教育王國

標題: 究竟民生有乜好 ?! [打印本頁]

作者: bighead9849    時間: 09-11-20 13:33     標題: 究竟民生有乜好 ?!

除左直升之外, 還有其他過人之處嗎 ??
我仲諗緊去唔去 interview.....
張問卷 d 題目好煩......
作者: paklok    時間: 09-11-20 14:56

你唔知有咩好點解又報呢?
張問卷無人迫你填架嘛!
作者: evabbq    時間: 09-11-20 22:37

咁乞人憎 ?
作者: slau    時間: 09-11-21 01:04

原帖由 bighead9849 於 09-11-20 13:33 發表
除左直升之外, 還有其他過人之處嗎 ??
我仲諗緊去唔去 interview.....
張問卷 d 題目好煩......

其實填問卷是好平常,民生那份己經很簡單啦。如果日後你小朋友要考小學,張問卷會更DETAIL。
作者: greg    時間: 09-11-21 01:42

份問卷真係幾無聊,唔填又唔得既...民生有咩好?夠大羅,一條龍和聲譽好,始終都係band 1..
作者: tammyhw    時間: 09-11-21 08:39

我都諗左幾日去唔去民生, 因為離屋企都幾遠..同埋心義學校已有OFFER...  點知....... 阿囝昨天突然發燒, 所以唔駛煩...... 今日安心係屋企睇阿囝....
作者: gigi1020    時間: 09-11-21 10:46

我唔覺民生有咩狀元出左黍...但又無咩壞新聞....no comment.
作者: debrachiwing    時間: 09-11-21 12:02

原帖由 greg 於 09-11-21 01:42 發表
份問卷真係幾無聊,唔填又唔得既...民生有咩好?夠大羅,一條龍和聲譽好,始終都係band 1..

作者: raymondtty    時間: 09-11-23 09:59

唔咪吓吓都要有狀元出先叫好學校, 要睇整體成績及你個小朋友能力, 老實..... 今時今日大部份中小學已經同當年 D 學生及成績差好遠 ..... 就算喇沙, 英皇等近幾年 D 成績已冇當年好, 所謂名校十優, 佢地真係大把 tips 啦, 唔係超名校, 而又十優先勁, 有好多其他區的中小學都好好 ...... 最緊要係你個小朋友能力同家長放幾多 support 先最緊要, 比你讀到 Band 1 中的 band 1 又點, 你個小朋友唔得, 到時考第尾, 個個月見家長你就煩.... 不過以直資計, 九龍塘宣道, 民生, 培正其實幾好, 校舍大, 校風, 師資成績都幾好, 全港排名 40 內 ! 又可 80% 直升, 到時唔 like, 又可再選其他 ....

補充 : 民生今年 (2010) 有 3000 幾人報爭奪 300 個位, 唔好唔會咁多人報啦 !

作者: paklok    時間: 09-11-23 10:35

原帖由 raymondtty 於 09-11-23 09:59 發表
唔咪吓吓都要有狀元出先叫好學校, 要睇整體成績及你個小朋友能力, 老實..... 今時今日大部份中小學已經同當年 D 學生及成績差好遠 ..... 就算喇沙, 英皇等近幾年 D 成績已冇當年好, 所謂名校十優, 佢地真係大把 tips ...

有d人只會睇成績,
唔會睇埋小朋友讀得開唔開心,
如果考九優但壓力好大,
做父母都唔會開心~
作者: carsonethan    時間: 09-11-23 10:52

yes, 今年有成 3,000 幾人報民生2010年K1的 300 個位, 係外界以及之前有小朋友係民生讀書的家長有好的comment 先會吸引咁多人報名!
作者: primrose_bb    時間: 09-11-23 12:05

原帖由 raymondtty 於 09-11-23 09:59 發表
唔咪吓吓都要有狀元出先叫好學校, 要睇整體成績及你個小朋友能力, 老實..... 今時今日大部份中小學已經同當年 D 學生及成績差好遠 ..... 就算喇沙, 英皇等近幾年 D 成績已冇當年好, 所謂名校十優, 佢地真係大把 tips ...

