教育王國

標題: 劍嗚幼稚園 [打印本頁]

作者: yuenmanwai    時間: 10-3-7 21:35     標題: 劍嗚幼稚園

作者: Pertra    時間: 10-3-7 23:28

作者: luiflora    時間: 10-3-8 00:25

原帖由 yuenmanwai 於 10-3-7 21:35 發表
假設劍嗚收咗你地的公主/ 皇子, 會唔會比佢地讀呀.   

唉~~講真,出名D的學校大多數都比人投訴過啦!!THINK在交申請表時,等了兩小時,在太陽下排到滿頭大汗,回家頭痛了兩日!!樂基仔仔IN8:30,我地8:15到,要在馬路等,學校一開門即叫即IN,全家人都未清楚發生咩事!!劍嗚我唔講大家都知道啦!! IN迦南時,人山人海,安排卻出乎意料的好!!如果只看安排面試來說,我當然會選擇迦南,不過經過細心了解學校教育方式之後,我選擇了THINK比仔仔!!當然如果KM也收仔仔,我也不會以面試當日學校的安排而打間學校死刑!!我會再細心考慮THINK和KM,到底邊間更合適仔仔!!!講真,朋友及好多網友都講到KM好好,所以又何必只看學校安排面試當日的表現而不信過來人的幾個月至幾年的感覺及分析呢??講真如果學校不好,那有機會人山人海??沒人山人海那有機會亂七八糟呢??唉~~這幾年我們做父母的都會比較辛苦,鬼叫出生BB多左甘多??所以我會冷靜及睇看D!!為小朋友選擇一所更合適他的學校!!!
作者: BoBoFamily    時間: 10-3-8 00:49

我覺得劍鳴最強的是遊樂設施極多:2x彈床,2x吹bubble機,2x波波池,2x滑梯,nx單車 and many things.絕對夠玩1hr,但我地通常要等1.5hr....仲好彩冇落大雨. BTW, 我阿女好少玩1hr冇停,只是唔玩唔知做什麼好.

作者: elmolly    時間: 10-3-8 09:48

原帖由 luiflora 於 10-3-8 00:25 發表

唉~~講真,出名D的學校大多數都比人投訴過啦!!THINK在交申請表時,等了兩小時,在太陽下排到滿頭大汗,回家頭痛了兩日!!樂基仔仔IN8:30,我地8:15到,要在馬路等,學校一開門即叫即IN,全家人都未清楚發生咩事!!劍嗚我唔 ...

其實見到星期六果日咁, 都預左實比人鬧. 我舊年去in完都唔係好鍾意, 最後因為種種原因都係揀左KM, 可以話學校平日既運作, 課程編排, 老師, 嬸嬸等, 同interview果日完全係兩回事.
作者: mamadadakaka    時間: 10-3-8 09:53

原帖由 elmolly 於 10-3-8 09:48 發表

其實見到星期六果日咁, 都預左實比人鬧. 我舊年去in完都唔係好鍾意, 最後因為種種原因都係揀左KM, 可以話學校平日既運作, 課程編排, 老師, 嬸嬸等, 同interview果日完全係兩回事. ...

What was last year's interview like?  Less crowded and more control in other aspect?   Actually the net teacher who read story in my daughter's interview is not that bad.  She wore a smile in her face and her name if I remember correct is Ms. Camilla.
作者: Janbaby    時間: 10-3-8 10:23

原帖由 elmolly 於 10-3-8 09:48 發表

其實見到星期六果日咁, 都預左實比人鬧. 我舊年去in完都唔係好鍾意, 最後因為種種原因都係揀左KM, 可以話學校平日既運作, 課程編排, 老師, 嬸嬸等, 同interview果日完全係兩回事. ...

how come? do the principal or teacher insist to hold the session this way?

I personally think that school admin and teaching quality are two separate things. but honestly, totally disappointed lor, particularly when comparing with other kinders.

why don't they just hold interviews on two days? that would be a better arrangement for both sides.

I think they should take care of the little kids. I mean not their peformance (i just think even they don't need to wait, they still have a chance failing to give good responses), but their health! Children will be easily felt sick under such arrangement (e.g. overcrowded indoor and outdoor environment and cold air-conditioning). They are not thoughtful at all. We adults can bear to line up under hot weather for an hour and we know what do when we don't feel well. I know it's good that KM provides lots of games booth for the kids. but the no. of people waiting is just too big and when it rains, it would be extremely chaotic. The venue and the setting is perfectly good for spread of virus, especially among children.

I think at least a good kindergarten should know how to take care little kids, besides academic training.

作者: puffpuff    時間: 10-3-8 12:10

如果收我個女我未必讀, 好難唔將佢個日inteview時既安排同平時既教育方式一齊並論; 當佢收到成2000幾個申請表時早應該知點樣可以安排好啲, 概然以兒童為本, 起碼有啲有瓦遮頭既地方俾小朋友唔洗曬又曬死,落雨又冇地方企, 剩係整到成個兒童樂園, 講真邊個家長會俾個小朋友係interview前成個小時玩到癲左甘, 重攪到攰晒兼成頭大汗, 總知個日似open day多過interview day。
作者: whoistheman    時間: 10-3-8 12:39

我淨係想知道, 5 分鐘既 interview, 點樣可以定小朋友既資格 ?  佢冇反應就 out, 攪掂 ... ?
作者: hoyinghar    時間: 10-3-8 12:55

我個女之前都IN 左3間九龍塘的學校....間間都話超過千幾二千份的APPLICATION FORM, 又唔見人地其他學校有咁既情況出現.....唉....失望之餘,亦無話可說. 聽到有些大人同小朋友因為咁樣而病左, 覺得好無辜. 大人生病都算了,但小朋友真係慘....又辛苦...又唔識講

原帖由 puffpuff 於 10-3-8 12:10 發表
如果收我個女我未必讀, 好難唔將佢個日inteview時既安排同平時既教育方式一齊並論; 當佢收到成2000幾個申請表時早應該知點樣可以安排好啲, 概然以兒童為本, 起碼有啲有瓦遮頭既地方俾小朋友唔洗曬又曬死,落雨又冇地 ...

作者: hoyinghar    時間: 10-3-8 12:57

完全同意......根本入到去都唔知做過D乜...又無獨立談過...就知道你的小朋友的能力去到邊? 真係不敢恭維了

原帖由 whoistheman 於 10-3-8 12:39 發表
我淨係想知道, 5 分鐘既 interview, 點樣可以定小朋友既資格 ?  佢冇反應就 out, 攪掂 ... ?

作者: mianyang_99    時間: 10-3-8 13:15

原帖由 whoistheman 於 10-3-8 12:39 發表

唉, 老公話咁樣in法, 似係沙圈睇馬, 純粹睇毛色
(sorry, 純屬個人意見)!
作者: hoyinghar    時間: 10-3-8 13:20

你老公又形容得幾貼切

原帖由 mianyang_99 於 10-3-8 13:15 發表

作者: mianyang_99    時間: 10-3-8 13:25

原帖由 hoyinghar 於 10-3-8 13:20 發表
你老公又形容得幾貼切

梗係啦, 佢個日都不知幾嬲, in完仲食左兩粒panadol止頭痛呀:;pppp:
作者: whoistheman    時間: 10-3-8 13:32

原帖由 mianyang_99 於 10-3-8 13:15 發表

我鐘意 e 個比喻, 99% 貼切, 但係一場馬唔只 5 分鐘行沙圈, 有 15 分鐘.  所以, 衰過睇馬 .
作者: mamadadakaka    時間: 10-3-8 13:37

原帖由 hoyinghar 於 10-3-8 12:55 發表
我個女之前都IN 左3間九龍塘的學校....間間都話超過千幾二千份的APPLICATION FORM, 又唔見人地其他學校有咁既情況出現.....唉....失望之餘,亦無話可說. 聽到有些大人同小朋友因為咁樣而病左, 覺得好無辜. 大人生病都 ...

