教育王國

標題: 你會對小朋友發惡嗎? [打印本頁]

作者: vincent1010    時間: 09-11-25 11:51     標題: 你會對小朋友發惡嗎?

作者: 小曳人    時間: 09-11-27 18:02

有時~ 人總有脾氣, 但當然, 唔好成日發惡啦, 因為其實無乜用! 我試過.. 扮唔開心扮喊, 效果較理想!
作者: bbmm-mom    時間: 09-12-1 01:07

原帖由 小曳人 於 09-11-27 18:02 發表
有時~ 人總有脾氣, 但當然, 唔好成日發惡啦, 因為其實無乜用! 我試過.. 扮唔開心扮喊, 效果較理想!

看BB几大和性格啦,有發太大脾氣只會反效果!有时都几考我們的EQ!!!
作者: lokaci    時間: 09-12-1 14:43

我係小朋友嘅導師,試過有個小朋友上課嘅時候,同我講,佢晤開心嘅時候會打人,詳問之後,小朋友話佢打人係因為媽咪晤開心嘅時候會打佢!小朋友COPY嘅能力係好強嘅,所以身教係好重要!!
作者: happyvalley    時間: 09-12-5 20:38

發惡是父母的上方寶劍,當然可以的用商量的方法,但是對於小朋友,唔懂發惡佢就一定唔會彩妳,反而我覺得發惡完之後,要比佢明白知道錯係邊。

做過人父母,無可能唔會發惡…
作者: bbmm-mom    時間: 09-12-7 14:13

非常讚成呀!有的事情也要發下脾氣,等佢明白真的很重要,但一定要分析比他們聼,
要讓他們知道錯係邊度。
作者: KarenrenPoon    時間: 09-12-8 22:23

作者: zincat874    時間: 10-2-23 12:16

作者: 維他老師    時間: 10-2-23 13:43

作者: phoebeylbbshop    時間: 10-3-15 17:04

哈, 講起扮喊~~ 每個人果然係獨一無二

對於果時係BB的妹妹 - 佢會拎紙俾我抹眼淚
但對於我囝囝, 佢會行咗去, 或者想郁手打我, 佢應該知我係扮

原帖由 小曳人 於 09-11-27 18:02 發表

作者: kristyyim    時間: 10-3-16 18:21

其實我覺得扮喊一次半次就ok既..
無錯..小朋友的copy能力好強..
扮野佢地一樣都會copy...一樣會學我地..
你都唔想見到下次扮喊既會係小朋友掛...
作者: joey.yeung    時間: 10-3-21 01:05

仲知而家嘅小朋友好難教嘞
作者: honeysara    時間: 10-3-22 15:07

唔好話扮喊! 我真係比佢激到喊個大囡都冇反應
作者: Dearivy    時間: 10-3-24 12:26

作者: 愛貓    時間: 10-3-24 14:51

有理由既發惡是必然的, 但我想我會堅持唔會出手打 bb
作者: Yau_Cheung    時間: 10-3-31 00:18

I think 發惡 is similar to "FIRM", not 發脾氣.  It is very important to be FIRM when teaching child.

作者: happyvalley    時間: 10-4-11 22:59

隨住小朋友發展,由發惡轉變成教導,是條人生必經的,我囡囡到八歲開始駁嘴,亦代表要停止發惡,開始用言語教導 la,唔係佢會越駁越劇,跟住會唔采我添。

佢會駁嘴代表佢已經懂用語言,是時候自己都要改變。
作者: ada1812    時間: 10-4-21 11:00

為什麼要逃避發惡? 人有七情六慾, 為什麼發惡是罪過

父母的發惡, 懲罰, 甚至適當的體罰, 可以帶給小朋友一個訊息: 這樣做是錯的, 這樣做是超越了底線的

小朋友冇錯是會不開心, 但日子有功, 小朋友的人格也慢慢地被塑造出來, 價值觀由此建立

不用聽太多什麼什麼專家講, 乜野耐心教導, 講道理, 唔洗去得咁盡......鬼唔知!

當然, 我地對小朋友(所有人也是)不應無理取鬧
作者: MumMumBaby    時間: 10-4-24 22:32

我會發惡,但會提自己動口不動手.
作者: avbee    時間: 10-4-25 17:56

when your child get into P1, then you know what is "out of control"

they will drive you nut....make you crazy.....