全港排名40内,請問可以在那裏找到這個資料?因爲想知道其他學校的排名。謝謝你。
作者: raymondtty    時間: 09-11-23 14:05

全新 2009年度至2010年度首220名香港中學排名榜 (加強版)
http://sumtc.com/forum/viewthread.php?tid=9&extra=page%3D1

全新 2009年度至2010年度首220名香港中學排名榜 (加強版) 聲明
http://sumtc.com/forum/viewthread.php?tid=11&extra=page%3D1

唔知準唔準, 不過我見幾個 List 同咁多年分析, 都 OK ! 他不是以知名度去排, 參考吓啦 !

45 民生書院 (b)
54 培正中學 (a)
133 宣道中學 (c) <-- 唔知係咪九龍塘那間

原帖由 primrose_bb 於 09-11-23 12:05 發表

全港排名40内,請問可以在那裏找到這個資料?因爲想知道其他學校的排名。謝謝你。

作者: ChingChingChoy    時間: 09-11-23 15:27     標題: 回覆 5# raymondtty 的文章

收集各唔同朋友意見後, 我沒有去IN. 其實那些排名只是有D人自己編,沒有太大根據. 好多人話以前就好... 民生愈來愈差..D公開試表現一年不如一年... 我朋友個仔民生小學唔收回他, 他出去報其他小學好似唔係太好, 原因民生內容較淺, 係人都估到民生小學唔收回 才報他們的小學, 所以有得選情況下, 他們會選其他幼稚園畢業的.
作者: 點算好    時間: 09-11-23 16:24

呢個list
137 港青基信書院 (e)
190 港青基信書院 (e)

148 港澳信義會慕德中學 (d)
183 港澳信義會慕德中學  (c)

匯知中學創校數年, 已168位, 實在可喜..

慈幼英文中學不入220名, 實在可惜..
還有其他..
可能距離中學年代太久遠了...
作者: princesskit    時間: 09-12-4 00:37

英皇書院咁勁都只係排31?  聽聞佢勁過皇仁架喎...
作者: linglingng    時間: 09-12-4 00:45

民生 K1 已經要谷英文, 去到 k2 時小朋友唔得. 學校會要求小朋友退學. 讀唔讀自己諗. 以上的資料都係由一個朋友講.佢的小朋友現讀梗 k1. 好彩佢個小朋友好鍾意自己睇書. 所以 in 民生時老師問我有冇帶呀囡去圖書館, 我話冇因屋企好多書. 多到有排都睇唔晒. 佢自己不停叫我攞書比佢睇.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-12-4 09:09

對唔住(唔係針對你)
但忍唔住講句, 呢個所謂中學排名榜is really stupid!
中學版果邊已有好多爭論, 個人覺得亦不可信!
原帖由 raymondtty 於 09-11-23 02:05 PM 發表
全新 2009年度至2010年度首220名香港中學排名榜 (加強版)
http://sumtc.com/forum/viewthread.php?tid=9&extra=page%3D1

全新 2009年度至2010年度首220名香港中學排名榜 (加強版) 聲明
http://sumtc.com/forum/vie ...

作者: bakusensei    時間: 09-12-4 10:06

原帖由 raymondtty 於 09-11-23 14:05 發表

http://sumtc.com/forum/vie ...

No offence and hope you don’t mind.:)

本人真的對這個中學排名榜抱有懷疑.

與其相信排名, 不如看客觀數據:

例如:
- 中六第一收生階段完結後,學校還有的中六學額;
- 各學校公佈的公開試成績....................