My daughter is sick because of that............
作者: wendycyp    時間: 10-3-8 13:49

我都覺得好貼切, interview果陣, 除咗個老師講故事, 另外有幾個老師mark分之外, 仲有好多唔知係老師定assistant企晒o係度望住d小朋友, 講真, 小朋友咁細, 見到咁多人, 都唔知望邊度好!  果d老師又唔知企o係度做咩, 搞到課室好多人, 好迫!

原帖由 whoistheman 於 10-3-8 13:32 發表

我鐘意 e 個比喻, 99% 貼切, 但係一場馬唔只 5 分鐘行沙圈, 有 15 分鐘.  所以, 衰過睇馬 .

作者: elmolly    時間: 10-3-8 14:07

原帖由 mamadadakaka 於 10-3-8 09:53 發表

What was last year's interview like?  Less crowded and more control in other aspect?   Actually the net teacher who read story in my daughter's interview is not that bad.  She wore a smile in her fa ...

it's more or less same as this year. my interview was in the afternoon, the queue at outside was shorter but we needed to wait a long time inside, overall it took over an hour for the whole process. I was the one who waited inside and my hubby played outside with my kid, and they came back inside from time to time.

when we went to pay deposit, it was very well organized and smooth, although the teachers didn't look very caring (not much facial expression) during the interview, I found they are indeed very good when school started.

this year's weather was terrible, hot in the morning and heard it rained in the afternoon. it was quite smooth when the interview first started, everyone in the school standed by and ready before 9. then from around 10 something many many families arrives and turned out chaotic.

many kids were waiting inside at the beginning, then the principal was worried that the condition was not good to kids' health so limited the number of kids inside, but caused the queue longer outside. I guess there was no choice but to let everybody get in in the afternoon as it was raining.
作者: joenjac    時間: 10-3-8 14:29

我個女都係km讀緊,佢in 左幾間.但個女自己話想讀km.(姓cat都收佢)

in 個日,我老婆話見到老師係外邊睇d細路玩緊個陣,已經靜靜打緊分數.我唔在場,祗係將聽到既同大家 "些牙"

作者: hoyinghar    時間: 10-3-8 14:37

so poor....hope your daughter will get well soon

原帖由 mamadadakaka 於 10-3-8 13:37 發表

My daughter is sick because of that............

作者: wendycyp    時間: 10-3-8 14:40

但係外邊玩緊都唔知邊個打邊個, 個有名嘅label都係入去課室in之前先派喎... 如果聽大家講果日情況咁混亂咁多人, 更加唔知d老師點打分啦!

原帖由 joenjac 於 10-3-8 14:29 發表
我個女都係km讀緊,佢in 左幾間.但個女自己話想讀km.(姓cat都收佢)

in 個日,我老婆話見到老師係外邊睇d細路玩緊個陣,已經靜靜打緊分數.我唔在場,祗係將聽到既同大家 "些牙" ...

作者: EggEgg08    時間: 10-3-8 14:53

打分數? 佢地如果有人手有時間打分數..不如安排那些人攪好個秩序同流程重好啦....如果真係咁就更加對呢間學校失望....自己都未處理好自己運作重來評人地.....
作者: joenjac    時間: 10-3-8 15:11

原帖由 wendycyp 於 10-3-8 14:40 發表
但係外邊玩緊都唔知邊個打邊個, 個有名嘅label都係入去課室in之前先派喎... 如果聽大家講果日情況咁混亂咁多人, 更加唔知d老師點打分啦!

可能而家多左人報名啦,其實我覺得邊間都無所謂,當時就係因為個女去到,講左句"好鐘意呀"我就唔再比佢in第二間.之後另一間都話收,我都係比個女讀 km.

細路仔,開心返學先係最緊要.
作者: cwsleung    時間: 10-3-8 15:31

My son is one of the students at KM in K1.  Last Saturday, the interview day, I was also there being one of the 家長義工.  Since my son has studied in KM since N1, I was also 家長義工 last year.  As only 家長義工, we did not know the detail arrangement of the interview day, but truely it was the most crowded interview day we have ever see.  We also wondered that why the school did not set up two interview days instead of one so that it will be less crowded.  Well, anyways it is not our decision.

Let me talk more about this school.  N1 was easy, there is only 1 worksheet per week, recognize (not write) one Chinese word and one English word per week.  K1 is getting more serious, 2 kinds of homeworks a day and lots of things to learn.  My son is a 大仔, and he likes to write and draw, so he has no problem with it.  But some of the parents find it difficult for their kids to manage already.  Overall my son like to go to school, and he is happy everyday when he comes home from school.  

I also feel that the overall management of the school is not good, but what I really care is that if they are good to my kid.  So as long as my son can learn happily there, I am okay with it.
作者: whoistheman    時間: 10-3-8 15:50

in 個日,我老婆話見到老師係外邊睇d細路玩緊個陣,已經靜靜打緊分數.我唔在場,祗係將聽到既同大家 "些牙" ...

唔係呀話 ?  同一時間兩百幾人仲可以打分 ? 真唔真 ?
作者: puffpuff    時間: 10-3-8 15:58

里個比喻真係好貼切.....不過.....唉! 估唔到我個女變左隻馬.......

原帖由 whoistheman 於 10-3-8 13:32 發表

作者: daddy2007    時間: 10-3-8 16:07

I am also one of the 家長義工 on that day,  the arrangement is a bit confuse in the afternoon due to the rain.   There are few patches of rain in the afternoon, out of a kind intention,  the school principal ask the waiting parents and kids to go to indoor area instead of queuing up in the outdoor area to get wet.     The interviews at 1-3:30 were delay.   But things are getting smooth after 3:30pm.  

Please do not judge the school  base on just the interview performance.   My daughter was studying N1 this year,  overall the teachers are caring and nice,  they will call the parents every 2 weeks regarding the kid performance and progress at school.   My daughter always talk about the teachers and her classmates at home, she enjoy school a lot.
作者: joenjac    時間: 10-3-8 16:16

原來我講得唔清楚!!  sorry sorry

我個女係2年前 in 既,當時好似無咁多人,估唔到而家多左咁多人報@@
作者: whoistheman    時間: 10-3-8 16:33

原帖由 daddy2007 於 10-3-8 16:07 發表
I am also one of the 家長義工 on that day,  the arrangement is a bit confuse in the afternoon due to the rain.   There are few patches of rain in the afternoon, out of a kind intention,  the school pr ...

