教育王國

標題: 北角城市中心 鋼琴 速成 1年8級 [打印本頁]

作者: ShatinMaMa    時間: 09-12-14 23:57     標題: 北角城市中心 鋼琴 速成 1年8級

Anyone knows anything about this?
作者: ohmygosh    時間: 09-12-16 01:03

其實我覺得以‘鋼琴速成 1 年8級’來作宣傳﹐只是譁眾取寵﹔當然﹐我相信都真係有人會被這樣的宣稱吸引。

原帖由 ShatinMaMa 於 09-12-14 23:57 發表
Anyone knows anything about this?

作者: vincy369    時間: 09-12-27 13:49

...如果真係得的 就唔會有咁多人學到34級就唔想學啦
作者: kikiboy    時間: 09-12-27 18:08

1年8級>>>嚇死人咩?

大陸廣告: 買樓送全屋家私/電器. 原來這個"送"是指"送貨".

作者: Sweet321    時間: 09-12-27 21:47

作者: Kareese    時間: 09-12-28 17:36

作者: luckymother    時間: 09-12-30 12:11

原帖由 ShatinMaMa 於 09-12-14 23:57 發表

真係"九龍城米舖"!
作者: zuzu888    時間: 10-1-18 13:17

一年時間....勁彈考試歌...仲要係日日彈個隻~!!
作者: cowcow122    時間: 10-1-24 15:37

不會吧,學鋼琴也速成 ??
‘鋼琴速成 1 年8級’信不過,
當然也有個別有音樂天份的,或者可以吧!!!
作者: whatdrivesyou    時間: 10-1-24 16:22

作者: ratafan    時間: 10-1-24 23:59

does it mean taking 1 year to finish grade 8 syllabus? don't be carried away by that adv!  hahahah. To my experience, 1 year is fine to get prepared for the grade 8 exam if you got the foundation up to grade 7 already, NOT taking 1 year from zero to grade 8.  To ensure passing the grade 8 exam in one year, better to enrol 2 exams entries, perhaps take one in say Sep or Oct and the other in Dec.
But no matter how genius a person is, it's totally impossible to pass grade 8 in one year if you know nothing about piano. Piano needs a lot of practices, like any other musical instruments and sports. Even one year day and night is not possible.
作者: 小伊    時間: 10-1-25 00:41

三首pieces每首一級,scale一級,broken chord一級,sight reading一級,樂理2級,共8級。
作者: Lyn    時間: 10-1-31 09:38

原帖由 小伊 於 10-1-25 00:41 發表
三首pieces每首一級,scale一級,broken chord一級,sight reading一級,樂理2級,共8級。

作者: TinHay    時間: 10-2-3 17:00

原帖由 小伊 於 10-1-25 00:41 發表

Reasonable ah.......
作者: bebebe12345    時間: 10-2-3 22:39

8歲8級鋼琴就認識,完全是天份,準備8級曲目約半年。=D

作者: 小伊    時間: 10-2-4 01:04

8歲前考獲5級樂理殊不容易吧!
作者: bebebe12345    時間: 10-2-4 11:18

對這孩子而言,似乎並沒有難度!看過他自己給自己出5級樂理的模擬試題!無話可說!
尊重的還是那位不是名師的前老 師,懂得放手讓他去行一條最理想和合理的路。期待三幾年內可看到他出頭。
作者: judy    時間: 10-2-4 11:50

我估好似D纖體公司咁,一星期包減幾多磅,一個月又幾多,唔成唔收錢,但要付合佢地要求,如果妳做唔到,就唔關佢地事!都係宣傳,吸引左妳之後就訂埋晒D呵刻的條款!

我見一笑話,話有一個騎馬減肥的,話一星期保証減10磅。

两個肥女去試,一星期毫無進展。去理論,負責人牽出馬匹,拿出記錄:看吓,隻馬唔係俾你哋騎瘦10磅law!
作者: sazzmusic    時間: 10-2-4 13:21

原帖由 judy 於 10-2-4 11:50 發表

實在看不過眼現在的琴行會用這樣的宣傳?!!

不知是當人白痴還是諗這樣宣傳的人是白痴?真的是「誤解比無知更可怕!」

所以我只會相信大琴行的教學質素!
作者: do-re-me    時間: 10-2-4 23:31

大家唔洗估估下啦,  其實我上年特'燈'去試左1個月, (地點是商場的一個琴房, 只有他一個教) 豪無特別, 只叫我彈一頁Chopin練習曲, 叫我要逐隻手指抬高彈. 我問他點樣一年8級, 他話"慢慢來" .

(我雖然是行家, 但已退休, 大家唔好找我教琴, 更加唔好話我賣廣告  THX)
作者: bebebe12345    時間: 10-2-5 09:28

哈哈!你肯做白老鼠,都算唔話得,不過相信D家長都不會太認真去對待。

作者: Charlotte_mom    時間: 10-2-5 17:09

哈哈哈, 呢個好正

我女琴老師講過, 幾無天份既學生, 只要肯努力一定考到8級, 問題係點去練姐, 一年由零變8級? 每日練16個鐘, 黎黎去去3隻歌+scale無話唔得架!
原帖由 小伊 於 10-1-25 12:41 AM 發表

作者: 哈爾濱    時間: 10-2-6 23:25

我上次睇本雜誌(呀女學校唔洗$$$果d既), 個封面係我唔記得佢性咩, 但係一個幾後生既男仔幾廿幾三十咁上下, 話佢係教琴既, 拿左個唔知咩教學獎, 佢話佢好like教小朋友, 有個學生唔知3歲定幾多, 話佢教左佢幾個月, 識五級d書, 唔知係真定咩
作者: do-re-me    時間: 10-2-6 23:46

原帖由 哈爾濱 於 10-2-6 23:25 發表
我上次睇本雜誌(呀女學校唔洗$$$果d既), 個封面係我唔記得佢性咩, 但係一個幾後生既男仔幾廿幾三十咁上下, 話佢係教琴既, 拿左個唔知咩教學獎, 佢話佢好like教小朋友, 有個學生唔知3歲定幾多, 話佢教左佢幾個月, 識 ...

