面跟處理一般硬鏡一樣,視光師只有一位,好nice 有問必答。記憶中 頭一年,好像一至两個月 check 一次 眼 (約30mins),之後每年 check 一次(免费)。價錢實際,镜片, 药水,去蛋白药丸 都可以分開来買,所以我只買lens(約HKD3,800. 一對), 其他会去外面药房買 比交便宜,check 眼時 亦会check 镜片, 如果保養得好,絕對不会要求配新镜。

我仔仔用了2 年9 個月 才買新镜,三年多以来,只買過两次镜片和 頭一年既登記费,新镜起码用多2年半。我没有再去外面比交價錢 和 service, 因为我覺得这様都ok。

親屬聚会,眼看差不多所有小孩都要戴眼镜,最少的也有2百幾度...唉! 只有我仔仔和4歲小表妹不用戴眼镜。

作者: sixcats    時間: 10-3-27 22:15

請問可否pm太子道的電話俾我, thanks a lot

原帖由 snowy2006 於 10-3-27 13:25 發表
Polyvision 都好好,視光師全部都是理工眼科畢業,service很好,到期覆診会有email 或电话通知,不過價錢比交昂貴,两年前都要收HKD15,000. (一次過付款) 很多mammy都知,要book 好耐。

而朋友介绍我去另一間在太子道,價錢比交 ...

作者: snowy2006    時間: 10-3-28 16:01

Hello,

曾經pm我的媽媽,please check pm。
作者: coraw911    時間: 10-3-28 23:29     標題: 回覆 6# 1998mami 的文章

對不起,我不鼓勵去我的視光師.因他頗自負,態度麻麻,但我相信他是skillful,價錢和理大差不多約15,000元.為何不去理大?
作者: goodmama2003    時間: 10-3-29 00:41

作者: KristieMom    時間: 10-3-29 15:09

Thanks for your reply!
原帖由 snowy2006 於 10-3-28 16:01 發表
Hello,

作者: snowy2006    時間: 10-3-29 16:11

To :goodmama2003,

你囡囡会不会對浸泡眼镜(殺菌)的药水敏感?  在嘗試轉換药水前,先问一下eye-clinic 的姑娘或視光師意见。 可能眼镜盒有菌或者洗吾乾淨眼镜, 眼睛太都乾都有關系。 有没有定期浸去蛋白药?  因为contact lens 要保持高透性的,不然就如同保鲜纸一様透吾到气。    你千其吾好甘快放棄,好像coraw911 個囡囡,最初很抗拒,連眼药水都吾肯比妈咪滴,到後來佢囡囡好開心唔使戴眼鏡。

小孩子不会照顧自己,洗浸镜片 大人要一脚踢。從來未戴過contact lens 既小朋友要多d 時間適應,因为要放個硬镜入眼,小朋友一定会驚,不停眨眼 又流眼水,根本戴吾到。 就算戴好了,都会因为感覺繃緊吾自然 而吾肯戴。戴镜时要用手指頭托镜,不要用指甲 会刮傷眼睛,要小朋友自己數1 2 3 就自己戴,因为自己先知得吾得, ok 就贊叻,鼓勵下。 如果好吾舒服的話,要脫下來用鹽水沖洗再戴,因为一粒灰塵 或者戴吾fit位都会吾舒服。我個仔最初戴都 好麻烦,又中意擦眼睛,有眼红和吾舒服,现在當然無问题,9 秒9 就搞掂。

.

作者: snowy2006    時間: 10-3-31 15:00

To : sixcat,

戴壓力鏡會否最終變無近視?

答案是:不会。keep住带只可防止近視加深,原理是: 每天晚上带着合適的壓力鏡睡覺,把眼角膜固定在没有近視 的弧度上,起床後脫下镜片,近視便消失不见了,晚上一定要再戴...吾戴幾日近視便打回原形,呢方面我个視光師解释得很長细,我亦问過要戴多久, 甚至明白將來不会减退近視。不過最重要吾影響小朋友日常活動,维持日间視力正常。我亦考濾了幾个月才改戴壓力鏡。將近4 年了,我仔仔的近視亦保持最初的度数没有再加深。平日吾使戴眼镜都不知幾 happy!!