Hi daddy2007, first of all we are not against any 家長義工, and I knew all of you have a very difficult time that day too. But I really would like to know, what is the standard of that 5 minutes interview in order to rate if the kid are qualify or not.  This is the part that upset most of the parents.
作者: daddy2007    時間: 10-3-8 16:58

Base on my experience last year, I guess the story telling section is used to rate the child attention span,  the dancing section is to rate the child participation,  and the tunnel section rate on the child obedience.    Also, the child must say "good morning/afternoon" to the teacher when she enter the classroom and say "good bye" to the teacher before she leave.
作者: cacanov06    時間: 10-3-8 17:21

真係唔明點解km要咁樣玩d家長同小朋友...
1) 明知超過1,000人黎in, 點解唔可以分2日?  
2) 明知咁多人, 仲要做埋攤位賣書? 你估e+ 書展呀?
3) 點解唔可以之前收哂d(要求家長郵寄) 什麼出世紙, 針咭副本...簡化當日程序?
4) 點解需要咁多義工家長? 我見好多都係行行企企冇野做?

唔係只係km收過過千信, 其它hkps, 啟思...etc. 但係人地做得好好....點解km會咁差?:;pppp:   一間所謂名幼稚園...
作者: fishmum    時間: 10-3-8 17:51

你睇嘢真係好客觀 希望你嘅小朋友入到適他的學校

原帖由 luiflora 於 10-3-8 00:25 發表

唉~~講真,出名D的學校大多數都比人投訴過啦!!THINK在交申請表時,等了兩小時,在太陽下排到滿頭大汗,回家頭痛了兩日!!樂基仔仔IN8:30,我地8:15到,要在馬路等,學校一開門即叫即IN,全家人都未清楚發生咩事!!劍嗚我唔 ... 講真如果學校不好,那有機會人山人海??沒人山人海那有機會亂七八糟呢??唉~~這幾年我們做父母的都會比較辛苦,鬼叫出生BB多左甘多??所以我會冷靜及睇看D!!為小朋友選擇一所更合適他的學校!!!

作者: fishmum    時間: 10-3-8 17:55

完全同意! 希望學校可以吸取教訓, 唔好令到想入 KM 嘅家長卻步啦

原帖由 daddy2007 於 10-3-8 16:07 發表
I am also one of the 家長義工 on that day,  the arrangement is a bit confuse in the afternoon due to the rain.   There are few patches of rain in the afternoon, out of a kind intention,  the school pr ...

作者: MaM    時間: 10-3-8 17:56

After viewing so many feedback, I have no regret that I didn't bring my son to interview. It really gave the parents bad impression to the school.
作者: cwsleung    時間: 10-3-8 19:29

2 years ago when my son interviewed KM for N1, the interview was also short, and I believe that it is somewhat the same as this year.  At that time after the interview, I throught that my son did not get it, but he was accepted.  Maybe because my son is a 大仔.  But at that time there was not as many students interview as this year.  

有人話見到我哋家長義工企喺到冇嘢做,我哋都冇辦法,見到咁多人,學校又冇話俾我哋知佢哋有咩安排,我哋都唔知可以點幫你哋.

其實出面唔係有咁多學校有N1讀.如果讀左N1,出年就算唔留喺KM讀,出去考其他學校都會易啲,所以先咁多人interview.

作者: whoistheman    時間: 10-3-8 23:10

原帖由 cwsleung 於 10-3-8 19:29 發表
2 years ago when my son interviewed KM for N1, the interview was also short, and I believe that it is somewhat the same as this year.  At that time after the interview, I throught that my son did not  ...

其實你地都係義務, 所以點都唔關你地事, 我當時亦冇打擾到你地, 因為見到你地有 d 不知所措.  問題就出在管理層, 冇變通既能力, 有突發事點樣變通, 知道天氣報告早應該兩手準備, 有 plan b/ plan c, 唔係落左雨先諗.  另外, 我好同意你講, 大B 既機會高好多, 因為佢地比較大可能在短時間內比反應同做哂所有野.  所以你地可以反映比學校聽, 倒不如 IN  1月 至 3月出世反而會人少好多, 亦唔會有今次既問題, 又唔洗比錯覺 細B, 根本細B唔會有機會.
作者: elmolly    時間: 10-3-8 23:21

原帖由 whoistheman 於 10-3-8 23:10 發表

其實你地都係義務, 所以點都唔關你地事, 我當時亦冇打擾到你地, 因為見到你地有 d 不知所措.  問題就出在管理層, 冇變通既能力, 有突發事點樣變通, 知道天氣報告早應該兩手準備, 有 plan b/ plan c, 唔係落左雨先 ...

9月打後既細b已經係安排起6月先interview. 公道d, 我個女果班都有起碼幾個8月出世既小朋友.
作者: iris727    時間: 10-3-9 02:51

我11:30去到學校,見到咁混亂真係想走人,真係以為去左bb展,好似趕鴨仔咁,group interview幾分鐘,怱怱忙忙求求其其,一間學校行政咁混亂,對家長及小朋友咁唔considerate, 好難說服自己俾個小朋友佢地照顧及教導...
作者: Smallpigbb    時間: 10-3-9 11:01

唉~~講真,出名D的學校大多數都比人投訴過啦!!THINK在交申請表時,等了兩小時,在太陽下排到滿頭大汗,回家頭痛了兩日!!樂基仔仔IN8:30,我地8:15到,要在馬路等,學校一開門即叫即IN,全家人都未清楚發生咩事!!劍嗚我唔所以又何必只看學校安排面試當日的表現而不信過來人的幾個月至幾年的感覺及分析呢??講真如果學校不好,那有機會人山人海??沒人山人海那有機會亂七八糟呢??唉~~這幾年我們做父母的都會比較辛苦,鬼叫出生BB多左甘多??所以我會冷靜及睇看D!!為小朋友選擇一所更合適他的學校!!! ...

多謝你o既中肯言論,其實我個女都係讀緊KM o既PN,剛剛上年9月入學,我上年都係好似大家去interview,可能你o地係老鼠年人數比我o個年金豬仲要多,我都係成個過程到完參觀完學校大概2個小時啦,我老公反而覺得上年in4間學校搞得最好係KM,我上年係老公陪入課室面試,佢就無講話老師有D咩問題.

其實好多出名o既學校都有出現過超收唔止係KM,上年有間收多咗人計錯數要小朋友返星期一三五或者二四六啦,如果你問我上年擔唔擔心都擔心o家,但邊個叫自己鐘意呢間學校個女又考到.不過我都聽返有份做義工o既媽媽講o個日真係亂咗D,而且個天又落雨,但如果你o地真係用呢日嚟計而學校又收咗你個小朋友而唔讀,我就覺得好浪費囉,你o地in之前應該知道自己想揾D咩學校,教育方向係點同自己o既理念同唔同.其實如果你話interview亂我上年都試過有間排到去馬路搞咗成個幾鐘都未入到學校門口o既都有啦.

我都有同學校老師講過話好多人鬧呀,點解搞到o甘呀,希望6月我有份做義工唔會o甘啦.其實KM老師同校長都好好,尤其係D老師好有愛心又細心,唔係我個女o係度讀我至o甘講,坦白講我成日以為一班o甘多學校老師點會留意到自己個女係點,點知道攞成績表o個日,老師竟然可以講到我個女o既性格係點邊方面有問題,叫我多加留意,我真係要寫個福字.
作者: kaboBB    時間: 10-3-9 11:22

我bb都係細b,安排6月先in,想問下讀緊km既家長,班中是否真的有細b?定係其實hea我地,叫做比我地in下咋
作者: luiflora    時間: 10-3-9 11:49

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-9 11:01 發表

多謝你o既中肯言論,其實我個女都係讀緊KM o既PN,剛剛上年9月入學,我上年都係好似大家去interview,可能你o地係老鼠年人數比我o個年金豬仲要多,我都係成個過程到完參觀完學校大概2個小時啦,我老公反而覺得上年in4間學校 ...

