教育王國

標題: BPS收生要求 [打印本頁]

作者: kuromima    時間: 10-1-11 15:58     標題: BPS收生要求

請問一下, 知不知道 BPS 收生要求
如何面試, 面試會考什么 ?
學校收生"着"重什么?
作者: irisyan    時間: 10-1-20 09:34

原帖由 kuromima 於 10-1-11 15:58 發表
請問一下, 知不知道 BPS 收生要求
如何面試, 面試會考什么 ?
學校收生"着"重什么?
取錄中一學生之準則及比重:
學業成績(包括小五、小六校內成績及教育局提供之學生成績次第)佔40%,面試表現佔40%,課外活動(包括校內、校外公開比賽成績及獎項)佔20%,而同學之操行等第需獲乙級或以上。
校方將根據同學於學業成績及課外活動的表現,約見合資格的同學(約300人)進行面試,面試分兩部份。第一部份為個人面談(英語),第二部份為小組討論(粵語)。內容包括常識及時事課題。
面試可穿小學校服或便服
作者: Charlotte_mom    時間: 10-1-20 11:24

我聽過同一班2個女仔都有INTERVIEW, 最後收左無咁叻果個, 成績好果個反而唔得, 我相信係INTERVIEW關係喇

原帖由 irisyan 於 10-1-20 09:34 AM 發表
學業成績(包括小五、小六校內成績及教育局提供之學生成績次第)佔40%,面試表現佔40%,課外活動(包括校內、校外公開比賽成績及獎項)佔20%,而同學之操行等第需獲乙級或以上。
校方將根據同學於 ...

作者: HoTing    時間: 10-1-20 11:33

如果是BAND1中,機會是不是好渺茫呢?
作者: irisyan    時間: 10-1-20 11:56

原帖由 HoTing 於 10-1-20 11:33 發表
如果是BAND1中,機會是不是好渺茫呢?
自行入機會不大, 但如果本身是東區, 可以搏統一派位入:loveliness:
作者: Mickey27    時間: 10-1-21 14:55

BPS家長要一起進行面試?
作者: tangko    時間: 10-1-21 15:59     標題: 回覆 1# Mickey27 的文章

No Need at all
作者: violetching    時間: 10-1-21 16:00

No need!

原帖由 Mickey27 於 10-1-21 14:55 發表
BPS家長要一起進行面試?

作者: Mickey27    時間: 10-1-21 19:30

交表期限快到啦! 想問下副本要否釘裝好或是夾住就甘交?
作者: violetching    時間: 10-1-21 20:38

唔好訂裝,因佢地要逐張對,同埋out番多左的出黎,如果訂裝了,棧拆!  

原帖由 Mickey27 於 10-1-21 19:30 發表
交表期限快到啦! 想問下副本要否釘裝好或是夾住就甘交?

作者: tangko    時間: 10-1-22 10:56

一些獎項(如隊際球類比賽等)沒有證書,可提供頒獎時攝的照片(印在A4紙上),但要記著把自己女兒從照片中圈出來。
作者: Mickey27    時間: 10-1-22 14:09

原帖由 violetching 於 10-1-21 20:38 發表
唔好訂裝,因佢地要逐張對,同埋out番多左的出黎,如果訂裝了,棧拆!  

真係吾該晒!
作者: kuromima    時間: 10-1-26 14:16

如果無攞過奬項, 而成績也是一般, 有否机會呢 ?

另外 : 謝謝你的資料

請問此校收生標準, 比較會着重成綪, 還是面試, 還是活動呢 ?
基本上, 我想, 我小朋友, win 面較大, 可能在面試方面了. 那机會大不大呢 ?

原帖由 irisyan 於 10-1-20 09:34 發表
校方將根據同學於 ...

作者: violetching    時間: 10-1-26 19:04

首先第一關要過的就是有無得面試!

原帖由 kuromima 於 10-1-26 14:16 發表

請問此校收生標準, 比較會着重成綪, 還是面試, 還是活動呢 ?
基本上, 我想, 我小朋友, win 面較大, 可能在面試方面了. 那机會大不大呢 ?

...

作者: kuromima    時間: 10-2-1 16:16

YES , you are right !!

原帖由 violetching 於 10-1-26 19:04 發表
首先第一關要過的就是有無得面試!

作者: tangko    時間: 10-2-3 11:27

其實流水作業式的面試只流於形式居多,如沒有太大的失誤,成敗多繫於考生在教育局的全港排名的先後。
作者: mayc    時間: 10-2-5 09:41

以我所知考入DBS的學生有,某九龍塘名私立小學全級考一至五名內,第二,全港某冷門樂器數一數二的學生,三游泳健將(有全港排名那些)!