Smart Kid is another story, for normal kid.....who will drive you crazy
作者: eviepa    時間: 10-4-25 18:00

大概沒有多少心理學家鼓吹完全不發惡,但差不多全部都認為要儘量減少發惡。其理由大概是因為完全不發惡的難道甚大,而不是認為偶爾發惡有甚麼功能。

我大概可以列入從不發惡的爸爸,十三年如一日,不打不罵不哦,總是用講道理去說服女兒,而不是用爸爸的權威去壓服。這樣的教導法,我得到一個很講道理的女兒,而且親子關係良好。
作者: heihei007    時間: 10-5-18 10:29

作者: CLmummy    時間: 10-5-19 18:13

i usually get angry, i know this is no good but ........really difficult to be a good mum

thro' teaching them, i also need to learn a lesson......patience
作者: 愛貓    時間: 10-5-20 14:58

很有道理

原帖由 eviepa 於 10-4-25 18:00 發表
大概沒有多少心理學家鼓吹完全不發惡,但差不多全部都認為要儘量減少發惡。其理由大概是因為完全不發惡的難道甚大,而不是認為偶爾發惡有甚麼功能。

我大概可以列入從不發惡的爸爸,十三年如一日,不打不罵不哦,總是用講道理 ...

作者: gigiic    時間: 10-5-25 21:41

me too......
原帖由 CLmummy 於 10-5-19 18:13 發表
i usually get angry, i know this is no good but ........really difficult to be a good mum

thro' teaching them, i also need to learn a lesson......patience

作者: gigiic    時間: 10-5-25 21:50

之前我個仔都係聽道理, 我都好欣賞佢人仔細細肯聽道理又明白, 但最近幾個月, 每次我講道理佢都會反駁, 我再講, 佢又駁, 講完又駁, 佢講埋晒啲'大條道理'直情就係挑戰我, 而家四歲半, 唔知係唔係呢個年紀係咁鍾意駁咀, 攪到我EQ低晒...
原帖由 eviepa 於 10-4-25 18:00 發表

我大概可以列入從不發惡的爸爸,十三年如一日,不打不罵不哦,總是用講道理 ...

作者: Parisienne    時間: 10-5-27 09:03

就我自已例子嚟講,我爸爸從細到大都無對我發過惡,莫講話打。
佢嘅教育方法係講道理,如果我做錯事,面對佢我會覺得內疚。因為我唔想令佢失望。

我成日覺得呢種可以令人自我反思嘅教育方法係最好。但係談何容易。尤其當自已做咗父母後。

例如我囡囡,得個兩歲幾有時真係唔明咁多道理。
新年屋企有盆桔,叫咗十萬次唔好走去摘,但都無用。因為對個小朋友嚟講實在太吸引,一粒一粒掛响度,真係好想摘落嚟!後來,我諗到辦法,我攞咗枝筆,响幾粒桔上面畫咗眼耳口鼻,然後話 : 你睇吓,呢個係爸爸、媽咪、哥哥、妹妹、仲有婆婆.....佢地一齊幾開心!所以你千其唔好摘佢落嚟喎,如果唔係佢地唔可以一齊會傷心架。

果然,囡囡一粒都無摘!剩係望住啲桔,仲叫我講桔嘅故事,咁我又講一大餐什麼桔好似星星一粒一粒不過唔係掛响天,係樹......

有時,做父母要諗諗計。
打、駡,無乜意思。其實係父母技窮時迫不得而嘅威嚇招數。
作者: eviepa    時間: 10-5-28 01:31

就我自已例子嚟講,我爸爸從細到大都無對我發過惡,莫講話打。

佢嘅教育方法係講道理,如果我做錯事,面對佢我會覺得內疚。因為我唔想令佢失望。

Parisienne

我沒有你那麼幸運,我是個在責罵中成長的人。不過我會反思,責備能做到甚麼?經過幾十年的思考,我覺得責罵子女,根本不能達到任何正面效果,但負面效果則多得很。

我現在的教育和你爸爸的一樣,不會發惡,只會講道理,而且是她認同的道理。我女兒的思考模式亦像你少年時,她如果做了錯事,面對我她會覺得內疚。因為她唔想令我失望。

做到不打不罵不哦絕不容易,但一旦做到,成效會很好:

1. 子女會很乖,而且不是盲從地乖,而是經過思考之下自己選擇的乖。
2. 讀書一般都會不錯。
3. 容易相處,人際關係良好。
4. 樂觀,容易享受人生。
5. 和家長關係良好。

