教育王國

標題: 教署對祟真收後備生的答覆 [打印本頁]

作者: JaneJune    時間: 09-11-26 10:26     標題: 教署對祟真收後備生的答覆

關於對祟真幼稚園不斷發出reject letter但同時收後備生的方法, 我和大家一樣感到不妥, 於是寫了一封信給教育署, 內容:

本人對崇真小學暨幼稚園的2010-2011幼稚園收生事件裡, 懷疑有人不忠誠地收取報名費.
該校在2009年8月開始接受報名及進行面試, 截至10月底, 已有眾多人報名及面試, 跟據一些家長表示, 他們的兒女在面試裡的表現非常好, 並全答問題, 但最後卻收到學校的"reject"拒絕信, 因此各方家長對學校的收生標準感到不明白.
最近在崇真小學暨幼稚園的網頁裡, 表示收生已滿額, 家長可在12月1日後再寄信申請報名為後備生.
本人認為之前被拒絕的學生可作後備生, 學校再收報名表, 很可能是為收多一份報名費. 因為每個報名費為$50, 恐怕在沒有教育局監督下, 學校不斷收取報名費.
希望教育局代為查辦, 還我們家長一個公道!

之後教署回覆:
教署職員已向祟真幼稚園作出調查, 祟真對教署的回覆是: 後備生不需多付$50報名, 而是之前被拒絕的考生可以寫信要求列入後備生, 在該校網頁內的後備生申請寫法只是一個誤會.

本人意見:
聽說一些家長曾致電到祟真問有關問題, 但答覆是: 之前被拒絕的不用再申請.
有關前後不乎的答法實在令我感到...這間學校行政混亂!
作者: NICOLE123    時間: 09-11-26 10:39

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 10:26 發表
關於對祟真幼稚園不斷發出reject letter但同時收後備生的方法, 我和大家一樣感到不妥, 於是寫了一封信給教育署, 內容:

本人對崇真小學暨幼稚園的2010-2011幼稚園收生事件裡, 懷疑有人不忠誠地收取報名費.
該校在200 ...

公道自在人心
很欣賞你既積極求証既做法
作者: jean2003    時間: 09-11-26 10:55

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 10:26 發表

該校在200 ...

可能到最後系..."後備生不需多付$50報名, 只要49就得..但系要七個郵票"..
作者: octopus481    時間: 09-11-26 10:59

very very support you,

i want to call them to get back the stamped envelope.........

原帖由 jean2003 於 09-11-26 10:55 發表

可能到最後系..."後備生不需多付$50報名, 只要49就得..但系要七個郵票"..   

作者: hellojenny    時間: 09-11-26 11:01

超好笑........

原帖由 jean2003 於 09-11-26 10:55 發表

作者: jaycee_mami    時間: 09-11-26 11:02

我也很欣賞這位媽咪, 為大家主持公道.
作者: silvia_ng    時間: 09-11-26 11:25

好難得有家長願意去求證。其實...我都想知係咪學校有呢方面既問題,如果樓主可以的話, 不如你又試下後備生申請,再睇下學校係咪仲會要你$49(或收其他數額既錢) + 7個回郵信箱,再話比我地知啦。

如果真係咁...我都會對學校失望

不過唔係的話,希望大家都唔好再道聽涂說再話呢間學校既不是。

大家都要客觀咁睇一件事, RIGHT? 身為崇真學校既家長,我都希望有人可以幫手CLARIFY件事, 而唔係單一聽學校講。
作者: NICOLE123    時間: 09-11-26 11:31

講真啦而家有家長出信去教署投訴
不論校方之前既原意係點
都一樣會收儉
只怪校方睇小了而家互聯網既威力
資訊既發達同埋父母既認真.
希望校方經一事長一智
不要浪費多年老師家長學生努力建立既一切
作者: cattylui    時間: 09-11-26 11:33

十分欣賞樓主的跟進,我地呢班俾錢→面試→reject都係一頭霧水,完全係黑箱作業! 咁混亂收生,令到家長對呢間學校大打折扣。賽翁失馬,焉知非褔
作者: coco209    時間: 09-11-26 11:40

講到間學校咁衰,我哋班被accepted嘅係咪要諗下要give up呢?如果我哋放棄,咁咪有位放番出來俾rejected嘅人…
作者: Yvonnehoney    時間: 09-11-26 11:43

祟真既回覆已經小心了!!!
我其實真的想讀祟真的, 因它近我的家, 所以我剛打了電話給它, 告訴它我收了reject letter, 現在想做waiting list, 聽電話的小姐說, 他們已經收滿了, 不會收waiting了, 如真的有興趣入讀, 可於明年4或5月再打電話查詢, 至於是否要由頭再申請, 她說明年打電話來問了有位, 才會再說給我聽申請詳情!!!
作者: NICOLE123    時間: 09-11-26 11:44

原帖由 coco209 於 09-11-26 11:40 發表
講到間學校咁衰,我哋班被accepted嘅係咪要諗下要give up呢?如果我哋放棄,咁咪有位放番出來俾rejected嘅人…

我又咁睇行政差又唔等於老師差
可能係佢地今次行差左一步
又唔可以沒殺哂佢其他方面既優點喎
作者: jackie_lau2000    時間: 09-11-26 11:49

該校在200 ...

好多謝樓主的做法.

本人之前真係11月初打過去問祟真幾時再收生, 當時有男職員答, 你可以係12月再報名的. (當時我沒有上bk, 同祟真的網址)
因為當時我收到的回覆係講暫時未能安排學位俾我小朋友, 而不是reject. 所以我就打去問.
作者: jean2003    時間: 09-11-26 11:55

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 11:25 發表
好難得有家長願意去求證。其實...我都想知係咪學校有呢方面既問題,如果樓主可以的話, 不如你又試下後備生申請,再睇下學校係咪仲會要你$49(或收其他數額既錢) + 7個回郵信箱,再話比我地知啦。
如果真係咁...我都會對學 ...

親愛的祟真家長,

系唔系道聽途說, 一大堆家長有相類似說法, 睇怕呢條"道"及"途"都相當大條下...我家下只能說"空穴來風". 頭先又八左下..總括離講
1) Reject 你, 再收waiting,
2) 收收埋埋一大堆郵票, 仲未退比人, reject信已經收左.
這兩點.......(如果有錯, 不防當面指正)
如果佢比人"督"左家下仲夠膽收...
我會對佢呢份對學校既堅持...致敬!!
作者: coco209    時間: 09-11-26 12:17

作者: coco209    時間: 09-11-26 12:34

作者: silvia_ng    時間: 09-11-26 12:40

原帖由 jean2003 於 09-11-26 11:55 發表

親愛的祟真家長,

系唔系道聽途說, 一大堆家長有相類似說法, 睇怕呢條"道"及"途"都相當大條下...我家下只能說"空穴來風". 頭先又八左下..總括離講
1) Reject 你, 再收waiting,
2) 收收埋埋一大堆郵票, 仲未退比人, ...