可能我黑仔又可能我早已睇化,我為仔仔找n班學校,忙了7個月,當中有喜有氣又有淚~~最後領悟當中道理,出名的學校有邊間無比人投訴??只欠多與少,及受害者是不是你而已!!??如果我好似d家長甘有骨氣,面試時不滿就不讀間學校??甘我唸我仔仔只可以讀次次次等學校及不是我杯茶的學校了....甘又一定好嗎???所以家長們如果你手上有更好的學校,請不要讀KM囉(要講得出做得到先好)~~因為我知道好多小朋友還找不到理想的學校!!做下好心比人地讀啦!!!如果你地手上沒有更好的學校,只看人地"安排面試"當日的表現而比間學校死刑,甘真的好傻豬!!KM當日是亂七八糟,不過比起某些學校,我覺得過得去,起碼有幾位老師比分,小朋友輸都心報口報,有D學校只得一位老師比分??A又唱歌又跳舞都可以輸比一個唔識講野唔識行的B小朋友!!如果你係A家長你感受如何??又例如:你收某學校的面試通知時是收錯了人地個仔.你要請假去學校搗返件事.間學校一句SORRY都無!!甘你又點呢??所以算啦~~面試當日學校的表現大家睇開D,最重要的是過來人對學校的比分及小一派位的資料,如果都係好!!又何必放棄選擇該學校的機會呢???
作者: yywing    時間: 10-3-9 11:55

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-9 11:01 發表

多謝你o既中肯言論,其實我個女都係讀緊KM o既PN,剛剛上年9月入學,我上年都係好似大家去interview,可能你o地係老鼠年人數比我o個年金豬仲要多,我都係成個過程到完參觀完學校大概2個小時啦,我老公反而覺得上年in4間學校 ...

但係混亂是事實,唔俾收據是事實,有小朋友因此生病是事實。而又不給我們一個解釋也是事實。

我相信唔關家長及老師事,而係行政人員的問題,他們到現在也不和我們家長來一個道歉,就証明他們覺得冇問題,起碼我看不見在他們的網頁有道歉,而我亦不相信他們不知道有很多家長不滿。

即係咁,佢地如果肯道歉,家長們會順氣D law!
作者: luiflora    時間: 10-3-9 12:07

原帖由 yywing 於 10-3-9 11:55 發表

但係混亂是事實,唔俾收據是事實,有小朋友因此生病是事實。而又不給我們一個解釋也是事實。

我相信唔關家長及老師事,而係行政人員的問題,他們到現在也不和我們家長來一個道歉,就証明他們覺得冇問題,起碼我看不見在他們的 ...

唉~~這是我永遠不明白的地方!!!幾間出名的N班學校都不會講一句SORRY!!!有時我都好想好有骨氣,比仔仔去讀屋村學校,起碼有人同我講SORRY,比起我可以大大聲當面表示我不滿....只是仔仔前途也可能會差一半!!!唉~~如果我地小朋友是沙士時出世,故事全改寫了!!
作者: yywing    時間: 10-3-9 12:13

原帖由 luiflora 於 10-3-9 11:49 發表

可能我黑仔又可能我早已睇化,我為仔仔找n班學校,忙了7個月,當中有喜有氣又有淚~~最後領悟當中道理,出名的學校有邊間無比人投訴??只欠多與少,及受害者是不是你而已!!??如果我好似d家長甘有骨氣,面試時不滿就不讀間 ...

咁又例如我真係唔理正識面試前所有混亂,剩係focus on在面試房裏面的事情,聽緊故事時有人嗌咪入嚟叫人揸走門口架車,仲要嚟兩次,小朋友被disturb了兩次,咁又點計,唔通這是一個測試嗎?這樣對那班小朋友公平嗎?唔通叫佢地安排過另外一次面試嗎?

這班小朋友已被不公平對待,他們就是被這個咪改變了命運。

作者: yywing    時間: 10-3-9 12:19

原帖由 luiflora 於 10-3-9 12:07 發表

唉~~這是我永遠不明白的地方!!!幾間出名的N班學校都不會講一句SORRY!!!有時我都好想好有骨氣,比仔仔去讀屋村學校,起碼有人同我講SORRY,比起我可以大大聲當面表示我不滿....只是仔仔前途也可能會差一半!!!唉~~如果 ...

肯道歉才是勇敢的表現,教小朋友做錯事都要講SORRY,點解D大人做唔到呢?唔通依間學校唔會教人講SORRY的?
作者: puffpuff    時間: 10-3-9 12:37

其實interview完km既家長都係想舒發下心裹面既怒氣同不明, 係度講得冇預左會有任何人行出黎俾個答案解釋返個日點解安排甘差或要人出黎認錯。

我相信係度留得言既家長都只係想傾下, 唔係想同任何人confront任何事。
作者: cwsleung    時間: 10-3-9 13:53

原帖由 kaboBB 於 10-3-9 11:22 發表
我bb都係細b,安排6月先in,想問下讀緊km既家長,班中是否真的有細b?定係其實hea我地,叫做比我地in下咋

我阿仔嗰班都有一兩個八月出生細仔,佢哋都有收細仔,不過唔多囉.
作者: cwsleung    時間: 10-3-9 14:03

大家想一想,當日有大大話話過千人interview,劍鳴都係收得嗰百幾人,如果收左,其實都幾好彩.如果收左你小朋友,而你又真係因為面試當日安排不妥而放棄,咁好多只係waiting list嗰啲父母都會好多謝你.
作者: 哈理媽媽    時間: 10-3-9 15:41

我都好想分享一下自己既感受:
我係果日下午其中一個小小義工,不幸地我被安排係最前線既C位度,所以我好清楚了解到黎面試既家長同小朋友既苦況o個天時晴雨,又超多人,大人小朋友,義工同老師們都好辛苦...

我非常同意學校係流程安排上,有多方面既改善空間,我亦有信心學校可以做更好o因為之前既面試活動我都有做義工,同埋上年我個女in時都好正常,好流暢,好多家長都讚好架!

另外,我最想講既係你地係個日見吾到既野:
KM既校長,老師,工友們都超級好,我個女勁鍾意3位好好好老師,同好鍾意返學(有時佢病到cc下都話要返學),好主動做功課和溫書,勁主動學習,課程又豐富,呢D都係老師既栽培,學校既功勞o我地一家人都好欣賞KM既教育方法,同老師勁有愛心!

而且,平時學校既caring真係好正!老師成日打比家長,岩岩開學係日日打黎,之後,一星期打黎一次o
eg.有次,我個女係學校去花園賞花時,自己行得衰跌親,老師都即刻打比我,亞女返到屋企,我睇返只係小小擦到都無野,平時我同佢去遊樂場玩,跌到紅左,我都吾會打比老公啦...

另外,學校一D都吾commercial D課外活動參吾參加都得架,因為無校車坐,我都無參加過,除左岩岩個次旅行o

Anyway,我只係吾想有部份家長因為一次面試經驗而誤會左KM,希望大家可以從多D吾同角度去認識我地學校,尤其係我地既好老師們!

最後,希望大家既小朋友都入讀到你地心儀既學校啦!