可參考以下連結的討論及資料
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2173427&extra=&page=1

http://life.mingpao.com/htm/hkcee/cfm/hkcee1.cfm?File=2009book_index.htm

作者: puika_shop    時間: 09-12-4 13:34

作者: dora611    時間: 09-12-4 13:54

係呀. 英文要求真高左. 不過間SCHOOL 好不好, 真係好睇小朋友跟SCHOOL 夾不夾. 有朋友個仔入左名小學, 讀左2年, 太辛苦, 最終也轉了一間好普通的SCHOOL, 但全家人也好快樂.
作者: 靚姐    時間: 09-12-4 14:19

話民生課程淺,係同邊度比較呢?何謂之深?何謂之淺?之前有post話有個小朋友讀民幼,但民小唔收,報其他小學都唔收,於是乎就因為間幼稚園教的太淺.....唔掂等,公平啲講,係個小朋友本身問題定係全部都係學校問題呢?各家長,切勿人云亦云,莫再做羊太,一間適合自己小朋友的學校已是家長心中的"名校"了。
作者: bee918    時間: 09-12-4 14:28

interview o既簡介會show左D學生功課出黎,見到有份中文造句有成十幾個字,算係深定淺呢?
作者: Jupiter    時間: 09-12-4 16:35

我係民生畢業架 (不過係n年前), 想當年d功課真係幾深架, 小學已經要睇好多英文課外書!  到左中學有一年暑假我去英國文化協會報英文暑期班, 個staff聽到我係讀民生既, 就叫我報高一班 (即係F.4報F.5果班), 但係到上堂果時都仲覺得d英文淺!  所以佢d課程肯定係深果隻.  不過已經係1x年前既事, 唔知而家點.

至於畢業生, 好叻好叻唔多覺, 不過大部份同學都係專業人仕 (醫生, 律師, 會計師 etc.), 我諗如果我個囡係咁我都已經好滿足囉.    當然我讀果時都有d讀唔到書既"壞份子", 不過係少數, 我諗間間學校都會有啦!

另外當年民記絕對唔係活動教學, 係填鴨式 (預科果兩年就好好多, 返學都開心好多!), 而家應該改左啦, 不過實情係點我都唔清楚.  始終都係果句, 最緊要間學校夾個小朋友, 唔夾既話幾"名"既名校都無用!  

作者: michellebaby    時間: 09-12-5 23:31

認同呀
間學校同我個女夾咪係我心目中的'名校'囉

原帖由 dora611 於 09-12-4 13:54 發表
係呀. 英文要求真高左. 不過間SCHOOL 好不好, 真係好睇小朋友跟SCHOOL 夾不夾. 有朋友個仔入左名小學, 讀左2年, 太辛苦, 最終也轉了一間好普通的SCHOOL, 但全家人也好快樂. ...

作者: michellebaby    時間: 09-12-5 23:38

多謝你的分享呀
我都有親戚在民生畢業呢  嘻 都係十幾前的事 佢哋而家都係專業人仕黎 我希望我個女有一半都好呀 哈哈

原帖由 Jupiter 於 09-12-4 16:35 發表
我係民生畢業架 (不過係n年前), 想當年d功課真係幾深架, 小學已經要睇好多英文課外書!  到左中學有一年暑假我去英國文化協會報英文暑期班, 個staff聽到我係讀民生既, 就叫我報高一班 (即係F.4報F.5果班), 但係到上堂 ...

作者: VIVIANSHUM    時間: 09-12-5 23:42

作者: 路人甲2012    時間: 09-12-7 14:29

原來民生都有出過好多名人 :