學其他人話齋, 唔收50去收49呢。
比人篤佢都唔expect人地上網講既, 不如真係去試下, 之後話比我地知啦。
郵票, 自行返上去羅呀麻。要等佢寄有排啦....佢地行政咁亂。退咁多郵票實成年都未退到。你上去就一定要比你, 佢唔比返你唔好走je...
作者: silvia_ng    時間: 09-11-26 12:41

原帖由 coco209 於 09-11-26 12:34 發表

係呀, 你唸清楚呀! waiting既都full哂, 大把人等你放返個位出黎呀!
作者: jackie_lau2000    時間: 09-11-26 12:45

原帖由 coco209 於 09-11-26 12:34 發表

講真, 如果佢收我個小朋友,我都係覺得佢好混亂.

唔投訴, 只係怕佢地對我小朋友唔好咋.

希望你明白我地唔係輸打羸要啦.

我一直都冇出聲, 但見到此topic, 同埋之前我都係keen Mind面試都失敗, 但人地學校都將所有野回番俾我. 唔通keen Mind少人報考嗎? 好明顯係佢地行政混亂,

我地出來講, 都係想間學校好咋. 唔希望將此情況於將來再發生出來.
作者: jackie_lau2000    時間: 09-11-26 12:48

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:41 發表

係呀, 你唸清楚呀! waiting既都full哂, 大把人等你放返個位出黎呀!

原來有家長收到Reject 信. 即係我都係Waiting List啦. . 此校人氣急升, 係平學費有英文同普通話教授. 如果係其他地方就唔得了.
作者: jean2003    時間: 09-11-26 12:49

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:41 發表

冇錯...要三思, 到目前為止, 講來講去都系佢呢次招生安排上 o既...o既...事實 (諗左好耐最後都系要用呢兩個字 ) 唔代表教學差...
作者: tammyhw    時間: 09-11-26 13:14

NO LA.. 我一定唔會放棄, 仲已經諗定課外活動和搭車問題... 雖然校政好似好亂, 但佢的師資, 學校環境, 課外活動.. 仲要有學卷真係好吸引......

同埋, 其實唔止一間學校要交幾個回郵信封, 我無諗過呢樣野都可以拿來講..

作者: jean2003    時間: 09-11-26 13:18

原帖由 tammyhw 於 09-11-26 13:14 發表
NO LA.. 我一定唔會放棄, 仲已經諗定課外活動和搭車問題... 雖然校政好似好亂, 但佢的師資, 學校環境, 課外活動.. 仲要有學卷真係好吸引......

同埋, 其實唔止一間學校要交幾個回郵信封, 我無諗過呢樣野都可以拿 ...

印象中個位人兄系講reject左都唔比番佢bor..
作者: jean2003    時間: 09-11-26 13:22

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:40 發表

學其他人話齋, 唔收50去收49呢。
比人篤佢都唔expect人地上網講既, 不如真係去試下, 之後話比我地知啦。
郵票, 自行返上去羅呀麻。要等佢寄有排啦....佢地行政咁亂。退咁多郵票實成年都未退到。你上去就一 ...

eee...50/49..個位就系我law.....睇番原來系"親愛的祟真家長"..聽呢幾句既口氣唔似對事討論, 似鬥氣多d bor...
作者: bellabella_oh    時間: 09-11-26 13:49

原帖由 jean2003 於 09-11-26 13:22 發表

eee...50/49..個位就系我law.....睇番原來系"親愛的祟真家長"..聽呢幾句既口氣唔似對事討論, 似鬥氣多d bor...

好多謝樓主正義之舉!
作者: jean2003    時間: 09-11-26 13:51

原帖由 bellabella_oh 於 09-11-26 13:49 發表

好多謝樓主正義之舉!

聲明下先..我唔系樓主, 一開始我只系講下笑. 點會唔收50收49....點知......
作者: jl118    時間: 09-11-26 13:54

該校在200 ...

好欣賞樓主求證的精神
作者: silvia_ng    時間: 09-11-26 14:30

原帖由 jean2003 於 09-11-26 13:51 發表

聲明下先..我唔系樓主, 一開始我只系講下笑. 點會唔收50收49....點知......

come on...我唔係話你, 唔洗擔心, 再者我第一個回post都係話可能其他金額。講笑啦.....大家萍水相逢, 唔洗咁認真!
作者: LittleKiwi    時間: 09-11-26 14:43

其實.... 我想問下樓主, 如果最後祟真收你的子女, 你會否仍然去讀?

別太緊張, 我相信到5/6月真正註冊時, 會有好多位release 返出黎, 如果真是咁有心非要入呢間學校不可, 大可以向學校表明幾咁有誠意

呢間學校咁"吊高黎賣", 事實真的很高質素嗎? (老實講我都是因為bk才知道這有家學校, 恕我冒昧, 我亦好想有人可以話我知呢間學校有幾好......)
作者: jean2003    時間: 09-11-26 14:49

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 14:30 發表
come on...我唔係話你, 唔洗擔心, 再者我第一個回post都係話可能其他金額。講笑啦.....大家萍水相逢, 唔洗咁認真!

嘿嘿..我1 d 都冇擔心過呀....講真, 之前咁多人都睇到佢地再收waiting...我唔信系假o既...重點都系呢度...至於再收0,1,2,3..49,50...100...呢個唔重要...
作者: 牛精仔    時間: 09-11-26 15:18

我從來冇質疑佢地教學質素, 講到幾巴閉都好, 都係今年在bk聽返黎, 行政混亂係不爭事實, 全香港段估目前為止都係得佢一間收到咁樣嘅投訴同教署"查詢", 唔該佢地management檢討一下, 唔好攪到真係有心教學老師同被accept的學生受污名。
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-11-26 15:43

做得好,掌聲鼓勵!!!!

該校在200 ...