小朋友通常身體發育至18 yrs,眼睛也一樣只不過我地吾留意。18 歲後近視才会停止加深,因此要把握时间,早 D keep 住,就算做 laser surgery 都系將來既事,要18 歲之後才可。不過眼见其他同学一年比一年深 一,二百度近視,真系好可惜...唉!

每个人既選擇都不同,我的情形上文提过,仔仔系四眼仔,參加很多课外活動,遺失眼鏡多次,为免麻烦 所以一定配多一副後備眼镜,很多妈咪都会甘做。後來因为學校體育堂打籃球时 常吃波餅,有次更被人撞碎眼鏡,成面都是血,幾乎破相。而且校巴是冷气巴,下車後眼镜会蒙查查,跟着工人姐姐过馬路很危險。種種原因,才会選擇帶壓力鏡。希望大家分享既经验可以帮到你。

作者: edexp    時間: 10-3-31 16:17     標題: 回覆 1# snowy2006 的文章

作者: goodmama2003    時間: 10-3-31 16:23

作者: edexp    時間: 10-3-31 16:24

作者: sixcats    時間: 10-3-31 16:51

Thanks for your sharing!!!

原帖由 snowy2006 於 10-3-31 15:00 發表
To : sixcat,

带壓力鏡會否最終變無近視?

答案是:不会。keep住带只可防止近視加深,原理是: 每天晚上带着合適的壓力鏡睡覺,把眼球固定在没有近視 的弧度上,起床後脫下镜片,近視便消失不见了,晚上一定要再戴...吾戴幾日近 ...

作者: goodmama2003    時間: 10-4-1 23:47

作者: Benbenmum    時間: 10-4-2 09:15

去蛋白一樣,但係每月一次

鹽水用Ciba Vision

洗同浸用Bausch & Lomb Boston 系列

其實你有冇問過視光師呢 ?

原帖由 goodmama2003 於 10-4-1 23:47 發表
我女的眼紅, 不是是否我用緊的藥水不勁呢, 小女現時用緊:

menicare plus, 每日用來洗, 沖 , 浸.

每周用 " menicon progent.去蛋白.

請問你地用緊邊隻藥水呢 ? ...

作者: coraw911    時間: 10-4-2 14:01     標題: 回覆 2# goodmama2003 的文章

我都是用menicare plus來洗和浸,不過就用
Ciba Vision鹽水來沖,兩星期一次浸蛋白(用
menicon progent).你的視光師有沒有給你甚麽見意解釋點解會眼紅?
作者: snowy2006    時間: 10-4-3 17:06

Same as coraw911 and Benbenmum...

1. Menicare Plus 來洗和浸
2. Ciba Vision   或
    Bausch & Lomb Sensitive Eye Plus 鹽水來沖
3. 每周用  menicon progent 去蛋白

Never use hot water or tape water to wash the contact lens.

.

作者: goodmama2003    時間: 10-4-3 19:36

作者: Snow    時間: 10-4-3 19:48

Snowy2006,

Can you pm me the details of the optician?
作者: snowy2006    時間: 10-4-3 23:11

To : goodmama2003,

我很明白做父母,都是为子女好。
如果你囡囡眼睛過敏,要配戴普通眼鏡也未常是壞事。每一種方 法都有好处和壞处,壓力鏡 和 一般contact lens一様, 都有机会令眼角膜受損。

我相信其他妈妈为小朋友選擇戴壓力鏡,都有個别原因,亦不是長遠辦法。每个人既選擇都不同,我只希望仔仔近视不要再加深,吾使日日烦遺失眼鏡...
作者: jiemeidi    時間: 10-4-3 23:49

原帖由 edexp 於 10-3-31 16:17 發表
不要再被無良視光師欺騙,不信就去問吓眼科醫生啦

近視原因是眼球過長,小朋友發育時期眼球還繼續生長,所以有機會近視會加深。但是否會加深或加深多少度主要是遣傳基因控制,而後天閱讀習慣不好或使用不 ...

多謝分享。若真是如此,一定會傷害眼角膜,我還是不要試了。激光矯正也是將眼角膜打薄,聼起來也不好。總之,近視是一件讓人煩惱又無法解決的事情。
作者: Crayon    時間: 10-4-14 13:56     標題: 回覆 3# Snow 的文章

Snowy 2006

Can you pm the eye clinic details to me?