,
原帖由 kuromima 於 10-1-26 14:16 發表

...

作者: tangko    時間: 10-2-5 11:30

原帖由 mayc 於 10-2-5 09:41 發表
以我所知考入DBS的學生有,某九龍塘名私立小學全級考一至五名內,第二,全港某冷門樂器數一數二的學生,三游泳健將(有全港排名那些)!

,

Sorry!
We're talking about BPS, and not DBS.
作者: fattymama    時間: 10-2-16 12:02

BPS e+個校長認真麻麻,可能佢唔係old girls la.對學校無咗嗰份歸屬感掛.不過都應該做好佢工呀!我覺得BPS已大不如前啦!
作者: sleepingbeauty    時間: 10-2-17 17:21

聽聞佢係以前銅鑼灣間何東既校長.
作者: tweetyho    時間: 10-2-22 00:37

原帖由 fattymama 於 10-2-16 12:02 發表
BPS e+個校長認真麻麻,可能佢唔係old girls la.對學校無咗嗰份歸屬感掛.不過都應該做好佢工呀!我覺得BPS已大不如前啦!

in terms of ? school spirit ? academic ?
作者: irisyan    時間: 10-2-22 12:14

My daughter is in F1, she is proud of being one member of BPS, she enjoys her school life very much.
In the past few years, BPS got good results in the HKCEE & HKAL, although they don't have any 10A, but they have 9A.
原帖由 tweetyho 於 10-2-22 00:37 發表

in terms of ? school spirit ? academic ?

作者: tweetyho    時間: 10-2-22 22:39

原帖由 irisyan 於 10-2-22 12:14 發表
My daughter is in F1, she is proud of being one member of BPS, she enjoys her school life very much.
In the past few years, BPS got good results in the HKCEE & HKAL, although they don't have any 10A,  ...

coz students there wont sign up for 10 subjects ......
otherwise there must be 10As students

i think it's still toppest (top 5) among girl sch...

作者: asinai    時間: 10-2-23 08:36

我女兒係今年升中, 都有留意各中學資料.  我自己若略望過 BPS 2009 HKCEE result, 佢地ge 成績重係very good bor, 由其是理科, 真係超強!  如果以 in terms of academic 又5多覺 BPS 大不如前....可否詳述之?  

作者: tangko    時間: 10-2-23 10:59

原帖由 asinai 於 10-2-23 08:36 發表
我女兒係今年升中, 都有留意各中學資料.  我自己若略望過 BPS 2009 HKCEE result, 佢地ge 成績重係very good bor, 由其是理科, 真係超強!  如果以 in terms of academic 又5多覺 BPS 大不如前....可否詳述之?  

...

女兒今年在bps讀緊s1,BPS 2009高考成績相比起2008年度 chem bio 兩科考獲C or above 的成績確實跌了一點。
希望師姐們繼續努力,讓bps強項得以延續。

作者: irisyan    時間: 10-2-23 19:44

對於女孩子來説,在AL chem & bio 都超過50% C/+, 都算不錯啦,不過,我地女女同屬334新學制,希望到時BPS入U比例不會讓我們失望吧
原帖由 tangko 於 10-2-23 10:59 發表

女兒今年在bps讀緊s1,BPS 2009高考成績相比起2008年度 chem bio 兩科考獲C or above 的成績確實跌了一點。

作者: tweetyho    時間: 10-2-24 01:01

i can say ..... bps's science stream is top 1, 2 ...on average ..........among girl schools.......even better than some famous boy sch
作者: tangko    時間: 10-2-24 10:09

原帖由 irisyan 於 10-2-23 19:44 發表
對於女孩子來説,在AL chem & bio 都超過50% C/+, 都算不錯啦,不過,我地女女同屬334新學制,希望到時BPS入U比例不會讓我們失望吧

起碼到時不會像現在般,大部分尖(女)都流失到恆生商學院去而留在原校考大學,相信女兒們不會令我們太失望吧!