著名校友

黃麗松博士 (香港大學第一位華人校長)
林思顯博士 (前浸會大學校董會主席)
林思齊博士 (前加拿大卑詩省總督)(http://en.wikipedia.org/wiki/David_Lam)
林樹基醫生 (香港浸信會醫院創辦人)
林百欣 (前麗新集團主席,取得24項發明專利)
宋永霖博士 (加拿大國家研究院生物科學研究所首席研究員)
陳建安博士 (Vice President, Terrestrial Wireless Systems Research Branch, Communications Research Centre, Industry Canada, Canada)
甄文達 (世界名廚, Yan Can Cook 節目主持)(http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Yan)
郁德芬博士 (香港基督教青年會總經理,太平紳士,1982香港十大傑出青年)
莊偉茵 (國泰航空公司航空服務董事)
葉詠詩 (音樂家,名指揮家,太平紳士,1990香港十大傑出青年)
陳偉光教授 (香港中文大學音樂系教授,1998香港十大傑出青年)
鄧兆華教授 (香港大學李嘉誠醫學院精神醫學系主任)
張志強教授 (香港中文大學生物系助理教授)
張潤興教授 (香港城市大學生物及化學系助理教授)
王維基 (城市電訊及香港寬頻主席,亞洲電視顧問)
姚天從 (摩托羅拉半導體資深副總裁兼亞太區總經理)
張樹榮 (香港科技園公司企業拓展及科技支援副總裁)
陳秋霞 (歌手)
葉羨詩 (音樂家)
林志美 (歌手)
張崇德 (歌手、音樂製作人)
張崇基 (歌手、音樂製作人)
彭 羚 (歌手)
邱家雄 (著名影視編導)
何安達 (香港特別行政區新聞統籌專員)
吳子敏 (有線電視駐中國記者)
謝穎紅 (香港沙灘排球代表)
陳思捷 (著名音樂人)

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%B0%91%E7%94%9F%E6%9B%B8%E9%99%A2

原帖由 Jupiter 於 09-12-4 16:35 發表
我係民生畢業架 (不過係n年前), 想當年d功課真係幾深架, 小學已經要睇好多英文課外書!  到左中學有一年暑假我去英國文化協會報英文暑期班, 個staff聽到我係讀民生既, 就叫我報高一班 (即係F.4報F.5果班), 但係到上堂 ...

作者: Him-ma    時間: 09-12-7 17:50

最近睇校刊,原來查小欣都是校友來的.
原帖由 路人甲2012 於 09-12-7 14:29 發表
原來民生都有出過好多名人 :

著名校友

黃麗松博士 (香港大學第一位華人校長)
林思顯博士 (前浸會大學校董會主席)
林思齊博士 (前加拿大卑詩省總督)(http://en.wikipedia.org/wiki/David_Lam)
林樹基醫生 (香港浸信會 ...

作者: princesskit    時間: 09-12-12 00:12

請問民生書院係中文中學定英文中學呀? thanks
作者: 路人甲2012    時間: 09-12-12 19:37

當然係英文中學啦 !

原帖由 princesskit 於 09-12-12 00:12 發表
請問民生書院係中文中學定英文中學呀? thanks

作者: CFaHB    時間: 09-12-12 20:16

民生有好的小學 & 中學 back up
報幼稚園份問卷煩d, 小事啦

幾年後考小學 / 中學
就會發覺有 back up 係一件好幸福的事
作者: juliet    時間: 09-12-12 22:20

Only 7A & 1B in HKCEE on last year
原帖由 gigi1020 於 09-11-21 10:46 發表
我唔覺民生有咩狀元出左黍...但又無咩壞新聞....no comment.

作者: jean2003    時間: 09-12-13 00:55

原帖由 juliet 於 09-12-12 22:20 發表
Only 7A & 1B in HKCEE on last year

又唔可以單用"狀元"去區分o既, 有d中學好叻拔尖..正所謂要幾尖有幾尖, 慢慢變尖得, 立刻變尖.....應該唔系好得..
或者呢間玩補底底呢....睇你覺得好唔好啦..

話時話, 剛才又去八一下, 呢間中六第2輪收生, 巧勁bor...
要24分, 咪即系4A1B... ...
作者: juliet    時間: 09-12-14 22:25

話時話,咁你咪一樣咁關心"狀元"d成績

原帖由 jean2003 於 09-12-13 00:55 發表

又唔可以單用"狀元"去區分o既, 有d中學好叻拔尖..正所謂要幾尖有幾尖, 慢慢變尖得, 立刻變尖.....應該唔系好得..
或者呢間玩補底底呢....睇你覺得好唔好啦..

