教育王國

標題: 全港直資中學, 那一間會收 band 3 生 [打印本頁]

作者: Martin媽咪    時間: 10-2-25 12:27     標題: 全港直資中學, 那一間會收 band 3 生

如題
作者: mayc    時間: 10-2-25 13:10

Please check PM!

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-25 12:27 發表
如題

作者: Martin媽咪    時間: 10-2-25 13:19

mayc,
收pm, Thank you.
作者: gwennan    時間: 10-2-25 14:40     標題: 全港直資中學, 那一間會收 band 3 生

PM please. Thanks
作者: bkman    時間: 10-2-25 17:00

其實唔使太擔心, 因為好多直資中學都睇學生面試成績和表現。 所以面試亦唔一定會得出BAND3結果。 建議不妨多申請幾間直資中學去面試。 話唔定有意外收獲。

祝好運。

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-25 12:27 發表
如題

作者: ALAL    時間: 10-2-25 18:43

匯知中學 將軍澳
作者: motherlau    時間: 10-2-25 21:20

TKO香島,中聖、勞工子弟、林大輝、聖道迦南都可以試.......
但係校風應用勞工子弟、中聖好d......

同意bkman所講,有心水不訪考,唔考又點知唔得呢?

點解一定要直資呢?
motherlau

作者: Tommychumum    時間: 10-2-25 23:12

Please also tell me, thank you very much
作者: vet    時間: 10-2-25 23:35

agree
u can apply as many 直資中學 as u like
don't give up any chance

let yr kid attend more interview and gain more experience, he may do well and get a place at a better 直資中學

add oil
作者: vet    時間: 10-2-25 23:36

李國寳
顏保零都不錯

作者: princesserela    時間: 10-2-25 23:57

中華基金、德信都可試

原帖由 vet 於 10-2-25 23:36 發表
李國寳
顏保零都不錯

作者: Charlotte_mom    時間: 10-2-26 09:58

中華基金係區內BAND ONE架WOR!
漢華就可以試下搏(聽講BAND TWO)
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2182585&extra=page%3D2

原帖由 princesserela 於 10-2-25 11:57 PM 發表
中華基金、德信都可試

作者: judy    時間: 10-2-26 11:56

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-26 09:58 發表
中華基金係區內BAND ONE架WOR!
漢華就可以試下搏(聽講BAND TWO)
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2182585&extra=page%3D2

中華基金去年会考最多7A。

我識得個校董,佢對呢間学校讚不絕口。佢話呢間學校的中英文教師水準很高。理科教師陣容相對來說弱了點。
作者: TINGMUM    時間: 10-2-26 13:05

勞工子弟, 我親眼見到有兩個飛仔在學校門口等個男仔出來, 一見佢便起飛腳踢佢, 好狼.  又見過男女學生從學校門口出來己拖手, 個囡仔一睇己知係wet妹!  雖然不熟悉這學校, 但我對這學校的印象真是不好!
作者: Martin媽咪    時間: 10-2-26 16:41

bkman & motherlau,
我是南區, 南區直資全部名校 band 1, 因為仔仔成績未如理想, 仔仔比較活躍, 坐不定, 所以想找一些活動教學中學, 而包容 band 3 成績, 從而提高他學習興趣, 他喜歡視藝, 畫畫, 電影, 是否有些直資中學, 培養設計及電影.... 所以想試下考直資, 如果唔得, 就派位, 入定南區band3中學  

原帖由 bkman 於 10-2-25 17:00 發表
其實唔使太擔心, 因為好多直資中學都睇學生面試成績和表現。 所以面試亦唔一定會得出BAND3結果。 建議不妨多申請幾間直資中學去面試。 話唔定有意外收獲。

祝好運。

...

作者: ALAL    時間: 10-2-26 16:44

creative secondary ,but must be good in english
作者: Martin媽咪    時間: 10-2-26 17:42

ALAL,
所以要找包容 band 3生 直資
原帖由 ALAL 於 10-2-26 16:44 發表
creative secondary ,but must be good in english

作者: ALAL    時間: 10-2-26 18:17

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2177565&extra=page%3D1
作者: motherlau    時間: 10-2-26 21:38

好明你ge擔憂 ,南區就真係難搵呢d學校 ............sorry!!我唔太熟香港區,希望有其他家長可以比多d意見你la........

不過搵直資要有心理準備,成績唔達標會比out........所以都係搵d相近成績比較好.......唔係out左都幾煩.......