作者: MEOWKLP    時間: 09-11-26 16:10

唔怪得祟真會delete 左 係網站招收後備生果段message 啦! 原來俾教育署查緊.....抵!!!
作者: elvisBB    時間: 09-11-26 17:02

我想講句公道話,我不是tt的家長,只是很喜歡此校及認識一些tt家長.
大家可能不知道tt無所謂waiting list,我上年呀仔都in得好及收reject letter.我問我朋友怎辦?她說她當年也是收reject信,但佢寫信給學校及2nd in先收,所以我也寫信及2nd in才收我的小朋友.當然是不用50元及信封.
可能大家無聽過會second in先有誤會,其實佢在收生十分認真,亦不是踢爆先吹個理由.
作者: apin    時間: 09-11-26 17:10     標題: 回覆 34# elvisBB 的文章

yes, my daught last year also failed at 1ST interview and then arrange 2nd interview but FREE OF CHARGE!!
作者: octopus481    時間: 09-11-26 17:13

即佢地(tt)表達能力有問題, 根本佢就係想收得多1個50就50, 貪字得個貧, 影響晒校譽
作者: JaneJune    時間: 09-11-26 17:14

其實我無去祟真報名, 因為之前一直無聽過呢間學校, 後來知道有好多朋友都有報名, 我就上佢網頁了解下, 一睇就話滿額, 但12月會收後備生, 我覺得好奇怪, 後來我d朋友通通都收reject信, 佢地都係1月2月出世既大b, 再係bk呢度睇到原來有咁多人都係咁, 所以我先去教育署投訴, 希望有個公正既調查, 畢竟各父母都咁用心幫子女搵幼稚園, 不希望換來係咁既對待.
呢間學校不斷發出reject letter係有問題, 同時我都發現有些幼稚園係不斷發出 accept letter, 然後就好多人去交留位費, 佢發既accept letter數目已經多過佢可以收生既數目, 因為佢知道將會有好多人放棄學位, 而從中已經賺左唔少留位費! 呢樣野我無問教署, 雖然感覺有欺騙成份, 但畢竟交留位費既家長都係自願用錢來給自己多些時間考慮.

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-26 14:43 發表
其實.... 我想問下樓主, 如果最後祟真收你的子女, 你會否仍然去讀?

別太緊張, 我相信到5/6月真正註冊時, 會有好多位release 返出黎, 如果真是咁有心非要入呢間學校不可, 大可以向學校表明幾咁有誠意

呢間學校咁"吊 ...

作者: octopus481    時間: 09-11-26 17:18

不斷發 acceptace letter, YOXX, 我都未交, 唔知交唔交???????????????

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 17:14 發表
其實我無去祟真報名, 因為之前一直無聽過呢間學校, 後來知道有好多朋友都有報名, 我就上佢網頁了解下, 一睇就話滿額, 但12月會收後備生, 我覺得好奇怪, 後來我d朋友通通都收reject信, 佢地都係1月2月出世既大b, 再係 ...

作者: jean2003    時間: 09-11-26 17:19

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 17:14 發表
其實我無去祟真報名, 因為之前一直無聽過呢間學校, 後來知道有好多朋友都有報名, 我就上佢網頁了解下, 一睇就話滿額, 但12月會收後備生, 我覺得好奇怪, 後來我d朋友通通都收reject信, 佢地都係1月2月出世既大b, 再係 ...

雖然我唔系太了解, 但系如果到時真系有超過人數去讀, 而佢地又照單全收, 問題就不大, 當然唔系原來收30, 後來變90啦..
作者: JaneJune    時間: 09-11-26 17:19

既然學校考慮比機會考生, 點解第一次要比reject letter, 要d家長再寫信去,先比第2次機會interview?

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:02 發表
我想講句公道話,我不是tt的家長,只是很喜歡此校及認識一些tt家長.
大家可能不知道tt無所謂waiting list,我上年呀仔都in得好及收reject letter.我問我朋友怎辦?她說她當年也是收reject信,但佢寫信給學校及2nd in先收,所以我也寫信及2nd in才收我的小朋友.當然是不用50元及信 ...

作者: jean2003    時間: 09-11-26 17:22

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 17:19 發表
既然學校考慮比機會考生, 點解第一次要比reject letter, 要d家長再寫信去,先比第2次機會interview?

我想問, 有冇今年報左既家長系知道有2nd int o既安排先?
(嘿嘿..唔好又註冊個新名離老作呀)
作者: elvisBB    時間: 09-11-26 17:43

我都唔清楚,不過我只可以話你知我所知的事實.

佢得好少位,我上年都有成千人報名,可能這樣做比較方便學校,我只想講學校不是為了要收多次50元,同時只係想  offer比d有誠意的家長.
他們有學卷加英普,全部外籍母語老師,那麼找?事實上佢地無學卷之前收3千幾架,係為了家長可以用學卷先減學費,所以我唔相信佢地要賺50元而這樣做.

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 17:19 發表

作者: elvisBB    時間: 09-11-26 17:47

剛剛註冊??你說自己嗎

原帖由 jean2003 於 09-11-26 17:22 發表

我想問, 有冇今年報左既家長系知道有2nd int o既安排先?

作者: jean2003    時間: 09-11-26 17:47

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:43 發表

佢得好少位,我上年都有成千人報名,可能這樣做比較方便學校,我只想講學校不是為了要收多次50元,同時只係想  offer比d有誠意的家長.
他們有學卷加英普,全部外籍母語老師,那麼找?事實上佢 ...

呢點o既說服力好強呀...有道理...嗯嗯....
作者: jean2003    時間: 09-11-26 17:49

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:47 發表
剛剛註冊??你說自己嗎

我兩日前已經註左啦...今日得閒上離八卦..點知有人...真系唔明點解要咁做...
作者: elvisBB    時間: 09-11-26 17:54

本人只是路過,多口搭句,唔好誤會..
原帖由 jean2003 於 09-11-26 17:49 發表

我兩日前已經註左啦...今日得閒上離八卦..點知有人...真系唔明點解要咁做...

作者: jean2003    時間: 09-11-26 17:58

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:54 發表
本人只是路過,多口搭句,唔好誤會..

唔打緊...我都唔介意...但系我真系唔明個d人(好大機會系家長啦..慘唔慘) 唔認同o既, 好似大部份人咁講出離law...都系同一句啦,對事唔對人...就好似你頭先個post..我真系覺得有道理bor....
作者: bellabella_oh    時間: 09-11-26 18:16

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:43 發表

他們有學卷加英普,全部外籍母語老師,那麼找?事實上佢 ...