話時話, 剛才又去八一下, 呢間中六第2輪收生, 巧勁bor. ...

作者: jean2003    時間: 09-12-14 23:22

原帖由 juliet 於 09-12-14 22:25 發表
話時話,咁你咪一樣咁關心"狀元"d成績

唔系呀..系兩回事..狀元系講緊10a個隻..而我睇既系佢中六第2輪收生既要求. 但系原來我搞錯左, 家下14分系以六科計. 24分即系4b1c唔系4a1b, 差好遠...
作者: juliet    時間: 09-12-15 22:34

sorry!一場誤會...... 我想問24分係點計出(4b1c)

原帖由 jean2003 於 09-12-14 23:22 發表

唔系呀..系兩回事..狀元系講緊10a個隻..而我睇既系佢中六第2輪收生既要求. 但系原來我搞錯左, 家下14分系以六科計. 24分即系4b1c唔系4a1b, 差好遠...

作者: jean2003    時間: 09-12-15 23:16

原帖由 juliet 於 09-12-15 22:34 發表
sorry!一場誤會...... 我想問24分係點計出(4b1c)

唔打緊...
咦....打少左一個A tim, 真系唔巧意樹...1A4B1C先岩..
咔咔咔咔....
但系話時話, 家下系咪14分學校有位一定要收番讀F6?
作者: Cheerglory    時間: 09-12-15 23:35

Just found an article in Ming Po.....

民生「一條龍」 學生一讀16年 校友凝聚力強

民生書院(小學部)歷史悠久,明年(06年)就是該校80周年校慶。民生的一大特色,是校友凝聚力強。每年的11月第二個星期天,學校都會舉行校友日,讓不同年代的校友聚首一堂,細數學生時代的快樂時光。
當日除園藝節目和聚餐外,更會有「同人大會」,報告校友會事項,並選出新一屆校友會執委。校友都對民生很有歸屬感,校友日既有已移民外國或在外國工作的校友專誠回校參加活動,也有三代同堂的校友重訪母校,當晚的學校聚餐更會筵開多達60席。
梁桂英校長表示﹕「他們大多從幼稚園、小學直升中學,一讀就是16年,當然會對母校的學習環境,充滿歸屬感。」
她認為,「一條龍」的教育模式,為學生提供完全的教育,小朋友既不用適應新環境,而校方也能清楚掌握學生的程度,能在課程設計上配合。
作為一所基督教學校,民生非常重學生的品格培養和靈性發展,積極推行公民教育。梁校長稱﹕「我們要求學生成為一個有品德的人,透過不同的方式,讓他們知道應該怎樣做(待人接物),更重要的是為什麼要這樣做。小朋友做錯事,我們會給予機會。」
為低年級設計成長課
除了以德育為主題的周會外,民生也因應不同年級學生的需要設計成長課,如低年級學生會學習認識身體成長及保護自己。
同時,學校鼓勵學生積極參與課外活動,認為這是教育重要的一環,可鍛煉學生體魄和意志力。李副校長稱﹕「我們創校至今都重體育訓練,希望可與學科相輔相成,讓學生得到均衡的發展。」學界比賽中,民生在劍擊、游泳及田徑公開比賽屢獲殊榮。
與其他學校相比,民生的校園(包括幼稚園及中學部)可謂傲視同群。校園非常大,總面積多達15,600平方米,全校共有7座建築物,新一座校舍於05年9月啟用。學校設備完善,單是小學,已有一個可容千人的大禮堂、可容納100多人的演講廳和一個標準練習泳池。
家長意見
徐太
大女讀小四、小女讀小一。「民生校風淳樸,傳統教學與活動教學並行,女兒都很享受上學,不過我覺得功課可能多了一點。此外我很欣賞校方聽取民意。」
作者: Cheerglory    時間: 09-12-15 23:41

