教育王國

標題: Receive Boxhill offer -- any comment ? [打印本頁]

作者: jjoyma    時間: 09-12-11 23:34     標題: Receive Boxhill offer -- any comment ?

Dear parents,

I have just received the confirmation letter of Nursery class for my little one. Could any parents share your comment about this kindergarten ?

They will open a new school in Fotan Jubilee Garden early next year. I wonder how will they assign the teacher to this new school. Will the teachers be brand new employed or experienced teacher from the Ma On Shan school !?

Does anyone know something about the new school ?

Thanks all for your attention !

jjoyma
作者: vinvillalee    時間: 09-12-11 23:45

Congratulation! I am still waiting for the result... so nervous....

Does your BB is "elder" or "small" BB? My BB is 0908.

作者: rain621    時間: 09-12-11 23:50

我都收到信, 佢收咗火炭AM N班~~

我阿B係0807.
作者: luiflora    時間: 09-12-12 00:20

原帖由 rain621 於 09-12-11 23:50 發表
我都收到信, 佢收咗火炭AM N班~~

我阿B係0807.

ME TOO, 都係收左我仔仔讀n班及am !!本來我都好開心,因為我在boxhill返playgroup,老師好,校內員工都好好,無雜費,學校雖細卻新穎美麗,又近我屋企.....只可惜,在該校畢業的學生,以升國際小中學為主,因為英好中差,我又無打算比仔仔升國際學校...所以好煩,唔知比佢返9龍塘學校or近屋企的boxhill,老公想仔仔見天(支持9龍塘),我想仔仔唔好甘辛苦,近屋企,最多k時再找9龍塘學校,但又擔心萬一到時考唔到一間好的,甘一定比老公#$%&*@..... 點好呢??又比錢留住位先???好衰姐...
作者: akj    時間: 09-12-12 01:29

原帖由 luiflora 於 09-12-12 00:20 發表

ME TOO, 都係收左我仔仔讀n班及am !!本來我都好開心,因為我在boxhill返playgroup,老師好,校內員工都好好,無雜費,學校雖細卻新穎美麗,又近我屋企.....只可惜,在該校畢業的學生,以升國際小中學為主,因為英好中差,我 ...

請問邊間9龍塘收左你仔仔?
我估讀完boxhill n1下年再出去考k1,都應該ok嘅!
因為我都想這樣
作者: MAMAMEEE    時間: 09-12-12 13:43

原帖由 luiflora 於 09-12-12 00:20 發表

ME TOO, 都係收左我仔仔讀n班及am !!本來我都好開心,因為我在boxhill返playgroup,老師好,校內員工都好好,無雜費,學校雖細卻新穎美麗,又近我屋企.....只可惜,在該校畢業的學生,以升國際小中學為主,因為英好中差,我 ...

我都同意akj所講, 您係咪考到心儀嘅九龍塘KG, 同埋諗住可以一路讀到K3? 如果唔係, 同您係BOXHILL讀一年學好D英文先出去, 分別唔大!
作者: Alichau    時間: 09-12-12 14:11

我女女都被取錄火炭am
呢間唔係我地最心儀, 但有佢作為backup, 我地係好開心, 會俾女女操好英文k1再考過.
所以已經交左留位費, 順便問過老師火炭老師會點安排, 佢話未有定案, 可能會有一兩位mos老師過去, 新請老師會係mos train好先過去...
作者: anniese    時間: 09-12-12 23:08

想問火炭同馬鞍山既學費係咪一樣既呢?封信話下年火炭學費係$3950,好似貴左?

