教育王國

標題: 文字城堡Kids Castle 一問 [打印本頁]

作者: Chimama66    時間: 09-11-6 01:40     標題: 文字城堡Kids Castle 一問

各位爸爸媽媽你地好! 請問去過文字城堡Kids Castle 嘅朋友,你地覺得唔係好識講中文,但識聽同睇些小中文嘅外國番嚟嘅小朋友可唔可以handle 到? 佢地係唔係教得好深?  個氣氛點樣?

唔該哂先.
作者: magidon    時間: 09-11-6 13:53

作者: Chimama66    時間: 09-11-6 21:11

magidon, 真係唔該哂你,我而家放心D. 嘩你個女一堂學到4-5個字好叻女啦. 如果有興趣,check out 一本叫做「基礎漢字500」
嘅書,幾正. D小朋友鍾意D公仔同一日學一個字容易D入腦law.
作者: 海澄媽    時間: 09-11-6 22:02

作者: Chimama66    時間: 09-11-7 08:35     標題: 回覆 1# 海澄媽 的文章

嘩! 你個女可以睇故事書就真係好叻. 仲有我想問,佢地俾唔俾家長入去班房?  我個女從未去過全中文嘅班房上課,佢可能會好緊張.
作者: 海澄媽    時間: 09-11-7 19:47

作者: Chimama66    時間: 09-11-8 00:52     標題: 回覆 1# 海澄媽 的文章

海澄媽,唔該哂你,我都同意家長唔應該入去.我一於去試吓啦.我諗我個女見到其他小朋友都係冇爹地媽咪一齊應該會定D.
作者: superman-manman    時間: 09-11-9 12:51

作者: magidon    時間: 09-11-12 00:36

作者: mariemariebb    時間: 09-11-12 20:56

作者: amysnlee    時間: 09-11-12 21:24

係邊區架?有無網址?我都想同個女學吓,我成日見佢唔係好記得D字,希望對佢好D
作者: Jackiejones    時間: 09-11-12 22:21

I think you would be better to ask Teacher Lau's opinion.  I have same case as yours, my son only attends 1 class per week but after discussion with Teacher Lau, she advised me to attend 2 lessons per week in order to strength his memory skills so I attend 2 more lessons per month as his schedule was quite full.
原帖由 mariemariebb 於 09-11-12 20:56 發表
想問你地小朋友一星期返幾多堂?我女女返得1堂咋,因為有其他野學緊,係咪返多堂會好0的?

作者: Jackiejones    時間: 09-11-12 22:22

TST
http://www.kidscastle.com.hk/
原帖由 amysnlee 於 09-11-12 21:24 發表
係邊區架?有無網址?我都想同個女學吓,我成日見佢唔係好記得D字,希望對佢好D

作者: mariemariebb    時間: 09-11-18 13:20

作者: firemanfireman    時間: 09-11-19 20:15

你小朋友幾多歲呀?讀左幾耐?我仔仔對中文字興趣大左,學校老師都讚佢專注力好左,佢可以讀到課本俾我聽,但係未讀到故事書喎.

原帖由 海澄媽 於 09-11-6 22:02 發表
4-5個字真係少架,其實一堂可以學到8個字,仲要記得好深喎﹗向街度見到d字都識讀,仲自己睇故事書添

作者: 海澄媽    時間: 09-11-23 12:47

作者: sarah1223    時間: 09-11-30 11:43

阿女在這讀左一年, 而+上了小一, 中文成績比其他小朋友好, 唔知有無關係呢

佢地用圖像來教小朋友, 所以小朋友很開心記住學, 上了1個月你就知有驚喜~
作者: cloudwind    時間: 09-12-3 14:09

作者: bmgirl    時間: 09-12-30 11:37

作者: Chimama66    時間: 10-1-8 05:43     標題: 真係好得!

原帖由 bmgirl 於 09-12-30 11:37 發表
請問你個小朋友讀成點呀?效果好嗎?

bmgirl, 我終於帶咗我個女去咗幾個星期, 效果真係冇得頂,絕冇誇張。 佢地D老師真係好有心機教同好識同小朋友溝通。我個女好快就get到。本來係英文人嘅佢,而家讀D中文書仔完全可以handle。最重要係D老師啓發咗佢對中文嘅興趣. 佢次次都開心到唔想走,成日出親街都問我係唔係去尖沙咀。

各位家長可以考慮下。
作者: amon28    時間: 10-1-8 13:32

我仔專注好弱,唔知佢哋可唔可以HANDLE,佢哋會唔會教認數字
原帖由 Chimama66 於 10-1-8 05:43 發表

bmgirl, 我終於帶咗我個女去咗幾個星期, 效果真係冇得頂,絕冇誇張。 佢地D老師真係好有心機教同好識同小朋友溝通。我個女好快就get到。本來係英文人嘅佢,而家讀D中文書仔完全可以handle。最重要係D老師啓發咗佢對中 ...

作者: bmgirl    時間: 10-1-8 15:02

作者: magidon    時間: 10-1-28 21:47

作者: superman-manman    時間: 10-3-15 15:29

作者: cloudwind    時間: 10-3-15 18:16

作者: cloudwind    時間: 10-3-15 18:46

作者: chfong    時間: 10-3-17 08:46

我有打算4月轉,但未同老師傾時間,好似得Sat。

原帖由 superman-manman 於 10-3-15 15:29 發表
有冇尖沙咀讀緊的小朋友會轉過奧海城?
好似話雲雲老師/雪梨老師是但一個老師會過去,我諗緊過唔過去好...

作者: 88654321    時間: 10-3-17 09:43

我都上過,但過了幾堂,亞女話响裹面成日只係自己玩玩具,教嘢時間好短,佢話好悶,所以放棄了.
作者: superman-manman    時間: 10-3-18 16:47

作者: NorikoLam    時間: 10-3-20 22:09     標題: 文字城堡Kids Castle (Phonics)

請問文字城堡Kids Castle 讀 phonics good ma?
作者: siusung    時間: 10-3-29 14:48

有無小朋友3.5歲學近,會不會太細呢???
作者: cloudwind    時間: 10-4-3 11:50

作者: wwhhyy    時間: 10-4-8 23:41

作者: llssll    時間: 10-5-5 12:07

作者: superman-manman    時間: 10-5-6 18:01

作者: llssll    時間: 10-5-10 17:06

作者: superman-manman    時間: 10-5-12 18:14

作者: edea    時間: 10-5-13 13:21

發現以下戶口乃同一人做媒:

cloudwind
wwhhyy
superman-manman
llssll
海澄媽magidon
mariemariebb
bmgirl

以上所有戶口會即時被永久封閉.

edea

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5