這星期五學校派發女兒的首份中學成績表,請問你心情如何呀?
作者: tangko    時間: 10-2-24 10:38

還有一點令我有點兒擔心的是,官校的老師,尤其是較高級的老師經常都會在不同的官校內調職。

臨開學前那位溫文儒雅的副校長陳子英便進升到筲官當校長。同事的兒子今年剛巧升讀筲官,他說陳校長每天都是最早回校的第一人,更天天早上都在校門迎接學生。幸好庇記也有一位好校長,她的辦事能力我不得而知,但論關心學生就肯定百分百。
最近,女兒說有一位教高年級中史科的老師剛於一月調到教育局當課程主任。

教職員調度過於頻繁是官校的死穴,為保庇記以往佳績,唯望女兒們"女兒當自強"了。
作者: irisyan    時間: 10-2-24 11:03

係呀, 上年恆商果位10A女狀元咪係BPS old girl, 此外,每年中六都有超過10位尖子透過拔尖計劃提前入大學呢。
今個星期五派首份成績表應該都ok, 因爲過年前已經知道班名次, 我都覺得頗爲滿意。
你的心情如何呢?
原帖由 tangko 於 10-2-24 10:09 發表

起碼到時不會像現在般,大部分尖(女)都流失到恆生商學院去而留在原校考大學,相信女兒們不會令我們太失望吧!

這星期五學校派發女兒的首份中學成績表,請問你心情如何呀? ...

作者: tangko    時間: 10-2-24 11:42

原帖由 irisyan 於 10-2-24 11:03 發表
係呀, 上年恆商果位10A女狀元咪係BPS old girl, 此外,每年中六都有超過10位尖子透過拔尖計劃提前入大學呢。
今個星期五派首份成績表應該都ok, 因爲過年前已經知道班名次, 我都覺得頗爲滿意。
你的心情如何呢?
...

Okay 啦!
女兒剛考完試後便因高燒入了醫院幾天,可能是溫習過度體力透支吧。
作者: candytl    時間: 10-2-24 11:54

這個世界真係沒有免費的午餐.

Tangko,

please check pm. thank you.
作者: irisyan    時間: 10-2-24 11:57

你女女好勤力呀,我個女較爲大安主義,覺得考試無需太緊張,保持晚上9:30前上牀休息。
原帖由 tangko 於 10-2-24 11:42 發表
Okay 啦!
女兒剛考完試後便因高燒入了醫院幾天,可能是溫習過度體力透支吧。

作者: asinai    時間: 10-2-24 12:34

眼見近年不少傳統名校成績都有下滑之勢, bps 看來還是挺穏的, 我想會考/高考不會以一兩年成績作準吧.   又我曾問過1位在教院負責培訓中學教師的朋友, 她給bps 的 comments 是 excellent!  (5g佢有冇bias la, 講笑)

相信考到入去的都是精英吧.  

p.s.  你女女真是很勤力啊....不過可要小心身体呢!  保重!

作者: winnieyipyip    時間: 10-3-6 20:55     標題: 吾係ga~

面試十分影響結果,即使你在全港排名不錯,面試不好,還是不會收,面試不是象徵式。

原帖由 tangko 於 10-2-3 11:27 發表
其實流水作業式的面試只流於形式居多,如沒有太大的失誤,成敗多繫於考生在教育局的全港排名的先後。

作者: irisyan    時間: 10-3-8 10:36

同意, 尤其是小組討論環節, 學生的臨場反應及辯論技巧非常重要.
原帖由 winnieyipyip 於 10-3-6 20:55 發表
面試十分影響結果,即使你在全港排名不錯,面試不好,還是不會收,面試不是象徵式。

作者: heihei1998    時間: 10-3-17 21:58

請問有無家長己收到面試信呢?
作者: asinai    時間: 10-3-18 15:48

今日收到了!
原帖由 heihei1998 於 10-3-17 21:58 發表
請問有無家長己收到面試信呢?

作者: Xanthe    時間: 10-3-18 16:39

yes, 今日收到了!
作者: heihei1998    時間: 10-3-18 22:23

個網頁有面試名單啦
作者: lok2006    時間: 10-3-19 08:31

我個女都有得interview,但有三百多名同學interview,可被取錄真的不容易。 Good luck to all of you.

lok2006
作者: sleepingbeauty    時間: 10-3-19 10:21

你地會唔會着校服?
作者: tangko    時間: 10-3-20 17:17

原帖由 sleepingbeauty 於 10-3-19 10:21 發表
你地會唔會着校服?

我個女舊年穿小學校服去面試,今年已穿上了BPS校服!
作者: heihei1998    時間: 10-3-20 18:03

原帖由 tangko 於 10-3-20 17:17 發表

我個女舊年穿小學校服去面試,今年已穿上了BPS校服!

請問面試內容為何?你女女小學時名次為何?
作者: tangko    時間: 10-3-22 11:41

原帖由 heihei1998 於 10-3-20 18:03 發表

請問面試內容為何?你女女小學時名次為何?