啊女收左讀火炭am,都有D擔心同MOS比唔知會差幾遠。
作者: tococoa    時間: 09-12-13 00:41

my girl is 11-08 small girl? how come she dont have any interview? any small bb always attent the interview or offer?\
作者: anniese    時間: 09-12-13 21:17

無得interview?你係咪好遲先交form阿?
作者: vinvillalee    時間: 09-12-13 23:26

My boy is 0908 & he has already interviewed on Nov. I am waiting for the result. So far all "Big B" has got the offer. Does any small B (on/after 0908) get the offer from Boxhill?
作者: luiflora    時間: 09-12-14 01:10

原帖由 akj 於 09-12-12 01:29 發表

請問邊間9龍塘收左你仔仔?
我估讀完boxhill n1下年再出去考k1,都應該ok嘅!
因為我都想這樣

9龍塘think,迦南,啟思都收了我個仔仔,不過我只留了think,今日都去留了boxhill,因為同老公意見不一,先留位,等樂基結果,如果沙田OR9龍塘都收仔仔,會以樂基為首選,不過我唸好難,沙田佢IN得唔好,9龍塘佢IN得好好,但係成兩千幾人先收唔到80人,去左姐姐哥哥在該校讀,又去左家長識人.....餘下位得幾多??所以都打定輸數,如果真係唔收...甘再同老公相量!!唉~~都好煩,又留住人地個位,都明白有D家長等得好辛苦,都覺得自己好衰,不過兩公婆唸法唔同,真係無辦法....等結果真係等得好辛苦!!
作者: Alichau    時間: 09-12-14 09:30

原帖由 tococoa 於 09-12-13 00:41 發表
my girl is 11-08 small girl? how come she dont have any interview? any small bb always attent the interview or offer?\

According to Boxhill school calendar, there is another interview arranged on 11 Jan 2010.  I guess it's for late comers or super "small" bbs.  So don't worry, chances are still there!
作者: joeywongmy    時間: 09-12-14 09:37

作者: Alichau    時間: 09-12-14 09:44

It seems that Boxhill doesn't offer places to small bbs so far... there may be news for small bbs after 18 Dec as this is the deadline of paying registration fees...
作者: Bivian    時間: 09-12-14 09:45

Hi luiflora,

我同你諗法一樣, my son registered Think (KT) 又 IN 咗 HKPS (等消息 but 多數唔得), 但見 Think 唔多外籍老師 but 佢份 booklist 又好似幾豐富, 而相反 boxhill 比到我哋感覺好 "鬼佬學校" 但唔知 N1 有咩教材, 你有冇資料提供到作個比較 ? 因為我唔想留太多位,  but 我心目中 "劍鳴" 係首選, 如果考唔到就要決定 Think or Boxhill.

作者: choiman    時間: 09-12-14 10:03

我囡囡係08年12月, waiting list呀, 因為佢地話apply的學生超過了預期, 所以要等大b唔讀先至有位啦.
作者: luiflora    時間: 09-12-14 10:27

原帖由 Bivian 於 09-12-14 09:45 發表

我同你諗法一樣, my son registered Think (KT) 又 IN 咗 HKPS (等消息 but 多數唔得), 但見 Think 唔多外籍老師 but 佢份 booklist 又好似幾豐富, 而相反 boxhill 比到我哋感覺好 "鬼佬學校" 但唔知  ...

以我所知,BOXHILL的教材是學校自己做的,好處:我們不用再交雜費,我都有信心佢地D教材做得好!缺點:沒有什麼CD比我地,甘仔仔回家唱歌,家長未必會唱,想同仔仔一起唱都有D困難,想知道仔仔唱對OR錯就更困難!!如果我地都不是打算比小朋友讀國際小中學,其實在BOXHILL就一定不可以讀上去...1.中文少2.教國語的不是北京音(其實教英文的老師都不是純外籍人)THINK英文老師你話少???有多少我就不知道,不過我知道N班一定是純洋人,而且好NICE,OPENING DAY當日同仔仔玩左成20分鐘(女老師),而教國語的一定是純北京人,我都同佢講過野,THINK出名教好兩文三語,不過課程淺,所以我才將樂基放第一,如不收,明年我一定又要再報SC.SV.....等等,所以我才煩如果樂基唔收,是否無必要比仔仔返甘遠(9龍塘)??但是老公話明知THINK好過BOXHILL,為什麼唔比仔仔返??
對了,請教你:為什麼你會將劍嗚放第一??我知道佢出名,不過N班不是100%直升K1 AND N班教英文及國語都少過THINK 和 樂基....請問你可以告訴我多D有關劍嗚吸引你的地方嗎???
作者: vinvillalee    時間: 09-12-14 10:44

原帖由 choiman 於 09-12-14 10:03 發表
我囡囡係08年12月, waiting list呀, 因為佢地話apply的學生超過了預期, 所以要等大b唔讀先至有位啦.

