教育王國

標題: 想統計民生取錄左的父母是否專業人士及大學畢業生? [打印本頁]

作者: juliet    時間: 09-12-15 22:14     標題: 想統計民生取錄左的父母是否專業人士及大學畢業生?

我兩個小朋友都是民生,一個K3,一個剛考到K1,聽好多媽媽講是睇父母背景,我先生是工程師,是大學生,但我是家庭主婦,住一般居屋,算唔算有關係?
作者: mykwan    時間: 09-12-15 22:24

好題目,我都好想知答案,我和先生都不是大學生,家住居屋,收到信是waiting !但當日女女表現超好.....
作者: Chris852    時間: 09-12-15 22:47

我看完民生張 from後, 已經投入垃圾箱.
要填父母大學資料.....

我不是專業人士, 但畢業於某美國出名大學. 擁有2 張 master degree.
作者: moominfloren    時間: 09-12-15 22:48

請恕我直言.....我覺得冇關係............

因為...
1.  我同老公都係公務員, 仲要唔係低級o個 d.............
2.  我係 u-grad, 我老公大專.........
3.  我 band 1 小學+中學, 我老公 band 1 中學.......

可能我報我阿媽居屋地址, 阿仔表現 ok, 唔算突出, 所以都係 waiting list................ (我係報 pm class)
作者: juliet    時間: 09-12-15 23:04

這只不過你小朋友表現唔突出所致.....如果同樣表現很好的小朋友,一個是一般學歷的家長,而另一個是很高學歷的家長,會不會後者被取錄的機會大d?

原帖由 moominfloren 於 09-12-15 22:48 發表
請恕我直言.....我覺得冇關係............

因為...
1.  我同老公都係公務員, 仲要唔係低級o個 d.............
2.  我係 u-grad, 我老公大專.........
3.  我 band 1 小學+中學, 我老公 band 1 中學.......

可能我 ...

作者: Ho_HoDaddy    時間: 09-12-15 23:08     標題: 回覆 4# moominfloren 的文章

My son is accepted as AM class. For your information, I have two degrees and two master degrees but I only state the law degree on the form because I think that is enough. My wife and I are senior staff in foreign bank.
作者: leocatcat    時間: 09-12-15 23:42

但大家有無諗過其實佢都無check父母既資料(交工作証明/學歷証明),
點知係真定假先?

作者: VIVIANSHUM    時間: 09-12-16 00:17

作者: racoy    時間: 09-12-16 04:13

原帖由 Chris852 於 09-12-15 22:47 發表

我不是專業人士, 但畢業於某美國出名大學. 擁有2 張 master degree.

巧威威:D
作者: racoy    時間: 09-12-16 04:27

我想講果日我老婆同個女企左半個幾鐘先入得, 有d攰,  個女都in 得一般(compare to in SC 同 KV時既表現).
據說in得頗求祈, 考既野唔多, 但又收左. 我地有一定學歷
作者: hellojenny    時間: 09-12-16 09:47

我同老公都冇高學歷, 職業填文員, 住居屋, 冇宗教, 佯其他都冇.  呀仔o個日表現好好, 又乖.  連對面interview的媽媽都讚呀仔.  But Waiting!
作者: sheffield    時間: 09-12-16 15:46

我覺得總會有影響,但唔係major。如兩個interview的表現一樣,咁跟住就係睇家長/家庭背景…純屬個人推測…
作者: lpcjoe    時間: 09-12-16 21:22

作者: Chris852    時間: 09-12-16 23:27

我認為民生不須要系張form到填父母大學資料, 始終令人懷疑...有違有教無類宗旨!

如果我系小朋友, 長大知道後我會很
Depress. 就算Band1, 始終靠父母, 而不是靠自己實力, 會看不起自己.