"offer比d有誠意的家長"?  我個仔INTERVIEW 時表現很好,答問題最多,我仲比個miss 足住成10分鐘,要求我話佢知我點樣培養我個仔.我答足10 分鐘,走時有比成3-4個miss圍住,要同我個仔玩, gum 我都 mo誠意?
作者: ireneyklo    時間: 09-11-26 18:32

其實問點培養自己小朋友,好多學校都有問這條問題的。
另外Miss同小朋友玩,問心句如果老師唔同小朋友玩,家長們就說她們沒有愛心,大家平常心吧。
原帖由 bellabella_oh 於 09-11-26 18:16 發表

"offer比d有誠意的家長"?  我個仔INTERVIEW 時表現很好,答問題最多,我仲比個miss 足住成10分鐘,要求我話佢知我點樣培養我個仔.我答足10 分鐘,走時有比成3-4個miss圍住,要同我個仔玩, gum 我都 mo誠意? ...

作者: roybee103    時間: 09-11-26 20:28

May be the teacher thought that you and your child are out of wht they expected or higher than they expected.  That is why your son got rejected.

But i really wondered how they could ask you for 10 mins, the total group interview was around 10 mins.  So the teacher asked you from the beginning of the interview to the end of it?  IF so, how could the teacher manage to ask another parent? In my case, there were 3 teachers handling 6 parents questions.

原帖由 bellabella_oh 於 09-11-26 18:16 發表

"offer比d有誠意的家長"?  我個仔INTERVIEW 時表現很好,答問題最多,我仲比個miss 足住成10分鐘,要求我話佢知我點樣培養我個仔.我答足10 分鐘,走時有比成3-4個miss圍住,要同我個仔玩, gum 我都 mo誠意? ...

作者: silvia_ng    時間: 09-11-26 21:14

原帖由 jean2003 於 09-11-26 14:49 發表

嘿嘿..我1 d 都冇擔心過呀....講真, 之前咁多人都睇到佢地再收waiting...我唔信系假o既...重點都系呢度...至於再收0,1,2,3..49,50...100...呢個唔重要...

所以我真係好想知學校係咪真係咁發錢寒呢...如果真係有家長願意試一次, 幫小朋友報係咪會再收錢。呢樣我真係好想知喎...正如我第一個回post咁講, 係事實的話我會對學校失望。

但如果係一個誤會的話, 就要澄清下啦。

我兩個小朋友入去讀時, 第一個就有waiting係封信度 (仲keep住留念添), 但到細妹出result時, 就再冇waiting呢個option係封信度啦。

至於咩2nd in, 我反而知道佢地小學部有2nd in offer比崇幼生。幼稚園有2nd in我都未聽過, 睇黎又係今年新野。
作者: Karen2009    時間: 09-11-26 22:59

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 21:14 發表

所以我真係好想知學校係咪真係咁發錢寒呢...如果真係有家長願意試一次, 幫小朋友報係咪會再收錢。呢樣我真係好想知喎...正如我第一個回post咁講, 係事實的話我會對學校失望。

但如果係一個誤會的話, 就要澄清下啦 ...

件事甘揚, 我估佢地都唔敢真係再收錢喇, 但有機會有D家長係佢地未 delete 后備生一事前已經再寄去申請, 甘真係佢地先知駛唔駛再俾錢喇......
講真如果真係好似個 staff 甘講 rejected 再報係唔駛再俾報名費, 點解佢地唔係申請表上注明又或者網上公佈,反而見到外界甘大反應后即delete 佐后備生申請一事, 甘仲唔係此地無銀三百兩?
作者: jean2003    時間: 09-11-27 00:43

當然系唔夠"誠意"啦..
作者: bellabella_oh    時間: 09-11-27 09:32

原帖由 roybee103 於 09-11-26 20:28 發表
May be the teacher thought that you and your child are out of wht they expected or higher than they expected.  That is why your son got rejected.

But i really wondered how they could ask you for 10 m ...

U remember the interveiw started with songs, musical instrustment and then story telling?  I was caught by the miss from the moment they started the musical instrustment!  Of course I didn't mark the time but I was talked to the miss for over 2/3 of the interviewing time.  That's why I said in other thread that "I didn't see the miss talked to other parents".

Have you got the offer from them?
作者: IRISSIX    時間: 09-11-27 10:12

其實無論點, 佢收$50報名費+6個回郵信封都係唯一一間, 其他學校一般都係$30報名費+3個回郵信封, 而且佢算係最早開始接受報名(8月15日)最遲截至報名的學校LAW(都未知幾時)!

一般收夠報名表就應該截至, 喺裡面揀人, 然後次選嘅WAITING LIST 及 唔啱嘅REJECT, 然後等4/5月有d家長俾咗留位費唔讀再SECOND in WAITING LIST的次選後備生, 要打去問先知REJECT咗都可以申請做後備生以表誠意.....此舉唯一解釋係佢哋可能揾d好想入此校嘅家長吧, 否則reject咗都唔會打返去啦!
作者: jean2003    時間: 09-11-27 10:20

有冇人知佢改用學卷前收幾錢學費呀?? 謝謝
作者: elvisBB    時間: 09-11-27 10:38

幼稚園2nd in 係100%有,我個case就係上年,我個朋友個case就係前年,佢d信我仲keep住,不過今年就唔知啦.
原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 21:14 發表

但如果係一個誤會的話, 就要澄清下啦 ...

作者: LittleKiwi    時間: 09-11-27 10:42

我有朋友是06年11月大仔今年都收reject letter....

其實這個就是遊戲規則, 學校用什麼去收生有他們的準則, 現在是你去求位, 咁有質素的學校自然會挑剔一點....

