教育王國

標題: "根德園"同"民生"你地會點選擇 [打印本頁]

作者: PotatoPig    時間: 09-11-17 02:19     標題: "根德園"同"民生"你地會點選擇

"根德園"同"民生"都撞正同一日同時間,由於我個小朋友係超細仔,都知兩間入到既機會都唔大,但都想去下當見識一下,睇下會唔會有機會,如果你地係我你地會點選擇呢?
作者: beautiful_mama    時間: 09-11-17 02:26

根德園!
作者: PotatoPig    時間: 09-11-17 10:14

仲有冇其他家長可以俾d意見我呀.....thanks
作者: mami07    時間: 09-11-17 10:18

u may try to ask 民生 to change the schedule earlier or later la.
作者: PotatoPig    時間: 09-11-17 10:34

我已打咗去"民生"問可否改時間,佢地話日期時間係唔可以改...咁點算呀...點選擇好呢?
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-11-17 10:48

我都係民生同另一間學校差一個鐘,你地有無人知民生見幾耐,一去到就見OR有D咩講坐等等....
作者: anntx3    時間: 09-11-17 11:03

我揀民生,因為佢個運動場夠大,又有1條龍
作者: 小曳人    時間: 09-11-17 11:09

原帖由 anntx3 於 09-11-17 11:03 發表
我揀民生,因為佢個運動場夠大,又有1條龍

hmm
但係佢K3好多人畢業, 小一收返好少人.. 好多小朋友要自己搵學校喎!
作者: QEgg    時間: 09-11-17 11:13

民生個網頁話預留85%比幼稚園學生架喎!

原帖由 小曳人 於 09-11-17 11:09 發表

hmm
但係佢K3好多人畢業, 小一收返好少人.. 好多小朋友要自己搵學校喎!

作者: PotatoPig    時間: 09-11-17 11:14

吓...唔咪話...我仲煩緊去in邊間好...

原帖由 小曳人 於 09-11-17 11:09 發表

hmm

作者: LittleKiwi    時間: 09-11-17 11:21

其實去in 根德園好快就走得(半個鐘), 是不是真的撞到正? 有冇考慮走兩場?

如果只是想去"見識", 去兩間遲到就遲到啦, 如果只能選一間, 就去kv啦, 反正你下年都會再去, 當經驗知道個interview形式, 因為這兩間收細仔機會真的很微, 除非你有很strong 的background
作者: PotatoPig    時間: 09-11-17 11:41

我都好同意你既講法,但我真係撞到正一正呀!你話死唔死

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-17 11:21 發表
其實去in 根德園好快就走得(半個鐘), 是不是真的撞到正? 有冇考慮走兩場?

如果只是想去"見識", 去兩間遲到就遲到啦, 如果只能選一間, 就去kv啦, 反正你下年都會再去, 當經驗知道個interview形式, 因為這兩間收細仔 ...

作者: kerkermui    時間: 09-11-17 11:45

原帖由 QEgg 於 09-11-17 11:13 發表
民生個網頁話預留85%比幼稚園學生架喎!

check check個畢業數字先啦..

according to ian爸爸's info
K3 242
P1 227
227 x 85% = 193
即係有20%嘅小朋友要out

個人意見: 要記住佢小學嘅位係小過KG嘅畢業生

作者: PotatoPig    時間: 09-11-17 15:39

仲有冇家長可以俾d意見我呀...唔該

原帖由 PotatoPig 於 09-11-17 02:19 發表
"根德園"同"民生"都撞正同一日同時間,由於我個小朋友係超細仔,都知兩間入到既機會都唔大,但都想去下當見識一下,睇下會唔會有機會,如果你地係我你地會點選擇呢? ...

作者: yee79    時間: 09-11-17 15:47

我覺得你想個小朋友讀乜野, 民生既課程easy d, 而kv k1 就要開始寫字...雖然民生都叫做有小學back up, 但如果民小唔收, 要出去考學校, 唔知會唔會難d 入!!!  而kv 考直資同私校收既比率好似高d ...到時大抽獎唔好, 都有直資or 私校做back up..
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-11-17 16:04

我都撞時間,想問如何同一間學校改時間理由,唔通話要去第二間IN咩??掂講好呢/??
作者: 蔚蔚媽咪    時間: 09-11-17 16:06

去KV先啦, 早啲去排隊,佢安排得好快, 我20分鐘走得, VERY GOOD ARRANGEMENT!
而民生好似有校長之類訓話,要好耐(係以前,唔知有無記錯),博一博話因小朋友去POO POO遲到,到時執生啦!

原帖由 PotatoPig 於 09-11-17 15:39 發表
仲有冇家長可以俾d意見我呀...唔該

作者: MyAshley    時間: 09-11-17 16:14

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-11-17 10:48 發表
我都係民生同另一間學校差一個鐘,你地有無人知民生見幾耐,一去到就見OR有D咩講坐等等....

我今日打去MS問, 佢地話成個過程大約一小時~
作者: PotatoPig    時間: 09-11-17 16:19

我都知"根德園"個課程會深d及升小學會靚d,升到上小學又冇咁辛苦,我依家就係諗緊我個仔係超細仔,想知邊間入到既機會會大d,因我仲未有offer係手(仲未收到通知信),所以先心大心細

原帖由 yee79 於 09-11-17 15:47 發表
我覺得你想個小朋友讀乜野, 民生既課程easy d, 而kv k1 就要開始寫字...雖然民生都叫做有小學back up, 但如果民小唔收, 要出去考學校, 唔知會唔會難d 入!!!  而kv 考直資同私校收既比率好似高d ...到時大抽獎唔好,  ...

作者: sakuralee    時間: 09-11-17 16:49

你諗清楚,佢比一般幼稚園早寫字等等,如果你個係超細仔,佢會唔會係kv變得太難呢?變相係打擊自信心,對小朋友的身心發展未必好事,你想清楚你bb應唔應付得來!唔係收唔收問題!
作者: claudiayk    時間: 09-11-17 16:51

據我所知佢(民生)的85%係指收返幼稚園的60個student左右....同埋佢的幼稚園程度偏淺...佢咁樣唔算係一條龍...
作者: ikebukuro    時間: 09-11-17 17:04

作者: ChingChingChoy    時間: 09-11-17 17:16     標題: 回覆 2# claudiayk 的文章

係..我剛發現下列的blog, 此家長小朋友現讀民生. 他話有4成幼稚園學生不能上小學喎...    嘩風險好大喎, 我查過教育署對此幼稚園質數評核..好似負面多 . 除環境大,設施好外..

-噤我比女讀sn囉選(如根&sc唔收)..
-唔in民生lu..:;pppp:

http://blog.uncledos.com/?p=3386

作者: ikebukuro    時間: 09-11-17 17:30

作者: ahchungma    時間: 09-11-17 18:38

當年我揀了kv
作者: smartmatt    時間: 09-11-17 18:49

原帖由 ikebukuro 於 09-11-17 17:30 發表
風險好大喎! I think this is the main concern. If imagine one day my BB graduated fm MS kg but not directly to their P.1, and the academic background is weaker than others (may be KV), it's very diffic ...

If your kid doesn't go directly from MS kg to P then academic background doesn't matter.   You need to think positive and that your kid is smart enough to go directly kg to p.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5