影響深遠, 請為小朋友著想!!!
作者: Chris852    時間: 09-12-16 23:42

其實我的case差不多.
細個時, 我媽媽找朋友幫手, 令我入Band 1學校.
就算我現有2張Master Degree,(9科A/A-)到現在都懷疑自己, 仲系好唔開心...
作者: mud    時間: 09-12-16 23:55

無關係, 兩個公務員, got AM offer
作者: jswailam928    時間: 09-12-17 00:09

原帖由 Chris852 於 09-12-15 22:47 發表

我都係一dl 完投入垃圾箱.
作者: sansan2008    時間: 09-12-17 02:17

Many schools also like 公務員  

原帖由 mud 於 09-12-16 23:55 發表
無關係, 兩個公務員, got AM offer

作者: little-noon    時間: 09-12-17 03:18

Why many schools also like 公務員?? Cos they got education allowance for private primary, secondary school or International School??
原帖由 sansan2008 於 09-12-17 02:17 發表
Many schools also like 公務員  

作者: mandor    時間: 09-12-17 03:31

原帖由 juliet 於 09-12-15 22:14 發表
我兩個小朋友都是民生,一個K3,一個剛考到K1,聽好多媽媽講是睇父母背景,我先生是工程師,是大學生,但我是家庭主婦,住一般居屋,算唔算有關係? ...

I don't think parent's job and education status a major factor for selection.

We have quite a similar background as yours.

I and my husband studied in Band 1 secondary schools.  Both graduated in HK university.  Both are now in manager grade in Engineering and Banking industry.  We live in private housing.

Still my son got the straight reject from MS.
作者: catf2    時間: 09-12-17 09:14

我兩是公務員, baba 是高級我是中級, 呀女表現超好, 住私人新樓, 都是 waiting list 喇..
作者: Polly627    時間: 09-12-17 09:16

我諗係睇好唔好彩多D喎! 我家住居屋, 自己大學畢業, 老公大專, 上年個仔都入到. 不過我地後來轉了去第二間讀

作者: catf2    時間: 09-12-17 09:17

原帖由 juliet 於 09-12-15 22:14 發表
我兩個小朋友都是民生,一個K3,一個剛考到K1,聽好多媽媽講是睇父母背景,我先生是工程師,是大學生,但我是家庭主婦,住一般居屋,算唔算有關係? ...

我兩是公務員, baba 大學生 /高級, 我是中級, 呀女表現超好, 住私人新樓, 都是 waiting list 喇..
作者: catf2    時間: 09-12-17 09:19

我兩是公務員, baba 是高級我是中級, 呀女表現超好, 住私人新樓, 都是 waiting list 喇..
作者: Chris852    時間: 09-12-17 09:52

原帖由 little-noon 於 09-12-17 03:18 發表
Why many schools also like 公務員?? Cos they got education allowance for private primary, secondary school or International School??

會否正如新xx, 請梁展x一樣. 令人費解?
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-12-17 09:57

嘩!你甘講真係好唔啱,你真係浪費了父母對你一片苦心.因為我相信作為父母,當然會用盡一切方法為自己子女舖路,否則,bk d 父母都不用報十間八間kg,四處問人in咩,邊間好邊間唔好.都係想子女入到好學校,好教育,有好人生.
你話自己有master degree,我相信入到band1學校都只是第一步,其他都必順靠你自己努力才可有今天成就.
你仲話唔開心,好過我地d讀屋村學校,細時兄弟子妹多,又無得學野....如果,我是你,應該好多謝父母苦心,自己都應感思.
如果我有朋友可以幫我小朋友,我都會去做,你估甘easy..

原帖由 Chris852 於 09-12-16 23:42 發表
就算我現有2張Master Degree,(9科A/A-)到現在都懷疑自己, 仲系好唔開心...

作者: 灝霖、穎琳    時間: 09-12-17 09:58

我唸無咩關係呀....我都係家庭主婦一名...老公係中學老師....收左上午班....不過我放棄了...
原帖由 mandor 於 09-12-17 03:31 AM 發表

I don't think parent's job and education status a major factor for selection.

We have quite a similar background as yours.

