教育王國

標題: 學之園好還是德寶較好? [打印本頁]

作者: smartbabyxp    時間: 10-3-11 14:56     標題: 學之園好還是德寶較好?

學之園將在領都開校, 請問學之園好還是德寶?
作者: bbq812    時間: 10-3-11 15:04

我都想知 !
作者: shunbmama    時間: 10-3-12 12:42     標題: 回覆 2# smartbabyxp 的文章

IN HUNGHOM?
作者: tantanmama    時間: 10-3-12 13:58

我都想知, 我兩間都報咗.
作者: chowhui97    時間: 10-3-12 22:42

仲有間Boxhill, 不過貴好多, 唔知好唔好呢?
作者: yiyijoyce    時間: 10-3-14 01:44

如果你個係細B 學之園係唔收(8月13日開學要足兩歲),如果你個係大B, 學之園係好過德寶, 因為學之園D學生英文好好.
作者: 湯丸事務所    時間: 10-3-17 17:34

我仔仔讀緊Deborah International Play School (N1), 因為佢插班, 所以返左1個半月學, 已經識唱學校教果d歌, 講野仲叻左好多, 已經可以講句子!無論alphabet & number都大有進步, 而且發音亦好準!

而且學校亦都有舉辦好多活動, 例如: 2個月1次生日會, 2月新年要帶新年食品回校, 著新年服飾, 又攪攤位遊戲! 3月有st. partick day著綠色服飾及帶綠色食物! 4月有easter party, 要大家設計party hat於當日有個比賽!

總括來說, 令我好滿意~
作者: pollybell    時間: 10-3-17 17:37

請問你讀邊間分校????

原帖由 湯丸事務所 於 10-3-17 17:34 發表
我仔仔讀緊Deborah International Play School (N1), 因為佢插班, 所以返左1個半月學, 已經識唱學校教果d歌, 講野仲叻左好多, 已經可以講句子!無論alphabet & number都大有進步, 而且發音亦好準!

而且學校亦都有舉 ...

作者: 湯丸事務所    時間: 10-3-18 09:59

Whampoa, Site 9

原帖由 pollybell 於 10-3-17 17:37 發表
請問你讀邊間分校????

作者: wendychiu301    時間: 10-3-18 15:47

請問德寶係邊
作者: wchow10    時間: 10-3-23 13:56

del

作者: wendychiu301    時間: 10-3-23 17:39

原帖由 wchow10 於 10-3-23 13:56 發表
我個大女比德寶收左今年5月插班,我都另外同佢in左學之園同維記,當多個選擇啦

不過我覺得deborah interview做得出色好多,學之園同維記都只係o係campus擺d野比小朋友玩呀,跟住搵d assistant睇下維持下秩序,但deborah ...

點解5月份插班既,你囡囡幾大呀
作者: wchow10    時間: 10-3-23 22:22

del

作者: ElvisNicole    時間: 10-3-23 23:47

原帖由 smartbabyxp 於 10-3-11 14:56 發表
學之園將在領都開校, 請問學之園好還是德寶較好?

我都想知啊
作者: wendychiu301    時間: 10-3-23 23:57

原帖由 wchow10 於 10-3-23 22:22 發表
我個女4月就夠兩歲,所以5月比佢返學,早d適應,德寶話到時班裡面ge同學仔都已經習慣左返學,in case我個女喊,老師都可以專注d照顧佢同留意佢多d wor...都o岩ge,如果等到新學年,d小朋友個個扭哂計,就未必有人理到我個女 ...

咁間學校都幾好,可以足2歲就讀
作者: wchow10    時間: 10-3-27 00:30

del

作者: ElvisNicole    時間: 10-3-27 00:56

原帖由 wchow10 於 10-3-27 00:30 發表
對...有質素而又有nursery ge幼稚園已經少,比插班ge更少

我ge諗法係,邊讀邊睇,如果有更好ge選擇,咪考慮9月再轉校lo,in case囡囡真係冇其他學校收,我都對德寶有信心ge,話唔定到時我個囡返得好開心呢,我仲唔駛諗咁多t ...