如果要做到三不(不打不罵不哦),自己必定要是個包容性甚強的人,能夠容易孩子的小缺點。總之,抓大不抓小就是要點。若然希望大小通吃,企圖連小缺點都要根除,通常只會落得大小均落空,孩子變得反叛告終。

我女兒有無數小缺點,但我一一容忍(對太太也一樣)。所以她做了很多不合乎大眾規範的事都會主動地講給我聽。通常聽了後,絕大部分能容忍的,我都會以講笑方式和她分析利弊;遇到我也接受不了的,會平心靜氣地、客觀地和她講道理。我對她要求不高,很少出手,所以一出手,說服她不難。

我教女其中一個理念是:

對孩子要求低,他們成就就會高;對孩子要求高,他們的成就就會低。

eviepa
作者: ttlucky0303    時間: 10-5-28 10:51

你地EQ真係高, 我都有罵過, 不過就真係反左, 攪到佢成日發惡夢, 呢排冇再罵佢, 多左包容, 一激氣就自動離場, 爸爸進場, 咁就好好多, 有時佢激走爸爸, 就到我收場, 兩公婆都要配合~~
作者: CLmummy    時間: 10-5-28 23:31

i am also learning to be patient, it's really a tough lesson
作者: Parisienne    時間: 10-5-29 02:01

Eviepa,

你女兒好幸運,你也是個幸運的爸爸。

當然,對我這個新手媽媽來說,還有很多地方未到家。始終要很多方面配合,如家人,選校,子女性格等都會影响結果。

至於你所講 :
《對孩子要求低,他們成就就會高;對孩子要求高,他們的成就就會低。》

你是不是說希望越低、失望越低,所以孩子稍有成績,就喜出望外,孩子有了信心,反而越戰越勇!
相反,你想孩子飛,他做不到,只會打擊自信,受到責罵,無心戀戰,容易放棄。

原帖由 eviepa 於 10-5-28 01:31 發表

Parisienne

我沒有你那麼幸運,我是個在責罵中成長的人。不過我會反思,責備能做到甚麼?經過幾十年的思考,我覺得責罵子女,根本不能達到任何正面效果,但負面效果則多得很。

我現在的教育和你爸爸的一樣,不會發惡,只會講道理 ...

作者: eviepa    時間: 10-5-29 15:50

你是不是說希望越低、失望越低,所以孩子稍有成績,就喜出望外,孩子有了信心,反而越戰越勇!

相反,你想孩子飛,他做不到,只會打擊自信,受到責罵,無心戀戰,容易放棄。

Parisienne

正是如此。

我希望孩子用「矮仔行樓梯」式的慢慢進步。女兒每有小進步,我都會從心裡欣賞出來,用讚賞表達內心感受。當孩子受到鼓勵,更容易再進一小步,然後又被鼓勵,然後再進步,形成一個良性循環。最後,成就便大。

我見過不少個案,家長企圖訂立一個高不可攀的目標給子女,子女明知達不到要求,明知怎樣做也只會捱罵,所以連微小的努力也懶得去付出,家長看見這情況,便會責備,孩子越被責備,就越提不起勁去努力,造成惡性循環。到頭來成就便小,

eviepa
作者: happyvalley    時間: 10-5-29 18:12

原帖由 ttlucky0303 於 10-5-28 10:51 發表
你地EQ真係高, 我都有罵過, 不過就真係反左, 攪到佢成日發惡夢, 呢排冇再罵佢, 多左包容, 一激氣就自動離場, 爸爸進場, 咁就好好多, 有時佢激走爸爸, 就到我收場, 兩公婆都要配合~~ ...

無可能唔鬧,因為有要求才會有火氣,除非超人。
作者: idy926    時間: 10-5-31 18:20

好難吾駡喎. 有時真係駡左都不自覺,我女3歲時,巳經好有禮咁問我: "媽咪呀,請問你可吾可以吾好成日我駡呀?" 我以前諗都無諗過,我個女細細個會咁同我講,比著自己以前,比亞爸打C都似,咁我咪認承佢如果佢乖就吾駡lor,咁之後好左一排then大家都故態復萌啦;好啦,而家5歲,亞女又話我駡佢吾溫柔,於是,以後當亞女吾合作時,我就話:"你咁我好難溫柔喎!" 於是佢就好合作,咁我又駡少讚多,Li排我發覺女女合作左而且自動自覺左,脾氣亦好左,我諗真係有互動,希望可以keep住...我諗隨住小朋友長大,真係吾可以成日駡...大家努力諗方法啦...:)
作者: gigiic    時間: 10-5-31 21:21