I and my husband studied in Band 1 secondary schools.  Both graduated in  ...

作者: ctlmama    時間: 09-12-17 10:09

請問你結果揀咗邊間學校?而放棄民生上午班呢?

原帖由 灝霖、穎琳 於 09-12-17 09:58 發表
我唸無咩關係呀....我都係家庭主婦一名...老公係中學老師....收左上午班....不過我放棄了...

作者: gigi1020    時間: 09-12-17 12:13

原帖由 Chris852 於 09-12-16 23:42 發表
嘩, 好勁呀, 你係9A狀元都仲唔開心及懷疑自己....你應該感恩及開心你媽媽幫你踏出好既第一步....
你唔使懷疑自己啦...你知唔知好多人就算入到大學, 如果唔掂都照樣畢唔到業....
作者: 灝霖、穎琳    時間: 09-12-17 15:33

我只是揀左香港創價幼稚園.....
原帖由 ctlmama 於 09-12-17 10:09 AM 發表
請問你結果揀咗邊間學校?而放棄民生上午班呢?

作者: msquare    時間: 09-12-17 16:35

Any reason for your choice?
作者: 哈理媽媽    時間: 09-12-17 21:23

作者: hayo    時間: 09-12-17 22:26

我個仔仔都係waiting, 我同老公都係專業人士, 雖然不是律師醫生, 住在新的私人住宅, 我唸父母職業未必係最大原因. 我反而有點怪自己太遲申請, no. 是3千多, 位置可能一早已滿.

原帖由 哈理媽媽 於 09-12-17 21:23 發表
I think the interview is fair.

My husband is u grade, senior manager in bank industry, & was an "OLD BOY from K1 to F7".
I'm a housewife,大專, We live in private house.
My daught is studing in a famo ...

作者: joeyma    時間: 09-12-17 22:35

我唔覺得有關係。我自己係大學畢業,算專業人士,我先生係公務員,都唔收啦!waiting都無。
作者: sllau    時間: 09-12-17 22:51

應該唔關個application no. 因為我都係3千多...但收我囡囡上午班...我覺得除睇小朋友表現外,問卷同陪小朋友面試既父母既答案都好重要...

原帖由 hayo 於 09-12-17 22:26 發表
我個仔仔都係waiting, 我同老公都係專業人士, 雖然不是律師醫生, 住在新的私人住宅, 我唸父母職業未必係最大原因. 我反而有點怪自己太遲申請, no. 是3千多, 位置可能一早已滿.

...

作者: B.B.BaBa    時間: 09-12-18 09:48

原帖由 sllau 於 09-12-17 22:51 發表
應該唔關個application no. 因為我都係3千多...但收我囡囡上午班...我覺得除睇小朋友表現外,問卷同陪小朋友面試既父母既答案都好重要...

當日同我同班房 interview 的全部都是媽媽,只有我一個是爸爸。我就想起有人講過,ms 比較喜歡收全職媽媽的小朋友,當時我諗我真係唔應該入去 interview,應該由媽媽入去。不過,好彩都收o左
作者: Chris852    時間: 09-12-18 11:33

終於比我記起...看看此link...

http://www.mingpaovan.com/htm/News/20080614/HK-gba1.htm
作者: jean2003    時間: 09-12-18 11:38

原帖由 Chris852 於 09-12-18 11:33 發表
終於比我記起...看看此link...

http://www.mingpaovan.com/htm/News/20080614/HK-gba1.htm

呢個新聞, 我幾個星期前post過啦, 後來有家長再搵, 原來系"搞錯左".
作者: Chris852    時間: 09-12-18 11:46

世事真太巧合...
作者: 棉花糖媽媽    時間: 09-12-18 11:47

民生書院學生還清白 噴漆追賭債與學校無關 同名同姓誤會(明報) 06月 16日 星期一 05:10AM

【明報專訊】名牌老校民生書院接連遭人噴漆追債事件有新進展,警方查明真相後,證實與校內所有師生無關,全校得還清白。警方前日會晤「真債仔」後,發現他與該校一名中五學生同名同姓,早前到