其實,都唔知點選!!!  
作者: 蜜豆Mama    時間: 10-3-27 09:01

學之園係最近傳得好行, 學校歷史較德寶教育短...本人覺得每間學校都各有不同特色, 無話邊間有絕對優勢, 只係好睇家長自己嘅喜好, 既然係咁, 各位mama就放鬆D, 去留意觀察"心儀"選擇, 用天賦嘅mama直覺幫自己bb搵學校啦. mama 係會保護自己bb, 人哋"意見"只係用於人哋bb...未必絕對適合自己bb, 所以, mama唔洗擔心, 信自己同bb 啦
作者: chowhui97    時間: 10-3-27 14:16

原帖由 湯丸事務所 於 10-3-17 17:34 發表

而且學校亦都有舉 ...

請問你係國際班定主流班??
作者: chowhui97    時間: 10-3-27 14:20

我去德寶interview, 明明報國際班, 講明得英文無廣東話/普通話讀, 但係唔知點解搵個中文老師離考中文law...

而我個女見親啲中文老師都驚驚 (因為平時對住bun姐多掛), 全程唔肯講嘢!! 一出班房就即刻支支楂楂!
作者: 湯丸事務所    時間: 10-3-27 15:29

Refer to Deborah at Hung Hom site 9, they only have int'l class. So that, there just have native teacher,  foreign teacher and 1 local staff for the administration.

原帖由 chowhui97 於 10-3-27 14:16 發表

請問你係國際班定主流班??

作者: KaKa1    時間: 10-3-30 16:23

不過. Site 9 果間, 唔會教中文, even 中文字. 咁升小學會唔會麻煩 D???
原帖由 湯丸事務所 於 10-3-27 15:29 發表
Refer to Deborah at Hung Hom site 9, they only have int'l class. So that, there just have native teacher,  foreign teacher and 1 local staff for the administration.

作者: brrbaby2007    時間: 10-3-30 16:28

原帖由 smartbabyxp 於 10-3-11 14:56 發表
學之園將在領都開校, 請問學之園好還是德寶較好?

響領都咪即係響landfill隔離
作者: ava@yu    時間: 10-3-30 18:36

上星期六同囡囡去左黃埔德寶面試,昨天收到信,話收佢,中英班(am),當日去面試既感覺唔錯,覺得佢地既miss都有心,所以收左佢都好開心,之前囡囡in 左 方方(太子道)收左佢(pm),但係就覺得方方(太子道) d miss 一般,所以暫時決定畀佢讀德寶.而家仲等緊其他面試,如果其他收佢先再決定讀邊間.
作者: csy1601    時間: 10-6-15 10:24

黃埔九期德寶都收左阿仔讀n1,我覺得果度校舍好細, 但個foreigner miss我好鐘意,果日去interview d k3學生practise跳舞for graduation performance,見佢地好開心

有無人知,可否由國際班轉去主流班,同埋會否只於九期上堂?因七期果間都有pre-nursery呀
作者: twinsstar    時間: 10-6-15 10:31

agree :)

quote]原帖由 蜜豆Mama 於 10-3-27 09:01 發表
學之園係最近傳得好行, 學校歷史較德寶教育短...本人覺得每間學校都各有不同特色, 無話邊間有絕對優勢, 只係好睇家長自己嘅喜好, 既然係咁, 各位mama就放鬆D, 去留意觀察"心儀"選擇, 用天賦嘅mama直覺幫自己bb搵學校 ... [/quote]
作者: chitba    時間: 10-6-29 23:50     標題: Deborah Uniform for sale

Boy's Uniform for Deborah
International
School at low price

- 90% new
- Size 6 for both summer and winter
If interested, please call 93007562

德寶幼稚園男孩校服低價發售
- 90%新
- 尺碼6號(夏季及冬季)
有意請電93007562
作者: klm402    時間: 10-6-30 09:51

原帖由 湯丸事務所 於 10-3-27 15:29 發表

我都會寄FORM去呀..不過0岩0岩搬左, 返兼埔好遠呀, 又唔心姐姐同佢返. 頭痛ing
作者: ameinahor    時間: 10-7-3 00:37

Any comment about Deborah Int'l nursery? Urgent!!!!
作者: wchow10    時間: 10-7-3 19:00

del

作者: elizatyy    時間: 10-7-6 22:52

This is the LHK's new school website:

http://www.learninghabitat.org/hk/home/index.htm

Hope this help.
作者: waic79    時間: 10-10-3 00:54

梗係學之園係好過德寶啦, 德寶比錢隨時入得.....但學之園唔係!
作者: rabbithung    時間: 10-10-3 02:39

想問如果德寶(7期)和九龍塘英藝(新校,我對這所學校毫無認識)都收了女兒讀n班,應如何選擇?因為女兒是超細b,最後只有這兩間學校收了她。另外,因為將會搬去九龍塘,讀英藝是近些。
作者: 小玲    時間: 10-10-4 10:30