Thanks
作者: odelia_ho    時間: 10-4-14 15:04

Snowy 2006,

我詳細看了這個topic, 多謝你的分亨, 囝囝有500度及350度近視, 原本booked 了理大(下星期二), 但看了你的介紹, 我也想問問你用開的視光師, 可以 PM 我, 電話或website 嗎?
萬分感謝!

原帖由 snowy2006 於 10-4-3 23:11 發表
To : goodmama2003,

我很明白做父母,都是为子女好。
如果你囡囡眼睛過敏,要配戴普通眼鏡也未常是壞事。每一種方 法都有好处和壞处,壓力鏡 和 一般contact lens一様, 都有机会令眼角膜受損。

我相信其他妈妈为小朋友選 ...

作者: snowy2006    時間: 10-4-14 23:41

Hello,

作者: lamlambaby    時間: 10-4-14 23:58

Snowy 2006

Can you pm the eye clinic details to me?tks
作者: kenischung    時間: 10-4-15 13:50     標題: 回覆 41# jocelyn123 的文章

作者: goodmama2003    時間: 10-4-19 13:21

作者: goodmama2003    時間: 10-4-19 13:26

作者: mrs.lo    時間: 10-4-20 23:22     標題: 回覆 32# snowy2006 的文章

pls pm detail address and tel #!

Thank you so much!!

作者: Vanessa-lee    時間: 10-4-22 10:04

Snowy 2006,

Can you please PM the clinic detials to me?
作者: brian61950    時間: 10-4-22 11:08

好奇一問,
會不會習慣後,日間都要帶隠形眼鏡,唔肯帶番眼鏡架.
另有冇小學唔比帶隠形眼鏡?
作者: Hanayori    時間: 10-4-22 14:10

原帖由 brian61950 於 10-4-22 11:08 發表
好奇一問,
會不會習慣後,日間都要帶隠形眼鏡,唔肯帶番眼鏡架.
另有冇小學唔比帶隠形眼鏡?

壓力鏡只限於晚上戴, 日間唔需要戴的.

我都考慮過幫呀女配壓力鏡, 幾個月前去Poly U 的 Polyvision check 眼, 近視加深咗, 當時視光師都有介紹呢款鏡片, 價錢好似第一年$19000, 包全年檢查, 之后的檢查費每次計. 后來去另一間眼鏡店配眼鏡, 同視光師傾開, 佢話好方便, 價錢仲平30%. 我只係擔心呀女瞓覺的睡姿, 佢好反瞓, 又怕佢摔眼會擦傷眼角膜, 所以仲係15/16中.
作者: sarahng3011    時間: 10-4-30 00:00

snowy2006

Can you pm the eye clinic details to me?

Thanks
作者: yeungmammy    時間: 10-4-30 10:48

請問是否有散光不能配壓力鏡
作者: gundomwing    時間: 10-4-30 14:49

想問幾歲才適合開始配帶壓力鏡?小兒現在5歲. 近視175度, 醫生說可能是遺傳, 因本人很深近視, 故想幫兒子配帶壓力鏡.
作者: Barbarasin    時間: 10-4-30 16:40

小兒現在6歲, 都是Daddy遺傳近視, 在今年4月16日開始帶壓力鏡, 之前近視都係175度, 翌日見視光師, 近視一隻眼100度, 另一隻眼125度, 4月23日再覆診, 近視一隻眼50度, 另一隻眼25度, 小兒很開心, 上學不要帶眼鏡!

Barbara

原帖由 gundomwing 於 10-4-30 14:49 發表
想問幾歲才適合開始配帶壓力鏡?小兒現在5歲. 近視175度, 醫生說可能是遺傳, 因本人很深近視, 故想幫兒子配帶壓力鏡.

作者: gundomwing    時間: 10-4-30 16:49

謝謝回覆!
作者: lkv945    時間: 10-4-30 17:10

想請問帶壓力鏡近視可以減少嗎?我個視光師話只可以控制唔加深,但已經有的近視系無得減喔
原帖由 Barbarasin 於 10-4-30 16:40 發表
小兒現在6歲, 都是Daddy遺傳近視, 在今年4月16日開始帶壓力鏡, 之前近視都係175度, 翌日見視光師, 近視一隻眼100度, 另一隻眼125度, 4月23日再覆診, 近視一隻眼50度, 另一隻眼25度, 小兒很開心, 上學不要帶眼鏡!
:wa ...