Hi Choiman,
Thks for your info. I just call Boxhill & the staff also told me the same thing...... all Oct - Dec 入學 applicants will put them in "waiting list"! Since my boy is bornt on end of Sep, so they count him Oct 入學.  
作者: Alichau    時間: 09-12-14 10:46

luiflora,
咁點解你唔報/申請轉去mos think? 那不就兩全其美?
作者: Bivian    時間: 09-12-14 11:51

我個人感覺洋人教英文好似好啲, 而我去 IN Think 嗰日冇見過有洋人, 所以會話 boxhill 較似"鬼佬學校", 較 prefer 會學好英文, 而我自己本身冇打算比小朋友讀國際學校, 只不過想佢 N1 操好啲英文去考 K1, 收生機會大啲, 而我鍾意劍鳴係因為佢屬傳統型, 似 KV, 升小會易適應啲, 所以我 K1 一定會再考其他傳統型 KG, 若考番劍鳴當然最好啦, 最終嗰句都係想 N1 打好個底, 若真係要直上 BOXHILLL (如果冇心儀 KG 收), 我都唯有行國際學校條路, 你又點睇呢 ?

我係新手 mama, 所有 info. 都靠 BK mama 話好就去試 or 過來人 comment, 真正明白都可能要阿 b 自己讀咗先知啱唔啱.

咁我又想問 think 有幾好 ?

我其實想阿 b 讀啲主力 english & 課程唔好太淺嘅 N1, 係咪 BOXHILL 先啱呢 ? 指點吓.

原帖由 luiflora 於 09-12-14 10:27 發表

以我所知,BOXHILL的教材是學校自己做的,好處:我們不用再交雜費,我都有信心佢地D教材做得好!缺點:沒有什麼CD比我地,甘仔仔回家唱歌,家長未必會唱,想同仔仔一起唱都有D困難,想知道仔仔唱對OR錯就更困難!!如果我地都 ...

作者: joeywongmy    時間: 09-12-14 14:13

作者: luiflora    時間: 09-12-14 14:35

原帖由 Alichau 於 09-12-14 10:46 發表
luiflora,
咁點解你唔報/申請轉去mos think? 那不就兩全其美?

唔得唔得 mos think 同9龍塘的課程好唔同,英文國語比例完全唔同,大多數最好的資源都放在9龍塘!!同校不同收費不同課程!!只有mos的家長想轉去9龍塘,無聽過9龍塘想轉mos.
作者: luiflora    時間: 09-12-14 14:48

原帖由 Bivian 於 09-12-14 11:51 發表

我個人感覺洋人教英文好似好啲, 而我去 IN Think 嗰日冇見過有洋人, 所以會話 boxhill 較似"鬼佬學校", 較 prefer 會學好英文, 而我自己本身冇打算比小朋友讀國際學校, 只不過想佢 N1 操好啲英文去考  ...

等我行閒d將think & 樂基 & 劍鳴 的優缺點 pm比你,在此不便多說,好像離開樓主的title太遠了!!另外,waiting list 的家長請放心,我會盡快考慮讀邊間及盡快通知學校cancel學位,讓大家都唔好甘辛苦!!!唉~~這幾年找學校真的辛苦好多!!
作者: KennyDaddy    時間: 09-12-14 15:28

Have u missed the application deadline? I guess they will provide every child an interview opportunity...