作者: chilokbb    時間: 10-3-9 15:45

My kid is currently studing KM N1 and is born in July 2007. As far as I know the youngest kids in his class are those born in Aug 2007 and there are 2-3 of them.

If you refer "small B" as those born in Sept to Dec 2007, I think there is none in current N1 class.

As KM is not 100% promotion from N1 to K1, the kids have to be assessed in Oct (i.e. the 2nd month after school starts) and in Nov parents will be informed whether their kid is offered a K1 seat or being put in waiting list.

If small B just started their school say in Oct, they are still in their accommodating period and I wonder how can they be assessed and how the teacher can determine to offer a K1 seat or not in Nov ?

So I think it is rare for them to take small B born between Sept to Dec. May be you can try next year N1 as big B .

作者: EggEgg08    時間: 10-3-9 16:17

咁如果學校咁有愛心, 點解佢唔收番哂N1的學生上K1? 只係返了學個多月佢以什麼assess d 學生? 我覺得對那些唔收的小朋友好殘忍, 點樣繼續餘下的N1課程? (好像已被標籤為班中的蘿底橙敢)...學校會唔會有解釋點解唔收ar?

作者: elmolly    時間: 10-3-9 16:54

原帖由 chilokbb 於 10-3-9 15:45 發表
My kid is currently studing KM N1 and is born in July 2007. As far as I know the youngest kids in his class are those born in Aug 2007 and there are 2-3 of them.

If you refer "small B" as those born ...

想clarify其實係有9月打後既細仔, 不過係好少, 我知呢個學期係有插班生, 不過唔起我果班.
作者: yywing    時間: 10-3-9 17:22

希望他們至少可以對當日的老師們,職工們,義工家長們講聲唔好意思。

我們這些「外人」又算得D咩吖!
作者: babyakambm    時間: 10-3-9 17:44

Oh, my boy is Dec 08 baby. I applied Keen Mind for him, so does that mean I dont get a chance to even conduct the interview? Or even they offer my boy to in, it is only waste of time, as they will not accept him anyway???

原帖由 chilokbb 於 10-3-9 15:45 發表

If you refer "small B" as those born ...

作者: Tabobo    時間: 10-3-9 18:06

我個女係 0707 bb, 都係讀緊 N1 的學生, 當初其實唔係好識呢間學校, 係朋友報我又報, 今年亦有考其他 K1, 因為覺得 KM 好似唔夠 ST CAT , KV 個 D 出名.

我阿女開頭係好怕羞好怕陌生人又易發脾氣又 ATTENTION-SEEKING的小朋友, 我自己有時都搞佢唔 DIM, 但係番左 KM 後, 佢真係有好大轉變, 我覺得老師不單上無因為佢麻煩而 COMPLAIN 佢 OR LABEL 左佢係問題學生, 更教到我個女乖左好多, 識多左好多野, 仲睇得出佢非常鐘意番學, 非常鐘意 D 老師, 我自己都成日收到佢班主任的電話, 佢地了解我個女好似仲多過我, 對於佢地既細心, 我真係非常之感動, 可能因為我自己都係從事 EDUCATION 工作, 我覺得老師咁盡心盡力鍚佢地, 我真係好感激佢地 !

其實由開學到依家, 學校做好多野都令我好感動, 例如全校一齊開的 親子 X'MAS PARTY, 我記得我自己第一次睇到阿女上台表演, 做埋動作, 我真係感動及開心到喊左出黎 ! 另外新年搞的校內年宵, 一班老師可以搞到咁多個攤位出黎, 又有 GAME BOOTH 又有寫揮春又有包角仔, 真係嚇左我一跳及佩服一班老師的苦心, 仲有剛過去的 PICNIC, 老師唔係帶左佢地去就算, 仲有親子 WORKSHOP 及 集體遊戲 ! 真係好驚喜 !

不得不提, 就係平時我阿女有什麼撞親 (有時係我地自己唔小心), 老師都會立即打比我地了解, 怕我地唔知阿女整親, 又叫我地注意阿女著的鞋仔款式, 上星期六我老公同老師反映阿女係屋企好霸道及發 DADDY MAMMY 脾氣, 老師星期一已經即刻跟進, 阿女一落校車已經同我講 : 我激嬲 DADDY, 我激嬲 MAMMY, 我要 SAY SORRY, 我以後唔成日 CRYING, 我要 SAY THANK YOU... 聽到我真係好好多謝 D 老師, 佢地對小朋友真係好上心架 !

所以, 雖然我都有其他 OFFER, 但係最後都 GIVE UP 左, 我好大機會都會留番低 KM 升 K1

如果 N1 有好消息的 PARENTS , 唔好咁快 GIVE UP THE OFFER 呀 !
作者: ParrotCarrot    時間: 10-3-9 19:22

... As KM is not 100% promotion from N1 to K1, the kids have to be assessedin Oct (i.e. the 2nd month after school starts) and in Nov parents willbe informed whether their kid is offered a K1 seat or being put inwaiting list. ...

N1 8, 9 月才開始上學, 10 月就要做 assessment?! 11 要再放榜才知能否升上 K1? 只用頭兩個月就決定升 K1 與否, 不太公平吧! 父母的壓力亦很大呢.

作者: Smallpigbb    時間: 10-3-9 23:49

原帖由 luiflora 於 10-3-9 11:49 發表

可能我黑仔又可能我早已睇化,我為仔仔找n班學校,忙了7個月,當中有喜有氣又有淚~~最後領悟當中道理,出名的學校有邊間無比人投訴??只欠多與少,及受害者是不是你而已!!??如果我好似d家長甘有骨氣,面試時不滿就不讀間 ...

其實你仔仔都好叻,Think都係一間好好o既學校,我都識有D朋友都係小朋友考好多間學校都唔收或者係waiting list.至于你話見過有人講學校admin寄錯interview信俾人我都有睇過呢D post,而且都知道係邊間學校,仲要家長自己寄返封信俾佢o添.

你都講得好,我其實都有3間學校收咗個女讀K1,但KM收返我就已經通知其他學校唔去讀,留返D位俾一D有需要o既人.

KM三個老師interview其實係每個老師mark 2個小朋友o既分數同表現,所以我唔記得好求其囉.

其實由金豬年開始後o個幾年個個做父母o既都辛苦為小朋友揾學校,家下揾幼兒園至係開始,仲有小學,中學同大學,所以大家一齊努力呀.

作者: Smallpigbb    時間: 10-3-9 23:52

原帖由 Tabobo 於 10-3-9 18:06 發表
我個女係 0707 bb, 都係讀緊 N1 的學生, 當初其實唔係好識呢間學校, 係朋友報我又報, 今年亦有考其他 K1, 因為覺得 KM 好似唔夠 ST CAT , KV 個 D 出名.

我阿女開頭係好怕羞好怕陌生人又易發脾氣又 ATTENTION-SEEKI ...

同學仔明白你講咩,其實學校真係唔會逼我o地參加任何學校搞o既o野,係自願,我個女表演無喊我都好高興,覺得佢好似大個咗好多o甘,而且一日一日進步.
作者: Smallpigbb    時間: 10-3-9 23:57

原帖由 ParrotCarrot 於 10-3-9 19:22 發表

N1 8, 9 月才開始上學, 10 月就要做 assessment?! 11 要再放榜才知能否升上 K1? 只用頭兩個月就決定升 K1 與否, 不太公平吧! 父母的壓力亦很大呢.