作者: Barbarasin    時間: 10-4-30 17:17

我估計早上一定沒有問題, 但晚上小兒又沒有向我說看不到遠的東西, 進展比想像中好!

Barbara

原帖由 lkv945 於 10-4-30 17:10 發表
想請問帶壓力鏡近視可以減少嗎?我個視光師話只可以控制唔加深,但已經有的近視系無得減喔  

作者: jediknight    時間: 10-4-30 17:32

作者: lkv945    時間: 10-4-30 20:40

thanks!我個小朋友一年內近視加深佐100度,視光師建議帶漸進式眼鏡 希望可以控制近視唔好加深得太快
原帖由 jediknight 於 10-4-30 17:32 發表
Surely not!

帶壓力鏡近視 is not able to control the increase in the degree of short-sighting, not to say to reduce the degree.

The increase in the degree of short-sighting is due to the over-growt ...

作者: ypmummy    時間: 10-9-28 10:18

各位媽咪 :

想問你地買 Menicon Progent 除蛋白幾 $ 呀 ?

我買開就 $88/box, 想問你地會唔會平 D ???
作者: ypmummy    時間: 10-9-28 10:23

各位媽咪 :

想問下你地買 Mericon Progent 除蛋白幾 $ 呀 ?

我係配鏡度買開就 $88/box, 出面唔多覺有眼鏡店有得買, 唔知你地係邊度買, 會唔會平 D 呢 ?
作者: Rattie    時間: 10-9-28 11:30

$85 in Wanchai.

原帖由 ypmummy 於 10-9-28 10:23 發表
各位媽咪 :

想問下你地買 Mericon Progent 除蛋白幾 $ 呀 ?

我係配鏡度買開就 $88/box, 出面唔多覺有眼鏡店有得買, 唔知你地係邊度買, 會唔會平 D 呢 ?

作者: ypmummy    時間: 10-9-28 11:44

請問灣仔邊度呀 ?  

原帖由 Rattie 於 10-9-28 11:30 發表
$85 in Wanchai.

作者: SarsMum    時間: 10-9-28 13:33

Snowy 2006,

Please pm me the information of your 視光師.
Thank you very much.
作者: Rattie    時間: 10-9-28 15:31

United Optical, CC Wu Bldg, 302 Hennessy Rd where there are also Park'n Shop & McDonald's.
原帖由 ypmummy 於 10-9-28 11:44 發表
請問灣仔邊度呀 ?  

作者: jjhwong    時間: 10-9-30 13:34

我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲自己一手一腳搞點哂成個程序,我真係吾相信囉! 係值得讚佢嘅! 其實小朋友原來係好易適應到的.

我都係向太子個間配,佢哋價錢好老實,姑娘同視光師都好好,好細心,有問必答.但每次約左時間都要等好耐. 我覺得如果吾想小朋友近視不停增加,配戴壓力鏡真係一種好好的方法.
作者: TelleTelleMom    時間: 10-9-30 13:59

Snowy 2006,

請問遠視可佩戴嗎?請將視光師資科PM給我。

謝謝
作者: EmilyandJason    時間: 10-9-30 17:16

Hi jjHwong,

Can you please PM the clinic detials to me?

原帖由 jjhwong 於 10-9-30 13:34 發表
我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲 ...

作者: jjhwong    時間: 10-10-1 10:50

Please check pm !
原帖由 EmilyandJason 於 10-9-30 17:16 發表
Hi jjHwong,

作者: Eganmami    時間: 10-10-1 13:24

Could you pm me the name of shop & address, thanks

原帖由 snowy2006 於 10-3-27 13:25 發表

作者: BoBoChau    時間: 10-10-2 00:30

請問可否P.M個間戴壓力鏡中心資料給我?
萬分感謝!
作者: BoBoChau    時間: 10-10-2 00:41

原帖由 jjhwong 於 10-9-30 13:34 發表
我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲 ...

Hi jjhwong,

請問可否p.m 有關太子間壓力鏡中心資料給我?