[url=][size=+1]民 生 擬 ○ 九 轉 直 資 串 龍 包 括 計 畫 轉 制 的 民 生 書 院 及 聖 士 提 反 書 院 , 近 年 已 有 七 所 傳 統 名 校 轉 直 資 。   (星島日報報道)繼赤柱聖士提反書院計畫○八學年轉直資,本報獲悉,九龍城英中名校民生書院正考慮最快○九學年轉直資,以便與私立直屬小學結成「一條龍學校」。民生書院校長陳嫣虹昨表示,學費初步構思約每年三萬元,今年就讀小二的學生有機會成為首批直升中學受惠者。

今年適逢民生書院創校八十周年,該英中名校過去曾培育不少名人校友,包括已故前麗新集團主席林百欣、前香港大學校長黃麗松、城市電訊主席王維基等人,校方正考慮最快○九年轉直資。若包括計畫轉制的聖士提反書院,近年已有七所傳統名校轉直資。

民生書院校長陳嫣虹昨接受訪問時表示,該校小學部屬私校,若須「結龍」,中學須轉直資,否則便須在二○一八年結束直屬關係。她又指,現時中學有六班中一,小學則有七班小六,中學雖每年預留八成半學位給小學畢業生,但仍未能滿足家長的需求,「現時升中派位要攪珠,不少成績不錯的學生卻入不到中學部。」

陳嫣虹強調,校董會對轉直資未有最後定案,「直資要收學費,與有教無類的教學理念有所違背。」若民生書院○九年轉制,現時小二學生將成為首批「一條龍」學生。現時小學部每年學費為二萬八千八百元,陳嫣虹透露,學費初步構思約每年三萬元。她又補充,轉直資與「結龍」英中須取錄七成半適合英語授課學生的規定無關,「小學的語文教學做得很好,就算要收八成半、九成也不怕。」

吳太兩名女兒分別在民生小學部就讀小二及小四,她認為中學轉直資後,可控制收生,提升教學素質,故贊成轉制,但她擔心不是全部家長能負擔中學學費,「現時經濟情況仍不穩定,這(學費)亦是一個考慮。」

補助學校議會主席、香港華仁書院校長譚兆炳指出,不少傳統名校有直屬小學,難以自動削班或減收學生,新中學班級結構對傳統名校的影響較大。喇沙書院下學年開七班中一,校長劉煒堅亦稱,直屬小學設有六班小六,加上兩校有意結龍,故除非教統局硬性規定,暫不考慮中一減班。

[/url]

作者: bobechristy    時間: 09-12-16 00:30

其實好定唔好? 不過要比錢.......
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-12-16 10:52

yes,我有朋友係入邊教中學,佢地話係申請緊轉為直資學校,各位bk友,正所謂揾小個錢都唔得....

原帖由 Cheerglory 於 09-12-15 23:41 發表
民 生 擬 ○ 九 轉 直 資 串 龍 包 括 計 畫 轉 制 的 民 生 書 院 及 聖 士 提 反 書 院 , 近 年 已 有 七 所 傳 統 名 校 轉 直 資 。   (星島日報報道) ...

作者: 路人甲2012    時間: 09-12-16 16:58

雖然係貴 D, 但長遠對學校質數有一定保證, 因如果是政府派位, 學生質數受政府支配, 學校好難控制質數, 直資可由學校自行收生, 學生質數有一定保證, 你留意下, 大部份名校都係直資或私校, 有些現正申請中, 一定有佢原因, 為左小朋友, 冇法啦 ..... 努力 D 啦 !

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-12-16 10:52 發表
yes,我有朋友係入邊教中學,佢地話係申請緊轉為直資學校,各位bk友,正所謂揾小個錢都唔得....

作者: lawwin    時間: 10-1-1 21:03

我覺得個排名有好大作用,
個聲明都好似講得好清楚,
根本就係拎黎參考又唔係當真,
個聲明我睇左,
佢話沙田同大埔區好似唔多掂,
睇黎真係比佢言中左喎.
作者: dardi    時間: 10-1-5 18:15

Hi,puika_shop
I am also looking for a good KG for my son.
Is MS is very difficult to accept?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5