如果話做媽媽o既無壓力就係假o既,入得呢間學校就要預咗,我開頭都好緊張,但到最後覺得係無得緊張,學校係自己幫個小朋友簡o既,唯有做多D功夫囉.
作者: Smallpigbb    時間: 10-3-10 00:05

你可以放心,我個女o個班都有好多細仔,7月同八月都有唔少.唔會叫你嚟面試hea你o地.
作者: Smallpigbb    時間: 10-3-10 00:19

原帖由 EggEgg08 於 10-3-9 16:17 發表
咁如果學校咁有愛心, 點解佢唔收番哂N1的學生上K1? 只係返了學個多月佢以什麼assess d 學生? 我覺得對那些唔收的小朋友好殘忍, 點樣繼續餘下的N1課程? (好像已被標籤為班中的蘿底橙敢)...學校會唔會有解釋點解唔收ar ...

其實我個女o個組都真係有人唔收,但真係入得呢間學校就已經要知道佢o地要D咩囉,o甘老師就一定唔會標籤咗唔收返o既小朋友,而且亦會同父母講返到底點解唔收,其實係真係殘忍,但學校會收返呢班學生至再收外來o既K1生.
作者: Smallpigbb    時間: 10-3-10 00:31

我相信唔關家長及老師事,而係行政人員的問題,他們到現在也不和我們家長來一個道歉,就証明他們覺得冇問題,起碼我看不見在他們的 ...

唔係我幫學校定D咩,我都有同學仔媽媽做義工,o個日真係亂,而同學仔媽媽都有俾人鬧,我都已經同學校老師講咗希望真係會改善,我好明白每個嚟得見學校o既家長一定對學校有期望,仲有等o甘耐小朋友一定唔好受,但如果你真係要學校道歉,我睇係唔可能囉,雖然你話道歉係負責任o既表現,但試問有邊間出過錯o既學校會o甘.
作者: sofiamama    時間: 10-3-10 02:28

Do you know when and how these small B (admitted after after Sept) are assessed and when they are notified if there is any K1 seat?

Is it the same timing and same assessment as the bigger kids ?

I just worried that it is not fair to the small B to be assessed in a much shorter period of time than those elder kid who starts school in Sept.

原帖由 elmolly 於 10-3-9 16:54 發表

想clarify其實係有9月打後既細仔, 不過係好少, 我知呢個學期係有插班生, 不過唔起我果班.

作者: sofiamama    時間: 10-3-10 02:38

Do your daughter's class has any small B born between Sept and Dec ?

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-10 00:05 發表

你可以放心,我個女o個班都有好多細仔,7月同八月都有唔少.唔會叫你嚟面試hea你o地.

作者: Smallpigbb    時間: 10-3-10 07:52

原帖由 sofiamama 於 10-3-10 02:28 發表
Do you know when and how these small B (admitted after after Sept) are assessed and when they are notified if there is any K1 seat?

Is it the same timing and same assessment as the bigger kids ?

I ...

九月後出世o既隔離班有D係2月下學期開學至入嚟讀,至于你話評估我就唔清楚幾時知道,但就知道都會考完下學期試至會知道學校收唔收返.
作者: bbmummmy    時間: 10-3-10 08:18

我囡囡係去年KM K3畢業, 講真到呢家都係覺得KM 教育方針好好, 呢樣也是我當年選KM 原因, 囡囡由 N1 起係KM, 到 K1, KV 收阿囡上午班, 但我跟爸爸唔鍾意太讀書, 教選留在KM, 呢家畢咗業升上傳統小學 (都有名女校), 成績都可以KEEP 到幾好, 見好多同學係開學時,  真係好多隔離好有名D 學校都跟得好辛苦, 但KM 因中英數都平均, 自小已有評估, 故一般上小學都無問題.

仲有正如一些家長講KM 有好多活動比學生, 學生跟家長參與, 所以唔似KV死讀書, S.C. 要補中文, 當然呢樣最緊要睇學校理念跟父母是否一樣, 因KM是先苦後甜 (因幼稚園都要跟吓功課), 如你喜歡幼稚園輕鬆, 可能要唸唸 (KM要讀書, 但程度OK)
作者: kaboBB    時間: 10-3-10 08:21

原帖由 cwsleung 於 10-3-9 13:53 發表

我阿仔嗰班都有一兩個八月出生細仔,佢哋都有收細仔,不過唔多囉.

咁即是冇希望啦,唉................
作者: kaboBB    時間: 10-3-10 08:23

ohh...............絕望了!

作者: kaboBB    時間: 10-3-10 08:29

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-10 00:05 發表

多謝你既鼓勵!但我bb是9月的,應該機會真是很微了~
之前的mama都說10月要評估,我bb才上學..............而且學校都唔想蝕一個月學費比我地呢d細b啦
作者: BCLA    時間: 10-3-10 09:38     標題: 回覆 69# kaboBB 的文章

我b都係9月, 咁你遲d會唔會去in KM ?
作者: kaboBB    時間: 10-3-10 09:55

我諗都會的,當見識下~
你呢?
原帖由 BCLA 於 10-3-10 09:38 發表
我b都係9月, 咁你遲d會唔會去in KM ?

作者: luiflora    時間: 10-3-10 10:17

原帖由 kaboBB 於 10-3-10 08:23 發表
ohh...............絕望了!

如果你真係好喜歡km.就唔好放棄去in.你知啦~~有甘多家長話過收都唔讀!!只要你比學校知道你的誠意一定都有機會!!!加油!!
作者: luiflora    時間: 10-3-10 10:26

原帖由 Tabobo 於 10-3-9 18:06 發表

我阿女開頭係好怕羞好怕陌生人又易發脾氣又 ATTENTION-SEEKI ...

嘩~~聽你甘講,搗到我好15/16,比仔仔讀THINK好 OR KM好!!!其實有D家長講到KM一毫子都無,我又幾喜歡學校設施,外觀幾特別,一睇已經知道學校,內裹又OK啊~~有大樹有香蕉樹又有禮堂!!如果以學生比例來說,學校一D都唔細!!自問我都IN了9間學校,4間地區,5間9龍塘,我又真係唔覺KM細!!真係好想知道有D家長話KM細,佢地之前IN過邊間!!!??
作者: luiflora    時間: 10-3-10 10:40

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-9 23:49 發表

其實你仔仔都好叻,Think都係一間好好o既學校,我都識有D朋友都係小朋友考好多間學校都唔收或者係waiting list.至于你話見過有人講學校admin寄錯interview信俾人我都有睇過呢D post,而且都知道係邊間學校,仲要家長自 ...