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-26 16:41 發表
我是南區, 南區直資全部名校 band 1, 因為仔仔成績未如理想, 仔仔比較活躍, 坐不定, 所以想找一些活動教學中學, 而包容 band 3 成績, 從而提高他學習興趣, 他喜歡視藝, 畫畫, 電影, 是否有些直資 ...

作者: motherlau    時間: 10-2-26 21:41

其實培僑、漢華都可以試下...........

沙田林大輝都係比較著重體藝.......但可能太遠la...

原帖由 小寶 於 10-2-26 21:10 發表
有冇考慮培僑

作者: 2008mum2008    時間: 10-2-27 01:15

如題

蘇浙公學可以一試.
作者: CFaHB    時間: 10-2-27 14:15

南區港大同學會

我知呀仔學校 band 3 d 學生都會考呢間, 試下無防 ~
作者: Charlotte_mom    時間: 10-2-27 19:02

以我所知, hkugac中一開5班(150人?)
舊年小學校長透露數字, 126個小六生, 其中106人選擇直升, 即係話仲有幾十個位收外來生
睇返以前post, band one生多數即in即收, band two生要睇埋其他表現, band three似乎有d難度, 不過學你話齋, 試下無妨
原帖由 CFaHB 於 10-2-27 02:15 PM 發表
南區港大同學會

我知呀仔學校 band 3 d 學生都會考呢間, 試下無防 ~

作者: 2008mum2008    時間: 10-2-27 21:41

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-26 16:41 發表
我是南區, 南區直資全部名校 band 1, 因為仔仔成績未如理想, 仔仔比較活躍, 坐不定, 所以想找一些活動教學中學, 而包容 band 3 成績, 從而提高他學習興趣, 他喜歡視藝, 畫畫, 電影, 是否有些直資 ...

Hi Martin媽咪,

舊年我囡囡有個女同學原本派"余振強紀念第二中學", 後來叩門入到"漢華", 呢間學校以前在中西區時校風不錯, 可以一試.
作者: Martin媽咪    時間: 10-3-1 14:33

2008mum 20008,
余振強紀念第二中學

原帖由 2008mum2008 於 10-2-27 21:41 發表

舊年我囡囡有個女同學原本派"余振強紀念第二中學", 後來叩門入到"漢華", 呢間學校以前在中西區時校風不錯, 可以一試.

作者: Martin媽咪    時間: 10-3-2 13:52

有無其他 bk 友比下意見我
作者: 701003    時間: 10-3-2 20:39

元朗伯裘書院
作者: Martin媽咪    時間: 10-3-3 10:29

很遠
作者: 寶丁媽    時間: 10-3-7 22:23

將軍澳匯知/順利聖道迦南
作者: 寶丁媽    時間: 10-3-7 22:24

將軍澳匯知/官塘聖道迦南
作者: chunheimama    時間: 10-3-7 23:41

從你形容仔仔性格, 有無考慮過香港仔工業呀, 它是一間天主教中學, 包容性強, , 但英文就比較弱, 要出外惡補.認識小朋友會考後讀IVE設計, 也不錯呀.
作者: Martin媽咪    時間: 10-3-8 12:30

chunheimama,
我暫無考慮過香港仔工業, 你是否有朋友小朋友在此處讀, 幫我問下校風, 其實自己仔仔band 3成績, 我知選擇小, 總左選右選 做人亞媽    
原帖由 chunheimama 於 10-3-7 23:41 發表

從你形容仔仔性格, 有無考慮過香港仔工業呀, 它是一間天主教中學, 包容性強, , 但英文就比較弱, 要出外惡補.認識小朋友會考後讀IVE設計, 也不錯呀.

作者: CHTmami    時間: 10-3-8 16:25

del del del

作者: LittleKidult    時間: 10-3-8 16:31

原帖由 Martin媽咪 於 10-3-8 12:30 發表
我暫無考慮過香港仔工業, 你是否有朋友小朋友在此處讀, 幫我問下校風, 其實自己仔仔band 3成績, 我知選擇小, 總左選右選 做人亞媽    
...

校風唔得....

PS : 我早年係香工畢業
作者: Charlotte_mom    時間: 10-3-8 17:37

我又覺得OK啦, 比起譬如桂華X, 余振X果D, D男仔算係乖喇........
原帖由 LittleKidult 於 10-3-8 04:31 PM 發表

校風唔得....