原帖由 tococoa 於 09-12-13 00:41 發表

作者: KennyDaddy    時間: 09-12-14 15:35

My child is a "super-small" baby 0812, no response so far ....the chance is even worse... too bad~~~

原帖由 joeywongmy 於 09-12-14 14:13 發表

oh
咁我個仔都係waiting啦

不過想問waiting係咪都有信收到架?

作者: vinvillalee    時間: 09-12-14 15:43

原帖由 joeywongmy 於 09-12-14 14:13 發表

oh
咁我個仔都係waiting啦

不過想問waiting係咪都有信收到架?

個staff 話會有信wow
作者: rain621    時間: 09-12-14 18:44

原帖由 KennyDaddy 於 09-12-14 15:35 發表
My child is a "super-small" baby 0812, no response so far ....the chance is even worse... too bad~~~

我想問下,你是想APPLY 2010年8月入學嗎?
如果係的話,其實你個B,都只係20個月大BB,
都真係好細,你真係放心比佢上學嗎?

可能片片都未介,或者上堂茶點時間佢係咪真係可以HANDLE到自己食MUM MUM?
作者: joeywongmy    時間: 09-12-14 19:31

作者: vinvillalee    時間: 09-12-14 22:19

原帖由 joeywongmy 於 09-12-14 09:37 發表
我個b係08年12月出世
佢都in左喇
而家等緊信
唔知佢可唔可以入到呢?

p.s.我都報左pg
等緊1月去上

Hi Joey,
I also applied their pg. Which time do you apply? I have applied Sat 12-1pm
作者: jessyleung    時間: 09-12-14 23:34

您好,我都剛收到boxhill offer letter.
請問compare嘉德麗 & boxhill, 大家 有什麼comment?

thanks for your sharing.

原帖由 luiflora 於 09-12-14 14:48 發表

等我行閒d將think & 樂基 & 劍鳴 的優缺點 pm比你,在此不便多說,好像離開樓主的title太遠了!!另外,waiting list 的家長請放心,我會盡快考慮讀邊間及盡快通知學校cancel學位,讓大家都唔好甘辛苦!!!唉~~這幾年找學校 ...

作者: luiflora    時間: 09-12-15 00:31

原帖由 jessyleung 於 09-12-14 23:34 發表
您好,我都剛收到boxhill offer letter.
請問compare嘉德麗 & boxhill, 大家 有什麼comment?

thanks for your sharing.

以n班來講,當然boxhill好過嘉德麗,前者起碼是一間完整學校,小朋友有空間玩,後者只有一間班房,好細.因為n和k分開兩個地方!!boxhill日日以英為主,國語和粵語各20分鐘(好似),嘉德麗無國語,英文和粵語各一半!!不過學費便宜d!前者走國際小學,後者走傳統學校!去到k???我就不太了解邊間好d啦!!
作者: akj    時間: 09-12-15 01:05

原帖由 luiflora 於 09-12-14 14:48 發表

等我行閒d將think & 樂基 & 劍鳴 的優缺點 pm比你,在此不便多說,好像離開樓主的title太遠了!!另外,waiting list 的家長請放心,我會盡快考慮讀邊間及盡快通知學校cancel學位,讓大家都唔好甘辛苦!!!唉~~這幾年找學校 ...

可以pm我嗎?
thank you!
作者: joeywongmy    時間: 09-12-15 08:35

作者: Bivian    時間: 09-12-15 17:29

如果可以的話, 可否明天前 pm 我, 因為 12/18 係 deadline register, 所以我都唔想 hold 咗個位又唔讀, 嘥 $$ 又嘥咗其他 mama quota, 非常感謝你.

作者: luiflora    時間: 09-12-15 20:03

原帖由 Bivian 於 09-12-15 17:29 發表

如果可以的話, 可否明天前 pm 我, 因為 12/18 係 deadline register, 所以我都唔想 hold 咗個位又唔讀, 嘥 $$ 又嘥咗其他 mama quota, 非常感謝你.