我地好好彩,其實仔仔IN了10間學校,一間KM未知,之前9間都有8間收了佢!!所以請家長們唔好誤會我仔仔無學校收,先甘幫KM講野,我報佢,係因為太多朋友(過來人)話佢好好,我想盡媽媽責任幫仔仔選擇一間最合適佢的學校!!起碼K1唔使甘辛苦!!當然KM唔收我仔仔,我就唔使煩,如果收了,我都會請THINK AND KM的家長再講多D學校資訊比我知,我也會去見見學校老師OR校長......之後再細心分析而去決定邊間學校比仔仔讀!!面試的事我個人不會作主要參考!!
作者: Tabobo    時間: 10-3-10 10:51

我想再補充, 我識在 km 讀 n1 的小朋友, 好多在 k1 考其他受歡迎的 kindergarten 都有好好的成績, 我識有個小朋友雖然 km 只比佢 k1 waiting list, 但佢都考到 st cat. 有 個小朋友仲有幾個 offer ! 雖然未必一定係 km功勞, parents 的 support 都好緊要, 但以我自己小朋友為例, 佢性格真係好慢熱, 但係去考其他幼稚園都有成功, 所以我覺得 km 真係幫左佢好多 !
作者: wendycyp    時間: 10-3-10 11:07

其實而家講咩都冇用, km收先再算啦, 幾時得嚟擔心到3月尾!  講真, 大家其實都已經in咗好多學校, 抱平常心就可以啦... 考咗果d已經成為過去, 得唔得而家都唔到我哋控制!

我今個星期仲有兩間學校要in, 又要做準備功夫喇! km我已經唔會再花時間諗, 入到當然開心, 入唔到亦唔代表我哋d小朋友唔叻, 正如之前有媽咪所講, 只得1/10機會嘛!!

無論你哋會唔會因為今次面試安排而唔揀km都好, 希望大家d小朋友都入到心儀學校啦!
作者: 小曳人    時間: 10-3-10 11:31

原帖由 whoistheman 於 10-3-8 16:33 發表

Hi daddy2007, first of all we are not against any 家長義工, and I knew all of you have a very difficult time that day too. But I really would like to know, what is the standard of that 5 minutes int ...

我唔清楚學校點評分
不過以舊年嘅經驗.. 我覺得多多少少有對家長評分
e.g. 玩玩具時, 小朋友嘅表現, 家長嘅態度
小朋友跟唔跟到story time, 跟唔到.. 家長嘅反應 (我嗰場有家長大大聲用廣東話提水!)

仲有.. 大家唔好唔記得仲有份問卷!

到底.. 睇一個兩歲上近嘅細路, 點睇都唔"公平", 實有人唔在狀態架.. 但係有d basic嘢都應該睇到.. e.g. 會唔會係隻樹熊? 好奇心強唔強? 專心聽故事/玩玩具? 家長會唔會過度 妨礙/打擾 孩子表現..
作者: 小曳人    時間: 10-3-10 12:28

睇咗好多面試家長嘅感受..
我又想問吓.. 你地覺得一間nursery, 教職員應該係d咩人? 佢地嘅專長應該响邊度??

我都覺得佢地安排上好有問題, e.g. 點解K1會分兩日in, N1又得一日? 明明過千人.. 係一年比一年多, 上年都要等等等~ 今年咪仲c?!

响安排小朋友活動上, 好似最近嘅旅行, 其實無問題, 平時嘅安排上都好好.. 因為呢d係佢地應有嘅工作, 但係做得教育, 係咪要要求埋佢地好有crowd control嘅能力呢? 我都帶個仔in過SC/KV, 佢地真係安排得好好, 但係~ 點可以搵間成兩千個學生嘅學校同得五六百人嘅學校比呢? 大學校自然要請多d adm staff啦! 咁佢地應該做得好d架喎~

其實km嘅負面嘢都唔少, 面試安排相比前年單嘢, 已經唔係d乜嘢大問題, 既然出過事都仲要報名, 理應都諗過/了解過佢嘅長處.. 何況, adm既問題, hkps咪仲差, 你唔讀, 大把人爭住讀呀!
作者: ashleyaston    時間: 10-3-10 12:30     標題: 好彩我係第一批面試

我嗰日in上午9點, 我8點40分去到, 都係門口等. 佢地8點45分開門, 我好彩地掛第一個, 但入到去都要係入面王再排隊. 最慘係我一個人帶住個女, 又要交form, 交錢, 又要等, 不過當我睇完其他人, 同埋我老公個妹嘅仔仔(佢地12:40pm interview time, 但成1:35pm打俾我話連form都未排到可以交....)嘅遭遇, 我都算好彩.

我嗰段時間應該所有係細仔, 8月出世 (我個女仲係8月31日), 所以都算係fair啲.. 比起上次12月去樂基, 又要考講野, 坐係張椅一家三口對住老師,好似大人返工interview咁, 仲有好多係讀緊嘅兄弟姐妹, 又識呢個老師, 又識嗰個老師, 我覺得KM係評核時總算好啲..

其實啲學校收咁多form, 都應該screen下先安排interview, 況且嗰5分鐘係陌生環境, 小朋友又會有咩表現可以睇到呀... 咁咪唔使咁煩囉..

好明白之前啲家長嘅馬圈comment, 因我老公都係咁話.... 如果係咁, 真係要睇下阿仔同阿女有冇運, 因為5分鐘係睇唔到任何表現....
作者: tsangws    時間: 10-3-10 12:56

阿囝果日因為牛玫瑰疹發緊燒, 所以都無去, 似乎都無損失喎!

原帖由 MaM 於 10-3-8 17:56 發表
After viewing so many feedback, I have no regret that I didn't bring my son to interview. It really gave the parents bad impression to the school.

作者: chilokbb    時間: 10-3-10 15:03

雖然KM 無offer K1俾小兒子,只係waiting,我 so far 都唔覺得佢哋標籤咗唔收返嘅小朋友。

我都覺得對那些唔收的小朋友好殘忍,但去年入讀時已知道 this is the rule of the game,入得去讀就要接受。

不過真係認同間學校好好,教到小兒好多野,又好鍾意佢哋有好多活動令小朋友有多啲嘅exposure。

但至於點解唔收番,可惜班主任就無講。我在知道小兒只是put on K1 waiting list 後都即時打電話俾班主任了解,我問點解唔收番,佢答係principal based on 10月做個嗰評估報告決定俾 K1 offer 邊啲學生。其實10月個份評估報告是評估小朋友既physical/social/emotional/mental/ speech development & routine training, 唔係academic 嘅野。做到就有「tick」。

我又問佢咁小兒有咩達唔到佢哋要求同埋有咩需要改善,佢就答你個仔仔已比起初時返學進步咗好多,個個小朋友都好好,競爭好大 etc...

家長日都有再問同樣問題,班主任都無直接答,只是好general甘講小兒既strength & weak points。 其實真係好想班主任坦白直接講唔收嘅原因,我唯有當佢講既全部 weak points 就係唔收既原因羅。

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-10 00:19 發表

其實我個女o個組都真係有人唔收,但真係入得呢間學校就已經要知道佢o地要D咩囉,o甘老師就一定唔會標籤咗唔收返o既小朋友,而且亦會同父母講返到底點解唔收,其實係真係殘忍,但學校會收返呢班學生至再收外來o既K1生. ...

作者: chrischeung    時間: 10-3-10 15:40

請問到最後您小朋友有沒有收番呢?最後您小朋友讀那間KG呢?
原帖由 chilokbb 於 10-3-10 15:03 發表
雖然KM 無offer K1俾小兒子,只係waiting,我 so far 都唔覺得佢哋標籤咗唔收返嘅小朋友。

我都覺得對那些唔收的小朋友好殘忍,但去年入讀時已知道 this is the rule of the game,入得去讀就要接受。

不過真係認同間學校 ...