萬分感謝!
作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-5 13:15

我地都係係太子個間, 七月尾開始戴, 亞仔近視有五六百幾度, 現在戴了兩個月已穩定了, 現在近視25度 / 150度, 100及50度散光也沒有了, 日間要戴眼鏡上學, 不用上學時, 日間及游水都可以唔戴眼鏡, 起初戴鏡都有很多預料不到的事情, 早上試過鏡片走位, 紅了六天, 初初戴後有影像重疊, 散光好像嚴重了, 這都是眼睛在調節中的情況, 兩個星期後已習慣, 我在頭一個月都陪亞仔睡, 現在他晚上一tick 便可以把鏡戴上.

最好讓小孩明白戴鏡的好處和初期有些少不舒服, 因為不願意情況下去試, 好難成功, 選在長假期時才開始戴亦很重要.
作者: ThanThan2000    時間: 10-10-5 14:04     標題: 回覆 71# KelvinMaMa 的文章

KelvinMaMa,
我有些不明白,"日間要戴眼鏡上學",視力不是可以維持8小時嗎?
另外,近視會減少嗎?可否給我太子個間的地址,謝謝!
作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-5 14:30

ThanThan2000,

壓力鏡只可以控制在500度以下的近視, 亞仔兩隻眼都超過500度, 佢K2已開始戴眼鏡, 已習慣要看得很清楚, 還有個子很高, 每每坐在後排, 所以現在25/150度在上堂時都要戴眼鏡, 一般五百度以下戴了壓力鏡, 日間都可以唔戴眼鏡 !

戴壓力鏡是幫助近視不加深, 以往一年加一百至百五, 好嚇人架, 只要每晚戴足8小時, 希望可以唔加深啦 !

稍後pm 你地址啦 !

原帖由 ThanThan2000 於 10-10-5 14:04 發表
KelvinMaMa,
我有些不明白,"日間要戴眼鏡上學",視力不是可以維持8小時嗎?
另外,近視會減少嗎?可否給我太子個間的地址,謝謝!

作者: ThanThan2000    時間: 10-10-5 15:05     標題: 回覆 73# KelvinMaMa 的文章

KelvinMaMa,

謝謝你的解釋,明白了,亞仔會不會在睡覺時不知不覺擦眼睛而令眼睛受傷?
另外,壓力鏡的質地和one day con 相似嗎?
作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-5 15:30

無論大人小朋友都唔知自己睡覺時有否擦眼睛 ! 壓力鏡是硬鏡, 一定要用一枝類似bump 的小棒才可以脫下, 若戴了硬鏡睡覺而擦眼睛, 一定感到不舒服而停止擦眼, 所以讓有自理能力的小朋友配戴較為適合.

如果小朋友剛開始有近視, 可以看多一年其加深速度才決定配戴與否 !

原帖由 ThanThan2000 於 10-10-5 15:05 發表
KelvinMaMa,

謝謝你的解釋,明白了,亞仔會不會在睡覺時不知不覺擦眼睛而令眼睛受傷?
另外,壓力鏡的質地和one day con 相似嗎?

作者: grace_xian    時間: 10-10-5 16:04

pm了你, 想問問眼鐘行的詳細地址電話, 謝謝你~

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 15:30 發表
無論大人小朋友都唔知自己睡覺時有否擦眼睛 ! 壓力鏡是硬鏡, 一定要用一枝類似bump 的小棒才可以脫下, 若戴了硬鏡睡覺而擦眼睛, 一定感到不舒服而停止擦眼, 所以讓有自理能力的小朋友配戴較為適合.

如果小朋友剛開 ...

作者: KittyMumMum    時間: 10-10-5 23:29     標題: 回覆 6# KelvinMaMa 的文章

請將視光師資科PM給我.

KittyMum
作者: sumpak    時間: 10-10-6 04:44     標題: 壓力鏡

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 15:30 發表

如果小朋友剛開 ...

Hi KelvinMaMa,

pls send the prince edward clinic address to me.

thanks
Sumpak
作者: eoma    時間: 10-10-6 13:24     標題: 回覆 64# jjhwong 的文章

hello jjhwong,

would u pls pm me the address of the Prince Edward clinic ?

thanks a lot
eoma
作者: jjhwong    時間: 10-10-6 19:10

可否分享吓你們的小朋友是用那種方法來脫眼鏡呢? 我女女是用一隻bump來脫,但女女的同學,她們不是在太子那間配的,她們是用手在眼角一拉,壓力鏡便可自動脫下來,其實那一個方法會好一些呢? 老實說真是有些担心如果bump不見了,那怎麼辦呢? 是不是用手會方便些呢? 而且有的時候當女女的眼睛太乾,當她要把眼鏡脫下時,她的眼珠好像快要被那bump吸了出來,你們有沒有這種情況出現呢?
作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-6 19:25

我都係用bump 棒, 記得有一次起床後, 佢話唔舒服要立即脫, 我急起來唔記得弄濕支棒, 真是吸不出鏡, 後來因為多了淚水再試便可以, 最好在起床一會夠淚水時才脫鏡.