既然你甘急想知道,我唯有長話短說,講出我個人所知道的,詳細資料你可以直接打"樂基"劍嗚"朗思"....等等!甘你就可以見到前人寫下的問題及有心人的答案了,慢慢看,你自然會知道你想要邊間!!
Box Hill:英多普15分鐘粵15分鐘(日日),馬鞍山區都算出名國際學校,無雜費,自做教材,老師及員工好好人,交通工具方便,火車站旁,有巴士有小巴,的士多,學費$3980x10,學校新不過細,升國際小學為主,中文差,國語老師台灣音,英文老師不是純外籍人,沒歌仔書比家長!   
朗思(9龍塘)粵1小時45,英1小時,國15分鐘(日日),N班算出名學校,不過多投訴過貴,8:30上堂,小朋友辛苦,可上網看小孩,學費$4000x11,學校大及新,交通不便,不近MTR,小巴及巴士少,家長停車送小朋友返學也不便,校車$1600到沙田,算貴!!可升國際小學OR傳統學校,教國語老師北京音,教英文老師純外籍人士,老師及員工好好人,校長極熱心幫家長!!有學生考入男拔..等直資名校!!
樂基(9龍塘)英普or英粵(雙班主任)100%升K1,英粵班,天天20-25分國語,N班出名學校,好難考入,位好少,有學生入名小學,小班教學,學校財政亂,校車94831023,可自到離MTR行十分鐘,學校算新及大,學費$3960x10,1千多1年雜費,不過有人講過老師及校長及員工好串!
劍嗚(9龍塘)上午(粵2小時30分鐘英30分鐘)下午(一半粵一半英)國語各2次一星期,出名及程度深,N不需帶片,教去洗手間,小學派位好,收生好少好少,可能比樂基更難入,因為申請日長,不是100%升K, 校車沙田廣場接96512473李生,自到困難,離MTR好遠,學貴算OK$3480x10,約1千1年雜費!兩老師加一位阿姐陪小朋友上堂,好好人,阿姐幫學生洗PIGPIG(因為不用小孩帶片),升傳統學校,不用擔心跟唔到,聽講KV & SC 都喜歡劍嗚學生!!
作者: joeywongmy    時間: 09-12-15 20:23

作者: MAMAMEEE    時間: 09-12-15 22:00     標題: 回覆 36# luiflora 的文章

luiflora, 真係利害. ...

您話"聽講KV & SC 都喜歡劍嗚學生". 其實, 劍嗚同火炭樂基程度不差太遠, 咁您估SC & KV會唔會都鍾意火炭樂基嘅學生呢?
作者: luiflora    時間: 09-12-16 10:46

其實這幾間學校都各有各好,如果不是我不會報!!不如甘講啦,我個人比較重視語言(英普),及將來我一定會比仔仔找直資學校而不是國際學校,最好男拔!所以我會先考慮語言(我深信愈早比小朋友接觸多國語言是好的,起碼英普不可少,對升直資對佢將來找工作都極為重要,有d家長話等大d先教,我覺得小朋友更困難學,好似我仔仔出世至今,以英及粵為主,最近開始比普通話歌仔佢聽,佢一樣無問題)再考慮名氣,再考慮地區,所以假設全部收我仔仔,我的排位是:
1.沙田樂基(其實佢好過9龍塘,有阿媽先有仔,9龍塘admin係叫人擔心) 2. 9龍塘樂基  3.think 4.劍嗚(佢好好,不過n班我覺得國語太少及一定要下午班才有一半英一半粵) 5.boxhill
如:樂基n班收我仔仔--->k2考cckg---->男拔or其他直資
如:think n班----->k1考kv , sc , 劍鳴---->男拔or其他直資學校
如:劍嗚 n班------>k1 考kv , sc ---->男拔or其他直資學校
如:boxhill n班 ----->我會考十間八間k----->男拔or其他直資學校
有朋友話sc 和 樂基 似 , 劍嗚和kv 似 , think活教學but課程淺,驚升傳統小學好辛苦,boxhill就完全走國際路.