我有個朋友讀讀吓學之園都轉去其他幼稚園,話方便小一派位。學之園會唔會係類似Victoria嗰種,d小朋友比較適合揀internation style嘅學校呢?

有錢都未必讀到?我就唔係好信。只要間學校有位,個小朋友又冇問題,有學卷嘅學校都會接受插班生啦,更何況係commercial學校...
作者: lyhv    時間: 10-10-4 10:57

原帖由 小玲 於 10-10-4 10:30 發表
我有個朋友讀讀吓學之園都轉去其他幼稚園,話方便小一派位。學之園會唔會係類似Victoria嗰種,d小朋友比較適合揀internation style嘅學校呢?

有錢都未必讀到?我就唔係好信。只要間學校有位,個小朋友又冇問題,有學卷嘅學校 ...

同意你講, 正常情況之下, 只要間學校有位,而個小朋友又冇問題, 無論有冇學卷嘅學校都好少話唔收, 除非個家長有問題或果位小朋友住無雷公咁遠, 咁我真係聽過有幼稚園因為依d理由而唔收小朋友!  我知有d幼稚園真係有錢都未必收, 但一定唔係學之園囉!

話學之園會唔會係類似Victoria嗰種,我估有小小, 但真係要有俾小朋友讀過依兩間嘅家長去解答會有說服力d!

而至於讀讀吓某間幼稚園都轉去其他幼稚園,話方便小一派位, 我覺得唔係理由, 因為根據現時小一派位制度都唔係睇小朋友讀邊間幼稚園, 睇小朋友讀邊間幼稚園而決定收唔收嘅小學便唔係靠攪珠入, 那些是直資或私立小學!  我相信你朋友可能轉去d幼稚園有兩個理由, 1) 就係果間幼稚園有聯繫或可以直升直資或私立小學; 2)又或者你朋友一心等大抽獎, 所以決定quit學之園, 以便慳番d學費作為日後培育小朋友嘅reserve.

作者: tantanmama    時間: 10-10-4 11:09

原帖由 小玲 於 10-10-4 10:30 發表

有錢都未必讀到?我就唔係好信。只要間學校有位,個小朋友又冇問題,有學卷嘅學校 ...

問題係LH常滿, 冇位俾人插班. 我個女0812, 報咗康城LH插班, 佢地話full晒, in都冇得in呢.
作者: 小玲    時間: 10-10-4 11:49

Agreed with your views highlighted below.

"同意你講, 正常情況之下, 只要間學校有位,而個小朋友又冇問題, 無論有冇學卷嘅學校都好少話唔收, 除非個家長有問題或果位小朋友住無雷公咁遠, 咁我真係聽過有幼稚園因為依d理由而唔收小朋友!  我知有d幼稚園真係有錢都未必收, 但一定唔係學之園囉!

話學之園會唔會係類似Victoria嗰種,我估有小小, 但真係要有俾小朋友讀過依兩間嘅家長去解答會有說服力d!

而至於讀讀吓某間幼稚園都轉去其他幼稚園,話方便小一派位, 我覺得唔係理由, 因為根據現時小一派位制度都唔係睇小朋友讀邊間幼稚園, 睇小朋友讀邊間幼稚園而決定收唔收嘅小學便唔係靠攪珠入, 那些是直資或私立小學!  我相信你朋友可能轉去d幼稚園有兩個理由, 1) 就係果間幼稚園有聯繫或可以直升直資或私立小學; 2)又或者你朋友一心等大抽獎, 所以決定quit學之園, 以便慳番d學費作為日後培育小朋友嘅reserve."

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5