就等如靚女特別多人追, 唔係話你學歷好、人工高就一定要"受你溝"(人家可能還要看家底)...... 呢位靚女依家知道質素高的人多的是, 她們慢慢挑, 現在是不合心水就直接了當拒絕, 總好過她對說你是waiting list, 讓你日思夜想, 原來從來無當你是正選.... (有感而發而已)

我覺得祟真發reject letter, 行為好過好多不停發accept letter 然後要你交660蚊留位費..... 論呃錢, 留位費才是最禾味.....
作者: dogdogling    時間: 09-11-27 12:02

睇咗咁多TT嘅負面評語,真係睇到好心寒!
本人對TT嘅認識始於同事口中,响同事口中係一間好學校,甚至其中一位同事嘅小朋友响KV讀得唔開心,佢教會牧司推介佢同小朋友轉去TT讀,不過同事一心想個仔仔謮名校而作罷。
其後我同老公提起要報TT,老公初初反對,但後尾發現佢朋友個仔仔响TT讀,同佢朋友傾完電話後由反對變得贊成,仲由佢去交報名表。
面試之後好順利地收咗我仔仔讀主流班,我好開心,因為TT係我首選,而我亦只係同仔仔報咗TT同培正兩間幼稚園。
的而且確,TT收取後備生呢個做法唔啱,亦令學校蒙上斂財之嫌。作為準TT學生家長,我亦好同意大家搞清楚件事。但我對於有d指學校收取50蚊報名費係呃錢嘅 post 好反感,唔知各位家長當初報名時係乜嘢心態,係因為人云亦云網上d人話好就驚死洩低一窩風去報名?定係漁翁撒網怕掛留萬一?點都好,一開始就無人用槍指住你個頭去報名,而50蚊報名費亦由各家長乖乖奉上,到頭來學校唔收你哋個寶貝又响度話人哋報名費貴,呢d輸打贏要嘅態度認真唔要得,而呢一撮少家長不負責任嘅言行亦對學校甚至乎學生及其家長都會造傷害。調番轉頭,如果當初TT唔收我仔仔我都會唔開心,但只會嘆同呢間學校無緣,
再去努力研究揾間好嘅學校俾小朋友,而唔係發出d無意義嘅攻擊說話。
我响度講呢d嘢就予咗俾人圍插,但我覺得有需要將我嘅感覺講出嚟!
作者: oct07-mama    時間: 09-11-27 12:30

Hello 各位~ 我路過o既 o者

不過覺得奇怪,樓主真係好熱心,特登注冊黎post呢個message俾我o地知。

老實講,崇真幼稚園都真係俾BK炒到hit晒,我之前唔知有呢間KG架(仲要咁吊腳)… 但又俾佢o既學校環境吸引,後尾問人先知都有好幾個朋友o的子女讀緊(小學部) ,正如其它家長話齋,個校長o係個簡介會度,狂sell中小學部…我估佢想o的家長對佢間學校有印象,就算kg唔讀佢,第時小一收生時,又可以收叩門費掛。
作者: oct07-mama    時間: 09-11-27 12:32

我個女今年都收到主流班AM Offer。Interview當日,我覺得小女表現一般(我俾85分),d老師俾我感覺係好流水式,似上playgroup多,當時我心諗,一定係收左我o地$50,所以要IN埋做個ending囉。例如…由於group IN, 佢冇俾到充足時間俾小朋友show到自已o既talent (不過就一定知道個小朋友生唔生保)… 一開始,一個一個問佢地叫乜名,仲問佢地個布娃娃既眼睛o係邊,唉~d小朋友個個咁醒,一問即答咩~拖o下拖o下邊有咁多時間問後面果d呢?小女排第四個,所以答完名後即問下一個,而後面個B女亦因為怕醜,問完一句冇答就算。跟住就story time (朋友話睇佢地留唔留心) 。之後唱歌傳波仔(考指令掛) 。其間有個老師問家長問題,以我所見,佢起碼問左4/5 ,最尾果媽咪太遠(由尾問番上前),冇留意。
最後,送禮物時間,我見佢地唔係考佢地會唔會自動自覺講多謝,而係,俾玩具o既同時,要求小朋友講多謝。

但係,近輪真係睇到好多負面消息 (我相信有真亦有假) ,都確實令我卻步!當然,我最後都交左留位費 ($550) 。原因係,自從見到家長報料,佢地收後補生後,我差唔多日日上佢o地個website,見到佢o地d行政雖然有問題,但都真係幾進取同積極,而且,透明度幾高。而且,課外活動好多,暑假~聖誕~ 禮拜六日什至課餘都有得你參加,當然要你肯花$$喇 (唔算貴) 。

都唔知佢地咁多年o黎點收生既~點解今年咁亂既?有冇前幾年o既媽咪share 下喔~
作者: elvisBB    時間: 09-11-27 12:37

同意,我唔係tt家長我都唔抵得要講2句,大家可能覺得佢平,不太出名所以不可能reject自己個仔,就不停話騙財,tt係一間好學校,我上年只報3間幼稚園都有佢份,本人報得就係鍾意佢,如果唔係搬同kv近d,我都會比呀仔讀tt.我上年寫左2封信先有second in,我朋友就求足一星期先second in.不過如果d家長根本就無想過去讀,只係貪熱鬧,就真係唔好報啦,免得辛苦

原帖由 dogdogling 於 09-11-27 12:02 發表
本人對TT嘅認識始於同事口中,响同事口中係一間好學校,甚至其中一位同事嘅小朋友响KV讀得唔開心,佢教會牧司推介佢同小朋友轉去TT讀,不過同事一心想個仔仔謮名校而作罷。
其後我同老公 ...

作者: tammyhw    時間: 09-11-27 13:36

同意你的講法, TT 已錄小兒 主流班(上午)...
最初係話INTERVIEW混亂,但其實我自己覺得OK.起碼唔駛企係街度等, 入面有滑梯等設施給小朋友熱身. 而面試信也有註明, 小朋友要先食荼點. 安排一組面試也可以令小朋友無咁驚. 阿囝面試時, 就好似平時去玩咁, 一O的都無怯場. 不過, 我都係最唔鍾意平日面試, 阿囝放學要立刻趕去搞到好似趕咁....

我覺得收後備生引起混亂係行政有問題. 但其實已有家長大澄清 SECOND IN 係FOC, 我個人覺得, SECOND IN係為左想收一O的真係有心讀的家長.呢個做法亦好合理..

但係到後來, 開始有少少覺得, 係又鬧唔係又鬧, $50報名費又話貴, 咁當初可以選擇唔報名.

我之前已講過, 唔會放棄OFFER, 因為我覺得講來講去都係收生問題. 除非有人投訴老師無愛心, 教學有問題, 我先會認真諗係咪放棄. 但以我所知, 讀TT的小朋友都好開心.

間間KG出結果後, 都會有家長話自己小朋友好叻都唔收, 但其實無人知學校要O的咩類型的學生, REJECT 唔等如唔叻. 可只係唔適合學校的要求.

我諗好叻的小朋友可能已經有好多OFFER, 到最後都未必會讀TT, 所以學校寧願選一些中等的學生, 避免最後的流失人數太多......

原帖由 dogdogling 於 09-11-27 12:02 發表
其後我同老公 ...