澳門    賭錢敗北後,向「大耳窿」借下13.3萬元賭債,並簽下欠單作憑證。該債仔連日逃避還債,由於其所屬教會經常借用民生書院的場地開會,故連累該校受到噴漆滋擾,還因有同名學生而惹起軒然大波。

債仔所屬教會 常借用民生場地

消息稱,令民生書院學生蒙冤的債仔姓張,20歲,疑曾經干犯涉及毒品及打鬥的刑事案而入獄,刑滿後決心改過,信奉基督教並加入教會,但最終未能戒除賭癮,過去曾多次到澳門賭錢,輸多贏少。

上月下旬,張再次「過大海」賭錢,但因運氣欠佳輸光賭本,場內放高利貸者覷準時機向他放數,他在愈輸愈多下,終欠下13.3萬元賭債,簽下欠單後,更被大耳窿押返香港取錢,但他無力還債,其後更極力逃避。大耳窿為逼債仔還錢,開始在教會借用的場所噴漆追債。

精英班優才生 無辜受牽連

至上周四及周五(本月12及13日),民生書院外牆被人用紅漆噴字追債,更將欠單的影印本拋入校園。由於校內有一名會考    生的名字與牆上名字相同,當時有消息指學生到澳門輸錢而欠下賭債。但校方和警方與該學生聯絡後,他堅決否認曾到澳門,亦沒有賭博習慣。

據悉,無辜受牽連的學生是就讀精英班的優才生,一向品行良好,並且曾經獲獎。事件傳出後其友人堅信他清白,亦替他無辜含冤而不值。校方了解後,相信學生是遭人「整蠱」,但內情交由警方跟進。

九龍城警區探員調查後,發現尖沙嘴    一處福利會場所及觀塘偉業街一工業大廈附近外牆,亦被人以同樣手法噴上相同追債字句,內容大意為「張××還$」,以及「×××會包庇賭徒欠債唔還錢」等等,認為連串案件互有關連,確定噴漆與各場所及學校師生無關。至前日,真正債仔由社工陪同下到警署協助調查,事件終真相大白。
作者: jean2003    時間: 09-12-18 12:01

原帖由 Chris852 於 09-12-18 11:46 發表
世事真太巧合...

系呀........有位阿太真系叻叻..好like佢好快可以更正呀...呢d討論真系...正呀...perfect到頂點呢....
作者: siupp    時間: 09-12-21 00:22

講緊k1 又關這新聞什麼事? 唔係好明啫!
作者: Jen2008    時間: 09-12-21 07:10

Hi, hayo, I've replied to your other thread on SODA as well.  There is a fair chance for the wait listed kids to be admitted.  So if you like MS (or other schools with the same religion), trust your God.

Back to this topic, my girl got a straight rejection though the father is a professional and the mother a housewife 3 years ago.

原帖由 hayo 於 09-12-17 22:26 發表

...

作者: sumyiuma    時間: 09-12-21 19:38

會否.....評估你小朋友最終入讀該校的機會?
作者: Cheerglory    時間: 09-12-21 23:36

In fact, I do not think there is much correlation with the parent's profession as from the response to the post many civil servants and professionals' kids are also not admitted. People suspect this because they think the interview arrangement is a bit rush and chaotic and so unfiar to them. However, many other KGs e.g. Good Hope also use the same approach by group interview. If your kid can perform smart and calm during such environment, don't you think the school can pick the good performer much easier? Also, I think the questionaire really matter as it reflect the attitude of the parents and the effort and resources they are willing to put on their kids. I have spent several days to prepare for the questionaire alone, draft it again and again, refine and refine and finally I think the school can feel my sincereity.
作者: bobechristy    時間: 09-12-22 12:24

我都認為問卷影響一定有,反而其他冇禁重要,我朋友爸爸係民生畢業,但個仔都係reject letter .....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5