如果大家不像我甘心急以語言為第一考慮,我會要1.劍嗚(名氣及老師愛心好及課程都好深,不用擔心升小學辛苦,所以如果小朋友都可以升上k,唔使考sc or kv,都足夠對付小學了) 2.樂基(課程都不深不淺) 3.think(課程淺,不過有好多家長極like it , 因為不想小朋友太辛苦,想佢開開心心過童年) 4.boxhill

作者: luiflora    時間: 09-12-16 10:48

原帖由 MAMAMEEE 於 09-12-15 22:00 發表
luiflora, 真係利害. ...

您話"聽講KV & SC 都喜歡劍嗚學生". 其實, 劍嗚同火炭樂基程度不差太遠, 咁您估SC & KV會唔會都鍾意火炭樂基嘅學生呢?

sc 都好喜歡收樂基學生,資料來自朋友!!

作者: Bivian    時間: 09-12-16 12:22

超強嘅資料, 謝謝你 luiflora !!!

原帖由 luiflora 於 09-12-15 20:03 發表

既然你甘急想知道,我唯有長話短說,講出我個人所知道的,詳細資料你可以直接打"樂基"劍嗚"朗思"....等等!甘你就可以見到前人寫下的問題及有心人的答案了,慢慢看,你自然會知道你想要邊間!!
Box Hill:英多普15分鐘粵15 ...

作者: NT-1    時間: 09-12-16 13:22

原帖由 Bivian 於 09-12-16 12:22 發表

作者: joeywongmy    時間: 09-12-16 13:57

作者: KennyDaddy    時間: 09-12-16 14:16

My child is also 0812, I've applied Boxhill and Think only...  So, it's quite probable that he cannot be enrolled in any N1 class next year.  :;pppp:

原帖由 joeywongmy 於 09-12-16 13:57 發表

實在好強
而家對呢幾間學校有更加深既了解喇
THX

我BB係0812細B
所以我既方法就係報多幾間
基本上沙田/馬鞍山區比較出名又有N班既學校都報左
而家只係IN左4間
只有一間收(好時光)不過無比留位費
而家等緊其 ...

作者: joeywongmy    時間: 09-12-16 14:42

作者: KennyDaddy    時間: 09-12-16 15:37

hehe... yes, as I would only consider those good ones around the MOS Central district....
I considered Greenfield before but finally decided not even to submit the application.  (it seems that the 09-10 N1 class is still open for application....)

原帖由 joeywongmy 於 09-12-16 14:42 發表

咁你真係幾危險喎
BOXHILL同THINK都係幾熱門既學校
我都係打定輸數(THINK都仲未IN)
另外樂基就更加無可能啦
我仲IN左GREENFIELD(呢間我有信心佢會收我個仔)
仲有康傑、榮光、隆享、愛鄰、匯豐幼兒學校(大角咀)我都 ...

作者: bigbighei    時間: 09-12-16 16:09

我對孖b 都收咗讀am class!
作者: carolc    時間: 09-12-16 16:22     標題: 回覆 36# luiflora 的文章

嘩, 你真係好媽媽search d info 好足...
其實我同你嘅心水差唔多, 唯獨我怕我個女唔夠人爭, 所以boxhill 都算係我後備...
我之前仲冇諗過報而間tim, 不過可能我俾我個女返咗佢個playgroup, 我覺得真係唔錯, 可能d 人話d 老師未必個個都係鬼, 但佢地d miss d 英文都真係發音好準... 間學校又靚... 反而我就冇諗過think(kln or mos), 首先我唔鐘意mos think, 另外可能我覺得如果俾佢讀kln think, 不如讀返近自己果d, 因為佢課程又唔係深... 只是個人見解...
作者: luiflora    時間: 09-12-16 17:28

原帖由 Bivian 於 09-12-16 12:22 發表

不用客氣,我大半年前好似白痴甘,全多謝網上有心人的回答,自己記性又差,最後弄了一個list!!才清楚知道自己想要的學校次序排位!!現在希望可以幫到大家!!我依家會一直都好忙...至12月31日,到一月時我相信大家都已經有進一步資料(樂基or其他學校出結果)到時我會得閒好多,有咩問題想知可以pm我,我會把手上筆記寫給大家!!
作者: luiflora    時間: 09-12-16 17:35