作者: Chris852    時間: 09-11-27 13:59

老實話, TT 是我唯一一間Interview後令我感到無奈兼氣忿的!

我們是Interview, 不是不公平玩耐力賽!
既然分批in, 點解谷所有人同一時間報到.

好的幼稚園我會推介, 分享.
但不會無中生有中傷
作者: Chris852    時間: 09-11-27 14:04

無論公司, 幼稚園也好, 管理能力弱, 再好的員工有何用?

恕我自言!
作者: dogdogling    時間: 09-11-27 14:37

原帖由 Chris852 於 09-11-27 13:59 發表
老實話, TT 是我唯一一間Interview後令我感到無奈兼氣忿的!

但不會無中生有中傷 ...

無奈氣忿,係因為 tt無收你小朋友?
坦白講,我又唔覺得 interview 安排得好差。當日 interview 我做足準備,俾仔仔瞓夠,起身食咗茶點先去學校。而我仔仔係當日最後一 round interview,眼見有唔少小朋友扭眼瞓扭肚餓而影响表現,而我仔仔因為瞓夠食飽又响 playground 玩夠,表現比較特出。TT收我個仔,我覺得我有一半功勞,因為我好重視今次 interview。
唔係話被 reject 嘅家長有問題,我想講嘅係,大家究竟 interview 嘅目的係想試吓自己小朋友嘅實力?模疑 interview ?定係有心想入 tt?大家又有幾重視今次 interview ?希望自己心裏有數!
作者: ireneyklo    時間: 09-11-27 15:23

我好同意你的講法,有些家長學校唔收他的寶貝就說學校呃報名費真的要得。
其後我同老公 ...

作者: coriejungfrau    時間: 09-11-27 15:29

其實每間學校都有佢既STYLE,不過我朋友個仔讀緊佢地既中學,之前幫個女報幼稚園有問過佢既睇法,但佢俾我既COMMENT係:佢似一間商業機構多D!咁我諗有好有唔好啦,各位家長係選擇學校之前都要有番D心理準備.
作者: ngmyan    時間: 09-11-27 15:37

If this is a pure private school, I will agree what you've said, but this one is under subsided. with the help of the hk government to pay for the school fee under the monitor of the government.

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-27 10:42 發表
我有朋友是06年11月大仔今年都收reject letter....

其實這個就是遊戲規則, 學校用什麼去收生有他們的準則, 現在是你去求位, 咁有質素的學校自然會挑剔一點....

就等如靚女特別多人追, 唔係話你學歷好、人工高就一 ...

作者: Tamama527    時間: 09-11-27 15:38

原帖由 elvisBB 於 09-11-27 12:37 發表
同意,我唔係tt家長我都唔抵得要講2句,大家可能覺得佢平,不太出名所以不可能reject自己個仔,就不停話騙財,tt係一間好學校,我上年只報3間幼稚園都有佢份,本人報得就係鍾意佢,如果唔係搬同kv近d,我都會比呀仔讀tt.我上 ...

我想請問下你朋友點樣求學校呀?係呀日日打去問呀?可以搵邊位呀?我都好想阿仔入呀,但TT唔收,我只係唸到寫信去求 2ns IN 睇下有無機會,請你賜教,係點樣求法呀,謝。
作者: 哈爾濱    時間: 09-11-27 15:51

我都想知
原帖由 Tamama527 於 09-11-27 15:38 發表

我想請問下你朋友點樣求學校呀?係呀日日打去問呀?可以搵邊位呀?我都好想阿仔入呀,但TT唔收,我只係唸到寫信去求 2ns IN 睇下有無機會,請你賜教,係點樣求法呀,謝。 ...

作者: MAKLEE0811    時間: 09-11-27 16:30     標題: 回覆 59# dogdogling 的文章

講得好, 我唔係祟真家長, 亦都不是祟真既人, 只是以局外人身份去睇呢件事, 覺得你講得好有道理...
以我上年既經驗, 我上年都幫我囡囡報咗差不多10間幼稚園, 其實係冇邊間幼稚園會因為 rejected你小朋友, 而將回郵信封退回給你的, 反而今年我就見有人話 GH 會退回郵信封, 他們這樣做是較罕有的, 但本人覺得不退亦是很正常吖 ~
作者: ccA_A    時間: 09-11-27 17:42

其實我覺得退唔退回郵同行政費收50蚊都唔係咩問題....最大問題係....明明唔係已經收哂學生....仲要再搞收後備生....
11月25號個日....最小都有成150幾人....
所以我對呢間學校都無咩期望....
作者: ireneyklo    時間: 09-11-27 18:16

其實如果每一輪in完,如給祟真收了,卻沒有交留位費的。好自然就會將個位留給下一次in的學生,經過幾次in,到最後個批in自然比頭幾輪學位較少,所以學校都不是想呃報名費。
作者: cutecutewing    時間: 09-11-27 19:44

今次係我第一次在tt討論區留言...其實我平時都好留意tt,因為是我心儀kg之一,不過平時好lazy,懶得留言...但睇完咁多tt的bad comment,又有少少替佢地不值..所以想發表少少意見...
tt收咗我個女國際班...12/11in...我之前都擔心咁後才interview應該都冇機會...但好好彩,佢收咗囡囡,而且我又唔覺得安排好差,囡囡瞓完晏覺後好精神...佢又提定我地要帶零食,整個過程都算流暢...
但當日因為要睇住囡囡...所以根本冇留意個talk講咩...到tt收咗囡囡後,我就再去多次23/11嘅talk(但原來主要是介紹中英文部的),因為我真係好希望未決定俾囡囡入邊間幼稚園前(york/st nic都收咗囡囡)(kv/sc未知),清楚佢地嘅教學方針...校長話之前一日內進行talk+interview,有d家長話太亂,所以之後分二日進行,但我之後在討論區見到有d家長不滿話要請二日假,唉...都唔知d學校要點做才能滿足晒所有人...

作者: 靚太太    時間: 09-11-27 20:20

作者: silvia_ng    時間: 09-11-27 21:20

原帖由 jean2003 於 09-11-27 10:20 發表
有冇人知佢改用學卷前收幾錢學費呀?? 謝謝

1920主流
3400國際
作者: cutecutewing    時間: 09-11-27 21:44

佢註冊都係收$550,但又冇人話佢收得平...雖然我唔知係咪一定讀佢(因為york同st nic都收咗囡囡,都交咗註冊費,sc/kv等緊result)...但我都會交咗先...因為我覺得佢語言環境真係好好,但就唔知佢升小一競爭力好唔好...好煩呢....
作者: tammyhw    時間: 09-11-27 22:29

我個人覺得, 11/12 的INTERVIEW已有家長收到取錄信..  而11/25 IN的結果都未出, 邊個可以肯定TT係無位而叫人去IN?? 既然無人可以100%肯定, 點解有O的人會係度勁鬧?