最重要還是買多一支棒棒放在家作後備好d !

原帖由 jjhwong 於 10-10-6 19:10 發表
可否分享吓你們的小朋友是用那種方法來脫眼鏡呢? 我女女是用一隻bump來脫,但女女的同學,她們不是在太子那間配的,她們是用手在眼角一拉,壓力鏡便可自動脫下來,其實那一個方法會好一些呢? 老實說真是有些担心如果bump ...

作者: tracytang    時間: 10-10-6 23:47

KelvinMaMa,
  Would you please PM your clinic's information to me?  Thanks!

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 14:30 發表
ThanThan2000,

壓力鏡只可以控制在500度以下的近視, 亞仔兩隻眼都超過500度, 佢K2已開始戴眼鏡, 已習慣要看得很清楚, 還有個子很高, 每每坐在後排, 所以現在25/150度在上堂時都要戴眼鏡, 一般五百度以下戴了壓力鏡, ...

作者: ken9989    時間: 10-10-7 00:25

作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-7 09:22

有些因為日間工作不能戴眼鏡的人, 都會在晚上戴壓力鏡, 不過每天要戴起碼7-8小時, 戴了鏡要立刻上床, 未必個個成年人做得到 !

原帖由 ken9989 於 10-10-7 00:25 發表
我想問下大人戴的話又有無效?

作者: Rattie    時間: 10-10-7 09:47

亞囡一開始視光師已經教佢先滴潤滑液落眼後拉眼角,鏡片就會掉下,要用手接著以防跌崩鏡片 ---> 亞囡試過 polish 要 $200。個 bump 係 for emergency use ---> 有時鏡片會移位就要用 bump。我有朋友囡初係用 bump 過一排都改用手拉。

亞囡又試過瞓覺時跌咗鏡片,初初以為除咗唔知,揾一大輪,後尾醒起視光師之前提過至識得喺床度揾返。

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-6 19:25 發表
我都係用bump 棒, 記得有一次起床後, 佢話唔舒服要立即脫, 我急起來唔記得弄濕支棒, 真是吸不出鏡, 後來因為多了淚水再試便可以, 最好在起床一會夠淚水時才脫鏡.

最重要還是買多一支棒棒放在家作後備好d !

...

作者: qkhui    時間: 10-10-7 10:19

可否pm 資料給我. 謝謝 !

作者: qkhui    時間: 10-10-7 10:21

想問下, 戴了鏡要立刻上床係咩意思? 戴了是否看東西會不清楚 or 不舒服 ?
是否一起床便要即除 ?

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 09:22 發表
有些因為日間工作不能戴眼鏡的人, 都會在晚上戴壓力鏡, 不過每天要戴起碼7-8小時, 戴了鏡要立刻上床, 未必個個成年人做得到 !

作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-7 10:39

護士話硬鏡係要用bump先可以除, 等我下次覆診直接問視光師, 不過都要半年後 !

你個支是什麼潤滑液 ? 我都想買支試下, 是否一滴之後拉眼角就會脫下 ?

原帖由 Rattie 於 10-10-7 09:47 發表
亞囡一開始視光師已經教佢先滴潤滑液落眼後拉眼角,鏡片就會掉下,要用手接著以防跌崩鏡片 ---> 亞囡試過 polish 要 $200。個 bump 係 for emergency use ---> 有時鏡片會移位就要用 bump。我有朋友囡初係用 bump 過一排 ...

作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-7 10:43

戴了鏡係完全高清的, 不過戴了最好保持閉上眼睛, 這樣可以避免鏡片走位, 如果走了位又唔知, 翌日較果就會不好了.

一起床後幾分鐘眼睛濕潤後便可以脫下來.

原帖由 qkhui 於 10-10-7 10:21 發表
想問下, 戴了鏡要立刻上床係咩意思? 戴了是否看東西會不清楚 or 不舒服 ?
是否一起床便要即除 ?