我都睇過果本雜誌, 佢仲話建議幼稚園學生每星期學3次琴, 本雜誌話果個學生的媽媽買了一個好似一百萬的三角琴比個仔練琴.
如果我無估錯, 果個後生仔老師的爸爸也是教琴的, 是國內門派的.
作者: 哈爾濱    時間: 10-2-7 00:19

係law, 就係佢la

每星期學3次琴, 佢都真係............
原帖由 do-re-me 於 10-2-6 23:46 發表

我都睇過果本雜誌, 佢仲話建議幼稚園學生每星期學3次琴, 本雜誌話果個學生的媽媽買了一個好似一百萬的三角琴比個仔練琴.
如果我無估錯, 果個後生仔老師的爸爸也是教琴的, 是國內門派的. ...

作者: miss321    時間: 10-2-8 19:20

雖然我唔係果位老師門派, 不過年幼學生一星期上2堂係真的。我睇過一些音樂研究,年幼學生學琴每堂上15分鐘,一星期上2堂,比一星期上30分鐘更好。不過唔會有媽咪有咁多時間帶小朋友一星期上2堂, 仲要每次只係15分鐘.....
原帖由 哈爾濱 於 10-2-7 00:19 發表
係law, 就係佢la

每星期學3次琴, 佢都真係............

作者: 小伊    時間: 10-2-18 14:50

講嘅又系邱世杰,又一揾襯之作,當D媽咪系水魚。
作者: 小伊    時間: 10-2-18 22:30

比條Link大家八下!
http://www.rickyyau.com/
作者: sazzmusic    時間: 10-2-19 11:22     標題: 回覆 1# 小伊 的文章

人地的客仔全部係BANKER既仔女喎,唔係做大眾生意架,都唔關我地事啦!

(但我見佢個樣真係好似亞洲音樂神童張如城~
作者: 小伊    時間: 10-2-19 12:25

亞洲版William Hung是也!
作者: Kowmman    時間: 10-2-23 12:56

作者: dogmonkey    時間: 10-2-24 10:53

係不同的消費群吧. 當然有家長不置在,連琴都買~40幾萬,學費又成何問題? 香港地沒有"水魚"的阿媽吧. 那群消費者,更加是精明消費者.  只是願不願比premium, 換取你想要的東西. 各取所需. 香港地很多人愈貴愈愛. 追求的是不同的層次.
有人愛用15分鐘吃15元餐旦反快餐;有人愛用3小時吃數百至千元法式全餐, 有什麼問題?
考到8級卻被批評沒有良好基礎, 考級只是reference,人地自己不介意根基未穩, 旁觀者為何那麼肉緊? 況且, 苦練十年才考到8級的人,根基可以一樣未穩.  所謂學海無涯啊.
不要眼紅,不用羨慕,不要灰心, 看看口袋裡的budget,睇餸食飯, 計劃短期目標; 長期目標; 不要拿自己(仔女)同人比.

ps. 其實比得起$的話,小朋友有天份的話,我都唔介意攞下8級,有時間先再補下基礎.哈哈.

原帖由 小伊 於 10-2-18 14:50 發表
講嘅又系邱世杰,又一揾襯之作,當D媽咪系水魚。

作者: 小伊    時間: 10-2-24 23:56

唔怪得咁多人比茅山師傅坤啦,比錢就以為執到好野。你肯比錢跟William Hung學跳舞, 跟張如城學唱歌,收錢嘅固然開心,比錢嘅又幻想可以成為明日之星。好!Please go ahead.
作者: Sindy    時間: 10-2-25 01:21

原帖由 dogmonkey 於 10-2-24 10:53 發表
係不同的消費群吧. 當然有家長不置在,連琴都買~40幾萬,學費又成何問題? 香港地沒有"水魚"的阿媽吧. 那群消費者,更加是精明消費者.  只是願不願比premium, 換取你想要的東西. 各取所需. 香港地很多人愈貴愈愛. 追求的 ...

可能我地係講緊有無八級程度,考左八級試未必代表有八級程度......有八級程度既意思,係拎首八級歌彈得到的,考左八級個虛名,但拎首八級歌都彈唔到......自己都慚愧啦,唉

而家好多人都講,大學畢完業出黎,都無大學程度.....
作者: pianomusicroom    時間: 10-2-25 02:44

學鋼琴沒有速成的

不是吃快餐

要慢慢浸的
作者: tinaleung    時間: 10-2-25 12:28

8級琴同其他樂器一樣, 應該話無一種樂器係唔駛練習而又會識彈識吹。而家係學樂器, 唔係音樂班。
作者: cheapbombom    時間: 10-3-10 00:08

世間上那有不勞而鑊的事情?
就算一年可達八級, 那又如何? 學音樂是用來享受的..
一定死好多細胞

原帖由 tinaleung 於 10-2-25 12:28 發表
8級琴同其他樂器一樣, 應該話無一種樂器係唔駛練習而又會識彈識吹。而家係學樂器, 唔係音樂班。

作者: do-re-me    時間: 10-3-10 22:12

問題係比錢果時實話'mud'都得, 到唔得果時佢緊係話你無天份/唔夠勤力/上堂唔夠密......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5