我估後備生係預左5月會有唔少人唔讀 (因為好多人都當TT係後備), 用來填補流失的學生....以免開唔夠班, 如果以學校的角度來睇, 都算合理..... (個人意見)

作者: tammyhw    時間: 09-11-27 22:36

其實我有幾間KG都要交5-6信封, REJECT都無退回給我, 我無諗過原來有退回郵票+信封呢O的事... 係呢度真學識唔少野..

原帖由 靚太太 於 09-11-27 20:20 發表
唉!
學校可能諗住分兩日等d小朋友唔洗咁辛苦,點知d人又鬧學校浪費家長時間,講真無論做到幾完美都有野比人彈,d人根本就接受唔到收reject letter!

係度係咁鬧發洩,又話呃報名費又話郵票$$,大佬呀! 加陣用槍指 ...

作者: serena610720    時間: 09-11-27 22:48

其實我in完對呢間學校既印象都麻麻地,因為in個日真係好混亂,但係我想公道少少講d嘢,我好遲先寄信去祟真,所以我11月12日先有得in,我個仔係細仔,in個時都未夠2歲,佢啱啱開始有d trouble 2既問題,老師叫佢做動作,佢有d都無做,不過就會坐好,但係我都收到信話收我個仔,我都覺得好突然,因為我都係in完上bk見到咁多媽咪話表現得好好都唔收,我心諗,我哋都一定唔得,不過祟真都唔係我首選,我都會放棄。

其實大家都好努力去為小朋友做咗好嘢啦,不過真係唔知間間學校收生個標準,所以希望大家唔好咁唔開心啦,唔收又唔代表小朋友或家長唔好,收又唔代表佢哋特別好。
作者: 牛精仔    時間: 09-11-27 22:49

原帖由 Chris852 於 09-11-27 13:59 發表

但不會無中生有中傷 ...

agree ! 唔該d die hard fans 唔好成日用 "吃不到的葡萄"之類嘅說話去講到好似人地唔抵得先唱間學校咁, 年年咁多人去 in, 一定有好多人會被rejected, 點解唯獨tt會令咁多家長咁勞氣? 唔係因為佢有幾出名 (講真 best of the best 一定唔到tt), 而係佢地management 嘅處理手法真係令人髮指!

如果今年唔係咁大迴響, 佢班managment我估成世都仲以為自己好掂呀 ! 比人指住個頭批評, 就好好反省下, 做好d, 唔好影響老師同學生好過啦 !!!!!
作者: sam9035    時間: 09-11-27 22:53

我11月25帶女女去in,我覺得最唔好係要平日時間面試,家長如在職又要專登請假,佢地TT啲小學生又放學,我見啲校巴、排隊嘅家長和小朋友、同埋佢地學生又放學(我女女in 5:30),大家喺門口迫埋一齊真係有啲亂,人實在太多,好似我呢啲得一個家長帶住小朋友真係驚有時睇佢唔住吖,我唔mind佢家長介紹講座和interview一日做晒or分兩日,但点解唔安排weekend呢?我個人認為weekend面試+另一weekday晚上做簡介會最好,查實嗰日我見TT的職員和老師都好倦!
作者: jean2003    時間: 09-11-27 23:04

原帖由 silvia_ng 於 09-11-27 21:20 發表
1920主流
3400國際

唔該曬...
作者: 靚太太    時間: 09-11-27 23:09

作者: dogdogling    時間: 09-11-27 23:34

以我所知唔係淨係TT響weekday interview,朗思、約克、九龍靈糧堂都係,點解又無人插?
作者: sam9035    時間: 09-11-27 23:52

原帖由 dogdogling 於 09-11-27 11:34 PM 發表
以我所知唔係淨係TT響weekday interview,朗思、約克、九龍靈糧堂都係,點解又無人插?

啱!嘉林邊道九龍靈糧堂我地都係Weekday請假帶小朋友interview,佢都係將我女女擺落waiting list,但我無乜不滿,查實就算邊間幼稚園我都想係安排weekend interview,而且仲有一點,九龍靈糧堂面試當日係見唔倒佢地就讀學生,我想可能係當日佢地安排學生唔駛返學來減低混亂,喺門口又有職員check體温和要求大人小朋友用消毒洗手液,恕我直言,九龍靈糧堂interview比TT安排高出幾班

作者: catcat0408    時間: 09-11-28 00:19

我都係25/11interview ga!!我覺得果日安排係亂左d,但in果陣我覺得d老師真係有用心in的,所以我接受ar!!我又覺得其實都唔駛咁勞氣嘅!!我個b係細b而家計埋計埋in左10間kg只得一間收,如果係因為被tt reject而要發洩咁我咪要發洩好多次!!!上天自會安排一間好的幼稚園給小朋友的!!
作者: Karen2009    時間: 09-11-28 00:42

原帖由 sam9035 於 09-11-27 23:52 發表

啱!嘉林邊道九龍靈糧堂我地都係Weekday請假帶小朋友interview,佢都係將我女女擺落waiting list,但我無乜不滿,查實就算邊間幼稚園我都想係安排weekend interview,而且仲有一點,九龍靈糧堂面試當日係見唔倒佢地就讀學生,我 ...

AGREED!! 好多安排平日 interview 既學校當日都會安排學生放假一日, st.cat, 九龍靈糧都係其一, 如果 tt 可以做到甘, 其實係一日裡面可以 in 到好多人, 而且可以將個截止日期提早, 安排好晒係一兩個星期裡面攪掂, d 老師又唔駛甘辛苦要 OT, IN 完之后一次過發信通知收唔收或 waiting list 甘我估應該可以避免佐俾家長覺得佢地行政混亂而攪到甘反感囉...
作者: 牛精仔    時間: 09-11-28 00:56

原帖由 靚太太 於 09-11-27 23:09 發表
講真你所講的內容我有部份認同!
我都希望學校的行政做得好d,唔好比咁多人批評!
如果好似你平心靜氣傾下計,我覺得ok!
但近期越講越誇張,開始盲目亂插!

所以大家反應都大,希望大家係真心係討論區交換意見而並非互相攻 ...