我個仔直頭話 '媽咪我真係好唔鍾意你鬧我, 你教我嘛...教教吓就得, 唔好鬧.'最後都係要求佢合作啲就好少再鬧.
原帖由 idy926 於 10-5-31 18:20 發表
好難吾駡喎. 有時真係駡左都不自覺,我女3歲時,巳經好有禮咁問我: "媽咪呀,請問你可吾可以吾好成日我駡呀?" 我以前諗都無諗過,我個女細細個會咁同我講,比著自己以前,比亞爸打C都似,咁我咪認承佢如果佢乖就吾駡lor,咁之後好左一 ...

作者: happyvalley    時間: 10-5-31 22:14

其實大大下會鬧小左,因為佢會聰明過妳,適走位
作者: CLmummy    時間: 10-6-1 01:23

agree, shouting and yelling are not use la....
作者: idy926    時間: 10-6-1 12:14

係呀,我亞女都話:媽咪要有耐性呀,慢慢講吾好鬧,因為我係細路哥黎架,你係大人所以要比D耐性....

見佢咁講仲吾打蛇隨棍上叫佢以後合作咩...有時我諗其實佢地講出感受都好呀.

原帖由 gigiic 於 10-5-31 21:21 發表
我個仔直頭話 '媽咪我真係好唔鍾意你鬧我, 你教我嘛...教教吓就得, 唔好鬧.'最後都係要求佢合作啲就好少再鬧.   

作者: happyvalley    時間: 10-6-4 21:20

原帖由 idy926 於 10-6-1 12:14 發表
係呀,我亞女都話:媽咪要有耐性呀,慢慢講吾好鬧,因為我係細路哥黎架,你係大人所以要比D耐性....

見佢咁講仲吾打蛇隨棍上叫佢以後合作咩...有時我諗其實佢地講出感受都好呀.

...

對!當佢懂有理的理論時,係時候教佢睇事情要深入一點。
作者: idy926    時間: 10-6-8 18:47

講起發惡,你地會吾會出手打小朋友?前一排我參加左一個親子講坐,講者叫全部家長起身,然後有打過小朋友嘅坐低,結果全個hall超過9成坐低晒,我係其中仲企係度嘅家長之一,跟住講者就叫大家比D掌聲企係度嘅家長,當時我覺得都幾驚訝,我以為而家既家長好少打仔,估吾到....其實我之前都曾經諗過好吾好用打嘅方法,但經過lee個講座我興幸自己無出手,仲要發誓以後吾好諗lee個方法,諗番起細個自己比亞爸亞媽打真係好傷心...
作者: ycmcns    時間: 10-6-9 22:39

我盡量都會按住自己的情緒,因為發脾氣只會令事情更壞,同埋令小朋友不敢向自己表白
作者: 阿飛太太    時間: 10-7-2 13:57

都試過, 轉過頭即係同阿仔say sorry.
作者: idy926    時間: 10-7-2 16:12

你這個mommy都好難得呢!
原帖由 阿飛太太 於 10-7-2 13:57 發表
都試過, 轉過頭即係同阿仔say sorry.

作者: sharonchan00    時間: 10-7-5 05:01     標題: 回覆 2# 阿飛太太 的文章

作者: Aerith    時間: 10-7-6 23:20

作者: timkoye2010    時間: 10-8-2 14:10

會,因小朋友的行為有時好難忍
作者: fakepig    時間: 10-8-5 15:33

當然會, 有時仲會打佢patpat, 但我冷靜後會同佢講返點解mama會發惡鬧佢或者打佢.

不過要盡量控制, 始終打罵不是好方法, 小朋友會有樣學樣變惡變粗老, 郁手郁腳.
作者: eviepa    時間: 10-8-5 22:46

當然會, 有時仲會打佢patpat, 但我冷靜後會同佢講返點解mama會發惡鬧佢或者打佢.

到冷靜時,應該自我反省,為何自己曳曳,要用發惡鬧佢或者打佢,為何不用其他更有效的方法。
作者: Whitepine    時間: 10-8-6 17:23

Of course, I will or had.

I always make a deep, serious voice to talk to my kids when they had done something wrong, too naughty, or out of control.

I make sure they know what they did make me upset and angry. But I try to not to hit them, otherwise, they just remember I hit them, but not the reason why I was upset and angry.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5