作者: Rattie    時間: 10-10-7 11:37

嗰支係 Boston 嘅舒適液,滴一滴落眼就夠,拉眼角就會脫下,亞囡戴鏡前都要滴一滴落鏡片度,原來你咃唔洗,你下次同我問吓滴得多有冇 side effect please。唔該哂。

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 10:39 發表
護士話硬鏡係要用bump先可以除, 等我下次覆診直接問視光師, 不過都要半年後 !

你個支是什麼潤滑液 ? 我都想買支試下, 是否一滴之後拉眼角就會脫下 ?

...

作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-7 11:48

我地每晚用完鹽水洗過以後, 就可以直接戴上, 亞仔已經話好夠濕潤, 有些朋友直接從浸住的鏡盒取出就戴 !

原帖由 Rattie 於 10-10-7 11:37 發表
嗰支係 Boston 嘅舒適液,滴一滴落眼就夠,拉眼角就會脫下,亞囡戴鏡前都要滴一滴落鏡片度,原來你咃唔洗,你下次同我問吓滴得多有冇 side effect please。唔該哂。
...

作者: Rattie    時間: 10-10-7 14:44

我咃都會用鹽水沖洗,今晚試吓就咁戴先。

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 11:48 發表
我地每晚用完鹽水洗過以後, 就可以直接戴上, 亞仔已經話好夠濕潤, 有些朋友直接從浸住的鏡盒取出就戴 !

作者: choufatty    時間: 10-10-7 15:57

Could you please pm the address/phone of the shop to me? Thanks.

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 13:15 發表
我地都係係太子個間, 七月尾開始戴, 亞仔近視有五六百幾度, 現在戴了兩個月已穩定了, 現在近視25度 / 150度, 100及50度散光也沒有了, 日間要戴眼鏡上學, 不用上學時, 日間及游水都可以唔戴眼鏡, 起初戴鏡都有很多預 ...

作者: gs    時間: 10-10-8 00:44

Could you please pm the address/phone of the shop to me? Thanks. 引用:
原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 13:15 發表
我地都係係太子個間, 七月尾開始戴, 亞仔近視有五六百幾度, 現在戴了兩個月已穩定了, 現在近視25度 / 150度, 100及50度散光也沒有了, 日間要戴眼鏡上學, 不用上學時, 日間及游水都可以唔戴眼鏡, 起初戴鏡都有很多預 ...

作者: puiu318    時間: 10-10-8 08:10

Could you send me the information,please?

thanks.....

作者: jjhwong    時間: 10-10-8 12:05

KelivinMaMa,你係吾係在太子配嫁? 其實我都問過護士,佢哋吾主張用手除,因為怕副鏡飛跌左落地,但我又覺得如果學埋用手除都OK喎,因為就算真係吾見哂啲pump都有個backup! 所以我女女都試緊用手除.

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 10:39 發表

...

作者: Rattie    時間: 10-10-8 12:19

講漏咗 ---> 滴一滴舒適液落眼,拉眼角眨一眨眼鏡片就會脫下,係要小心d接住。

噚晚試吓就咁戴,但亞囡話滴咗舒適液先戴舒服 d wor,可能係習慣咗。

作者: KelvinMaMa    時間: 10-10-8 12:45

jjhwong,

都係太子, 我都是較喜歡用棒, 不過都想學下用手脫.

Rattie,

Manning / Watson 有無得買 ?
拉眼角是平拉還是向上拉 ?

原帖由 jjhwong 於 10-10-8 12:05 發表
KelivinMaMa,你係吾係在太子配嫁? 其實我都問過護士,佢哋吾主張用手除,因為怕副鏡飛跌左落地,但我又覺得如果學埋用手除都OK喎,因為就算真係吾見哂啲pump都有個backup! 所以我女女都試緊用手除.

...

作者: Rattie    時間: 10-10-8 13:42

細細支 @ $50,Manning 有,眼角微向上拉後眨眼。

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-8 12:45 發表
jjhwong,

都係太子, 我都是較喜歡用棒, 不過都想學下用手脫.

Rattie,

Manning / Watson 有無得買 ?
拉眼角是平拉還是向上拉 ?

作者: 加油    時間: 10-10-9 09:14

我女女試左用手除,但正係右眼得,左眼吾得.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5