我在bk日子都唔短, 雖則唔係話真係好耐, 呢個討論區我覺得好有用, 因為真係有好多mami上黎交換意見, 比起其他粗口滿天飛討論區, bk真係有好多有用資訊去分享。

上得黎pre-school forum, 都好緊張自己小朋友, 亙相攻擊一d意思都冇, 有人批評有人讚美先會有進步, 起碼唔會一面倒去盲目追捧某d名大過實嘅學校 (當中有d真係好出名學校)。

當日去tt interview,我對佢地老師同staff印象都好好, 佢唔收我小朋友, 只覺係無緣。一間唔收, 咪去其他囉, 冇咩大不了, 但眼見佢地行政咁差, 被人批評後有人開新account扮途人去指家長吃不到的葡萄, 我真係極度反感!!!

希望tt經一事長一智, 做好d, 免得影響到有心教學嘅老師同天真無邪嘅學生。
作者: wilsonlc    時間: 09-11-28 01:11

崇真幼稚園收HK$50報名費是否犯法?法例只准收30元

如果這間幼稚園犯法就真係唔值得可憐。
仲要收一大五小回郵信封報名,總共收左10元郵票,落選又不退回,乜世界?

根據教育局最新的法例,詳見下面2005年通告(這已是最新的),幼稚園報名費只能收HK$30,但崇真幼稚園收HK$50,崇真有否取得教育局批准書?

各位有報名的家長,應該考慮去問一問教育局罷?

教育局關於收報名費網頁:
http://www.edb.gov.hk/UtilityMan ... EMBC/EMBC05012C.pdf

詳細如下:

檔號:EMB(QA/KS)/KE/3/1
教育局通告第 12/2005號
(前编号为教育统筹局通告第12/2005号)
幼稚園及幼稚園暨幼兒中心收取報名費和註冊費
[註:本通告應交——
(a) 各幼稚園、幼稚園暨幼兒中心及附設幼稚園班級的學校校監—— 備辦;以及
(b) 各組主管—— 備考]
摘要
本函旨在向幼稚園/幼稚園暨幼兒中心校監通告,幼稚園/幼稚園暨幼兒中心可按本通告訂明的條件,向學生收取報名費(或入學考試費用)和註冊費。本通告取代二零零零年十月十八日的教育統籌局通告第44/2000號。
詳情
2. 本通告可視為本局常任秘書長的批准書,批准幼稚園/幼稚園暨幼兒中心由即日起,向學生收取下列各類費用:
特定用途費用
核准上限
(a)
報名費
30元
(b)
註冊費
(i)
半日班
660元或每月學費的半數,以較低者為準。
(ii)
全日班
1,150元或每月學費的半數,以較低者為準。
3. 學校如欲收取超逾第2段所定核准上限的費用,仍須事先徵得本局常任秘書長批准,請參照教育規例第61(1)條及幼兒服務規例第45C(2)條有關規定。
4. 幼稚園/幼稚園暨幼兒中心校監須在學校報告板或校舍內的公眾地方展示本通告。如本局常任秘書長曾經批准幼稚園/幼稚園暨幼兒中心收取超逾上述所定核准上限的費用,則校方應同時展示有關批准書。
作者: wilsonlc    時間: 09-11-28 01:15

崇真幼稚園收HK$50報名費是否犯法?法例只准收30元

根據教育局最新的法例,詳見下面2005年通告(這已是最新的),幼稚園報名費只能收HK$30,但崇真幼稚園收HK$50,崇真有否取得教育局批准書?

各位有報名的家長,應該考慮去問一問教育局罷?

教育局關於收報名費網頁:
http://www.edb.gov.hk/UtilityMan ... EMBC/EMBC05012C.pdf
作者: tgrm    時間: 09-11-28 03:48

作者: 深井DY    時間: 09-11-28 07:34

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:02 發表
大家可能不知道tt無所謂waiting list,我上年呀仔都in得好及收reject letter.我問我朋友怎辦?她說她當年也是收reject信,但佢寫信給學校及2nd in先收,所以我也寫信及2nd in才收我的小朋友.當然是不用50元及信 ...

關咩2nd in事丫 根本佢意思係會比任何未in過嘅人都有機會再報,in過果d就係重跑(sin氣),佢收$50己經係有問題la
作者: 靚太太    時間: 09-11-28 07:37

作者: 深井DY    時間: 09-11-28 07:42

原帖由 jean2003 於 09-11-26 17:22 發表

註冊 09-11-24

你講自己
作者: 深井DY    時間: 09-11-28 07:48

原帖由 靚太太 於 09-11-28 07:37 發表
我同意你講法,但亦有無留意用新名留言,亦有唔小人,包括我上面個人兄,我好佩服佢可以用今多精神時間去搜集資料然後再不停post祟真的不是!
跟住再叫人一齊投訴一齊鬧,等其他人加埋來罵,成為佢步棋,果然高壇數!好難想像現 ...

你唔係話我掛???我第一次喺哩個post留言乍wo!!!!

清者自清,又何必草木皆兵呢
作者: 靚太太    時間: 09-11-28 08:24

作者: 深井DY    時間: 09-11-28 08:46

原帖由 dogdogling 於 09-11-27 14:37 發表

無奈氣忿,係因為 tt無收你小朋友?
坦白講,我又唔覺得 interview 安排得好差。當日 interview 我做足準備,俾仔仔瞓夠,起身食咗茶點先去學校。而我仔仔係當日最後一 round interview,眼見有唔少小朋友扭眼瞓扭肚餓而影响表 ...

首先恭喜你bb入左心水kg

你唔好以為個個有報tt,好想入tt,好多人冇興趣架,米稔到人人都係輸打嬴要la,此舉只會更難令人信服

學校應該有錯能改,不用家長粗心的:cry:

有d家長話:祟真發reject letter, 行為好過好多不停發accept letter 然後要你交660蚊留位費..... 論呃錢, 留位費才是最禾味....<----------------真係太強詞奪理,自欺欺人,踩人地學校收留位費係呃錢去轉移其它人視線
作者: 牛精仔    時間: 09-11-28 15:16

原帖由 靚太太 於 09-11-28 07:37 發表
我同意你講法,但亦有無留意用新名留言,亦有唔小人,包括我上面個人兄,我好佩服佢可以用今多精神時間去搜集資料然後再不停post祟真的不是!
跟住再叫人一齊投訴一齊鬧,等其他人加埋來罵,成為佢步棋,果然高壇數!好難想像現 ...

我都有留意....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5