原帖由 joeywongmy 於 09-12-16 13:57 發表

實在好強
而家對呢幾間學校有更加深既了解喇
THX

我BB係0812細B
所以我既方法就係報多幾間
基本上沙田/馬鞍山區比較出名又有N班既學校都報左
而家只係IN左4間
只有一間收(好時光)不過無比留位費
而家等緊其 ...

好時光送比你都唔好讀....如果你考唔到心儀學校,明年將細B轉大大B,找K找小學都輕鬆好多!!不用擔心!!你BB的機會比人多一次選擇!!
作者: jaimegaga    時間: 09-12-16 17:40

very useful info!!!
btw i have one question, i pm you because again question not related to the topics....

Thanks in advance....

原帖由 luiflora 於 09-12-16 17:28 發表

不用客氣,我大半年前好似白痴甘,全多謝網上有心人的回答,自己記性又差,最後弄了一個list!!才清楚知道自己想要的學校次序排位!!現在希望可以幫到大家!!我依家會一直都好忙...至12月31日,到一月時我相信大家都已經有 ...

作者: joeywongmy    時間: 09-12-17 11:23

作者: luiflora    時間: 09-12-17 11:41

原帖由 joeywongmy 於 09-12-17 11:23 發表

我都睇到好多MAMI既COMMENT話呢間麻麻
所以自己都放棄左
因為唔想因為想阿仔讀書而入左一間唔得既學校
最後攪到佢唔想返學就仲弊
我而家開始會睇下九龍塘既資料
睇下有無心儀既幼稚園
為阿仔準備下 ...

送你三份禮物,希望幫到你手:如果你已有,請見諒!!!
http://happypama.mingpao.com/htm/e-book/page.cfm?book=kindergarden2009

http://specials.mingpao.com/cfm/Main.cfm?SpecialsID=165

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/
作者: Alichau    時間: 09-12-17 11:54

Hehe..呢幾個網我都有睇呀, very good!!!
作者: Bivian    時間: 09-12-17 16:02

我決定咗 boxhill 都留位, 老公話如果可以安排到 4 月插班都希望盡快比阿 b 返學學多啲嘢, 觀察吓阿 b 同 boxhill 夾唔夾, 如果 ok, 可能會一直讀到 K 再考其他 KT KG, 如果發覺阿 b 唔多 like boxhill, 咁我哋會考慮 9 月開始返 Think.

(因為 boxhill 老師話要留咗位先知安唔安排到插班)

如果明年冇插班返, 咁我就要從 think & boxhill 做決擇.
當然我首選係 kim ming, 若果真係收咗就一定報佢.

原帖由 luiflora 於 09-12-16 17:28 發表

不用客氣,我大半年前好似白痴甘,全多謝網上有心人的回答,自己記性又差,最後弄了一個list!!才清楚知道自己想要的學校次序排位!!現在希望可以幫到大家!!我依家會一直都好忙...至12月31日,到一月時我相信大家都已經有 ...

作者: luiflora    時間: 09-12-17 18:58

原帖由 Bivian 於 09-12-17 16:02 發表

我決定咗 boxhill 都留位, 老公話如果可以安排到 4 月插班都希望盡快比阿 b 返學學多啲嘢, 觀察吓阿 b 同 boxhill 夾唔夾, 如果 ok, 可能會一直讀到 K 再考其他 KT KG, 如果發覺阿 b 唔多 like boxhil ...