作者: chilokbb    時間: 10-3-10 16:23

小兒仍是KM waiting緊,要等到5月才知道有無K1 offer。學校應該會係5月做第二次registration,要睇吓有無第一次註冊咗嘅家長會give up個學位先會輪到waiting嗰啲。

我仍未決定小兒會讀哪間kg,因好彩SC & PC 都收了,仍然掙扎當中。如果KM收番,都會考慮give up SC & PC。

原帖由 chrischeung 於 10-3-10 15:40 發表
請問到最後您小朋友有沒有收番呢?最後您小朋友讀那間KG呢?

作者: mianyang_99    時間: 10-3-10 16:33

原帖由 luiflora 於 10-3-10 10:26 發表

嘩~~聽你甘講,搗到我好15/16,比仔仔讀THINK好 OR KM好!!!其實有D家長講到KM一毫子都無,我又幾喜歡學校設施,外觀幾特別,一睇已經知道學校,內裹又OK啊~~有大樹有香蕉樹又有禮堂!!如果以學生比例來說,學校一D都唔細!! ...

我都覺得km個校舍同環境好正:loveliness:
作者: 小克    時間: 10-3-11 09:11

作者: bobo1314    時間: 10-3-11 17:05

原帖由 chilokbb 於 10-3-10 16:23 發表
小兒仍是KM waiting緊,要等到5月才知道有無K1 offer。學校應該會係5月做第二次registration,要睇吓有無第一次註冊咗嘅家長會give up個學位先會輪到waiting嗰啲。

我仍未決定小兒會讀哪間kg,因好彩SC & PC 都收了,仍然掙 ...

你個小朋友好smart呀! SC同PC 都考到! 我個小朋友都係KM讀,我覺得評估内容會有d先入為主,即係看看個班主任like 唔 like 你個小朋友囉!係好唔客觀,但無辦法,this is the rule of the game !KM唔收,係他們走寳!同埋,我看過有家長講過,好多N1 waiting 都會最后收番, 因為好多人會走 (包括 waiting都會走!)我個小朋友班上都有幾個話左會唔讀KM!
作者: ParrotCarrot    時間: 10-3-11 18:50

原帖由 小克 於 10-3-11 09:11 發表
...  前兩日撞倒個劍鳴家長, 佢個女今年上小一, 入咗女拔。 講番interview情況, 佢竟然話: "正常吖, 唔係點叫名校? 今年2500個申請, 收130人, 你入面識唔識人? 唔識人點收你呀?"   ...

算吧. 這類麻煩家長, 不用和她同一間學校也是一種福氣.
作者: pino    時間: 10-3-11 23:46

原帖由 bobo1314 於 10-3-11 17:05 發表

你個小朋友好smart呀! SC同PC 都考到! 我個小朋友都係KM讀,我覺得評估内容會有d先入為主,即係看看個班主任like 唔 like 你個小朋友囉!係好唔客觀,但無辦法,this is the rule of the game !KM唔收,係他們走寳!同埋,我看過有家 ...

吾好意思,請問PC係邊間?tks!
作者: pino    時間: 10-3-11 23:51

原帖由 mianyang_99 於 10-3-10 16:33 發表

我都覺得km個校舍同環境好正:loveliness:

呢d真係好憑個人感覺!哈哈,我反而覺得佢座building好似人地d村屋/離島渡假屋咁,覺得怪怪地!不過,校舍同環境對我黎講又吾係太重要既,所以都無所謂! : )
作者: pino    時間: 10-3-11 23:57

原帖由 luiflora 於 10-3-10 10:40 發表

我地好好彩,其實仔仔IN了10間學校,一間KM未知,之前9間都有8間收了佢!!所以請家長們唔好誤會我仔仔無學校收,先甘幫KM講野,我報佢,係因為太多朋友(過來人)話佢好好,我想盡媽媽責任幫仔仔選擇一間最合適佢的學校!!起 ...

我也會去見見學校老師OR校長-->>你好犀利喎!!我無諗過報N1都要咁做呀!就算到K1/P1我都未必會呢! : P
作者: Smallpigbb    時間: 10-3-12 00:07

原帖由 小克 於 10-3-11 09:11 發表
算啦,根本就係一場鬧劇, 我個仔12:30interview, 我12:15到, 最後離開係3:00! 見倒個仔又餓又辛苦, interview表現又差, 我老婆幾乎喊咗出嚟。 最慘係我話要報劍鳴, 見倒個仔同老婆咁辛苦, 內疚到成晚瞓唔著。

前兩日 ...

我想講我個女係自己考入去o既,無任何人際網絡亦無背景。

至于你話你朋友in 時都亂,但我上年in我一D都唔覺得,可能每年唔同。
作者: LittleRoxie    時間: 10-3-12 02:07

作者: sstreet06    時間: 10-3-12 11:06

作者: Keyo    時間: 10-3-13 00:16

原帖由 Janbaby 於 10-3-8 10:23 發表

how come? do the principal or teacher insist to hold the session this way?

I personally think that school admin and teaching quality are two separate things. but honestly, totally disappointed lor ...

My son's got runny nose after the interview last SAT until now.
作者: Keyo    時間: 10-3-13 00:24

原帖由 puffpuff 於 10-3-8 12:10 發表
如果收我個女我未必讀, 好難唔將佢個日inteview時既安排同平時既教育方式一齊並論; 當佢收到成2000幾個申請表時早應該知點樣可以安排好啲, 概然以兒童為本, 起碼有啲有瓦遮頭既地方俾小朋友唔洗曬又曬死,落雨又冇地 ...

Application fee $30 x 2000 = $60000 for one day interview >> monthly staff salary of the whole school.

There were also stalls for selling books.  Strong commercial feel!
作者: Keyo    時間: 10-3-13 00:35

仲冇問問題考小朋友能力嘅環節, 俾人感覺係佢只想收易教嘅小朋友....唔需要叻嘅小朋友!
作者: Keyo    時間: 10-3-13 01:11

冇收據, 學校咪唔需要報稅囉!
作者: kerkermui    時間: 10-3-13 07:52

原帖由 Keyo 於 10-3-13 01:11 發表

冇收據, 學校咪唔需要報稅囉!

有d KG收咗錢先寄form俾家長, 我都唔覺眼有收據, 可能張form就係啦~
而且.. 有無收據同報唔報稅有關係架咩? 就算print張收據出嚟可以唔入數!

KM往年多數俾人讚: 多數學校攞form/交form就要俾$$
但KM係你in嗰日先俾, 佢唔係都賺嗰d錢!
作者: kenzo    時間: 10-3-13 09:11

真係好唔明, KM 年年都係以同一方式interview小朋友, 亦有setup一D booth賣書同俾小朋友玩遊戲. So far 好少聽到的家長complain有問題, 相反好多人都話KM既interview做得唔錯. 但係今年,因為報名人數激增, 再加上天雨既關係, 導致家長等耐左. 其實家長心情唔好自然咩都睇得唔順眼, 學校做咩都會覺得有問題啦.

無可否認, KM今次interview既arrangment唔係做得幾好. 佢地應該好似上年K1 Interview咁分兩日, 情況一定好好多. 不過相信KM經過今次之後, 下年應該會有改善同做得更好.

KM係一間好好既學校, 我囝囝由N1開始已經係KM讀, 現在讀緊K1, 讀得好開心.老師好有heart, 佢地對囝囝既性格都好清楚. 囝囝亦好喜歡佢地同好鍾意返學. 如果KM收左你地既小朋友, 而你地又放棄, 絕對唔係學校既損失而係你地小朋友既損失.
作者: 小克    時間: 10-3-13 11:27

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5