面試內容不太難,與其他學校差不多。
10名內/312人
作者: 63128    時間: 10-7-22 16:19

而家準備緊資料下年自行報 BPS,
懇請有經驗的家長指教。

請問有無規定一個獎項只收一張A4副本 ?

音樂節張分數紙寫到好似甲骨文,連同証書就變成兩張。

很多運動獎都無証書,只有相片和學校網頁消息,
如果唔訂裝就變成幾張副本。

要將所有東西都縮在一張A4紙就好醜,用放大鏡都睇晤清。

請問應該點做 ?

原帖由 violetching 於 10-1-21 20:38 發表

作者: LWsusanna    時間: 10-7-24 09:48     標題: 回覆 46# 63128 的文章

自行報BPS 有佢地自已的表格及規限, 佢地限定呈交20張獎狀或証書, 包括成績表, 你要揀出最好20項, 慶幸我女女今年入讀BPS 中一....好期待16/8 中一適應班.
作者: kennyyctam    時間: 10-7-24 18:56

而且不接受後加資料獎項,今年我囡囡自行報名後於校際音樂節取得獎項,打電話問學校是否可接受後加資料,答案係"唔接受".
作者: CrabPincers    時間: 10-7-25 20:00

今期的親子王, 有講關於官小升官中的聯繫位, 同埋有BPS 校長講D 收生要求

想看的, 上網CHECK 下
作者: 63128    時間: 10-7-26 09:45

原帖由 LWsusanna 於 10-7-24 09:48 發表
自行報BPS 有佢地自已的表格及規限, 佢地限定呈交20張獎狀或証書, 包括成績表, 你要揀出最好20項, 慶幸我女女今年入讀BPS 中一....好期待16/8 中一適應班. ...

我知道要揀出最好20項,是否每一項只能揀出一張証書副本?
音樂節得獎的分紙寫到很難看得清楚,最好連同証書 (沒有評語和分數),一同呈上,這就變成一個項目兩張証書。

如果只接受一張 A4 紙,只能把兩張縮成一張 A4 紙。

硬要一張的話,揀那一張都不全面 !

運動獎更甚,要獎杯相,站在領獎台相,還是學校一些通告資料?
作者: LWsusanna    時間: 10-7-26 10:11     標題: 回覆 50# 63128 的文章

我本人覺得如果張証書只列名次 eg. 冠亞季等等 這証書已足夠, 但如果沒有名次, 但分紙有好評語, 你可遞交分紙..你可自行決定

另運動獎項, 你可將獎牌拍照連同領獎照片交上
作者: 63128    時間: 10-7-26 12:35

原帖由 LWsusanna 於 10-7-26 10:11 發表
我本人覺得如果張証書只列名次 eg. 冠亞季等等 這証書已足夠, 但如果沒有名次, 但分紙有好評語, 你可遞交分紙..你可自行決定

另運動獎項, 你可將獎牌拍照連同領獎照片交上 ...

有一兩項活動很有代表性,但沒有正式的証書,只有一些零碎資料,需要加起來才能成為完整證明,擔心學校只接受一張副本,到時只有放棄這項很想呈報的活動。
作者: 63128    時間: 10-7-27 17:16

原帖由 LWsusanna 於 10-7-26 10:11 發表

另運動獎項, 你可將獎牌拍照連同領獎照片交上 ...

簡單D講,我想知道是一張A4印曬一個項目的所有副本(e.g. 運動獎),
還是無論這一個項目有多少不同的証明(e.g.音樂節有証書和分紙共兩張),你只能揀其中一張做代表

這會影響我棟不同的項目。有沒有申請過的過來人可以幫忙解答。
作者: CrabPincers    時間: 10-7-28 19:57

原帖由 63128 於 10-7-27 17:16 發表

簡單D講,我想知道是一張A4紙印曬一個項目的所有副本(e.g. 運動獎),
還是無論這一個項目有多少不同的証明(e.g.音樂節有証書和分紙共兩張),你只能揀其中一張做代表?

這會影響我棟不同的項目。有沒有申請過的過來人可以 ...

簡單D 講啦
如果一張了草到自己都看吾明的分紙
還要縮細到A4的一半(另一半係張CERT)
你估, 接受呢張A4紙的老師/主任, 還會吾會有心機去看呢張A4紙?

我自己, 果時就ATTACH 張分紙, 因為CERT 還未收到(時間吾MATCH)

OPEN DAY 時, 主任講左一句, 佢地做左甘多年, 乜野CERT, 邊間學校的成績, 佢地心裡有數, 吾好諗住吾FAIR, 因為有D 學校85-100 都係A, 有D 就90-100先有A, 佢話佢地自己內部會MAKE % 上落

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5