作者: LittleKidult    時間: 10-3-8 17:52

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-8 17:37 發表
我又覺得OK啦, 比起譬如桂華X, 余振X果D, D男仔算係乖喇........
咁又未到余振果d級數...
作者: Martin媽咪    時間: 10-3-9 16:00

LittleKidult,
請收 pm, 想問下有關香工

原帖由 LittleKidult 於 10-3-8 16:31 發表

校風唔得....

作者: Martin媽咪    時間: 10-3-9 16:10

你早年係香工畢業, 校風是否很差, 仔仔比較受人影響, 生得細粒, 但性格比較衝動, 我時常說怕他這樣性格會比人打, 但香工是否有很多創意學科選擇?????希望你給我一個意見.. 謝謝!

原帖由 LittleKidult 於 10-3-8 16:31 發表

校風唔得....

作者: LittleKidult    時間: 10-3-9 17:37

原帖由 Martin媽咪 於 10-3-9 16:10 發表
你早年係香工畢業, 校風是否很差, 仔仔比較受人影響, 生得細粒, 但性格比較衝動, 我時常說怕他這樣性格會比人打, 但香工是否有很多創意學科選擇?????希望你給我一個意見.. 謝謝!

...

收唔到PM, 我係80年代畢業既, 以前香工好好, 因為果時重係工業社會.......但當用統一派位後就每況越下...
但係我都係住近香工, 所以都會見到d學生, 衣不稱身, 唔"si"衫, 打交等, 不過拍拖就少d...
因為太耐冇返去, 唔知學校而家點....
作者: chunheimama    時間: 10-3-9 20:42

原帖由 Martin媽咪 於 10-3-8 12:30 發表
...

問左啦, 朋友的仔剛畢業了數年, 當年佢阿仔果界情況系 : - 同學來自不同背境, 有頗多來自聖類斯, 聖安多尼, 而比較叻個班也有同學最終入到U, 不過吾多. 她說香工並不是 academic 強的學校, 而 Engineering or IT 方面吾錯, 當年的老師課餘時都有問必答, 很負責任, 神父很愛每一個學生.

因學生來自不同背境, 當年也有一個壞分子.但學生普遍簡單.  而佢阿仔在香工最熱愛的事是打波.
作者: Charlotte_mom    時間: 10-3-10 11:25

我自己觀察, 雖然唔算係好乖既學生(呢個年紀既男仔都係牛牛地架喇 ), 亦算合格啦, 起碼無當街攪事食煙講粗口果d
可能ats o係香港仔區黎講, 唔算係學術太強, 多人爭既學校, 所以俾人感覺就.............我有個舊同事都係ats畢業, 之後去左外國讀書, 而家雖然唔係則師, 不過都一路進修, o係建築方面發展做個project manager咁啦
仲有一樣minor野, 由於"本地人"都知ats有個花名叫animal training school, 所以d學生/畢業生一提起個校名總係尷尷尬尬咁
原帖由 chunheimama 於 10-3-9 08:42 PM 發表

問左啦, 朋友的仔剛畢業了數年, 當年佢阿仔果界情況系 : - 同學來自不同背境, 有頗多來自聖類斯, 聖安多尼, 而比較叻個班也有同學最終入到U, 不過吾多. 她說香工並不是 academic 強的學校, 而 Engineering or IT  ...

作者: Martin媽咪    時間: 10-3-10 11:47

因bk pm有問題
多謝你的意見
原帖由 LittleKidult 於 10-3-9 17:37 發表

收唔到PM, 我係80年代畢業既, 以前香工好好, 因為果時重係工業社會.......但當用統一派位後就每況越下...
但係我都係住近香工, 所以都會見到d學生, 衣不稱身, 唔"si"衫, 打交等, 不過拍拖就少d...
...

作者: Martin媽咪    時間: 10-3-10 11:48

Charlotte_mom,
謝謝你的意見
原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-10 11:25 發表
我自己觀察, 雖然唔算係好乖既學生(呢個年紀既男仔都係牛牛地架喇 ), 亦算合格啦, 起碼無當街攪事食煙講粗口果d
可能ats o係香港仔區黎講, 唔算係學術太強, 多人爭既學校, 所以俾人感覺就.............我有個舊同 ...

作者: Martin媽咪    時間: 10-3-10 11:49

多謝你幫我問...
原帖由 chunheimama 於 10-3-9 20:42 發表

問左啦, 朋友的仔剛畢業了數年, 當年佢阿仔果界情況系 : - 同學來自不同背境, 有頗多來自聖類斯, 聖安多尼, 而比較叻個班也有同學最終入到U, 不過吾多. 她說香工並不是 academic 強的學校, 而 Engineering or IT  ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5