我pm左d野比你!!請收!!
作者: joeywongmy    時間: 09-12-17 19:57

作者: vinvillalee    時間: 09-12-17 22:15

Have any BB in waiting list on 2009-2010 but got the offer finally?
作者: winheung    時間: 09-12-21 14:19     標題: 回覆 35# luiflora 的文章

luifora, 可否將think & 樂基 & 劍鳴 的優缺點 pm比我, 謝謝.
作者: MAMAMEEE    時間: 09-12-21 23:19     標題: 回覆 59# winheung 的文章

其實, luiflora已經寫哂出來....
作者: 小曳人    時間: 09-12-22 10:17

原帖由 luiflora 於 09-12-16 10:46 發表
如果大家不像我甘心急以語言為第一考慮,我會要1.劍嗚(名氣及老師愛心好及課程都好深,不用擔心升小學辛苦,所以如果小朋友都可以升上k,唔使考sc or kv,都足夠對付小學了) 2.樂基(課程都不深不淺) 3.think(課程淺,不過有好多家長極like it , 因為不想小朋友太辛苦,想佢開開心心過童年) 4.boxhill

少少補充:
ascot課程 (中英, 認知)可能深過KM, 不過佢地教得深, 考得淺, 如果小朋友叻嘅, 會學到多d嘢, N班有phonics教 (KM K1先有, 但可考慮上Sat 嘅phonics / pth班)
講溝通, hkps一定較強,  ascot係我所知最早要小朋友寫字嘅學校!

如果你諗住讀4年, 想小朋友讀傳統小學嘅, 可能KM會比hkps理想, KM嘅中英數都好平均地深, 唔會話有邊方面較弱, 不過聽聞寫作會比hkps弱, 因為hkps要寫週記~

我自己就.. 鍾意ascot hkps多d, 因為課程教得深, 又活d, 但係始終要阿仔讀傳統小學, 所以揀咗KM~
作者: 小曳人    時間: 09-12-22 10:23

想share少少嘢俾apply boxhill嘅媽媽
以我所知.. 鄰居個小朋友 (12/2006讀K1)嗰班有2-3個11-12月嘅小朋友
我相信boxhill都收細b, 不過唔多囉! 呢個妹妹係mix嚟架!
另外.. 媽媽話佢地唔教廣東話架, 只有pth同eng.. 妹妹返咗幾個星期學就已經識唱pth歌仔!
作者: SiuKo    時間: 09-12-24 13:25

My twins daughters are studying N1 there.  At the very beginning, I just want to let them develop social skills, but suprisingly, I find that they learn a lot of things in Boxhill.  Every weekend, all the study books will send back to let us know what they have done and what they were taught in the week.  These include, chinese and english rhyme books, phonics book, number book, alphebat book.  Also, every week we have to submit a reading record (though it should be lastly done by parents).  I think they learn not only En and PTH, but also Cantonese as they will sing PTH and Cantonese songs as well as En songs at home.  A five weeks toilet training since start of the school.  For the first few weeks, teacher will send the daily development checklist to you to let you know how the babies are developing, e.g. are they confident to go to class by themselved, did they play with other kids, did they enjoy the circle time etc....  

I love the school teachers and my daughters also.  They are very nice and caring.  I know this school is international stream, but it seems they are puting more resources on chinese, as the competition in international school is keen, it will prepare its K3 students to go to local stream also.  

It is no doubt that their En envirnoment is perfect, to improve their chinese, should have to outsource to other private tutor class.  But as I think, if I let them study in other K, I may have to put resources to let them improve their Eng also.  So, less Chinese is not my concern. (just as you will concern less Eng in other K).

Hope these can help you all understand more on their N class.

Merry Chirstmas!
作者: luiflora    時間: 09-12-25 16:20

原帖由 luiflora 於 09-12-16 10:46 發表
其實這幾間學校都各有各好,如果不是我不會報!!不如甘講啦,我個人比較重視語言(英普),及將來我一定會比仔仔找直資學校而不是國際學校,最好男拔!所以我會先考慮語言(我深信愈早比小朋友接觸多國語言是好的,起碼英普不 ...

我要再講清楚d,我話think教得淺,是因為和劍鳴及樂基對比之下,並不是=啟思果類走開心學校路線!!大家不要誤會!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5